Як працювати і зберігати психологічну стійкість під обстрілами та ударами шахедів
Після ночі на 08.08.2025 це питання стало дуже актуальним для сім’ї.
Тому провів коротке дослідження:
Психологи дають кілька основних порад, як працювати і зберігати психологічну стійкість під обстрілами та ударами «шахедів»:
- Підготувати безпечне місце: заздалегідь облаштувати укриття, наприклад, у коридорі між двома стінами, де можна сховатися. Це мінімізує стрес і підвищить відчуття безпеки. Для дітей можна підготувати іграшки, щоб відволікти їх під час обстрілів.
- Скласти чіткий план дій на випадок обстрілу і дотримуватися його. Мозок легше справляється зі складною ситуацією, коли є зрозумілий алгоритм, що робити.
- Проводити щоденні ритуали і дотримуватися розпорядку дня, навіть у складних умовах (наприклад, сніданок, прибирання, кава). Постійність і рутина заспокоюють нервову систему.
- Використовувати техніки глибокого дихання, наприклад, вдих на 4 секунди, затримка дихання на 7 секунд, видих на 8 секунд — це знижує тривогу.
- Обмежувати час споживання новин, оскільки постійне читання або прослуховування негативної інформації може погіршувати стан.
- Шукати підтримку у близьких, спілкуватися з ними, обговорювати свої емоції.
- Якщо перебуваєш поза укриттям під час удару «шахедів», дійте швидко: лягайте на землю, прикривайте голову (руками або сумкою), відчиняйте рот для уникнення баротравми від вибухової хвилі, шукайте заглиблення чи укриття.
- Пам’ятати, що природні реакції під обстрілом — це «бий», «біжи» або «завмирай». Якщо у когось ступор, треба лагідно допомагати відновити контроль (наприклад, масаж рук) і намагатися відвести у безпечне місце.
Ці поради допомагають не лише зберегти фізичну безпеку, а й підтримати емоційний стан і знизити паніку під час бойових дій.
- enableme+4
- www.enableme.com.ua/...v-poradi-psihologiv-12458
- dopomogae.com.ua/...lm-during-rocket-attacks
- chas.news/...lyudei-pid-chas-obstriliv
- www.rbc.ua/...-ukrittya-1753914431.html
- www.rbc.ua/...shahedami-1666545928.html
- dovidka.info/...pidtrymka-v-umovah-vijny
- osvitoria.media/...yhologa-oleny-lyubchenko
- doktor-dnepr.kiev.ua/novyny/ato3
- nsju.org/...rnalistam-pid-chas-vijny
- www.mh4u.in.ua/...opomoga-syla-buty-poruch
- fact-news.com.ua/...stiykosti-v-umovah-viyni
- gmka.org/...-dopomoga-pid-chas-vijny
- edpsycholog.moippo.mk.ua/...-стійкість-в-умовах-війни
- milukraine.net/...gichno-vystoyaty-u-vijni
- armyinform.com.ua/...h-rozyasnennya-psyhologa
- tsn.ua/...-sobi-zyttia-2860703.html
- civilvoicesmuseum.org/...as-viyni-poradi-psihologa
- www.rbc.ua/...rez-viynu-1707480032.html
- lib.iitta.gov.ua/...etrekKorobka2019maket.pdf
- www.rv.gov.ua/...-vorogom-ukrayinskih-mist
Для людей, які постійно або тимчасово живуть в Києві в 2025:
Ситуація загострюється, в
Розвідувальні дрони з півночі Київської області вже
Бонус про війну.
The REAL Reason Behind Russia Invading Ukraine
Як змінювались стратегії, тактика, як змінювались та обирались цілі?
Які структури в Україні проводять таку аналітику щоб швидше реагувати на виклики війни та зміну стратегії противником?
Хто хоче взяти участь у такому проєкті?
В якійсь пропорції. 80% залишаємо так як є, 20% засобів ППО, МВГ пересуваємо країною для відбиття нових атак та захисту ще не ушкоджених об’єктів, які стануть цілями в наступні
28 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівДесь є аналіз ракетних ударів та атак дронів по Україні за останні2-3 роки?
Як змінювались стратегії, тактика, як змінювались та обирались цілі?
Які структури в Україні проводять таку аналітику щоб швидше реагувати на виклики війни та зміну стратегії противником?
Хто хоче взяти участь у такому проєкті?
Нещодавно вийшло цікаве відео. Лінк та відео в кінці статті.
The REAL Reason Behind Russia Invading Ukraine
Трошки тонше тролити не хочете спробувати? 😄
Хіба є вибір? Білорусь вступила у війну в лютому 2022, за це ще не відплатили. Білоруси брали участь в бойових діях на території України в 2022.
Куди ж далі. Події 22.10.2025 показують, що мав рацію.1-3 роки нема. Тобто віддуватись і воювати буде Україна. Нас чекає важка зима. Є слабкі надії на вибух ситуації всередині територій противника, але це поки лише надії.
Погано, що Буданов підтвердив, загрози для країн ЄС поки
Ціннність статті на рівні одного запиту до ChatGPT. Посилання 1 і 2 однакові, посилання 9 ні до чого, і це я просто навмання клікнув кілька. Не розумію навіщо її форсити в стрічці новин.
Це якість сучасного ШІ. Саме так рекомендує «perplexity Pro».
Як багато людей з вашого оточення звернулось з цим питанням до ШІ?
Людина в стресі може не розуміти що де і як шукати.
Між найбільш стресовим ударом 08.08.25 і запитом минув місяць. Це вплинуло на продуктивність роботи загальний стан мене та оточуючих. В таких випадках чим раніше почати працювати з проблемою тим краще.
А що це за прикол із останніми двома абзацами?
Це особистий аналіз ситуації після поїздок на північ Полісся (Київська, Житомирська, Волинська області) у липні-вересні 2025, аналіз оборонних споруд, наявних сил та засобів, частоти появи дронів розвідників, тощо.
не можу зрозуміти — люди у великих містах, ви шо реально четвертий рік прокидаєтеся вночі від тривоги, і біжите в укриття?
так можна й не виспатися 🤔
я так витримав тиждень на початку війни...
було досить страшно... добре, що вдома туалет поруч...
коли щось свистіло, вибухало... бігав ховатися у погріб... через кожні кілька годин...
потім оптимізував простір у погрібі... зробив розетку... поставив обігрівач... переселився спати туди...
потім світло зникло... ну та нічо... весна прийшла...
десь тиждень жив у погрібі... спочатку виспався... але поступово... якесь гнітюче враження... наче вдома... але в погрібі, блін... так і життя пройде (
переселився назад у хату... вже менше став звертати увагу на звуки війни... тільки коли зовсім близько...
думки були такі:
навіть снаряд... його ж просто так не випускають... він же пару тисяч доларів коштує...
стіни в хаті снаряд мабуть витримають...
дронів тоді ще не було
а щось більш потужне (і дороге) по мені запускати ... а смисл? ... та кому я потрібний...
щоб вщент рознести кам’яний будинок — це мабуть треба с-300, або крилата ракета... кілька мільйонів... а смисл?
.........
але ніяких порад, кожен сам вирішує...
я просто собі подумав, що і від страху ж можна померти, або захворіти... воно мені треба? 🤔
А ППО, РЕБ і т.п. що може відхилити від курсу? Або С-300 неправильно запрограмували?
Просто у мене останній рік панічні атаки почалися. Логікою я розумію, що все буде норм, а ймовірність попадання у мою багатоповерхівку невелика, але нічого не можу зробити із своєю підвищеною тривожністю 🙄
Дійсно, на здоров’я іде вплив. Засинаю під ранок на кілька годин, продуктивність на роботі мінімальна, дуже схуд за останні 2 місяці.
якщо зовсім глухий кут, тоді треба звертатися за допомогою до фахівців...
а так... народні методи... рух... свіже повітря... правильна їжа... люди, які якось адаптувалися...
.............
найбільші враження в окупації:
діти катаються на велосипедах...
десь гупає.. лінія фронту за 2 км... а тут літо... корови пасуться... хтось торгує самогоном... світла немає кілька місяців... ввечері у сусідів компанія... обговорюють новини з радіоприймача... тихенько п’ють за перемогу...
сьомий місяць окупації... мужик торгує балонами з газом... не бере у російських солдатів рублі, тільки гривні...
дурдом )
Так, є такі. Бо мають житло в1-5 км від потенційних цілей. Переїхати в безпечні села не наважились з незрозумілих причин.
Останні2-3 місяці їду у випадку загрози у підземний паркінг.
Так це заважало роботі в серпні-вересні, вибиває з колеї через місяць недосипання.
Краще вижити і «перестрахуватись» ніж отримати поранення, тощо.
На жаль, шахеда з50-70 кг вистачає. 1-3 місяці в погребі, тимчасовому бункері, саморобному бліндажі.
Так це реалії, краще пожити
а шо буде через2-3 місяці? 🤔
Листопад 2025 — лютий 2026. не знаю наскільки сильно за2-3 місяці знищать інфраструктуру міст. Виглядає, як планомірне «вимкнення» Чернігова, Києва, Дніпра, Харкова, Одеси, Львова за рахунок позбавлення міст електроенергії та ТЕЦ.
5-7 млн людей з великих міст переїдуть жити в села?
Жінкам простіше, можуть виїхати в країни ЄС, Туреччину на зиму. Чоловікам доведеться виживати в сільських хатах.
а в чому проблема? 🤔
Треба ремонтувати 80% хат в селах. Багато покинутих, ніхто не жив 3-8-20 років
ремонтувати ... даа... прямо біда...
перекривати дахи? чи стіни валяться? 🤔
Складно це зробити, коли вимушений моніторити новини постійно під час атак, бо шахеди — це одне і дійсно сховатись за двома стінами має в теорії допомогти, а крилаті ракети і балістика — це зовсім інше, і тут вже треба йти на паркінг.
так можна з глузду з’їхати раніше, чим ракета прилетить...
простіше залишити машину на вулиці, а там де вона ховалася у паркінгу, собі розкладачку поставити, і виспатися )
Постійно не дуже коректне слово. Але ті2-3 години, коли Київу достається зі всіх сторін — звісно, що моніториш новини
Щоб її якесь бидло розмалювало, бо йому не сподобалось як вона запаркована. Так, знаходяться такі долбойоби навіть зараз. Та взагалі і в машині досить зручно спати.
Якщо шахед потрапить в приватний будинок, то рознесе, буде пожежа. Бачив наслідки влучання в будівлю200-300 м кв., вигоріла вщент, навіть попри те, що було 2 пожежні машини, приїхали за кілька хвилин.10-20 хв після хвилі шахедів.
Або за
Класно коли так заспокоїшся і розслабишся, і туди уже у м’який та розслаблений стан ввалить ППО чи балістика
До балістики, яка влучає в1-5 км важко звикнути, але до ППО(МВГ, гепарди, тощо) досить легко.
а до этого вы где были? в Польше что ли?
Раніше не прилітало2-3 роки в радіусі 2-3 км. Щастило. А в серпні-вересні взялись, хтось здав, або ще гірше. Готуються, знищують системно осередки, ППД, місця скупчення.