Як працювати і зберігати психологічну стійкість під обстрілами та ударами шахедів

Після ночі на 08.08.2025 це питання стало дуже актуальним для сім’ї.
Тому провів коротке дослідження:

Психологи дають кілька основних порад, як працювати і зберігати психологічну стійкість під обстрілами та ударами «шахедів»:

• Підготувати безпечне місце: заздалегідь облаштувати укриття, наприклад, у коридорі між двома стінами, де можна сховатися. Це мінімізує стрес і підвищить відчуття безпеки. Для дітей можна підготувати іграшки, щоб відволікти їх під час обстрілів.
  • Скласти чіткий план дій на випадок обстрілу і дотримуватися його. Мозок легше справляється зі складною ситуацією, коли є зрозумілий алгоритм, що робити.
  • Проводити щоденні ритуали і дотримуватися розпорядку дня, навіть у складних умовах (наприклад, сніданок, прибирання, кава). Постійність і рутина заспокоюють нервову систему.
  • Використовувати техніки глибокого дихання, наприклад, вдих на 4 секунди, затримка дихання на 7 секунд, видих на 8 секунд — це знижує тривогу.
  • Обмежувати час споживання новин, оскільки постійне читання або прослуховування негативної інформації може погіршувати стан.
  • Шукати підтримку у близьких, спілкуватися з ними, обговорювати свої емоції.
  • Якщо перебуваєш поза укриттям під час удару «шахедів», дійте швидко: лягайте на землю, прикривайте голову (руками або сумкою), відчиняйте рот для уникнення баротравми від вибухової хвилі, шукайте заглиблення чи укриття.
  • Пам’ятати, що природні реакції під обстрілом — це «бий», «біжи» або «завмирай». Якщо у когось ступор, треба лагідно допомагати відновити контроль (наприклад, масаж рук) і намагатися відвести у безпечне місце.

Ці поради допомагають не лише зберегти фізичну безпеку, а й підтримати емоційний стан і знизити паніку під час бойових дій.

1. enableme+4
  2. www.enableme.com.ua/...​v-poradi-psihologiv-12458
  3. dopomogae.com.ua/...​lm-during-rocket-attacks
  4. chas.news/...​lyudei-pid-chas-obstriliv
  5. www.rbc.ua/...​-ukrittya-1753914431.html
  6. www.rbc.ua/...​shahedami-1666545928.html
  7. dovidka.info/...​pidtrymka-v-umovah-vijny
  8. osvitoria.media/...​yhologa-oleny-lyubchenko
  9. doktor-dnepr.kiev.ua/novyny/ato3
  10. nsju.org/...​rnalistam-pid-chas-vijny
  11. www.mh4u.in.ua/...​opomoga-syla-buty-poruch
  12. fact-news.com.ua/...​stiykosti-v-umovah-viyni
  13. gmka.org/...​-dopomoga-pid-chas-vijny
  14. edpsycholog.moippo.mk.ua/...​-стійкість-в-умовах-війни
  15. milukraine.net/...​gichno-vystoyaty-u-vijni
  16. armyinform.com.ua/...​h-rozyasnennya-psyhologa
  17. tsn.ua/...​-sobi-zyttia-2860703.html
  18. civilvoicesmuseum.org/...​as-viyni-poradi-psihologa
  19. www.rbc.ua/...​rez-viynu-1707480032.html
  20. lib.iitta.gov.ua/...​etrekKorobka2019maket.pdf
  21. www.rv.gov.ua/...​-vorogom-ukrayinskih-mist

Для людей, які постійно або тимчасово живуть в Києві в 2025:

Ситуація загострюється, в 2026-2027 роках буде гірше. Відкриття північного фронту неминуче. Або Україна почне, або Білорусь вступить у війну. Там важко і малоймовірно просунутись на 50-100 км, хіба що варіант бліцкригу і закріплення в Гомелі, Мозирі.

Розвідувальні дрони з півночі Київської області вже 2-3 місяці вивчають ситуацію. Тому ймовірне загострення в наступні 4-8 місяців.

Бонус про війну.

Ex-CIA Spy: China Is Preparing & We’re Not Paying Attention! Here’s What Happens If They Takeover!

The REAL Reason Behind Russia Invading Ukraine

21 Life-Changing Books Summarized in 18 Minutes
Десь є аналіз ракетних ударів та атак дронів по Україні за останні 2-3 роки?
Як змінювались стратегії, тактика, як змінювались та обирались цілі?
Які структури в Україні проводять таку аналітику щоб швидше реагувати на виклики війни та зміну стратегії противником?
Хто хоче взяти участь у такому проєкті?
Ймовірно можна прогнозувати з високою ймовірністю, які об’єкти будуть наступними цілями противника в наступні 1-2 тижні і вчасно перекидати МВГ, засоби ППО в район ймовірних ударів.
В якійсь пропорції. 80% залишаємо так як є, 20% засобів ППО, МВГ пересуваємо країною для відбиття нових атак та захисту ще не ушкоджених об’єктів, які стануть цілями в наступні 1-4 тижні з певною ймовірністю.
👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Десь є аналіз ракетних ударів та атак дронів по Україні за останні 2-3 роки?
Як змінювались стратегії, тактика, як змінювались та обирались цілі?
Які структури в Україні проводять таку аналітику щоб швидше реагувати на виклики війни та зміну стратегії противником?
Хто хоче взяти участь у такому проєкті?

Нещодавно вийшло цікаве відео. Лінк та відео в кінці статті.
The REAL Reason Behind Russia Invading Ukraine

постійне читання або прослуховування негативної інформації може погіршувати стан
Ситуація загострюється, в 2026-2027 роках буде гірше
північного фронту неминуче.

Трошки тонше тролити не хочете спробувати? 😄

Хіба є вибір? Білорусь вступила у війну в лютому 2022, за це ще не відплатили. Білоруси брали участь в бойових діях на території України в 2022.

Куди ж далі. Події 22.10.2025 показують, що мав рацію.
Погано, що Буданов підтвердив, загрози для країн ЄС поки 1-3 роки нема. Тобто віддуватись і воювати буде Україна. Нас чекає важка зима. Є слабкі надії на вибух ситуації всередині територій противника, але це поки лише надії.

Ціннність статті на рівні одного запиту до ChatGPT. Посилання 1 і 2 однакові, посилання 9 ні до чого, і це я просто навмання клікнув кілька. Не розумію навіщо її форсити в стрічці новин.

Це якість сучасного ШІ. Саме так рекомендує «perplexity Pro».
Як багато людей з вашого оточення звернулось з цим питанням до ШІ?
Людина в стресі може не розуміти що де і як шукати.
Між найбільш стресовим ударом 08.08.25 і запитом минув місяць. Це вплинуло на продуктивність роботи загальний стан мене та оточуючих. В таких випадках чим раніше почати працювати з проблемою тим краще.

Ситуація загострюється, в 2026-2027 роках буде гірше. Відкриття північного фронту неминуче. Або Україна почне, або Білорусь вступить у війну. Там важко і малоймовірно просунутись на 50-100 км, хіба що варіант бліцкригу і закріплення в Гомелі, Мозирі.

Розвідувальні дрони з півночі Київської області вже 2-3 місяці вивчають ситуацію. Тому ймовірне загострення в наступні 4-8 місяців.

А що це за прикол із останніми двома абзацами?

Це особистий аналіз ситуації після поїздок на північ Полісся (Київська, Житомирська, Волинська області) у липні-вересні 2025, аналіз оборонних споруд, наявних сил та засобів, частоти появи дронів розвідників, тощо.

не можу зрозуміти — люди у великих містах, ви шо реально четвертий рік прокидаєтеся вночі від тривоги, і біжите в укриття?

так можна й не виспатися 🤔

я так витримав тиждень на початку війни...
було досить страшно... добре, що вдома туалет поруч...
коли щось свистіло, вибухало... бігав ховатися у погріб... через кожні кілька годин...

потім оптимізував простір у погрібі... зробив розетку... поставив обігрівач... переселився спати туди...
потім світло зникло... ну та нічо... весна прийшла...

десь тиждень жив у погрібі... спочатку виспався... але поступово... якесь гнітюче враження... наче вдома... але в погрібі, блін... так і життя пройде (

переселився назад у хату... вже менше став звертати увагу на звуки війни... тільки коли зовсім близько...

думки були такі:
навіть снаряд... його ж просто так не випускають... він же пару тисяч доларів коштує...
стіни в хаті снаряд мабуть витримають...
дронів тоді ще не було

а щось більш потужне (і дороге) по мені запускати ... а смисл? ... та кому я потрібний...
щоб вщент рознести кам’яний будинок — це мабуть треба с-300, або крилата ракета... кілька мільйонів... а смисл?

.........
але ніяких порад, кожен сам вирішує...

я просто собі подумав, що і від страху ж можна померти, або захворіти... воно мені треба? 🤔

А ППО, РЕБ і т.п. що може відхилити від курсу? Або С-300 неправильно запрограмували?

Просто у мене останній рік панічні атаки почалися. Логікою я розумію, що все буде норм, а ймовірність попадання у мою багатоповерхівку невелика, але нічого не можу зробити із своєю підвищеною тривожністю 🙄

Дійсно, на здоров’я іде вплив. Засинаю під ранок на кілька годин, продуктивність на роботі мінімальна, дуже схуд за останні 2 місяці.

якщо зовсім глухий кут, тоді треба звертатися за допомогою до фахівців...

а так... народні методи... рух... свіже повітря... правильна їжа... люди, які якось адаптувалися...
.............
найбільші враження в окупації:

діти катаються на велосипедах...

десь гупає.. лінія фронту за 2 км... а тут літо... корови пасуться... хтось торгує самогоном... світла немає кілька місяців... ввечері у сусідів компанія... обговорюють новини з радіоприймача... тихенько п’ють за перемогу...

сьомий місяць окупації... мужик торгує балонами з газом... не бере у російських солдатів рублі, тільки гривні...

дурдом )

Так, є такі. Бо мають житло в 1-5 км від потенційних цілей. Переїхати в безпечні села не наважились з незрозумілих причин.

так можна й не виспатися

Останні 2-3 місяці їду у випадку загрози у підземний паркінг.
Так це заважало роботі в серпні-вересні, вибиває з колеї через місяць недосипання.

я просто собі подумав, що і від страху ж можна померти, або захворіти... воно мені треба?

Краще вижити і «перестрахуватись» ніж отримати поранення, тощо.

щоб вщент рознести кам’яний будинок — це мабуть треба с-300, або крилата ракета... кілька мільйонів... а смисл?

На жаль, шахеда з 50-70 кг вистачає.
Так це реалії, краще пожити 1-3 місяці в погребі, тимчасовому бункері, саморобному бліндажі.

а шо буде через 2-3 місяці? 🤔

Листопад 2025 — лютий 2026. не знаю наскільки сильно за 2-3 місяці знищать інфраструктуру міст. Виглядає, як планомірне «вимкнення» Чернігова, Києва, Дніпра, Харкова, Одеси, Львова за рахунок позбавлення міст електроенергії та ТЕЦ.
5-7 млн людей з великих міст переїдуть жити в села?
Жінкам простіше, можуть виїхати в країни ЄС, Туреччину на зиму. Чоловікам доведеться виживати в сільських хатах.

Чоловікам доведеться виживати в сільських хатах.

а в чому проблема? 🤔

Треба ремонтувати 80% хат в селах. Багато покинутих, ніхто не жив 3-8-20 років

Треба ремонтувати 80% хат в селах

ремонтувати ... даа... прямо біда...
перекривати дахи? чи стіни валяться? 🤔

Обмежувати час споживання новин, оскільки постійне читання або прослуховування негативної інформації може погіршувати стан.

Складно це зробити, коли вимушений моніторити новини постійно під час атак, бо шахеди — це одне і дійсно сховатись за двома стінами має в теорії допомогти, а крилаті ракети і балістика — це зовсім інше, і тут вже треба йти на паркінг.

коли вимушений моніторити новини постійно

так можна з глузду з’їхати раніше, чим ракета прилетить...

простіше залишити машину на вулиці, а там де вона ховалася у паркінгу, собі розкладачку поставити, і виспатися )

Постійно не дуже коректне слово. Але ті 2-3 години, коли Київу достається зі всіх сторін — звісно, що моніториш новини

Щоб її якесь бидло розмалювало, бо йому не сподобалось як вона запаркована. Так, знаходяться такі долбойоби навіть зараз. Та взагалі і в машині досить зручно спати.

Якщо шахед потрапить в приватний будинок, то рознесе, буде пожежа. Бачив наслідки влучання в будівлю 200-300 м кв., вигоріла вщент, навіть попри те, що було 2 пожежні машини, приїхали за кілька хвилин.
Або за 10-20 хв після хвилі шахедів.

Використовувати техніки глибокого дихання

Класно коли так заспокоїшся і розслабишся, і туди уже у м’який та розслаблений стан ввалить ППО чи балістика

До балістики, яка влучає в 1-5 км важко звикнути, але до ППО(МВГ, гепарди, тощо) досить легко.

Після ночі на 08.08.2025

а до этого вы где были? в Польше что ли?

Раніше не прилітало 2-3 роки в радіусі 2-3 км. Щастило. А в серпні-вересні взялись, хтось здав, або ще гірше. Готуються, знищують системно осередки, ППД, місця скупчення.

Підписатись на коментарі