Як ми будуємо AI-first продукти в MacPaw і що це означає для команди

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Привіт, DOU! Мене звати Володимир Кубицький, я — Director of AI в MacPaw. Раніше ви могли бачити мене в подкастах YouTube DOU «Що потім?» та «1-2-3 Techno», а зараз я хочу поділитися з вами новиною.

Ми запускаємо MacPaw AI Strategy 2025–2026! І це не просто впровадження нових функцій, а повне перезавантаження самої суті MacPaw.

Хочу поділитися з вами першою сторінкою цього документу, де ми описали фундаментальні принципи нашої роботи з AI.

Що це означає на практиці

У центрі нашої AI-візії стоїть Eney. Це не чатбот у звичному розумінні, а те, що ми називаємо Computerbeing.

Його роль — бути шаром інтелекту, що з’єднує всі продукти MacPaw. Eney має допомагати користувачам досягати своїх цілей, розуміти їхній контекст і наміри, накопичувати досвід із кожною взаємодією і при цьому завжди залишатися чесним до базових принципів — приватності, безпеки та контролю користувача.

Уже зараз він допомагає нам щодня працювати з macOS всередині компанії, але справжня його сила — у тому, щоб стати «нервовою системою» всіх продуктів.

AI-first підхід у продуктах

Ми чітко визначили, що відтепер кожен продукт ми створюємо з AI у фундаменті. Це стосується і нових проєктів і тих, що вже добре відомі нашим користувачам.

Йдеться не про те, щоб «прикрутити» кілька модних фіч, а про переосмислення архітектури загалом. Важливо, щоб усі рішення працювали разом: розуміли дії користувача, вміли інтерпретувати його наміри та з часом формували власну пам’ять, яка робитиме досвід дедалі персональнішим.

Інакше кажучи, продукти перестають бути окремими інструментами й починають злагоджено працювати у синергії, щоб допомагати користувачам.

Внутрішні зміни та освіта

Наша AI-стратегія передбачає не лише трансформацію софту, а й команди. Ми навіть серйозно розглядаємо ідею перейменувати наш інженерний напрям на AI & Engineering, щоб підкреслити масштаб змін.

Сьогодні в команді MacPaw — понад 200 інженерів, і ми хочемо, щоб кожен із них володів AI-вміннями. Для цього разом із L&D ми запускаємо навчання для всіх розробників, а AI дослідники проходитимуть основи у Swift і MLX. Це дозволить масштабувати готовність до роботи з AI на всю компанію, незалежно від ролей.

Дослідження і партнерства

Ми розуміємо, що деякі напрями потребують фундаментальних досліджень, і тому відкриті до співпраці.

Особливо цікавими для нас є federated learning, оптимізація великих мовних моделей, а також генерація 3D-анімацій і цифрових атрибутів. Ми шукаємо партнерів, які поділяють наші цінності й готові братися за складні задачі разом.

Ми не робимо AI «для галочки». Для нас AI має сенс лише тоді, коли він приносить користь, коли він безпечний, приватний, інтегрований у повсякденну роботу й може масштабуватися. Саме це ми вкладаємо у поняття AI-first.

Ви можете запитати: навіщо ми розповідаємо про такий стратегічно важливий внутрішній документ публічно? Як директор з AI, я переконаний, що поділитися таким високорівневим баченням нашої AI-стратегії — це саме те, що допомагає нам знаходити «своїх» людей. Тих, хто хоче працювати над топовими AI-задачами в українській компанії, з талановитими колегами і можливістю впливати на всю індустрію.

Відверто кажучи, щоб опублікувати навіть першу сторінку нашої AI стратегії, мені довелося сильно це аргументувати. Але все ж таки ми вирішили її оприлюднити — це наша свідома позиція. Я вдячний за підтримку та довіру моїй команді, зокрема Олександру Косовану, CEO MacPaw, та Вірі Ткаченко, CTIO, які є спів­авторами й рецензентами цієї стратегії.

Якщо ви працюєте в AI, в Україні чи у технологічних центрах Бостона, Стенфорда чи MIT і вам відгукується цей виклик — приєднуйтесь до MacPaw. Це тільки початок. Далі — більше!

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

Яких фахівців найважче знайти MacPaw? Чи зможе Eney замінити ChatGPT для розробників компанії? Чому Україні критично потрібен якісний датасет? Ці та інші питання DOU обговорив із Володимиром Кубицьким, Director of AI у продуктовій компанії MacPaw. Дивіться відео, а найцікавіші тези з розмови — читайте в текстовій версії.
dou.ua/...​aw-ai-director-interview

Згоден з тим, шо сильно амбітно воно, та такий зараз світовий темп, треба намагатись хоча би

типичный маркетинговый булщит. LLM вам такой нагенерит за 10 секунд. oh wait...

Пафосний word salad це стиль даного автора :)

Дуже не погоджуюсь) деякі аспекти вимагають більш амбітних формулювань, але хіба лише деякі, не більше

Розраховував, що погодитесь, але от невдача :D

Все так дружно вдарились в AI. Помнится был cхожий бум на облачные сервисы, а потом все начали офигевать от костов. Вангую что через пару лет AI перестанут демпинговать и компании немножко офигеют от костов за AI-инфраструктуру

В продолжении — куда же делись адепты low no code? Ещё совсем недавно из каждого утюга вещали о смене парадигмы

А ще з NFT носились. І де воно ...

Підписатись на коментарі