Ви б краще взяли на роботу українського, чи іноземного працівника?

Ось уявіть ситуацію, в компанію потрібно знайти праційника і є варіант вибору між українцем і іноземцем, то якому працівнику ви швидше б надали перевагу?

• Обгрунтуйте ваше рішення чому.
  • Напишіть переваги і мінуси.
  • Можливо в когось був реальний досвід такого вибору.
👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

По сравнению с иностранцами пост-СНГ работник будет искать как халявить. Не могу сказать про всех иностранцев, но большинство с кем я работал четко с 9 утра и до 6 вечера сидят и пишут код, нада помитинговать — помитинговали и дальше писать код. Пост СНГ — прийти попозже и свалить пораньше, при этом создать видимость движухи — помитинговать, покритиковать, написать письма и еще как то засветиться перед менеджером, рассказать почему релиз будет с багами, перевалить таску на когото другого по причине болезни или срочных встречь, и так все время.

Олег, при прочих равных — взял бы украинского, если _другой_ разработчик круче — взял бы его. Да, национальный непотизм есть, но не в ущерб результату.

Слишком общий вопрос, поэтому не имеет однозначного ответа.
Навскидку: что человек должен делать? Писать код? Работать с людьми? Что-нить ещё?
1. Язык. Если задача — работа с людьми, то брать надо того, кто в этой стране живёт давно и знает язык / особенности культуры, неважно, украинец он или нет.
2. Команда. Если все в команде, например, индусы — логичнее туда найти индуса, он там лучше сработается.
3. Тайм-зона. Если надо поддержка в США и дёшево — ищи мексиканца или того, кто там ща живёт вместо разгона нацвопроса.
4. Скиллсет. Я буду искать того, кто мне лично подходит по скиллам, а не по расе.
5. Психологическая совместимость: туда же. Я буду искать того, кто сможет сработаться со мной / командой в пофиге на расовые вопросы.

Все залежить від потреб проекту, конкретних умов.

Яке питання така і відповідь) можна було напрягти мозок хоча б 5 хв і описати ситуацію конкретніше

Зазвичай для B2C, якщо продукт для місцевого ринку, то краще наймати місцевих.

Тут також потрібно враховувати рівнень знання мови, для прикладу англійської.

Дивлячись що за робота. Не секрет що по цілій купі посад, як то менеджмент наприклад, іноземці із західною освітою рвуть нас в одну калітку. У нас лише якісні менеджери пішли приблизно вже 27-35 років, що вчились вже по іноземним программам або за кордоном, або компанії довчили чи люди самі довчились. Маркетинг, тут ми взагалі дно денне чи ще нижче. Hardware — нема навіть що обговорювати, радянська експертиза що і без того відставала, в 90-ті взагалі була втрачена. Логістика. Фінанси — тут катастрофа, пересічні українці фінансово не грамотні.
Якщо не ІТ, скажімо інженери дорожнього будівництва, Турки нам показали по повній ще в 19-му році. І такий перелік, де буде перевага іноземного спеціаліста, в принципі і українця із західною освітою, досвідом роботи чи одночасно, буде дуже суттєвий. Якби це було би не так, країна не була би найбіднішою по ВВП на душу населення в Європі. З розвалом планової економіки — українці опинились в ступорі який перейшов в стан катастрофи і втрати інших експертиз з рештою. Авіаносців чи космічних ракет ми давно не будуємо, літаків в принципі теж вже, тільки якісь поділки. Те саме з 4 автомобільних заводів не працює жоден і т.д.

Зато в нас естрадно-розважальний жанр на висоті

Це типу коли сплагіатили найвідоміший номер у The Freaking Brothers ?
Політична сатира під політиків, це КВК перший був з пародіями Сергій Сивохо команда ДПІ, щоправда він же працював в кварталі.
Розміши коміка — американскій стендап, та з унікальними елементами. Оригінальний матеріал — Свати.
Та тут власне не так вже і погано, тобто результати у коміків та медія студії загалом були не погані.
А от з керуванням держави ми мали і непорозуміння на самокаті, бітум з федерації без мита під дороги на військові гроші тощо.
P.S. Усе почалось набагато раніше, це вже усе глибокі наслідки. Скажімо Миколаївський судобудівний завод був в сутності банкрутом вже в 2012, його рятували з того часу. Той самий рік ЛАЗ випустив останню партію автобусів, в цьому же році загнувся КМЗ, хоча останній мотоцикл було випущено в 2008. Завод тракторних двигунів Серп та Молот, перестав існувати в 2005 році і т.д. Безумовно це втрата експертизи по повному циклу, передалась і на систему освіти і т.д. по ланцюжку.

в принципі питання поставлено справді тупо, і відповідь залежить від багато чого

але є 2 нюанси

1) про «розуміти зпівслова». Це можливо лише в одному культурному полі однією мовою якою обоє володіють, при чому добре, а не апперінтермідієт індуса що вчив по ielts з його акцентом vs твій апперінтермідієнт по toefl з твоїм акцентом

Тобто рускім (тему не оминути) банально простіше працювати з рускіми, полякам з поляками, американцям з американцями а британцям з британцями.

Українцям з українцями звісно

Я не маю на увазі типу лише однією мовою, скоріше ти просто відчуваєш що з людиною легко спілкуваиись. Як кохання прям. І не маю на увазі що вони мають думати як ти і піддакувати. Вони можуть з тобою не погоджуватись але з ними легко вести конструктивну полеміку, бо вони «бачать» твою аргументацію, а не чекають поки ти їі розжуєш

В мене це укр і англ, якими я вільно володію. Тому якщо грубо кажучи «праву руку» вибирати, я вибиратиму по «розуміти з півслова»
Рускім ізиком я звісно теж вільно оперую, але просто залишив його для особистої сфери і тих хороших рускіх яких я давно знаю і в хорошесті яких я переконався сам :)

Банально жарти на якісь контроверсійні теми розуміти. Чи жарти взагалі. Жарти в різних культурах різні. А працювати в команді з двох-трьох коли з людиною не виходить жартувати — ну я краще застрелюся наприклад.

Це не так помітно у компаніях/командах побільше, чи якщо просто шукаєш якогось формошльопа

В маленьких командах ти хочеш людей з якими легко працювати, і які швидко розуміють що від них хочуть і в чому проблема, а не які триста раз перепитають чи воно правильно тебе зрозуміли.

Як би ці наприклад сюрреалістичні російськомовні українці не тужились про какая разніца — тіпа коли одна людина говорить російською а інша украінською в одному діалозі — вийде треш, а не співпраця.

2) хто листає той і вирішує, кого наймати — при інших рівних, вливати бакси в країну що воює за свободу — і морально і корисно.

В мене був і хороший і поганий досвід роботи з українцями.

По п2 — не розраховуй на якусь подяку від свого лицарського вчинку, чи якусь особливу віддачу за це, це виключно твоє особисте етичне рішення. Тобто вона може бути і це звісно прекрасно, але їі може й не бути — і не треба тримати якусь образу за це, це нормально, бо це для людини просто робота

З іншого боку по п 1, працювати зі «своєю» людиною з якою ти на одній хвилі — анріал задоволення, а це можливо коли ви дивитесь в одному напрямі на життя загалом і говорите одними концепціями

Як би ці наприклад сюрреалістичні російськомовні українці не тужились про какая разніца — тіпа коли одна людина говорить російською а інша украінською в одному діалозі — вийде треш, а не співпраця.

мають бути білінгви і мати спільний культурний контекст (от, напр. ти кажєш «сіжу, нікого не трогаю», і тебе розуміють з якої книги цитати і власне про що тонко натякається), ну і відрізняти де стьоб, а де Владіміра Болівар не повєзьот, але як правило, білінгви що з дитинства були Володимирами, а не «фашики гвалтували мовою»

я в це не вірю просто як в масове явище. Я вірю що є окремі індивіди які так можуть, але при наймі неможливо розраховувати на фактор «окремого індивіда»

Те саме з «хорошими рускіми». Я дуже навіть в курсі що вони є, але в 99 випадках рускость рота іде з трешем про националистов, бандеровцев і какаяразніца

Безвідносно до цього, якщо цео рашист, то працювати йому буде комфортно з такими ж рашистами

спробую ще пояснити нашу шизу з такого широкого боку, але це може закінчитись матюками

Ньютон не написав би жодної праці з фізики, якби замість думати про яблуко, він би думав українською мовою йому балакати чи російською

Маск нічого б не досяг якби все життя думав чи говорити йому на афрікаанс чи англійською

Поляк не задумується якою мовою говорити, не задумується німець, американець чи навіть росіянин (якщо брати московитів і навколо, бо решта там всі асимільовані типу всяких чеченов чи російськомовних украинцев на кубани чи в сибири)

Наше покоління ще носить в голові це мовне питання. Бо ми постколоніальне покоління. І в цьому наш цивілізаційний тормоз, бо на це витрачається величезна кількість нашого ментального ресурсу.

Покоління пост 2014 чи навіть етак десь пост 2000 не має цієі проблеми. Чи скажем так її менше. І чим далі існуватиме незалежна Укр тим цієії проблеми буде менше й менше

Вони будуть думати про космічні кораблі, ракетне паливо й біотехнології українською мовою замість носити до 40 років в голові всі ці батли про какаяразніца й сперечатись чи це ок шо катєріна стоїть пасрєді адєси чи їй там все таки не місце.

Ця шиза затьмарює мозк і на неї витрачаються калорії в мозку, я жеру стейк, а стейк витрачається на сране мовне питання, а не 100% на програмування якогось конкурента cloudflare і такі совки як я можуть тільки зусиллям від цієї шизи звільнитись, бо це з дитинства

Сучасні діти цього тормоза не мають

І з цієї ж самої причини мовне питання важливіше за зброю в розрізі сотні років ДЛЯ РОСІЇ, а потім вже ДЛЯ НАС, бо постріли стихнуть, і ракети перестануть літати, але там де залишиться російська школа і бюст пушкіна і ще якась муть тіпа віктора цоя там і буде расія — це суть культурна експансія і придушення на покоління вперед. І це придумав не путін навіть, він просто це робить як робили до нього

Не ми, недогромадяни з недорозвинутим інтелектом (народжений повзати літати не годен).
Ось цей дядько у своїх відео колись добре розписав тему (рускоязичності носіїв укропаспорту) в старіших відео, і час від часу довбе її.
www.youtube.com/@NochKinO/videos

Покоління пост 2014 чи навіть етак десь пост 2000 не має цієі проблеми.

Не факт, бо зараз тут на так званій западенщині повно понаєхавших разного возраста от младєнцєв до єлє пєрєдвігающіх тєло, і то, навіть із Вінниці воно таке руськомовне що аж з цепом з металічними трубами кидається (як тут наш псіхічєскій гєштальтєр) на тебе (з криками я украінєц), коли йому робиш зауваження щодо мови.

От тим переміщеним особам в Польщу запитання, чи два поляки між собою будуть балакати, напр. німецькою?

ну так це звісно є, всякі субкультури.

всякі субкультури треба гнать ссаними тряпками зі шкіл і з вулиці

в мене є пару прикладів просто хороших, я не претендую що всі дєткі канфєткі )

і це не зразу буде, це поступово відсохне, і державна політика має для цього процесу просто бути заточена.

по суті тільки час зробить своє. Неможливо відкотити десятиліття русифікації клацнувши пальцями, це процес який займе кілька поколінь — десятки й десятки років.

унормовувати русифікацію небезпечно

Не відсохне, або примус (аля в Трибалтиці), або руський мір буде защіщаться от «гвалтування мовою фашиками» , що і спостерігається.

та відсохне з часом, все що не відтворюється помирає )

мова без культури ніщо, мова відтворюється через культуру й суспільство. Ну і собсно суспільство і культура відтворюється через мову

Є фактор інтернета, але це такесенько, і знов же — політика держави. Он двіж в єс почався за те шо б не давати дєткам соцмережі. Не прийняла, сорі

www.bbc.com/...​articles/crkjep23403o.amp

Але так воно буде якось

Контенту класного теж побільшало прям феєрверк якийсь

Коли виникають такі питання, черговий раз розумієш на скільки нам далеко ще ментально до тієї Європи...

У них 160 тисяч людей вийшло в Лондоні наприклад, на протести проти емігрантів. Польша вже на офіційному рівні новообраних осіб, каже поступово що думає щодо українців і т.д.

Те що ви пишите — окрема тема, яка немає нічого спільного з тим що я мав на увазі

Іноземця, бо його не забере ТЦК

Ну можна і віддаленно.

Дуже залежить від того, працівник в Україні чи ні. А так в принципі якщо ментальність схожа, то дивився би на скіли. Якщо брати Індію, Китай, ... не впевнений...

В Індії і Китаї одні з найкращих айтішніків, але проблема на політичному рівні.

Як рахувати якість? А розподілення там таке, що як повезе. Плюс якщо я не розумію мотивацію, то буде багато питань.

Просто це висновок з спостереження, що в провідних світових IT компаній багато індусів і китайців.

Їх просто більше, вони схильні наймати своїх. Інше спостереження — погугли «індуський код».

В Індії і Китаї одні з найкращих айтішніків
Просто це висновок з спостереження, що в провідних світових IT компаній багато індусів
і китайців.

Видно що в пана ПТУ освіта)

Погугли скільки населення в Китаю та Індії. По дивному збігу обставин (для тебе), саме в цих країнах (в кожній з них) населення в х2 рази більше за Європу і США разом взяті.

якщо по експертизі та софтскілам вони абсолютно однакові — то іноземного, так ефективніше та цікавіше обмін досвідом, він більш різноманітній.

Тому, хто краще підходить по навичкам і досвіду

Підписатись на коментарі