Мій шлях від розробника до бізнес-аналітика в ERP
Привіт, DOU! Я Катя, і ще три роки тому я думала, що найскладніше в роботі — це розплутати чужий код. Тепер я знаю, що це дрібниці порівняно з тим, щоб пояснити фіндиректору, чому його ідеальна звітність неможлива, а комірнику — чому його «просто додати кнопочку» коштує як пів проєкту.
Я провідний бізнес-аналітик у компанії, яка інтегрує Odoo ERP. За три роки тут я накопичила багато досвіду, яким не можу не поділитися.
Що таке Odoo
Odoo — бельгійська система управління бізнесом. Вона містить модулі CRM, продажі, закупівлі, склад, виробництво, бухгалтерію, проєкти, HR, маркетинг, сайт та e-commerce, підтримку клієнтів, аналітику і ще купу всього корисного. За три роки в Україні здійснили понад 450 комплексних впроваджень через мережу з 10 акредитованих партнерів. За кожною цією цифрою — реальні люди, які намагалися навести лад у своєму бізнесі.
Чому ERP-проєкти — ще той атракціон
Коли мене запитують, чим я займаюсь, відповідаю так: «Уявіть, що ви одночасно перекладач, психолог, технічний письменник і дипломат».
ERP-проєкти водночас і захоплюють, і постійно тримають в тонусі. Якщо ви думаєте спробувати цей напрям — готуйтеся до дуже цікавої пригоди. Тут справді потрібна справжня пристрасть до розуміння того, як працює бізнес.
Роль BA в ERP — це бути мостом між світами. Ми координуємо, полегшуємо процеси, перекладаємо з «бізнес-мови» на «технічну» і навпаки. А іноді доводиться «перекладати» команді замовника думки їх же колег.
Три кити, на яких стоїть робота BA в ERP
1. Багатогранність бізнес-процесів
Сьогодні ти розбираєшся з тим, як продавці оформляють замовлення, завтра — як на складі рахують товар, а післязавтра слухаєш, як бухгалтери пояснюють, чому ця галочка критично важлива для звітності. Кожна сфера — окремий світ зі своїми правилами.
2. Велика кількість стейкхолдерів
ERP торкається всіх у компанії. Фінансовий директор хоче бачити прибутковість в реальному часі, комірник — щоб система не заважала йому працювати, а CEO — щоб все було «красиво і швидко. Твоє завдання — тримати баланс між цими інтересами, щоб і люди не посивіли, і ти сама не збожеволіла.
3. Мистецтво компромісів
Бізнес-аналітик — людина, що постійно шукає золоту середину між «хочу», «можу» і «треба».
Мій шлях: з коду в бізнес-логіку
У компанії я починала з позиції розробника. Web, backend — все було зрозуміло і передбачувано. Але з часом зрозуміла: хочу не просто виконувати задачі, а створювати їх. Хочу бачити ширшу картину, будувати архітектуру, проєктувати рішення.
Головний виклик? Перелаштувати мозок. Замість «як це закодити» думати «навіщо це користувачу». Плюс довелося швидко освоювати нові навички: малювати діаграми, готувати презентації, планувати проєкти, вести переговори.
Що врятувало мене в перші місяці
- Ментори-колеги — люди, які не дали мені потонути у невідомості.
- Гібридне навчання — внутрішні знання + зовнішні курси.
- Knowledge sharing — в нашій команді завжди можна попросити допомоги.
- ШІ для рутини — ChatGPT допомагає готувати списки питань до зустрічей.
- Власні чек-листи — щоб нічого не забути.
- Технічний бекграунд — найбільший плюс! Можу сама оцінити, чи реально зробити те, що хоче клієнт.
Як виглядає мій робочий день
Починається все з кави — це не просто ритуал, а спосіб неформально поспілкуватися з колегами. Дізнатися, що турбує, які є ідеї. Далі дейліки для синхронізації з командою, за ними — фокус-тайми в лаунжі, де моделюю процеси і намагаюся зрозуміти, як зробити життя людей простішим.
Мій арсенал інструментів, що зазвичай юзаю протягом дня
- Google Drive + Sheets — наш командний центр. Тут все: записи зустрічей, протоколи, описи функцій, gap-аналіз. Клієнт бачить, що ми робимо в реальному часі.
- Odoo — тут ведемо внутрішні задачі проєкту: це спільний робочий простір команди.
- Miro — для мозкових штурмів та спільного моделювання з клієнтом. Люблю, коли всі стають біля дошки і малюють стрілочки.
- Camunda — коли потрібна серйозна формальна логіка з gateway’ями та складні BPMN.
- Draw.io — для UML-схем і BPMN-діаграм.
Маленькі лайфхаки, які рятують час
- Debug mode для Odoo — показує технічні назви полів (розробники подякують).
- Формули Google Sheets — автоматизуємо обробку даних від замовника.
- ШІ для протоколів — записую зустріч, через пів години маю готовий протокол і список follow-up задач.
Підготовка до зустрічей, щоб вони були продуктивними
- Адженда — без мети зустріч перетворюється на базар.
- Список питань на основі брифу клієнта.
- Обробка і структурування отриманої інформації.
- Погодження бізнес-моделі на наступній зустрічі.
Історії з практики: коли все йде не так, і коли — навпаки
Кейс 1: «Потрібна інтеграція на вчора»
Клієнт: ELKO (ритейл).
Задача: підключити Mono Market за 2 місяці.
Складність: ми були першими зовнішніми інтеграторами для такої роботи.
Що треба було зробити:
- Передача номенклатури: забрати дані з кастомного ERP замовника в
Odoo → обробити в Odoo під вимоги платформи mono → відправити mono. - Обробка замовлень: прийом з платформи mono → обробка в Odoo→ повернення в систему клієнта.
Як діяли:
- Аналіз діаграми від клієнта (спасибі їм за підготовку!).
- Gap-аналіз і збір вимог.
- Короткі продуктивні зустрічі з інхауз-командою.
- Поетапна розробка з тестуванням.
Бонус: додатково підключили Нову Пошту (модуль Kitworks) та Turbo SMS.
Заковика: були нюанси в роботі модуля доставки на Odoo 18. Швидко зв’язалися з партнерами — вони оперативно виправили. Ось чому важливо мати хороші стосунки з екосистемою!
Результат: за 2 місяці зробили все — інтеграцію, тестування, запуск. Тестування пройшло з першого разу! Досі не віриться.
Кейс 2: «Нам потрібні лише склади» (насправді ні)
Початковий запит: «Нам потрібна лише WMS-система для складу». Класична історія розширення проєкту. Коли керівник зрозумів можливості Odoo, почали додаватися модулі один за одним:
- Замовлення від клієнтів.
- Комунікація з постачальниками.
- Виставлення рахунків.
- Бухгалтерія.
- Управлінські звіти.
Кумедна ситуація: керівник проєкту попросив показати систему власнику бізнесу. Той думав, що ми робимо «просто склад». Побачивши реальні можливості, одразу захотів використати ще більше функцій.
Урок: ERP — це як рентген для бізнесу. Показує приховані зони хаосу, про які керівник навіть не здогадувався.
Кейс 3: Коли все йде не так (фейл, з якого багато чому навчилися)
Клієнт: компанія з B2C-сегментом.
Задача: інтеграція для консультантів за
Кошмар: «зоопарк» з 7+ різних систем.
Що зробили правильно:
- Зібрали дані з хаотичних систем.
- Визначили напрямки руху.
- Розробили детальний план і оцінку.
Де накосячили: не врахували людський фактор.
Команда замовника просто не виконувала свою частину. Для них інтеграційні завдання були зайвою роботою поверх основних обов’язків. Мотивації — нуль.
Болючий урок: неважливо, наскільки крута технологія, якщо люди не хочуть нею користуватися.
Як діємо тепер:
- При відсутності дій — зупиняємо проєкт.
- Збираємо статусну зустріч з власником бюджету.
- Чесно описуємо ситуацію і причини затримок.
- Вимагаємо конкретних дій для продовження.
Поради клієнтам: як не зіпсувати собі життя ERP-проєктом
1. Сформуйте мотивовану команду
- Виділіть ключових людей — тих, хто розуміється на процесах і має час. Не тих, хто «може між справами подивитися». Обов’язково визначте ролі — кожен має розуміти, що від нього очікується і в які терміни.
- Забезпечте вільний час — можливо, доведеться перерозподілити робоче навантаження. ERP-проєкт — це не хобі на вихідних. Знадобиться закласти під інтеграційні задачі
20-30% часу на етапі збору вимог,40-50% на період навчання та тестування та15-20% робочих годин — після запуску для підтримки команди. - Підтримуйте мотивацію — поясніть людям, як система полегшить їм життя. А краще — дайте бонус за успішне впровадження.
2. Розумійте реальність ERP
ERP — це не лише автоматизація, а перебудова процесів. Якщо команда цього не розуміє, вона не буде залученою. Робота йде з двох сторін. Підрядник не робить все сам — це партнерська співпраця.
3. Наведіть лад у бізнес-процесах
Якщо в компанії хаос, ERP просто діджиталізує той самий хаос. Спочатку наводьте порядок, потім автоматизуйте.
Поради новачкам BA в ERP
За даними Research and Markets, світовий ERP-ринок зростає зі $149,5 млрд у 2024 до $165,6 млрд у 2025 році. Попит на BA, які можуть розібрати бізнес-процес «на атоми», зростатиме швидше за пропозицію. Український ERP-ринок також розвивається достатньо стрімко.
Скіли, без яких діла не буде. Soft
1. Емпатія та вміння слухати.
2. Переговорні навички.
3. Чітка комунікація.
4. Будування довіри.
5. Стресостійкість.
Hard
Junior: розуміння функціоналу системи.
Middle: знання архітектури системи, вміння самостійно збирати вимоги.
Senior: глибоке розуміння ERP і бізнес-процесів, побудова оптимальних рішень. Ключова суперсила: пояснювати складне простими словами.
Ресурси для розвитку BA в ERP
Щоб стати сильним бізнес-аналітиком у ERP, важливо поєднувати практику та якісні ресурси для навчання. Ось що я рекомендую:
Книги та довідники
- BABOK (Business Analysis Body of Knowledge, IIBA) — база для будь-якого бізнес-аналітика.
- Business Analysis Techniques (James Cadle, Debra Paul, Paul Turner) — техніки для збору вимог, моделювання процесів і роботи зі стейкхолдерами.
- Agile Business Analysis (Kevin Brennan) — підходи для BA у гнучких проєктах.
- Lean Enterprise (Jez Humble) — розуміння, як ERP вписується в масштабні бізнес-процеси.
Курси та платформи
- IAMPM: навчання для BA та PM.
- Udemy: Business Analysis Fundamentals.
- Udemy: ERP Implementation Essential.
- Coursera: Business Analysis & Process Management.
- LinkedIn Learning: курси з ERP, BPMN, бізнес-аналітики, комунікацій та переговорів.
ERP-специфічні ресурси
- Odoo Documentation — офіційні гіди для всіх модулів і інтеграцій.
- Odoo Experience / YouTube — кейси впроваджень і демо.
- Camunda BPMN Tutorials — для моделювання процесів у BPMN.
Спільноти та форуми
- BA Times — статті, вебінари та приклади реальних кейсів.
- Modern Analyst — форуми, статті та шаблони документів.
- Odoo Community Association (OCA) — спільнота інтеграторів та розробників Odoo.
Використовуйте ці ресурси разом із практикою — знання стає дійсно корисним лише у застосуванні.
ERP-проєкти — це поєднання технічних знань, розуміння бізнесу та людських навичок. Успіх залежить не тільки від команди інтегратора, а й від готовності клієнта до змін.
Найбільше відкриття: команди частіше «буксують» не через технічні проблеми, а через людські. Саме тут роль BA з сильними soft skills стає незамінною.
Я досі вчуся щодня. І вчу інших — бо знання, яким не ділишся, мертве.
Якщо ви працюєте в ERP — діліться своїми лайфхаками та підходами. Чим більше ми обмінюємося досвідом, тим кращі системи будуємо.
Питання до спільноти:
- Як ви мотивуєте команду клієнта до активної участі? (особливо цікавлять нестандартні підходи).
- Які інструменти використовуєте для візуалізації процесів?
- Як вирішуєте конфлікти між вимогами різних департаментів?

17 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів