Чи є ще сенс вивчати комп’ютерні науки?
Олександр Ембірікос, керівник продукту Codex в OpenAI, вважає, що «все ще чудовий час» для того, щоб отримати ступінь з комп’ютерних наук, але важливо обирати програми, які інтегрують штучний інтелект.
«Головне, чого я боявся б на місці студента зараз, — це якщо б я навчався на CS, а мій університет забороняв користуватися ШІ. Тоді я б почувався так, ніби відстаю», — зазначив він під час подкасту A16z.
За його словами, одним лише дипломом з комп’ютерних наук уже ситим не будеш. Натомість важливо вміти застосовувати ШІ і в навчанні, і в практиці. Він радить студентам не обмежуватися теорією, а обов’язково створювати власні проєкти, адже саме це найбільше цінується на ринку.
Подібної думки дотримуються й інші представники OpenAI. Голова компанії Брет Тейлор каже, що CS дає сильну базу для системного мислення, а дослідник Шимон Сідор закликає школярів продовжувати вивчати програмування. Водночас університети уже переглядають програми, бо студенти почали занадто покладалися на ШІ і тепер іноді не розуміють, що взагалі ховається під капотом коду.
На запитання, як би він перепроєктував кафедру CS, Ембірікос відповів:
«Я залишив би кілька курсів, де студенти робили б все вручну, щоб зрозуміти, що відбувається „під капотом“, а також щоб відчути впевненість, що вони це можуть. Але загалом я рухався б у напрямку того, щоб студенти намагалися досягти певного результату: чи то засвоїли знання, чи створили щось власне».
Що думаєте з цього приводу? Чи варто взагалі сьогодні йти вчитися на комп’ютерні науки, і чи не призведе все те, що зараз відбувається, до знецінення вищої освіти як інституції?

20 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів