Найбільш ненависна функція в CSS

💡 Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Приєднуйтесь до Front-end спільноти!

Згідно нещодавньому дослідженню State of CSS 2025, як виявилося, титул найбільш ненависної функції в CSS займають тригонометричні функції.

За результатами опитування, 9,1% респондентів зазначили, що справді «ненавидять» тригонометрію, але і цього було достатньо, щоб викликати цілу хвилю обговорень.

Мені цікаво, чи це реально найгірші функції, чи просто вони здаються складними через незвичне застосування. Бо з того, що я знаю, то ті ж самі cos() і sin() насправді досить корисні для:

• кругових або півкругових розташувань елементів,
  • хвилеподібних ліній і анімацій,
  • затухаючих коливальних анімацій (як маятник або bouncing ball),
  • креативних ефектів у меню та банерах.

Вони дозволяють обчислювати координати на одиничному колі та створювати досить цікаві анімації без «магічних чисел». Проблема, можливо, лише в тому, що багато хто не знає, як їх практично застосовувати. Але може я чогось не розумію.

Що думаєте з приводу цього? Яку CSS-функцію ви б назвали найбільш ненависною і чому?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
За результатами опитування, 9,1% респондентів зазначили, що справді «ненавидять» тригонометрію

Патамуша немало фронтендеров не имеют профильного образования, да и в школе учились «так себе» ))

Найбільш ненависні функції — це ті, які максимально корисні, але їх неможливо юзати на проді, бо не всі браузери ще підтримують (привіт shape(), attr() для динамічних значень та if() звичайно) :)

Підписатись на коментарі