Чим найм в Україні відрізняється від закордонного?

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

Побачив на просторах LinkedIn пост про різницю в підходах до найму в Україні та Європі. Авторка каже, що «за 2 тижні спокійно найняли всю команду і відразу до роботи, а у Європі це процес повільний, розтягнутий і без поспіху».

Хто мав подібний досвід, розкажіть: наскільки це відповідає реальності? Як найм і старт роботи виглядають у різних країнах світу?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

ФОПʼів також набирають швидко, бо їх можна вигнати з 2-тижневим нотіс періодом. А от на трудову книжку працівників набирають довго, бо їх важко звільнити. В нас якось було таке, що після 1 місяця випробувального терміну, розробник почав забивати на роботу та сказав, що або ви мені платите гроші за рік праці по контракту і я звілтняюсь або не морочте голову. То йому не морочили голову

От і відповідь, чому галєри не будуть за такою моделлю працювати. Бо їм треба чистий американський «at-will employment», коли можна випердолити працівника за 15 хв. (це РЕАЛЬНИЙ випадок, який мав місце на моєму проекті декілька років тому)
Щоправда, у відповідь може відбутися те саме — працівник звалює в один момент, коли йому щось допекло (теж мав випадок, коли розробник приєднався у четверг, два робочих дні «попрацював», а у понеділок не прийшов, повідомивши у робочий чат, що «проект йому не підходить, люди незрілі і безвідповідальні»). Але це рідкісний випадок, і загалом на картину не впливає.

От і відповідь, чому галєри не будуть за такою моделлю працювати. Бо їм треба чистий американський «at-will employment», коли можна випердолити працівника за 15 хв

100%
В цьому полягає іх бізнес модель. Також це помітно по співбесідах. В Українських галерах часто питають глибоко по фреймворках, окрім бази. Це повʼязано з тим, що людей, що наймають, будуть ставити на проекти з певними технологіями і треба педалити вже на вчора. Так само проводять інтервʼю і для місцевих контракторів, яким платять 2х.
А от коли наймають на трудову книжку, то часто питають в основному базу, вони хотять переконатися, що людина здатна навчатися, що зможе працювати в колективі і що мотивована працювати в принципі. Тому для трудової крижки часто закладається, що це ок, коли людина буде місяць і більше входити в курс справ і вивчати фреймворк, що є на проекті. Контрактор цей час не має. За ті гроші він має педалити одразу

людина буде місяць і більше входити в курс справ

Хехе. Місяць то супер оптимістично ще.
Але так, я бачу ваше уточнення «і більше» — у всіх місцях, де я працював — це зазвичай щонайменше 6 міс, буває і 1-2 роки, поки нарешті розробник стає реально ефективний і може працювати самостійно, орієнтуючись у всіх компонентах. А до того «ой, цю таску на мене не асайньте, бо я не рився у тому коді, то краще на Володю, він знає те краще».

Ну баги часто вже швидко можна фіктиси 🤷‍♂️. Принаймні на фронтенді

Та який рідкісний випадок, цього добра навалом. Хтось щось не таку фразу сказав погонщіку або клієнту — на мороз. А друге, цьому навіть Forbes дав назву — Голе звільнення. У погонщіків повна відсутність професійних знань із керування персоналом (people management), щвидше за усе то sales of marketing як зазвичай, ну і в людини теж амбіцій, фільмів та книжок про Стіва Джобса надивились. От одним днем і розходяться.

ФОП можна виставити на мороз одним днем, в сутності ФОП назва самозайнятого юридично — дрібного підприємця. А це в сутності будь яких заьов’язанянь работадавця взагалі, усе тримається виключноьна довірі і потребі ринку — шмобливоьколитна ньому був блакитний океан, тобто це був ринок робітника.

Залежить від країни, ситуації на ринку, ситуації кандидата та конкретної фірми. Взагалі в країнах європи найм може тривати довше, бо зазвичай notice period достатньо великий. Наприклад, в Польщі до 3-х місяців. Відповідно фірми зазвичай готові чекати 3 місяці. Це одна з причин чому найм може бути повільний.

Я мав різні випадки.
Бувало так:
<Після 15 хвилинної співбесіди>
HR: Коли можете приступати до роботи?
Я: Від завтра
HR: Приходьте завтра на 9:00

До:
<5-й етап співбесіди>
HR: Коли зможете приступити до роботи?
Я: Маю notice period 3 місяці, відповідно через 3,5 місяці можу прийти.
HR: Добре — давайте підпишемо договір і будемо на вас чекати.

Залежить від процесів у компанії. У одній великій тек корпорації, коли переходив з ролі контрактора на full-time employee, скіпаючи всі стадіі інтервʼю, рекрутер з Польщі повідомила, що оптимістично зможе надіслати мені офер лише через три тижні, бо спочатку в них була якась тижнева конференція/ретріт для всієї команди, а потім у неї відпустка, плюс ще тиждень на отримання всіх апрувів. Але там втрутився хайрінг-менеджер і отримав всі апруви за 2 дні. Тобто реалістично для цієї компанії процес найму зайняв би приблизно 2 місяці (4 стадії інтервʼю).

З іншої сторони, в мене є схожий досвід найму в українській продуктовій компанії, де від першого етапу інтервʼю до оферу пройшло 1.5 місяці, але теж були нюанси: відпустки і сік лів хайрінг-менеджера

зазвичай залежить від компанії і наскільки в них роздутий штат
в середньому по Європі наем проходить за місяць, причому стараються робити так щоб людина «приходила» на початок місяця
хоча якшо це мала чи середня фірма то можуть взяти хоч «на наступний день»

питання грошей — великі компанії можуть собі дозволити наймати неторопливо і по своїм внутрішнім правилам, а малі і середні ближче до людей і зазвичай наймають тоді коли реально горить

Дуже по-різному воно «в закордонні».

Десь потрібно людину просто дуже сильно АСАП, в основному суппорт та ще й з он-колом, або десь потрібна додаткова пара рук на термінову міграцію. Якщо хочете на такі проекти, то достатньо відкритися на лінкедін «в пошуку роботи» і почнуть ломитися рекрутери (звісно, за умови релевантного профілю і фізичного перебування в ЄС).

В іншій темі вже обговорено, що після українських довоєнних реалій ніяк в голову не вкладається, чому європейські рекрутери __вимагають__ номер телефону і телефонують саме на нього, а не скажімо пишуть «цивілізовано» повідомлення. З одним таким рекрутером я розговорився, питаю ВТФ чому так все дико. Він каже — це такі вакансії, що розлітаються за декілька годин, тож якщо скедулити мітинг, то вакансія вже буде зайнята.

Інша річ — розробка в якісь поважні компанії десь на північ від Естонії. Там по-перше це взагалі рідко буває коли компанія відкривається для когось з наших, в основному їм потрібен хтось з їхньої країни чи максимум з сусідніх, щоб володіти мовою і відповідати культурному коду. І ось коли раптом вискакує щось рідкісне «для всіх на світі», тоді ринок гребців гігантський, от і вибирають дуже ретельно, етапів може бути 4 і більше, серед них щось таке як «culture fit», в принципі не дуже дивно коли процес буде тривати місяцями.

ну не знаю
в лінкедін валять зазвичай або рекрутери з «холодними вакансіями» або шось дуже дивне за копійки
усе нормальне або самому шукати або по знайомствам запрошують

І для такого потрібно мати валідно наклацаний на зараз профіль лінкедіну і бути активним там (хочаб раз на три дні заходити і творити активність)
а під валідністю мається на увазі в тому числі і наклацана сітка контактів
враховуючи який лінкедін кривий, простіше вже самому шукати і розсилати чим чекати чогось від «пассивного пошуку на лінкедін»

Лінкедін це лише одна з багатьох платформ. Якось не було що робити, зайнявся створенням профілів на всіх європейських платформах які знайшов, тепер час від часу телефонують рекрутери з різних правильних з точки зору оплати країн таких як Німеччина, Нідерланди, часом навіть Швейцарія.

зайнявся створенням профілів на всіх європейських платформах які знайшов

А поділиться списочком?

Навряд, готового списку як такого нема, ґуґлити «linkedin competitors» і не полінуватися переглянути N+ сторінки видачі.

Швейцарія, 2025. В стартапі від резюме до першого дня роботи — 3 тижні, в компаніях-гігантах — з моменту апплікейшну до офферу/реджекту 2-3 міс, якщо повезе :)

Якби в Україні всі працювали за трудовим договором то також би довго наймали

Ну от і реальна причина — капіталізм, у остарбайтера нема прав лише обов’язки і коштує він віносно копійки і навть на це скупердяйствують. Але його величність ринок — показує як насправді йдуть справи.

В 2019, от первого контакта до выхода на работу — 2 мес без 2х дней.
В 2025, 4 месяца.
И дело не в кандидатах только, избирательней стали все и все.

PS в 2016 я был без работы и получил афер прямо во время интервью, хоть на след день выходи.

Такое

В старые времена перед входом Пригородного Вокзала в Киеве и вероятно перед вокзалами других больших городов, тусили мужики из области. И если надо было выкопать канаву или разгрузить фуру всегда можно было моментально нанять пачку «ресурсов».
Наше ИТ — это тот же пригородный вокзал, только виртуальный.

За «пачку ресурсов» отдельная благодарность. Чуть клаву чаем не залил. )))))

Ну так у багатьох країнах для спеціалістів, у яких довгий період навчання та адаптації (не умовних касирів) у контрактах написано, що мають відпрацювати не 2 тижні, як у нас, а 3-6 місяців. Бо найняти нову людину і якісно передати справи — це час. Ну і якщо це директор департаменту, то дивно якщо його роботу можна передати за тиждень — нащо у такому разі його посада існує?

Щодо Норвегії — 6 місяців, це я чула від колег. Тобто ,наймаєш в вересні, в виходить чз півроку. Польща: від 1-2 міс в середньому, тут від notice period залежить дуже( саме після підписання контракту)

Жорсткі реалії. Може бути так, що до того часу, поки новий співробітник вийде, то вже й позиція та його допомога на проекті стане неактуальною.

Тоді є різні варіанти. Один із них — бенч, допоки не знайдуть проект.

Прям таки найняли, а не підписали контракти з фопами?

Ну в ЄС теж є контрактори, які мають власний аналог нашої ТОВ. Вони зазвичай 1.5-2 прайси до звичайного працівника, але наймаються швидко та уходять теж швидко.

Але вони й працюють зазвичай як пожежна команда, коли власні ресурси компанії все, не можуть вивезти.

Підписатись на коментарі