Черговий витік даних у Дії?

Соціальними мережами знову гуляє інформація про витік даних з Дії. У простому .csv файлі з красномовною назвою diia_citizen_db_2025 (легко загуглити), який шерився різними соцмережами, є мільйон записів. За покупку обіцяють надати 20!! мільйонів записів про українців із персональними даними (ідентифікаційний код, паспорт, пошта, телефон і так далі).

Що цікаво, серед «безплатного» мільйона знайшов деяких своїх близьких і дані там справді точні.

Ваші думки, спільното, яким чином трапився черговий факап і чи це факап людей, які у 2019 році казали, що роль кібербезпеки перебільшена, і як цього уникнути в майбутньому?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

нехай теж тут буде, для доповнення картини..

18 вересня 2025 року Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт № 11377 «Про Єдину інформаційну систему соціальної сфери», метою якого є створення інтегрованого довідково-інформаційного середовища, яке об’єднає усі електронні інформаційні ресурси соціальної сфери — державні реєстри, бази даних і сервіси соціального захисту.

chp.com.ua/...​oji-sferi-zakon-prijnyato

Дамп настільки «свіжий», що в ньому дані паспорта моє дружини з атрибу created_at = 2024 який вона поміняла щє у 2021му. ну, і фамілія дівочка(4 роки вже інша).

Логичное следствие «государства в смартфоне». Далі буде.

коли вже буде одне мегабаза, щоб кілька разів не вставати зливати? чи проблема кібербезпеки все ще трохи перебільшена,

коли вже буде одне мегабаза, щоб кілька разів не вставати зливати?

для цього й створили «Дію» з доступом до всіх баз

Тобто дамп свіжий, але комунікації зі сторони влади, як завжди: нічого не злили, це все фейки русні, бла бла бла

а в тебе є точна інформація? 🤔

Тобто дамп свіжий

інфа сотка

x.com/...​tatus/1969676602930827745

Копіум що витік не справжній чи старий можна вже забути

«Деснянским РУ ГУ МВС Украине в Киеве»

«Ленинградским РУГУ МВС Украини в Мисти Киеве»

«Подільським РУ ГУ МВС України в місті Киеве»

«Дніпровським РУГУ МВД України в г. Киеве»

«ЖОвтневим РУГУ МВС УКРАЇНИ у мКієві»

«Печерськім РУГУ МВС Україні в м. Кієві»

Або творці реєстру повністю безграмотні або цей злив кацапська шляпа.

Не важливо чия шляпа, просто питання з якого реєстру тоді взяті дані. Бо наголошую, вони бляха точні з паспортними даними та іншими даними, бо знайдені дані близьких людей, які співпали.

Я не знайшов ні себе, ні своїх рідних ні колег.

В Україні є мабуть близько 30-35 українців, у вільний доступ викинули мільйон. Я знайшов навіть сусідів, цілком справжніх людей до речі, але тільки двох з великої вулиці. Знайшли матір друга, всі дані співпали. Так от, не всі ж попали в цю лотерею, принаймі у ту версію, що скинули.
І нехай це старий злив, але він мав місце. Мене це ніяк не заспокоює. А ще більше не заспокоює комунікація влади. Називати це брехнею чи фейком заради підриву довіри до них — це верх цинізму. Бо я і мої друзі знайшли поодиноких своїх близьких.
Хотілось би знати, який реєстр винен і як це трапилось, знати, що винний поніс покарання і більше не буде допущений до державної роботи, знати як саме будуть вдосконалювати кібербезпеку чи хоча б якісь кроки. А слухати вчергове про «російські фейки» вже дістало.

Називати це брехнею чи фейком заради підриву довіри до них — це верх цинізму.

У вас після початку повномасштабного вторгнення ще є довіра до нашої влади?! Да вони ж «кинули» ВСІХ і цивільних і військових.

Хотілось би знати, який реєстр винен і як це трапилось, знати, що винний поніс покарання і більше не буде допущений до державної роботи,

а чому вирішили, що ті старі витоки були саме з державних реєстрів? 🤔

хіба не збирають паспортні дані, скажімо, комерційні банки... можливо, ще якісь бізнеси...? 🤔

точно ломали или сотрудники сами сливали базы клиентов привата, новой почты, олх парсили боты, когда они номер телефона просто текстом выставляли в объявлениях без защиты от парсинга. В новой почте очень много пользовалось адресной доставкой

Під словом шляпа я мав на увазі брехня, підробка, суміш старих даних із випадковими згенерованими даними.

Насправді я бачу це просто текстове поле, тому то ще «досить грамотно написано» 🤣🤦‍♂️
Upd: ще зовсім недавно більшість баз в держорганах було щось самосклепане на FoxPro де би вписати українські літери треба було підстрибнути на вухах і зробити сальто 🤣 Чим тітоньки з кантор незаморочувалися ...

Або творці реєстру повністю безграмотні або цей злив
кацапська шляпа.

Или комментатор родился вчера и не вкуривает, что 29 лет назад у нас было немножко другая организация государства.

«Ленинградским РУГУ МВС Украини в Мисти Киеве»
Або творці реєстру повністю безграмотні

поки дивився до якого року був такий район, знайшов ще одне нещастя по зливу персональних даних, тепер прямо з копіями паспортів і ІПН, у вигляді prozorro,
тобто ці копії документів не просто публічно доступні, що вжє є порушенням 182 ККУ, вони ще й проіндексовані
procedure.prozorro.sale/...​f45424afda0cf52cc6ecc85a4

більшість реестрів не мають процедур веріфікації введених данних, що людина кривими ручками вписала, те й буде. Коли ті реестри оприлюднили вперше, там стільки приколів було ні одна «шляпа» поряд не лежала.

кажуть, шо нового витоку не було, а той файл — компіляція старих витоків з комерційних джерел... з деякими доопрацюваннями

Спершу пишуть, що витоків не було, потім — що то старі витоки, і чомусь це людей заспокоює

Почитайте про НСКЗ, а потім задайтесь питанням, а чому органи і реєстри між собою спілкуються через загальну мережу інет по Трембіті. Чому не можна розгорнути Трембіту поверх НСКЗ? Кажуть — ми в хмарах, хоча фіолетово який і де в кого цод, тобто ніхто не будує наземні контрольовані та захищені точки в Укрвїні для входу / комунікації з мережами своїх хмар. На питання які порти закрити відповідь — відкрийте, відкрийте, та краще все відкрийте.

Факап швидше в тому, що не збудовано процессу кібр безпеки, нема постійних пооведегь тренінгів, сканування, аудиту тощо. Напевно сутність в мисленні концепції, стартапер думає про тайм ту маркет

Підписатись на коментарі