«Усі пишуть, але ніхто не читає»: як хаотичні внутрішні комунікації з’їдають робочий час у tech-командах

Знайомо? Ви в чаті про проєкт, але важливе — в іншому треді. А ще — у Google Docs, що загубився в історії коментарів

Ще до того, як я почала працювати з tech-командами, мені здавалося: внутрішні процеси там — це щось дуже чітке, оптимізоване і структурне. Адже технологічні компанії — це про системність. Але на практиці я побачила інше.

Навіть найсильніші команди регулярно зливають години, дні і фокус просто через одне: хаос у внутрішніх комунікаціях.

Як виглядає цей хаос

Ось кілька живих сценаріїв, які траплялися у проєктах, де я працювала:

• Slack-хаос: У вас 12 каналів, три з яких названі «обговорення-проєкт-А», «питання-проєкт-А» і «проєкт-А». Щось важливе написали в чаті, але знайти це потім — майже неможливо.
  • Підміна async-спілкування миттєвим реагуванням: Начебто домовилися: вся не термінова комунікація — у письмовому форматі. Але замість коментаря в тасці — тегають у чаті, бо «так швидше». А згодом виникає питання: а де це було?
  • Різні інструменти — різна логіка: Jira — для задач, Slack — для обговорень, Google Docs — для політик, але все змішується, бо немає єдиного принципу: що де і чому саме там.

Це породжує втрату часу, помилки, дублювання роботи і постійне емоційне виснаження — відчуття, що «все знову загубилося».

Чому так стається?

У більшості команд внутрішні комунікації — це те, що «сталося саме». Не те, що було спроєктовано. Від цього страждає:

• Фокус: кожне переключення між чатами, тасками, документами — це втрата концентрації.
  • Контроль якості: бо часто відповідальні просто не бачать всієї інформації вчасно.
  • Психологічний стан команди: коли немає ясності, це породжує тривожність і внутрішню недовіру.

Як навести лад — перевірені підходи

1. Зробіть мапу комунікацій

Опишіть:

• Які типи рішень приймаються де?
  • Що має залишатись в тасках, а що — в коментарях до них?
  • Яка логіка назв каналів, і як відбувається онбординг у правила комунікації?

Це як мапа міста — допомагає орієнтуватись навіть у новому середовищі.

2. Задайте темп через async-ритуали

• Щотижневий статус — в одній формі і одному місці.
  • Рішення — документуються у короткому summary (навіть якщо вони були у дзвінку).
  • Питання, що виникають у чатах — обов’язково оформлюються в задачі або нотатки, які живуть довше ніж «5 хвилин у стрічці».

3. Назначте власника комунікацій

У багатьох командах — є Scrum-майстер, або Project Manager. Але часто їм не делегується саме підтримка системності комунікації.

Коли з’являється роль (навіть умовна), яка відповідає за «чи все структуровано» — хаосу стає менше. Бо є кому задавати питання: «де це має бути?» і «чому це досі не задокументовано?»

Що дає порядок у внутрішній комунікації

• Мінус 30% «двіжу без прогресу».
  • Ясність: хто що має зробити, і чому.
  • Прозорість: нічого не губиться — ні у чатах, ні у тасках.
  • Безпека: кожен знає, куди звернутись, коли виникає сумнів.

Наостанок — головне

Внутрішні комунікації — це не просто «як ми переписуємось». Це — архітектура роботи команди. Від неї залежить швидкість, ефективність і настрій усередині.

І якщо зараз здається, що ви «норм працюєте» — просто проведіть маленький аудит: скільки часу ви витрачаєте щотижня на пояснення «де це було», «хто це мав зробити» і «чому знову все втрачено».

Можливо, саме тут — ваша точка росту.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Також Slack чомусь блокує двохфакторну СМС верифікацію в Україні.

Ось комунікація з службою підтримки.
«Бачу, що ці повідомлення не доходять до вашого регіону.» «На жаль, я не можу підтвердити, чи буде відновлено прийом SMS-повідомлень у найближчі місяці.»

Одна велика галера, нарешті почала із цим боротись системно за допомогою тренінгів для лід+ народу з поєднанням теорії та практики.
Про техніки фасилітації то усі знають на зубок, бо треба для проходження співбесіди. А от коли на практиці то стається ступор коли треба скажімо пітчнути промову і ввести таймфреймінг на брейнштормінгу, провести SWOT аналіз або 6 шляп (це взагалі ні в кого не виходить тому до 6 шляп як методу великі питання є), ввести фокус групи і таке інше. Те саме із організацією зустрічей, банально ввести агенду на нараду і записати про що домовились на виході,
та розібрати роботу проміж командою. Постановка цілей через SMART, усі знають що є таке, але ніхто не робить і не вміє на практиці. Управління ризиками — це напевно і в цілому вищій пілотаж, про який так само усі в курсі, що воно є — але ніхто не робить і не вміє.
Коли народ по життю заточений на хард скіл під бізнес, то нестача от таких от інших хард скілів — стає проблемою, через яку постійно не вистачає робочого часу.
А особливо коли під час росту компанії топові позиції зайняли люди, які в силу високих посад — оминають такі тренінги, бо нема коли, на мітингах сидять.
Десь я вже писав про Miting Driven Development, який реально дістав нашого брата IT-шника особливо програмістів, бо коли увесь робочий день зайняли мітинги на яких з’ясовуюється статус — то працювати ви будете, на реалізацію цього статусу, по завітам Деніса Річі та Кена Томпсона, в ночі та на вихідних при чому безкоштовно.

рілакс, мен.
вже прикручують АІ до всіх цих тімсів/слаків/зумів, там є і саммарі на виході. Залишилось твоєму аватару сценарій написати, що він має «пітчити».
p.s.
А далі все — на пенсію, там мітингів нема (хіба під пенсійним фондом).

Я так розумію керівництву одній великій галері, якраз дата аналіз та ШІ і надали данні, що це в принципі проблема. Одне діло коли хтось говорить чи пише якусь статтю — бо це не Ілон Маск, Уорен Бафіет чи Дональд Трамп і срати на них, і швидше за усе не потрапить навіть на очі.
Інша справа — коли на великий стіл ліг роздрукуваний на папері і красиво оформлений із кольорами звіт із числами та графіками з діаграмами, в якому на почаику написано — за допомогою ШІ виявлено, що втрачаються сотні мільонів долларів прибутку в квартал.

P.S. Як я так само писав в одній статті, сливки з вашої безкоштовної роботи в овертаймах зазвичай знімати будуть інщі люди зазвичай: погонщіки та посередники з «Брайтону», або клієнти які отримали Win-Lose. Тобто краще почати організовувати свій робочий час вже сьогодні.

Добрий день
Порадьте будь ласка матеріали по темі

Підписатись на коментарі