Як змінилася сфера DevOps і системного адміністрування за 10 років

💡 Усі статті, обговорення, новини про DevOps — в одному місці. Приєднуйтесь до DevOps спільноти!

Вітаю, спільнота DOU! Мене звати Павло Завада і я DevOps-інженер, що застав найперші згадки DevOps на українському ринку. Загалом мій досвід в цій галузі нараховує 15+ років. Проте цього року виповнилось рівно 10 років від моменту, коли я став співзасновником передової української DevOps-екосистеми — NETFORCE Group, що охоплює чотири проєкти (NETFORCE Ukraine, NETFORCE Jobs, NETFORCE Agency, ITEDU).

За цей час я спостерігав, як змінюється галузь: від перших згадок про DevOps як чогось нового — до повноцінного інженерного підходу, який сьогодні визначає культуру розробки та операцій у компаніях. Те, що говорили про DevOps у 2013–2014 роках, геть не схоже на те, чим він є зараз. І тим цікавіше аналізувати шлях, який ми пройшли.

За 10 років роботи над власними послугами в DevOps ми встигли не лише адаптуватися до змін, а й створити свої власні рішення. У NETFORCE Ukraine ми допомагаємо компаніям впроваджувати DevOps-підходи на реальних проєктах, а з командою ITEDU — навчаємо інженерів різного рівня працювати з сучасною інфраструктурою. Це дозволило глибше побачити, як змінюється професія не лише з боку фахівця, а й з боку бізнесу, найму, командної роботи та навчання.

Тому сьогодні хочу поділитися з вами своїми спостереженнями й досвідом: як змінювалася робота DevOps-інженера за ці 10 років, які інструменти з’явились і стали стандартом, а які — залишились у минулому. І звісно, як змінюватиметься DevOps у майбутньому. Перейдімо до головного.

Завдання DevOps-інженера та сисадміна 10 років тому

Коли я починав свій шлях, про DevOps у сучасному розумінні ще майже не говорили. Це не була чітко сформована роль чи підхід — лише окремі ідеї про те, як краще налагодити співпрацю між девелопментом і операційною частиною. У той час головною фігурою був системний адміністратор — людина, яка відповідала за все: від налаштування серверів до боротьби з нічними інцидентами.

Мій перший стек не мав нічого спільного з DevOps — це було класичне адміністрування в on-premise середовищі. Переважно фізичні сервери, маршрутизатори, комутатори, локальні бекапи, скрипти на Bash, моніторинг через Zabbix або Nagios. Коли я опинився в продуктовій компанії, яка розробляла ПЗ, як от CRM-сайти та вебзастосунки, і клієнтами були дуже великі компанії з великими навантаженнями по трафіку, стало зрозуміло — світ змінився.

Саме тоді почали з’являтися перші контури того, що зараз ми називаємо DevOps. Це була відповідь на багаторічні проблеми: ізольованість команд, збої на проді, складне масштабування, ручне тестування, що забирало тижні. Виникла потреба в фахівцях, які б вміли «зшивати» ці процеси в єдину систему — від розробки до релізу.

Ось як усе працювало раніше:

• Інфраструктура — переважно фізична або локальна у власних дата-центрах.
  • Основні завдання сисадміна — підтримка серверів, налаштування мереж, оновлення ОС і резервне копіювання.
  • Автоматизація — базовий рівень: Bash-скрипти, cron, rsync, іноді Ansible.
  • Хмара — не була мейнстримом. AWS лише входив на ринок, а більшість компаній працювали з приватними хмарами або не довіряли cloud-рішенням.
  • CI/CD — не мала масового впровадження. Збірки запускались вручну, тестування часто проводилось локально.
  • IaC (Infrastructure as Code) — тільки зароджувалася ідея. Terraform ще не був популярним, багато хто навіть не чув про подібний підхід.
  • Безпека — розглядалася як окремий процес. Переважно працювали за принципом «виправимо, коли зламається».
  • Моніторинг — реалізовувався вручну, часто за допомогою власних розробок або інструментів на кшталт Nagios, Zabbix, Cacti.

У 2014–2016 роках хмарні провайдери почали стрімко розширюватися, з’являлись перші стабільні CI/CD-сервіси, а поняття «інфраструктура як код» почали вбудовуватись у звичну практику.

Згодом частина компаній перейшла в хмару, інші — залишились на приватній інфраструктурі. До речі, зараз ми знову спостерігаємо цікавий зсув: компанії, які активно йшли в cloud, сьогодні повертаються до локальних рішень через вартість та непередбачуваність витрат.

Що втратило актуальність

За останнє десятиліття деякі практики поступово вийшли з ужитку:

• Адміністрування фізичних серверів. Усе рідше потрібне пряме налаштування обладнання — основні завдання перемістились у хмарні середовища або в контейнерні кластери.
  • Старі методи автоматизації. Bash-скрипти, cron, rsync усе ще трапляються, але їх витісняють більш структуровані інструменти: Ansible, Terraform, CI/CD-системи.
  • Низький пріоритет до основ Linux. З поширенням контейнерів і serverless зменшився запит на базові знання системного рівня. Проте без розуміння Linux неможливо ефективно працювати з інфраструктурою — тому ці знання залишаються критично важливими.

Що буде з DevOps далі

DevOps перестав бути просто практикою — він перетворився на повноцінну інженерну філософію, яка інтегрується у все більше напрямів розробки та управління інфраструктурою. Але що далі?

Однозначно те, що DevOps-екосистема продовжує активно розвиватися та розгалужуватись у нові спеціалізовані підходи, що відповідають сучасним запитам команд і бізнесу.

Розгалуження класичного DevOps

DevOps давно вийшов за межі лише інфраструктури чи автоматизації процесів — сьогодні він еволюціонує в спеціалізовані напрямки, які відповідають на нові виклики галузі. Потреба в захищених застосунках, масштабованих ML-моделях чи повній автоматизації операцій — усе це дало поштовх до появи окремих практик.

Так виникли MLOps, AIOps, DevSecOps, GitOps і навіть NoOps. У кожному з них — свої завдання, стек інструментів і роль DevOps-інженера. Але всіх їх об’єднує одне: прагнення зробити розробку швидшою, надійнішою та передбачуваною.

1. MLOps

Розробка моделей машинного навчання (ML) вимагає тієї ж автоматизації та масштабованості, як і традиційна розробка. Тому MLOps є логічним продовженням DevOps у царині Data Science. Він поєднує інструменти CI/CD, моніторинг, контроль якості моделей, версіонування даних та автоматизоване розгортання моделей у продакшн. Якщо ви працюєте з ML — цей напрям вже стандарт.

1. AIOps

AIOps — це підхід, що поєднує великі дані, аналітику та машинне навчання для оптимізації роботи ІТ-команд. Такі платформи використовують багаторівневу архітектуру, яка дозволяє обробляти дані з різних джерел та застосовувати кілька аналітичних механізмів одночасно.

1. DevSecOps

DevSecOps — це підхід, що передбачає впровадження перевірок безпеки на кожному етапі розробки. Він об’єднує інструменти та процеси, які сприяють тісній взаємодії між девелоперами, спеціалістами з безпеки та операційними командами, щоб забезпечити створення стабільного й захищеного програмного забезпечення.

1. NoOps

NoOps — це підхід до розробки та розгортання програмного забезпечення, за якого більшість операційних завдань автоматизуються, а потреба в окремих Ops-командах зводиться до мінімуму або повністю зникає. Концепція походить із DevOps-культури, яка акцентує на співпраці між розробниками та операційними фахівцями задля оптимізації життєвого циклу застосунків.

1. GitOps

GitOps — це сучасне продовження підходу Infrastructure as Code, що значно підвищує ефективність DevOps-інженерів. Це цілісна операційна модель, сформована на основі практичного досвіду. Вона передбачає використання принципів автоматизації, контролю версій і декларативного опису інфраструктури. У GitOps усі зміни, конфігурації та системні параметри мають бути версіоновані — наприклад, за допомогою тегів або окремих гілок. Це дає змогу зберігати актуальний стан кожного середовища, швидше впроваджувати оновлення й за потреби — повертатись до стабільної версії.

Зростання ролі Observability у DevOps

Класичний моніторинг — уже не варіант. Ми перейшли до Observability як до підходу, який охоплює логування, метрики, профайлинг і поведінкову аналітику. Поява таких інструментів як OpenTelemetry, Grafana Tempo, Honeycomb або Lightstep показує, наскільки важливо мати єдиний стек для повного огляду системи в реальному часі.

Serverless і cloud-native

Так, ці підходи залишаються актуальними. Kubernetes, функції як сервіс (FaaS), managed-сервіси — це вже звичний інструментарій. Але тут важливо зберігати холодну голову. Не все треба контейнеризувати, не всюди доречно використовувати serverless. Багато компаній уже стикаються з витратами й обмеженнями, що накладають cloud-native сервіси. Тому тренд майбутнього — свідоме використання хмари й продумана гібридна інфраструктура.

Підсумую

10 років тому ми тільки вчилися будувати міст між розробкою та операційною частиною. Сьогодні — керуємо складними гібридними інфраструктурами, впроваджуємо GitOps, DevSecOps, Observability, навчаємо ШІ моніторити системи й аналізувати логіку розгортання. Але в основі всього лишається проста річ — відповідальність за продукт і стабільність його роботи.

DevOps не обмежується інструментами чи пайплайнами. Це спосіб мислення, культура співпраці, здатність бачити картину цілком. І чим швидше це усвідомлюєш — тим ціннішим стаєш для команди.

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

схоже на якесь інфоциганство

що ви цим хотіли сказати? Що у компанії не може бути відкрито нетехнічних вакансій?

Стаття — капітан очєвідность, злабана лівою ногою в чаті з помилками ("

Коли я опинився в продуктовій компанії, яка розробляла ЗП, як от CRM-сайти

«) — розробляла ЗП...) Сайт — шаблонний лендінг, в який чомусь навіть не повставляли хоч пару відгуків від задоволених (чи таких немає?) клієнтів. Кейси — ні, навіщо? — «ми к вам заєхалі на час — а ну скорєй любітє нас». Ну а ваш список вакансій — це прямо вишенька на торті аутсьорсєрства;) Удачі, Вам, Павло на ниві створення publicity)

незрозуміло, від чого у вас так підгоріло, але вже як є)

Прочитали статтю про devops, зайшли на сайт, подивились список відкритих на даний момент вакансій, серед яких не знайшли devops. І почало так гарно палати в одному місці. Ну, буває.
Це по-вашому мало щось підтвердити чи спростувати? Питання, якщо що, риторичне.

Сайт не подобається? Теж буває, кожному своє. Мені теж наприклад, якісь сайти подобаються, якісь ні. Цей ваш коментар ні про що.

З приводу відгуків, саме тому, що на своєму сайті будь-хто може розмістити будь-які відгуки, в тому числі неправдиві або від неіснуючих клієнтів, ми так не робимо. Вивчаючи наш сайт, мабуть не помітили, у нас в футері є посилання на Clutch clutch.co/profile/netforce-ukraine , і там якраз зможете почитати відгуки, яких вам так не вистачало :)

Ну а ваш список вакансій — це прямо вишенька на торті аутсьорсєрства

Ще один коментар, що максимально наповнений конструктивом і сенсом. І взагалі, інтелектуальний рівень запропонованої вами дискусії вражає.

Про publicity я б на вашому місці промовчав. Ви можете хіба що обісрати. Конструктивно щось прокоментувати або запропонувати? Ніт! Краще ж написати гнівний і беззмістовний коментар, на це треба куди менше зусиль, в тому числі інтелектуальних

Що втратило актуальність

Бугага, вот только трейдовые серваки которые делают бабки об этом ничего не знают.
Где уменьшение латенси требует постоянных пересборок ядра и прочего знания Linux.

З появою AI фактично будь-які знання втратили актуальність. Треба знати основи і вміти на клавіші тикати.

Вы абсолютно правы!
Я дал неверные настройки и вы потеряли все деньги со счета.
Хотите я найду вам 10 советов как жить бездомным?

Можна сміятися з AI, але я ось з нульовими вхідними знаннями за 3 години сьогодні налаштував Pipeline в Dev Ops для деплойменту Web App в QA та PROD (не маю відношення до девопсів, якщо що). Скільки б мені знадобилося часу 10 років тому, 2 тижні, 3?

Дропнет базу с прода — не забудь написать, хайповая тема

Підписатись на коментарі