Пряма демократія чи цифровий концтбор?

Привіт спільнота! Як ви добре знаєте в державі у нас твориться форменний бардак і небайдужі люди шукають вихід з цієї ситуації. Одним напрямком виходу з кризи є пряма демократія — коли народ сам без посередників вирішує напрямок розвитку методом референдумів на блокчейн платформі. Я сам нещодавно доєднався до групи людей які рухаються в цьлму напрямку, але сьогодні я побачив ролік де один біглий колишній можновладец (не буду називати його, щоб не рекламувати) виліз у ефір з такою самою платформою і все б нічого якщо б я не знал, що той тип уже був при владі і не дуже там себе зарекомендував.

Так ось питання, у чому подвох. Це репо проекту — github.com/forum-online-protocol
Я не спец по смарт контрактам, тому якщо хтось, хто шарить у цьому поковиряв би код і сказав би, чи це реально крок до прямої демократії, чи це проект іноземних спецслужб.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

13 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Сучасні соцмережі унеможливлюють усвідомлене голосування, і проблема геть не в технологіях голосування, це якраз питання, що вирішується доволі нескладно.

Zero Knowledge Proof в принципі дозволяють проводити чесні анонімні голосування. Наприклад, розгортаємо ZCASH, роздаємо кожному по токену, кожен має провести його через пул анонімності та перерахувати на рахунок того чи іншого виборця. У кого з виборців буде більше токенів, той виграв.

Фактично це дозволяє уникати будь якої фальсифікації на виборчих дільницях. Питання підкупу та контролю в принципі... можна ускладнити, моє ставлення тут більше, що при авторитарній владі простіше фальсифікувати на дільницях, чим бігати за кожним виборцем.

А в чому питання?

Питання в тому, що цю ідею окрім інших протискає дуже мутний тип. Сама по собі ідея класна, но не зрозуміло, який інтерес в цьому тієї людини. Я просто не можу повірити, що колишній можновладец, отак просто взяв і став на сторону добра.

Ну... питання в тому, що окрім чесних виборів набагато простіше створити нечесні електронні вибори. Про невідомого взагалі складно говорити, можливо просто є замовник, вони оцінюють більше шансів при такій системі.
Знову ж таки, демократія це не панацея в ситуації коли політтехнологи через соцмережі можуть втюрити будь яке ставлення до кандидата. Коли обговорення суті проблем немає, лише віра в те, що тобі хочеться вірити, щось на кшталт він розумний, він порішає.
Тому про інтереси сказати важко, теоретично система можлива.

пряма демократія не вирішує проблему «відповідальності». А коріня наш проблем — безвіповідальність. )))

Вирішує, чому ж ні. Можно ж не тільки ініціалізувати нові закони і голосувати за них, але й відкликати можновладців не чекаючі кінця їх каденції.

Це як на рівні ОСББ — ніхто зі співвласників не хоче йти керувати, але бажаючих контролювати — кожен другий)

Наш наріт віддав за Зе 73% голосів. А потім обрав в парламент анал-табу, педофілів, корабельних сосен і прочих хламідій.

Щоби зрозуміти рівень розвитку суспільства, просто зайдіть на сайти петицій до президента, кабміна і ВР і почитайте цей потік свідомості.

Ну і питання:
1. А хто ж створюватиме юридично грамотні теми для референдумів?
2. А хто контролюватиме тих, хто стоврюватиме теми для референдумів?
3. А хто контролюватиме тих, хто контролюватиме тих, хто створюватиме теми для референдумів?
4...

Так, я зрозумів, що вам ДУЖЕ з народом не повезло.

Тож, відповідей на питання не буде? Пан — теоретик? :-D

Так, готових відповідей в мене нема на ваші питання

Пряма демократія чи цифровий концтбор?

А чому «чи»?

Я шарю что аудит будет порядка 50k$ чтоб можно было доверять.

Підписатись на коментарі