Корисна інформація про EU261, якщо скасували рейс (у ЄС)

За останні 2 місяці якось так вийшло, що я два рази випадково отримав значні суми грошей просто так. Така ситуація можлива з кожним, тому напишу невеликий аглоритм. Бо всі чули про такі виплати, а як це працює мало хто знає. Це все було в Німеччині, але актуально для усього ЄС.

Ситуація 1

Lufthansa скасувала рейс у Франкфурт у великій подорожі, там була пересадка і далі рейс на інший континент. Причому скасувала за 4 години до вильоту. Щоб не втратити подорож, ми спочатку сконтактували з чатом люфтганзи і запитали, що робити. Через онлайн-чат мені змінили маршрут, щоб подорож починалася одразу з Франкфурта. Альтернативно пропонували варіант через Стамбул із нічною пересадкою, але з маленькими дітьми це було абсолютно неприйнятно. Тут була моя помилка, бо ці чати не зберігаються зі сторони клієнта, так що краще робити скріншоти.

Далі був ще один нюанс, про який я навіть не підозрював. Справа в тому, що компенсацію можна отримати тільки якщо запропонований альтернативний рейс прилітає у кінцевий пункт більше ніж на 2 години після оригінального рейсу. Я цього не знав, але випадково виявилося, що рейс через Стамбул прибував на 2 години 5 хвилин пізніше :)

Всі ці нюанси я дізнався через AI, він реально корисний у цій справі. Ми були змушені самостійно дістатися Франкфурта потягом — квитки коштували 260 €.

Далі я спробував якось подати заявку на компенсацію EU261, гадаю ви всі чули про ці норми в ЄС, ось тут можна почитати (uk.wikipedia.org/...​т_про_права_авіапасажирів). Але Люфтганза максимально ускладнила можливість це зробити. У неї немає ніяких контактних даних, окрім телефона, а через телефон подати таку заявку не можливо. На сайті є можливість запросити компенсацію за скасований рейс через спеціальну форму, що я й зробив.

www.lufthansa.com/...​support/fast-compensation

Там, в приципі, все легко, але є проблема, немає жодного поля для тексту, ви не можете вказати, що хочете компенсацію по EU261. Ну ок, я подав запит і... немає жодного листа підтвердження. Мої родичі теж її подавали і теж не отримали лист підтвердження. Спроба щось прояснити по телефону була невдалою. Отак, авіакомпанії захищаються від вас. Чому це важливо? Бо ви не можете іти далі з EU261 поки не отримали відповідь від авіакомпанії. Що робити, якщо підтвердження не буде, я не знаю.

Через пару тижнів я спробував подати запит знову і... на цей раз отримав підтвердження. Ну, нічосі. Добре, чекаю. Через тиждень приходить відповідь від люфтганзи, що вони повертають вартість квитків, аж 120 євро (3×40). Це просто вартість самих квитків, без зборів аеропорту, податків і т.д. Тобто, в реальності вони мені коштували значно дорожче. Спробуйте купити квитки на літак за 40 євро, а ми ще й багаж сплачували.

Але вони відповіли і з приводу EU261, написали, що скасування рейсу було через погодні умови у Франкфурті, це форсмажор і я можу йти лісом, бери 120 євро і не вимахуйся.

Добре, наступні мої кроки такі, відкриваю сайт

www.flightaware.com

Там є дані по всім рейсам. Після реєстрації доступні дані за три місяці. А от те, що більше, ніж три місяці коштує якихось космічних грошей, тому важливо все це робити швидко. Я подивився рейси люфтганзи у франкфурті, які сідали у той же час, що і наш скасований рейс і знайшов одразу 6 таких рейсів, зробив скріншоти. Висновок AI був такий, скасування рейсу відбулося не через погодні умови, а через те, що багато рейсів запізнилося і аеропорт відібрав у компанії слоти, щоб розгрузити трафік, тобто люфтганза бреше.

Далі я пішов на сайт

www.schlichtung-reise-und-verkehr.de/en

Це щоб типу юридичного сайту для постраждалих подорожуючих і він повністю безкоштовний і фінансується самими авіакомпаніями, яким вигідніше мати справу з однією компанією, ніж з тисячами малих судових позовів. Це не компанія посередник, яких в інтернеті зараз повно, які типу роблять те саме, але за 50% винагороди, можливо ви бачили рекламу у фейсбуці. Тут все безкоштовно, включно з юристами.

Так от, там можна подати заявку на багато різних ситуацій, в тому числі і на скасування рейсу, що я і зробив. Процесс подання заявки там дуже крутий, помилитися неможливо, гарно запрограмували, молодці. Надалі вже юристи цього сервісу говорять з авіакомпанією.

Через пару тижнів я отримав відповідь, що люфтганза хоче все закінчити досудово і пропонує стільки-то грошей, що трохи менше, ніж я просив, але все одно нормально. Я можу відмовитися і тоді юристи продовжать мій кейс надалі (безкоштовно), але результат невідомий. Тому я погодився на виплату.

Ситуація 2

Не пов’язана з авіарейсами, але сталася одночасно, тому вирішив написати. Виходжу з супермаркету, а моє авто в цей час чіпляє жіночка на мініку. Подряпина мала, десь 1.5 см, але вона є. Алгоритм тут простий, треба зловити злодія, бо не зловите, не отримаєте нічого. На моє щастя, жіночка не тікала і визнала провину, дочекалася мене і дала номер свого страхування.

Що було ще цікаво, коли вона вже поїхала, до мене підбігає афро-німець і пропонує купити фотографії авто винуватиці (!) :) Виявляється, він цілий день сидить в засаді, в кущах біля супермаркета, і фотографує авто тих, хто подряпує інші авто. І далеко не всі залишаються на місці, а це проблема, якщо не залишитесь Тому ось вам порада, якщо подряпаєте, то чекайте на власника.

Далі я подзвонив на свій сервіс і спитав, що робити. Мені сказали знайти в інтернеті оцінщика (gutachter), позвонити йому і домовитися про огляд пошкодження. На щастя у них був свій, тому я просто відвіз авто на сервіс на пару годин. Надалі оцінщик робить все сам, оцінює пошкодження і контактує зі страховою компанією винуватця.

Тут ще цікавий момент, що сума, яку пише оцінщик вона якась ну сильно завищена, приведу приклад. Він може написати 2000 EUR, страхова погодить 1500 EUR, а реальний ремонт навіть в офіційному сервісі коштує 200 EUR. Можна взагалі не робити ремонт, якщо подряпину мало видно. У мого знайомого VW Polo подряпали возиком від супермаркета так, що практично не було видно, він отримав... 4000 EUR :)

Через пару тижнів мені перевели гроші. Що цікаво Allianz не пропонував відремонтувати на своїх сервісах, чи надати якісь докази ремонту, просто перерахував гроші і все.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Кстати да — в Германии конченый софт. Потому что разработчиков берут не по скилам а по знаниям немецкого языка. В результате — ужасный ужас двухтысячных который писали полные балбесы.
Например нельзя получить выписку о транзакции из приложения. Она дается раз в месяц — итоговая. Скриншот делать тоже нельзя. Приходится фоткать на другой телефон.

Кстати да — в Германии конченый софт

Далеко не скрізь. Онлайн банкінгом Sparkasse я цілком задоволений. Та й ось цей сайт
www.schlichtung-reise-und-verkehr.de/en, де я вибивав гроші з люфтганзи дуже гарно зроблений, жодних претензій до нього.

И как там в мобильном получить чек об оплате?

Підписатись на коментарі