10 причин почати менторити: як це розвиває не лише інших, а й вас

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Привіт! Мене звати Роман Повзик. Я — Product Analyst у продуктовій геймдев-компанії Burny Games, де розвиваю гру-криптограму Colorwood Words. Останні три роки я займаюся менторством для початківців в аналітиці даних.

Чому я це роблю? Тому що пам’ятаю, як важко було дістатися до першого оферу, отримувати відмови після співбесід і робити тестові. Маючи досвід, я вирішив допомогти тим, хто починає свій шлях в аналітиці, пройти його ефективніше.

Минулого року я поставив амбітну ціль — допомогти моїм менті отримати 24 офери, і перевершив її, досягнувши 39. Цьогоріч нова мета — 42 офери.

Приклад повідомлення про офер у цьому році

Цей текст — про те, чому варто менторити. Я зосереджуся на перевагах для самого ментора: кар’єрі, навичках та можливостях, які можна отримати завдяки цій діяльності.

Чому менторство — це інвестиція у власну кар’єру

Менторство часто сприймають як односторонній рух: досвідчений спеціаліст ділиться знаннями з початківцем, щоб допомогти йому зростати. Це правда, але неповна.

Насправді менторство — це двосторонній процес, що дає значно більше самому ментору. Воно допомагає не лише прокачати навички, але й відкрити нові можливості, про які ви, можливо, і не здогадувалися.

Коли я спілкуюся з досвідченими колегами, багато хто не наважується менторити. Зазвичай це відбувається з кількох причин. Одні вважають, що їхньої експертизи недостатньо, хоча насправді недооцінюють себе. Інші бояться вирощувати конкурентів.

Проте найпоширеніша причина — люди не бачать конкретної вигоди для себе. Вони не розуміють, навіщо витрачати вільний час на когось іншого. Я хочу показати, що менторство — це не альтруїзм, а потужний інструмент для власного розвитку. Розглянемо кілька переваг, які воно може принести.

Розвиток медійності та особистого бренду

Коли спеціаліст вирішує займатися менторством, з’являється потреба у роботі з медійністю. Бо якщо ви просто вирішили допомагати початківцям, про це ніхто не дізнається. Щоб менті записувалися на ваші сесії, потрібно використовувати медійні майданчики: соцмережі, статті у профільних виданнях, подкасти, YouTube. Це змушує виходити із зони комфорту та масштабувати себе.

Широке охоплення

Масштабування себе через медіа допомагає охопити більшу кількість людей. Наприклад, є частина початківців-аналітиків, які не запишуться до мене на сесію. Але оскільки я записую певні менторські сесії на YouTube, глядачі можуть отримати відповіді на свої питання. Є випадки, коли люди писали повідомлення про свій офер з вдячністю за контент, хоча я ніколи з ними не спілкувався.

Інколи дізнаюся, що допоміг людям, навіть ніколи не зустрічаючи їх

Створення репутації

Те, що ви менторите, переноситься на те, що ви — хороший спеціаліст. Це позитивний бонус, який збільшує впізнаваність на ринку. Рекрутери, які бачать вашу позаробочу активність, можуть частіше звертатися з пропозиціями. Перша комунікація та конверсія у прескрін з рекрутером може бути значно вищою, якщо ви відомі як ментор.

Люблю отримувати пропозиції роботи від рекрутерів (а такі — ще більше)

Потужний нетворкінг

Приклад ефективного нетворкінгу, що позитивно вплинув на мої відносини з компаніями — це кейс аналітикині Марії Чжан. Минулого року я менторив Марію в рамках програми WINE. Ми працювали над продуктовою аналітикою та розбирали мобільні застосунки.

Після її навчання в Genesis Academy я порекомендував Марію рекрутерці Оксані Леськів з Genesis. У результаті Марія отримала офер за тиждень до випускного і зараз уже понад рік успішно працює в компанії, допомагаючи іншим новачкам.

Кілька речень — і можна підсвітити талановиту менті рекрутерам

Бонуси за вдалі рекомендації

Якщо ваш менті успішно влаштовується на роботу завдяки вашій допомозі, це створює win-win-win ситуацію: менті отримує роботу, ви — гроші з реферальної програми та успішний кейс, а компанія — класного спеціаліста. Чим більше таких успішних історій, тим легше знаходити спільну мову з компаніями в майбутньому.

Нова робота

Мій власний приклад це підтверджує. Я отримав роботу в Burny Games частково завдяки менторству. CPO компанії побачив мій допис про інтенсив, і це стало поштовхом для нашого спілкування. Коли я прийшов на співбесіду, рекрутер і СЕО вже знали про мене і мій YouTube-канал, що зробило процес знайомства та найму значно простішим. Це є результатом спільних зусиль і плідної взаємодії.

Постійний розвиток hard-скілів та підготовка до співбесід

Менторство тримає вас у тонусі та не дає зупинятися у розвитку. Проводячи публічні тестові співбесіди для менті, ви змушені постійно готувати нові задачі та кейси. Це не дозволяє вам повторюватися і змушує шукати нові, складніші задачі. Наприклад, мені це допомагає швидше генерувати гіпотези та імпровізувати, що покращує мою роботу.

Приклад тестової співбесіди з менті Галиною:

Навички щодо pев’ю проєктів

Коли ви розбираєте пет-проєкти своїх менті, ви розвиваєте надивленість та вміння давати миттєвий зворотний зв’язок. Чим більше проєктів ви бачитимете — хороших та поганих — тим краще розвиватимете надивленість. І вона допоможе в роботі.

Допомога з проєктами менті дозволяє мені якісніше робити власні аналізи та дашборди. Це безперервний процес навчання, де ви вдосконалюєтеся, допомагаючи іншим.

Систематизація знань та рефлексія

Для того щоб пояснити матеріал, ви маєте його добре структурувати. Цей процес допомагає вам заповнити прогалини у власних знаннях та краще їх усвідомити.

На менторських сесіях менті часто ставлять питання, які вимагають глибокої саморефлексії: «Що допомогло тобі дійти до нинішньої точки?», «Що б ти порадив собі на старті?». Ці питання змушують вас аналізувати свій шлях, усвідомлювати ключові навички та зрозуміти, що дійсно рухає вас уперед.

Така рефлексія корисна не тільки для менторства, але й для вашого власного кар’єрного зростання. Те, що допомогло вам дійти до сьогоднішньої точки, — це речі, які, можливо, допоможуть рухатися і далі. Дуже важливо виділяти їх, думати, як можна підняти на вищий рівень.

Крім того, під час менторства ви вчитеся давати банальні, але важливі поради. Те, що початківці знають, що варто робити, не означає, що вони це роблять. І менторство допомагає зрозуміти, що саме стримує людину на цьому шляху, та як допомогти їй зробити перший крок.

Додаткова монетизація та розширення діяльності

Менторство може стати джерелом додаткового доходу. Це може бути оплата за консультації, гроші з реферальних програм, або ж створення власних освітніх продуктів, як-от курси чи воркшопи.

Наприклад, минулої осені разом з платформою TheWays я провів інтенсив про аналітику даних. Це був мій перший досвід, який дозволив мені перевірити себе у викладанні та систематизувати знання. Також завдяки цьому вдалося зустріти майбутніх колег, оскільки деякі студенти вже стали аналітиками даних. Цей нетворк зі зростанням їхнього досвіду ставатиме все ціннішим.

Повідомлення, з якого розпочався мій торішній інтенсив із TheWays

Чого варто навчитися менторам-початківцям

Багато досвідчених фахівців бояться звучати банально, коли дають поради. Вони вважають, що новачки і так знають, що потрібно робити, адже ця інформація є загальнодоступною. Однак, знати і робити — це різні речі. Менторство допомагає подолати цей розрив.

Ваша задача — не просто переказати відомі істини, а зрозуміти, що саме стримує людину від активних дій. Це може бути страх, невпевненість або відсутність мотивації. Наприклад, всі знають, що треба робити власні проєкти, а не лише шаблонні завдання з курсів, але мало хто це робить.

Щоб ваші поради були дієвими, дотримуйтесь двох правил:

• З’ясуйте причину бездіяльності. Допоможіть новачку зрозуміти, що саме заважає йому перейти від знання до практики.
  • Підкріплюйте поради власним досвідом. Замість абстрактних фраз використовуйте реальні історії.

Наприклад, я завжди раджу менті не просто виконати тестове завдання, а й записати відео з його презентацією. Я ділюся власним досвідом: саме цей підхід допоміг мені отримати позитивний відгук від наймаючих менеджерів.

Коли новачки бачать, що це працює, і чують, як це спрацювало для інших, вони з більшою ймовірністю наважаться на цей крок. Іноді я навіть пропоную їм поспілкуватися з моїми колишніми менті, які вже досягли успіху. Це показує, що шлях від новачка до фахівця цілком реальний.

Що у підсумку

Менторство — це не просто допомога початківцям. Це потужний інструмент для вашого професійного та особистого зростання. Воно може допомогти вам не лише прокачати навички, а й отримати нову роботу, створити репутацію та знайти цікаві можливості. Тож, якщо ви вагаєтеся, спробуйте. Ви не лише допоможете іншим, але й у першу чергу — собі.

Якщо ви роздумуєте про менторство, але ще не наважились, мої відео можуть допомогти. На YouTube-каналі є сім тестових співбесід та 51 менторська сесія з початківцями. Це допоможе зрозуміти, як відбувається менторство. Якщо у вас є сумніви, пишіть мені в LinkedIn. Я із задоволенням допоможу вам почати!

👍ПодобаєтьсяСподобалось13
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Суперечлива тема. звісно це не про вас, але є ментори що просто «начитують» матеріал, показують як вони це роблять — і по суті то все. Без перевірки знань своїх студентів на практиці це — як показує досвід — не має сенсу.

Романе, дякую за цікаву та надихаючу історію!

Підписатись на коментарі