Як незряче людина може навчитись програмуванню?

Доброго дня! Мене звати Дмитро і я є майже незрячий. Колись в мене був хист до комп’ютерів, ремонтував складав і апгрейдив. Але через порушення зору на жаль я не можу це робити, оскільки залишок зору лише 5%. Але я не відчаювався і і пробую шукати себе в цій сфері і зупинився на темі програмування. Чому саме програмування? Особисто для мене програмування — це як стояти на ділянці рівної землі з травою і знати що кожен твій рух це не помилка а воля, воля не тільки дій, арухів емоції і бажання. Я хотів би попросити небайдужих людей чи можете ви підказати як я можу відчувати себе в цій волі, з чого варто починати?

Буду дуже вдячним тим хто висловить свою думку і дасть безцінні поради з свого досвіду і не тільки.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Друже, у тебе все вийде !!!

Python Starter (Руслан Іськов):

Курс створено спеціально для осіб з вадами зору які переважно користуються програмами невізуального доступу. Розроблено власну методику викладання, начальні матеріали включно з домашніми завданнями, асистивне програмне забезпечення.

Попробуйте вайб кодинг с помощью ИИ ассистентов под управлением голоса. Буквально сегодня Claude Code объявил что они внедрили функцию голосового управления. Вроде в Warp тоже такая функция есть, может где-то еще, я не изучал вопрос. Я сам по професии психолог, пол года назад начинал с того, что копировал код из ИИ чата и вставлял в Jyputer Notebook, а сегодня у меня полноценное приложение с бекендом и фронтендом.

За таке гроші платити не будуть, якщо не зможеш починити те що храмі ші
Спочатку треба навчитись програмувати

Добрий вечір! Можливо вам стануть у нагоді ці статті — на DOU ділились своїм досвідом незрячі айтівці:
dou.ua/...​erviews/blind-programmer
dou.ua/...​ws/accessibility-testing
dou.ua/...​ve-programming-interview

Дмитре, програмування — справді чудовий вибір, бо воно більше про логіку, мислення і творчість, ніж про зір. Багато незрячих людей успішно працюють в цій сфері. Ось кілька порад, з чого можна почати:

Екранні читачі: Освой NVDA (безкоштовний) або JAWS (платний). Вони дозволяють працювати з кодом.

Мова програмування: Python — проста, потужна.

Редактори коду: VS Code можна використовувати з NVDA, але іноді зручніше почати з простіших редакторів, наприклад Notepad++ або Emacs із підтримкою доступності.

Курси: Можна спробувати freecodecamp.org або learnpython.org, хоча не все може бути 100% зручно. Є також спільноти, які адаптують матеріали для незрячих. Треба пошукати.

Спільноти: На Reddit (наприклад, r/blind), у Discord або Telegram є люди з подібним досвідом — вони діляться порадами.

Доброго вечора, дуже вдячний за допомогу оскільки ви дали мені цінні кроки з чого можна почати! Дуже дякую!

Доброго дня! Є таке запитання підкажіть будь ласка в мене є така проблема з екраном диктором nvda при запуску комп’ютера він працює лише на протязі певного періоду часу від 10 до 15 хвилин після цього періоду часу озвучення припиняється можливо ви в курсі в чому може заключатись проблема, бо без цього працювати просто неможливо.

Яка у вас версія NVDA? Рекомендують спробувати перезапускати NVDA без розширень за допомогою наступної комбінації клавіш NVDA+q потім стрілка вниз та натиснути Enter
і подивитись чи буде працювати

Авторе, сподіваюсь, все вийде! Чув, що у людей був такий досвід, конкретно раджу пошукати в гуглі статтю: «Незрячий DevOps»
Також є голосова версія на ютубі. Ресурси не вітчизняні, тому не прикладу посилань, але їх легко знайти.

Доброго вечора! Дякую за надання такої інформації оскільки це дійсно корисна цінна інформація для мене.
Дуже дякую!

Підписатись на коментарі