Сни при ПТСР

Багато хто думає, що ПТСР — це в основному спогади, флешбеки, підвищена тривожність чи панічні атаки. Але є ще один важкий аспект — сни.
Під час сну мозок намагається «переварити» все, що сталося. І часто уявляється, що сняться лише сцени боїв, вибухів, втрат побратимів. Такі сни настільки реалістичні, що іноді важко відрізнити їх від реальності.
Але є й інші сни, не класичні бойові, а абстрактні й тривожні: падіння, переслідування, темрява, повторення іншого травматичного досвіду. Це теж прояв підсвідомості, яка не дає спокою.
Найгірше, що після таких снів важко відновити сили. Прокидаєшся виснаженим, із відчуттям, що ніч була ще однією битвою.
У мене, наприклад, якщо я перестаю пити ліки на ніч (вони «відключають» сни й дають змогу спати нормально, але мають побічки), то щоночі сняться багатошарові, важкі сни.
Сниться служба, війна, загиблі побратими, померлі родичі та інші травмуючі події. Вони повторюються знову й знову в різних варіаціях. І кожного разу прокидаєшся з відчуттям, ніби всередині щось зламалося.
Після таких ночей важко налаштуватися на роботу, і доводиться через силу та внутрішню дисципліну переборювати себе.
Насправді сни треба пропрацьовувати зі спеціалістами — психотерапевтами. А іноді навіть проста розмова з побратимом може полегшити стан. Бо постійно знову й знову переживати травму — це дуже виснажує психіку.
Тож якщо у вас також бувають подібні сни, знайте, ви не один/одна. Зверніться по допомогу до спеціалістів, щоб вам стало легше.
Всім спокійного та продуктивного тижня!
Якщо є питання, то ось мій лінкедін для зв’язку: www.linkedin.com/...on-kalakutskyi-3b6411293
13 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів