Сни при ПТСР

Багато хто думає, що ПТСР — це в основному спогади, флешбеки, підвищена тривожність чи панічні атаки. Але є ще один важкий аспект — сни.

Під час сну мозок намагається «переварити» все, що сталося. І часто уявляється, що сняться лише сцени боїв, вибухів, втрат побратимів. Такі сни настільки реалістичні, що іноді важко відрізнити їх від реальності.

Але є й інші сни, не класичні бойові, а абстрактні й тривожні: падіння, переслідування, темрява, повторення іншого травматичного досвіду. Це теж прояв підсвідомості, яка не дає спокою.

Найгірше, що після таких снів важко відновити сили. Прокидаєшся виснаженим, із відчуттям, що ніч була ще однією битвою.

У мене, наприклад, якщо я перестаю пити ліки на ніч (вони «відключають» сни й дають змогу спати нормально, але мають побічки), то щоночі сняться багатошарові, важкі сни.

Сниться служба, війна, загиблі побратими, померлі родичі та інші травмуючі події. Вони повторюються знову й знову в різних варіаціях. І кожного разу прокидаєшся з відчуттям, ніби всередині щось зламалося.

Після таких ночей важко налаштуватися на роботу, і доводиться через силу та внутрішню дисципліну переборювати себе.

Насправді сни треба пропрацьовувати зі спеціалістами — психотерапевтами. А іноді навіть проста розмова з побратимом може полегшити стан. Бо постійно знову й знову переживати травму — це дуже виснажує психіку.

Тож якщо у вас також бувають подібні сни, знайте, ви не один/одна. Зверніться по допомогу до спеціалістів, щоб вам стало легше.

Всім спокійного та продуктивного тижня!

Якщо є питання, то ось мій лінкедін для зв’язку: www.linkedin.com/...​on-kalakutskyi-3b6411293

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

З того що робив сам і працювало на мені — записував сни в щоденник, і потім час від часу повторював по іншому їх щоб замістити спогади. З часом мені взагалі перестало щось снитися ні погане ні хороше. Щоденник необовʼязковий як такий, але він сильно допомагає, але давати контрольований вихід потрібно обовʼязково. Писати про це — спосіб дати такий вихід. Дякую що ділишся.

Говорити з людиною що здатна зрозуміти пережитий досвід теж такий вихід. Будь з ким не вийде

Ти впораєшся і витримаєш

просто залишу це тут. може комусь буде корисно.

«Сон, и особенно быстрый сон, совершенно необходим человеку, чтобы залечить эмоциональные раны. Но нужны ли сами сновидения и конкретно сновидения о произошедших событиях, чтобы обезопасить наш разум от когтей болезненной тревожности и психогенной депрессии? Именно на этот вопрос попыталась ответить доктор Розалинд Картрайт, работающая в чикагском Университете Раша.

Картрайт, которая в исследовании сновидений, по моему мнению, такой же первопроходец, как и Фрейд, решила изучить содержание снов у пациентов с симптомами депрессии, проявившимися после серьезных эмоциональных переживаний — разводов или тяжелых разрывов отношений. Она начинала собирать рассказы своих пациентов как раз в период их высшего эмоционального напряжения, тщательно анализируя все, что было сказано о сновидениях, и отмечая малейшие совпадения с реальными жизненными ситуациями. Затем, иной раз спустя год, Картрайт снова обследовала своих пациентов, чтобы определить, ушла ли вызванная эмоциональной травмой депрессия или же человек остался в тревожном состоянии.

В серии публикаций, которые я до сих пор перечитываю с восхищением, Картрайт поведала публике, что только те пациенты, которые видели сны о происходящих событиях, смогли через год полностью избавиться от стресса и выздороветь, причем дополнительное исследование показало полное отсутствие каких-либо признаков депрессии. Те пациенты, в чьих снах не отражались мучительные переживания, не смогли отрешиться от печального события и остались в депрессивном состоянии.

Исследования Картрайт показали, что для избавления от нашего эмоционального прошлого недостаточно быстрого сна с какими угодно сновидениями. Ее пациентам помогал лишь быстрый сон со сновидениями, напрямую связанными с реальными психологическими травмами. Только такие сновидения могли обеспечить клиническую ремиссию и позволить больным, перевернув драматическую страницу травмирующего прошлого, двигаться в новое эмоциональное будущее.»

Мэттью Уолкер. Зачем мы спим. Новая наука о сне и сновидениях
Глава10. Сновидения как ночная терапия

Ви впевнені шо саме її курите?

Бо ефект протилежний

По-перше я не казав, що я курю маріхуану,
а по-друге: так, впевнений.

я не казав, що я курю маріхуану

та я ж і кажу: хз шо ви там курите

Ефект вимкнення снів наступає тільки у системних споживачів маріхуани. Цей ефект дійсно є (+ зміна в роботі систем терморегуляції і потовиділення). Так, я впевнений що курю маріхуану — я її купую в аптеці.

Після хз скільки років системного вживання, не покуриш дня 3 і всю ніч будеш в холодном поту прокидатись від кошмарів або дуже насичених снів, не жарт. Це називається синдромом відміни. (sic!)

Вітаю! Деяким людям незручно звертатись до психолога чи психіатра. Маю музичний та дослідницький досвід щодо впливу музики, звуків та природніх заспокійливих засобів на стан сновидінь. Нещодавно запросили проводити релакс музичну терапію для ветеранів — все проходить вдало. Звертатесь, дякую!

на жаль в моєму випадку, музична терапія не підходить. Вона в мене виклкає роздратування(

ви просто ще не знайшли свою хвилю

сни — ще одна реальність. В мене сни все життя, тож не дуже розімую як без них.

Підписатись на коментарі