Front-end Digest № 119: DevTools MCP, арифметика в CSS та витоки пам’яті в React

💡 Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Приєднуйтесь до Front-end спільноти!

Привіт, колеги. Мене звати Олександр, я займаюся фронтендом в компанії Zfort Group. Маю для вас свіжий дайджест з цікавими матеріалами зі світу фронтенду за останній тиждень.

Веброзробка

Аргументи на користь мікрофронтендів і вихід за межі одного фреймворку.
Міграція до TanStack Start
Заспокійливі міфи: у полоні ревізіоністських історій про веброзробку Apple, погляд на докази
JSON відрізняється у різних мовах програмування
Ваші зображення, найімовірніше, завеликі
Відтворення анімації Google Gemini з Gmail
Чого я навчився про справжню вебдоступність, використовуючи зчитувач екрана

CSS

CSS-мрія: внутрішні брейкпоінти
Як обійти обмеження використання CSS-змінних у медіа-запитах
CSS-фігури з використанням corner-shape
Стартовий набір CSS від Кріса Койера
Типізована арифметика в CSS
Найкраща одиниця CSS може бути комбінацією
Головний нюанс @starting-style
Як запобігти обрізанню (та іншим проблемам) у View Transitions: використання вкладених груп View Transition
Найбільш толерована особливість веброзробки (zoom)
CSS @function: динамічна логіка без Sass або JavaScript
Чому :is(::before,::after) не працює?

JavaScript

Nuxt UI v4
Пояснення паралелізму в Node.js: один потік, безліч подій
Паралельна і рекурсивна генерація роутів
Web Codegen Scorer — інструмент для оцінки якості вебкоду, згенерованого LLM
Припиніть використовувати .reverse().find(): познайомтеся з findLast()
Використання проксі-об’єкта для керування станом

Фронтенд-меми

Image

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Думаю має сенс зробити щось типу label (можна з допомогою emoji) щоб розділити статті на категорії

— обов’язкове до прочитання абсолютно для кожного хоч трохи поважаючого себе фронтендера
— не обов’язково, але рекомендовано
— можливо зацікавить, але якщо не зацікавить і не прочитаєш — то взагалі нічого важливого не пропустиш, життя не зламається.

Бо зараз мені воно здається перевантаженим

Ну правда. Більше 40 посилань в одній купі. Навіть якщо просто читати не вдумуючись, на все це треба годин 10. А якщо вдумуючись, то якраз увесь робочий тиждень (якщо не працювати, а читати статті).

Дякую за фідбек. Більшість з пропозицій я вже в свій час впроваджував, але з часом відкатував назад.
Лейбли/теги. Логічно та зрозуміло, але:
— створює візуальний шум в контенті. стає ще важко очіма сканувати заголовки
— розуміння обов’язкове/другорядне у кожного своє, умовним лідам-синіорам важливі одні моменти, для джунів — зовсім інші, базові.
Тому після років експериментів повернувся до базових категорій та підкатегорій. 40 посилань багато, але зазвичай третина відпадає в залежності від стеку читача.. Принаймні зі свого досвіду часто стикаюся з тим, що коли фронтендер 90% часу приділяє JSу чи жс-фреймворку, а CSS — це щось фонове на рівні тайлвінду чи бутстрапу, то навряд йому(їй) буде цікаво читати щось про просунутий CSS. Чи навпаки, якщо людина здебільшого верстає, то про якісь особливості жс фреймворів навряд буде читати.
Але я відкритий до пропозицій :)

створює візуальний шум в контенті. стає ще важко очіма сканувати заголовки

Статтей, які мають рівень «обов’язкове до прочитання абсолютно для кожного хоч трохи поважаючого себе фронтендера» має бути зазвичай 0, іноді 1, і тільки в дуже рідкісних випадках більше.
Їх можна зразу ж виносити наверх.
Статтей рівня «не обов’язково, але рекомендовано» теж має бути не так багато. Може 3, в меганасичений тиждень 10.
Все інше можна ніяк не відмічати.

розуміння обов’язкове/другорядне у кожного своє

Якщо річ якась дуже нішева, тоді це рівень «можливо зацікавить, але якщо не зацікавить і не прочитаєш — то взагалі нічого важливого не пропустиш, життя не зламається». Їх можна взагалі не відмічати.

Але є речі, які справді обов’язкові незалежно від підстеку і грейду. І такі речі як на мене краще відмічати.

Приклад
— вийшла нова версія js. Огляд нових можливостей. — це обов’язково для всіх без винятку
— вийшло якесь нове browser api — це обов’язково для всіх без винятку
— вийшла нова мажорна версія react — це позначка рекомендовано
— вийшла нова версія бібліотеки «пришивання-кобилі-хвоста-js» — другорядне
— якийсь чувак написав що він думає про сферичних коней в вакуумі — другорядне
— якийсь чувак вирішив намалювати анімованого кентавра з допогою чистого css — другорядне

Чим це зручно.
Відкрив. Глянув: «такс. Критичного цей тиждень нічого. Рекомендоване 2 статті, окей глянемо. Все інше можливо пролистав одним оком, можливо навіть не пролистав, а зразу ж закрив». Ну тобто є впевненість, що нічого важливого не пропустиш.
Бо зараз з одного боку відчуття «ну я ж підписаний на frontend digest, значить нічого не повинен би пропустити». З іншого боку відкриваєш, і абсолютно все «можливо пролистав одним оком, можливо навіть не пролистав, а зразу ж закрив».

Підписатись на коментарі