Що я зрозумів за півтора року в продакт-менеджменті. 10 головних інсайтів
Привіт! Мене звати Денис, я продакт-менеджер у JATAPP. З січня 2024 року я світчнувся у продакт-менеджмент. За ці півтора року я пройшов шлях від людини, яка не знала, що таке воронка, до продакт-менеджера, який управляє продуктом із близько 11 мільйонів користувачів і менторить людину в команді.
Іншими словами, я 1 січня 2024 року і я сьогодні — це дві зовсім інші людини. І ці зміни надихнули мене написати про 10 основних висновків, які я для себе знайшов за цей час.
1. Ніхто не знає все одразу
Ніби очевидна інформація. Проте перед тим, як світчнутись, я думав, що досвід вирішує все. І з часом ти будеш знати наперед — що, коли і як змінити, аби покращити свій продукт.
Але виявилось, що все інакше: помиляються всі, і ніхто не знає на 100%, до чого призведе та чи інша зміна. Навіть більше, коли людина тільки починає працювати, вона часто мислить більш категорично і думає, що «Зміна А обов’язково призведе до результату Б». А людина більш досвідчена, навпаки, знає, що на шляху між «А і Б» ще може бути безліч інших варіантів того, що трапиться.
2. Простих виключно позитивних рішень не буває
Часто здається, що певні рішення можна виокремити як однозначно позитивні. На мою ж думку, ділити все на виключно чорне і біле — неправильна тактика.
До прикладу:
- Ситуація 1. Ви провели A/B тест, в результаті якого підняли конверсію на 50%, як і хотіли. Здавалося б, результат чудовий. Але цілком можливо, що ви з цих користувачів матимете значно нижчий LTV (наприклад, внаслідок суттєво нижчих цін на тестовій групі) або вищі ризик-метрики, які нівелюють увесь позитив цього тесту.
- Ситуація 2. Ви покращили дизайн якоїсь кнопки в застосунку, бо старий дизайн був надто поганим. А виявилось, що якщо подивитися метрики, юзери більше конвертувалися в покупку зі старим дизайном, хоча той виглядав гірше.
- Ситуація 3. Проаналізувавши дані, ви зрозуміли, що недостатньо знаєте про діяльність колег у сусідніх відділах, тому поставили регулярні дзвінки для синхронізації роботи. Абсолютно адекватний і логічний крок із вашого боку може призвести до того, що сама ефективність роботи вас і ваших колег впаде, адже стане більше дзвінків.
Якщо оцінювати усі рішення з такої точки зору певного роду песиміста, ви зможете прибрати з життя рішення по типу «а давайте оце зробимо, тому що так хочемо», і будете обдумувати все значно ретельніше.
Приклад із практики: ми вирішили зробити редизайн одного з екранів. Старий екран був лише першою версією, яку ми імплементували на самому початку без A/B тестів чи інших методів валідації гіпотез. На старому екрані, на мою думку, було погано все: шрифт, колір, картинка — все виглядало як повернення на початок нульових років.
Ми зробили новий екран, який сподобався фактично всім у команді. Він був гарний і свіжий, а при погляді на нього не виникало думки «я не хочу це бачити». Здавалося б, можна навіть не тестити, а просто релізити. Але ми затестили — і результат мене дуже здивував. Конверсія на наступний крок доволі сильно просіла, і замінити той екран ми змогли аж із наступної ітерації.
3. Перфекціонізм — це добре, але не завжди
Я особисто розумію перфекціоністів. Це люди, які хочуть все робити «як треба», йдуть до ідеального бачення того чи іншого процесу або явища. Проте в моїй роботі перфекціонізм — це не завжди добре:
- бували випадки, коли перфекціонізм призводив до overthinking і затягував реліз продукту чи фічі у
2–3 рази; - запуск продуктів відкладається у довгий ящик, бо хочеться «ще чогось кращого»;
- переживання за доволі дрібні аспекти роботи, які майже не впливають на загальну діяльність, часто паралізують команди. Усі йдуть на дзвінок, реальний результат якого може хвилювати всього
1–2 людей, а інші просто сидять і слухають.
На мою думку, з цим варто боротися. І зупиняти в собі перфекціоніста, коли:
- робиш MVP — це ж мінімально життєздатний продукт, «грузити» його не варто;
- мусиш приймати дуже швидкі рішення;
- зміна цікава виключно тобі й більше нікому;
- існують більш пріоритетні задачі (наприклад, важливий A/B тест замість пошуку дрібних оптимізацій).
Отже, перфекціонізм — це часто дуже хороша риса, проте нею треба вміти керувати.
4. Не все відбувається, «як пише книжка»
Ви можете прочитати чимало книжок про те, що у Ситуації А треба робити пункти Б, В, Г і так далі. Але в реальному житті все працює трохи інакше.
Приклад 1
Очікування: запустивши A/B тест, ти вже маєш прораховану вибірку, дашборд для трекінгу результату, і знаєш точно, що через 25 днів ти закриєш цей A/B тест і почнеш наступний.
Реальність: поки ти запускав тест, у тебе «відпала» аналітика, і ти не зміг прорахувати вибірку. Також дашборд ще не готовий, а наступний тест, можливо, через 25 днів ти не закриєш, бо це буде п’ятниця, у яку ви не релізитесь.
Приклад 2
Очікування: треба дочекатися вибірки A/B тесту і потім робити висновки.
Реальність: ти перевіряєш результати щодня, бо все може піти не по плану. І якщо побачиш критично великі відхилення на тестовій групі, тобі буде байдуже, чи це повна вибірка, чи лише 70% — ти зупиниш тест раніше, ніж треба.
Те, що все відбувається не завжди, як того вимагає теорія, — це сумно. Але таке життя. Дещо можна покращити, а інколи доводиться просто змиритися.
5. Самоконтроль — ключовий у досягненні результату
Якщо ви працюєте менеджером, то до вас постійно приходять люди з різних сторін: щось питають, уточнюють, радяться. Це може викликати серйозну втрату фокусу і продуктивності.
Тому важливо вміти себе повертати у потрібне русло і пріоритизувати все самостійно. Як це роблю я:
- Проста пріоритизація. Задача з релізу важливої фічі має бути у плані на день вище, ніж прохання замінити одруківку на лендингу, на який не йде трафік.
- План на день. Я складаю план, якому намагаюся слідувати. Сам собі «звітую» й розумію, що встиг, а що ні.
- Записую все. Будь-що, що може бути корисним, або звучить як «треба колись зробити», я обов’язково фіксую.
6. Продакт-менеджер у двох схожих компаніях — це дві різні людини
Часто спілкуючись з іншими продактами, ти розумієш, що умови та бекграунд у всіх різні, хоча тайтл той самий:
- Різні продукти. Зрілий продукт зазвичай потребує меншої швидкості прийняття рішень, ніж новий.
- Ролі. У деяких компаніях плутають продакта і проджекта, а десь одна людина виконує обидві ролі.
- Керівництво. У одного продакта керівництво відкрите до ідей, а в іншого — «роби, як сказано».
У результаті навіть із нібито схожими компаніями ви можете буквально говорити різними мовами.
7. Світчнутись швидко — можна. Головне — старатися і пробувати
Перед тим як світчнутися, я чув розповіді, що в ІТ потрапити зараз нереально, ринок мертвий, все погано. Власне, я чув це і 5 років тому. І навіть 10 років тому деякі знайомі мені казали подібні речі.
Тим паче якщо йдеться про світчинг, то існує популярна думка: «спочатку 10 курсів, семінари, а тоді вакансії». У мене ж від моменту думки про світчинг до оферу пройшло
Можливо, мені пощастило, але у будь-якому разі це доказ, що це реально. Головне — старатися і думати, як потрапити у поле зору роботодавця, а не як купити курс за $1000 і отримати сертифікат, який потім виявиться непотрібним.
8. Не ігнорувати red flags
На жаль, мені довелося ігнорувати red flags. Так, мій шлях був непростим, і з самого початку в деяких рішеннях я діяв проти передчуттів і свого внутрішнього «Я». Я ігнорував те, що певна діяльність мені не приносила задоволення, відсутність «хімії» з продуктом і багато інших речей.
Будь-які думки «звикнеш і все буде добре» виявилися деструктивними.
Тому зараз я однозначно впевнений: якщо ситуація дозволяє, то червоні прапорці ігнорувати не можна. Не подобається манера спілкування менеджера, робоча атмосфера і таке інше — з часом це ставатиме тільки більшою проблемою.
9. Продакт-менеджмент — чудова база для започаткування своєї справи
Продакт-менеджер — це СЕО конкретного продукту. Таку фразу я десь чув, коли ще вчив матеріали одного з безкоштовних курсів. І насправді це близько до істини.
Велика інтенсивність цієї позиції, різноманітність завдань і потреба бути в курсі всього, що відбувається, змушує задуматися: із цими скілами можна відкрити свою справу та управляти нею доволі успішно.
Якщо ти продакт-менеджер, то ти, швидше за все, знаєш, як рахувати економіку бізнесу, розумієш технічний аспект побудови цифрового продукту, вмієш аналізувати дані, спілкуватися з іншими людьми. Фактично все те саме, що повинен уміти засновник бізнесу.
10. Наявність інформації — не те саме, що й уміння її застосовувати
Просте питання: хто буде ефективнішим менеджером?
- Варіант А. Менеджер 1. Він пройшов два курси відомих продактів за $500–1000 кожен, ходить на міт-апи і читає багато книжок.
- Варіант Б. Менеджер 2. Працює продактом протягом 2 місяців, не має часу на курси тощо.
Відповідь? Жоден із варіантів не гарантує однозначної переваги.
Менеджер 1 молодець, адже інтегрувався і старається розвиватися у сфері. Проте ми не знаємо, чи він добре уявляє собі цю професію. Чимало людей ходять на курси й читають книжки не тому, що мріють стати кимось, а тому, що мають синдром відмінника.
Менеджер 2 має справжній досвід роботи і точно краще уявляє цю роботу, ніж його опонент. Проте він мало розвивається поза межами прямих робочих питань, і тому може багато що упускати, особливо якщо в межах компанії продуктове ком’юніті слабке.
У реальності ситуація часто така, що люди плутають ефективність і наявність великої кількості інформації. Особисто я вважаю, що в епоху, коли в кожного є доступ до AI або Google, сама наявність інформації — це не конкурентна перевага. Натомість уміння застосувати її — це вже те, що дійсно забустить.
Висновки
Мій перший рік у продакт-менеджменті був далеким від ідеальної теорії. Це шлях, де кожне рішення має вагу, а невизначеність стає постійним супутником.
Я зрозумів, що навчання — лише стартова точка. Справжній розвиток приходить через практику: через відповідальність без готових відповідей, через помилки, які вчать більше, ніж десятки курсів, і через щоденні маленькі кроки, що поступово формують продакта.
Найцінніший урок — не боятися невизначеності. Саме вона створює простір для експериментів, росту та нових інсайтів. І чим швидше приймаєш це як норму, тим упевненіше рухаєшся далі.
17 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівДуже цікава та корисна стаття!
Прочитала її на одному диханні, дякую за такий щирий досвід та поради🫂
Це помилка, чи прикол? ))) Декілька курсів сумарно в 15 баксів обійшлись? Лінки в студію! ))
Скоріш за все10-15 тис $
Дякую за питання!3-4 курси
Ось курси які я проходив:
1. Курси від компанії Pendo. www.pendo.io/certification-courses. На момент 2023 року вони коштували 0$, пройшов
2. Курс на Udemy. Проходив оцей, коштував менше 15 доларів по знижці: www.udemy.com/...arn-the-skills-get-a-job
3. Курс Genesis. Безкоштовний курс School of Digital Business 2.
В результаті, менше 15 доларів якраз і вийшло :)
P.S. Мова у матеріалі йшла не про найглибше занурення у інсайти продакт менеджменту, а мінімально необхідну інформацію, яка допомогла мені особисто світчнутися, аби вже далі розвиватися в цій професії
Класний та щирий матеріал! Денисе, дякуємо :)
Дякую!
Чудова стаття!
Дякую!
Денисе, дякую за статтю! Чітко й без води, а головне, чесно ділитеся своїм досвідом. Особисто я з усім згодна, але найбільше відгукнувся пункт 10, адже застосовувати теорію, яку ти засвоїв, на практиці — це справжній скіл. Дякую, що підсвітили!
Дякую за відгук!
Долучаюсь до інших: дякую за реальну картинку і позитивний підхід. Мені здається, що «не все і відразу» треба повторювати з усіх усюд і якомога гучніше. Принаймні, мені це корисно чути регулярно 😄
Дякую за коментар!
Компанія JATAPP пов’язана з United Tech — про це писав у відгуку. Чим ви таким займаєтесь, що цей зв’язок намагаються приховати представники обох компаній?
Ніколи б не подумав що в тебе стільки років у менеджменті. По відчуттях ніби років 5. Ще раз впевневся що роки не є показником експертизи. Стаття класна, багато відгукується, харош👍
Дякую за відгук і приємні слова!
Це найкраще, що я сьогодні прочитала, дякую, що ділитесь реаліями, а не про «успішний успіх з першої секунди після того, як світчнувся».
Як на мене, тези можна розширити на багато сфер: хоч ти e-mail marketing спеціаліст, хоч продакт, хоч talent researcher, навряд з першого дня роботи у компанії всі запущені тобою процеси будуть ідеально налагоджені, як у тих самим книжках про успішні кейси, що ми всі їх читали)) Щоб стати спеціалістом у своїй справі, треба час, селф-менеджмент, вміння вирізнити важливе для даного конкретного проекту, і т.д.
Що хочу доповнити, то це те, що треба бути зацікавленим, як би це банально не звучало. Коли тобі самому цікаво протестувати гіпотезу, дізнатись більше про процес/продукт/сервіс, тобі не буде здаватись рутиною робочий день. Ти будеш колись швидшими, колись повільними кроками досягати поставлених цілей і відчувати радість від того, що ти це робиш.
Ця стаття, це нагадування молодим спеціалістам, які тільки роблять перші кроки, що все можливо. І так само, ця стаття, це нагадування спеціалістам зі великим професійним досвідом, що можна зробити крок назад, видихнути, переоцінити зроблене і з новими силами братись за проекти, які будуть робити вас щасливими.
Дякую за підтримку!
Згоден з Вашою позицією щодо зацікавленості :)