Софт скіли для технічного спеціаліста — це не просто nice to have. Це must to grow
Привіт! Мене звати Влад Мусаєлян, я Backend Engineer у компанії Headway Inc. Наразі працюю над розвитком Nibble — застосунка із короткими інтерактивними уроками, що допомагають всебічно розвиватися в різних сферах: від математики до мистецтва.
Проте сьогодні йтиметься не про код чи технології. Я хочу поговорити про те, що часто може залишатися поза увагою команд технічних спеціалістів — софт скіли.
У матеріалі я розповім, як вони допомагають досягати цілей та поділюся власними напрацюваннями в розвитку цих навичок. Ця стаття буде корисною технічним спеціалістам, які хочуть рости в кар’єрі: від джуніора, що шукає впевненість у команді, до ліда, який прагне масштабувати свій вплив.
Що таке софт скіли та чому вони важливі
Cофт скіли (soft skills) або гнучкі навички — це набір нематеріальних навичок, що допомагають людям ефективно взаємодіяти одне з одним.
За результатами дослідження Indeed, дві третини роботодавців під час найму більше звертають увагу на гнучкі навички претендентів, ніж на їхню професійну кваліфікацію. А у звіті LinkedIn йдеться про те, що 92% компаній впевнені у важливості софт скілів для кар’єрного успіху і загальної продуктивності.
Чи погоджуюся я з цими твердженнями? Однозначно, так. Завдяки комунікативним вмінням мені вдалося покращити якість співпраці у команді та відкрити нові можливості для професійного зростання.
Однак я помітив, що інколи технічні спеціалісти недооцінюють необхідність таких навичок. Для багатьох у пріоритеті хард скіли — знання мов програмування, алгоритмів, баз даних, архітектури систем.
Важливо розуміти: софт скіли не замінюють технічну експертизу, а підсилюють її. Senior інженер стає Team Lead саме завдяки розвитку м’яких навичок. Але без сильної технічної бази софт скіли не принесуть очікуваного ефекту.
І все ж коли технічна база вже закладена, саме софт скіли стають тим фактором, що визначає швидкість подальшого зростання. Вони допомагають не лише у кар’єрі, а й у житті загалом. Давайте розглянемо нижче детальніше.
Ключові гнучкі навички та їх роль у професійному зростанні
За результатами опитування Business Name Generator, у якому брали участь понад 1000 співробітників, найціннішими софт скілами визнано:

Це лише п’ятірка лідерів. Також у рейтингу є уважність до деталей, гнучкість, креативність, вміння адаптуватися тощо.
Серед всього розмаїття згаданих софт скілів я хочу розповісти про ті, які вважаю найбільш важливими для айтівців.
Ефективна комунікація
Під комунікативними навичками розуміють здатність чітко пояснювати свої ідеї, аргументувати свою позицію, слухати і, головне, чути інших.
Скажімо, бекенд-розробник не має розвинених комунікативних навичок, а тому не пояснив колегам, як саме працює певний API endpoint. Це може викликати труднощі під час розробки нової фічі.
Без чіткої комунікації навіть добре написаний код може не виконати свою функцію належним чином. Результат — згаяний час на пошук та виправлення проблеми.
На щоденних зустрічах різниця особливо відчутна. Коли учасники говорять розмито й неструктуровано, обговорення перетворюється на хаос і затягується. Але коли кожен чітко формулює думку, а інші уважно слухають — навіть
Емпатія
Питання важливості емпатії в IT-сфері неодноразово розглядали у різноманітних дослідженнях — наприклад, такого, як провела компанія Ernst & Young. Його респонденти вважають, що взаємна емпатія між керівництвом та співробітниками призводить до низки позитивних змін, а саме: підвищення ефективності праці, покращення креативності та задоволеності роботою.
Я ж впевнений, що розуміння емоцій та потреб співрозмовників допомагає побудувати взаємну довіру та полегшує розвʼязання конфліктів.
Це особливо помітно під час code review. Якщо дати фідбек сухо чи різко — колега може сприйняти це як критику особистості, а не коду. Натомість емпатія допомагає сформулювати фідбек так, щоб воно звучало конструктивно: не «Ти зробив неправильно», а «Можемо спробувати інший підхід, бо він зменшить складність функції». Такий підхід будує довіру і пришвидшує розвиток усієї команди.
Командна робота
Над застосунком чи сайтом зазвичай працює безліч спеціалістів: розробники, дизайнери, тестувальники, менеджери продукту та інші. Тож важливо, аби усі ці люди виконували свої задачі не окремо, а в команді.

Вище — моя улюблена цитата щодо важливості командної роботи на будь-якому проєкті. Адже я щиро вважаю, що співпраця з іншими спеціалістами не лише допомагає у створенні високоякісного продукту, а й підвищує загальну ефективність роботи.
У Headway Inc ця ідея втілюється через цінність Collaborate. Тут я побачив, що мій вплив не обмежується лише кодом. Коли правильно донести ідею і зібрати навколо неї команду, рішення виходить сильнішим за будь-яке індивідуальне. Це те, що реально прискорює розвиток і продукту, і кожного з нас в команді.
Проактивність
Ми часто чуємо про проактивність — а що саме мають на увазі під цим терміном? Для мене це готовність брати ініціативу, ставити запитання та шукати рішення ще до виникнення проблеми.
У роботі це виглядає так: коли проактивний член команди ставить уточнюючі питання на початку спринту. Часто саме ці питання дозволяють виявити неочевидні ризики чи прогалини в технічному рішенні. Краще зупинитися й обговорити їх заздалегідь, ніж повертати пів команди до переробок пізніше.
Ця навичка не лише допомагає під час роботи над проєктом, а й сприяє кар’єрному зростанню. Про це свідчать результати дослідження зв’язку між проактивною особистістю співробітника та його перспективами у професії. Вони доводять, що проактивність позитивно впливає на внутрішнє і зовнішнє кар’єрне зростання.
Я мав змогу переконатися в цьому на власному досвіді. Саме завдяки проактивності мені раніше вдалося пройти відбір у Genesis School of Digital Business, де лише
Виклики та їх подолання
Розвиток софт скілів звучить надихаюче, але на практиці не завжди дається легко. Є кілька типових бар’єрів, з якими стикаються технічні спеціалісти.
Small talks та networking. Для деяких інженерів знайомства на подіях чи small talk можуть здаватися виснажливими. Тут допомагає метод «малих кроків»: почати з короткої розмови з одним колегою, а не одразу з натовпом. З часом це переростає у звичку, яка відкриває нові можливості для співпраці.
Impostor syndrome на публічних виступах. «А раптом я скажу щось банальне?» — знайоме відчуття багатьом. Але практика показує: навіть прості ідеї можуть бути цінними для команди. Важливіше поділитися думкою, ніж мовчати. Це допомагає долати внутрішні сумніви й поступово набувати впевненості.
Культурні відмінності в міжнародних командах. Коли працюєш із колегами з різних країн, комунікація виходить за межі лише технічних обговорень. Ми працюємо з інженерами та продукт-менеджерами з різних культурних середовищ, і це вчить нас бути уважнішими до контексту, до вибору слів і навіть до формату обговорень. Саме тут софт скіли стають ключем — без емпатії та гнучкості складно зберегти командну динаміку.
До найголовнішого — як прокачати м’які навички по повній
Універсальних порад з розвитку софт скілів не існує, проте я поділюся підходами, які спрацювали для мене.
Відвідуйте спеціалізовані івенти. Це ідеальні місця для прокачування комунікаційних навичок. Саме на подібних заходах ви опиняєтеся серед однодумців, які готові ділитися досвідом, обговорювати ідеї та надихати один одного на нові звершення.
Короткий лайфхак. Якщо ви бачите групу людей, які стоять не щільним колом, а залишають відкритий простір, це, швидше за все, The Pac-Man Rule в дії. Тобто вони підсвідомо запрошують вас приєднатися до спілкування.

Це правило отримало назву завдяки популярній грі Pac-Man, де головний персонаж має форму кола з «відкушеним» шматком. Воно полягає у тому, що команда залишає вільне місце, щоб кожен охочий міг доєднатися до обговорення.
І тут не варто соромитися. Якщо бачите умовного Пакмана — скористайтеся можливістю!
Ходіть з колегами на каву. Чашка кави під час обідньої перерви — це не просто приємна пауза, а й чудова можливість поспілкуватися з колегами. В нас, наприклад, сформувалася ціла культура «кави з колегою», адже такі неформальні зустрічі допомагають ламати бар’єри, розвивати навички комунікації та підтримувати легку, природну розмову.
Хоч ця порада може звучати банально, насправді вона діє. У правильному контексті така звичка стає ключем до побудови довіри та створення справжнього людського зв’язку в команді.
Особливо цінною ця звичка стане для новачків. Вона допоможе краще зрозуміти внутрішню кухню компанії, знайти спільну мову з колективом і швидше адаптуватися до нового середовища.
Знайдіть свого ментора. Менторство — це можливість вчитися в тих, хто вже пройшов шлях, на який ви лише ступаєте. Ментор допомагає структурувати знання, ділиться практичним досвідом і дає чесний та конструктивний зворотний зв’язок.
Шукайте тих, хто надихає, мотивує та підтримує ваше прагнення до розвитку. Серед амбітних, цілеспрямованих людей природно з’являється більше енергії для дій.
Особисто я знаходив менторів через платформи Projector та The Ways — і це було влучне рішення. Завдяки менторству я навчився чітко структурувати думки й лаконічно презентувати свої ідеї. Це одні з найцінніших навичок, які я виніс із цього досвіду.
Будьте активними. В компанії ми часто кажемо: «Сміливі завжди мають щастя». Не бійтеся ставити запитання, брати участь у дискусіях, пропонувати рішення та, найголовніше — помилятися. Адже іноді найцінніший досвід приходить саме через помилки.
Під час свого навчання та становлення як фахівця я постійно проявляю ініціативу та цікавлюся тим, що було поза межами моєї відповідальності. Це допомагає мені розвинути навички формулювання думок і навчитися впевнено висловлювати свою позицію.
Конкретні інструменти та техніки
Прокачувати софт скіли можна не лише через досвід, а й за допомогою практичних методів. Ось кілька технік, які реально працюють:
📌 Для комунікації — техніка активного слухання
Це вміння не лише чути слова співрозмовника, а й віддзеркалювати його думки, уточнювати й перефразовувати. Наприклад, коли колега пояснює ідею, можна відповісти: «Правильно розумію, що ти пропонуєш...?». Такий підхід зменшує ризик непорозумінь і показує повагу до іншої людини.
📌 Для емпатії — user story mapping
Ця техніка використовується у продуктових командах для кращого розуміння потреб користувачів. Коли інженер залучається до створення user story map, він вчиться дивитися на продукт очима користувача, що формує емпатію та розширює контекст мислення.
📌 Для розвитку командності — shadowing
Суть у тому, щоб провести кілька годин або день поруч із колегою з іншого департаменту: дизайнером, тестувальником чи продукт-менеджером. Це допомагає побачити робочі процеси зсередини, зрозуміти їхні виклики та навчитися говорити «однією мовою».
Практичні кейси для різних рівнів
Софт скіли проявляються по-різному залежно від вашого рівня. Те, що важливо для Junior, відрізняється від завдань Middle чи Senior-інженера. Нижче поділюся своїм баченням на прикладах, які допоможуть зрозуміти, на чому можна робити акцент:
Junior:
- Як правильно ставити питання на code review, щоб воно було конкретним і зрозумілим.
- Коли і як просити допомогу, не чекаючи, поки проблема стане блокером для всієї команди.
Middle:
- Ведення технічних дискусій: уміння аргументувати свої ідеї та слухати альтернативні підходи.
- Менторинг джуніорів: передавати знання так, щоб підтримати, а не відлякати.
Senior / Lead:
- Презентація технічних рішень стейкхолдерам: пояснити складні речі простою мовою.
- Управління технічним боргом через комунікацію: домовлятися з командою та менеджментом про пріоритети і компроміси.
The last but not least — не забувайте за теорію
Інсайти приходять не лише з досвіду, а й з корисних книг. Вони допомагають глибше зрозуміти людей поруч і знаходити нові формати взаємодії — чесні, відкриті, ефективні. Ось перевірені бестселери, які точно змінять підхід до комунікації:
📚 «Ненасильницьке спілкування», Маршал Розенберг
Книга, яка вчить говорити про важливе — з повагою до себе й до інших. Універсальний підхід до спілкування, що працює у всіх сферах: від роботи до родини.
📚 «Радикальна відвертість», Кім Скотт
Як бути чесним, не втрачаючи людяності? Авторка — топменеджерка Google, Apple і консультантка Dropbox — ділиться рецептом лідерства, побудованого на довірі й емпатії.
📚 «Thanks for the Feedback», Дуглас Стоун та Шейла Хін
Ми звикли вчитися давати фідбек, але часто забуваємо, що вміння його приймати не менш важливе. Ця книга пояснює, як конструктивно реагувати навіть на критику, зберігати продуктивність і використовувати фідбек як паливо для розвитку.
Ці книги допоможуть вам краще зрозуміти людей поруч і зробити спілкування по-справжньому змістовним.
Підіб’ємо підсумки. Софт скіли — ключ до успіху у світі технологій
Софт скіли допомагають масштабувати ваш вплив, роблять внесок у розвиток продукту більш значущим та відкривають нові можливості. Вони є каталізатором кар’єрного зростання, допомагаючи не лише стати кращим командним гравцем, але й зробити крок уперед до лідерства.
Але щоб ці слова не залишалися лише теорією, пропоную невеликий експеримент: оберіть одну навичку й прокачайте її за 30 днів. Наприклад, емпатію:
День
День
День
А щоб відслідковувати прогрес, тримайте короткий self-assessment чеклист:
- Чи я намагався(лася) зрозуміти, чому колега мислить саме так?
- Чи я запитував(ла) про потреби, а не лише про задачі?
- Чи я помітив(ла), коли комусь було складно, і запропонував(ла) підтримку?
Сподіваюся, мій досвід був корисним, а наведені приклади надихнули вас на розвиток власних софт скілів. У Headway Inc ми щодня вчимося й ділимося досвідом — і саме ця культура допомогла мені рости як інженеру та людині. Працюючи над Nibble, я бачу, що наші рішення впливають на мільйони користувачів по всьому світу. І тут особливо помітно: без сильних софт скілів навіть найкращий код не стане продуктом, що змінює життя.
Якщо маєте власні інсайти чи виклики у розвитку м’яких навичок — буду радий почути й обговорити. Feel free to reach me out!
42 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів