Як IT-спеціалісту у сфері Web3 проводити ефективні дослідження ринку: досвід лідогенератора

У сучасному IT середовищі, особливо у Web3, дослідження ринку — це не просто завдання для маркетологів чи аналітиків. Це інструмент, який безпосередньо впливає на роботу продактів, розробників, сейлзів і, звичайно, лідогенераторів.

Я працюю у сфері lead generation вже кілька років і можу сказати: без якісного розуміння ринку неможливо будувати стратегію залучення клієнтів чи партнерів. У Web3 ця потреба ще гостріша, бо ми маємо справу з абсолютно новими моделями поведінки користувачів, нестабільними трендами й високою конкуренцією.

Коли я починала свій шлях у Web3, мені здавалося, що класичних інструментів маркетингової аналітики буде достатньо. Але дуже швидко я зрозуміла: вони дають лише частину картини. Щоб дійсно зрозуміти аудиторію та побачити нові можливості, доводиться поєднувати класичні та зовсім нові методи досліджень — аналіз блокчейн даних, соціальних сигналів і навіть настроїв у спільнотах.

Чому Web3 вимагає особливих досліджень

У традиційних IT-продуктах ринок формується поступово, і є час для планування. У Web3 усе відбувається набагато швидше. Наприклад:

• Сьогодні вся увага на NFT, завтра — на DeFi-протоколах, а післязавтра — всі говорять про L2-рішення чи zk-технології.
  • Користувачі часто реагують на хайп у соцмережах швидше, ніж на фактичну цінність продукту.
  • Конкуренти можуть з’являтися буквально щотижня, і це змінює весь ландшафт.

Я пам’ятаю випадок, коли ми аналізували потенційних партнерів у сегменті Web3-гаманців. На початку дослідження на ринку було близько п’яти ключових рішень. Але вже за місяць з’явилося ще три нових продукти, і вся стратегія комунікації потребувала зміни. Цей приклад добре показав, що у Web3 дослідження не можна розглядати як «одноразову вправу». Це постійний процес, де ти завжди маєш бути готовим адаптуватися.

Інструменти дослідження ринку у Web3

Ефективна лідогенерація неможлива без аналітики. У своїй роботі я використовую різні інструменти, які допомагають будувати повну картину:

1. CRM та аналітичні сервіси
    Вони показують, які канали працюють краще для залучення лідів, де користувачі «відвалюються» у воронці, які формати контенту найкраще конвертують.
  2. AI
    Алгоритми допомагають аналізувати тисячі коментарів у спільнотах, виділяти основні настрої й швидко реагувати на ризики.
    Кейс: Завдяки AI ми помітили сплеск негативних згадок у Discord щодо продукту й оперативно підготували FAQ, що знизило навантаження на сапорт.
  3. Соціальні сигнали
    У Web3 ком’юніті часто важливіше за офіційні пресрелізи. Аналіз Telegram, Twitter (X), Discord дає розуміння, що саме хвилює користувачів і які функції вони очікують.
  4. On-chain дані
    Аналіз транзакцій, активності гаманців і поведінка токенів відкриває те, що ми не бачимо у соцмережах. Це дає можливість відстежувати реальні дії користувачів, а не лише їхні слова.
  5. Регуляторні фактори
    Зміни у законодавстві часто впливають на те, які продукти мають шанси на зростання. Наприклад дискусії про MICA в ЄС чи ліцензії у США напряму визначають інтерес інституційних гравців.

Як ринкові дослідження допомагають лідогенератору

Для лідогенератора ефективні дослідження ринку — це спосіб чітко визначити цільові сегменти та підібрати релевантні меседжі.

• Приклад 1. Ми планували кампанію для залучення партнерів у Європі. Аналіз показав, що у різних країнах користувачів цікавлять різні функції: у Німеччині більше питань було про безпеку, а в Польщі — про зручність мобільного застосунку. Це напряму вплинуло на креативи та презентації для різних ринків.
  • Приклад 2. Під час запуску продукту ми помітили активні обговорення API-інтеграцій серед розробників. Акцент на цій функції в матеріалах суттєво збільшив кількість релевантних лідів.

Таким чином, дослідження ринку напряму впливає на якість контактів у воронці та швидкість ухвалення рішень потенційними клієнтами.

Виклики у дослідженнях

Найбільша проблема Web3-аналітики — це невизначеність.

• Дані швидко старіють.
  • Настрої у спільнотах можуть змінитися після одного твіту від інфлюенсера.
  • Методи, що працювали в DeFi, можуть бути марними для NFT чи геймінгу.

З власного досвіду: ми будували прогноз щодо активності користувачів токена на основі історичних даних. Але буквально через тиждень один блогер з YouTube розкрутив тему і привів у продукт зовсім іншу аудиторію, ніж ми очікували. Це стало нагадуванням: у Web3 завжди потрібно мати запасний план і сценарії «а що, якщо».

Які навички розвиває дослідження ринку для IT-фахівця

Робота з ринковими даними у Web3 допомогла мені прокачати ключові навички:

• Критичне мислення. Перевірка джерел і відсікання інформаційного шуму.
  • Комунікація з технічними командами. Щоб правильно описати продукт для потенційних клієнтів, потрібно розуміти його «під капотом». Це змушує ставити більше питань розробникам і аналітикам.
  • Гнучкість. Уміння швидко адаптувати підхід до змін ринку.
  • Кросфункціональність. Дослідження ринку об’єднує маркетинг, продукт і розробку — і це цінний досвід для будь-якого IT-спеціаліста.
  • Стратегічний погляд. Вміння поєднувати аналіз поточних даних із баченням довгострокових сценаріїв розвитку.

Висновки

Ефективне дослідження ринку у Web3 — це не разова дія, а безперервний процес, який дає IT-спеціалістам і лідогенераторам розуміння:

• як мислить користувач;
  • які функції чи сервіси будуть затребувані завтра;
  • як позиціонувати продукт так, щоб він був конкурентним.

Мій досвід доводить: якщо поєднати аналітику блокчейну, соціальні індикатори й комунікацію з технічними командами, можна отримати не просто «дані», а справжні інсайти, які ведуть до якісних результатів — нових лідів, партнерств і продуктів.

І головне: у Web3 немає універсальних рішень. Але саме в цьому і є найбільший потенціал для розвитку. Тут ти щодня вчишся, щодня адаптуєшся й щодня відкриваєш нові можливості — і для себе, і для ринку.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі