Скільки часу ви готові приділяти тестовим завданням?

Тестові завдання — звична практика при наймі, але вони бувають дуже різними.

Сергій Бабіч у себе в каналі розказав про те, що спілкувався якось з однією компанією, яка запропонувала йому виконати тестове на 8 годин з величезними вимогами. При чому це тестове було неоплачуваним.

А скільки часу для вас нормально витратити на таку роботу? І чи вважаєте ви прийнятним, щоб тестові завдання не оплачували, чи будь-яка праця все-таки має бути оцінена чесно?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

У мене запитання: маю 6 років досвіду в копірайт. Зараз маю спілкування із однією з компаній. Дійшли до тестового: стаття на 1200 слів + 2 імейл повідомлення + повідомлення в ЛІ. Все це не оплачується. Наскільки це адекватно взагалі? Який у вас досвід? Бо зараз у мене якесь дуже двояке ставлення, враховуючи мій досвід та портфоліо

виконати тестове на 8 годин з величезними вимогами

1. Естімейти має ставити сам розробник, а не контора, в яку він\вона ще не нанятий(а)
2. Розробити за 8 годин мікросервісну архітектуру з тестами на AI — це можна вже свій стартап відкрити чи свою контору тоді відкрити за 8 годин (якщо кожному роботодавцю стільки часу «впусту» приділяти).

Залежно якого рівня спеціаліста наймаєш.

Я колись інтевьювив кандидатів Junior, Middle. До того як ми ввели тестове це була жесть, по 3-4 інтерв’ю на день, ти фактично більше нічого не можеш зробити. А саме обідно те, що більшість з них були не придатні. І це було зрозуміло за 5хв розмови. Але не зупинеш інтерв’ю за 5хв, негарно (хоча можливо треба було)

Потім ми ввели тестове, десь на 4 години.
І це стало дуже крутим вхідним фільром. Ти переглядаєш 10 тестових і відразу за 30хв відсіюєш 8 кандидатів і призначаєш співбесіду з двома. І тоді це вже гарне інтерв’ю, на якому дійсно великий шанс що буде кваліфікований кандидат

Якщо рівень Senior+ то не думаю що тестове необхідне, тут досвіду інтерв’ю не маю.

Сам я завжди виконував всі тестові з задоволенням.

Как я это понимаю про 4 интервью в день, а вечером уже первого кандидата не помнишь xD
При этом на моем опыте бывало 20 человек прособеседуешь и вместо закрытия 5 вакансий выходит зарешать только 1.
Наличие тестового, имхо, отпугивает хороших кандидатов, ведь они легко могут найти работу и без тестового и на твою позицию просто не зааплаятся. Это не проблема если скиллсет популярный, но у нас после тех 20+ интервью кандидаты закончились и новых в Киеве просто не было (ремоут не актуален так как работа с железом).

У Вас, до речі, досить адекватне використання тестового завдання як інструменту для відбору.

Якось на одну позицію була схожа проблема і менеджмент теж зробив хід конем — коротка 30-хвилинна попередня технічна співбесіда, а наступним етапом вже повноцінна. Але це +1 етап, не всім зайде, особливо на senior+ позиції. Зараз наче проблемою не має бути (для компанії), а от в 2021 таке б навряд чи зробили

чому всі хочуть перевірити як людина працює в умовах стресу і нікого не цікавить як вона працює в умовах комфорту? 🤔

це сигнал що і робота буде в умовах стресу...

Практично всі наші проекти — в умовах стресу. Тому нема сенсу тестувати у нереальних умовах, має сенс відразу тестувати в умовах, наближених до реальності.

Дуже залежить від того, яке саме тестове, якщо компанія може його використати, то, мабуть, воно має оплачуватись. Також від часу залежить, скільки займе виконання (звісно тут ще від кандидата залежить, але все ж) якщо тестове на кілька годин (2-3) це ок, якщо більше, то теж оплачувати.
Загалом я робила кілька тестових і тут те що бісило найбільше, це коли по ньому не давали фідбек((

якщо компанія може його використати, то, мабуть, воно має оплачуватись

Навіть якщо це так і компанія його зможе використати у комерційних цілях, то кандидату про це ніхто не скаже чесно. Заявлять, що це «виключно гіпотетичне завдання для тестування кандидатів і демонстрації їх рівня навичок».

От так сидиш *бешся н-кількість днів з тим тестовим, а потім через 2-3 тижні приходить мейл де чат жпт тобі пише фітбек. Як для мене краще вже лайвкодинг, годину відстрілявся і вже розумієш пройдеш ти чи ні

зараз ці тестові пишутся за допмогою ллм і перевіряются ллмками, бо обом сторонам насправді лінь витрачати на це час. Все одно після тестового треба буде розмовляти з людиною, а там вже буде видно чи вона норм підходить під наші задачі чи ні. Тому тестові скоріш інструмент для ейчарів шоб з 100 аплікантів залишилося тіки 10 яких можна обробляти далі, але чи є ці 10 найкращими під цю роль з 100 ? — як на мене, ні. Тому тестові скоріше явище викликане великою кількістю кандидатів.

в останньому моєму успішному наймі код тестового був написаний ллмкою. і цей код був написаний на основі доволі розпливчатого (шоб отримати якісь питання) завдання — прикладна бізнеспроблема (наша справжня але вже вирішена) така, наші (справжні) тегнології такі. зроби за 3 дні найкраще що ти можеш. в результаті ми отримали проект який 1) білдаєтья 2) робить шо треба 3) виконується локально. далі була 25 хв розмови з тиканням в рандомні місця для того щоб зрозуміти чи дівчина розуміє шо і нашо їй написала ллм. те шо все написала ллм було ясно в першу ж секунду — занадто все ідеально було. найм за 30 хв мого часу — 8 місяців успішної співраці яка триває і дотепер. звичайно скейлиться це напевно погано (особливо на ііндусів) але мені сподобалось. буду так робити і далі по можливості

З мого досвіду це безглузда трата часу

а що дає тестове завдання для компанії? особливо, якщо воно не має відношення до роботи/проекту. особливо, якщо потім ще є випробувальний період.

якщо подивитись як людина мислить — дайте під час інтервью умовну задачу і нехай розробник пояснить як він буде її вирішувати, додавайте додаткові вимоги і тд.

якщо все ок на співбесідах, але є сумніви щодо виконання робочих задач — є випробувальний період, де людина буде вирішувати практичні задачі проекту в реальних умовах і все буде видно.

тож, знову питання- навіщо тоді тестове завдання? особливо домашнє , особливо більше ніж годину(дуже подобається, коли дають тестове на день, кажучи, що зазвичай це роблять за 2-3 години.). і якщо це просте завдання — чому б на співбесіді не дати і не обговорити?

з досвіду,- тестові дають компанії, які чомусь почали думати, що вони в фаанг і всі мріють до них іти працювати. задачі від них у 99.99% ні про що (навіть не наближені до робочих, або про мислення) , просто карго культ.

Скільки часу ви готові приділяти тестовим завданням?

Нуль.

Лайв кодінг — ок, а тестове завдання? В умовні фаанг такого не буде, а якщо якийсь аутсорс або маленький продукт дають тестове, то скоріш за все вони шукають куколдів/лохів, котрі будуть там працювати 5 років без підвищення/овертаймити без оплати/або за х1)))

Якщо комусь по кайфу, або ти джун/альтернативноі роботи нема, тоді може і ок

ніскільки.
лайвкодинг можна, це швидко, а витрачати час на тестові, з яких потім навіть фідбека нормального не буде — ні.

Проходив в 70% фірм на яких працював і вважаю це топ практика, як мінімум для фільтрації лузерів.

Це жовтий прапорець фірмі. Якщо воно мені цікаво, і зрозуміло що там хоче побачити клієнт, то зроблю. Якщо не цікаво, але позиція виглядає прям підходящою, то зроблю з допомогою сучасних інструментів, if you know what I mean.

Цікаво, що думають ці компанії, які дають тестове на тиждень про те, щоб їх робітник займався цілий тиждень роботою на іншу контору?

Як на мене, найкращий варіант тестового — лайв кодінг під час інтерв’ю, якесь швидке (до 15хв) і просте завдання, при цьому пошарити екран і не юзати AI, і не обов’язкого все прям білдити і підіймати — головне побачити як людина думає. А якщо попросити вислати тестове якось потім, то з сьогоднішніми реаліями не факт що людина його сама зробила.
Для міддл + теж норм

лайвкодинг дуже часто є стресовим і кандидат часто може зависнути там, де в спокійній обстановці без проблем виконає завдання

ну так, але в той же час це покажить хід думок людини і як вона реагує на міні-стреси

Це не релевантна ситуація до реальної роботи розробника. В 99.9% випадках, самі стресові і відповідальні ситуації, позволяють тобі спокійно подумати і вирішити проблему за декілька годин

Може бути стрес, коли тобі сказали що якщо за 2 дні не завершиш задачу, тебе звільнять, а ти не знаєш як її робити, але це зовсім інший тип стресу.

А нащо їй реагувати на стреси? У вас в компанії все так погано? Може не варто туди і йти?))

в будь-якій роботі іноді бувають дедлайни, релізи, перезентації і тд що може викликати стрес у когось, тому це норм

як вона реагує на міні-стреси

тобто основна вимога в твоїй копаніїї стресостійкість? звучить стрьомно.

а тобі не хотілося б перевірити як людина реагує на міні-комфорт?

Чим лайвкодінг кращий за кілька практичних питань? — Нічим. Зайва трата часу.

Я в таких случаях даю кандидату небольшую тасочку на 10 минут и говорю, что мы не будем висеть у него над душой, четко уточняю что в столько-то продолжаем и смотрим, что получилось. Все эти 10 минут сидим на мьюте и у всех выключены камеры, экран шарить не требуем.

головне побачити як людина думає

людина думвє в незнайомому домені ніяк

тестовые задания и литкод вполне может и должен делать ИИ, то что все равно их не оплачивают, потратить 10 минут на причесывание и отправить в контору ок. Уже присылают проекты, где видно что куски кода ботом написаны, хоть и рабочие

Дивлячись, як шукаєш роботу і скільки у тебе грошей.
Коли я кілька років тому опинився в пошуку і закінчувались гроші, я погоджувався і на тестові. Проте на моєму досвіді жодне тестове не допомогло влаштуватись, всі успішні найми були без них.

Сейлз каже, ось хороший клієнт, потужний, просять зробити тестове.
Читаю тестове: зробити sdk для інтеграції їх сервісу, покрити тестами і т.д, щоб інші могли зручно використовувати.
Розумію, що після того, як її зроблю, я їм не треба. Сейлз переконує, що ні.
Зробив робочий прототип, без тестів, без нічого, щоб показати. що щось вмію.
Клієнт заявив, що це добре, але вимоги були інші, ми їм не підходимо.
От і добре.

Oh shit here we go again. Залежить від компанії. В Гугл — я буду стрибати через обручі скільки попросять. В галєру за середній цінник — 0, у мене є схожі оферт без усього цього. В галєру за 1,2х — половина обручів гугла.

Тобто, за гроші готовий на геть усе. Ніякої принципової позиції.

Так, за гроші я готовий програмувати, а за великі гроші навіть програмувати на швидкість і разок-другий на дошці. Є принципова позиція не працювати на росію, але це не залежить від наявності домашніх завдань.

Пропоную попрацювати місяць безкоштовно

Волонтерство передбачає роботу безкоштовно — саме для отримання досвіду, або для підтримки ЗСУ. Принципові люди йдуть на це, а дехто хоче грошей.

Принциповості вони різні бувають, тож не треба все під одну гребінку

Розкажіть, дуже цікаво.

Цікаво що ? Що ООО «рога і копита» — це не гугл і треба їх попускати коли вони починають заганятися ?

Ось це і було цікаво. Якщо Ваша «принциповість» залежить від чогось (в даному випадку від назви компанії) — не називайте це будь ласка принциповістю, це не вона. Це є те, що було озвучено раніше: «прогибатися». Бо ніяким принципом не можна пояснити таку поведінку: тут я танцюю, а тут не хочу.

Бо ніяким принципом не можна пояснити таку поведінку: тут я танцюю, а тут не хочу.

я вам відкрию таємницю, світ не ділиться на чорне і біле

Якщо мова йде про принципи — ділиться. Зрозумієте, коли у Вас з’явиться хоч один принип в житті :)

Обережніше, а то ваш німб над головою тут на все доу світиться

Лол. Смішно це читати, враховуючи, що у вас весь робочий досвід складається з третьосортних ноунейм фірм, а деякі з них навіть відомі, як перевалочний пункт для студента

Залежить від компанії. Якщо проєкт або компанія прям дуже подобається, та/або пропонує шикарні умови (зарплата, позиція, віза...), то й пару днів буде не жалко. Якщо щось звичайне/середнє, то може 2-3 години. Якщо щось не сильно варте, то ніскільки, і взагалі навіщо звʼязуватись.

Ну і звичайно якщо терміново потрібна хоч якась робота бо нема грошей на їжу та житло (а скоро, здається, багато хто буде в такій позиції), то будеш робити будь-яке тестове до посиніння.

в геймдеві тестові часто на 1-3-7 днів. типу написати систему з візуалом анімаціями і багато чого ще. тому створив собі інтерактивне CV-портфоліо. Йдуть лісом з тестовими особливо неоплачуваними

Не правильно поставлений фокус в питанні.

Питання в тому, наскільки це тобі треба.
Якщо треба — то ти будеш робити тестове, навіть якщо це неоплачуване завдання на тиждень або більше. Ще й новий фреймворк за цей тиждень вивчиш і роздуплишся як задеплоїти в клауд.
Питання чому тобі це треба( хочеш в цю контору, нема роботи і це єдине куди запросили, контора пообіцяла тебе релокувати чи забронювати, пообіцяли Х2 від поточної компенсації і т.д.) є другорядним і не принциповим.

А якщо не дуже треба, псивно шукає щось краще, а запрошень вистачає, а контора з тестовим ще й нічим особливо не виділяється, то тут можна перебирати і виставляти умови, що ти хочеш і що будеш, а що ні.

Дивлячись, яка компанія. Якщо це гарна продуктова компанія з розміром винагороди вище ринку, стоками і іншими плюшками — давайте спілкуватись. Якщо це аутсорс чи щось схоже на це, то взагалі неготовий виконувати тестові.

Якщо ти кандидат рівня Middle+, то взагалі дивно просити зробити тестове. Краще питати людину про якісь готові результати якими вона може поділитись.

Особисто знаю купу прикладів коли людина «робила результат» драг-н-дропом створюючи пайплайни десь у UI тулі, але на моменті написання коду кандидат сипався тож цей варіант перевірки не завжди релевантний

якщо тестове оплачують — то до 2-х днів (при тому рейт має бути нормальний)
якщо тестове не оплачують, а ти мідл+ то 0 часу.

Зазвичай тестове взагалі не має нічого спільного із задачами на проєкті, куди тебе беруть. А потім ще й фідбеку не дають — просто зникають.

Не виключаю, що різним людям дають різні частини коду як тестові завдання, а потім усе це хтось збирає докупи. І ось тобі готовий безкоштовний проєкт :)

Якщо це нішева технологія і, наприклад, набирають людей з будь-яких стеків то в принципі 4-6 годин чистого часу норм

Якщо ти мідл+ то яке нафіг може бути тестове?

Щодо часу — для мене це не принципово. Будь-яке тестове завдання я сприймаю як інвестицію в себе: прокачка навичок, новий досвід, знайомство з технологіями, з якими раніше міг не працювати.

Щодо оплати — нормально, якщо тестове безкоштовне. Кандидат отримує шанс показати свої знання та підхід, а компанія оцінює. Звичайно, ніхто не зобов’язує погоджуватися на такі умови.

Інша річ — коли завдання займає надто багато часу (20+ годин або фактично готовий проєкт). Тут справді може виникнути питання про адекватність вимог.

Підписатись на коментарі