Скільки часу ви готові приділяти тестовим завданням?

Тестові завдання — звична практика при наймі, але вони бувають дуже різними.

Сергій Бабіч у себе в каналі розказав про те, що спілкувався якось з однією компанією, яка запропонувала йому виконати тестове на 8 годин з величезними вимогами. При чому це тестове було неоплачуваним.

А скільки часу для вас нормально витратити на таку роботу? І чи вважаєте ви прийнятним, щоб тестові завдання не оплачували, чи будь-яка праця все-таки має бути оцінена чесно?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

От так сидиш *бешся н-кількість днів з тим тестовим, а потім через 2-3 тижні приходить мейл де чат жпт тобі пише фітбек. Як для мене краще вже лайвкодинг, годину відстрілявся і вже розумієш пройдеш ти чи ні

зараз ці тестові пишутся за допмогою ллм і перевіряются ллмками, бо обом сторонам насправді лінь витрачати на це час. Все одно після тестового треба буде розмовляти з людиною, а там вже буде видно чи вона норм підходить під наші задачі чи ні. Тому тестові скоріш інструмент для ейчарів шоб з 100 аплікантів залишилося тіки 10 яких можна обробляти далі, але чи є ці 10 найкращими під цю роль з 100 ? — як на мене, ні. Тому тестові скоріше явище викликане великою кількістю кандидатів.

З мого досвіду це безглузда трата часу

а що дає тестове завдання для компанії? особливо, якщо воно не має відношення до роботи/проекту. особливо, якщо потім ще є випробувальний період.

якщо подивитись як людина мислить — дайте під час інтервью умовну задачу і нехай розробник пояснить як він буде її вирішувати, додавайте додаткові вимоги і тд.

якщо все ок на співбесідах, але є сумніви щодо виконання робочих задач — є випробувальний період, де людина буде вирішувати практичні задачі проекту в реальних умовах і все буде видно.

тож, знову питання- навіщо тоді тестове завдання? особливо домашнє , особливо більше ніж годину(дуже подобається, коли дають тестове на день, кажучи, що зазвичай це роблять за 2-3 години.). і якщо це просте завдання — чому б на співбесіді не дати і не обговорити?

з досвіду,- тестові дають компанії, які чомусь почали думати, що вони в фаанг і всі мріють до них іти працювати. задачі від них у 99.99% ні про що (навіть не наближені до робочих, або про мислення) , просто карго культ.

Скільки часу ви готові приділяти тестовим завданням?

Нуль.

Лайв кодінг — ок, а тестове завдання? В умовні фаанг такого не буде, а якщо якийсь аутсорс або маленький продукт дають тестове, то скоріш за все вони шукають куколдів/лохів, котрі будуть там працювати 5 років без підвищення/овертаймити без оплати/або за х1)))

Якщо комусь по кайфу, або ти джун/альтернативноі роботи нема, тоді може і ок

ніскільки.
лайвкодинг можна, це швидко, а витрачати час на тестові, з яких потім навіть фідбека нормального не буде — ні.

Проходив в 70% фірм на яких працював і вважаю це топ практика, як мінімум для фільтрації лузерів.

Це жовтий прапорець фірмі. Якщо воно мені цікаво, і зрозуміло що там хоче побачити клієнт, то зроблю. Якщо не цікаво, але позиція виглядає прям підходящою, то зроблю з допомогою сучасних інструментів, if you know what I mean.

Цікаво, що думають ці компанії, які дають тестове на тиждень про те, щоб їх робітник займався цілий тиждень роботою на іншу контору?

Як на мене, найкращий варіант тестового — лайв кодінг під час інтерв’ю, якесь швидке (до 15хв) і просте завдання, при цьому пошарити екран і не юзати AI, і не обов’язкого все прям білдити і підіймати — головне побачити як людина думає. А якщо попросити вислати тестове якось потім, то з сьогоднішніми реаліями не факт що людина його сама зробила.
Для міддл + теж норм

лайвкодинг дуже часто є стресовим і кандидат часто може зависнути там, де в спокійній обстановці без проблем виконає завдання

ну так, але в той же час це покажить хід думок людини і як вона реагує на міні-стреси

Це не релевантна ситуація до реальної роботи розробника. В 99.9% випадках, самі стресові і відповідальні ситуації, позволяють тобі спокійно подумати і вирішити проблему за декілька годин

Може бути стрес, коли тобі сказали що якщо за 2 дні не завершиш задачу, тебе звільнять, а ти не знаєш як її робити, але це зовсім інший тип стресу.

А нащо їй реагувати на стреси? У вас в компанії все так погано? Може не варто туди і йти?))

в будь-якій роботі іноді бувають дедлайни, релізи, перезентації і тд що може викликати стрес у когось, тому це норм

тестовые задания и литкод вполне может и должен делать ИИ, то что все равно их не оплачивают, потратить 10 минут на причесывание и отправить в контору ок. Уже присылают проекты, где видно что куски кода ботом написаны, хоть и рабочие

Дивлячись, як шукаєш роботу і скільки у тебе грошей.
Коли я кілька років тому опинився в пошуку і закінчувались гроші, я погоджувався і на тестові. Проте на моєму досвіді жодне тестове не допомогло влаштуватись, всі успішні найми були без них.

Сейлз каже, ось хороший клієнт, потужний, просять зробити тестове.
Читаю тестове: зробити sdk для інтеграції їх сервісу, покрити тестами і т.д, щоб інші могли зручно використовувати.
Розумію, що після того, як її зроблю, я їм не треба. Сейлз переконує, що ні.
Зробив робочий прототип, без тестів, без нічого, щоб показати. що щось вмію.
Клієнт заявив, що це добре, але вимоги були інші, ми їм не підходимо.
От і добре.

Oh shit here we go again. Залежить від компанії. В Гугл — я буду стрибати через обручі скільки попросять. В галєру за середній цінник — 0, у мене є схожі оферт без усього цього. В галєру за 1,2х — половина обручів гугла.

Тобто, за гроші готовий на геть усе. Ніякої принципової позиції.

Так, за гроші я готовий програмувати, а за великі гроші навіть програмувати на швидкість і разок-другий на дошці. Є принципова позиція не працювати на росію, але це не залежить від наявності домашніх завдань.

Пропоную попрацювати місяць безкоштовно

Волонтерство передбачає роботу безкоштовно — саме для отримання досвіду, або для підтримки ЗСУ. Принципові люди йдуть на це, а дехто хоче грошей.

Принциповості вони різні бувають, тож не треба все під одну гребінку

Розкажіть, дуже цікаво.

Цікаво що ? Що ООО «рога і копита» — це не гугл і треба їх попускати коли вони починають заганятися ?

Ось це і було цікаво. Якщо Ваша «принциповість» залежить від чогось (в даному випадку від назви компанії) — не називайте це будь ласка принциповістю, це не вона. Це є те, що було озвучено раніше: «прогибатися». Бо ніяким принципом не можна пояснити таку поведінку: тут я танцюю, а тут не хочу.

Бо ніяким принципом не можна пояснити таку поведінку: тут я танцюю, а тут не хочу.

я вам відкрию таємницю, світ не ділиться на чорне і біле

Якщо мова йде про принципи — ділиться. Зрозумієте, коли у Вас з’явиться хоч один принип в житті :)

Обережніше, а то ваш німб над головою тут на все доу світиться

Лол. Смішно це читати, враховуючи, що у вас весь робочий досвід складається з третьосортних ноунейм фірм, а деякі з них навіть відомі, як перевалочний пункт для студента

Залежить від компанії. Якщо проєкт або компанія прям дуже подобається, та/або пропонує шикарні умови (зарплата, позиція, віза...), то й пару днів буде не жалко. Якщо щось звичайне/середнє, то може 2-3 години. Якщо щось не сильно варте, то ніскільки, і взагалі навіщо звʼязуватись.

Ну і звичайно якщо терміново потрібна хоч якась робота бо нема грошей на їжу та житло (а скоро, здається, багато хто буде в такій позиції), то будеш робити будь-яке тестове до посиніння.

в геймдеві тестові часто на 1-3-7 днів. типу написати систему з візуалом анімаціями і багато чого ще. тому створив собі інтерактивне CV-портфоліо. Йдуть лісом з тестовими особливо неоплачуваними

Не правильно поставлений фокус в питанні.

Питання в тому, наскільки це тобі треба.
Якщо треба — то ти будеш робити тестове, навіть якщо це неоплачуване завдання на тиждень або більше. Ще й новий фреймворк за цей тиждень вивчиш і роздуплишся як задеплоїти в клауд.
Питання чому тобі це треба( хочеш в цю контору, нема роботи і це єдине куди запросили, контора пообіцяла тебе релокувати чи забронювати, пообіцяли Х2 від поточної компенсації і т.д.) є другорядним і не принциповим.

А якщо не дуже треба, псивно шукає щось краще, а запрошень вистачає, а контора з тестовим ще й нічим особливо не виділяється, то тут можна перебирати і виставляти умови, що ти хочеш і що будеш, а що ні.

Дивлячись, яка компанія. Якщо це гарна продуктова компанія з розміром винагороди вище ринку, стоками і іншими плюшками — давайте спілкуватись. Якщо це аутсорс чи щось схоже на це, то взагалі неготовий виконувати тестові.

Якщо ти кандидат рівня Middle+, то взагалі дивно просити зробити тестове. Краще питати людину про якісь готові результати якими вона може поділитись.

Особисто знаю купу прикладів коли людина «робила результат» драг-н-дропом створюючи пайплайни десь у UI тулі, але на моменті написання коду кандидат сипався тож цей варіант перевірки не завжди релевантний

якщо тестове оплачують — то до 2-х днів (при тому рейт має бути нормальний)
якщо тестове не оплачують, а ти мідл+ то 0 часу.

Зазвичай тестове взагалі не має нічого спільного із задачами на проєкті, куди тебе беруть. А потім ще й фідбеку не дають — просто зникають.

Не виключаю, що різним людям дають різні частини коду як тестові завдання, а потім усе це хтось збирає докупи. І ось тобі готовий безкоштовний проєкт :)

Якщо це нішева технологія і, наприклад, набирають людей з будь-яких стеків то в принципі 4-6 годин чистого часу норм

Якщо ти мідл+ то яке нафіг може бути тестове?

Щодо часу — для мене це не принципово. Будь-яке тестове завдання я сприймаю як інвестицію в себе: прокачка навичок, новий досвід, знайомство з технологіями, з якими раніше міг не працювати.

Щодо оплати — нормально, якщо тестове безкоштовне. Кандидат отримує шанс показати свої знання та підхід, а компанія оцінює. Звичайно, ніхто не зобов’язує погоджуватися на такі умови.

Інша річ — коли завдання займає надто багато часу (20+ годин або фактично готовий проєкт). Тут справді може виникнути питання про адекватність вимог.

Підписатись на коментарі