Ви не отримали офер. Але не тому, що ви поганий девелопер

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

Привіт! Мене звати Стас Шихов, я — засновник та CEO у рекрутинг-агенції ITExpert. За останні 10 років посприяв тому, що понад 1,3 тис. айтівців знайшли роботу, а 175+ клієнтів із різних сфер — своїх тіммейтів. Щодня спілкуюся з hiring-менеджерами та рекрутерами щодо наймання, бачу їхні очікування та враження про кандидатів.

Під час пошуку роботи більшість розробників робить ставку на харди. І вони справді критично важливі — без технічних навичок навіть говорити про офер немає сенсу. Але є ще один фактор, який часто стає вирішальним. За моїм досвідом, через брак soft skills 15% кандидатів отримує відмову після співбесіди.

У цій колонці я поділюся спостереженнями: як баланс хардів і софтів впливає на результат спілкування з роботодавцем, які помилки найчастіше коштують оферу та що можна зробити, щоб цього уникнути.

Чи переоцінюють кандидати значення hard skills

ІМХО: ні. Типове уявлення девелопера: «головне — код», як на мене, цілком відповідне. Без сильних хардів у вас просто немає шансу. Але і софти недооцінюють. Навіть класні навички розробки може зіпсувати жахлива презентація, конфліктність на інтерв’ю чи абсолютна незацікавленість у продукті.

У своїй роботі я бачив десятки прикладів:

• Архітектор з резюме в топових компаніях, авторитет у своїй колишній команді — отримав відмову. Чому? У новій культурі співпраці він виглядав чужим: звик працювати в авторитарній моделі, де він «роздавав вказівки», а тут раптово треба було взаємодіяти на рівних й домовлятися.
  • Інший випадок — техлід, важлива ланка на поточному місці роботи. Але на практиці його команда складалася лише з джунів, а з роками він звик бути «найрозумнішим у кімнаті». На співбесіді з новим роботодавцем, де були скілові інженери, виявився дисонанс: базові питання викликали роздратування, бо «не обов’язково пам’ятати такі речі», а зі складнішими практичними фахівець просто не працював. У результаті людина, яка звикла бути унікальною, виглядала посередньою і навіть почала агресувати.

Це не завжди означає, що кандидат «поганий» — інколи це просто емоційний зрив. Проте компанії рідко готові після подібного спілкуватися далі.

• Ще один кейс. Ми свого часу вірили, що інтерв’юери — «найкращі з найкращих». Але я мав випадки, коли вони самі приходили як кандидати до інших наших клієнтів. Виявлялось: тих, хто відмовляв іншим по софтах чи хардових запитаннях, самих інколи оцінюють як мідлів. Хоч проблема може бути не у кандидатові, а у процесі.

Важливий виняток: Trainee/Junior фахівці. Очевидно, що сильних hard skills та комерційного досвіду у них буде бракувати, а отже soft skills буде приділятися більше уваги.

Вам не скажуть, що ви — токсік

Компанії майже ніколи не дають прямого фідбеку на кшталт «ви маєте слабкі софти», «ви неадекватний/неприємний» чи «з вами буде складно працювати». Крім того, що це неввічливо, це ще й ризиковано: можна зіпсувати репутацію чи навіть зіштовхнутись з юридичними наслідками.

Тому зазвичай рекрутери надсилають нейтральні формулювання, як-от «обрали іншого кандидата».

Між собою інтерв’юери формулюють причину відмови конкретніше, ось найбільш часті приклади:

• Не вписався в культуру чи не вмотивований — кандидат навіть не поцікавився компанією чи продуктом, не поставив жодного запитання. Складається враження, що йому все одно, де працювати.
  • Слабко комунікує — відповіді мінімальні, без деталей, немає діалогу. Це сигнал: у реальній роботі людині буде складно домовлятися й розв’язувати задачі з командою.
  • Не зміг пояснити свої рішення — під час запитань кандидат або «плив», або реагував агресивно («я не зобов’язаний це знати»). Роботодавець оцінює не тільки правильність, а й підхід до мислення та готовність пояснити логіку.

Насправді навіть фідбек про те, що команда шукає більш ініціативного кандидата, рідко хто напише. А раптом фахівець опублікує це на Dou чи у LinkedIn з жорсткою критикою? І це дійсно може трапитися ;)

Що hiring-менеджери шукають у кандидатах, окрім навичок кодингу

За останні 10 років я бачу чіткий тренд: у будь-якій компанії — від банку до продуктової IT — зростає вага софт-скілів. Це не про small talk чи харизму. Скоріше про вміння переконати, аргументувати, вести діалог. Пояснити, чому ви обрали саме такий підхід. Продемонструвати, що бачите не лише рядки коду, а й вплив на продукт і бізнес.

Очікування різних типів бізнесу:

• Стартап. Це роботодавець, який часто очікує, що ви вже на співбесіді будете фанатіти від компанії. Якщо у вас очі не світяться від ідеї, швидко змінних пріоритетів і хаотичних процесів, ви не витягнете. Комунікабельність і проактивність обов’язкові: ніхто не буде давати готових інструкцій.
  • Продуктова компанія. Вага софтів висока, адже потрібно співпрацювати з іншими командами, узгоджувати рішення, впливати на пул завдань. Шукають розробника із продуктовим майндсетом. Тобто такого, який може не тільки реалізувати задачу, а й запропонувати оптимальні рішення, які зекономлять час, зменшать технічний борг або зроблять продукт зручнішим для користувачів. Саме такий додатковий внесок цінують у продуктах.
  • Аутсорс. Поріг чутливості до софтів нижчий: частину комунікації «перекривають» PM та інші фахівці, які взаємодіють з клієнтом. Проте все одно очікують адаптивність і відповідальність — саме це забезпечує стабільність процесів.
  • Корпорація. Важлива здатність працювати у великій ієрархії. На одне місце може бути десятки кандидатів, і виграють ті, хто вміє будувати стосунки, узгоджувати інтереси й рухатися кар’єрною драбиною у рамках встановлених правил.

Загалом будь-яка компанія шукає не «машину для коду», а колегу, з яким можна працювати щодня і довіряти завдання. А довіра формується тоді, коли ви покажете, що не лише виконаєте ТЗ, а й будете партнером у досягненні кінцевого результату.

Коли увага до soft skills надмірна

Під час більшості співбесід оцінка хардів і софтів відбувається одночасно. Компанія дивиться не лише на правильність відповіді, а й на те, як ви мислите, чи здатні пояснити логіку, чи готові обговорювати альтернативи. Зазвичай це не перевірка знання формул, а оцінка підходу.

Але є й окремі культурні чеки на, як я кажу, «цінності заради цінностей». Це окрема співбесіда з HR/people partner чи ще й bar-raising з людиною, з якою ви більше ніколи не перетнетеся у команді. Як ви вже зрозуміли, я не їх прихильник.

У невеликих стартапах чи на перших етапах розвитку продукту культурний чек може бути критично важливим: він дає гарантію, що людина не «відвалиться» за місяць і буде драйвити проєкт.

У великих бізнесах історія інша. Тут такий підхід часто стає «вистрілом у ногу». Масштабуватись важко, якщо ти фільтруєш усіх через ідею, що компанія має складатися тільки з А-players. Подібне — утопія, адже таких людей фактично обмежена кількість, та й узгодженість у команді, яка складається лише з «суперзірок», падає.

Додаткові перевірки на культуру та софти покликані відсіювати й залишати «найкращих із найкращих» — тих, хто горить продуктом і готовий викладатися на 100%. Це може працювати на ранніх етапах або в компаніях із величезним пулом охочих (Facebook, Google). Але що досвідченіший спеціаліст, то менше в нього бажання підлаштовуватися під культуру за всяку ціну. Компанії теж мають підлаштовуватись під ринок.

Тривожний сигнал — культурна перевірка містить готовність овертаймити постійно як умову. Можливо, на короткому відрізку можна знайти людей із «полум’яними очима». Але їхній ресурс швидко вичерпається. Набагато ефективніше не «випалювати» фахівців фанатизмом, а інвестувати в процеси й баланс: донайняти ще кількох людей, можливо менш «запалених», але з нормальним виконанням плану.

Звісно, чи проходити подібні етапи відбору — лише ваш вибір.

7 порад, щоб презентувати себе на співбесідах

У кандидатів часто спрацьовує «ефект водія-початківця»: здається, що вже добре кермуєш, але саме в цей момент найбільший ризик потрапити в аварію. У рекрутингу так виглядають фахівці, які дуже швидко виросли — технічно сильні, але надто самовпевнені й неуважні до контексту. Senior’и ж зазвичай спокійніші: досвід криз, скорочень і AI-буму зробив їх уважнішими до співпраці та командної роботи.

Тож кілька практичних порад, які допоможуть вам презентувати себе краще, незалежно від рівня:

Готуйте короткий пітч про себе. Найчастіша помилка — ступор на першому ж запитанні «Розкажіть про себе». Кандидати відсилаються до резюме або взагалі губляться. Продумайте розповідь на 1–2 хвилини: хто ви, який досвід релевантний до цієї ролі, що робить вас крутим фахівцем.

Прив’яжіть свій досвід до вимог вакансії. Ознайомтеся з описом і відмітьте, які пункти перекликаються з вашим бекграундом. На співбесіді проговоріть їх у форматі: «ось цей досвід допоможе вирішити вашу задачу». Це показує, що ви читали вакансію уважно і думаєте не лише про себе, а й про користь для компанії.

Заготуйте відповіді на типові питання. Наприклад: що для вас критично у роботі (цінності, процеси, культура), як ви приймаєте рішення у складних кейсах, чому ви змінили останнє місце роботи, чим вас зачепила ця вакансія тощо.

Покажіть, що вам цікаво. Звісно, якщо вам дійсно цікаво. Якщо продукт і домен вам резонує, це відчувається. Ви природно наводите приклади з минулого досвіду й ставите доречні питання.

Ось вам випадок з практики. Розробник отримав пропозицію у сфері хімічної промисловості. Виявилося, що саме цю галузь він вивчав у ВНЗ й досі мав до неї інтерес. Для компанії знання домену були лише nice-to-have, але метч виявився ідеальним.

Якщо ж ваш інтерес штучний, соціально очікувані відповіді виглядатимуть неорганічно, і це швидко проявиться вже в роботі. Та і чи дійсно варто працювати там, де вам нецікаво?

Тренуйтеся. Формального фідбеку по софтах ви, швидше за все, не отримаєте — компанії уникають «холіварних» формулювань. Але ви можете: попросити оцінку у колег чи HR з поточного місця роботи; проходити пробні інтерв’ю з менторами; переглядати відкриті приклади комунікації (пітчі, публічні виступи).

Будьте проактивними у діалозі. Відповідати односкладно «так/ні» — найкоротший шлях до відмови. Класний кандидат завжди на одній хвилі з інтерв’юерами: він ставить питання, уточнює, цікавиться процесами. Це створює відчуття, що людину не доведеться довго адаптувати чи «ламати» на роботі (а цього ніхто не хоче).

Пам’ятайте про сервісний майндсет. Бізнес шукає людей, які розв’язують проблеми, а не створюють додаткові. Ніхто не чекає, що ви знаєте все. Але готовність розібратися, переробити, знайти альтернативу — саме це сигналізує: з вами буде легко працювати.

Якщо підсумувати, то кандидат, який отримує офер, зазвичай easy-going, швидко підхоплює процеси й не тригериться на дрібні нюанси. Той, хто відсіюється, часто виглядає байдужим («я навіть не подивився, чим займається ваша компанія»), агресивним («у вас усе неправильно») або просто непрофесійним (палить, їсть чи доєднується на інтерв’ю, сидячи на гойдалці — реальні кейси).

P.S. Так, роботодавці теж мають проробити свою роботу: розповісти про продукт, «дозапалити» кандидата та продати вакансію.

👍ПодобаєтьсяСподобалось12
До обраногоВ обраному6
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я в захваті від можливостей ШІ, бо після нього текст стає набагато цікавішим, бо оригінал я не зміг...

Автор — засновник компанії ITExpert Стас Шихов — пояснює, що під час пошуку роботи в галузі інформаційних технологій важливі не лише технічні, а й людські якості. Через відсутність умінь спілкуватися частина претендентів отримує відмову, навіть маючи сильну професійну підготовку.

Він наводить приклади, коли досвідчені спеціалісти не проходили співбесіди через конфліктність, невміння презентувати себе або працювати разом з іншими. Добірники персоналу рідко прямо кажуть, що причина у поведінці, тому варто самостійно розвивати ввічливість, емоційну врівноваженість і гнучкість.

Різні компанії — нові проєкти, виробничі, сервісні чи великі організації — по-різному оцінюють поєднання професійних і особистих умінь, але всім потрібні відповідальні люди, здатні до співпраці.

Наприкінці автор радить підготувати коротку розповідь про себе, пов’язати свій досвід із вимогами роботи, тренуватись відповідати на запитання, показувати щирий інтерес і бути активним у розмові. Найуспішніші претенденти — спокійні, доброзичливі й легко знаходять спільну мову з колегами.

компании тоже бывают токсичными и после первого интервью с рекрутершами становится неприятно, что пытаются закидывать типичными шаблонными вопросами на софт скиллы, или левые вопросы не по теме, иногда тоже хочется сразу захлопнуть митинг

Гадание на кофейной гущи! только в работе можно оценить кандидата. Зачем испытательный срок? Токсичность часто может быть полезна для компаний. Вредные, не лояльные, не адаптивные сотрудники могут дать толчек компании на развитие. А лояльные кандидаты будут соглашаться с заказчиком и писать быдлокод например. Думаю автор статьи делает медвежью услугу своим клиентам

Вредные, не лояльные, не адаптивные сотрудники могут дать толчек компании на развитие.

а не вредні — не можуть?

Оно конечно все правильно, но есть один момент.
В «не твоей компании» ты все равно не приживешься, какие бы трюки ты не исполнял на интервью.
Поэтому надо уметь распознавать и отсекать такие компании на возможно более раннем этапе.
Формалисту не надо в стартап. Свободному художнику — в корпорацию. Человеку мотивированному деньгами — в продукт. Любителю трендовых технологий — в банк.
В некоторые компании никому не надо идти, там где навязчивый самопиар и запутанные вакансии.
Дальше смотрим на длительность и сложность найма.
Дальше — на людей, с которыми приходится контактировать.
И отсекаем, отсекаем, отсекаем.
В итоге останутся одна-две компании с которыми найдешь общий язык с порога.

Абсолютно згоден — «своя» компанія справді вирішує багато. Процес відбору має бути взаємним. Кандидат теж оцінює — людей, швидкість рішень, прозорість, логіку того, що відбувається всередині. Якщо це дослідження достатньо глибоке — метч справді з’являється «з порогу».

Єдине, що хотів підкреслити в статті: часто сильні фахівці провалюються не тому, що «не їхня компанія», а тому що не донесли, чому саме вони про себе так думають моя/не моя. І софти у цьому допомагають.

Вам не скажуть, що ви — токсік
Компанії майже ніколи не дають прямого фідбеку на кшталт «ви маєте слабкі софти», «ви неадекватний/неприємний» чи «з вами буде складно працювати».

1) Токсична людина, «слабкі софт скіли», неадекватний, неприємний та «буде важко працювати» — це 5 різних випадків. Хіба перше та останнє можна об’єднати з великою натяжкою.
1.1) Дуже часто (хоч і не завжди) ці формулювання використовуються там де треба пояснити відмову, але чітких причин людина, що приймає рішення сформулювати не може. І це вже питання до софтскілів того хто наймає :)

2) Ці формулювання часто дають можливість оцінити «потребу» у кандидаті. 2 казочки з 2021:

Казочка 1. Один відомий персонаж на доу проходив співбесіду. Усі інтерв’юери відмітили «низькі технічні знання» (загальна ерудиція, але він спеціалізувався в дещо специфічний ніші) та «погані софтскіли, що проявлялись в нахабній поведінці» (це нас повертає до формулювань з попереднього пункту). Але і рекрутер, і менеджмент пробували протягнути кандидата, бо був деманд.

Казочка 2. Кандидат — повне мудило. Це оціночне судження чи не всіх хто з ним працював в минулому. Але має необхідні технічні скіли, може -лідити- точніше керувати командою. Знову ж людину радо брали, за постковід він міняв 3 рази роботу в топовому зарплатному сегменті.

Не зміг пояснити свої рішення — під час запитань кандидат або «плив»

Оце ще цікавіший пункт. Яким чином це попало під заголовок «токсік»?
Тут ще цікаво, що у нас аутсорсинговий ринок, тому багато рішень приймаються вище за вашого кандидата (навіть на лідській позиції), і пояснення буде «ну фактично мені вказали приняти таке рішення» (або фактично це було єдине можливе рішення)

UPD

Не вписався в культуру чи не вмотивований — кандидат навіть не поцікавився компанією чи продуктом, не поставив жодного запитання. Складається враження, що йому все одно, де працювати.

Оце вже часто є ознакою токсичності, щоправда не кандидата, а компанії

Не вписався в культуру чи не вмотивований — кандидат навіть не поцікавився компанією чи продуктом, не поставив жодного запитання. Складається враження, що йому все одно, де працювати.

4 дні тому — 04.10 — було рівно 4 роки, як я працюю в компанії СофтСерв і далі планую там працювати, хоча рекрутери інших компаній мало не щодня намагаються схантити. Так от, коли я проходив співбесіду у СофтСерв у 2021 році, то по-перше не питав про компанію, бо про неї і так достатньо публічної інформації, щоб скласти власну думку, а по-друге — мене наймали просто в компанію, навіть не на конкретний проєкт, а проєкт знайшли вже потім, який відповідав моїм навичкам та інтересам. Тож на той момент, якби мене оцінювали за описаними критеріями, то теж би могли подумати, що я невмотивований та мені всеодно де працювати. І якщо чесно — так і було, але 4 роки в одній компанії в одному проєкті доводять, що навіть відсутність мотивації та відчуття «всеодно де працювати» не роблять зі спеціаліста low-skills людину чи коника-стрибунця, який кожні півроку змінює компанію.

До СофтСерву та проєкту у телеком домені я працював у компанії Люксофт в automotive домені майже 2 роки. А ще до цього — у healthcare домені. А ще до цього — в EdTech домені. Так от — кожен раз мені було всеодно де працювати і не дивлячись на це — кожен раз мені було цікаво працювати в новому домені/проєкті/компанії. Просто є люди, які в будь-якій ситуації вміють знаходити цікаве та позитивне, а є люди, які в усьому, навіть найкращому та найцікавішому можуть знайти негатив і нудьгу. Тому треба шукати не тих, хто зацікавлений конкретно вашою компанією чи проєктом, а тих, хто може у будь-чому знайти щось цікаве.

Мені зараз майже 35 років, не думаю, що поточне місце роботи — останнє в моїй кар’єрі, але мені як було всеодно де працювати, так і скоріш за все буде далі всеодно. Головне щоб були приємні та професійні колеги та адекватний менеджмент. А сам проєкт чи домен — то вже далеко не на першому місці по важливості. І, відкрию страшну правду — більшості людей всеодно де працювати, аби лише були наявні вищеперераховані критерії (про колег та менеджмент) + гідна зп, за яку можна і прожити, і інвестиційний портфель собі збільшити.

Цікавий коментар. Насправді стаття орієнтована як раз на аудиторію тих, хто хоче потрапити у конкретну компанію та не втратити офер на дрібницях. Якщо вас хантять або мова про сініорних розробників, історія інакша.

До речі, я часто кажу замовникам, які шукають мегасініора з очима, які горять, що це екстра мотивація скоріше про джуніорів та мідлів. Сініор — це той, хто багато вже побачив у своєму досвіді і більш практивний у аналізі вакансій.

З іншого боку, ваш кейс якраз підтверджує вашу вмотивованість. Ви зробили ресерч самостійно, розібралися, що компанія вам підходить — тобто проявили інтерес і взяли відповідальність за вибір. Пізніше донесли, які проєкти вам цікаві. Це і є вмотивованість, просто в іншій формі.

Те, що для вас ключове — класна та адекватний менеджмент, теж ознака того, що вам не все одно, де працювати. Це чітке розуміння, що саме робить роботу комфортною й довгостроковою.

Мій меседж був не про «ставте 10+ запитань», а про те, що варто виявити небайдужість.

Як написали в сусідньому треді — на щастя хороша людина це не професія.

У новій культурі співпраці він виглядав чужим: звик працювати в авторитарній моделі, де він «роздавав вказівки», а тут раптово треба було взаємодіяти на рівних й домовлятися.

Дозвольте довести думку до кінця: домовлятися з людьми, які зневажають ваш рівень знань і компетентність, і вимагають, щоб із ними «домовлялися», — це не про результат, а про імітацію діяльності. Дуже знайома ситуація, коли в компанії відсутні налаштовані процеси, тому доводиться ходити по людях, переконувати, вмовляти, а подекуди навіть жертвувати власною гідністю, аби тебе «почули». Це — червоний сигнал для кандидатів. Розвиток можливий лише там, де є від кого вчитися. Зростати можна лише серед професіоналів, які не вимагають «домовлятися», бо просто добре знають і роблять свою роботу.

На співбесіді з новим роботодавцем, де були скілові інженери, виявився дисонанс: базові питання викликали роздратування, бо «не обов’язково пам’ятати такі речі», а зі складнішими практичними фахівець просто не працював. У результаті людина, яка звикла бути унікальною, виглядала посередньою і навіть почала агресувати.

Це типова проблема «скілових» інженежерів — деяких хлібом не годуй, а дай позадовбувати питаннями про якісь дрібниці — це демонструє рівень задротства тих інженерів та їх софт-скіли, до речі — уявіть, які вони будуть нудні та токсичні з своїми дрібницями повсякденно! Крім того, навність купи людей на інтерв’ю теж є показником непрофесійності команди: це дуже відоме правило, що має бути 1-2 людини максимум, при чому говорять поодинці, а не бомблять всі разом. Загалом, ще один червоний сигнал для кандидатів.

Ви от 100% абсолютно праві.
Хай кандидат ще по базару походить пошукає кращий варіант.

А як шукати набридне і захочеться теплої корпоративної доларової цицьки — велкам танцювать під дудку ХРа і пісню ліда-менеджера на співбесіді.

Кожному своє. Кому грати під чужу дудку, а комусь — розвиватися і працювати в тих компаніях, які не соромно показати в CV :)

ви покажете, що не лише виконаєте ТЗ, а й будете партнером у досягненні кінцевого
результату.

Прибуток від кінцевого успіху теж поділим як парнери?
Чи «це інше»?

Мені взагалі пофіг де працювати, аби було комфортно і платили норм.
Так було і на стартапі напряму, де через низький технічний рівень СТО х3 естімейт було нормою. І через галеру нудний ентерпрайз, де кілька днів просто в джирі переписуєшся з ішною командою.

Але на співбесіді треба косити під лоха-задрота який здохне але нікому не потрібний тікет зробить

У бізнесі цінують тих, хто мислить категоріями спільного результату, а не лише закритого тікету. І так, якщо зрілість та цінність для продукту прокачана, чому не давати % від прибутку чи опціони?

Що ж до другого поінту. Якщо вам важливо, щоб було «комфортно і платили норм» — то вже не «все одно, де працювати».
Комфорт — поняття неуніверсальне: для когось це спокій без дедлайнів, для когось — сильна команда й можливість рости, для когось — продукт, за який не соромно.

Якщо це радше не про тип компанії, а про особистий пріоритет, це теж цілком ок. Просто кожен сам визначає, де для нього «комфортно» і скільки цей комфорт коштує.

І так, якщо зрілість та цінність для продукту прокачана, чому не давати % від прибутку чи опціони?

переважна більшість компаній інженерам платить лише ставку, навіть ті де софт це основа бізнесу (наприклад нетфлікс).

В мене є особистий досвід, коли американець СЕО стартапу після 4ох років звільнив всіх людей в яких були опціони перед продажею компанії (напевно щоб не ділитись грошима).
Залишилось тільки два інженера, я і ще один, і кілька оперейшн/сейлів. Бо в усіх нас опціонів не було, тільки ставка.

Знаєте, я поділяю вашу думку, бо, на жаль, частіше є негативні приклади, ніж позитивні.

Я б рекомендував щоб це все було документально оформлено з самого початку. Мої спостереження кажуть про те, що поки немає що ділити, то обіцяють відсотки. А коли вже є що ділити, то раптом надходить розуміння, що 3% від 50 млн — це непогана так хатинка і чого б це віддавати Сашку з України?

На жаль, такі випадки зустрічаються усюди, включно з США та Європою.

если вам оч НННада работа говорите что готовы овертаймить, а после испыталки ставишь в телефон блок на входящие с левых номеров и тебя оно не парит=)) За овертаймы в порядочных компаниях немножко кидают бонус к зп, но бонус символический, если на галере несколько команд, то дернут на он-колл следующего по списку, а если им ОЧ НАДО достать тебя — то достанут Тим Лида, а тот достанет того, кто раньше ответит.. у нас как правило этот кто-то из Румынии=))

Забули тільки, що це в дві сторони тому не вартує і влаштовуватись куди попало. Як мінімум ви маєте дізнатись на співбесіді дві головні речі. Що треба буде робити і які умови праці ? Тобто : робочий час (бо можете потрапити скажімо на сапорт в Америці по ночах та усіх вихідних та святах при чому на фіксовану ставку), зарплатня, як часто овертайми і чи за них платять, чи є премії та бонуси як їх платять та за що (в хороших конторах зарплата розділена на 3 частини, існують кварталні премії які можуть зняти, бонуси за досягнення, рац пропозиції які ввели тощо). Ще чудово дізнатись про процесси та тип медежменту : американський (OKR, KPI Форд-Рокфеллер), японскьий (Kaidzen : Демінг, Імаі, Моріта, Тойда, Хонда, піздній Джобс). Ляп ляп і в продакшн (80% індустрії в усьому світі).
Чи є карьєрні перспективи : курси з підвищення кваліфікацій, учбові матеріали, відвідування конференцій хто та як на них потрапляє. Бізнес перспективи працедавця — тобто чи росте компанія проект тощо. Пошукайте інформацію про компанію чи проект відгуки як в інтернеті так і задійте нетверкінг — сарафанне радіо.
Життя одне і проводячи на роботі 75% вашого часу, обмінючи його на гроші та досвід роботи та підвищення кваліфікації — тобто ресурсу який є невідновлюванним, перспективи потрапляння, до токсичного роботодавця, це погані перспективи. На виході можете отримати просто втрачений даремно час, не отримавши ні грошей ні будь чого іншого.

Абсолютно погоджуюсь. Найм — це завжди рух у дві сторони.
Кандидат має не менше прав, ніж компанія, щоб зібрати всю інформацію перед рішенням. І саме на етапі співбесіди важливо ставити питання, які допоможуть зрозуміти: чи це середовище, де ви зможете рости, чи просто тимчасова зупинка.

Мій фокус у цій колонці був на тому, що багато сильних фахівців не отримують офер не через технічну слабкість, а через комунікаційні «збої». Але це не знімає відповідальності з роботодавців.
Якщо компанія не готова прозоро говорити про умови, процеси чи перспективи — це вже сигнал.

Бізнес шукає людей, які розв’язують проблеми, а не створюють додаткові. Ніхто не чекає, що ви знаєте все. Але готовність розібратися, переробити, знайти альтернативу — саме це сигналізує: з вами буде легко працювати.

Амінь!

Це заміняє всі перераховані пункти з абзацу «Очікування різних типів бізнесу»
Адже зрештою там різними словами написано, що з двох скілових спеціалістів оберуть спочатку того, хто вміє взаємодіяти не тільки з кодом, а і з людьми)

«Токсичити» можна собі «дозволити» тільки з якоюсь дуже вузькою експертизою, яка не треба в більшості проєктів на ринку.

Адже зрештою там різними словами написано, що з двох скілових спеціалістів оберуть спочатку того, хто вміє взаємодіяти не тільки з кодом, а і з людьми)

Ой не факт. Може бути людина оркестр, яка коштує цілої команди. Умовний Кузьміч або там Джиммі чи якийсь Гіллфойл з Кремнієвої долини, Річчі з Томсоном, Лінус Торвальдс тощо, який затягне сам за три дні, що тріпачі на мітингах не зроблять за 3 роки, а то і більше. При чому в ці три дні, з ним не буде жодної проблеми, бо людина при ділі і робить це діло професійно.

Бізнес шукає людей, які розв’язують проблеми, а не створюють додаткові.

І бізнес буває різним і типи проблем бувають різні.

але ж справжній український «менеджер» не дасть умовному «йому» затягнути все за три дні :))) чисто принципово + тому що не вміє в do not disturb.

який затягне сам за три дні, що тріпачі на мітингах не зроблять за 3 роки, а то і більше.

на мою думку це є той золотий софт скіл «робити роботу без оверменеджменту, оверформалізму і розуміти контекст в якому ти», коли інженер і менеджер відчуває момент автономності і не виникає оцих зідзвонів заради зідзвонів і тасок заради тасок. *За умови що в компанії побудовані процеси, без них хоч кого не візьми все — хаос.

цікава стаття для роздумів

Тривожний сигнал — культурна перевірка містить готовність овертаймити постійно як умову.

Genesis:

Наши специалисты много работают — в среднем это 10-11 часов. Они это делают не потому, что их кто-то заставляет. Они просто любят то, чем занимаются и хотят видеть результат своей работы.

SKELAR (Genesis’s minon):

Звідси висновок: у більшості випадків той, хто багато працює — приносить результат.

В мене нуль проблем з овертаймом (коли це потрібно). Але якщо в процесі найму чітко декларується очікування, що я буду це робити постійно — я би був не в захваті. Бо має ж бути якась відповідь на запитання — чому я маю регулярно овертаймити? Компанія хоче платити мені як одному працівнику, але отримувати об’єм роботи, як від двох? Це несправедливо, і це не працює в довгій перспективі. Компанія не в стані налагодити процеси, щоби задачі виконувалися без стресів і перепрацювань? Тоді вона має ставити відповідні запитання при наймі менеджерів.

8 годин на день і 5 днів на тиждень — це купа часу.

Компанія не в стані налагодити процеси, щоби задачі виконувалися без стресів і перепрацювань? Тоді вона має ставити відповідні запитання при наймі менеджерів.

А чому не в стані? Реально є купа організацій де така бізнес модель, особливо на аутстафі. Просто клієнт відверто краде рейт без церемонно, а галера в лиці лояльних погонщіків в три чотири рівні посередників закривають на це очі і це дозволяє рости до мульти директорів та мега віце президентів, будучи просто в тій самій країні що і клієнт і все. Більше нічого не потрібно з професійних знань. Особливо добре коли ще і це не емігрант. А гребцю — не подобається, на мороз на твоє місце чекає голодний джун чи світчер.
Лаба поставляє свіже м’ясо по 50 джунів на місяць, проекту це не коштує не копійчини і наймом погонщіки не займаються. От погонщіки ходять собі по мітингах, морду цеглою днями ніхера там не роблячи взагалі, просто для меблів і раді. Проектик крутиться — бабосик мутиться.
Так — це відверта експлуатація колоніального ІТ пролетаріата буржуями з метрополії. Нахер треба працювати в такому середовищі окрім як донатити на оборону там чи просто коли нема чого їсти, бо бувають і такі ситуації, принаймні таке питання стояло в 90-ті.

Напевно досвід може відрізнятися — але я не розумію зворотів про «галєри», «гребців» і «погонщіків». Типу — взагалі не розумію, звідки воно взялося, і ще більше не розумію — звідки воно взялося в таких об’ємах.

Часом таке враження ніби тут половина учасників приковані за ногу до батареї.

Пофакту так і є комрад. Вільний ринок робітника з блакитним океаном — давно закінчився. Якщо ви не в курсі то йде імперіалістична холодна війна, з низкою гарячих проявів зокрема в Україні. І у нас ще в принципі нормально, в Китаї 996 культура запозичена з Японії. В Коерії влкаують як не в себе, в Японії взагалі є термін Каросі. Не подобається — на одне місце по 60 людей, безробіття. Можливо в певних випадках як то Python/Data Analysis або Claud Ops це не так, але для скажімо Frontend — усе погано.

Користуючись нагодою, встрягну у розмову.

йде імперіалістична холодна війна

А розкажіть тоді ваш погляд на ці події — що за війна? За що війна? Ресурс? Вплив і геополітичне панування? Розподіл мізків? За що, власне, воюють?

Можна переписувати вікіпедію — що є імперіалістична війна класичні з яких є перша і друга світові і що є холодна війна, тобто конфлікт без посередньої участі конфліктуючих стоін є, а через проксі на їх теріторіях як то : Корея, Тайвань, Вьєтнам, Ангола, Сомалі та Ефопія, Афганістан, Ізраель та арабскі країни в першу чергу Єгипет та Срія, Ірак так Іран і т.д. більше 1000 конфліктів де усі сторони отримували : озброєння, віскових радників, розвід інформацію тощо.
Вчені до гарячих фаз конфлікту при чому з абсолютно різних країн та шкіл, неоднаразово попереджали про неменучисть конфлікту через вичерпання ери екрноміки нафти. Перша світова була викликана кризою економіки вугілля, друга просто її подовження бо конфлікт не було вичерпано, просто впали уряди і розвалилось 6 імперій. Результат другої світової — сучасний світ із : автомобілізацією, пестецидами, антибіотиками, массовим виробництвом, ліберальною або соціал демократіями як лідуючими політичними доктринами і суспільством вжитку.
Друга холодна війна так само лише продовження першої, просто соціалістичний або точніше східний центр сили з Москви змістився в Пекін.
В результаті кризи нації які не витримують конкуренцію за ресурси і технологічну перевагу, впадають в фашизм.
Заістно кожен з нас може просто добровільно відмовитись від усього та підти в монастир чи кібуц (камунну). Та більщість прагне влади, багатсва та вжитку без міри — головне щоби більше ніж у інших, в тому числі демостративно для демонстрації соціального статусу, що зветься шикарним вжитком. Але на практиці в федерації ті хто винен банку за іпотеку за житло що за усе життя не розрахуватись із поточним рівнем доходу, беруть нафто : долари, євро, юані та рупії і йдуть на імперіалістичну війну. Інші по дешевше, ті самі колишні антимайданівці і ганкстери — мордовороти, купляють довідку про інвалідність та місце в ТЦК та стижуть капусту бусифікацією. Дехто валить за $12 000 через Тису подалі в теплі краї. 50 мільойнів євро опиняється на рахунках банків країни нафто експортера АОЄ, кожен місяць.

Походіть по базару — пошукайте без овертаймів, не заважайте наступним в черзі кому робота реально зараз потрібна.

Та дякую, мені норм. Коли треба — я овертаймлю. Коли з командою пропрацьовуємо скоуп і плануємо спринти — стараємося роботи так, щоби овертаймити було не потрібно. В основному вдається.

це не зовсім так. Сам по собі обєм праці не є показником результативності — іноді навіть навпаки — особливо якщо ця робота не підрозуміває інноваційності. Також обєм праці не просуває нікого по карєрним сходам.

Якщо компанія говорить що овертайми це норма — біжіть від неї, овертайми — це норма але тільки в тому плані що вони трапляються і до них ви маєте бути готовими, але це не норма коли овертайми завжди — і навіть не через ворк-лайф беленс — а чисто через продуктивність команди — команда яка постійно овертаймисть — скоріш за все робить якусь херню. Трудоголіки — як правило на стільки перефокусовані на обєкті своєї манічки — що просто не можуть побачити інноваційний шлях вирішення проблеми. Тому постійні овертайми — це для вас сигнал що компанія має великі проблеми з культурою і організацією, і ще там скоріш за все сидить якийсь манагер що хоче підвищення за рахунок вашої менталочки

за рахунок вашої менталочки

І соматика запросто, сидіння уткнувшись в монітор для здоровья жодним чином не косина штука. Хребет, сердцева система, ендокринна тощо.

те не надоело мусолить эту фразу 5-й год? Понятно что у этого кодла шлюпок шарики за ролики катаются в голове и тем не менее не банкротятся и делают бабло. Поработал недельку и забил на шлюпку если не понравилась

те не надоело мусолить эту фразу 5-й год?

Кожен рік в українське ІТ приходять новенькі, варто їм підсвічувати кар’єрні можливості, чомусь так само це робили й ті, хто прийшли в ІТ раніше за мене, тож варто продовжувати цю традицію.

Понятно что у этого кодла шлюпок шарики за ролики катаются в голове и тем не менее не банкротятся и делают бабло.

В Genesis платять менше ринку (відгук про це) й ще безоплатні перепрацювання, тож я, звісно, радий за Genesis, що компанія заробляє гроші, але я хочу, щоб й фахівці гідно заробляли, тож нагадую, що є й хороші компанії і як їх шукати.

Поработал недельку и забил на шлюпку если не понравилась

Я, звісно, зустрічав випадки, коли фахівці звільнялись упродовж тижня й швидко знаходили нову роботу, але то було раніше, тож зараз варто ретельніше вибирати компанію одразу.

Підписатись на коментарі