Product News #4: чому Retention — це складно, де дивитись продуктові бенчмарки та що відрізняє AI-first стартапи

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Всім привіт. На зв’язку Андрій Мандріка, і після паузи майже в рік виходить нова добірка статей, есеїв та подкастів про продуктовий менеджмент, які не варто пропускати.

Якщо ви бачите Product Digest вперше — я допомагаю українським компаніям та product-менеджерам покращувати їхні продуктові навички та процеси через мій проєкт Hard Skills for Product Manager. Його вже успішно пройшло 800+ product-менеджерів та 25 компаній. Також я ділюся цікавими спостереженнями зі світу управління продуктом у своєму Telegram-каналі та LinkedIn.

Ось порція матеріалів від українських колег, які рекомендую не пропустити.

Про взаємодію з LLM, промпт-інженіринг та як використовувати ШІ ефективніше

Матеріалів про АІ в продуктовому менеджменті в добірці буде кілька, ось вам спойлер. Перший з них — найбільш практичний, від мого колеги та автора воркшопів з АІ-прототипування для продактів, які ми проводили все літо.

Росс Салата, Head of Product у Jooble, зібрав добірку фреймворків для створення промптів, яка допоможе вам використовувати АІ під свої цілі значно ефективніше. Ставлю Россу 10/10 за креативність поста, але справжня цінність — у плейбуку.

По-перше, він зібраний за допомогою АІ. По-друге, усі фреймворки класифіковані й поділені на типові задачі для різних департаментів. А якщо вам стане нудно від слів «фреймворк» і «класифікація», Росс гейміфікував частину процесу й пропонує пройти квіз замість того, щоб розбиратись самостійно. За це і люблю вайб-кодинг продукти: можна зібрати не лише бібліотеку матеріалів, а й додати інтерактивність.

Карта навичок продакта

У продакт-менеджменті безліч навичок — поєднання soft і hard skills, і неможливо прокачати одні, ігноруючи інші. Власне для цього я й створив свій проєкт Hard Skills for PdM, тож тішусь, коли колеги пропонують свої підходи до розвитку скілів.

Петро Ніколаєв, який нещодавно змінив позицію CPO на CEO окремого продукту Boosta, створив вайб-кодинг продукт, що дозволяє визначити власні сильні сторони й навички, які варто прокачувати. Сервіс одразу видає персоналізований PDP (Personal Development Plan) та рекомендації.

І попри те, що продукт комерційний, рекомендую його без застережень (це не реклама) — ідея і підхід Петра мені справді імпонують.

За який бюджет користувача ми, продакти, насправді боремось

Один із найпопулярніших постів останнього місяця в моєму LinkedIn був про прайсинг і статистику витрат американців на підписочні сервіси.

Цифри зібрані з досліджень Harvard Business Review, Deloitte та інших джерел. Більшість респондентів не знають точної суми своїх щомісячних витрат, а коли підраховують — дивуються, бо хотіли б витрачати менше.

Так-то. Принагідно нагадаю: усі ми так чи інакше конкуруємо за увагу з котиками з TikTok, тож дякую, що обрали прочитати саме цю підбірку.

Суб’єктивно найкраще, що сталось з українською продуктовою спільнотою у вересні

Безперечно віддам цю номінацію подкасту Міші Нестора та Жені Ковалевського у партнерстві з DOU — «Копінги та допінги».

Класний формат, соковита картинка, обіцянка чесних розмов із лідерами про роботу, команду та способи триматися на плаву у шаленому ритмі. І вже у перших випусках з Михайлом Федоровим та Максом Беляком хлопці її виконали на 100%.

Як розвивати продукт на Tier-1 в галузі дейтингу

Класна стаття від Олексія Шевченка, CEO дейтинг-застосунку Taimi (appflame).
Продукт має 31 млн користувачів і входить у топ-10 застосунків категорії у США. Олексій поділився викликами та особливостями роботи у галузі дейтингу, цілями й рішеннями команди. Наприклад, як команда працює над DAU, retention та швидкістю метчу.

Цікавий інсайт: гетеросексуальні пари метчити легше, адже у застосунках на кшталт Taimi більше фільтрів для різних типів стосунків.

Книжкова полиця

Рекомендація від Романа Астаф’єва: +5 книг українського видання про архітектуру організацій, лідерство, виступи, тактики токсичних лідерів і трохи про гроші з метриками.
Я забираю собі практично все.

І розбір ключових новин зі світу АІ у вигляді подкасту від Артема Бородатюка та Сергія Саути. В цьому випуску про:

1️⃣ Claude — вже вміє створювати документи і вносити в них зміни. Тестимо на практиці.

2️⃣ Gamma.app — як зробити презентацію у кілька кліків (ну майже магія).

3️⃣ Napkin AI — інструмент, який перетворює текст на візуали, діаграми, інфографіку та блок-схеми.

4️⃣ Вихід Grok 4 Fast — нової провідної моделі від xAI, яка видає швидкі відповіді, потужні міркування та пропонує контекстне вікно на 2 мільйони токенів.

5️⃣ Покроковий алгоритм: як оцінити рівень впровадження AI у процеси вашої компанії.

Що там у глобальних продуктових інфлуенсерів та лідерів думок?

Мене часто питають (і, ні, не п’ять людей 🙂), де дивитись продуктові бенчмарки. Відповідь — тут. Amplitude щорічно випускає звіт із ключовими метриками, рекомендую не пропускати, а реально вдумуватись у цифри.

2025 став бумом AI-native стартапів: топ-10% усіх продуктів зростають у 9 разів швидше за інших. Вони ж показують +7,5% у кількості юзерів щомісяця — практично експоненційно. Такий розрив на рівні загального ринку точно варто роздивитися детальніше.

8 порад, щоб не страждати від мітингів

Люблю говорити про метрики, але продакт-менеджмент — це ж не лише цифри. Це ще й нескінченні мітинги. На початку кар’єри хочеться здаватися важливим коштом заповненого календаря, а далі — вже молишся на no call days і час для сфокусованої роботи.

Натрапив у LinkedIn на гарну добірку порад, як структурувати й проводити зустрічі так, щоб лишався час на «реальну роботу».

*Жартую, звісно: зідзвони — це теж частина роботи 🙂

Як зростають АІ-компанії

Відтоді як Єлена Верна перейшла з Dropbox у один із найгарячіших і швидкозростаючих стартапів Європи — Lovable, стежити за її контентом стало ще цікавіше. «Корпоративних» апдейтів додалося, але видно, що особисті бренди фаундерів і ключових людей команди теж працюють як канал зростання (Єлена про це прямо згадує).

Вона виділила 9 пунктів, які відрізняють зростання AI-first стартапу від класичних продуктів. На основі власного досвіду в компанії з експоненційним ARR — дуже практичний матеріал.

Retention — це складно, особливо для віральних продуктів

Ендрю Чен випустив есей, який перегукується з попереднім матеріалом від Верни. У фокусі — нове покоління AI-продуктів, що швидко зростають, захоплюють ринок і... зазвичай погано утримують користувачів.

Retention — одна з найскладніших метрик: її важко виміряти, ще важче виправити. І тут погоджуюсь з Ченом: push-сповіщення чи чергова непотрібна фіча не врятують, якщо продукт належить до категорії, де в юзерів просто немає потреби повертатись щодня (чи навіть регулярно).

Для інноваційних продуктів, які створюють категорію, retention важливий, але mass adoption — критичніший фактор.

Як АІ змінює продакт-менеджмент

Жодна моя добірка не обходиться без подкасту Ленні Рачітського. Цього разу — його інтерв’ю з Ezinne та Oji Udezue, які разом мають понад 50 років досвіду в Microsoft, Twitter, Atlassian, WP Engine, Typeform і Calendly.

Вони бачили не одну хвилю змін у професії. І тут я з ними погоджуюсь: зараз ми переживаємо хвилю, спричинену АІ, але база ролі лишається незмінною — продакти зменшують ризики у створенні продуктів.

Розмова наповнена інсайтами й практичними порадами, як не допустити, щоб продакт-менеджери ставали bottleneck у компанії (особливо в порівнянні з інженерами, які зазвичай швидше приймають АІ-автоматизацію).

На цьому все. У коментарях буду радий прочитати, що ви бачили, чули чи читали цього місяця і що, на вашу думку, обов’язково варто було додати до цієї підбірки.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Єлена Верна — підозріле ім’я, і не випадково. Країна 404

Підписатись на коментарі