Нобелівська премія з фізики 2025: квантові явища на макроскопічному рівні

Щорічно в жовтні в світі відбувається оголошення лауреатів Нобелівської премії. І цьогоріч премія з фізики дісталася трьом науковцям: Джону Кларку (Велика Британія, Каліфорнійський університет у Берклі), Мішель Деворе (Франція, Єльський університет) і Джону Мартінісу (США, Каліфорнійський університет у Санта-Барбарі).

Вони першими довели, що квантові ефекти, такі як тунелювання частинок і квантування енергії, можуть проявлятися не лише в мікросвіті, а й у системах, які буквально можна тримати в руках.

Трохи контексту

У 1980-х роках вчені створили спеціальний електричний контур із надпровідників — матеріалів, які проводять струм без опору. Розділивши їх тонким шаром ізолятора, вони отримали так званий тунель Джозефсона. Саме там і відбувалося диво: система поводилася так, ніби мільярди електронів перетворилися на єдину квантову частинку, здатну «просочитися» крізь енергетичний бар’єр.

Гортайте вбік, щоб подивитися всі зображення

Так вони вперше продемонстрували квантове тунелювання у пристрої, який можна було покласти на стіл. Більше того, експеримент підтвердив, що така система має дискретні, або квантовані, рівні енергії, як це передбачає теорія.

«Дивовижно, як квантова механіка, створена понад сто років тому, продовжує відкривати нові горизонти. Вона не лише захоплює, а й лежить в основі всієї цифрової технології», — зазначив голова Нобелівського комітету з фізики Олле Ерікссон.

Нобелівські лауреати попередніх років

Двома роками раніше премію отримали П’єр Агостіні (Університет Огайо, США), Ференц Краус (Інститут Макса Планка та Мюнхенський університет Людвіга-Максиміліана, Німеччина) та Анн Л’Юльє (Університет Лунда, Швеція) «за експериментальні методи, які генерують аттосекундні імпульси світла для дослідження динаміки електронів у матерії».

За своє дослідження вчені отримають майже €1 млн (11 мільйонів шведських крон).

До речі, Джон Мартініс також відомий тим, що створив перші масштабні квантові комп’ютери в Google, на яких вперше показали явище квантової переваги (англ. Quantum supremacy).

Трохи більше про їхнє дослідження можете переглянути в оглядовій статті на Nature.

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

користуючись можливістю прорекламую статтю від Володі: www.kunsht.com.ua/...​les/nobelivka-2025-fizyka

Макро квантові явища у мізках. Теж можливі. Я живий приклад. А що ще цікавіше — що я розігнав свій квантовий процессор. Шляхом інтенсивних, але на жаль обтяжливих тренувань, і не завжди із власної волі. А ви думали — шізофренія це хвороба? Ніт. Шізофренія це талан особливого складу. Колись гомосексуалізм вважали хворобою і лікували. Шізофренікам потрібна лише психотерапія. А ось мізки їх то справжній дорогоцінний скарб.

Коли вже відкриють керовану регенерацію тканин і щоб всім доступна була?

Нобелівська премія це більше про теоретичні основи, на основі чого вже інженери можуть щось створити.
В вашому випадку це щось з області хімії. І всі ми знаємо як фармакологічні компанії люблять доїти людей, то вірогідно що відповідь на це питання — ніколи.

«Вони ( подружжя) були на дикій природі, де багато ведмедів гризлі, тому він налякався, коли вона ( дружина) скрикнула. На щастя, це була Нобелівська премія»)

Я би із цікавого додала ще лауреатів Нобелівської премії з хімії , а саме те, що створені ними металоорганічні структури можна використовувати для видобутку води з пустельного повітря( для мене це щось з області фантастики), уловлювання вуглекислого газу, зберігання токсичних газів або каталізу хімічних реакцій.Як на мене, це крутий результат.

для видобутку води з пустельного повітря( для мене це щось з області фантастики)

Чому?

Це і з набагато простішими засобами роблять, і давно.

Я читав, що у пустелі днем дуже жарко, а ніччю дуже холодно. Цікаво, чи може ніччю на великій по площині поверхні зконденсуватися якась волога? Тоді можна було б зробити збір з цієї поверні тії вологи. Просто поставити якогось полієтиленового шатра, з вогнутими секторами — сегментами, секторів таких багато і внизу такі чашки — збірники. А з цих чашок пустити трубочки у закопаний у пісок великий контейнер з клапаном. Щоб зібрану таким самотьоком воду клапан пропускав у контейнер, але не випускав звідти ні води ні пари. Називати «пустельний конденсатор вологи»

уже все давно придумано...
на ютубі повно роликів на тему освоєння пустель по всьому світу...
m.youtube.com/...​ch_query=Green The Desert

Нічого жахливого. Я люблю придумувати те, що вже давно придумано. Це те, що у мене найкраще всього.

видобутку води з пустельного повітря

волога є в будь-якому повітрі...
щодня в прогнозі погоди так і кажуть: «вологість повітря»

питання в тому — скільки...
для людини комфортною вважається вологість 40-60%
фактично в нас на півдні влітку вдень 15-25, вночі 35%

там де більше рослин — більше вологи.. і навпаки...

найбільш знайоме усім явище конденсації вологи — роса...
вона утворюється від різниці температур...

ще одним фактором для збільшення кількості роси (а значить струмків, річок, лісів і т.д.) є площа поверхні дотику «теплої» і «холодної»

мабуть десь тут знаходиться місце для винаходів... нових пористих матеріалів...

гаряче вологе повітря заходить у такий холодний пористий матеріал, і там конденсується роса... вода тобто...

проблема лише в тому, що у пустельному повітрі може бути настільки низька вологість, що добувати з нього воду можна... але економічно невигідно...

часто доцільніше садити мільярди дерев... як це роблять китайці у своїх пустелях... і збільшувати утворення роси у грунті...

уловлювання вуглекислого газу

рослини його (СО2) поглинають...
видихають кисень (О2)
з вуглецю ( С ) ростуть дрова )

Я, коли прочла цю новину, подумала про Атакаму, де з вологістю взагалі проблеми, там дощик раз в декілька десятків років буває.І тому це відкриття — це щось фантастичне. Якщо я не помиляюся, то Сахара менш суха, ніж Атакама.

Так, **у пустелі Атакама реально отримувати воду прямо з повітря!**
І це вже робиться на практиці.

## ✅ Як саме добувають воду з повітря?

### 1️⃣ Сітки для збору туману (Fog nets)

* Найпоширеніший метод
* Великі вертикальні сітки (2×4 м або більше)
* Туман проходить крізь сітку → краплі осідають → стікають у резервуар
* За добу одна сітка може дати **5–20 літрів води**

**Переваги:** дешево, без електрики
**Недолік:** працює лише у прибережних зонах з туманом (камуанчака)

### 2️⃣ Атмосферні водозбирачі (AWG — atmospheric water generators)

Схоже на кондиціонер:

* Забирає повітря
* Охолоджує
* Конденсує воду

**Перевага:** може працювати навіть там, де немає туману
**Недолік:** потребує електроенергії (зазвичай сонячні панелі)

### 3️⃣ Нові технології (MOF-матеріали)

* Використовують спеціальні пористі матеріали, що «всмоктують» воду з повітря при вологості навіть **10–20 %**
* Потім нагрівають матеріал (сонцем) → вода випаровується → збирається
* Дуже перспективна технологія для надсухих пустель!

## 🌍 Реальні проєкти

* У Чилі вже працюють **«ферми туману»**, які забезпечують водою села
* Встановлено **сотні сіток** на схилах гір
* Вода використовується для **побуту, поливу, навіть вирощування рослин (опунції, оливи)**

## ✅ Висновок:

**Так! В Атакамі реально добувати воду з повітря — і люди вже це роблять.**
Це одна з найперспективніших технологій для пустель усього світу.

Хочеш, я поясню детальніше **як працюють сітки для туману** або **чому там взагалі є туман при такій сухості?**

Ось кілька відео, які показують, як MOF-матеріали (metal-organic frameworks) використовують для вилучення води з повітря:

[Getting Water Out of Dry Desert Air with MOF’s](www.youtube.com/...​8k&utm_source=chatgpt.com)

Додаткові корисні відео:

* *MOF Water Harvester — Pulling Drinkable Water out of dry Air* ([YouTube][1])
* *This water harvester can turn desert air into drinkable water* ([YouTube][2])
* *Omar Yaghi: Harvesting water from desert air* ([YouTube][3])

Якщо хочеш, я підберу відео українською або з українськими субтитрами — цікаво?

[1]: www.youtube.com/...​bU&utm_source=chatgpt.com “MOF Water Harvester — Pulling Drinkable Water out of dry Air ...”
[2]: www.youtube.com/...​jc&utm_source=chatgpt.com “This water harvester can turn desert air into drinkable water”
[3]: www.youtube.com/...​xk&utm_source=chatgpt.com “Omar Yaghi: Harvesting water from desert air”

Дуже дякую, не треба. Буде час, я в ютубі все подивлюся.

Підписатись на коментарі