А у вашій компанії теж звільняють і закривають проєкти ’по-тихому’?

Власне, сабж

Це дуже дивно і бентежно, коли бачу як співробітників, з якими щільно спілкувався, кікнули зі Слеку наступного дня. Ви можете дорікнути, мол ’якось ти не надто щільно спілкувався раз звільнення/закриття проєкту колеги, з яким ти «щільно» спілкувався, стало для тебе несподіванкою’. Але ж про це мало говорять між собою. Або просто звичайні рядові інженери не знають деталей і, наприклад, в моїй компанії це відбувається блискавично — повідомлення про звільнення, виплата нотісу і повне блокування скрізь наступного дня.

Можливо, тут і нема кращої стратегії. Бо здається, що ’відрізання хвоста шматками’ - це ще гірший хід. Але мене більше кумарить мовчанка компанії, яка вперто робить вигляд, що такого не відбувається, ніяк не комунікує звільнення і закриття проєктів. Я розумію, що це пацавата корпоративна етика. Але ж це зовсім не сприяє довірі і зближенню працівників з керівництвом. А у вас як?

з.і. А найсмішніше знаєте що? Що мотто моєї компанії містить слово ’сімʼя’ - family of professionals ))

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Іноді буває так, що такі рішення «спускають зверху» і людині доносять день в день. Тому, що людина в шоці, що оточуючі думають- слава богу, не мене звільнили і фокусуються на роботі.

А как же вроде после того как сообщили ему сообщили об увольнении человек должен отработать две недели, что бы передать дела?

Такого дотримуються ДАЛЕКО НЕ ВСІ. Зараз пішла якась мода, особливо якщо клієнт американський, то скорочувати одним днем, навіть точніше, одним ранком, за 15 хв все відбувається, як «відрізали» ножем. Доступи заблоковано — до побачення.

Если будут вопросы по коду, как потом этого человека искать? Отзовется он если его найдут, или пошлет? Вообще вы жесть какую-то описываете. Ту ситуацию, которую я описал, наблюдал в интернатуре, когда мужика увольняли, и то это делалось оооочень вежливо, что бы не навредить общему делу! Вообще то в ИТ насколько мне известно если увольняют то на резинке, что бы можно было если, что потом опять на проект дергать. Сейчас, возможно ситуация немножко другая, могут отказать при приеме, например если ты с такого города как, Одесса, Николаев, Херсон, Харьков,Суммы, т.к. это большие риски для проектов просто хотелось бы что бы это заранее указывалось в описаниях вакансии, а то бывает, так, тестовое сделал, собес по английскому прошел, и тут опа, вы нам не подходите!

Описую, як є — реальність. Я цілком вам вірю, що існують компанії, які залишаються у добрих стосунках з колишніми працівниками на випадок ось таких екстренних питань.
Проте, ті компанії, про які я описую (і це не стосується галєр безпосередньо, це мова про клієнтів) не звикли так робити. Там панує цілком інша ідеологія — а саме про те, що коли повідомити, що розробника звільнено, і тримати ще деякий час (навіть один день, чи навіть одну годину!), то від нього/неї можна очікувати на бурі емоцій і образи будь-які підлість і заподіяну інфраструктурі шкоду. Чи то дані конкурентам піде зіллє, чи то якісь конфіги покоцає, чи в коді наробить страхіття, чи базу даних грохне. Може бути що завгодно. Тому вони діють саме так, як я описав — відрізають МИТТЄВО і РАПТОВО, без жодних попереджень і «двохтижневих відпрацювань» — і це стосується не лише контракторів на галєрі, а й своїй внутрішніх фул-таймів.
І те саме було колись на банківському проекті, де я був досить давно — людину викликають на короткий мітинг (10-15 хв) з ейчаром і дірект менеджером, озвучують рішення, а коли людина повертається до робочого місця, то вже нема що робити, всі доступи на той момент заблоковано, їх блокують під час того мітингу. Тобто, не залишається нічого, окрім як віднести ноут і монітор в ІТ відділ та й піти додому (це поки ще в офіс ходили, до 2020 р.).
Але для повноти картини скажу так — дійсно, колись у 2014 мене скоротили, але таки дали відпрацювати ще два тижні. Я уже нічого не робив, ясна річ, але для галочки приходив у офіс і готувався до роботи на наступному проекті, оскільки отримав офер і читав ввідні дані від них.

Тобто, не залишається нічого, окрім як віднести ноут і монітор в ІТ відділ та й піти
додому

Та отримувати ЗП за нотіс період, не працюючи.

Так, дійсно, вони виплатили з/п за той період. В укр офісі то було 1 міс, а для американських фул-таймів — 12 тижнів (можу помилятися, але ніби так).

ФОП ви маєте на увазі? Наскільки я знаю, іноді і тиждень відпрацьовували, або пару днів. Тут вже як в компанії прийнято.

Ну, надсилати мейли на всю компанію, що сьогодні закрили такий-то проект і звільняються стільки-то людей теж такий собі варіант.

Так і не зрозумів чому. Бо це демотивує? Я вважаю абсолютно навпаки. Всі все бачать, про все говорять, але компанія ніяк не комунікує це.

Так будуть говорити ще більше, бо ще більше будуть про це знати, тепер вже офіційно
Ну і ще залежить від специфіки компанії, якщо це продуктова і згортається проект/команда, де наприклад рзоробляли якусь фічу для продукту або пов’язаний субпродукт, тоді ще є сенс прокомунікувати, бо зв’язок з іншими командами всередині компанії тісніший і наслідки можуть повпливати серйозно на інших.
А якщо це типовий аутсорс\ -стаф, де 10 людей працють на кліента AMD, 20 на АТБ, 15 на БМВ і т.д. то і сенсу щось комунікувати небагато, бо на інші проекти ні причина завершення, ні саме завершення не повинно вплинути ніяк, хіба що вивільнені ресурси дадуть на допомогу, або проведуть ротацію (малоймовірно), якщо це звісно не основний проект, який тягне на собі і більшу частину операційних витрат на офіс, ейчарів і каву

Так роблять всюди. То не треба «класти життя» на компанію

Так якщо про звільнення ’мало говорять між собою’, то цілком можливо, що для співробітика якого ’кікнули зі Слеку наступного дня’ це був не несподіваний, а цілком плановий узгоджений згідно offboarding policy останній день? Я коли звільнявся з попередньої роботи з стандартним місячним періодом, то крім менеджера і HR + ще QA якому я передавав справи і овнершіп тестових скриптів(така була політика, що в кожного автоматизованого кейса був овнер, який відповідав за його актуальність, підтримку та дебаг протягом всього часу), всі колеги з моєї команди і з сусідніх, з якими ми тісно співпрацювали, теж взнали в останні дні.
До речі, коли я написав листа про зміну овнершіпу, дуже несподівано подзвонив один QA з основної італійської команди, з яким ми насправді не особливо і спілкувалися чи перетиналися в роботі, запитати як справи, чого звільняюсь, і що шкода, що йду, бо я там написав їм пару непоганих скриптів :D

в моїй компанії це відбувається блискавично — повідомлення про звільнення, виплата нотісу і повне блокування скрізь наступного дня.

Якщо це згідно того, що прописано в контракті — це нормально. Якщо таке не подобається, не підписуйте такий контракт.
А в цілому то подякуйте обіженкам, які після нотісу і до звільнення вирішували піднасрати компанії — від пакостей типу навмисного ламання релізного білда, скидання конфігурацій і т.д. аж до серйозних речей типу копіювання даних/коду.

Але ж це зовсім не сприяє довірі і зближенню працівників з керівництвом

Ну, надсилати мейли на всю компанію, що сьогодні закрили такий-то проект і звільняються стільки-то людей теж такий собі варіант. Хоча на першій роботі, коли наша корпорація просрала один великий флагманський проект, який обіцяв широкі перспективи і великі бариші, то цілий Business Unit Director написав post factum листа про це, звісно в інших тонах, мов співпраця була плідна, синергія неймовірна, і клієнт високо цінує наші зусилля, але... і подібне корпоративне бла-бла-бла(ні щоб написати коротко і ясно ’ми облажалися’ :D), однак:
1) Це була компанія на пару тисяч людей, рівня Софтсерва чи Єпама в Україні, і то лист пішов тільки на відповідний бізнес-юніт
2) Хто був залучений чи дотичний до цього проекту це знали ще задовго до листа
В дрібних конторах на 100-200 людей звісно що таким займатись ніхто не буде

Це норм, змирись.
Це так і в ФААНГах, і малих продуктах, і в галерах.

Людей вище середнього по команді «зазвичай» не звільняють, хіба що проект неочікувано повністю закривається.

’сімʼя’ - family of professionals ))

Тобі ж ця контора прям своєю назвою на старті ред флагом помахала

У «сім’ї» усяке трапляється:
— вчора ще у тебе був «брат» у «родині» — а сьогодні він не сподобався босу «родини» і зник.
— сьогодні була жінка — а завтра зібрала речі і звалила
— вчора ти водив дитину до школи, а сьогодні вона везе тебе до богодільні
Більшість родин щасливі тільки на показ. Така сумна правда життя.

усяке трапляється ... сумна правда

типу — сьогодні було веб-програмування а завтра ші?

Саме боляче дивитися, коли людина (найманий працівник) живе роботою і отакі звільнення, це як блискавка серед дня. Тому, робота має залишатися роботою, якось тримати баланс між життям і нею, попри те, що компанії можуть позиціонувати себе як сім’я ітд.

А HR и других нетехнических специальностей часто за последние 5 лет увольняли?

За десь +/-3 роки роботи в одній компанії було 4 хвилі скорочень лише рекрутерів.Я в наступну хвилю попала.

А как выбирают, кого сократить. Среди прогеров, там понятно, кто более скиловый того не трогают, а среди нетехнических специальностей как? Оставляют тех кто дольше в компании проработал, или тех у кого язык не такой шершавый?

А HR и других нетехнических специальностей часто за последние 5 лет
увольняли?

Та їх, особливо рекрутерів, першими дропають якщо в компанії фінансові проблеми.

Бо це можна на аутсорс віддати, а сіньорна тушка гроші приносить.

Одних дропают, другие остаются. Мне просто было интересно узнать, кем нужно быть в нетехнических специальностях в ИТ, какие критерии полезности для компании, что бы тебя в первую очередь не дропнули.

Я знаю лише один достовірний варіант. Це на реальних подіях, без вигадок. Потрібно ділити ліжко з начальником, який приймає рішення про ці скорочення. От ця колега цього правила дотримувалася і не тільки не потрапила під скорочення, а ще й пройшла через бурхливий кар’єрний ріст з самих низів до топ-менеджменту тої галєри.

Теперь становится более менее понятно, почему в ИТ конторах в основном молодые и симпотныех ейчарки, 25 летние проджекты, даже встречал модельной внешности!

Потрібно ділити ліжко з начальником, який приймає рішення про ці скорочення.

ну а если серьезно, то вы же им свечку не держали? Откуда вы узнали если не секрет.

Откуда вы узнали если не секрет.

Моя дружина і вищевказана особа — близькі подруги, ще зі студентских часів, вчилися на одному курсі.

Какая-то Санта-Барбара начинается. Я подозревал, что оставляют больше тех кто дольше проработал в компании, т.е. людей достаточно лояльных, которые не сольются в трудную минуту, и не будут особенно денег часто много просить.

Цей фактор теж приймається до уваги, я не сперечаюся.
Але якщо треба зробити вибір при інших плюс-мінус рівних?))
Тоді виграє та, яка більш «лояльна» (у ліжку), їздить з босом у ділові відрядження, приєднується до всіх «ділових зустрічей» з клієнтами та керівництвом, відвідує боса у готельному номері вечорком, і т.д.

Це точно про укр.галери, де керівництво все закордоном?( Ті, хто приймає рішення)

В даному випадку мова була про локальне керівництво рівня країни. І щось та вони вирішували таки — мова не за глобальні рішення компанії (звісно, ні), а принаймні про те, кого вигнати на мороз в київському офісі, а кого лишити — точно було їм під силу.

Підписатись на коментарі