Як перестати перекладати в голові та справді почати говорити англійською
Вітаю! Мене звати Костянтин, я працюю Senior Front-end розробником в Samsung Electronics. Це моя перша стаття на DOU, і в ній я ділюся своїм досвідом і стратегіями вивчення англійської мови. Не для сертифікату, і не тому, що «так треба» 🙂, а саме для практичної роботи в міжнародному англомовному IT-середовищі.
Англійська мова для багатьох людей — досить болюча тема. «Нема часу», «я нічого не можу запам’ятати», «курси не дають того, що мені потрібно». Але факт в тому, що гарне знання англійської — це вже не опція, а реальний must-have, якщо ми хочемо бути конкурентними на IT-ринку.
Майже на всіх роботах, де я працював і працюю як розробник, англійська є однією з базових вимог, і володіння нею завжди перевіряється під час співбесід.

В цій статті поділюсь п’ятьма головними підходами, якими я користувався, щоб вивчити англійську на достатньому рівні. І продовжую практикувати весь час. Це точно не «магічний швидкий спосіб», який може підняти ваш рівень за кілька тижнів. Але ці стратегії — це те, що реально працює, якщо ви готові витратити час і зусилля.
Відеоформат, якщо комусь зручніше:
База
Якщо у вас зовсім немає бази (те, що називають «англійська з нуля»), тоді вам все ж таки треба знайти гарні курси або репетитора. Неочікувано, правда? :) Але якщо база слабенька, і ви проминаєте цей крок, далі буде дуже складно, а головне — дуже довго.
Принципова річ, яку дають гарні (!) курси або гарний (!) репетитор — правильна англійська вимова. Тобто це, на мій погляд, головна цінність будь-якого навчання англійській — щоб жива людина, яка професійно володіє мовою, постійно виправляла ваші помилки й добивалась прийнятного вимовляння.

Цей момент з вимовленням також має стати для вас лакмусовим папірцем для розуміння, чи курси/репетитор, де ви зараз займаєтесь — справді гарні. Якщо вас не виправляють постійно, або хоча б час від часу, або ви взагалі небагато розмовляєте під час занять — краще пошукати якісніший варіант.
Наскільки часто треба займатись? Тут ви маєте розуміти, що від частоти занять напряму залежить швидкість і якість засвоєння мови. В ідеалі можна б було займатись щодня. Але для більшості з нас це нереально з багатьох причин. Інша крайність — 1 або 2 рази на тиждень. Якщо частіше не виходить, то тоді треба запитати себе, чи воно справді настільки потрібно 🙂
Така частота майже не має сенсу — буде неефективною. Компромісом є три рази на тиждень. Так ми не будемо забувати абсолютно всього, що було на минулому занятті, але при цьому англійська не займе все наше життя.
Весь контент — англійською
Другий, і на мій погляд найважливіший пункт — весь контент англійською. Якщо існує якийсь контент різними мовами, ви маєте вибирати саме англійську. Онлайн-курси на будь-які теми, фільми, серіали, будь-які відео на Ютубі, статті, і навіть книжки — чим більше ви будете споживати контенту англійською, тим скоріше і якісніше ви засвоїте цю мову.
Для мене це був принциповий момент.

До того, як я почав інтенсивно (щодня) навчатись програмуванню за допомогою онлайн-курсів, а також відео на ютубі — англійська у мене була в досить сумному стані. Головний затик, який у мене тоді був — я досить непогано розумів, коли щось слухав і читав (але звісно далеко не 100%). Але розмовляти майже не міг. Цю загороду прорвало саме через пів року-рік інтенсивного споживання контенту англійською, який мав для мене дуже велике значення, і тому я приділяв йому кожну вільну хвилину щодня і ловив кожне слово.
Різниця між просто «вивченням англійської» і споживанням контенту англійською — саме в цій зацікавленості. В тому, що вам це подобається. Для різних людей це будуть різні речі. Найчастіше я бачу пораду «дивіться серіали на Netflix англійською». Але я особисто не дуже люблю серіали — тому для мене це не спрацює. А ось споживати такий контент, як онлайн-курси на теми різних технологій, а також відео на ютубі на теми психології, спорту, саморозвитку, музики — ось це те, що оживило мою англійську.
Я перестав перекладати в голові слова з української на англійську — ці конструкції вже перейшли до підсвідомості. І тому я вже майже не задумуюсь, коли говорю англійською.
Для багатьох людей на цьому етапі проблемою є, що вони не розуміють 100% того, що там кажуть. Або розуміння не дотягує і до 50% 🙂 Єдине, що тут може допомогти — саме великий інтерес до контенту (неважливо, якою він мовою). Вам має бути дуже цікава саме тема. Тоді ви будете частково розуміти слова з контексту. Простіше це робити, звісно, з відео. І насправді — така вправа, як розуміння незнайомих слів з контексту, і прив’язування їх до конкретних ситуацій використання — один з найефективніших прийомів вивчення будь-якої мови.
Пам’ятайте — головне: вам має бути цікаво. Не так важливо, на яку тему буде контент, який вам цікавий. Це можуть бути відео на тему психології, фінансів, історії, спорту, музики, геймінгу, кіно, кулінарії, бізнесу, і звісно IT — буквально будь-що, тільки англійською. Знайдіть саме свої теми, які ви скоріш за все дивитесь і не англійською. І просто перемкніться на англійську мову.
Дивитись якийсь нудний серіал на Netflix в навчальних цілях — не спрацює. Дивитись дуже цікаве відео про event loop в JS — спрацює 😂
Технічні можливості під час споживання контенту
Ми живемо в дуже гарний час для вивчення будь-якої мови. Контенту — просто море. І саме англійською мовою його дуже багато. В тому числі контенту безкоштовного — того ж Ютуба, здається, одного вистачить, щоб закрити потреби саме в контенті.
Для кращого розуміння і засвоєння англомовного контенту можна вживати:
- Субтитри (тільки англійською мовою). Якщо увімкнути субтитри українською, англійську ви засвоювати не будете, а просто читатимете український переклад.
- Зменшити швидкість відтворення. Цей функціонал є на YouTube i Udemy, і на інших популярних платформах теж.
- Просто перемотати назад і подивитись кілька разів особливо незрозуміле місце. Пам’ятайте, що ваша мета — не тільки споживати цікавий навчальний або розважальний контент. Але й вивчити мову. Основа основ вивчення будь-якої мови — повторення.
- Транскрипт. Може бути корисним також скопіювати текст відео, щоб перечитати або перекласти його перекладачем, особливо на початкових етапах переходу на англомовний контент. YouTube має такий функціонал — щоб відкрити транскрипт, спочатку треба зайти в опис відео.
Занурення в середовище
Всі ми чули, що найшвидше і найефективніше мову люди вчать, коли потрапляють в середовище, де розмовляють тільки цією мовою (в іншу країну). Якщо можливості так зробити немає, можна спробувати відтворити це занурення.
Ключову роль англомовного контенту ми вже розглянули, але тут я хотів би підкреслити ще раз, наскільки важливо буквально зануритись в англомовне середовище за допомогою саме контенту.

Наш мозок працює так, що більш важливі і помітні речі буквально витісняють в нашій свідомості речі «не важливі». Якщо ваша мета — вивчити англійську на гарному рівні, ви маєте заповнити ваш мозок контентом англійською. Тобто вимкнути взагалі все іншими мовами.
Чи буде це легко? На початку, напевно, ні. Але з кожним тижнем буде все легше і легше, тому що ви будете розуміти все більше і більше. А потім, через кілька місяців, наступить переломний момент, і ви почнете говорити. Звісно, спочатку не дуже впевнено і з помилками. Але починати говорити треба. І базу саме для живого мовлення мені дало якраз споживання максимальної кількості цікавого контенту англійською.
Дайте собі час
Вивчення мови — довгий процес. Навіть якщо ви будете займатись на курсах три рази на тиждень, робити домашку, і перейдете повністю на англійський контент.
Іноді вам буде здаватись, що ви стоїте на місці. Іноді, що ваша голова — як друшляк, який не затримує жодні нові слова і мовні конструкції. Як місяць тому ви майже нічого не розуміли, так і зараз нічого не розумієте.

Не переймайтесь надто сильно 🙂 Абсолютно всі, хто вчив в дорослому віці нову мову, проходив через цей етап. Головне в цей момент — не кинути, і не знижувати інтенсивність занять, а продовжувати лупати цю скелю. Наш мозок і пам’ять працюють таким чином, що якісь речі ми запам’ятовуємо майже одразу. А якісь треба повторити не два і не три рази, а двадцять-тридцять. Це нормально та індивідуально для кожної людини.
Дві речі, які я б порадив застосувати, щоб не зневіритись і не кинути:
- Цікавість до того контенту, який ви вивчаєте. Для мене це колись були фронтенд-технології. Я був дуже зацікавлений, і тому мова мала навіть другорядне значення — головним був саме зміст. Тоді я цього не усвідомлював, але виявилось, що одночасно з HTML, CSS i JS я також вчив англійську. Просто отримуйте задоволення, кайфуйте від самого процесу. І через певний час результат буде.
- Елементарна дисципліна. Це вже окрема тема, як за допомогою дисципліни підтримувати певну діяльність, але буду чесним — іноді бувають такі моменти, коли себе треба просто змусити це робити. Головне, щоб це так не виглядало постійно — от тоді це точно нездорова ситуація.
Мова — це така річ, яка відкладається на підсвідомості. На це потрібно багато часу і багато повторень, навіть якщо ви займаєтесь інтенсивно. Але коли воно вже там відклалось, виникає відчуття, що ви вже не перекладаєте фразу на англійську перед тим, як її озвучити.
І на останок трохи про майндсет, який мені допомагає усвідомити, як працює засвоєння нової мови. Вивчення мови — це не як будування нового дому, а як вирощування дерева.
Коли будуємо дім, ми можемо замість двох робітників найняти десять. І тоді скоріш за все дім буде збудований в 5 разів швидше. З мовою це так не працює. Якщо дерево кожного дня добре поливати, воно буде гарно рости. Але воно не виросте за півроку на 10 метрів. Є природні обмеження. Так само діє наш мозок. Головне — регулярність, цікавість і знання про те, що цей скіл не прийде за кілька тижнів. А ось за рік — скоріш за все прийде.
Дякую що прочитали і бажаю успіхів у вивченні англійської! 🙂
Додавайтесь також до мене в LinkedIn: Konstantyn Burlai.
78 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів