Що ви робите для того, щоб пережити блекаути?

«Зима близько»

Як бачимо, з настанням холодів русня знову вирішила вибивати нашу енергосистему та зірвати опалювальний сезон.

Розкажіть, чи готові ви до блекаутів? Як готувалися/готуєтеся до них і чи плануєте виїзжати з великих міст у села?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Це ж було вже. Чи у країну заїхали якісь нові айтішники, які не переживали зиму 22-23 та літо-осінь 24? До речі, як там Ші бульбашка? Луснула вже?

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Шукаю вихід взагалі-то. Ось придумав такий: продам свій corpse. У мене цікаво влаштований мозок. Для дослідження. Та нервова система мабуть теж влаштована особливим чином. Тільки гроші хочу зараз. Краще на нову дебетову картку. А труп, ну коли помру. Від старості, звісно. А інакше у заповіті напишу щоб спалили на порох. І той розвіяли у полі по вітру.

и как єто поможет пережить блекаут?

Куплю «буржуйку» та дрова. Відремонтую воду. Заплачу комунальні борги. Це все видатки.
Для прибутків диверсифікуюся на 5 криптобірж депозитами. Буде з того якраз на одну пенсію. Працюватимуть там боти, що по api будуть алгоритм виконувати. Ну той, що я рекламую у себе в соц.мережах, що накопичує не юсдт, а у криптовалюті з топу.
Приберу у дворі, відремонтую флігель, візьму студентів заочників, проконсультуюся з садівником. Поставлю під дерева естакади, щоб легше було збирати горіхи, а ще естакади для огірків. Візуально це додасть другий поверх — отак і зроблю з 4 соток вісім.
Якесь таке підприємство планую створити з того що маю.
А ти думав, відповім «поставлю все на червоне у найближчому казіно» ?

У мене цікаво влаштований мозок.

Вот теперь в єто верю, да.

Куплю «буржуйку» та дрова. Відремонтую воду. Заплачу комунальні борги. Це все видатки.
Для прибутків диверсифікуюся на 5 криптобірж депозитами.

Причина і наслідок в двох реченнях.
Йди сторожем працювати

Ось вам газові балони ua.korrespondent.net/...​uinuvav-bahatopoverkhivku
У 2022-2023 літій іонні батареї вибухали

Ну що — 3 черги враховуючи те що ще захід не сильно били і морозів не було.
Поїду мабуть ще пару каністр куплю

В Києві взагалі обіцяють на 30 хвилин дати о 23:30 ;) І це буквально два удари знадобилось

3 черги

а це багато?

... я так і не зміг от прямо якось розумно визначити з усіх українських описів «1-2-3 черги» що ж саме це власне означає у цифрах

ЗЫ: я поглянув на графіки відключень (по києву) з’явилися знов за доступними адресами знов відключеня нараховуються на ніч з 0 до 6-ї цікаво навіщо як сам принцип

ЗЫ: а до речі у києві же ж так само досі «комендантська година» вночі з 0 до 5? цікаво навіщо як сам принцип

а до речі у києві же ж так само досі «комендантська година» вночі з 0 до 5? цікаво навіщо як сам принцип

так, все ще є. навіщо? це одне з багатьох питань до зеленої влади

1. Русня атакує переважно вночі. Менше жертв + менше ждунів які палять мобільні групи.
2. Вночі можна робити деякі військові рухи, перевозити щось між складами і т/д. Теж чим менше свідків цього тим краще.

Але заради справедливості не зрозуміло нащо це якомусь селу десь на Прикарпатті

розумно визначити з усіх українських описів «1-2-3 черги» що ж саме це власне означає у цифрах

Розділи на 6 і отримуєш частку часу від повного, коли нема електрики.

нараховуються на ніч з 0 до 6-ї цікаво навіщо як сам принцип

Передають ресурс на нічні зміни на заводах.

Передають ресурс на нічні зміни на заводах.

які виробляють мільон дронів на експорт тоді да треба

скільки там тієї зими 🙂

«пам’ятай, козаче... чоловіка має пестити тільки вітер»

А ще їмо забагато. Тішимо еволюційні процеси, а це зовсім зайве.

Поїхати в «теплі края»

При такій опції можна і не в теплі

Щось не дуже зрозумів ідею А що за обігрів?

є мангал, є багато дров, є бензопила, є багато вина

Головне про запаси провіанту не слова
А... Вино, бензопила ...

у вині достатньо калорійності для стрункої спортивної фігури

Ніт Там відсутня клітковина, білки, жири, вітаміни та мінерали. Та і по калорійності денна норма по калоріям це десь 2 літри що токсичненько.

Що ви робите для того, щоб пережити блекаути?

Уникаю їх

Мене сусіди вже «ядерним реактором» прозвали, бо завжди гостьовий безпарольний WiFi працює, навіть через доби блекауту.

Я купив блекаут ролети щоб сильно не палитись після того як у місцевому телеграм каналі де розміщували графіки відключень почали лунати гасла типу давайте вибивати вікна де горить світло.
Тому це не то де можна випендрюватись особливо якщо коло тебе є люди які не можуть собі цього дозволити. Це небезпечно коли мова про критичні штуки, а не якісь понти типу дорогих тачок.

Котолампа. Що не можуть дозволити? Лампу з акк за 4 бакси чи ліхтар? Взагалі треба було владі зробити якусь програму по роздачі «набору незламності» через укрпошту для пенсіонерів, як вони це робили з роздачею звичайних led ламп, іншим продавати по собівартості. Це б покращило загальну ситуацію за копійки.

«набір потужності / незламності» роздають wireless через екран телемарафону

лунати гасла типу давайте вибивати вікна де горить світло.

нащо жити в таких місцях )

десь бачив відео...
люди в будинку 1 обурювалися — чому в будинку 2 горить світло, коли в них вимикають...

влада прислухалася... стала частіше вимикати будинок 2...

в результаті у будинку 1 став частіше не працювати ліфт.....
тому що був якось пов’язаний з будинком 2...

нащо жити в таких місцях )

Такий місцем може бути цілком прийнятний район у хорошому місці Люди такі усюди.

я живу у батьків у селі, минулого року я їм придбала генератор. Через якийсь короткий час його сп***или. Тупо з двору, гаража. Двоє собак залякали якоюсь лякалкою, і закрили у сараї де вони живуть — забарикадували двері. Після цього поставили у дворі камери. і цього року придбали новий.. Уже захищаємося краще, всі гаражі кожен вечір на сто замків і собаки вільно бігають по двору. А поліція нічо не змогла зробити. Нажаль

А поліція нічо не змогла зробити. Нажаль

Бо вони в долі... Боялися вийти самі на себе...

Там пів села підозрюваних просто. Та і свідків скоріш за все нема, генераторів таких дохєра так що продати щоб не спалили легко. Як це знайти?
У мене так лісапед з гаража спіздили. Собака сиділа прям біля входу в гараж (по іншому туди не пробратись). Собаки крадіїв не лякають — вони знають підхід. Це хіба що спеціально дресирована собака допоможе.
Тому нажаль дрібні крадіжки стаються у селах постійно. У моїх батьків купу разів щось крали. У деяких випадках навіть були обгрунтовані підозри, але довести нічого ж не можна — дільничий без постанови то не може у двір навіть зайти. І

а у провайдера також працює добу автономно?

Наш провайдер — це боги автономності. Вони у березні 2022 дизель зливали із битих кацапських мотолиг, і всі можливі послуги забезпечували навіть під час боїв. BEST: Irpin, Bucha.

колись на дачі викопав землянку... 4×10 м.... двері, вікно... накрив дошками, рубероїдом... зверху насипав товстий шар лушпайок соняшнику (причеп тракторний)

(мета була — тимчасове житло, поки не збудую нормальне)

зробив пічку сам.. довго думав ... але зробив...
інтернет тоді вже був... gprs через соні еріксон...

півроку прожив — з липня по грудень..
можна було зимувати, але скучно стало...
....................
так от... нащот пічки...
зараз зробимо...
беремо каміння і суміш глини з піском (піску більше)

головне в пічці — зрозуміти, як рухаються потоки повітря...
з одного боку — для горіння постійно треба кисень...
з іншого боку — гарячий дим рухається вверх...

це цікаво...
можна не одразу відпускати дим у вертикальну трубу...
а зробити димохід горизонтальним... ну майже.. під невеликим кутом... пропустити димохід під лежанкою чи лавкою... і тоді вже у вертикальну трубу...
я так і зробив...
якась магія... незабутні відчуття...

просто є купа каміння, і глина з піском...
спочатку поклав дві каменюки... вже можна поставити казан, щось зварити...

наступного дня... подумав... зліпив вже закриту кам’яну топку... десь 40×40 см... у землянці на підлозі...

далі задача — вивести з топки гарячий дим... куди мені треба... в процесі все придумується... з підручного каміння і глини зробив горизонтальний димохід ...
із суміші глини з піском зверху димоходу зробив лежанку...
коли висохло, стало як камінь...

усі ліпили пасочки... тепер знаєте, що таке наступний рівень )

ну і ... зробивши усе правильно з точки зору фізики... далі вже дрібниці... замазати щілини... підкинути дров у пічку... помішати, шо там готується... і на гарячій лежанці читати новини країни на 1,8″ екрані соні еріксон )

мені сподобався цей досвід — зробити пічку з підручних матеріалів )

Готова пічка з епіцентру не така вже дорога.

1) тоді ще не було епіцентру...
2) гарну переносну пічку з дачі можна винести... вкрасти...
3) у масивної кам’яної пічки є свої переваги... інерція...

З клопами і вошами як боролись?

навіть не знаю, що це 🤔

з комах були тільки мурахи спочатку, та ще змії та миші... поки щілини не замазав 🙂

Не живуть вони в таких екстремальних умовах. Це домашні тваринки

Сьогодні із сімʼєю провів польові навчання. Готували біля гаражу на кострі гречку з тушенкою. Було смачно і діти були в захваті. Дров думаю ще докупити. Якщо не знадобляться то весною шашличків нажаримо :-)

) якщо там кашку/консерву розігріти, то можна спец нагревальний пакет купити або як варіант армійський сухпай, бо в ньому така штука вже є.

Сухпаі дорогі. На сімʼєю з 4х людей не напасешся на нормальний період

Upd Зайшов з цікавості на OLX охрініть як вони в ціні впали Щось підказує що не може воно реально стільки коштувати адже такий же сет просто в АТБ без розігріву мабуть дорожчий. Рівень розкрадання значно виріс
О — 130грн бля — www.olx.ua/...​iewActive=0&sliderIndex=2 І це не розвод скоріш за все Продавець давно зареєстрований має багато відгуків і успішних OLX доставок
Зара шоколадку нормальну хер по такій ціні купиш.

Це не завжди про рівень розкрадання. Як й будь-яка пост-радянська система, армія працює за класичними для нашої держави принципами. Якщо ти не зʼїв сухпаї, що тобі виділила держава, то наступного разу ти нічого не отримаєш, бо в тебе вже є. Їсти їх самому не варіант, бо є більш смачне харчування. Продавши сухпаї, ти можеш купити мавіка або навіть соляри нормальної, щоб після заправки державною потім не ремонтувати паливну систему. Військові дуже багато збитих шахедів на сувеніри продають, щоб забезпечити себе тим, чого не виділяє держава.

Теж варік. Треба тоді пошукати хто з військових продає. Так і собі затарюсь і армію додатково підтримаю. Бо з OLX не завжди зрозуміло чи вкрадено, а розкрадене не купую

130грн бля

я перевірив по гуглу

130 Ukrainian hryvnia equals
3.11 United States Dollar

у якімсь костко якийсь більш менш знайомий шоколад

5×200g After Eight Dark Mint Thins box for $25.99

відповідно у пропорції на $3

$3.11 = 119.6 g

якраз 120 грам я пам’ятаю нормальна шоколадна плитка виходить в америках єтіх вашіх шоколадку на $3 легко купиш нормальну

виходить в америках єтіх вашіх шоколадку на $3 легко купиш нормальну

Якщо рахувати про принципу, як ви кажете, «купи вагон і поділи на масу», то так, можна в 3 долари за 100 грам вкластися (банальну мілку чи хершейс чи щось таке).
Але чисто у роздріб, то не завжди вкладешся у 3 долари, буває 4-5 доларів за смачний топовий шоколад (100 грам).

я не доганяю сорі

Що саме неясно?

130грн бля

=>

якраз 120 грам я пам’ятаю нормальна шоколадна плитка виходить в америках єтіх вашіх шоколадку на $3 легко купиш нормальну

Чим менше упаковка тим дорожче в перерахунку на грами продукту. Це ж логічно.

Чим менше упаковка тим дорожче в перерахунку на грами продукту.

це в Україні так?

Це ринок і це усюди.
Ну бля серьйозно типу як це можна не розуміти?

Це ринок і це усюди.

а в Україні?

тролі в Україні продають шоколадку дорожче ніж у сша?

беруть у сша шоколадку ріжуть на маленькі шматочки і продають дорожче у перерахунку

Це ж логічно.

це ж просто бізнес в Україні бо ж

в Україні дохера тролів

Тобто в штатах 4 пляшки по 0.5 коли коштують стільки ж як 2л Правильно?

може бути і дешевше, грімаси ринку

саме так Україна купує у штатах пляшку коли 2л розливає по 0.5 на 4 і продає в Україні вже по 0.5 як по 2

це ж простий логічний бізнес

для цього в Україні придумані упаковки не по 0.5 а по 0.45

ось український сільпо кефір по 0.45

silpo.ua/...​fir-selianskyi-2-5-719170

або навіть по 0.42

silpo.ua/...​nskyi-2-5-pliashka-966731

або ті самі шоколадки по 85 г «зроблено в Україні»

silpo.ua/...​korona-bez-dobavok-752242

або по 90 г «зроблено в Україні»

silpo.ua/...​m-lisovym-gorikhom-609673

а як не «зроблено в Україні» то дивись уже і по 100 г

silpo.ua/...​arameli-z-mygdalem-811243

німці дивись та американці не понімають твого бізнесу

краще б уже томагавки прислали ((

Тушонку можна і без розігріву їсти. Це ви видєлуєтесь :)

Є екофлоу на кіловат, 2 газові плитки і кілька газових балонів.

Знайшов відео. Краєвиди Карпат чудові!
«Втеча з України: Як ми йшли 12 ДНІВ через гори, щоб не потрапити до ТЦК? Шокуюча правда!» Yar life

GPON + Ecoflow.
Як дуже резерв вріант — дача із генератором, мангалом та пічним опаленням.

У нас в кооперативі гаражному чел в гаражі фактично квартиру студію собі зробив із сан вузлом кухнею та опаленням з буржуйки. Треба теж собі обустроїти хоча б пристройку що пустує

Ідея не нова. Ще років з десять тому читав блог чувака з москви, що влаштував собі таку ж хату.

Ще років з десять тому читав блог чувака з москви, що влаштував собі таку ж хату.

Он там себе двухэтажку из контейнеров сварил, с отоплением от газового балона и дачным душем, да?
и еще у него было удивление мол «девушки почему-то не горят желанием там жить»

Та не, это достаточно известный кейс для городов с невменяемой стоимостью жилья. Шо в мацкве шо в Лондоне такое встречается. Есть даже очень крутые проекты.
Особенность моего города что здесь цена капитального гаража + нормальная его прокачка это уже можно на окраинах смотреть захудалую однушку в жилом состоянии. Поэтому редкость
К стати чел строитель и сделал все почти сам и очень на совесть. Гараж шлакоблочный и просторный

мама, я ухожу жыть с бомжами ©
В 20 лет оно может и прикольно тусить в сычевальне в гараже, но уже в 30 это не так уж и весело

Ну в основном для студентов и строят.
Ну а тот дядя конкретно как резервная автономная хата.

Ну а тот дядя конкретно как резервная автономная хата.

в средней паршивости ПГТ можно купить нормальную хатку за 10-12К зелени, и еще за пару штук привести её в порядок.
Если поискать — то можно и лучше/дешевле купить.

Можно и купить Но если есть лищний гараж, руки и время то че б и нет :- )

Можно и купить Но если есть лищний гараж, руки и время то че б и нет :- )

ну не знаю.
как «очень запасной пункт пересидеть» — ну можно
как временное жильё... сомнительно.

Людина звикає до всього...

Людина звикає до всього...

не вопрос
Когда жызнь ставит тебя в такие условия — тогда да
но самому становится в такие условия... ну как бы не очень.

в средней паршивости ПГТ можно купить нормальную хатку за 10-12К зелени

Не можна. Навіть до війни в СМТ це була б гнила халупа, чи недобудова, в яку треба було б вкласти куди більше чим пару к. Все що можна було купити адекватного в цивілізації та відносній безпеці, вже давно розкупили переселенці, через що і ціни виросли в 2-3 рази. Якщо десь щось і залишилось, то це від 20-25к.

Значить локація така, бо навіть в центрі України все давно розгребли тим більш за такі гроші. А на західній за такі гроші в принципі нічого бути не може, якщо СМТ має якесь життя.

Значить локація така,

25 км от винниці по хорошей трассе
5к населения, 2 аптеки, 2 парикмахерские, 4+ продуктовіх магазина, 1 строительній (очень приличній, там еще и техника), небольшой магазиг техники, столовая, 3 кафе (так себе), школа (очень приличная), «щодня» (типа ева/авровра, у кого как), 2 мясніх магазина, промтоварній магазин, магазин одежді, техникум (не могу сказать, но вроде ничо так), мебельный магазин (при мебельной фабрике, большой), мастерская по ремонту одежды, больница со скорой.
Большая новая почтка, укрпочта. мист почта не знаю, может есть
Газ, вода, электричество.
Внутренние дороги так себе.
парк в центре, но такой себе, парк при техникуме — огромный.
2 или 3 церкви, синагога, монастырь
какие-то детсктие кружки — рисование, музыка.
Єто всё в условном «центре», дальше мы не ходим, наверное что-то еще есть,
Развлечений, конечно, никакийх. но мне нравится, тихо

+ еще магаз бытовой химии (мы туда не ходим, хватает Щодня. Типа Евы/Блыска), магазин канцелярии, магазин всякой бытовой шняги (типа домашне-промтоварный)
Автозапчасти (но не уверен что работает, я давно туда не заходил)
Что напрягает — в поселке нет заправки, приходится ездить за 20-50 км заправлятся, но т.к. я всё равно туда езжу или по делам, или за покупками — то заодно и заправляюсь. но всё равно довольно таки неудобно.

Навіть до війни в СМТ це була б гнила халупа, чи недобудова, в яку треба було б вкласти куди більше чим пару к

Дуже залежало від регіону та розташування.

, вже давно розкупили переселенці

Переселенці розкупають як і більшість людей там де є робота
Про СМТ які ти говориш це пряме сполучення електричкою з великим містом щоб 30-40 хвилин і на місці. Сам у такому жив. 90% працездатного населення кудись з ранку їде електричками/маршрутками.
Там де немає необхідності кудись їхати ціни норм, навіть трохи впали. Так що якщо тобі пофіг на локацію то можна знайти цілком пристойне місце за не дорого. Іноді виїсжаючи своїм авто у обласний центр.

Если печку поставить в многоэтажке, как в старых домах раньше были камины (в крайнем случае, если уже все), можно дымоход на улицу вывезти, или лучше в вентиляционное отверстие вывезти, при условии использование негорючее покрытие вокруг печи.Обеспечение минимального расстояние до горючих стен и мебели (около 50 см).
Монтаж дымохода должен быть профессиональным и иметь выход на крышу или наружную стену, через баклкон или форточку. И главное, обеспечение вентиляции и контроль тяги?

Стояк канашки замерзне і трісне без опалення. Краще землянку викопати поки земля не замерзла.

Стояк канашки замерзне і трісне без опалення

схерали, пардон муа? стояк канализации это пустая пластиковая или чугунная труба, чему там замерзать и трескаться?

скорее всего имелось ввиду системы теплоснабжения. Если не топите то лучше слить, шё бы трубы не поразрывало...

І то дивлячись яка зима буде.
А по каналізаціям — у нас цілий мікрорайон є вже років 15 без центрального теплопостачання на електроопаленні (знаю злий жарт, але беручи до уваги останню тактику русні може і на краще) так все з трубами ок

Якщо тепла вода зливається — то все ок.

Может пронесет, бо ракет вроде не дали и блэкаута не будет!

Пронесет в ветке про канализацию очень уместно :-)

Конечно я чтоб кукуха не поехала фантазирую о домике в Лос Анджелесе где с семьей готовим барбекю на заднем дворе пока еду заправлять дополнительные канистры для генератора потому что инфраструктуру выносят каждый день и в том числе этой ночью уже после того как путин говорил с Трампом.

Саме каналізація.
За кілька тижнів морозу замерзне і скоріш за все стояки тріснуть.

Бачив через зовнішню стіну, але звичайно це рішення трохи поза усіх будівельних норм в будь-якому випадку.

www.youtube.com/watch?v=DnQMF3Yq8XM Я же не просто так с пустого места это взял. По моему это пригород Киева.

ДБН (Державні Будівельні Норми)

З власного досвіду вартують уваги
— безрукавка (жилетка) з підігрівом через USB. Повер-банк на 10000 mA-h при середньому рівні підігріву мені вистачало годин до 8-и. Одягав під светр та куртку у польових умовах на невеликий мороз. У китайців великий вибір, вірогідно є у продажі в Україні.
— термопростирадла (з електропідігрівом). На одне ліжко-місце споживає максимум 60Вт, для комфортного спання 20-30Вт. Можна заживити від невеликої зарядної станції, щоправда при такому навантаженні ККД буде невеликий. Інший варіант цього напрямку — термопокривала, але там більша потужність.
— чайники-кип’ятильники невеликої потужності (брав 600Вт). Можна заживити від генератора чи зарядної станції.

кстати о грубах и дровяных печах
крайне рекомендую датчики дыма, типа СПД-3.4, датчики угарного газа и огнетушители, лучше всего углекислотные, но и порошковые тоже сойдут.
ну и проложить металлический лист перед топкой на пол.

так, особливо якщо людина у квартирі народилась і вирісла.
пічка вона така, може удушити...

так, особливо якщо людина у квартирі народилась і вирісла.
пічка вона така, може удушити...

Плюс обічно покупают недорогие дачи/дома, печки разваленые, дымоходы забиты, все дела....
а печника (не то что нормального, хоть какого бы!) — хре сейчас найдешь
как альтернативу я бы предложил «забить» на штатную печь и поставить булерьян — они есть и фирмы монтаж обеспечивают, это они могут.

я б ставив готовий котел зараз, не займався пічками і тд і тп.

булерьян

непогана штука, з альтернатив існують дрібні пічки типу армійских буржуєк. на них ще і їсти готувати можна.

я б ставив готовий котел зараз, не займався пічками і тд і тп.

Дорого, сложно, не всегда возможно
Булерьян, по сути — буржуйка, поставил у окна, трубу вывел — всего делов.

Ага, а потім згоріла хата, бо трубу на неправильну висоту було піднято...
Або про термоізоляцію забули між трубою та стіною.

Ага, а потім згоріла хата, бо трубу на неправильну висоту було піднято...
Або про термоізоляцію забули між трубою та стіною.

дай дураку *** стеклянній, так он и *** разобъёт и руки порежет
Булерьян, установленный фирмой — значительно проще, быстрее и надежнее чем ставить «готовый котёл»

Не надійніше, але простіше та дешевше. Тут немає заперечень

а лист навіщо?

как правило — металл не горит при бытовых температурах
металлический лист, постеленный перед топочной/зольной дверцей на деревянный пол помогает сократить количество случайных возгораний из-за выпавших углей
почему металл? потому что это дешевле и проще всего — купить, ножницами нарезать по контуру, прикрутить/прибить к полу.

Перевірив працездатність груби, печі в селі. Пожив 2-5 днів в хаті подалі від об’єктів критичної інфраструктури.

Там є загрози іншого характеру.

Алкаші вже вимерли за 1986-2010 роки. Сучасна молодь 16-25 може почати грабунки, напади бандами. Так, це ризик, потрібна автоматична зброя, ліквідація небезпек.

потрібна автоматична зброя, ліквідація небезпек.

И напильник, чтобы спилить мушку.

не потрібна тобі автоматична зброя. Звичайної вистачить.

Влагалі мав на увазі невідомих людей в камуфляжній одежі на бусах.
Щодо малоліток та алкашів не мели дурниць. Ніхто в банди не збивається у селах. Усі один одного знають і банду ту вмить розформують лозиною по задниці.
Можуть різна алкашня (вони були є і будуть :-) ) або роми стягнути що погано лежить , але то таке побутові грабіжки і зазвичай не суттєві. Типу драбину/відро украсти чи ще щось з двору.
Взагалі народ живе в селах у тісних відносинах, в цілому дружніх
А от усіляких охуївших понаїхавших ще які зброєю погрожують ... То да — треба спилити мушку

Знаю про дружні відносини в селах, за 40 років надивився і батько ще розказав про 1970-2000 те , чого не знав.
Всі ці мотоциклісти 16-20 років, які з навколишніх сіл приїздять в маленьке місто і ганяють о 20-23 годині по центральним вулицям.
В нашому місті молодь 16-20 біля АТБ збиралась і тусила, стояло 60-120 людей щовечора влітку. Були напади на людей.

В нашому місті молодь 16-20 біля АТБ збиралась і тусила, стояло 60-120 людей щовечора влітку.

до сих пор так делают :)
только народу поменьше (ну тут и поселок всего тыщ на 5 людей)

Краще замовити сучасний бункер за 3-5к, або знайти людей, які спорудять бліндаж за 1-2к.

сучасний бункер за 3-5к

Я бы сказал «давайте начнем с 15к за начальный уровень, а там посмотрим» ©
3-5к, фантазёр....

Так чел все на пулемет спустил :-)

Мешканці камʼяних джунглів мріють про бункер?
Я теж спочатку про нього думав. А потім передумав. Бо реальність каже про те, що їм ніхто користуватися не буде, якщо він не був з самого початку інтегрований в житловий простір.

Уявляємо ситуацію, ви лягаєте спати, в кімнаті тепло, бо працює опалення. Починається тривога. Вам треба одягтися, взяти потрібні речі та перейти в бункер. А там на вас чекають два неприємних сюрпризи. Температура десь біля 4-9 градусів та сирість. На вибір два варіанти вирішення — лягати на холодні лежаки, або «вмикати» опалення. Розпалити буржуйку — хвилин 15, інколи більше, бо сухі дрова закінчилися. Почекати, поки прогріється приміщення — до півгодини-години. Після цього можна лягати спати. Але це не точно, бо дрова в буржуйці горять швидко, їх треба докинути. Сну точно не буде.

Якщо опалювати бункер від котла будинку, то витрати енергії зростуть непропорційно розміру приміщення. Бо там треба гріти землю, а не повітря.

Ідея з бункером буде працювати тільки коли ви там будете спати постійно, система опалення буде на це розрахована, підтримувати певну температуру в помешканні краще, ніж в імпульсному режимі. А такий варіант вимагає наявності ванної кімнати та туалету. Системи вентиляції з рекуперацією. А це тягне ще на додаткові витрати.

Цінник такого бункеру, на квадратів 25 десь, за $40К.

Температура десь біля 4-9 градусів та сирість.

чого це?
якщо бункер під хатою, буде тепло і сухо...
може не так як в хаті, але не 4 градуси

Тепло й сухо буде в двох випадках — зроблена якісна гідроізоляція та присутнє опалення. Але будинок треба над бункером будувати, а не бункер під будинком.

У нас в Одессе на славбодки в старых домах еще камины остались, так мне рассказывали вроде один чувак почистил этот камин потом в комунне шашлыки прямо у себя в комнате даже жарил..

Тоже планирую если совсем прижмет, русскую печь использовать, скажите если можно дровами палить, то и углем тоже можно, какие могут быть последствия если углем не зайдет, то печь может перестать функционировать?

В смысле? Это ж обычная топка из кирпича выложенная Топили и углем и дровами и торфом и даже высушенными коровьими лепешками.
Вообще в селе когда жили все покупали два вида угля — пламенный и орешек в простонародье. Сначала растапливали дровами, потом кидали с верху пламенный чтоб нагнать температуру и орешек чтоб поддерживать температуру.

не каждая печь выдержит уголь, так что нельзя просто так взять и накидать угля

Ну з електро все і так вже готове, а ось по газу придивляюся до комплектів форсунок для котла під lpg та шукаю де заправляти балони:) В цілому по опаленню вийде десь в 4.5 рази дорожче ніж природній газ + балон заправляти 2 рази на тиждень.

На дрібних газових заправках. Бо на мережевих, як мінімум, у Києві відмовляються. Це якщо дуже треба. Зазвичай за кілька гривень додатково на балон. Але кониролюйте вагу.

Ну в цілому я можу провести клапан в машині аля ГБО і хто там буде перевіряти що в мене насправді дизель :D

Гарна ідея, потрібні надійні з’єднання.

Ну в цілому я можу провести клапан в машині аля ГБО і хто там буде перевіряти що в мене насправді дизель :D

Кроилово ведёт к попадалову.

Да ми вже зрозуміли с ваших минулих комментів що ви навіть щоб автомат в щитку поміняти — викликаєте "спеціаліста"=)

у авто балонах стоїть відсікач, у побутових балонах — його немає. є суттевий ризик перевищити паспортний тиск, бо вони заправляються на вагу. Тому той. хто заправляє ці балони має взяти до уваги вищий тиск атвомобільного газу, порахувати скільки кілограм газа є у балоні, яка його максимальна ємність (на нормальних пишуть скільки кг можна заправити) і відняти мінімум 10% для автомобільного.

PS є побутові з відсікачем, дореч. Але якщо мова про 50 літрові стандартні — не бачив.

Так ніхто і не казав напряму прикрутити, звісно всю основну обвʼязку з гбо треба взяти. Вартість мультиклапана 1200-1500 грн. Тому це вже нюанси:)

не вийде так просто, треба буде декілька балонів ставити на рампу, бо звичайний побутовий балон з редуктором обмерзнуть коли котел почне працювати на всю потужність.

В мене зараз однушка, він на 40 градусах вже тактує. Тому там буквально 8 квт потужності максимум. Але дякую за пораду

Вообще реально где то газовый баллон заправить? Я так понимаю газ разный бывает метан, пропан, бутан, на заправлках этот баллон не заправляют же?

На газових заправках і заправляють. Але на деяких є перехідник, на деяких немає. Здається якийсь мій знайомий його навіть купляв.

перехідник на промі купить три секунди

Загулив і виявляється й досі є компанії, які як в 90-х, коли ще газифікації не було, доставляли спецватажівками великі балони і забирали пусті на умовах оренди їхнього чи обміну на свій. На 50л балоні це можна місяць з газовим котлом і плитою жити для 2к квартири.

За попередньою домовленістю можлива доставка або обмін заправлених побутових газових балонів на 50л і 27л у Києві.
На 50л балоні це можна місяць з газовим котлом і плитою жити для 2к квартири.

з плитою так, з котлом навряд

В звичайному комфортному режимі точно ні- там треба таких балонів 6-7. В режимі виживання та з конденсаційним котлом мабуть таки можна розтягнути, але це звісно пальцем в небо.

там треба таких балонів 6-7

Приблизно так по моїм розрахункам і вийшло на квартиру:)

метан, пропан, бутан, на заправлках

грубо говоря це один і той же газ, назаправках можна заправити треба перехідний на промі шукати

грубо говоря це один і той же газ,

Что, б***ь???
ничосе суббота начинается....

Ну з одних і тих же нейтронів та протонів. Та в принципі гівно та цукерки то одна і та матерія, різниці нема

Ні, пропан/бутан то lpg це біля 12 атм в балоні, метан це CNG де біля 200. Ну і відповідно балон для lpg ви заправите метаном але тільки один раз:)

Аккумуляторы, интернет по оптике, но самое наверно важное — это дача за городом с печью на дровах.

печь буржуйку можно поставить это не сложно, главное все правильно сделать, что бы ночью потом не угареть...

підтримую дружні стосунки з людиною, у якої є приміщення з пічним опаленням на дровах, де можна буде в разі чого переночувати і приготувати чогось гарячого поїсти

Можно на улице костер развезти, то судя по коментам, многие ходили в поход и знают как это делается. Касаемо туалета, то наверное будет решаться, копанием глубокй и большой ямы на детской площадке многоэтажке, как это на рок-фестивалях делается...

реально Man proposes, God disposes: варто було тільки написати, як людина дуже раптово відбув до війська
накрився план, іншого поки нема

Так це ж лише людину забрали, а пічка все ще стоїть? Чи теж вивезли?

Стоїть, але цех з нею закритий, ключі в інших людей, яких я не знаю настільки добре, та і формально домовитися я не встиг, думав користуватися по ситуації.
І не забрали, а сам подався, але неочікувано, можна було б попередити хоча б за тиждень, а не в день від’їзду, хоч напитися перед поїздом встигли

хтось вже писав про оптимізацію розміщення...

замість десяти кімнат жити у двох найкраще утеплених.. ще й від кухні тепло...
холодильник винести на балкон... або вимкнути на зиму

і т.д.

а круто зараз люди живуть в Україні! — десяти-кімнатні квартири, ну нічо так :)))

ну не всі ж в квартирах живуть, прикинь...

якщо хата... літня кухня... гараж... сараї... ділянка... влітку речі розкидані по всьому простору...

а коли постає питання опалення... ну не опалювати ж усі закутки, де влітку ходять люди...

тоді повністю згоден, так і треба робити.

Ну якщо у тебе будинок з 10 ти кімнат то це ні***овий такий будиночок. І повністю автономне його опалення твердим паливом ти дозволити собі можеш.

приблизно написав..

хоча зараз ... живу у чужому ... звичайний кам’яний будинок... років 60... якщо порахувати усі кімнати, коридори, веранди, літні кухні, добудови, прибудови, сараї... мабуть і більше 10 буде 🤔

ясна річ, нема смислу це все опалювати, бо... людей нема стільки...

Раніше люди в печерах жили :)
Там гарний мікроклімат, хижаків майже знищили.

Доречі мало чомусь говорять про запаси кешу. Я взагалі рідко їм користуюсь Але кеш у гривні має бути на усіляк випадок. Причому бажано ще дрібний

ага... раптом у супермаркетах термінали не працюватимуть

так вы можете прямо на кассе в супермаркете деньги с карты обналичивать.

и на заправках тоже

Кілька ящиків патронів 2-3 калібрів. Дробовик, помпова рушниця, якась модифікація АК, або арки.
Якщо багаті, то кулемет. Також 2-4 ящика консервів та бункер, бліндаж.

От смієтесь, а в невеликому місті наприклад під час перших блекаутів працював лише один банкомат на 200к населення. Карткові платежі всі лягли
Ще було таке що Х-101 приземлили на Київстарівську вишку і в усьому районі не працювали термінали. Просто бо усі вони на Київстарі :-) От реально усі крім АТБ.
Всяке трапляється.

Кілька ящиків патронів 2-3 калібрів. Дробовик, помпова рушниця, якась модифікація АК, або арки.
Якщо багаті, то кулемет. Також 2-4 ящика консервів та бункер, бліндаж.

напильник для мушки.

Толсто :-)

не «толсто», а «жызненно»

з такою підготовкою вже один крок до підписання контракту

+ лук со стрелами, боевой молот и копьё — на случай когда патроны и стрелы закончатся, а обороняющийся ещё тру рембо ;)

Рембо звичайно крут що протистояв один всій червоній армії, але навіть він прихуїв би від арт обстрілів і фпв-дронів.

Кеш у гривні, євро та доларах десь 10-20к, якщо стабільні доходи.

кеш у гривні має бути на усіляк випадок. Причому бажано ще дрібний

у шАгах )

піздно (к) (тм) нацбанк уже вилучає 10 копійок я вже точно не помню що ще лишилися здається 50 копійок і чи ще щось уже не знаю

но у мене вже є монети по 1 грн по 2 грн по 5 грн и по 10 грн )) по 20 грн здається нема

у шАгах )

ЗЫ: ну хіба що на деномінацію у нас у ссср так було 61-го року

В США скоро деномінація з бітка 000 знімуть?

колись давно читав... американський інженер, занепокоєний тим, що син багато дивиться телевізор... зробив цей телевізор тільки від велогенератора...

американський інженер, занепокоєний тим, що син багато дивиться телевізор... зробив цей телевізор тільки від велогенератора...

цю історію треба доповнити трагічним але повчальним фіналом!

..йшли роки, син виріс, а інженер посивів. коли пенсіонер-інженер захворів на ковід його підключили до апарата штучного дихання, розробленого за кресленнями його сина, і інженер помітив збоку якусь ручку
— що це синку?
— цю ручку треба крутити щоб виробляти електроенергію для твого апарату, тато!
— синку, за що?!
— за телевізор мого дитинства, сцуко)

некоректне порівняння..
апарат для забезпечення життя і телевізор 🤔

А може для підлітка 70-90 років телевізор — це все його життя, як для музиканта — «rock is my life»:
youtu.be/hZRmcvurH5I

Ну так як і зараз смартфон. бути он сейм пейдж із однолітками це ключ до соціалізації. Інакше це просране дитинство. І далі купа не здорових пунктиків у дорослому житті як наслідок

Проблема у тому що батьки забувають про те що для них зараз «дрібниці» було надважливим коли вони самі були дітьми.
Наприклад я, як подорослішав, вже залюбки спав у літаку, а коли був малий то нудився і хотів почитати книжку, а батьки її відбирали — типу зір зіпсуєш, хоча що там за ті 3-4 години зробиться..

на чому готувати, коли нема електрики
m.youtube.com/watch?v=5sVVPNsy1Gk

3 зарядні станції середні: всі 3 заряджаються за 50 хв до 100. Газ є і це великий плюс, бо він вирішує насправді і питання помитись і питання поїсти і каву попити. Самої електрики багато не треба. Макбук і погнав. Холодильник дуже довго виїдає станцію, тому і тут норм: але я ще в морозилку натикав аккуми холоду. Ну і газовий балон на всяк є і плитка туристична. Купа ліхтариків та вся квартира натикана з аліку світильниками з датчиком руху на акумах: це взагалі дешевий топ. Дружина ще накупила сухпаїв повну кладову та консерв.

Дружина ще накупила сухпаїв повну кладову та консерв.

Мы после такого затаривания олию и макароны года 2 не покупали

я обычно держу обычный запас продуктов долговременного на объём расчётно до года обычного потребления на пример кофе обычно у всего как раз до года или не много от года срок хранения

ЗЫ: потому отчасти оливкова олия давно заменила подсолнечную ещё при царе ))

ЗЫ: а как вы 2 года на столько купили или на столько потом его не ели как «ели обычно»?

на пример кофе обычно у всего как раз до года

После нескольких месяцев после обжарки теряет вкус. Да и вы вроде в США живете?

После нескольких месяцев после обжарки теряет вкус.

имхо возможно но не сказать чтобы я на столько фанат по кофе или же ж точнее тоже на столько (у меня есть ручные кофеварки в т.ч.) но там просто раздельно разделяется кофе который на каждый день и кофе который для удовольствия

... к сожалению «кофе который для удовольствия» то делать его каждый день я сегодня уже просто не вытяну по ментальному ресурсу сильно ограниченый у меня сори

Да и вы вроде в США живете?

кумэ а вы бачылы той кофэ шо воны у амэрыци отий соби варять? ))

но там просто раздельно разделяется кофе который на каждый день и кофе который для удовольствия

тоже вариант, на черный день и нормальный

... к сожалению «кофе который для удовольствия» то делать его каждый день я сегодня уже просто не вытяну по ментальному ресурсу сильно ограниченый у меня сори

Я имел ввиду покупать посвежее и хранить меньше. Я даже встречал относительно свежий в польских и украинских супермаркетах, 1-2 месяца после обжарки.

А что там за сложные процессы? Я надеюсь, это не про ручной помол?
Можно юзать эспрессо кофемашину, рожковая для людей с повышенным ментальным ресурсом и автомат для остальных. Или варить в турке вместо медитации.

кумэ а вы бачылы той кофэ шо воны у амэрыци отий соби варять? ))

:)

1-2 месяц и кофе в мертвяк превращается. Естественно какая-то часть аромата и кофеина остается, но после того, как попробуешь кофе с ростера 1-2 недели уже с никаким «годом» не сравнится. Можно шоковой заморозкой замораживать, тогда он долго хранится

не погоджуюсь) якщо хороша упоковка і там зерно — просто кидаю в морозильну камеру. якщо не кидати то через місяць топова колумбія — все ще топова колумбія =) Можу погодитись про 4 місяці. Але 2 — вона норм. Але не мелена, звісно. Прямо з ростера пити? Це ж не по феншую =) Зерно має настоятись з тиждень мінімум, пройти всілякі мудрі процеси на кшталт дегазації тощо.

ЗЫ: а как вы 2 года на столько купили или на столько потом его не ели как «ели обычно»?

Обычное себе потребление. просто мы реально много купили. Бывает, психанул ©
вообще говоря «запас обычных продуктов на год», даже на 5 человек — это не так много и дорого (ну, по айтишным меркам)

вообще говоря «запас обычных продуктов на год», даже на 5 человек — это не так много

гыгы ну у меня же ж цыфры прямо на руках а мешки прямо в норке ))

... мой на 1 человек расчёт по чистым углеводам исходя из уже эмпирически уточнённого обычного потребление сложился 1 кг риса в неделю

на год это соотв. 52 кг ну даже если бы был мешок как было 50 кг я помню мешок крупы сахара как был у нас в ссср и потом после то выглядит это всё равно внушительно

примерно то же ж самое по олии расчётно 1 литр в месяц ну ок олии у меня чуть с запасом наверное пару дюжин и как раз не сложил в ящик (надо привезти ящик куда складывать из одной норки в другую год уже не могу собраться перевезти пустой ящик) то как раз под ногами путается тоже так нормально выглядит

если взять 5 человек ... ну чисто моими прикидками кто вообще все эти люди положим 3 больших и 2 маленьких маленьких пусть едят в половину итого 3 + 2×0.5 выходит на 4 надо множить

4 мешка риса по 50 кг условно выглядит всё равно довольно внушительно я проверял ))

это не так много и дорого (ну, по айтишным меркам)

что интересно это в сумме ещё и выгодно как то «не по айтишным меркам» потому что я всё покупаю в мелкий опт и под ситуативную распродажу я как-то подумал #внезапно что люди которые себе не могут позволить они по сути ведь переплачивают в розницу и там с одной стороны не так и много (ну по айтишным меркам) но если по обще человеческим ну не так и мало как то буквально «вот на эти 2% и живу»

ЗЫ: плюс это (уже заложенная уже откатанная рутина) как-то резко выручило в новом био техническом состоянии как то я думаю если бы б «в розницу» я бы б уже не вытянул бы б просто голодал бы б периодически

4 мешка риса по 50 кг условно выглядит всё равно довольно внушительно я проверял ))

ну, скажем, 300 кг картофана в углу моего погреба выглядело совершенно незначительно
недавно жена решила разбарахоится, разгребли сарай, кладовую, баню, летнюю кухню, просто кухню
а потом вспомнили что в подвале что-то вроде оставалось
пкоа что выгребли 2 палеты кукурузы, горошка, разных заправок на борщи и так далее
я ж не в квартире живу, а в доме
тут затарится нефиг делать — и место еще и останется.

Теж відчуваєте, що можуть влаштувати в США, ЄС расові війни всіх проти всіх в наступні 10-20 років? В США вже були тестові прогони бунтів чорних, типові локальні апокаліпсиси як в Новому Орлеані 2005.
«Європейський Союз активно формує екстрені запаси, розробляє кризові стратегії й закликає громадян створювати продовольчі резерви на випадок надзвичайних ситуацій, що свідчить про серйозну підготовку до сценаріїв масових катастроф.»

Я в 14 году купил 50 банок тушенки, съели только потому что брали их потом в байдарочные походы на всю группу.
Крупы упаковывали дополнительно в пакеты и клали на 1-2 дня в морозилку после покупки для профилактики от жучков в них. Хотя конечно можно упаковать герметично в стеклянные банки с крышками или спец прозрачные упаковки и потом выкинуть испорченное.

и потом выкинуть испорченное.

по факту, кроме олии 50% запасов туда и ушло :)
что-то пропало, а что-то просто утратило актуальность.
отдали соседям собак кормить.

Для сыпучки лучше использовать такое.https://www.youtube.com/watch?v=YO83-vE-2ZM ну и конечно ящик соли это 100%!

Зброя, загін самооборони в районі з 10-30 людей для чергування у випадку НС?
Практика показує, що краще виживати поселеннями 200-300 людей, це 50-80 чоловіків, 30-40 жінок в резерві (які вміють водити авто, стріляти). Це для захисту від мародерів.
У випадку нападу регулярної армії в батальйон без укріплень і важких калібрів, мінометів, fpv тримати оборону 20-40 людьми проти 100-200 дуже важко.
І головне в 150-200 км від мегаполісів. Бо мегаполіс це джерело банд з 10-50 відбитих чоловіків, таких банд в місті мільйоннику буде більше 1000 у випадку апокаліпсису, природної, техногенної катастрофи або сірої зони. Простий розрахунок з 1 млн 50-100 тисяч людей можуть почати мародерити навколишні маленькі міста і села.
Банди можуть зростати до 100-300 людей. Більше ватажок, «отаман» рідко може контролювати. Одиниці здатні зібрати банду в 1-5 тисяч людей.

Банди можуть зростати до 100-300 людей. Більше ватажок, «отаман» рідко може контролювати. Одиниці здатні зібрати банду в 1-5 тисяч людей.

да ладно, вы 90-уе забыли? Там банды были ше ого, еще свои филиалы имели в других регионах. В этом году, лично я был свидетелем такого. Где то в 2ночи, 4 пацанчика, хотели зашманать автомашину, брат увидел начал им кричать, шебы валили, но это их не сильно испугало, даже начали огрызаться, но оботрять не стали, т.к. у них ничего не получилось, спустили колеса через нипель у жиги. Когда мы выбежали, их уже не было.

Еще запытанячко будет, сколько этот экофлов будет заряжаться, можно ли его через квик чердж как то зарядить?

Вылка-вылка — в этом сезоне ще буде актуально? Не все ещё попробовали

При наявності місця у щиток можна поставити дво/трипозиційний перемикач, яким подавати живлення із мережі чи зарядної станції. Є рішення на DIN-рейку, у т.ч. автоматичні.

Всі так рофлять над вилка-вилка, але іноді це єдиний варіант

Причому бл*дь, це ж не процедура пристикування мкс. Досить проста процедура на три кроки. Айтішники не здатні строго слідувати інструкції в три кроки? (відключив щиток — вставив вилкавилка — включив екофлоу. назад строго в зворотньому порядку)

Айтішники не здатні строго слідувати інструкції в три кроки?

95% таких.

Тому їх ніжно називають аутішниками...

зробити АВР може навіть програміст, там 3 деталі — два контактора та реле напруги з сухими контактами

зробити АВР може навіть програміст, там 3 деталі — два контактора та реле напруги з сухими контактами

Странно, а у ABB щиток АВР — єто ахринеть сложная (ну как для любителя) штука из 20+ запчастей стоимостью в 1000+ баксов....

Там й характеристики трохи інші...

Там й характеристики трохи інші...

те же саміе — переключение ввода в зависимости от активности
какие тогда другие? ну разве что по надежности... :)

Є декілька важливих показників: швидкість перемикання (менше — краще), потужність навантаження (більше — краще), шуми при переключенні (повна відсутність — ідеально) й так далі. А це все впливає на вартість та якість роботи.

швидкість перемикання (менше — краще)

ABB с вами не совсем согласен
потужність навантаження (більше — краще)
32А хватит для всех ©

шуми при переключенні (повна відсутність — ідеально)

Вообще насрать. Врядли оно будет звучать как взлетающий самолет, всё остально — терпимо

й так далі

А вот надёжность, и чтобы из-за залипшего контакторая у вас не встретились две линии снабжения — вот это уже имеет смысл

ABB с вами не совсем согласен

Тоді вони йдуть лісом.

Вообще насрать. Врядли оно будет звучать как взлетающий самолет, всё остально — терпимо

Про інші шуми мова йшла. Ті, які виникають через дугу при замиканні або розмиканні.

Тоді вони йдуть лісом.

И правильно, что они понимают в єлектротехнике.

Про інші шуми мова йшла. Ті, які виникають через дугу при замиканні або розмиканні.

а, єти... да, при переключении нагрузки на подстанциях более чем 200Квт такое часто случается
слава богу что блин в домашних щитках такое бывает редко. особенно если ставить не китайские «типа авр», а что-то более вменяемое. Хотя... кто тот АВВ слушает, что они понимают.

И правильно, что они понимают в єлектротехнике.

Це не той випадок. Вони можуть розуміти все що завгодно в електротехніці. Але якщо є конкретні вимоги, а вони в них з якоїсь причини не вміють, то вони не підходять з обʼєктивних причин. Це як, якщо мені треба возити грузи на тисячі кілометрів, то електрокари мені не підходять. Не тому, що виробники не вміють в машинобудування, а тому, що продукція не відповідає вимогам.

слава богу что блин в домашних щитках такое бывает редко.

Там вживають максимально заходів, щоб час був мінімальним та не руйнівним.

. Але якщо є конкретні вимоги, а вони в них з якоїсь причини не вміють

Совершенно согласен. АВВ не умеют в требования по єлектротехнике.

Це твої слова, не мої ;)

вони в них з якоїсь причини не вміють

Точно, єто не твои слова, а мои, пардон муа.

Припиняй виривати з контексту фрази

Але якщо є конкретні вимоги, а вони в них з якоїсь причини не вміють, то вони не підходять з обʼєктивних причин.

Це повна фраза. Пояснення я вже давав

Це як, якщо мені треба возити грузи на тисячі кілометрів, то електрокари мені не підходять. Не тому, що виробники не вміють в машинобудування, а тому, що продукція не відповідає вимогам.
Припиняй

А что блин если нет?

Пояснення

Єлектрокари, шмарокари....
как єто соотносится к требованим безопасности при єксплуатации єлектроустановок? Не понимаю
с другой стороні — а мне то что, ві там у себя хоть папа-папа используйте, єто не моя печаль

как єто соотносится к требованим безопасности при єксплуатации єлектроустановок? Не понимаю

Гадки не маю. Я тобі про сіно, а ти мені про солому.

Я тобі про сіно,

как наговоритесь о гербариях — давайте вернёмся к электрике

Навіщо? Там все зрозуміло, як на мене. Треба готове рішення — купляй АББ, хочеш дешевше — збирай сам на реле та контакторах. Хочеш щось, що буде відповідати твоїм умовам — замовляй кастомну розробку. Я не розумію, що там ще треба обговорювати

хочеш дешевше — збирай сам на реле та контактора

нахрен надо
средний девелопер не в состоянии ни логгинг сделать, ни ншви обжать (если вообще знает что єто такое и зачем)
Собирать что-то самому... на реле и контакторах... пусть лучше лампочки меняет и на єтом успокаивается.

Поганий той солдат, що не мріє стати генералом.

Тому по собі не треба всіх міряти. Деякі схеми настільки тупі, що не вимагають зайвих зусиль по зборці. Зараз вся електрика — конструктор. Навіть для особливо лінивих є прохідні контактні клеми від тих же WAGO, щоб ти міг швидше комутацію в щитку робити.

Деякі схеми настільки тупі,

Многие програмисті тоже :)

Навіть для особливо лінивих є прохідні контактні клеми від тих же WAGO

Которіе народ покупает или на рінке, или на алике, по итогу у него палена вага, которая, в принципе, нагрузку держит, более менее, но прогер на рінке же покупает усеченній провод, проводку кладет полторашкой шввп, автоматі вібирает «номинал в номинал» и так далее (ну там — зажимае шнур под винт/площадку без ншви, или ншви обжимает пассатижами)
И если, в принципе, каждая из єтих мелочей сама по себе не слишком смертельна, но всё вместе приводит к огромным проблемам.

Я про інші клеми, ось про такі
amperok.com.ua/...​5_35_wago_2002_1201_1.jpg

Автомат все ж таки бажано брати по номіналу, не треба ставити на кіловат навантаження 40+ амперний автомат. Це просто безглуздо.

такие тоже на алике берут. но согласен, такие вроде бі не такие паленые, но мне они особо не нравятся, если честно
как-то особо не вижу необходимости. вот крос-модули єто тема
единственное что бесит — у нас в продаже в основном «нулевіе синие», а я бі хотел еще «фазній красній», єто біла бі темка.

На ті WAGO проблема перемички дістати. Їх чомусь до нас не возять. Але тема класна. За хвилин 10 можна пів хати перекомутувати.

да. но на проме так себе, в наличии в магазан нету
ну и я в принципе не очень люблю лишние перемічки в щите
«Электротехника это наука о контактах», лишний контакт — лишняя точка отказа
но вещь, безусловно, удобная.

ну и я в принципе не очень люблю лишние перемічки в щите

Тут залежить від навантаження. На потужні споживачі я б теж не ризикнув використовувати такі клеми.

Тут залежить від навантаження. На потужні споживачі я б теж не ризикнув використовувати такі клеми.

Ну, если не зарываться, то врядли в быту можно найти потребителя более чем 10А на линию 2.5мм2
Бойлер (проточный), электрокотёл и (возможно) электропечь — я в расчет не беру, там очень сложно что-то прогнозировать, надо смотреть
но если брать квартиру, то за исключением проточного бойлер и плиты (ну тут зависит от) — всё прекрасно вешается на 10А, а проходные клемники, как правило, 24-32А, так что там всё ок.

Залежить від схеми підключення пристроїв. Ідеально мати одну лінію на розетку. Але це кілометри кабелю та електрична шафа на пів стіни. Якщо підключення зроблено по принципу прохідних розеток, то легко можна вмикнути на одній лінії чайник, сендвічивницю та мікрохвильовку водночас, сумарною потужністю під 4КВт, а це вже за 16 ампер. Для 2.5мм2 це також майже впритул.

Варочні поверхні теж ще та срань. Я взагалі не розумію, навіщо вони так проєктують. Сумарно вони можуть їсти за 7.5КВт, при цьому підключення за замовчуванням там однофазне. Однофазне, Карл! А якщо хочеш три фази, то тільки дві. Ну розподіли ти конфорки по фазах, схема простіше буде, вимоги до зʼєднань, все краще. Але ніт.

Залежить від схеми підключення пристроїв. Ідеально мати одну лінію на розетку. Але це кілометри кабелю та електрична шафа на пів стіни.

Отнюдь
у нас получается в среднем как?
Хуже всего — єто кухня — тостері, шмостері, микроволновки, чайники, печи. ну тут как бі если «по правильному», чтобі «держало максимальную нагрузку» — єто в раздел фантастики, если включить вс’ сразу, то никакого ввода не хватит
а значит — надо всё таки маозги иметь и не врубать всё сразу, а значит 3*2,5
Бойлер, плита — тут как бы без вариантов, отдельные линии каждому. в зависимости от мощи — или 2,5 или 4. Можно 6, не так и дорого, зато уже навсегда
по комнатам... Ну, кондиционер. Ну, временами утюг и пылесос. Всё, больше мощи там нет, следовательно — 2,5, больше и меньше не имеет смысла. Да, конечно, желательно чтобы розетки каждой комнаты висели на своей линии.
так то да, «по богатому», «щиток-розетка», миниуму рисков, максимум проводов. но не всегда это рационально.

6 квадратів для однофазного підключення варочної поверхні малувато.

но не всегда это рационально.

Економічно не вигідно просто.

да ну навіть для самих тяжких умов тіпа пучок дротів в одній трубі для 6мм2 допустимо 40А ~ 9кВт. Я не представляю що треба гріти на плиті щоб довготривало споживати 9кВт.

Ткнув в першу індукційну варильну поверхню

Специфікація:
Потужність конфорок, кВт: 1,4 / 2,2; 2×1,8 / 3,1; 2,2 / 3,7
Перша цифра — діаметр конфорки, друга — потужніть
2.2 + 3.1 + 3.1 + 3.7 = 12.1 кВт. сумарної потужності.

Я розумію, що ти не завжди будеш вмикати всі 4 конфорки на максимум. Але кабель мусить бути на це розрахований.

Я розумію, що ти не завжди будеш вмикати всі 4 конфорки

В современном мире никто никогда не будет так делать.

Значить ти ще не достатньо селюк :D

Значить ти ще не достатньо селюк :D

Даже в селе никто не станет так делать, особенно «селюки»

Дві конфорки для самогонного апарату, дві — для казана свиням наварити...

Дві конфорки для самогонного апарату, дві — для казана свиням наварити...

на электричестве.
на 3квт входной мощности
удачи.

Зараз наколядувати собі 15 вхідних кіловат не сильно велика проблема...

Зараз наколядувати собі 15 вхідних кіловат не сильно велика проблема.

да, всего порядка 36 тыщ за повыншение мощности/40К за 3фазку, добавить сюда индукционную плиту нужной мощнотси — и всё для того чтобы «Дві конфорки для самогонного апарату, дві — для казана свиням наварити..»
рационально, нечего сказать

Ти недооцінюєш хазяйновитість наших людей... Та силу самогону... :D

Самогон був ходовим в 90х (коли мої батьки за цього купляли солярку в колгоспників, вже на початку 2000х лише за бабки). Нині вже не та епоха.

Не той самогон просто. Став більш якісним, настоянки там різні зʼявилися... :D

Ти недооцінюєш хазяйновитість наших людей

Которые точно знают, что на газу — дешевле, чем на индукционке с электрикой.

Золоті свині вийдуть, якщо їм на електроплиті готувати. Для цього в дворі має стояти буржуйка зварена з дисків для вантажного авто.

Це коли в тебе нічого іншого робити, то можна й на буржуйці. А коли треба рох-рох та в продакшин, тоді всі методи підійдуть.

Всі розрахунки по електриці враховують коефіціент використання, зазвичай біля 60% для жилого фонду. Ніхто не закладає 100% навантаження.

Це поки не почала плавитися ізоляція. :D Тоді одразу все на свої місця стає. А те, що ви кажете, це для розрахунків трансформаторів та іншого обладнання. Там все вірно.

Для третій категорії коефіцієнт 0.3 у реальності, тобто на 100кВа підстанцію підключають 300кВа абонентів

Для третій категорії коефіцієнт 0.3 у реальності, тобто на 100кВа підстанцію підключають 300кВа абонентів

Ссылку на нормативный документ?

раздел 3, РОЗРАХУНКОВІ ЕЛЕКТРИЧНІ НАВАНТАЖЕННЯ

зависит от типа панели
6мм2 — это гарантированные 10КВт, у вас же не домна....

..., плита — тут как бы без вариантов

А чому опцію газової плитки не розглядати — не зручно? (по ідеї для села заправив балон — і використовується коли треба)

А чому опцію газової плитки не розглядати — не зручно? (по ідеї для села заправив балон — і використовується коли треба)

В селе еще как бі может да, в городе — однозначно нет
но так то да — ОЧЕНЬ неудобно
Раньше, помнится, централизованно машині ездили, меняли баллоні. как сейчас даже и не знаю, больше 30 лет не сталкивался с єтим.

Мова про газовий балон в селі, по ідеї так — відключив, поїхав на автозаправку де газом заправляють, заправили його, привіз назад, підключив, або когось попрохати хто знає щоб підключив якщо сумніви як правильно

на заправках вроде как не должны заправлять (но заправляют)
в селе да, можно
есть еще балонные рампы, там вообще хорошо — но это дополнительный гемор и расходы
сейчас есть хорошие современные небольшие баллоны, как раз городским пригодятся — таскать легко, они новые и надежные, небольшгшие

зато без електрики готувати можна, по ціні мабуть і дешевше

Тільки заправляти туди треба тільки пропан/бутан, а не метан.

Шланг прикрутив та й годі.

я не спец у тому — бачив ще часто що зразу після підключення намилюють стик щоб глянути навсяк випадок чи не пропускає

Це робили через погані прокладанки та коряво нарізану різьбу.

Ну чекайте, в типових квартирах/будинках електрика це простіше ІТ, сенс відвалювати скажені гроші за те, що можна самому на вихідних зробити!?

сенс відвалювати скажені гроші за те, що можна самому на вихідних зробити!?

Для начала — хер там плавал «на выходных»
Если нет навыка, нет инструмента, материалов, етк — это далеко не одни выходные

Про вихідні це образно, просто у вільний від роботи час. Я в своїх хатинці, де доробляю ремонт, більшість робіт роблю сам. Електрика найбільш простий і чистий етап. Головне дотримуватися нормативів по номіналах, прокладати кабелі ( ВВГ-НГ) прокладати строго вертикально і горизонтально. Інструменти, ножиці по металу для різки кабелю, витрутка, тестер це з того що у більшості всіх є в госпотарстві. Зі специфічного — стрипер і кримпер.

кримпер.

Кримпер? для ввг? или для щитка?

щоб час був мінімальним та не руйнівним.

Угу. например — контролируют всплески напряжения при переключении, да? Или контролируют залипания контактов. Или... да не, бред какой-то.

я б подивився, є картинка чи партнамбер ? для багатих сікуельщіків можна і на АББ зробити, простому наріду вистачить РНПП-311М та два контактора від Енергомаш

какое нахрен реле контроля фаз, ві блин о чем? для авр? ві собираете объединять условный грид с условной зарядной станцией? не надо так
library.e.abb.com/...​te_AutoTransferSwitch.pdf
вот тут, но там ошибка в спецификации для домашней схемі

в разделе 3.3.2 для CA4-01 Auxiliary Contact Block должен идти артикул 1SBN010110R1001, а не 1SBN030111R1000

еххе, все ж таки я забагато оптиміст, що навіть програміст впорається з такою простою штукою.
реле потрібно для контролю мережі, якщо її нема, дозволяється ввод 2, якщо там напруга є — забороняється.

у схемі абб все так само
CM-PVE Phase monitoring relay 1 n/o,
L1,2,3-N=185-265 V AC
or
CM-MPS.21S Three-phase monitoring relay 2 c/o, 0,0.1-
30s, L1-L2-L3-N=3×180-280 V AC

у абб додаткові контакти, лампочки та кнопки, бо такі модулі, берить відразу повні контактори від інших виробників і реле з вбудованимі діодіками та кнопкою ручного перемикання.

а ві обратили внимание на 1SBN030111R1000?

боже, це ж важіль механічного блокування, це і не дає перейти з вилка-вилка апокаліпсісу на АВР, 1000 євро США АББББББ !!!111

datakom.kiev.ua/...​bMgKgu-69a0T2g7YZYcBQlMy4

дивиться, можна такий купити якщо хвилюєтеся, кількість деталей (3) не змінна. чи іншу пару контакторів з блокуванням. АЛЕ, ніхто не заважає зробити чисто електричну блокировку, коли другий контактор не може зімкнутися якщо перший не розімкнувся, блокування має сенс у реверсі двигуна, наприклад, де часто змінюється положення і є реактивний струм, у авр це не треба

боже, це ж важіль механічного блокування

Да, это та хрень, которая не дает вам (в ручном и автоматичнексом режиме) столкнуть нос к носу две линии подачии ЭЭ
Но, разумется, кому оно надо.

АЛЕ, ніхто не заважає

ну разве что правила надежности, но кому оно опять таки надо?
Дайошь электронику :)

це ж буде жах коли вони зʼєднаються з вірогідністю 1 до 10^27, на рівні Чорнобиля, відключитися узо вхідне, жесть. тому тільки вилка-вилка і ручний процес, або абббб. зрозуміло.

але якщо ви не сікуліст, не сцить, гугліть «рнпп 311м схема авр» і автоматизуйте як дорослі

Час спрацьовування УЗО — не нульовий.

відключитися узо вхідне,

Что, простите? каким бананом УЗО поможет при подаче встречного напряжения на вход зарядной станции?

але якщо ви не сікуліст, не сцить, гугліть «рнпп 311м схема авр»

первая же ссілка
www.youtube.com/watch?v=seHqMtiLFuU
«Почему АВР на rnpp-311m полное го#но»
вторая ссілка

«Схема АВР с РНПП-311М не является стандартной, поскольку это реле контроля напряжения, а не полноценный коммутатор для АВР.»

есть от производителя схема подключения в режиме АВР?

Окей, реле абб краще бо воно абб, схема від абб краще хоч вона така сама бо у пдф. Про що я і казав, рівень задачі не для сікулістів виявився, ну перемикай далі вручну, для сарая за 20к авр може і дійсно перебір

Про що я і казав, рівень задачі не для сікулістів виявився, ну перемикай далі вручну, для сарая за 20к авр може і дійсно перебір

не слишком у тебя много пафоса, для коренного козятинца?
Типичный «погромист» — ноль знаний, дохера гонору, острое желание применять сложные и нахер ненужные решения там, где они слишком сложны и нахер не нужны.

Усе у молоко, пупсік. А то що система з трьох елементів для тебе складна я вже зрозумів, не треба ще раз про це.

Усе у молоко, пупсік. А то що система з трьох елементів для тебе складна я вже зрозумів, не треба ще раз про це.

если там, где должен быть 1 элемент (простой, механический) у тебя стоит 3 элемента — непростых, электронных, то, видимо, ты не умеешь в простые решение и любишь всё усложнять, пупсик. так что обтирай молоко и иди учитсь простым решениям.

у мене ще складніше, бо 4 до 1 АВР, який працює 10+ рочків без питань та проблем, офіс простих рішень вже попрацював що ти з родиною по козятинським сараям ховаєшся, ну продовжуй далі

і автоматизуйте як дорослі

«как взросліе» — єто по схемам производителя, например АВВ
но лично у меня ручное переключение, т.к. когда такое случается разово — мне всё равно приходится раскочегаривать инвертер и переключать вручну в щитке, а когда такое постоянно — то этим всем занимается сам инвертер.

Айтішники не здатні строго слідувати інструкції в три кроки?

Вони навіть free() після malloc() щоб не ставити Rust винаходять, а тут девайс, яким абсолютно реально самовбитися.

Ви недоопрацювали інструкцію — у екофлоу дві вилки вхід і вихід :)

по разному но большие модели нормально так заряжаются у меня bluetti 3 квт инвертор (относительно старая модель) он умеет заряжать от сети 3 квт

вообще я смотрел за темой последних 3 года там заметный сдвиг в «бытовых моделях» к нормальным мощностям зарядки от сети производители увидели и поняли нормально новый паттерн потребления

Це ж було вже. Чи у країну заїхали якісь нові айтішники, які не переживали зиму 22-23 та літо-осінь 24? До речі, як там Ші бульбашка? Луснула вже?

так )) не тільки вайтішники

ЗЫ: окремо прямо вразила тема оцього класичного національного булінг шеймінга «ой на 3-м році літо осінь зима і не мать усе готове щоб ото холодильник фу така буть» но це класичний радянський патерн інституційної не імпатії ні чого такого нового селяві

О, типовий фуфоголь. Дуй звідси.

Дуй звідси.

а то що? путін нападе?

Та ні, просто твої дописи ніхто не розуміє

Дуй звідси.

то через мої дописи які ніхто не розуміє путін нападе? от лихо! ((

тоді канєшно треба дуть звідси треба рятувать Україну!

якщо не

типовий фуфоголь

то хто?!

Підросли 18-23 літні ІТ сіньйори, яким три роки тому 15-20 років було. В 2022-2023 їх мамки резервуванням електрики, тепла, харчів, води займались.

то хай мамки на консультацію і приходять

Хтось має досвід купівлі акумуляторів Ecoflow/Bluetti з Європи? У нас досі мита/ПДВ нема? І якщо так — чи є сервіси, що допомагають повертати ПДВ при купівлі, наприклад, у Німеччині?

За який період? Я купував у Європі у кінці 22, тоді було без мит, Ecoflow повернули ПДВ.

То же слышал вроде в США они на Амазоне дешевле, чем в Украине продаются, только там же американские резетки будут, или я чего то неправильно понял?

«Рєзєтки» — ще пів біди. Вона буде видавати 110 V (що в принципі для більшості електроніки по фігу) і заряджати її треба 110 V.

в принципі усі американські системи «не самого легкого класу» можна «з коробки» просто подвоїти у підключення до split системи яка буде якраз 240

буде видавати 110 V

на справді там 120

... тож можна заживити на пряму... ну теоретично ще треба той split нуль якось придумать тож сам я не пробував (підключити до радянської мережі 220/230)

ЗЫ: але на справді з того що я спостерігав то хіба пікові ціни були українські які «вигідно з американського чи євро амазон» а потім вони стали нормально плюс мінус во ціні і то у половині українське вигідно

але це якщо казати за промислового виробництва товари побутового класу як то «красива коробка» тощо а на скільки я розумію як от акумуляторі «голі» та плата до них то інвертор «голий» тощо то багато людей я знаю тягли з аліекспрес тощо і я бачив по цінах (з розрахунку на кіловати потужності ємкості) було дуже норм але фактично на вітчизняному ринку усе те просто не було представлено тож і порівняти просто ні з чим тільки якщо за характеристиками електричними

У США відчутно дешевше. Два нюанси — доставка літаком із-за ваги дорого вартуватиме, морем буде довго + 110 вольт. Краще з Європи.

Зараз на Амазоні доступні Ecoflow trail 300 DC за $139.
288Wh, але лише по низькій стороні (12В, USB).
Ноут стане зарядити декілька разів + можна підключити різні USB-пристрої.
Єдине що доставка морем займе коло місяця та вартуватиме коло $20.
Ідентичні речі є у європейських магазинах, виходить дещо дорожче.

Не факт что просто «мощный повербанк» не будет лучше
я похожий флоу на 288 тестировал, он очень много брал на «собственные нужды»
если на 512 — вполне себе железка, часов 6-8 держит связь, монитор, ноут, то на 288 — ну слёзы :(

покупал виктрон в голландии, пдв/пошлины не было
но с 1го января 2026 года вроде как снов будет пошлина/пдв, имейте в виду

но с 1го января 2026 года вроде как снов будет пошлина/пдв

а шо случилось? ))

а шо случилось? ))

Злорадствуем? Довольно пидорское поведение, даже для вас

«настоящие боевые пидорасы» (к) проффесор истории нашего университета

... я попытался найти в этом злорадство моё и не смог я даже вопрос не смог придумать как поставить а что это было пух

Мама любіт скорасть

Слышал вроде в Испании они дешевле. Их лучше там покупать вместе с солнечными панелями, от которых они будут потом заряжаться...

EcoFlow брав із французського Амазону. Трапяються дешевші варіанти refurbished, пишуть що лише розпаковані. Як писав нижче доставка Новою Поштою чи Мостом; потрібно надати підтверджуючі документи по ціні та характеристиках для розмитнення. У песимістичному випадку усе займе до місяця, залежить від митниці.

да могут взять еще на таможне, за экофлов, вроде так.

З власного досвіду мита та ПДВ немає, просто процедура може зайняти якийсь час (ніби до 10 днів).

Покупала в Европе в 2022, шипинг автобусом Вроцлав-Киев xD никаких дополнительных налогов

«871. Тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року N 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року N 2102-IX, але не більш як до 1 січня 2026 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України (у тому числі переміщення (пересилання) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях) у митному режимі імпорту товарів, визначених пунктом 936 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України.

Поки що ПДВ немає

ips.ligazakon.net/document/t243853

Минулоріч брав Bluetti та EcoFlow з Європи через Нову пошту та Міст. Обійшлося без мита та ПДВ.
Зараз замовив ще одну з французського Амазону через Міст. Результат буде за пару тижнів.

Французів не раджу, доставили не на адресу Моста, а на пункт видачі (
Повернулося назад, гроші теж повернули.
По Німеччині більш надійно.

З власного довіду: найкраще знайти знайомих (родичів, колег) в Нимеччині і на чорну пятницю придбати саме в Німецькому магазині офіційному Ecoflow — там будуть величезні знижки на друге покоління станцій, інвертор в подарунок та багато чого. Далі користуєтуся перевізником, який з Європи вам його привезе за 100 євро. Краще за все шукати на фейсбуці або в інсті саме з того міста, де живуть друзі-родичи. Як опція — вони можуть передати вам це будь-яким автобусом до вашого міста в Україні (теж так робила — все чудово). Водій візьме приблизно так само, але краще та простіше з тими ж перевізнниками, вони вам додому привезуть, або відправлять адресно НП з того ж Ужгорода, чи де вони кордон перетнуть. Якщо вже капець і нікого нема за кордоном, то замовляйте через НП Shopping наприклад, але тут вже треба шукати що зараз з поверненням ПДВ, адже мита вже, нажаль повернули. Все одно вийде значно дешевше ніж у нас. Не для реклами: є в Одессі магазин (ТГ канал Tech Shop Little game ) там дуже хороший продавець, що не задирає ціни, брала у нього другу батарею. Подивіться, може в нього буде простіше та швидше. І та — ставьте АВР собі — це зовсім інший рівень комфорту користування станцією. Хай щось пригодиться

Дрова, газовіе конвекторі без электроники, Виктрон+пайлонтех 5квт/ч, Єко 2квт/ч, гена 1.2 квт, 10 л 95, 20л ДТ
запас еды всякой там макароны, крупа, масло, еда собакам и котам. вода в колодце, если чо.
Резервный уличный туалет опять таки.

в целом то же самое что и в прошлый раз
думал прикупить еще пару батарей но смысла как бы нету. при регулярных отключениях всё равно пайлон не будет успевать заряжаться.

10 л 95, 20л ДТ

маловато будєт )) ніт чесно у мене знайомі хто пережили блекаут уже зимній (а нє ну техас якого там року те ж зима була да ну ок) то каже воно не так страшно бачити пусті заправки як отой розпач у очах у сусідів (ну так у людей емпатія не як у недо людей селяві) тож мати запас палива саме на генератори саме «з запасом» каже ну прямо якраз торт

тут «з запасом» ну можна сказати як з розрахунку на всю зиму чисто від генератора

думал прикупить еще пару батарей но смысла как бы нету.

на 2 доби наший досвід і обмін досвідом вивів що оптимальний рівень запасу на 2 доби базового не обмеженого споживання

це також з урахуванням патернів як то на півдні де сонце тож там на сонячну (через електрику) переводиться усе теплове як то вода (гаряча) тож воно так само має покривати від батареї (ну ок тут досі точаться суперечки бо ж так щоб сонце зникло геть на довго такого ще досі не було)

імхо то є виходить сама комфортна норма «не боліти головою» як просто спокійно знати що є запас

при регулярных отключениях всё равно пайлон не будет успевать заряжаться.

тут не зовсім зрозуміло але судячи з твоїх слів (моя інтерпретація?) ти прогнозуєш що за постійних періодичних відключень мережа не буде покривати твоє споживання саме by design

ну не знаю тоді ой ((

ідея збільшості ємності батареї полягає також у тому що саме заряджання можна давати більшу потужність ну виходячи з того правила що батарея скажімо може прийняти 1:1 заряд але краще для неї коли заряд 1:5 ну а деякі так і прямо не можуть 1:1 просто

маловато будєт ))

А больше и не надо, тупо оперативный запас

тут «з запасом» ну можна сказати як з розрахунку на всю зиму чисто від генератора

12 литров в сутки, 5 месяцев, 150 дней, 1800 литров, 2 еврокуба, 90к грн, «чисто про запас»
Ну такое себе

тут не зовсім зрозуміло але судячи з твоїх слів (моя інтерпретація?) ти прогнозуєш що за постійних періодичних відключень мережа не буде покривати твоє споживання саме by design

2 час есть — 4 час нет — виктрон 3к на слабой сети не успевает заряжать пайлон, зарядка идёт 5 часов
в сельской местности (еще и в конце линии), напруга падает до 130-160, виктрон стартует зарядку от 180 минимум, т.е. еще очень много «айдл» времени получается, вариант только подключать зарядку ПОСЛЕ стаба, что тоже вариант и надо попробовать

все остальное...
В принципе, РАЗУМНЫЪ денег стоит только оперативный запас батарей на 10-12 часов, всё что больше — это уже неразумно и нужен генератор

12 литров в сутки

это ж сколько у тебя киловатт час расходуется обычно?

2 час есть — 4 час нет — виктрон 3к на слабой сети не успевает заряжать пайлон, зарядка идёт 5 часов

да я вспомнил ты рассказывал раньше прошлый год или когда

В принципе, РАЗУМНЫЪ денег стоит только оперативный запас батарей на 10-12 часов, всё что больше — это уже неразумно и нужен генератор

если я правильно помню я ещё тогда сразу сказал что батареи как раз для работы с генератором в маятниковом балансировочном режиме когда генератор отработал на заряд батареи в оптимальном по кпд режиме и выключился и так раз в день или в два дня

и с зарядом от сети которая низкого качества та же ж история ставится автотрансформатор стабилизатор что там именно тебе нужно будет чтобы полностью выбирать возможности твоей ветки которая работает на постоянку своей возможности на батарею и уже батарея через инвертор покрывает потребление уже дома в любом удобном не регулярном режиме потребления

Купував зарядні станції на 1кВт і 2кВт на спадах попиту весною 2023 і 2025.
На випадок більших відключень, додатково маю гібридний інвертор + 2.4кВт батарею.

Інвертор плюс 6кВтгод батарейка. Від авто можна підзарядитися на крайній випадок, бо в квартирі генератор не варіант. Газова плитка туристична на балончиках. Запас води пару відер грязної і ~50л питної.
Але якщо блекаут більше 5-7 діб то тут тільки тікати в село на дрова.

6кВтгод батарейка. Від авто можна підзарядитися

скільки приблизно по часу заряджається?

кстати, а каким то боком можно там квик чердже использовать, если свет будет давать только на 4 часа?

Так зарядки можно паралеллить сколько нужно. Обычно 0.5С любой Lifepo4 нормально переносит что означает ~2 часа для заряда.

Від авто так щоб не нашкодити генератору можна ват 500 брати.

великий еко-флоу, бензиновий генератор, багато ліхтарів і павербанків, сух-пайки, запас води, і газовий пальник

ще каністра бензину 20л в підвалі, от думаю чи варто докупити ще 2×20л, все одно не пропаде

Однак відповідно до сучасного ГОСТу, пальне всіх марок має гарантійний термін зберігання — один рік від дати виготовлення. Це зумовлено тим, що нині в бензин додають велику кількість присадок.

Однак відповідно до сучасного ГОСТу, пальне всіх марок має гарантійний термін зберігання — один рік від дати виготовлення. Це зумовлено тим, що нині в бензин додають велику кількість присадок.

Я так регулярно стратегические резерві солярки отдаю соседу для трактора и пилу на пилораме мыть

Це зумовлено тим, що нині в бензин додають

так так раніше трава була зеленіша )) у нас у ссср були у гаражі 200-літрові бочки якщо що ну бо було де «брати» 76-й да тож там на дні накопичувався осад ну такий нормальний такий осад якім грубо кажучи гараж можна було красить

ЗЫ: загалом так якраз навпаки сучасний бензин багато кращої переробки саме фракційної без додавання присадок до речі зараз у росіян якраз з цим зараз проблема бо тоді у ссср у нас був якраз «автомобіль москвіч новая модель» (к) (тм) але заводського промислового класу (з автопарку куплений) з переробленим вже з заводу двигуном під саме 76-й а «жигулі» навіть тоді таким не заправлялися навіть на карбюраторі

... тож якраз теоретично (я не на стільки хімік по бензинам) присадками можна довести той 76-й до якогось навіть 95-го і теоретично ссср так і робив (країна нафтоколонка мала водородну бомбу і підводні човни під неї але тонкої фракції перегонки нафти на жаль уже не вміла) але сучасний бензин як назвати «95 євро» (на скільки я пригадую українську заправку там єсть «95» і «95 євро» і ще «95 супер») то то вже справді нормальний бензин саме відповідної нафтової фракції високої перегонки та очистки

але загалом так тримати більше року не рекомендується всьо дно

мені більше і не потрібно, якшо за наступних 3-6 місяців не піде на генератор... залию в машину)

Бензин якраз пропаде. У мене так каністра рік простояла, потім навіть генератор не хотів на тій жижі запускатися. Навіть колір бензину змінився. Це точно зайвий запас.

Я роутер уже заказал, на 12в что бы гарно работал, от повербанка, старый отдал, думал что уже не понадобиться, еще заказла такое думаю пригодится rozetka.com.ua/ua/506237949/p506237949

А чого 12в має гарно працювати від повербанка? «Гарно» це 5в роутер від USB без PD. Хіба що у вас повербанк 3/4S.

У меня базовый микротик, жрет шё ого, повера на долго не хватит. У этой модели за эти деньги супер возможности, я его через мост подключу к провайдеру, как временное решение. Если интересно то брал этот, brain.com.ua/...​Netis_N3_N-3-p896547.html
это не реклама если что...

У меня базовый микротик, жрет шё ого, повера на долго не хватит.

У Mikrotik hAP lite classic (RB941-2nD) 1вт типове споживання і 3вт максимальне — куди вже менше? Куча MIMO точно не зменшує споживання. Навіть мій древній mikrotik 951g-2hnd 2вт їсть, що вже 5 годин на одній 18650.

brain.com.ua/...​952UI-5AC2ND-p221335.html
он как два этих стоит, для меня цена вопроса главной, кроме того Netis N3 требует питание 12 В, 1 А, что удобно обеспечить с помощью популярного DC-DC повышающего преобразователя от повербанка (USB 5 В → 12 В).
Поддержка гигабитных портов и двухдиапазонного Wi-Fi дает более высокую скорость и современное покрытие.нас тут трое и 6 устройств с выходом в интернет.
Удобный интерфейс пользователя и простая настройка — не требует глубоких знаний сетевых технологий.
Есть дополнительные функции для домашней сети и маленького офиса (Mesh, VPN, DDNS), что удобно для расширения сети.

Навіть мій древній mikrotik 951g-2hnd 2вт їсть, що вже 5 годин на одній 18650.

ну 7Вт получается. Микротик если свет есть то без вариантов, но не в моем случае...

ну 7Вт получается.

Ну не знаю звідки там у Вас 7вт. В ще древнішого 751 те ж саме споживання було в 2 вт. Звичайно зі стандартною потужністю WiFI в 70-100мВт (там максимум аж 1вт). В вуличиної точки доступу мікротіка було 4, бо там WiFI викручений на більше.

он как два этих стоит,

Так вам він і не потрібний. То ж з натяжкою корпоративний. Тим більш йому більше 10 років. Для дому ж RB941-2nD / RB941-2ND-TC, який буде працювати зі звичайним USB без PD за 20$ няпряму від будь-якого повербанка без зайвих витрат на конвертацію.

если интересно дайте знать скину ссылку на эти платы, собирается без пайки за 5мин.

Дякую, але в мене вже є «повербанк» на 2,5квт*г lifepo4 з гібридником і PD65w. Та і самопальний щитовий 24в UPS від його батареї, інтегрований в HA теж є :) ibb.co/v4FdBgzh

Ну не знаю звідки там у Вас 7вт.

Это значение — максимальное энергопотребление, которое может изменяться в зависимости от нагрузки (активность Wi-Fi, использование портов и т.д.). При типичной работе потребление будет ниже, возможно около 4-5 Вт.

Кроме того у нетиса есть поддержка гигабитных портов и двухдиапазонного Wi-Fi, что дает более высокую скорость, еще там есть расширенные возможности типа Mesh, VPN без сложных настроек, правда оно будет работать в Netis N3 с внешним питанием через повышающий преобразователь. это +/-

Маршрутизатор Netis N3 был выпущен в 2025 году, почему ему 10лет?

Хіба що у вас повербанк 3/4S.

Вы имели ввиду тип сборки аккумуляторных батарей внутри повербанка, то я собрал свою схему с использованием пд, если интересно дайте знать скину ссылку на эти платы, собирается без пайки за 5мин. будет и юсб и повер деливери

Лампочки уже у меня, если будете брать такие, на халяву, то учтите, шё аккамуляторы там не очень лучше докупить на 3500 mAh, тогда точно до утра хватит!

лучше докупить на 3500 mAh

майже немає сенсу, враховуючи низький ток заряду в таких лампах

Лучше внешний зарядник использовать, я заряжаю зарядником от налобного фонаря. Кстати, интересно было бы узнать реально ли найти зарядную станцию, или зарядник т.к. аккумуляторов будет 6+, ванна, туалет, кухня. Есть ли такие с быстрой зарядкой, что бы можно было зарядить все аккумуляторы типоразмер18650 по моему называются, за 1час, когда свет включат?Если да, то киньте ссылку.

Да, только тут это называется (fast charge), честно я не знал, думал, что квик чердж он и в африке квик чердж. А получается, что термин «квик чердж» (Quick Charge) чаще относится к технологиям быстрой зарядки смартфонов Qualcomm QC и им подобным, которые регулируют напряжение и ток по специальным протоколам зарядки USB.

Взял этот акум и немного подосрался, там возле + плаский носик, для этих лампочек он напрямую не подходит. Брал тут по акции brain.com.ua/...​kala_Lii-35A-p793884.html Хотя акум бомба на розетке только положительные отзывы.https://rozetka.com.ua/ua/357024798/p357024798/#comments Правда эту проблемку можно зарешать, не буду писать как, т.к. это не совсем правильно.

Спостерігається підвищений попит на акумуляторні батареї. Ще кілька днів тому всі позиції були в наявності, однак наразі більшість LiFePO₄ відсутні на складі. Немає в наявності.

Ніколи такого не було і от знову.

ecodrive.in.ua/...​kumulyator-dlya-dbzh-ups

Схоже нещодавно отримали нову партію.
І ціну підняли лише на ~1500грн

Інвертор SRNE 3kW (реального навантаження)
-Дві батареї Must LP16-24100 25,6V 100AH LiFePO4
— Два поля панелів 600W та 1800W
— Бензогенератор 1Kw, але реально видає 250W (мабуть поламаний)
Інвертор, насос в криниці тягне без проблем,бойлер коли сонце є.
Виробітка від панелів вже 500кВт
res.cloudinary.com/...​/amfoijxttfgbfjjye7gp.jpg

P. S Для квартир /
res.cloudinary.com/...​/jrkpl6aivapdvkz11hjj.jpg

бензогенероатор, насколько я знаю, ставить на балконе нельзя!

youtu.be/Qk6kA4ZLkE8?t=1067
когда в дома полная жопа то все молча терпят ревущие генераторы во дворе и на балконах, тем более на газу не воняет так как на бензине + инверторный тише в эко режиме

тю, так це ж наче не перша така зима, не? мали б бути уже підготовленними

Для офісної роботи під час минулих блекаутів купив MacBook. Для того щоб зручно заряджати від павера і мати велику автономність без додаткової підзарядки. Технічно, висока автономність мабуть доступна і на інших ноутах, наприклад windows ARM, але про це взагалі мало інфи. Максимально задоволений і виконую 80% задач вінди, інші 20% через віртуалку.

Повер-банк з PD на 65+Вт нормально заживляє невеликі ноути із живленням по type-c.
PD-адаптер в прикурювач авто також буде корисним для заряджання ноута в дорозі тощо.
Однак варто звертути увагу на якість.

Я розумію що макбук варіант не для всіх. Розкажу як було до мака. У мене середнячковий офісний ноут HP Eliteesk G8. Він тримає 4-5 годин, але це прям його максимум. Я постійно жив з страхом розрядитись і не змогти працювати. Мак я можу зарядити майже будь яким павером. Не треба шукати спеціальний.

Я вірю що існують оптимізовані енергоефективні віндові ноути, але я про них не знаю. Павер 65 ват це добре, але хочеться ходити лише з ноутом без громізкого павера

Зарядна станція EcoFlow RIVER 2 Max (512 Вт · год) — міжнародна версія
13 999 грн
Поддерживает любой телефон с зарядкой от юсб и любой ноут
с зарядкой по тайпйц — более єффективно, с зарядкой от обічного бп — менее єффективно

Мак я можу зарядити майже будь яким павером. Не треба шукати спеціальний.

Так будь-який ноутбук можна живити будь яким повером через PD45w+, навіть якщо він старий і без PD type-c. Ціна питання 2-3$ за кабель чи перехідник. Так само і монітор, якщо у нього зовнішній БЖ.

Я вірю що існують оптимізовані енергоефективні віндові ноути, але я про них не знаю.

На ринку куча ноутбуків, у яких акк від 80вт*г. +Є маленькі повери з PD45-100w на 4 елементи.

Заряджав свій Thinkpad T14 G3 зарядкою від iPhone ¯\_(ツ)_/¯

Хіба зарядка айфона дає 45w?

Elitedesk G8? Це ж неттоп, а не ноутбук. Чи ви про Elitebook? Якщо ви про Elitebook, то його можна зарядити тим же павербанком, що й MacBook.

віндові ноути 5 — 6 річної давнини прекрасно заряджаются від type-c та і

Є компактна пічка на газу, а також обігрівач zibro на парафиновому паливі та ще вогнегасник на всяк випадок

У мене ще з 2022 десь такий же але виробника Corona і в якості палива гас ТС-1

Маю, станцію на 3.4 квт + генератор думаю цього вистачить :)

Купив це все ще минулого року на спаді цін, бо був впевнений що цього варто чекати рано чи пізно, а краще купити і щоб лежало чим потім платити в 3 дорога як вприцнипі і вийшло при перших блекаутах коли купував станцію на 1квт за 2к$ при нормальній цінів в 700$ яка потім поїхала у військо після апгрейда

Єдине що додав до сетапу походну газову плитку. Бо в мене і так газова варочна поверхня тому проблем з цим не було. А зараз може бути
А так все що і було. Бензу ще каністру докупив

Газова плита — це супер, зручно. Сам сьогодні прийшов до думки, що було б добре, якби в домі газ був, а то все повністю електричне :(

Це так — щоб не говорили про чудеса індукційних плиток газ найуніверсальніша і надійніша хрінь на кухні. Ну плюс які б не були блекаути газ був. І зараз думаю навіть не зважаючи на обставини газу буде більше ніж електрики
Все інше ібатня насправді.

По газовій інфраструктурі теж є прильоти. Тому в резерві похідна газова плитка, як в корейських кулінарних відео і мішок балонів.

Так звісно Це і було розширенням мого сетапу на цей сезон

можно еще испоьзовать кирогаз и керосиновую лампу. Но это в крайнем случае

Кірогаз якщо класичний той совковий (інших не бачив) то це вуличне рішення. Воно каптить що капець. Навіть при совку їх юзали в селі у літніх кухнях або на вулиці.
Є гасові обігрівачі які обмежено можна в закритих приміщеннях. Але то обігрів
Для їжі нічого крім газових і нема.

Да, есть еще керосиновые лампы, но на них еду не приготовишь! Кстати, этот кирогаз еще пожароопасный, насколько я наслышан.

всё на керосине пожароопасное в общем и коптит в общем достаточно заметно так с газом не сравнить

но если те которые для освещения то там в современных моделях стоит специальный «свето тепловой элемент» проще говоря цилиндр решётка из тугоплавского сплава плюс катализатор и он работает сразу на 2 задачи № 1 непосредственно свет это он и светит потому что само пламя имеет существенно ниже кпд по свету № 2 уже дожиг т.е. на нём на сверх высоких относительно самого пламени температур всё что в топливе есть что может гореть углерод он весь там благополучно дорогает копоти минимум не видно совсем

... кстати на сколько я понимаю газовая лампа современная тоже так работает там тоже стоит решётка световой элемент они даже заменяемые как расходних видимо я видел в продаже как-то

но имхо светить газом или керосином это в современных условиях уже моветон как-то

в общем и коптит в общем достаточно заметно так с газом не сравнить

От такі штуки норм bt.rozetka.com.ua/...​u2gLgKf7nPD4aAiVLEALw_wcB
Вони досить безпечні для використання вдома Японці усі на них сидять.

можете порекомендовать безопасный газовый баллон?

композитный (углеродный?) любого современного производителя нужного объёма будет норм

btw имхо это совершенно практичный вариант для квартир вместо электрической плиты в качестве стационарной замены в продаже есть (полно) компактные встраиваемые 2 комфорки газовые плиты это совершенно настоящая бытовая плита не «туристическая» добавить до него ещё 2 балона (1 стоит 1 на замену заправку лучше сразу поставить вводной редуктор на 2 балона с переключателем соотв.) и за готовку можно больше не переживать ну разве что вы ну совсем обязательно готовите именно в духовке ))

что-то такое посмотрел знакомые слова бош

bt.rozetka.com.ua/...​sch-prb3a6b70/p373698507

ЗЫ: только высоту вытяжки придётся продумать и возможно даже демонтировать секцию совсем

Вот как тут www.youtube.com/watch?v=p5UlLfCIA5E&t=7s только баллон сильно маленький будет, в селах есть еще старых сссровкские, ну я не знаю можно ли их к таким плиткам подключать и на сколько это будет безопасно, полубому надо будет какой то переходник мутить.

Так само як в усіх попередніх темах

Так само як в усіх попередніх темах

Підписатись на коментарі