Найкращий фреймворк для мобільної розробки у 2025 році

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Обирайте свій улюблений фреймворк і поділіться в коментарях, чому саме він ваш фаворит.

А якщо його немає серед варіантів — просто напишіть назву в коментарях і розкажіть, за що ви його любите (чи ненавидите) 👀

Який фреймворк найкраще підходить для Mobile розробки у 2025 році?

36%
15%
16%
9%
24%
👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

React Native разом з Expo

Добра екосистема разом з Expo, використання нативних компонентів, добрий перфоманс (після переходу на New Architecture) + до того популярна та проста мова (а не мова одного фреймворку, у випадку Флаттера)

По апці на RN часто складно сказати, що вона не full native. По апці на Flutter це ти бачиш завжди — по оцій всій пластмасі в інтерфейсі.

Якщо liquid glass зʼявився у RN разом з новим XCode в перший ж день, просто перекомпілювати апку треба було, то на Flutter це вже треба колдувати за допомогою сторонніх рішень, які все одно не будуть такими, як нативні у React Native

Kotlin Multiplatform — це круто. Але щось мені здається, що вони трохи пізно зарелизилися, коли інші технології (React Native, Flutter) вже давно mature. Зʼявився б він разом з Compose Multiplatform нa роки 4 раніше — вистрілив би дуже добре б.

P.S. Займаюся мобільною розробкою з 2015 року. Більше 5 років на нативному Андроїд (Java + Kotlin), і вже білизько 4 на React Native (2 роки на Expo), також трохи займався Flutter, але доволі швидко його закинув

Є думки перейти з вебу в мобайл, давно думав за це, на той час дуже популярний був React Native, але так як для нього зрозуміло що треба було знати React я почав його вивчати і він мені ну прям взагалі не сподобався.
Тому питання до тих хто працює в цій сфері і можливо в когось був досвід такого «релокейту», було б цікаво почитати чим це закінчилось. Тож на чому все таки зараз актуально писати в мобайлі?

Якщо казати про великі складні проекти, то, мабуть, не помилюсь, якщо скажу що в вимогах до вакансії буде, щонайменше, Kotlin + Coroutines + Flow API та Jetpack Compose.

А для стартапу, навряд чи виберуть такий стек.

Подивіться, які є вакансії/проекти на ринку, які цікаві саме Вам і орієнтуйтесь на їх вимоги.

Або, ж, якщо Ви хочете продовжити з JavaScript — то дивіться, чи є проекти на React Native.

Наприклад, jobs.dou.ua/...​cies/?search=React Native

Втім, варто також спробувати самостійно і Flutter, там використовується Dart. А може навіть і Котлін.
У різних розробників різні уподобання.

React та React Native — вони все ж відрізняються. React Native код, з використанням компонентів, мені було приємно писати. Хоча, наприклад, працювати з спільними даними в додатку не сподобалось, можливо тоді, 2017, ще не було зручного способу це робити, або ж я використовував неправильний підхід.
А от правити React код, який, схоже, був не дуже якісно написаний, було дійсно неприємно.

P.S. На DOU вже мабуть немало написано про різні фреймворки.
Наприклад dou.ua/forums/topic/48449 — про Kotlin та Flutter.

Втім, я вважаю, кожен розробник має самостійно спробувати різні фреймворки на практиці ... чи зможе він працювати на даному стеку технологій, ну і дивитись які є потреби на ринку, самостійно.

Займався мобільною розробкою, кілька років, але вже давно. Тож, з мого обмеженого досвіду... на той час, початок 2017 року, у нас на проекті фреймворк вибирався в залежності від цільової платформи (Android + iOS), бюджету, наявності long term розробників що добре володіють/спеціалізуються на певному технологічному стеку (також, може впливати стек який використовується на бек-енді), а також від суб’єктивних вражень замовника від прототипу.

У нас була міграція з Android (Java) та iOS (Objective-C) на єдину платформу. Тоді вже був і Flutter (тоді вже був, але ще не було стабільного релізу), React Native і Xamarin.Forms (MAUI — замінила Xamarin), а також Ionic, були й інші, менш відомі.
Ionic, до речі, тоді дозволяв робити досить пристойні додатки, хоча й дещо повільні, якщо порівнювати з швидкістю нативного малювання екранів.
Kotlin Multiplatform — ще, здається, ні, та й не мав би багато сенсу, бо ще не було Jetpack Compose / Compose Multiplatform.

Замовник вибрав Xamarin.Forms, бо була доступна long term команда що працювала з технологіями MS і був доступний безкоштовний технічний консультант по цій технології, бо проект некомерційний.
Також, у прототипі — швидкість/плавність переходу та малювання екранів йому більше сподобались ніж у прототипі React Native, на той час, суб’єктивно.

Хоча, іншому замовнику, з обмеженим бюджетом, я б, на той час, однозначно рекомендував React Native. Ionic також був прийнятною альтернативою, якщо якісно підходити до розробки.

Загалом, не можна сказати який фреймворк краще підходить, бо на це впливають різні фактори, в тому числі — складність додатку який будуть розробляти.

Підписатись на коментарі