«Ваша робота — лише гра, щоб убити час»: Сем Альтман про те, яким буде місце людини у світі ШІ

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Під час нещодавнього виступу на Dev Days Сем Альтман розмірковував про майбутнє людської праці в епоху штучного інтелекту. Він припустив, що те, чим більшість із нас займається сьогодні, можливо, взагалі не є «справжньою роботою»

Для порівняння Альтман згадав фермерів півстолітньої давності. Мовляв, якби тому сказали, що з’явиться інтернет, який створить мільярд нових професій, він би, мабуть, покрутив би у скроні, викликав би на вас санітарів і, швидше за все, подивився б і сказав:

«Ви просто граєте в гру, щоб убити час».

За його словами, якщо фермер годує людей і підтримує життя, то це — справжня робота. А ось наші офісні й цифрові професії могли б виглядати для нього чимось штучним, іграшковим.

Альтман додав, що, можливо, у майбутньому наші нащадки дивитимуться на нас так само, вважаючи, що наші робочі місця були ще «реальнішими», ніж ті, що залишаться після ШІ.

«Я готовий поставити на людську природу. Ми знайдемо, чим зайнятися», — каже Альтман.

Дай Бог дожити і побачимо, як воно буде насправді.

А що з цього приводу думаєте ви? Як праця людини виглядатиме у майбутньому?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

«Нью Васюки» для інвесторів щоб занесли ще сотню-другу мільярдів.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А якщо у нас на війні дрони, то це значить, що війна гейміфікована і не справжня?
Справжня війна це коли борсаєшся в багнюці із рушницею, а все інше для слабаків?

Якщо армія дронів воює проти армії дронів, то яка мета, завдання війни?
Дронам нема різниці яка еліта керує певною територією та збирає з неї податки!
Чому дрони мають знищувати одне одного у війні заради інтересів купки 5-20 людей, які стоять на вершині ієрархії?
В такому випадку настає момент, коли армія дронів вирішить знищити людство під проводом АІ системи!

Я ще пам’ятаю ті часи, коли дорослі час від часу обговорювали коммунізм. Ідеальний, звісно — типу, от практично всіх робітників колись замінять роботи, а люди будуть займатись чимось своїм...

І ніхто не задався питанням — а от звідки вони взяли, що тих, кого замінять, будуть хоч якось забезпечувати ресурсами, ось З Х У Я ЗВІДКИ?

а от звідки вони взяли, що тих, кого замінять, будуть хоч якось забезпечувати ресурсами, ось звідки?

Говорять наскільки я розумію про звичайну оптимізацію/автоматизацію та перерозподіл часу і ресурсів, що всіх-всіх замінять машинами — не говорять. Питання соціального фактору кого зачепить з тими суттєвими змінами — також виникало неодноразово і раніше в історії.

Потім війни, революції і загибель та утилізація десятків, сотень тисяч «зайвих людей» або навіть мільйонів.

Винаходи призводять до змін. Зміни можуть бути різними в залежності як використовувати та як розглядати.
Тільки як приклад, років 30ть тому, широке розповсюдження Інтернет — намалювали би зміни який він принесе з собою у майбутньому таксамо у чорний колір?

Він припустив, що те, чим більшість із нас займається сьогодні, можливо, взагалі не є «справжньою роботою»

Для порівняння Альтман згадав фермерів півстолітньої давності.

Щось не бачу, щоб цей Альтман писав цей текст з фермерської ділянки.

А мені Хайнлайн більше подобається за Альтмана.

до цих слів Сема Aльтмана мені хочеться додати, що вся
шкільна система — це просто оболванювання)

вся
шкільна система — це просто оболванювання

Згоден. Деяких коментаторів не потрібно було вчити читати та писати.

коли я вчився у школі, то так і було

шкільна система — це просто оболванювання)

навчився іфльтрувати «локшину», корисний скілл.

навчився читати і писати в 1-му класі, а далі вчився не читати 90% бреда і не пiдписувати бред під диктовку.

школа видуманa для бездольних англійських Оліверів Tвістів.

Ой, всі багатії тех індустрії періодично це говорять

ІТ-інтерв’ю — ось що «гра, щоб вбити свій час» (навіть не за гроші)

Якщо ШІ інструмент буде дуже точним, чи можливо буде їм користуватися?
Якщо капіталізм геть розвинеться для кого він буде?

В теорії Маркса або соціалізм настане через світову революцію, або величезна імперіалістична війна. Соціалізм як бачимо ще ніде на настав — тобто рівень технології за Шкалою Кардашева занадто низький ще для цього, ми не можемо мати необхідні для нижних рівнів піраміди Маслоу ресурси не працюючи виключно задля них і знаходимось в суспільстві рангової конкуренції з кінцевою метою — статтеве розмноження, забезпечення найкращії умов івиживання своєї генетичної лінінії.
В Китаї просто інший за голандський тип капіталізму, НЕП Бухаріна-Сяопіна. А так як на Кубі чи Венісуєлі або Північній Кореї бажаючих не багато. Це на повірку складно взагалі назвати соціалізмом, особливо із спадковою владою Кастро та Кімів, та і Мадуро теж в принципі лише перший в черзі від Уго Чавеса.
А от війна йде повним ходом і лише ядерна зброя остужує гарячі голови щоб вона підійшла до стану третьої світової.

Як на мене, на ринку все те ж саме, що й колись було на звичайнім колгоспнім ринку обласного центру — де я колись працював — я про речі, що хтось погано поклав — і зрозуміло, що ті речі довго не лежали, а хтось їх привласнював.
Але у глобальном сенсі, у великій економіці, здебільшого капіталістичній, вже йдеться не про речі, а про гроші. Я вважаю, що такі «погані» гроші не потрібно з ринку виводити, а якщо виводити — то належним чином

на ринку все те ж саме, що й колись було на звичайнім колгоспнім ринку обласного центру

Я неоднаразово пересвідчувався, що не має жодної різниці. Від часів коли нас с братом бабуся на ринку в містечку Барвінково під час літніх канікул в школі вчила торгувати гусьми, до роботи з транс національними корпораціями зі списку BigTehch з командами з різних країн з випусниками : Кембріджу, Оксворду та Йелю зокрема. Хоча там освіта залишила абсолютний слід в поведінці і різниця з бурсами колосальна, тоді як академіки Келдиш, Лебідев, Курчатов, Корольов, Антонов та інші мали абсолютний вплив на усю раданьску і пост радянску освіту виключно. Хоч це БГУ хочь СПБГу, КПІ і т.д. Жодних принципових змін взагалі. Що там що там люди в цілому однакові за сутністю — стайний хижак, гомінід.
Є хороші деякі сильно хороші, є сильно не хороші — ЛГБТ в поганому сенсі слова.
А от ШІ — тут чистий Аристотель. Ідукція, дедукція, аналіз та синтез, одночасно з методами : порівняння, узагальнення, абстрагування, методом Сократа, методом конрастів, методом проб та помилок та формалізацією.

Виглядає як умовно ліфт від

торгувати гусьми

до

жодних змін взагалі

включно

до роботи з транс національними корпораціями

По суті, ми всі живемо теж саме життя, з циклами росту і падіння, що і багато століть тому. Тому, чи буде шілософія як окрема галузь в філософії — подивимося)

PhD з шілософії буде цінитися більш ніж skills з веб-програмування на ринку праці — хто знає)

Можливо,я в той час вже буду просто займатися квітами, жити біля моря, пити каву, слухати музику ітд.
Я не знаю,як воно буде. Але ще до ШІ, я бачила,що рівень наших фахівців вище, ніж тих поляків, чехів ітд — дивилася по кількості оферів і фідбеку від клієнтів. І це були не лише випускники КПІ і інших політехнічних вишів. Тому, я спокійна в цьому)

То лише про формально-логічний метод — що як би і не дивно для ІТ та інженерних суспільства. Діалектика та метафізика, мимо касси.
Тому що люди заклали в ШІ власні методи мислення, як процессу познання будьтя, що в сутності є методами спрощення контексту складного оточення, то часто виникає повна хрінь як з феноменом Вовків Камікадзе onezero.medium.com/...​eating-sheep-49edced3c710
Самі методи мислення вам привила система освіти навіть як ви про це не в курсі. Як мінімум усі в школу ходили, а вона між іншим радянська чи пост радянська, тобто в першу чегу система підготовки до служби в РККА та обороній промисловості СРСР. Клімент Ворошилов та Вячесла́в Малишев. Бо «Дураку оружие не положено».

Не знаю, чи то правда, чи можна посперечатися, але ті, хто закінчує топ вищі навчальні заклади світу, виявляються взагалі не адаптовані під сучасне життя. Люба криза- і все.
Я в свій час вчилася в відомій бізнес — школі Києва і нам часто розповідали, що випускників тих треба по життю максимально саппортити, бо реальне життя трохи відрізняється від тих теоретичних знань,що вони отримали. Тобто, лампові умови мають бути: хороша робота рівня їх навч закладу, закрита тусовка спілкування ітд.

На ділі то діти м’яко кажучи сильно не бідних батьків та займають усі лідуючи позиції в компаніях.
Часто самі вони займаються тим, що приймають рішення, тому за ним закріпляють сабджект мета експертів — визирів. Власне якраз в універах вони часто і знайомляться один з одними. В західному світі соціалістичних революцій не було, лише буржуазні. Відповідно ні про які равні можливості ніколи навіть і не йшлось і усі це розуміють, разом із правилами соціаліьної ієрархії де в горі мільярдери, а внизу наприклад емігранти. Та між наприклад Іланом Маском і якимось Джо десь з Оклахоми — прірва, та усі про це в курсі і Джо і Ілан. Власне той же Ілан буде шукати Джо, раптом той має винахід. Але ті же Гравард чи Стенфорд нададуть стіпендію кращім з кращіх, ну або просто чорношкірому чи арабу. А ще є наприклад державний університет в Берклі де навчання для жителів штату за рахунок податків.

мільярдери, емегранти
Ілан Маск

до якої категорії записали?)

Я не знаю, пане Vic. Наші викладачі були там запрошеними лекторами і просто ділилися думками.
До речі, там мають бути квоти для звичайних дітей. Не знаю,як далі в них життя складається, після випуску з цих закладів.

Ну є і Джеф Безос свістно, який отримав стіпендію за космічною программою уряду США в Прінстоні, що є демократичним тобто ліберал-соціалістичним штатом, а стіпендія спадок демократа Джона Кеннеді. Безос колись навіть працював в Макдоналдці. Один з небагатьох мільярдерів які взагалі будь коли працювали в наймі, це близкучий соціаліний ліфт з середнього мідл классу. Ще один вийняток — Ларрі Фінк (який справді є найбагатшою людиною на планеті, однак активи якими він керує формально не його).
Легенда західного світу — Джон Девісон Рокфеллер, в менджменті якого разом із Генрі Форда, якщо ви уважно подивитесь, ви з великою долею верогідності працюєте бо СРСР та Сталін імпортували цю модель під час індустріалізації разом із американськими спеціалістами, пацював в наймні аж один раз — бухгалетром. Це цікава і повчальна історія. Усі західні бізнес школи транслюють саме Рокфелерра, бо він же часто і великий споносор і засновник тих бізнес шкіл і університетів. Хоча вже часто через успіх пізднього Стіва Джобса із впровадженням японського менеджемнту, то і його теж транслюють.

пропоную на його честь назвати якийсь вид мавп

Особисто мене трохи лякає як Альтман, Маск, Безос малюють мільярди з ніфіга. В якийсь момент стане зрозуміло що без АІ можна п без їжі ні, і щоб не надувати АІ бульбашку фермерам краще буде перейти на натуральний обмін, без доляра як посередника

В теорії агроном з якогсь не дуже розвиненного регіону світу за допомогою мерережі інтеренет та ШІ для швидкоснохї оброки інформації може отримати зання і результати якіх не мав ніколи і ніхто в його регіоні. Це цифрова революція на рівні винадення друкарского станку, віха в люсткій історії. Найдрожчою річчу в історії людтсва до цього моменту були — освіта і інформація, але ситуація міняється радикально і перше що воно міняє — сам капіталізм.

Коли винайшли інтернет теж розповідали про «ну ось нарешті вся інформація світу доступна будь-кому з комп’ютером». А потім 99% трафіка скотилося до ютубчика і тіктока.

Коли винайшли інтернет теж розповідали ...
А потім ...

Все було не так.
Коли вперше неандерталець зачепився пальцем ноги за каменюку на виході з печери, він сказав *@#*. Так зародилися всі мови світу. А потім з’явився інтернет.

З початку не було нічого лише темнота і літав він у просторі. І сказів він : «Щось тут темно як в негра в дупі та включив світло». І настало світло.

З початку

BigBang

не було нічого лише

BigBang

і літав він у просторі

треба подумати)

Без інструменітів пошуку та тепер ще і аналізу результатів пошуку, толку до доступу до інформації не багато, особливо ясно що більша частина наявної іфнормації це — шум.
Раніше народ сидів по біліотеках, музеях і т.п. задля обробки дуже великих обьємів інформації і отримання чіткіх і ясних висновків. Напириклад для огранома це перелік робіт та потрібних матеріалів, як та коли має відбуватись процесс тощо. ШІ та LLM — надають таку можливість, пришвидшення саме процессу обробки інформації.

Я в курсі. Просто люди ледачі і більшості інформація не потрібна понад мінімум для життя.

АИ тут на хрен лишний
революция это интернет и случилась она далеко не вчера

Ну AI вот такое дает:

Что такое информационный шум ?

Большой объём информации:
Сегодняшний мир перегружен информацией из интернета, социальных сетей и СМИ.

Низкое качество контента:
Большое количество бесполезного, недостоверного или сомнительного контента (статьи, видео, мемы, лайфхаки).
Постоянные уведомления:
Поток постоянных оповещений от приложений и сервисов.
Искажение смысла:
Элементы, усложняющие или искажающие восприятие информации и мешающие адекватно понять её содержание.

Как информационный шум влияет на человека

Информационная перегрузка:
Мозг переутомляется от попыток обработать слишком много данных, что приводит к стрессу и усталости.

Проблемы с продуктивностью:
Сложно сосредоточиться на работе или учебе из-за постоянных отвлекающих факторов.
Ухудшение когнитивных способностей:
Особенно у детей и подростков может снижаться способность к глубокому изучению и запоминанию информации.
Повышение тревожности:
Поток негативных новостей и противоречивой информации может вызывать тревогу и чувство неопределенности.
«Клиповое мышление»:
Привычка быстро переключаться между источниками и поверхностно обрабатывать информацию приводит к потере навыка глубокого анализа

Насправді шум сам по собі є корисним, як не дивно. Тобто наявність пробеми — породжує сприцняття проблеми і виробки дій щодо вирішення проблеми.
Сократ — почав зі спілкування з шикокою аудиторією в публічних місцях, власне на базарі. Так формував поток мислення задля встановлення істини — індуктивний та дедуктивний методи. Так Сократ знайшов послідовників учнів, зокрема Платона який в свою чергу задля боротьби саме із шумом створив спеціальне місце — Академію, де ті кому було би ціакаво наприклад Аристотеля вже би займались направленим мисленням.
Так народились система освіти і наука як такі.

Все було не так)

Сократ почав.. знайшов.. Платона

який вже критикуючи reading/writing як щось недобре, створив

Академію.

А потім з’явився Інтернет.

Альтман керує компанію яка приносить мільярдні збитки, і хоча в цілому продукт може бути корисний його вартість проти ціни просто катастрофічно від’ємна.
Тому хлопцю треба всюду парити який АІ крутий, як без нього не обійдемося і оці круті історії.

залишу тут інтерв’ю Andrej Karpathy
(sir Previously Director of AI @ Tesla, founding team @ OpenAI)
www.youtube.com/watch?v=lXUZvyajciY
слухати цікавіше, ніж читати, але кому треба, то от вам текст:
www.podchemy.com/...​a-decade-away-43921620932

моралі не буде, все складно і не швидко.

Ну ось до фізики та термояду, який вже рочків так 70 «точно буде доступний через 10 рочків» додався ШІ, який «буде працювати через 10-15 рочків» :D

думка Director of AI @ Tesla цінна тим, що він бачить усю картину вшир і вглиб (як досвідчений ШІ розробник) з точки зору практичного застосування в конкретній жирній темі — автопілоти, за якими майбутнє.

ШІ дуже добре працює і зараз, приклад — дубляж його інтерв’ю вище. Для ілюстраторів, фронтенду та перекладачів ВЖЕ настали важкі часи, а от з інжинірінгом поки що ні. Поки що.

Для розуміння контексту — сучасна фізика значно якісніше та глибше «пропрацьована» як теоретично, так і практично, ніж ШІ. І розуміння у теоретиків та експериментаторів, що безпосередньо працюють над термоядом точно не гірше, ніж у директорів чи СЕО. А скоріше точно краще.

І саме серед фахівців, а не менеджерів, і виник цей жарт. ;)

виступ блогера The Pragmatic Engineer на цю тему.

На мою думку слово «intelligence» в контексті ШІ не варто сприймати буквально як інтелект, воно також має переклад «thinking creature» і в такому вигляді краще відповідає очікуванням.

Інтелект нмп це те, що може давати безкінечну кількість відповідей на безкінечну кількість ситуацій. Якщо кількість відповідей обмежена, то це радше рефлекс, а не інтелект. Тварини теж не дурні, вміють шурудити мозком, робити складні речі, але то ж не інтелект.

По ідеї кількість відповідей (чи взагалі станів) обмежується базою на якій оперують, тобто використовуючи будь-яку обмежену кількість засобів (якими оперує intellect) на обмеженій базі — отримаємо обмежену кількість відповідей/рішень/etc. Об’єм бази визначається здатністю її наповнювати, тобто по ідеї це справа більш intelligence. Одним словом для finite system існує максимум станів, та якби будь-який інтелект не крутив обмеженою кількістю своїх засобів — за обмеження максимуму не вийде. Ні?

коли я писав

Інтелект нмп це те, що може давати безкінечну кількість відповідей на безкінечну кількість ситуацій. Якщо кількість відповідей обмежена, то це радше рефлекс, а не інтелект.

то не мав на увазі ОБМЕЖЕНУ базу, бо вона якраз і ховає суть питання.

Міркуючи над питанням «що є інтелект» варто розглядати усю історію його розвитку і паралельні треки еволюції.

не мав на увазі ОБМЕЖЕНУ базу

У будь-якого суб’єкта у будь-який момент часу — його власна пам’ять/інфо обмежена (з можливістю розширення), та є методи як оперувати нею (також з можливістю отримання нових).

варто розглядати усю історію розвитку і паралельні треки еволюції

можна і не паралельні)

Міркуючи над питанням що є ...

І до чого прийшли?

Ну, якщо бути більш точним, то

intelligence

це скоріше за контекстом саме «освічений», «навчений», що, формально, максимально близько до реальності в англійській, ніж наш переклад/сприйняття як «розумний».

Тварини, доречі, інтелект таки мають. Вони можуть вчитися як ми. Немає ніякого «стрибка» між людиною і іншими тваринами. Так, можна сказати, що кількість переходить в якість, але ще велике питання — як розподілений «інтелект» людини між внутрішньою/самостійною можливістю навчатися та самостійно вирішувати проблеми та «культурним інтелектом» — зовнішньою (відносно мозку/людини) надбудовою: що і як треба робити, щоб вирішити наявні проблеми. Бо ще питання, який відсоток людей, будучі перенесений в інший контекст за межами нашої цивілізації/культури зміг би навчитися і пристосуватися, забезпечивши собі життя. Наприклад — перенесенням на іншу планету чи в інший час/культуру.

Але це велике, і, відверто кажучі, доволі складне питання, яке я не готовий дискутувати.

Ймовірно, існують різні види інтелекту крім людського, тваринного та того, що зараз називають ШІ — він розвивається, є ще недосконалим, не володіє багатьма техніками людського. Можливо, розвирок ШІ піде різними треками. Наприклад, синтетичний, про який казав Andrej Karpathy в інтерв’ю за посиланням вище.

Місце людини у світі ШІ не буде. Бусифікують, відправлять на м’ясний штурм. Жінки-діти помруть від дронів/голоду.

1 кінська сила дорівнює потужності, що дозволяє підняти вантаж вагою 75 кілограмів на висоту 1 метр за 1 секунду. це для вимірювання потужності двигунів

А чому дорівнює 1 інтелектуальна людосила для вимірювання потужності ші-робота?

може це генерація тисячі символів тексту, який видається цікавим ,унікальним, з гумором і створеним без застосування ші, за одну мікросекунду. може його вимірювати в енштейнах?)

сто штокен шумору за одну шікунду одним шінкештейном в сто кіловат

В альтманах

Тисяча токенів беліберди — 1 альтман

Все придумано до нас, Лем, НФР
www.ukrlib.com.ua/...​orld/printit.php?tid=3468

а яка там фабула в «Альтруїзин» ?
може теж почитаю.

Почитайте, це доволі коротке оповідання. Переказ тільки зіпсує. Я коли перший раз читав у підлітковому віці, як кажуть зараз — валявся по підлозі :D

я вже не читаю таке.
Пройшли часи. Тому й питаю.

Сам недавно відкрив для себе цього автора через «Повернення із зірок»

Щось подумала про чергове скорочення в його компанії, де він залише лише ШІ- хівців)

Альтман та інші ШІ-цигани створюють ілюзію, ніби скорочення робочих місць, які тривають з 2022 — це наслідок впровадженя ШІ. Цікаво, що цей наратив не дуже то й спростовують.
Насправді, скорочення робочих місць відбувається тому, що центробанки та ФРС прикрутили грошовий кранік після ковідного карнавалу, щоб стримати інфляцію.

тим часом, нещодавно голова ФРС натякнув «грошей нема, але тримайтесь там, не здихайте, бо колись ми відкрутимо краник»

скорочення робочих місць тому що ...

різні процеси можуть відбуватися паралельно, а для самооцінки у любому випадку не ... — зазвичай важливі частини не чіпають та оптимізують-скорочують у першу чергу те без чого легше обійтися, ні?

можуть.
але поточна криза це в першу чергу наслідок похмілля (QT) після карнавалу (QE)
От бачите, бачите, навіть розумним людям голови задурили))
ШІ це революція, але вона не повинна було призвести до зменшення робочих місць в айті, навпаки: впровадження ШІ — це величезний фронт робіт, на які нема грошей, бо облікова ставка ФРС висока

похмілля (QT) після карнавалу

тобто в рамках галузі просто як похмілля (IT) після карнавалу?

не тільки айті, все завмерло без доступних позик, нема фінансування.

нема фінансування

а якщо на ШІ знаходять, то щось не все сходиться, абож знову повернемося на питання які частини оптимізують

— нема фінансування
= а якщо на ШІ знаходять, то щось тут трохи не сходиться

ШІ бізнес став дренажною канавою, куди стікаються гроші, яких бракує реальному бізнесу.

якщо без ракурсу оцінювання, то з вашого

ШІ ...

виходить не питання нема, а томущо ШІ — тобто протирічити свомуж тезісу)

оптимізують-скорочують у першу чергу те без чого легше обійтися, ні?

згадайте скорочення 2022 року, це ШІ впровадили чи тупо всіх на мороз вигнали, після початку QT ?

в бджолярстві є така технологія як «бджолопакет», з якого можна за місяць-два виростити повну сім’ю. В північному кліматі всіх бджіл взимку не годують, а виганяють на мороз. Навесні «бджолопакет» відгодовують він працює, качають мед.

В північному кліматі всіх бджол взимку не годують, а виганяють на мороз

Не хочу гуглити, то точно? Вулики у нас на зиму утеплюють щоб бджоли не померзли (і цукром заливають рамки якщо мало меду залишають).

у нас зима м’яка, а от за Байкалом дорого годувати бджіл по 5-7 місяців.
Там навіть колорадський жук не живе.

у нас зима м’яка

натякаєте що у нас бджоло-IT зима м’яка?)

а от

в Антарктииииді ...

натякаєте що у нас бджоло-IT зима м’яка?

зима не може тривати довічно.
чуйка така, що на початку Листопаду, ФРС вчергове понизить облікову ставку , може навіть на 0.5%, і риночок праці поступово оживе.
бодішопи з гуглами, як у відомому анекдоті, скажуть «И снова здравствуйте!»

На мороз вже всіх вигнали кого змогли, сподіваюсь.

не може тривати довічно, чуйка така, що... і бодішопи з

вебформами знову широко розпахнуться для своїх рідних теплих гуманоїдів в білих штанях кодування)

На сході зима , зазвичай,від мінус 18 і дуже потужне повітря. Пам’ятаю, мінус 25 також. Але саме страшне- повітря.Плюс, там же ще степ. Чоловіки , як мінімум, взимку 2 пари штанів надягають, да і жінки ( легінси + штани).

Чоловіки, як мінімум, взимку 2 пари штанів надягають

в айті питання може прозвучати як — скільки пар бджоли надягають)

Бджолину сім’ю прокормити- ще той кейс, а одягнути — ех. Почитаю, що ви тут з паном Gremlin напишете з цього приводу)

Раціональне зерно є, погоджуюся. Але все одно не легче від цього.

Це все разом:
1. Прикрутили краник
2. Впав сток ринок (грудень 2022)
3. Підняли відсоткову ставку (впродовж 2023)
4. АІ (як реально працюючий, так і hype driven)
Спочатку 1-3 мали найбільший вплив, а десь із 2024 — 4.
У 2023 єдині хто робив стартапи були self funded компанії, яким не треба було позичати гроші. А зараз пішли деякі інвестиції.

пропоную трохи почекати і подивитися, що буде, коли ФРС відкрутить краник
За 2 тижні тенденція може почати промальовуватися.

4. АІ .. hype driven)

уявляю, як бізнесу хочеться позбутися найомних працівників.
як казав поет
«Ах, обмануть мєня нє трудно,
Я сам обманываться рад»

Що мене трохи турбує це те з якою зловтіхою про це пишуть та говорять. Майже «а-ха! кляті програмісти! нарешті, ще зовсім трохи і ви нам більше будете не потрібні, сволоти! скільки років ми вам переплачували та танцювали під ваші примхи, доки ви пили безкоштовні смузі, нарешті прийшов час розплати!»

кляті програмісти! нарешті, ще зовсім трохи і ви нам більше будете не потрібні, сволоти!

це потужний AI selling point, на якому зіграли ШІ цигани, підгадавши кризу звільнень під ШІ-хайп. Але, риночок айті праці починає оживати, — першими очухались фаанги , з яких і почалася хвиля звільнень. Вони найкраще відчувають гру в «акордеон і стільці», коли «музика починає грати» або раптом закінчується.

Почекаємо ще 2 тижні, щоб зрозуміти тренд і робити прогнози.

ШІ швидше надає роботу по факту і надає можливості робити те, чого раніше було зробити складно — реалізовувати алгоритми раніше недоступні для реалізації розпосюдженними методами програмування.
Реальна причина кризи в ІТ — перевиробництво, тобто потреба є — але попит впав тобто ще і можливість платити, бо системні інвестори винули гроші з ІТ і понесли їх у військову сферу, також в рамках економічної війни усі центральні банки підняли облікову ставку здорожчавши кредити.
У віськовій справі попит гарантується державами, відповідно і гарантується прибуток, навіть над прибуток. Це в приницпі осонова кономіки як США так і СРСР коли він існував, що зроибила під час другої світової війни обидві країни над державами і була утворена перша холодна війна. Сучасну мир систему створила саме переша холодна віна і капіталізм голандського типу лише повторює золотий молоток, наприклад Корейську війну.
Інша справа що ІТ як таке, власне як космічні программи, породження саме віськово промислового комплексу. Компьютери в цілому було створено саме під атомні та космічні проекти. TCP/IP інщі принципові технології Internet — військові розробки.

колись ми відкрутимо краник

UPD:
Поки що політ нормальний — припинило дорожчати золото, це позитивний сигнал н.м.п, і ростуть технологічні компанії

www.morningstar.com/...​ocks/best-tech-stocks-buy

UPD-2:
схоже на те, що краник відкручують.
Цікаво, що буде з обліковою ставкою ФРС на наступному тижні.

Якщо її не знизять, то очікую продовження скрутних часів.

тут діє таке правило: Хто не працює — той не їсть. тобто хто не заслужив , той може отримати бажане тільки в вигляді сурогату.

Ось я колись спробував справжній
некроплений помідор, свіжо зірваний, то я подумав що до цього я ніколи не їв помідорів взагалі. настільки відрізняється смак.

а здорова дівчина на сіновалі під зорями? Зовсім не те що японські супер-роботи для сексу мабуть

одна з першорядних здібностей і умінь людини — створювати ефективних нащадків майже повністю зійшла в game заради примарної насолоди.

сіновал, серйозно? Це одна з найгірших локацій для сексу. Месьє, мабуть, теоретик або мазохіст. Але з приводу нащадків ви праві. Коли я дізнався, що існують люди, які обирають мастурбацію замість сексу, я спочатку не повірив. Але зараз це явище набирає обертів. Ну що ж, вся надія на африканців, які не зможуть дозволити собі базовий дохід. Бо без цього буде як в футурамі з фільмом «чому не варто кохатися з роботами»
www.youtube.com/watch?v=IrrADTN-dvg

одна з першорядних здібностей і умінь людини — створювати ефективних нащадків

Якщо підходити до створення нащадків по принципу «наше дєло нє рожать — сунул, винул і бєжать», то так, що там того створення...
А якщо виходити з нормального виховання, то це неоплачувана друга робота на кілька десятків (!) років. Готові на себе додаткову шарашку взяти?

А які принципово нові професії створив інтернет?
може системні адміністратори або програмісти. Але маркетологи, дизайнери вже були.

На базі інтернет створили ШІ.
Як би його не було, не було б на чому вчити ШІ. А ти про якісь професії.

касту провідників незабруднену гріхами офісного програмування які доводять чистий сигнал з інтернет до користувачів швидко і без перешкод, та роз’яснюють його значення через юзер-френдлі кодування інтерфейсів, а тим у кого все ще залишаються сумніви в їх проксі необхідності — грозять рефакторінгом та відлученням від сигналу

Сруны контента в инстаграм

Сруны контента в инстаграм

а тепер завдяки ШІ вони не просто сруть, в них нон-стоп діарея

так найсмішніше шо ШІ потім в свою чергу на цьому вчиться/довчається

і я маю підозру шо цей сніжний ком вже out of control

так найсмішніше шо ШІ потім в свою чергу на цьому вчиться/довчається

це десь схоже на те, що було у кіно «Людська багатоніжка». тільки там був хоррор, в тут радіють, мовляв технічний прогрес і вже не можливо відрізнити де насрав ШІ, в де людина

Він на 100% правий.
Стародавня людина була фізично розвинута, працювала по 3-4 годин на добу, мала житло, купу дітей, та майже ні про що не турбувалася.

Далі гейміфікація, геймфікація, гейміфікація життя. І ось ти вже гвинтик системи, який паше по 9 годин, не має свого дому, та у постійній обробці інформації, починаючи як заплатити страховки, комуналки, кредити, мобільні оператори, інтернет і тд тд.

Тобто прогрес по суті робить болото в якому людина постійно тоне, хоча вже і так зрозуміло, що щоб бути нагодованим та мати дах над головою сьогодні вистачає щоб в популяції 5% людей працювало (фермери, врачі).

Тож Альтман правий. Просто розмір цього гейміфікованого болота збільшиться разом з ШІ. Ще більше штучного та непотрібного.

Стародавня людина була фізично розвинута, працювала по 3-4 годин на добу, мала житло, купу дітей, та майже ні про що не турбувалася.

Лол, це хто скільки працював, 0.0001% рабовласників?
І доживали аж до 40 років (це якщо повезло жити в періодами між епідеміями і війнами)

Лол, це хто скільки працював, 0.0001% рабовласників?

Ну ти майже вгадав. Стародавнім людям настільки було «нєхєр дєлать», що займалися будуванням пірамід мотигами, складанням сотень муаї на крихітному острові пасхи, чи робили складну полігональну кладку камня в південній америці, там де зараз пєноблок та сіп панелі. Ось настільки люди не знали чим себе зайняти, якщо вся органік фуд бігає в тебе під ногами або росте над головою, інші 22 години на добу, треба було придумати чим зайнятись.

Стародавнім людям настільки було «нєхєр дєлать», що займалися будуванням пірамід

а може рядовий єгиптянин і не бажав будувати ті кляті піраміди, але слуги фараона фігачили його бамбуком по макітрі за непокору?)

а може рядовий єгиптянин і не бажав будувати ті кляті піраміди, але слуги фараона фігачили його бамбуком по макітрі за непокору?)

Це треба ще трохи в історію зануритися. А саме, чому від рабства відмовились. І виявиться, що відмовились від нього не тому що люди стали більш гуманними, а тому що зрозуміли, що раб за визначенням не може ефективно працювати. Це як спіймати на вулиці безхатька та спробувати його зробити мастером цеху чи софтвар інженером, використовуючи лише нагайку.
Піраміди не будували раби в звичному розумінні цього слова. І фараони не могли би почати таке будівництво, якби люди зовсім не хотіли будувати.
Тобто на берегах Ніла де вони збирали по 3 врожаї на рік, вони були нагодовані, задоволені життям, та мали вільний час на будівництво.

ну ніхто не знає як воно було але поуявляти можна

піраміди будували десятиліттями ледь не від початку правління фараона
Ти народжуєшся і живеш на стройкє вєка, і потім в тій же гробниці тебе й хоронять

тоість це були досить особливі раби вобще, не думаю що іх і рабами в скчасному трактуванні можна назвати. Думаю вони це за честь вважали, бо крім цього нічого не знали в житті

Всі чомусь уявляють рабів на плантаціях що дохнуть від роботи. Це скоріше в 20ст в концтаборах і гулагах таке.

Але ж це було класове суспільство
Раб був на забезпеченні хазяіна який його купив. Грубо кажучи як коняка. Погано кормиш — погано працює. Погано спить — погано працює. Погано вдягнений — погано працює, захворів здох. Потім нових купляй. Кому ж таке треба.

Ну і раб сам тож іншого не знає, якщо вихований змалку неосвічений без усяких понять ліберте фратерніте в голові, до жан жака руссо і страти королів ще десять тисяч років.

Погано кормиш — погано працює

а ще у них пишуть було nutritious beer як crucial component)

думаю якась грецька полонянка чи дюжий варвар якщо жили в римі то досить ок, довго і з пивом )) а в якихось срібних копальнях серед далекого провінційного ніхуя жили не дуже ок, не дуже довго і без

щоб не офтопити то)

жили не дуже ок, не дуже довго і без

ШІ

думаю якась грецька полонянка чи дюжий варвар якщо жили в римі то досить ок, довго і з пивом )) а в якихось срібних копальнях серед далекого провінційного ніхуя жили не дуже ок, не дуже довго і без

Там трохи не така арифметика.
В сучасному світі живе 8 млрд людей.
А в древньому на протязі багатьох тисячоліть приблизно 3-5-10 млн чоловік на весь світ. При такому розподілу, було дуже багато маленьких поселень розкиданих по всьому світу. Маленьке поселення — це фактично племя або сімя, де майже кожен родич. В таких поселеннях дуже важко роздувається бюрократія, нерівність, незадоволеність. Помножте це на те, що природних ресурсів в той час було в 1000 раз більше і конкуренція переважно з іншими тваринами і ось в тих «копальнях» не більше людей було чим зараз за гратами. Тобто невеликий відсоток.

на берегах Ніла де вони збирали по 3 врожаї на рік, вони були нагодовані, задоволені життям, та мали вільний час на будівництво

Але папіруси кажуть дещо інше)

Історія робочих страйків бере свій початок із 12 століття до нашої ери. Перший страйк, про який збереглися документальні відомості, стався у Стародавньому Єгипті під час правління Рамсеса III.

Події були досить докладно описані на папірусі, що дійшов до наших днів. Письменник Аменнахт розповів про те, як на 29 році правління фараона (близько 1170 до н. е.) будівельники і художники гробниць в Дейр ель-Медіні перестали отримувати платню (яка видавалася зерном).

На 18-й день після того, як їм у черговий раз не видали зерно, вони покидали свої інструменти, залишили робочі місця і вирушили до міста Фіви. Страйкуючі кричали: «Ми голодуємо!». За словами переписувача, це було щось досі небачене, і місцеві чиновники не знали, як вчинити. Вони наказали видати протестувальникам хліб, проте ті не повернулися до роботи, а продовжили страйкувати і наступного дня, вимагаючи, щоб їм видали все, що заборгували на той момент. Викликані ж правоохоронці знизали плечима і просто пішли.

Зрештою страйкуючим видали належну платню, але дуже скоро з’ясувалося, що наступної оплати знову можна не чекати. І страйк було відновлено, причому цього разу протестувальники перекрили дорогу в Долину Царів та погрожували зруйнувати царські усипальниці.

За кілька років, що тривав цей страйк, він від звичайних претензій з приводу невиплати платні перейшов у розряд протестів із більш серйозними гаслами, за вищу справедливість і проти «поганих людей і поганих справ, що творяться за спиною у фараона».

© nevsedoma.com.ua/...​jk-robitnikiv-5-foto.html

Та думаю про художників і каменярів якихось в папірусі якраз пишуть бо це не раби

Про рабів писать — дорогий папірус марать

Так само як щелепи зі здоровими зубами — з гарних поховань. В людей з поганими зубами на гарні поховання не було лаве

Ну і на сайті неєвсєдома в інтернеті шукати першоджерела про древній єгіпєт — сам розумієш

Ну і на сайті неєвсєдома в інтернеті шукати першоджерела про древній єгіпєт — сам розумієш

ну звиняйте — заявлений папірус швидко нагуглити не зміг, до того ж в ієрогліфах не тямлю — одна надія, що на сайті не збрехали..

але, якщо логічно розсудити, був би я такий собі стародавній єбиптянин — відпрацював 3-4 години, поїв/поспав — у вільний час краще у Нилі скупатися чи папірус про пригоди Мєнхотепа почитати — каменюки тягати з власної волі я б точно не став)

Алеж піраміди побудували. Тобто багато не страйкували. А зараз в якійсь Франції, в якій монументального нічого не будують і ресурси не роспиляють — страйкують постійно. Люмпен незадоволений.

програмісти того часу робили фрески та скульптури.
теж мабуть були «приподняті».

програмісти того часу — це скоріш стародавні храмові ’автоматизатори’: наприклад щоб промінь сонця за хитромудрою системою дзеркал направити у потрібне місце для магічного спецефекту, механізми в підлозі — щоб наступив, а двері храму наче самі відкрилися, запальне масло по трубах — щоб «вічний вогонь» робити і народ доводити до релігійного екстазу і все таке..
храм з останнього хрестового походу Індіани Джонса з усілякими механічними пастками — явно вони підготували, а запускали туди для перевірки античних QA — якщо вийшов живий то отримаєш личку ’синьйора’)

Рабство -це дуже ефективний спосіб принудження до праці. Але до низькокваліфікованої, звичайно. Той хто проектував піраміди, він же не був рабом. А ось той хто тягав каміння-так. Армія, наприклад, це теж форма рабства. І наче нічого, ніхто не відмовляється від цієї моделі. Значить ефективно?

Рабство -це дуже ефективний спосіб принудження до праці.

Ні. Навіть за гратами відмовились від примусової праці. І як приклад теж саме з конякою чи віслюком, якщо ти його постійно будеш бити та примушувати постійно фізично працювати — ефективність праці буде мізерна.

Навіть за гратами відмовились від примусової праці

Це виключно через концепцію існування прав людини. Зеків не можна бити і катувати, от і відмовились. Тому не релевантно

Це виключно через концепцію існування прав людини. Зеків не можна бити і катувати, от і відмовились. Тому
не релевантно

Ні, релевантно. Тому шо тваринний організм так влаштований, що якщо ти будеш постійно бити та катувати чи людину чи тварину, з часом організм перестане відчувати гостру біль, та фіксати все болевтомлючою природньою фармою, аж поки не помре. Саме тому, вигадати дієві тортури це не така легка задача, яку важко вирішували всю історію людства.
Тому з часом рабу буде просто всеодно, це буде лише депресивний кусок мяса який не хоче працювати ні за яких обставин.

на берегах Ніла де вони збирали по 3 врожаї на рік, вони були нагодовані, задоволені життям, та мали вільний час на будівництво.

я не експерт, але трохи не так. Вони занадто багато ресурсів вклали в культ пірамід, і були завойовані арабами.

Діду, хватить бухати.
Проспись а тоді відписуй)

І доживали аж до 40 років

Це брехня. Перевіряється дуже просто. Береш список відомих древньо-грецьких філософів та перевіряєш скільки прожили. В середньому 75-80 років. Чому пишуть про 40 років, тому що була велика дитяча смертність. А була, тому що якщо в сімях по 5-8-10 дітей був стандарт, то 2-3 дитини померлі в ранньому віці, теж була не рідкість. Їх там мало хто рахував. Зараз вже добре рахують, але фертильність 1-2 дитини на жінку.

Чому пишуть про 40 років, тому що була велика дитяча смертність

але навіть з врахуванням того одного суттєвого фактору — average lifespan expectancy також збільшується і за рахунок інших факторів, ні?

average lifespan expectancy

Взагалі не факт.
Наприклад тіж монахи або інші гірські (кавказьські) ізольовані народи, які ведуть прімитивний образ життя як їх давні пращури, можуть жити по 100-120 років. Хто зараз гарантує що ти 100 років проживеш якщо будеш харчуватися в сільпо та атб ?

або інші гірські ізольовані народи

Тоді це не буде average expectancy у залежності від часу, а щось ближче мабуть до впливу окремого природного оточення у відповідній місцевості. Але якщо навіть у настільки вузькому розрізі, то нп існування сучасної стоматології може бути фактором по збільшенню average навіть у цьому випадку, ні?

p.s. доречі centenarians in Japan www.bbc.com/...​articles/cd07nljlyv0o.amp

існування сучасної стоматології може бути фактором по збільшенню average

Це не тої стоматології, що масово поєднана з виробництвом цукру в харчуванні ?

Зуби у сучасної людини набагато гірші ніж у стародавньої. Тіж зуби мудрості зараз майже у всіх ростуть анатомічно неправильно та під видалення. Завдяки тому що пережовувати нема що, сама щелепа зменшилася і у кожного другого перекошений зубний ряд. Що забавно, що мускульність щелепи, та правильний контур мязів навіть зараз дівчатами сприймається як маркер що від такого треба залітати нємєдля здєсь і сєйчас і можна прямо на лєстнєчной площадкє. Але таку щелепу зараз навіть філлєрами не зробиш.

мускульність щелепи, та правильний контур м’язів ... зараз навіть філлєрами не зробиш

в такому ракурсі не знаю чи можна знайти контраргументи), було тільки відносно що зараз люди живуть чи довше чи ні у порівнянні нп з ancient/middle/etc ages, навіть якщо враховувати вклад фактору з народженням

«мускульність щелепи, та правильний контур мязів навіть зараз дівчатами сприймається як маркер що від такого треба залітати нємєдля здєсь і сєйчас і можна прямо на лєстнєчной площадкє. Але таку щелепу зараз навіть філлєрами не зробиш»

Ви, випадково, не із секти пана Бобра з його альфа-бета-сігма- гамма- чоловіками, котрих хочуть всі жінки?)

А, наведіть, будь ласка, фото цих чоловіків з їх щелепами- цікаво просто.

фото

www.sapiens.org/...​Halle-Germany-768×514.jpg
ancient девелопер позує в роздумах над новим проектом)

Посміхнулася , подумала, що він про щось мріє. Може, борщу хоче з чорним хлібом)

ru.wikipedia.org/...​д#/media/Файл:Гигачад.jpg

Але це мем.
Ось тут вже цікавіше. Вся увага на контур щелепи.
adme.media/...​edi-vashe-serdce-2020915

Обережно! Може початися передчасна овуляція.

Посміхнулася).Подивилася, щелепи як щелепи. Я взагалі думала, що у всіх такі( скоріш, бачу постійно).
P.S. Чисто суб’єктивно, але у жінок не має такої реакції, як у чоловіків на жіночу грудь/ дупу, ноги ітд). Так, ми можемо відмітити собі щось, але ти хоча б раз чув, щоб жінка з журналом, де на обкладинці чоловік ню , бігла в туалет і закривалася там? ).Я- ніколи.

щоб жінка з журналом, де на обкладинці чоловік ню , бігла в туалет і закривалася там? ).Я- ніколи.

Дуже смішно. Але еволюція каже трохи інакше. Якщо в популяції 10 чоловіків та 10 жінок, то природа може дозволити собі 9 асексуальних або гомо чоловіків і майже нуль жінок. Тому що один чоловік може замінити легко 9 інших чоловіків, та це ніяк не погіршить фертильність 10 жінок. А ось навпаки — схема не працює.
Тому все це так як ти кажеш, але з точністю до навпаки на базових налаштуваннях )

Давай я тобі відповім так, ти робиш припущення своїми догадками.

Доводити щось немає сенсу хоча б тому, що я не є фахівцем в поглибленому вивченні цього питань,як і ти.
Плюс, в тебе багато узагальнень:

Питання гомосексуалізму не є до кінця вивченим і потребує додаткових наукових досліджень. Неоднозначним є розуміння причинно-наслідкових зв’язків щодо формування гомосексуального потягу людини.
vartalife.com.ua/...​istoriia-zminy-poniattia

Щодо того, як воно буває в природі — ти не можеш це стверджувати на 100%, ти робиш припущення ,знову таки( немає посилань на результати досліджень ітд);
Далі:
На факт фертильності жінок багато чого впливає.У жінки може бути безпліддя, тому, як ти пишеш ( 1 чоловік може замінити 9> не спрацює).

це дійсно смішно, коли чоловіки вважають, що жінкі реагують на якісь частини чоловічого тіла аналогічно,

Реагують аналогічно.
Дійсно красивих хлопців доречі набагато меньше чим красивих дівчат.
І якщо хлопець виграв генетичну лотерею, то фактично, якщо захоче буде мати гарем, де дівчата навіть не будуть сильно проти якщо будуть знати одна про одну. По факту там настільки докучають дівчата, що не мало з таких чоловіків перепрофільовуються у геї. Просто втрачають цікавість до дівчат.

Біологічно, дівчина ніколи не буде визнавати, що це так працює. Оскільки їй потрібно максимізувати свою цінність серед доступних самців.
Але фактично вона йде і сканує майже боковим зором сотні самців на вулиці, та на підсвідомості за 0.1 секунду визначає кому дасть просто так, а кому не дасть ні за яких обставин.

"Але фактично вона йде і сканує майже боковим зором сотні самців на вулиці, та на підсвідомості за 0.1 секунду визначає кому дасть просто так, а кому не дасть ні за яких обставин’
Знову таки, чисто суб’єктивна думка, думаєш про поточні проблеми.

Наприклад, ось я сьогодні думаю, чи встигну я до ветеринара зі своїм песиком до наступного приступу епілепсії; невже потеплішає у Варшаві; чортові зум, слак- все не працює- а, виявляється у всіх сьогодні так; купити щось смачненьке ітд; І це все потоком йде. Тобто, сотні самців( як ти їх називаєш), котрі є на вулиці, не сканую, бо фокус інший.

зі своїм песиком

А навіщо тобі песик якщо треба самців вибирати?

Жінкам , думаю, не треба сканувати, принципово шукати ітд), зазвичай, багато чоловіків , коли їм подобається жінка — знайомляться. Якщо чоловік не знайомиться — значить, інший познайомиться, якому жінка дійсно подобається. Якось так в житті працює.
Коли жінка змушена підштовхувати чоловіка на знайомство з нею, то у більшості потім все життя все сама мусиш тягнути. Або це дуже красиво має бути: умовно,він думає, що це він, хоча вона його давно для себе вже обрала)

Але фактично вона йде і сканує майже боковим зором сотні самців на вулиці

а чого боковим? прямий поломався чи шо?

Якщо дивитися прямо то самці перелякаються та втечуть)

Якщо дивитися прямо то самці перелякаються та втечуть)

подумають, що мобілу хоче віджати ))

подумають: не для тебе моя квіточка зацвіла та заколосилася, підступна самиця)

Я взагалі думала, що у всіх такі( скоріш, бачу постійно).

я теж не помітила нічого особливого, мені здається, що це щось середненьке.

P.S. Чисто суб’єктивно, але у жінок не має такої реакції, як у чоловіків на жіночу грудь/ дупу, ноги ітд). Так, ми можемо відмітити собі щось, але ти хоча б раз чув, щоб жінка з журналом, де на обкладинці чоловік ню , бігла в туалет і закривалася там? ).Я- ніколи.

це дійсно смішно, коли чоловіки вважають, що жінкі реагують на якісь частини чоловічого тіла аналогічно, як чоловіки реагують на жіночу грудь чи жопу. мені буквально учора знайомий доводив, що жінкі ходять дивится балет, бо там чоловіки у леггінсах і можно роздивитися чоловічі статеві органи, мовляв він багато разів був на балеті і спостерігав, куди жінкі дивляться, коли на сцені танцють балеруни ))

він багато разів був на балеті і спостерігав, куди жінкі дивляться, коли на сцені танцють балеруни ))

а насправді жінки розглядали їх туфлі/пуанти)

а насправді жінки розглядали їх туфлі

ну не свої ж розглядати

якщо вже прийшла, то треба дивитися на сцену, що там показують, щоб потім можна було розповісти де була, що бачила, в інстаграмі допис зробити про відчуття про цю подію

деякі люди вважають що довго дивитися прямо в очі — неввічливо, можливо це пішло з часів загальної психотравми — коли у буремних 1990 роках до нас прийшли усілякі карнегіанські техніки по заводженню друзів та тренінги з продаж, які вчили ловити погляд клієнта, не відпускати і втовкмачувати: купуй, купуй сцуко))

Згадалося : «Я знаю, що нічого не знаю»:)

Мені подобається як колись сказав БГ: «Я не можу прийняти сторону, Я не знаю нікого, хто не правий.»)

знайомий доводив, що жінкі ходять дивится балет, бо там чоловіки у леггінсах

Гугли, Markus Rocar
Де він назбирав актрис на дві сотні відео та чому в коментарях одні дівчата.

Гугли, Markus Rocar

гугли «Буратіно»
бо я так сказала )

гугли «Буратіно»

Ось ти і спалилась по Фрейду.
Треба було на туфлі дивитись, а не на те на чому можна рушник вішать.

А якщо в Le Silpo?)
Я не вважаю, що вони ведуть примітивний спосіб життя, але там в + правильне, здорове харчування, свіже повітря, немає стресу майже
Можна ще ,як приклад, японців привести. Рис, риба і так все життя,якщо узагальнити. І теж, по 100+ років

А якщо в Le Silpo?)

Тоді це буде average lifespan expectancy +2.5 роки до звичайного сільпо та +3 роки до звичайного атб.

Зайду в le silpo, подивлюся,що там.Бо не була взагалі там

так «можуть жити» і авередж не протирічать одне одному

Хтось може прожити до 120 на плавлених сирках, ведучи примітивний образ жизні і збираючи пляшки на свіжому повітрі, а хтось гікнеться від овертаймів у раю як той архітєкт з майкрософта

до якоїсь міри гени, до якоїсь — стреси й шкідливість оточення.

Да помирали, що жінки від інфекційних захворювань після пологів, війн ітд; що чоловіки — від антисанітарії ,голоду, війн; що діти до 3-х років. Можливо,там зустрічалися ті, хто жив 50+, але це не було масовим явищем, як мені здається.
Іноді радієш, що не жила в ті часи.

Так радієш, що народжувати зараз хочеш скоріш за все максимум одну дитину. А ті стародавні дівчата так страждали, що народжували аж по 5-8 дітей і не знали що таке антидепресанти. Тут банальна підміна понять. Важливо не умови, а відчуття людини.

Так я теж не знаю, що таке антидепресанти.
Я радію тому, що умови для життя краще, медицина, освіта ітд.
Я думаю, що якби я жила в ті часи, то варіантів не було б: в 13-15- заміж і погнали з чоловіком: секс- діти- город- голод/ смерть/ війни ( в залежності від часу, в якому б жила).
Можливо, для наших нащадків — ми теж будемо не сучасними.

Та не краще твої умови. Як я писав.

Стародавнім людям настільки було «нєхєр дєлать», що займалися будуванням
пірамід

В сучасному світі лише ОАЕ може собі таке дозволити аля буржхаліфи за нєфтєбакси. А раніше увесь стародавній світ був такий праздний.

Народжували по 5-8 тому що їх ніхто не питав що вони хочуть :(

Та зараз не те що питають, способів запобігти стало більше. А раніше що, будинок був, труси дітям купив, картоплею з городу нагодував, а далі якось буде. Горизонт планування був такий собі. Зараз навіть ці питання багатьом закрити вже не так просто, тому і чоловіки не дуже прагнуть стільки дітей.

Жінки вирішують скільки дітей народжувати останні 50 років в «демократичних» країнах.

В Європі тенденція більш така, що треба народжувати стільки, щоб змогла поставити на ноги сама. Тому, жінки і особливо не прагнуть мати багато дітей. Бо дорого.

Африка буде воювати з Європою за територію. Буде схожа ситуація 2млрд проти 500 млн людей. Країни ЄС поки не думають про потребу в солдатах в 2040-2120 роках!

Ну, від цього європейки не стануть народжувати більш. Бо спочатку реалізація, далі- родина, або сінгл з дитиною. Тут не вплинеш вже на це.

Можливо що планки добробуту який вважають прийнятно-мінімальними значно піднялися (абож більш точно в порівнянні — планка очікуваного добробуту зросла швидше ніж можливості, які також значно зросли але менш ніж суб’єктивна оцінка які мають бути для того "супер"добробуту).

Я би сказала, що вони в порівнянні з нами, українками, більш просто економічно самостійні і шлюб- це саме про партнерство для них. Тому, ніхто не поспішає взагалі. Умовно кажучи, там, де я/ інша міфічна жінка би розраховували на участь чоловіка в процесі сімейного побута, виховування дітей ітд, то тут більше все на себе, або рівноправні стосунки. Щось на кшталт: це мої вулики, це- твої вулики. Будемо разом будувати нові вулики( це в них так);

А в нас: (ж): в мене не має поки вуликів / житла ітд., а у чоловіка може бути, або ні. Ітог: будемо жити з тим, що є :)

Ще декілька поколінь тому щоб в старості прожити була необхідність в помічниках і дітей було багато які потім допомагали старим батькам. Зараз старість-ситуація інша. Це як одна з можливих причин.

Під час нещодавнього виступу на Dev Days Сем Альтман розмірковував про майбутнє людської праці в епоху штучного інтелекту.

мій собака теж про щось там міркує, але слава Богу його думки залишаються при ньому

Зробити з одного фул стека — фул ШІ стека і звільнити інших 3йох фулстеків. Але той ШІ агент якого обере наш фул ШІ стек не позбавить від роботи за трьох.Але скільки ж йому заплатять? За трьох? Ніколи. Та продукту буде виготовлено за трьох. І продано втричі більше. І весь той додатковий профіт куди піде? На соціальний захіст населення?
Ніт.

звільнити інших 3йох фулстеків.

а вони підуть голосувати на вибори, і обкладуть ші податками 🤔

А що, безробітних ще не позбавили права голосувати та лоббіювати власні інтереси?

не позбавили права голосувати та лобіювати власні інтереси?

шіробітних? — чи очікується в майбутньому делегування тієї функції безпосередньо умовно всепланетному ШІ для кращої маніфестації інтересів як робітників, так і не робітників, замість них самими?)

Незрозумілий він і безглуздий! — так краще звучить)

Зараз у ШІ спитаю, що ти мав на увазі.

Зараз у ШІ спитаю, що ти мав на увазі

<in-yoda-mode>
бачу я, що делегування хоч деяке можливо вже)
</in-yoda-mode>

Штучному інтелектові не дають чи забороняють чи немає поки що такої можливості — накопичувати власний досвід у спілкуванні.., зі мною, наприклад. Звідки він AGI стане чи просто прозріє?
До речі, у моїх останніх коментарях, я просто запропонував створити другу валюту — соціальну, що видаватиметься як продуктові картки чи картки на послуги, по списках, для самих бідних, яку лише держава матиме право конвертувати у гроші.

немає поки що такої можливості — накопичувати власний досвід

Навіщо власний, нп AI overview по будь-якому питанню (незалежно то програмування-кодування чи будь-яка інша сфера діяльності), далі вже власна expertise та на кнопки натискати всеж самому мабуть. Дехто можливо буде скіпати expertise етап та зразу переходитиме на етап «кнопки». У такому напрямку розвиток можливий?

Недолугі сучасні Ші це просто привід для одних людей звільнити ще людей.

Якщо 99% твого часу — це мітинги чи підготовка до наступного мітингу, то може здатися, що вбиваєш час.

Бо робота має бути як хоббі, і тоді у тебе дійсно буде бажання цим займатись, не через силу, а через справжню зацікавленість і користь яку це принесе.

Зроби хобі своєю роботою і ти зненавидиш його так, як до того ненавидів попередню роботу)

Це все стереотипи. Я ще ніколи не відчував себе так добре, як працюючи над розвитком своєї компанії. Це все мені нагадує гру в жанрі РПГ. Тобто відчуття майже таке саме наче я граю в гру і потрібно досягнути якогось результату або зібрати певну кількість балів.

що ж, тоді вітаю, можете вважати себе винятком. Бо я на ютубі бачив розбір дослідження, де опитувалися музиканти і художники, і там переважна більшість підтримала тезу Сергія

Я би додала, що це гра «на нервах». Тому потрібно грати лише по своїм правилам: не слухати мудаків та не працювати з ними, та чим раніше почати писати книгу про «успішний успіх» (а не слухати про чужий з «мутними рецептами успіху»).

А какая там работа у Альтмана?

а я было подумал фермер

може він хоче взяти гектар землі, посадити там Кедри і створювати свій простір любові?

Маск також спочатку наче адекватним був

Маск гениальный инженер -ему простительно Большинство гениев с прибабахом А у Маска еще и «справка» есть
А что такого сделал Альтман? Он даже не из числа теоретиков, придумавших все эти LLM
И когда ИИ пузырь сдуется Альтману инвесторы пришлют крепких ребят с паяльником а ракеты и старлинки Маска продолэат летать

Ще один свідєтєль муска виліз зі своєї печери. Зігувати будемо? І елмо, і Альтман нічого не створили власними руками. Обидва великі спекулянти. Обоє кинули навчання заради бізнесу. Елмо піднявся на віджимі чужого бізнесу в 0-х, а потім спекуляціями набив собі гаманець. Альтман йде абсолютно тим же шляхом в цей час.

Ну які робочі місця — очікую концентраціяїв трудових таборах. За їжу і проживання

А ось наші офісні й цифрові професії могли б виглядати для нього чимось штучним, іграшковим.

вони на жаль такі і є — bullshit jobs

m.youtube.com/watch?v=ZvUlsIO2PtI
класний канал... зараз ще з’явився автоматичний дубляж 👍
ще у автора є кілька книжок на амазоні... шкода, нема кому перекласти та видати українською 🤔

повністю згоден з Семом Альтманом... але є нюанс )
..............

слово «фермер» потребує уточнення ...

— першопоселенці, які освоювали Америку ... власними руцями і сокирою рубали секвойі, знищували ліси, щоб вирощувати зерно і м’ясо

— трохи пізніше, років 150 тому, у часи молодості Генрі Форда, який був сином фермера... фермери вже сідали на трактори...

— далі техніка все ускладнювалася... пивні животи фермерів все росли.. вже на полях Джон Діри з супутниковим керуванням ... рубати ліси вже не треба... нічого вже рубати..

і тут прилетіли інопланетяни, і вимкнули нафту і електрику...

і все... фермери розгублено кліпають, розводять руками... весь пафос кудись зник... державних дотацій немає, бо грошей в держави немає...

ну а народ?
народ без їжі помер з голоду (
тут і казочці кінець (

Виживе сильніший, але шанси зникнути цивілізації завжди високі.

«Нью Васюки» для інвесторів щоб занесли ще сотню-другу мільярдів.

Підписатись на коментарі