Як я не вигоріла, запускаючи стартап (і чому ви теж не вигорите)

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Коли я тільки починала будувати Embraces (тепер — Connecto), я думала, що фаундер — це людина-робот, яка працює 24/7, спить по 4 години і живе на каві та адреналіні.

Спойлер: це взагалі не так. Не вірте Нетфліксу. А якщо йдете цим шляхом — чекайте вигорання через 3, 2, 1...

За 8 місяців роботи над стартапом я пройшла шлях від створення MVP до отримання гранту від USF, відмовилась від інвестицій, зробила півот з B2C в B2B, провела 50+ інтерв’ю з користувачами і знайшла product-market fit двічі. Але найбільша моя перемога — у тому, що я не вигоріла. Навіть встигала кайфувати від процесу. Ось що мені допомогло (і допоможе вам):

1. Особисте життя — це пункт у календарі

Найбільша помилка, якої я припустилась: думала, що особисте почекає. Що коли запущу продукт/знайду гроші/напишу пітч — тоді й висплюсь/сходжу в кіно/забронюю відпустку/приділю час близьким.

Не почекає. Точніше, почекає, але ви до нього ризикуєте не дійти.

Реальність, до якої варто бути готовим — ваш список задач зростатиме. Тож краще почати заносити особисте в робочий календар так само, як зустрічі з клієнтами чи дедлайни. Вечеря з друзями? У календарі. Замовити мамі нові штори? У календарі. Похід у перукарню? Вгадайте де — теж у календарі!

Якщо чогось немає в календарі/записнику/нотатках — цього точно меншатиме в житті.

Коли закладаєте час на життя так само серйозно, як час для роботи, магічним чином його стає більше. А ще — ви працюєте продуктивніше, бо не потрібно постійно боятися щось забути — усе є в календарі. Плюс ви можете спокійно виділити собі час на відпочинок і не тривожитися, бо забюджетували час на стартап-справи.

Звісно, стартап це і про роботу на вихідних. Але з продуманим планом навіть субота може бути приємною: фотосесія для реклами, зустріч із партнерами, перегляд креативів

2. «Хочеш, щоб вийшло добре — зроби сам» = пряма дорога до вигорання

Перші місяці я робила все сама. Спілкувалася з юзерами, налаштовувала бота, робила презентації, шукала партнерів, заповнювала заявки в акселератори, комунікувала з клієнтами, відповідала на вхідні запити, тестувала нові гіпотези (цей список нескінченний).

Результат? Втомлювалася так, що не могла не те що думати про стратегії... я не могла думати далі наступного дня. А це — найважливіше для фаундера.

Коли я зібрала команду з людей, яким довіряю, все змінилося. Більше не потрібно щодня тушити пожежі і можна зосередитися на пріоритетах: формування продукту, стратегія, ключові партнерства.

Якщо чесно, то наявність людей у команді досі відчувається як розкішний максимум, адже я звикла закривати все власними силами. Але з часом приходить розуміння, що в довгу це не працюватиме.

Ваш час як фаундера — найцінніший ресурс. Якщо ви витрачаєте його на таски, які може зробити хтось інший, ви крадете свої перспективи.

Тож якщо у вас є змога заручитися підтримкою зі старту, зробіть це: шукайте однодумців в LinkedIn, серед друзів чи колишніх колег, серед знайомих, у Threads чи TikTok. Вам доведеться багато комунікувати, щоб знайти «тих самих», але воно того варте.

3. Фізичне здоров’я — це святе

Мій пріоритет номер один — сон.

Я можу почати працювати о 6 ранку, але для цього ляжу спати о 9 вечора. Це моє правило ще зі студентських часів, і воно порушується украй рідко.

Звісно, є дні, коли працюю допізна, щоб «встигнути ще трохи». Але як показує практика, краще зупинити себе, лягти спати і на більш-менш свіжу голову зробити зранку за годину те, на що ввечері пішло б три.

Також перед сном завжди вигружаю все з голови в нотатки. Іноді нема сил структурувати це чи «писати по-людськи — тоді пишу хоч якось, щоб просто звільнити думки і швидше заснути. Зранку вже розгрібаю і пріоретизую. Так точно спиться спокійніше.

Іноді зранку не розумію власних нотаток... Але це все ж краще, ніж тримати все в голові й не спати від тривоги

4. Інші фаундери — це не конкуренти. Це ваша група підтримки

Найскладніше на старті — це лишатися зі своїми думками й проблемами один на один. Друзі не завжди розумітимуть, чому ви після роботи ще 8 годин сидите в ноуті. Родина хвилюватиметься, «навіщо стільки працювати, все ж і так нормально».

Але є люди, які зрозуміють — інші стартапери.

Шукайте їх в LinkedIn, ходіть на івенти, виловлюйте в акселераторах чи в Telegram-чатах. Багато з них вже пройшли те, до чого ви лише підбираєтесь. Ну і приємний бонус: їм можна написати в будь-який час доби «не знаю, чи варто це робити», і скоріше за все вони відпишуть, бо зовсім нещодавно переживали те саме.

Але шукати однодумців чи менторів не значить перекладати на них відповідальність. Так, коли у мене лише з’явилася ідея стартапу, я ділилася нею зі всіма, кого вважала хоч трохи компетентними у моїй ніші.

Першим моїм співбесідником була людина з венчуру. Її авторитет в моїх очах зашкалював, та вже за 15 хвилин розмови мені озвучили, що нічого не вийде, тож можна розслабитись і не витрачати час на фігню. На щастя, я вперта :)

5. Нереалістичні цілі = гарантоване вигорання

На старті я хотіла робити все тут і зараз.

Знаєте, чим це закінчилося? Я постійно відчувала, що не справляюся. І що всі довкола не ок (ну бо як можна так повільно «відповідати/думати/рахувати» і так далі). У результаті — усі недостатньо хороші, недостатньо продуктивні, недостатньо амбітні тощо.

Потім я зрозуміла: проблема в очікуваннях. Я почала ставити реалістичні цілі:

• Не «запустити продукт за місяць», а «зробити MVP на наступному тижні та протестувати на 10 людях упродовж наступного місяця».
  • Не «привернути увагу всіх клінік України», а «провести 3 демо з потенційними клієнтами цього тижня і написати 10 власникам бізнесів».
  • Не «стати юнікорном за рік», а «отримати перші оплати до кінця місяця» або «залучити інвестиції у розмірі X, яких вистачить для операційної дільності на Y місяців».

Коли ви досягаєте цілей регулярно (навіть якщо вони маленькі), мозок отримує дофамін. Ви відчуваєте прогрес. А відчуття прогресу — найкраща мотивація.

Якщо ви постійно не досягаєте цілей, це не ви погані. Це цілі погані. Змініть їх на реалістичні. Розбийте на менші. Якщо чогось не розумієте перед тим, як ставити цілі, шукайте відповіді. Читайте книжки, дивіться YouTube, слухайте подкасти, спілкуйтесь з LLM-ками. Знайдіть того, хто може підказати. Подякуйте від щирого серця.

Тоді я ще не знала, що питати «Чи хотіли б ви такий сервіс?» не ок. Але, Дмитре Кошельник із Mission Possible, якщо читаєш це, знай: у перший місяць мою менталку тримали наші переписки

Дозвольте собі бути неідеальними

Коли я подавала заявку на грант, моя стратегія була в розробці. Коли запускала MVP, він працював тільки в Telegram. Коли пітчила — підглядала в шпаргалку (хоча чудово знала план і кожен слайд презентації — але ж нерви!).

Але я робила маленькі кроки. І це теж рятувало від вигорання.

Думаю, вигорання часто не про кількість роботи, а про відчуття, що ви НЕДО. Від порівняння себе з ідеалом, якого не існує. Від пошуку ідеальної команди, якої не існує. Від спроб знайти всі рішення одразу. Від очікування, що ось-ось стане легше/зрозуміліше, якщо ще трохи потерпите. Не стане.

Дозвольте собі бути неідеальними. Факапте і виправляйтесь. Розставте пріоритети. Внесіть усе важливе в календар. Лягайте спати до 23. Відсікайте те, що заважає.

Бережіть себе. Бо ваше бачення, запал і віра — це і є стартап. Особливо на початку. Решта — лише інструменти, і вам знадобляться сили, щоб їх знайти.

👍ПодобаєтьсяСподобалось17
До обраногоВ обраному7
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А я все перевів на ChatGPT, і на агента Opera Neon. Чудова команда працівників. А що до стартапу, то бренд моєї компанії є вже у Нью-Йорку, хоча починав я це все з повного нуля.

Тобто ось мої досягнуті результати (зараз трохи не маю сил займатись продуктом, бо є на багато більш пріорітетніші цілі)

Graphic Design Companies With Fewer Than 10 Employees (Top 10K)
1,537

SaaS Companies With Fewer Than 50 Employees (Top 10K)
1,259

Graphic Design Companies (Top 10K)
760

Artificial Intelligence (AI) Companies With Fewer Than 10 Employees (Top 10K)
4,346

SaaS Companies With Fewer Than 10 Employees (Top 10K)
1,549

Ви молодець! Я правильно знайшла, що ви автор XFutuRestyle Experience (Image transformer in the impressive futuristic art of the new generation)? Чи йдеться про якийсь інший проєкт?)

Так саме він. GPTs поки що на паузі, через зміни в OpenAI які пов’язані з обробкою зображень в GPT-Image-1, бо проєкт раніше розроблявся саме для DALL-E 3, але не зважаючи на це, картина створена цим агентом все рівно досягла якості міжнародних виставок ще в 2024 році.

8 місяців це ще не той період щоб вигоріти, зараз постійно щось нове і цікаве, такий собі «джун період».
От через 3-4 роки, коли і швидкого росту не буде, і гроші треба, і перспективи вже будуть не «мільярдна компанія через 5 років»...

Як на мене, тут нема «чорного» та «білого») Не можна сказати «мало» чи «багато», бо все залежить від дуже багатьох факторів: бекграунд людини, стартова точка, команда, нетворк, сфера діяльності, рівень пережитого стресу, кількість втрачених грошей і тд.
Хтось йде в одну нішу і працює там 10 років, хтось тестує 3 бізнес-моделі за квартал, хтось кидає роботу, живе стартапом і за пів року опиняється на межі нервового зриву через відсутність ресурсів для існування та відсутність прогресу в продукті.

Як на мене, будь-який період бути як ейфорією, так і пеклом, якщо за цей час ти:
— злив всі заощадження, позичив ще у друзів/родичів і знову злив
— втратив команду/зрозумів, що в команді «не ті»
— отримав купу відмов від інвесторів
— зіштовхнувся з юридичними проблемами
— віддалився від сім’ї через ту саму мрію про «мільярдну компанію через 5 років»

Хтось може й 5 років тягнути стартап і не паритись, бо в нього є фінансова подушка і зберігається баланс в житті. А хтось за 6 місяців solo-founder’ства без грошей і підтримки може дійти до точки, коли захочеться вийти у вікно.

1 липня 2023 року, а почав роботу над проектом над яким думав 20 років, раніше просто технології не дозволяли, і тут я побачив що все готове для початку. Правила: 1) День пройде незалежно від того зроблю я що-небудь чи ні — тому з ранку збираюся зробити хоча б маленький крок, надвечір виявлятися, що в порівнянні з тим, що я робив в ІТ конторі обсягу роботи на 1-2 тижні зроблено. 2) Спорт — ходжу до тренажерки, басейн кілька разів на тиждень. 3) Записую завдання, ідеї, що б не забути головним чином, те що треба зробити, дата, статус — просто в гугл таблицях, календарик та це тема, але головним чином щоб не забути що в перукарню через півтора місяці записався 4) Сплю скільки треба і навіть вдень пів годинки добре мізки прочищає. 5) У розробці жодних притягнутих за вуха псевдо беспрактис, патернів, солідів та інших чистих кодів. Просто має працювати правильно. Якщо десь виходить природним шляхом якийсь патерн ну добре нехай буде.

На самому початку намалював архітектуру, така не маленька схемка вийшла (блоків на 50), подивився, засмутився, що ніколи не зроблю тому що не можливо. Зараз озираючись назад розумію що я зробив і те й багато більше і воно працює. А взагалі по дорозі було багато викликів таких що думав все приїхали сгортаєму удочки йдемо в Джинні шукати роботу, але якись через день вирішувались, якись через півроку таки вирішувалися, тому тепер коли передомною виникає таке завдання я навіть не хвилююся — вирішитися.

Продакшин є. Можна скористатися. Але хочу зробити прямий дуже добре, і знаю як.

Клас, а що за продукт будуєте? Діліться, хай клієнти знаходяться через коменти :)

P.s: завжди приємно зустріти харків’ян, навіть онлайн!

pravdalist.ai
Цікава ідея. Але чи працює. Джипт каже що лише по голосу майже неможливо точно визначити, що людина бреше. Маркери звичайно будуть, але точність в 60-70% відсотків це майже наугад.

Те, що є в світі сьогодні, там точність 60-70% — це правда. Як експерт можу сказати, що й цього немає. Але ж я не просто так 20 років думав і 2,5 роки роблю. Я зробив низку відкриттів, які можна назвати проривом. Провів досліди, дуже багато дослідів, тисячі, отримав підтвердження, знайшов закономірності. Однак з’ясувалося, що розрізняти тільки правду і брехню добре, але недостатньо, адже є багато інших емоцій, які хоч і складно, але можливо відрізнити одну від одної. У підсумку виходить досить точний метод, зараз важко поки назвати точну цифру, але я очікую не менше 95%.

не менше 95%.

А якщо візуальну міміку та електроди додати, буде 146% ?

Я вже наслухався багато цікавих варіантів, а от електроди поки що не пропонували. А в середні віки таких як я взагалі на багатті спалювали. Правда добре, що ми не в середні віки живемо й на форумі можна спокійно поспілкуватися.

Правда добре

Взагалі чудово я вважаю, що в вас такі чудові технології. Не могли би ви надіктувати отой попередній пост про 95% та запихнути аудіофайл в свій аналізатор.
Далі можете розшарити цей репорт.
Якщо скаже там що п*дить, значить работаєт ! =)

Це твердження не є логічним, бо суперечить саме собі. Дивись якщо система не працює, то при аналізі з великою ймовірністю прийме помилкове рішення і покаже — що твердження вірне. Якщо система працює правильно, то з великою ймовірністю 95% покаже, що твердження вірне. Статусу «п*дить» на разі не має, вибачте за незручності.

Уяви що ти пітчиш свою вундевафлю інвесторам. І ось все класно, класна ідея, своєчасний запуск і тут ... ти кажеш про точність не меньше 95%... Люба притомна людина зразу скаже що це пиз*ош. Але ж. В тебе є детектор брехні. І ось можна перевірити прямо на ньому. Получається ось такий парадокс. Якщо детектор скаже що це пиз*ош та якість меньша за 95% то ти продав інвесторам. А якщо скаже що правда, то якось невдобно получилось. Тому що там навіть до 80% точності були б питання, оскільки це набагато вище чим у конкурентів.

Ех, чарівно. Я і вигорів, і бюджет злив. Слава богу, що не забив на основну роботу в цей період, а то б лишився біля розбитого корита.

Усе рівно це досвід! Знаю людинку, яка будувала 3 стартапи. 2 прогоріли, 1 успішний екзіт. Тому всі невдачі — на краще, якщо витягувати з них уроки для майбутнього)

Може ви вирішите запустити подкаст про факапи стартаперів і побудуте на цьому класний персональний бренд і YouTube-канал, який монетизуватиметься. Чому б і ні? Без досвіду тих, хто зливає бюджети, не було б тих, хто вчиться на цих помилках і не зливає бюджети)

Стартапи — єдиний спосіб нашим жінкам (на відміну від європейського іт) хоч якось залишитись в ІТ. Чоловіки бояться всіх цих перепрацювань (відсутності плюшок, борщ-сеансів, та гарних т@лочок в офісі).

Чоловіки бояться
т@лочок в офісі

Чоловіки-айтівці не ходять у офіс ще з часів ковіда.

не знаю як там у ваших, але пока статистика жіночок-стартаперок у Долині така, що великий відсоток їх засуджено за шахрайство :)
Холмс, Дідон, Еллісон, Ігнатова це кого я памʼятаю

так а стартап вигорів чи ні?

Стартап продовжує летіти, читайте ось тут)
dou.ua/forums/topic/55937

You go, girl! Підприємці — це єдиний шанс цієї країни на нормальне майбутнє. Ви — молодець!

Підписатись на коментарі