Недобросовісна поведінка на офісному ринку Львова

Відкритий лист про порушення ділової етики в львівському ІТ-середовищі

Сьогодні я змушений звернутися до спільноти з приводу складної ситуації компанії-учасниці Lviv IT Cluster — а саме OX Company.

Влітку я, як ріелтор, знайшов для OX Company офісне приміщення.

На зустрічі з трьома представниками компанії Orest Raiter, Anna Savelieva, Vitalii Vlasov та власником об’єкта ми чітко домовились: комісійну винагороду ділимо 50/50 між орендарем та орендодавцем. Усі сторони погодилися. На жаль, я не встиг підписати з жодною стороною договори і не формалізували співпрацю. Між нами були лише усні домовленості.

Але..

Власник свою частину сплатив одразу після підписання договору — чесно і прозоро, як і було домовлено. Натомість OX Company відмовилась виконувати свою частину домовленості, запропонувавши втричі меншу суму.

Ця ситуація не просто про гроші. Це про повагу, репутацію та базові принципи ділової етики і ведення бізнесу, де слово має значення.

Львівське ІТ — це бренд, побудований на професіоналізмі, і така поведінка OX Company кидає тінь на ІТ-спільноту міста.

Тому я відкрито звертаюся до Lviv IT Cluster, Stepan Veselovskyi, Yurii Ohonovskyi.

Прошу вас виступити модератором, дати публічну оцінку діям вашої компанії-учасника та показати, що для Кластера принципи чесного бізнесу — не порожні слова.

Я вірю в силу спільноти та в те, що репутація є найціннішим активом. Прошу поширити цей допис, щоб привернути увагу до проблеми.

#LvivITCluster #LvivIT #OXCompany #Львів #ITUkraine #RealEstateLviv #ПорушенняДомовленостей

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Оці от ваші «усні домовленості» — якраз причина чому вас не люблять. Бо в більшості випадків ріелтор їх викручує на свою користь а тут он, ти диви яка нахабність, це зробив один з клієнтів. Був би у вас договір про надання послуг — не треба було б і на ДОУ скаржитися, правда? Можна було б з ним одразу в суд. Але ж ми знаємо чому в більшості випадків договору нема — щоб не платити податки.

Найбільш безглузда професія, яка має зникнути максимально швидко. Отримувати гроші за повітря — це триндець.

Микола ти що кум автора теми? Вже все засрав своїми недолугими повідомленнями))

Жодного співчуття до рієлторів. Рієлтори це паразити, які роблять максимум, щоб без їх «послуг» ніхто нічого ніколи з нерухомістю зробити не зміг. Максимально ускладнюють процеси, засирають спамом будь-які майданчики оголошень, найскладніша в житті робота — познайомити клієнтів між собою і вимагати за це процент від угоди. Особлива порода — хлопи, які не укладають договори щоб не платити податки. Як топікстартер, який «просто не встиг», ага. Знаємо, плавали.

Ну ти давай там, не засмучуйся, Остапе, все в тебе буде добре, гарного тобі настрою.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А мені усно комунізм в дитинстві обіцяли

пайплайни крутяться, баблішко мутиться

Йди працюй трохи😁

біжу ) Я думав ми змагаємося хто напише якусь фігню)

пайплайн впав — значить день почався

Влітку я, як ріелтор,...

Ось чесно, тупо далі не читав)))

Весь рік як SE десь там — та фу нафіг )))

Мені здається буде досить кумедно. Після вжитого пивка у всякому випадку )

Один із коментаторів залишив наступний текст під моїм коментарем (який по типу вигороджує ріелторів):

скіпаю одноманітне ниття
Але це не одноманітне ниття.
«ріелтор» у Львові — це дійсно коли ти сам все знаходиш, приходиш і там рандомний чувак каже дати йому 100%, бере гроші і йде у захід сонця.
Тому класна стаття, бо кинути афериста (читай львівського «ріелтора») — це не злочин, а має бути база. Крім афер ще і продають буквально повітря і беруть 100% вартості оренди за послуги, яких не існує. Крадують оголошення, спамлять власникам. Там повний хаос. І звісно податки не платять і ні за що не відповідають. Мають цілі реферальні пірамідні схемки по здачі квартир і ділять прибуток між собою.

Щоправда як і у кожній професії є також нормальні. Але то хіба ти особисто знайомий з такими і вони тобі дійсно нададуть послуги і знайдуть щось.

в принципі цей коментар автора описую ну нехай наввскидку 50% тих «ненавистників» ріелторів, які поділяють цю думку. Цифра від фонаря якщо що, не придерайтеся. Посил зрозумілий, так чи інакше мається на увазі щось подібне по змісту.

Я пишу наступне:

Відкорегую ваш текст трохи так, щоб це не втрачало зміст.
«Крім афер ще і продають буквально повітря і беруть 100% вартості за послуги, яких не існує. Крадують оголошення, спамлять клієнтам. Там повний хаос. І звісно податки не платять і ні за що не відповідають. Мають цілі реферальні пірамідні схемки по якимся послугам і ділять прибуток між собою.»

Тепер, випиваючи келих пива за ваше здоровʼя, пропоную створити опитування в окремому топіку, де буде цей текст + питання: Як ви думаєте про що йде мова? Варіанти:
1) ріелторство
2) українське IT
3) тендери Прозоро (під капотом)
4) ...
n) інше

просто так. Тих хто писав щоб я тримав в курсі, то тримайте. Можете навіть відповісти по бажанню ))

ні на що не натякаю, але лицемірство буде помітне

Подивився ось відгук «кума», якого мені приписали, про компанію, котрій він надавав ріелторскі послуги.
Цікавий коментар від Юлії HR:

Доброго дня!
Хочемо пояснити ситуацію для уникнення непорозумінь. Співпраця з ріелтором обмежилася лише знайомством сторін (орендодавця та орендаря). Подальші переговори та підписання договору відбувалися напряму між представниками сторін, без участі ріелтора.

Жодних домовленостей щодо винагороди (письмових чи усних) укладено не було. Водночас ріелтор отримав рівнозначну суму відповідно до фактично наданих ним послуг. Вимога значно завищеної оплати після завершення угоди, без правових підстав, ми розцінюємо як безпідставну.

Юристи компанії вважають цей коментар наклепницьким, а дії ріелтора — такими, що мають ознаки вимагання коштів. Ми залишаємо за собою право захищати ділову репутацію у правовому полі.

Включаємо Шерлока на мінімалках.

Співпраця з ріелтором обмежилася лише знайомством сторін (орендодавця та орендаря). Подальші переговори та підписання договору відбувалися напряму між представниками сторін, без участі ріелтора.

просто познайомив, поки наче все добре.

Жодних домовленостей щодо винагороди (письмових чи усних) укладено не було

далі наче все також добре

Водночас ріелтор отримав рівнозначну суму відповідно до фактично наданих ним послуг. Вимога значно завищеної оплати після завершення угоди, без правових підстав, ми розцінюємо як безпідставну

Тобто щось таки отримав і якісь послуги були, а не обмежелися лише знайомством. Хто визначив «фактично надані послуги» та ціну за ці послуги? Як на мене, то виходить що все таки усна домовленність щодо винагороди таки була, хоча на початку стверджується що не було нічого такого.
Можливо я перекручую чи трактую не вірно, але вигядає це так, що усно все таки домовились, але жадібність спрацювала і дали грошей по типу «на тобі стільки і відстань, бо на більше ти не наробив». Це просто так виглядає зі сторони.
Можливо було по-іншому, просто текст (коментар) написаний «по-дебільному» ))

або виглядає так, що ніяких домовленостей не було, просто ви, як поважна компанія, вирішила винагородити ріелтора за знайомство так сказати. А він такий безсовістний та наглий жучара вирішив що цього замало. Можливо і так все було )

Тримай в курсі

О, в тему зайшов Alex Fogol
Можна навіть не зважати на нові коментарі.

ой всьо а шо при порошенко вашім луччє било?!

Розкажу ще одну історію про польського ріелтора.
Шукав я квартиру купити, знайшов оголошення на сайті, подзвонив (номер ріелтора), домовився про зутріч.

Ріелтор сказав що покаже тільки якщо підпишу папір що 2%+vat комісії якщо купляю кваритру. Ну ок, підписав.
Подивився квартиру, норм все. Розійшлись.
Так як квартира норм, почав торгуватись з ріелтором по телефону. Прогресу 0, ціну не опускає (скинув 1%).

А квартиру продавали українці, і по номеру квартири в реєстрі знайшов ім’я/прізвище власника.
Знайшов його в лінкендін, та й пишу, типу квартира норм, готовий взяти якщо −12.5% до ціни, бо ріелтор ще 2.5% з мене хоче.
А він в шоці, бо підписав з ріелтором «ексклюзивну угоду», де платить 5% йому. Про те що він ще з клієнта буде брати нічого йому не сказали.
Власник попросив ще раз зустрітись з ріелтором і ним і там поторгуватись, бо згідно того «ексклюзивного» договру тільки ріелтор має право обговорювати ціну.

Зустрілись, типу я дуже зацікавлений, але хочу −12.5%. Власник зразу питає а чого саме 12.5%, незвична знижка в 0.5%, типу для нього це сюрприз.
Я пояснюю що от таке підписав з ріелтором.
І тоді «здивований» власник, з кожним другим словом «курва», посилає ріелтора.

В кінцеіому результаті договір з ріелтором вони розірвали, продали комусь іншому без ріелтора.

Мораль, не підписуйте ексклюзивних договорів.
Привів до вас ріелтор покупця— тільки тоді йому і платите.
Знайшли самі — це мінімум 5% економії для покупця, тому і продати набагато легше.

розкажу цікаву історію з України.
Приводить ріелтор покупця, показує квартиру. Все наче ок. Потім покупець відморозився, а продавець сказав що знайшов сам іншого покупця. Наче все ок. З часом вияснилось що покупець та продавець кинули ріелтора. Далі почалось дуже цікаве.
Попереднього договору вони не складали, домовились відразу в нотаріусі переоформлювати. Також покупець торганувся, та попросив вивезти меблі. Продавець все це зробив. За день до «сдєлки», покупець позвонив і сказав що знайшов інший варіант та поклав слухавку.

Продавець вибачився перед ріелтором, та більше нічого без його консультацій не робив.
Це все, ніякої моралі та висновків. Просто як буває.

Продавець вибачився перед ріелтором, та більше нічого без його консультацій не робив.

а мораль в тому, що попередній договір скаладає нотаріус а не рієлтор. а рієлтор чисто «інформаційні послуги»

як далекі ви від того як є та буває. Звісно можна з нотаріусом, а можна і без.
Вже набридло одне й те саме писати. Давайте так: парі? Наскільки готові опозоритися?

Звісно можна з нотаріусом, а можна і без.

на скільки я розумію то є згідно Закону України як то попередній договір _має_ оформлено саме завірено нотаріально саме згідно Закону України

тобто там ні якіх «можна можна» а от «рієлтори» так можуть це «можна можна» і продавати як

вибачився перед ріелтором, та більше нічого без його консультацій не робив.

ні, бо законом України не забороняються складати договори у вільній формі між фізичними особами.

Договори, які суперечать законодавству, є нікчемними

увірвався. Добре, і я понтонусь:
— тепла горілка — фігня собача
— дешевий коньяк — пісець печінці
...

Аби ляпнуть ото. Так читайте та складайте так щоб не заперечувало. Навидумували ото проблем

Такі ріелтори як ти, то біосміття, яке має виздихати. Просто нікчемні створіння, які в житті нічого не досягли, ні на що не здатні, але високе чсв та низький рівень інтелекту не дозволяє цього зрозуміти...

я ріелтор? Парі? Наскількb готовий опозоритися, peace da ball ?

а договір куплі продажу за законом України

законом України не забороняються складати договори у вільній формі між фізичними особами

і у вільній формі може не посвічуватися нотаріально?

звісно ні. Мова йде про попередній договір, в якому прописується сума завдатка, строки, умови виселення (буваю що після вже факту продажу продавець деякий час живе) і т.д. Це робиться для того щоб був якийсь час щоб все піготувати та ніхто не нервував. В цей час збираються всілякі справки (які також мають свій строк), оплачуються боги по комунальці якщо є, виписуються, вирішуються якісь справи. Можливо таке що продавець продає свою квартиру і хоче купити іншу, можливо навіть в іншій країні. Купа нюансів може бути. «Чистих» квартир де все вже готове до оформлення і можна на наступний день переоформити набагато меньше від загальної кількості

перечитав уважно закон там справді попередній договір купівлі нерухомості не вимагає нотаріального завірення там момент де попередній договір купівлі попередньої нерухомості вимагає нотаріального завірення але до не попередньої нерухомості то є прямо не стосується а лише за бажанням сторін

львовський рієлтор рулить!

а мораль в тому, що попередній договір скаладає нотаріус а не рієлтор

Або чат гпт.
Я такий то, хочу купити квартиру таку то, вношу ххх$ завдатку, власник такий то продаж до такого то числа.
Та й все.

З часом вияснилось що покупець та продавець кинули ріелтора.

от жалко пацана

Далі почалось дуже цікаве.

ну да ну да особисто я ці історія почав слухати... дай прикинуть на пальцях... значить навесні 2006-го я вже переїхав то ж певно то мало буди десь осінь зима 2005-го як якраз активна фаза самий початок

вибачився перед ріелтором, та більше нічого без його консультацій не робив.

тож так вже тоді я щиро «дивувався» з тіх «консультацій» якіх «продавали» «рієлтори» а особливо як заходила справа за якісь особливо круті столичні агенції там просто понт на понт чистий понт ))

... аж ностальгія оце

ну поностальгували і то добре. В житті всяке буває )
2005-2007 — золоті роки були для ріелторів

покупець торганувся, та попросив вивезти меблі. Продавець все це зробив.

а до того продавець продавав увесь той клоповнік разом з меблями імені тов. сталіна лічно як є правильно? чи тепер на оборот без меблів буде гірше продаватися тепер?

ніякої моралі та висновків.

чи яка власне мораль конкретної історії які висновки? ))

як то у якості моралі у «продавця» може бути не готове аж геть ні чого не те щоби меблі но і докУментів на хату нема як то ще нема тре оформлять от погодимо покупку то піду оформлять а до того шо ж я дурачок штолі і гроші тратить зря на оформлення докУментів ти мені ще спочатку ще за оформлення докУментів заплати а потім ми ще поторгуємося ))

а до того продавець продавав увесь той клоповнік разом з меблями імені тов. сталіна лічно як є правильно? чи тепер на оборот без меблів буде гірше продаватися тепер?

не додумуйте. Часто густо в оголошеннях з ремонтом ті меблі які є просто не підходять для нового продавця, хоча сама квартира норм

чи яка власне мораль конкретної історії які висновки? ))

це просто історія про те як буває

як то у якості моралі у «продавця» може бути не готове аж геть ні чого не те щоби меблі но і докУментів на хату нема як то ще нема тре оформлять от погодимо покупку то піду оформлять а до того шо ж я дурачок штолі і гроші тратить зря на оформлення докУментів ти мені ще спочатку ще за оформлення докУментів заплати а потім ми ще поторгуємося

знову ви додумуєте та фантазуєте а що якщо або аби

Попереднього договору вони не складали, домовились відразу в нотаріусі переоформлювати. Також покупець торганувся, та попросив вивезти меблі. Продавець все це зробив. За день до «сдєлки», покупець позвонив і сказав що знайшов інший варіант та поклав слухавку.

До чого тут «попередній договір»?
Підписали основний, домовились ключі передати через тиждень поки меблі вивозять.
Якщо ні то плати завдаток що не повертається.

На навіть якщо ні, то послуги ріелтора коштують не менше ніж вивіз отих меблів)

Тому приклад хороший, ще раз показує що ріелтора треба хіба що дуже тупим людям)

ви як ото «вср..ся, але не покорюся» ))
я кажу як буває так як домовляються. Звісно що в ідеалі як ви описали, але це ж люди зі своїми приколами

Ти ба, хтось таки прокинув львівського ріелтора. Знімаю кіпу перед цими поважними гоями.
Мав досвід пошуку квартири у Львові. Тричі. Вибірка ріелторів 30+. Всі — абсолютно профнерпидатні придурки. Ніколи не передзвонюють. Побажань не чують. Скидують якесь неліквідне лайно з «бази». Типу «беріть, що дають, далі буде тільки дорожче».
Прийнятний варіант знайти собі можеш тільки самостійно, і от коли вже знайшов, все одно вирулює воно: «добрий день, я тутешній ріелтор, комісія 100%».
Окремим пунктом можна виділити тексти оголошень. Обожнюю ці суто львівські обороти «беруть порядних», «беруть з дітками». Шановні! Це ми берем вашу халупу за космічний прайс, а не ви, пани, «берете» собі наймитів у батраки.

Ти ба, хтось таки прокинув львівського ріелтора. Знімаю кіпу перед цими поважними гоями.
Мав досвід пошуку квартири у Львові. Тричі. Вибірка ріелторів 30+. Всі — абсолютно профнерпидатні придурки. Ніколи не передзвонюють. Побажань не чують. Скидують якесь неліквідне лайно з «бази». Типу «беріть, що дають, далі буде тільки дорожче».
Прийнятний варіант знайти собі можеш тільки самостійно, і от коли вже знайшов, все одно вирулює воно: «добрий день, я тутешній ріелтор, комісія 100%»

скіпаю одноманітне ниття

Окремим пунктом можна виділити тексти оголошень. Обожнюю ці суто львівські обороти «беруть порядних», «беруть з дітками». Шановні! Це ми берем вашу халупу за космічний прайс, а не ви, пани, «берете» собі наймитів у батраки.

ось тут цікавіше.
Та не «береш» ти нічого, друже, тебе пускають у чуже житло. І не «халупу», а квартиру, яку хтось купував за гроші, а не за лайки у фейсбуці.
І якщо ти такий «важливий», шо тебе «беруть», то, може, ти і в ресторан ходиш з фразою «це я їм ваш борщ»?

Ееее, ні! «Пускають у чуже житло» це коли дали задарма пожити якийсь час. Натомість у нас тут мова про здачу площі в оренду за гроші на тривалий термін. Тож коли я через ріелтора беру в оренду квартиру на рік, то я протягом цього року не хочу того власника ні чути, ні бачити. Бо він злупив з мене кауцію, яку потім буде намагатись не повертати будь-яким чином.
Від початку війни на ринок нерухомості Львова викинули саме «халупи» діда-баби, за ціну, котру в 2021 році просили за першу здачу у новобудові. Отже кауція за таку нерухомість часто перевищує сумарну вартість всіх меблів у квартирі. При таких вхідних даних ставити якісь додаткові умови просто не доречно.

Тож коли я через ріелтора беру в оренду квартиру на рік, то я протягом цього року не хочу того власника ні чути, ні бачити

це ок на 100%

Бо він злупив з мене кауцію, яку потім буде намагатись не повертати будь-яким чином

це припущення чи ви декларуєте це як факт? Якщо друге — можливо це ваш особистий досвід, який не потрібно накладати на всіх. Якщо, наприклад, буде ДТП з провиною реактщика, це не означає що всі реактщики «такі собі» водії.

Від початку війни на ринок нерухомості Львова викинули саме «халупи» діда-баби, за ціну, котру в 2021 році просили за першу здачу у новобудові. Отже кауція за таку нерухомість часто перевищує сумарну вартість всіх меблів у квартирі. При таких вхідних даних ставити якісь додаткові умови просто не доречно.

самі подумайте чому до війни було так, а зараз так як є. Думаю не потріюно бути Шерлоком

Та не «береш» ти нічого, друже, тебе пускають у чуже житло.

загалом то є не зовсім так )) «пускають у чуже житло» то як то пожити у гості на диванчику там тощо або на горищі чи на кухні у гаражі бо ж не чужі люди

... ну власне ти цим саме і описав сам принцип народного соціал національного ренту ))

Ок, підкорегую посил: щось там беруть за «щоку» (на мові бидла щоб було зрозуміліше), а порядні люди орендують

то, може, ти і в ресторан ходиш з фразою «це я їм ваш борщ»?

гм... загалом саме так як то саме by design ))

но так совочок прямо аж дежавю сам совок то є встиг зняти при тім не одноразово особисто я рекомендую як на мене найбільш класику «дайтє жалобную кнігу» 1965-го року

Микола а ти точно не казачок засланий з московії а то мало лі кладеш гній на вільну незалежну не радянську Україну от так прямо вже явно совєцька повєсточка ))

все з точністью до навпаки. Ці всі фразочи накшталт «хто плате той замовляє музику», «клієнт завжди правий» інтерпретуються порядними людьми, що вони можуть щось требувати в межах послуг і можливостей які тобі можуть надати. Хочешь більше послуг, букай готель. А то бачите пан робе послугу що щось там «бере». Це як раз дуже часто представники болот цим грішать закордоном ну і наше бидло, а потім в кращому випадку «вєжліво» попрохають їх уйти або ссаними тряпками вигоняють

Микола а ти точно не казачок засланий з московії а то мало лі кладеш гній на вільну незалежну не радянську Україну от так прямо вже явно совєцька повєсточка ))

тіпунь тобі на язик)

скіпаю одноманітне ниття

Але це не одноманітне ниття.
«ріелтор» у Львові — це дійсно коли ти сам все знаходиш, приходиш і там рандомний чувак каже дати йому 100%, бере гроші і йде у захід сонця.
Тому класна стаття, бо кинути афериста (читай львівського «ріелтора») — це не злочин, а має бути база. Крім афер ще і продають буквально повітря і беруть 100% вартості оренди за послуги, яких не існує. Крадують оголошення, спамлять власникам. Там повний хаос. І звісно податки не платять і ні за що не відповідають. Мають цілі реферальні пірамідні схемки по здачі квартир і ділять прибуток між собою.

Щоправда як і у кожній професії є також нормальні. Але то хіба ти особисто знайомий з такими і вони тобі дійсно нададуть послуги і знайдуть щось.

мені дуже складно уявити таке якщо чесно. Тобто орендодавець та орендатор смі все зробили і тут намалювався «чєл» який хоче грошей? Ну це дичина звісно. Це ж не ріелтор, а просто шахрай який каже що він ріелтор.

Тому класна стаття, бо кинути афериста (читай львівського «ріелтора») — це не злочин, а має бути база

складно зрозуміти де правда бо тільки одна сторона свою історію виклала. Є комантар, який від HR Юлії у відгуках її компанії, але настільки тупо написаний, що вона або себе викриває таким чином, або просто написаний так, що можна про це подумати.

Крім афер ще і продають буквально повітря і беруть 100% вартості оренди за послуги, яких не існує.

вибачте, це якась маячня. Нагадайте скільки там незалежні рекрутери (чи агенства що цим займаються) беруть за послуги якщо звернулась якась сторона?

Крадують оголошення, спамлять власникам.

не виключаю момент про спамлять (відкриваєте ФОП, на наступний день чекайте спаму). Як крадуть? Можна якийсь кейс?
Тут декілька варіантів: якщо власник знає що оголошення вкрали і прийде ріелтор з клієнтом, то він може або відразу послати ріелтора, або йому пофіг і скаже розбирайтесь самі між собою там, мені головне здати ту квартриру. Навіть до моменту перегляду якщо до власника хтось позвонить, і власник запитає чи ріелтор це, то знову таки він або пошле відразу, або пошле потім коли виявиться що ріелтор прикинувся клієнтом. З такими мутками ріелторством не заробишь, хібо що «пізд..лєй» отримаєшь. Не знаю, можливо у Львові такі «матьорі» ріелтори, що викручують всім руки, я хз.

І звісно податки не платять і ні за що не відповідають

ну таке, в тому плані про податки фоповців, фрілансерів ))

майже як і скрізь. Відсоток професійності серед загалу не знаю, як і в інших сферах

Відкорегую ваш текст трохи так, щоб це не втрачало зміст.
«Крім афер ще і продають буквально повітря і беруть 100% вартості за послуги, яких не існує. Крадують оголошення, спамлять клієнтам. Там повний хаос. І звісно податки не платять і ні за що не відповідають. Мають цілі реферальні пірамідні схемки по якимся послугам і ділять прибуток між собою.»

Тепер, випиваючи келих пива за ваше здоровʼя, пропоную створити опитування в окремому топіку, де буде цей текст + питання: Як ви думаєте про що йде мова? Варіанти:
1) ріелторство
2) українське IT
3) тендери Прозоро (під капотом)
4) ...
n) інше

мені здаються буде дуже смішно )) гарних та тихих вихідних вам

Микола ти що кум автора теми? Вже все засрав своїми недолугими повідомленнями))

ахах, ні все набагато простіше. В мене є ріелтор, який дуже близький родич. Тому хоч 100% тут будуть щось заявляти та вигадувати, я все одно краще знаю і розумію як це працює. Коментарі що хтось там мав якийсь досвід, це досвід покупця/продавця, а не ріелтора у якого історій можна назбирати на цілу книгу про тупість, жадібність, недолугість та багато інших темних сторін людської натури, де ріелтор — це посередник, який намагається заробити, враховуючи згаданний перелік «якостей» людини, а не наїдати цих «поважних» персоналій

Так ви зацікавлена особа, вигоражуєте своїх родичів, тим більше вашим словам віри нема.

Оце прям гарний приклад українського кумівства. Одне із самих негативних явищ в нашому суспільстві.

ще один, який себе закопує.
Перераховуючи факти, які комусь можуть не сподобатися, я ніяк не вигороджую. Факт є фактом.
Хоть 300 чи 1000% вам ріелтор декларує комісію за яку ви повині оплатити у випадку згоди. Ви погоджуєтесь або ні. Можете шукати самі. На цьому все. Кого я вигороджую? Яким чином вигороджую? Просто аби пиз..нути ?!

Факт є фактом

Факт только один — Вы заинтересованная предвзятая сторона, которая родственник странного львовского риэлтора

Ибо нормальные риэлторы (а такие, полагаю, есть и во Львове) весьма спокойно относятся к специфике профессии — от «туристов» до конченых продавцов.

Хоть 300 чи 1000% вам ріелтор декларує комісію за яку ви повині оплатити у випадку згоди.

Вы прям как мент или работодатель, который подсовывает на подпись фигню, ущемляющие права или интересы сторон и потом — «подписал — исполняй»

нет, это так не работает

Факт только один — Вы заинтересованная предвзятая сторона, которая родственник странного львовского риэлтора

Рілі, це факт? Парі? Наскільки готовий опозоритися?

Ибо нормальные риэлторы (а такие, полагаю, есть и во Львове) весьма спокойно относятся к специфике профессии — от «туристов» до ***утых продавцов.

це до чого тут?

Вы прям как мент или работодатель, который подсовывает на подпись хуйню, ущемляющие права или интересы сторон и потом — «подписал — исполняй»

нет, это так не работает

як вам складно то з елементарною логікою. Цей договів про те, що після надання послуг які призведуть до угоди між продацем та покупцев, ви забовʼязуєтесь оплатити винагороду (комісію). Все.
Навіщо ви собі щось додумуєте? Ну не хочете користуватися послугою, не користуйтеся. В чому проблема то? Які ще права ваші «ущемляют»? Право на що? Право не платити якщо даєш згоду платити, чи про що ви? Якийся «брєд»

Ахах, тупо риелтор, которые во Львове берут 100%, пришел жаловаться на жизнь.

Просто лол. Я бы не месте фирмы, вообще бы тебе денег не давал бы.

Клієнт хоче сайт.
Опції:
1) зробити самому
2) найняти когось з району Ганга за пачку крекерів
3) найняти козака за мішок золота
4) нить про те, чому козаки такі жадібні
Коментар про розмір комісії (винагороду). Хоч 1000%. У вас є вибір

Я так понял, ты местный тролль

просто висміюю людську тупість

Самоирония — это хороший скил

Всі негативні коментарі про ріелторів зводяться до 2-х пунктів:
1) якого фіга я повинен оплачувати комісію якщо продавець замовив послугу «продати» ?
2) чому я взагалі повинен платити комісію і не можу купити без цієї послуги напряму?

Дуже коротка відповідь: можете. Шукайте самі контакти та самі спілкуйтися з продацем. Якщо ви зателефонували ріелтору, то вам проговорюють умови по оплаті + комісія. Знову ж таки, все просто, ви погоджуєтеся чи ні. Ваше небажання платити, тримайте при собі.

Про 1-й пункт: звідкіля ви знаєте що продавець замовив послугу? Посередник можливо сам знайшов продавця по базах (так, такі як мінімум були раніше) або по оголошенню. Навіть якщо продавець знайшов ріелтора, то умовою може бути те, що тільки цей ріелтор буде займатися продажом (ексклюзивний договір), а комісія з покупця.
Які умови між продавцем та ріелтором, це їх справа, якщо продавець не проти брати комісію з покупця. Це не заборонено чинним законодавством (сторони вільні у визначенні умов договору про надання послуг, у тому числі — хто сплачує винагороду посереднику).
Знову таки, ви або погоджуєтесь на умови ріелтора або ні. У вас є вибір. Ви звертаєтеся до ріелтора з запросом про купівлю, а не ріелтор до вас щоб ви купили.

Тому питання для всіх тих коментаторів: що з вами не так? ))

Тобі не набридло оправдовувати паразитів?

я не виправдовую а пояснюю як це працює. Як і скрізь, 80% — дупля не відбиває

так-так, ми тут тупенкі, тільки ти зрозумів цей світ

якщо я не розбираюсь «умовно в бекенді», я ніде не заявляю що як дістали ці бекендщики, які не можуть висрати елементарний круд і якого біса їм платять такі гроші, таким чином просто обісцінюючи їх діяльність

Добре, що ти розбираєшся у ріелторстві.

мова не про ріелторство, а про елементарні речі. Ви звоните ріелтору, вам кажуть скільки це буде коштувати. Ви погоджуєтесь чи ні. Можете шукати варінти без ріелторів. Звичайний ринок як абсолютна люба сфера. Де «най..б» зі сторони ріелтора якщо вам озвучили умови?

Почну спочатку. Ріелтори то паразити які заспамили «дошки оголошень» своїми копіями оголошень від власників.

Це якби я продавав щось на ОЛХ, і такі от паразити перепощували моє оголошення, і просили з покупця комісію за право купити у мене.

При цьому вони би заспамили ОЛХ своїми «пропозиціями», що покупець просто змушений змиритись і купувати у такого от паразита.

Як тобі аналогія?

Так, я радий що цих паразитів час від часу ставлять на місце кидаючи.

Віталію, шановний, там броня в три пальці і жінка-рієлтор. Звісно свою жопу пан Микола буде захищати доки в зобі дихання не зіпре. Пояснювати щось нема сенсу.

не жінка.
А ви пояснювали? Ви просто обурюєтеся що за послуги посередника потрібно платити, розмір яких вам не подобається і що ви не здатні найти товар без цих послуг. Ось і все. Хліб в пекарні (на хлібзаводі) дешевше чим в магазинах.

Я цілком обгрунтовано обурюсь тим, що орендодавець у змові з рієлтором примушують мене платити за послуги, яких я не замовляв і якими не користувався.

можеш не платити тоді не отримаєш ресурс хтось інший отримає хто заплатить просто бізнес (по українські ага ага)

Так зазвичай і не плачу, якщо попадається на горизонті такий броньований кадр типу Миколи, в якого з логікою глибоке непорозуміння (боже збав користуватись його фронтенд-інтерфейсами)

ви — ні, а хтось — готовий буде. В чому проблема? )
Всі ваші аргументи про якісь там навʼязані послуги чи оверрейт відсотки, більше описують особливости українського IT, чим ріелторство. Просто вам зручно не бачити «брєвно в глазу»

оверрейт відсотки

Є якесь логічне обґрунтування тому, що «робота» над квартирою за 100k, коштує у два рази більше, аніж над тією, що за 50k? :)

100/50 = 2

вам просто не подобається це чи як?
пдв товару(послуги) за 100 грн і за 50 також в 2 рази відрізняються.
Дуже дивна у вас логіка

пдв товару(послуги) за 100 грн і за 50 також в 2 рази відрізняються.

Знімайте корону, ріелтори не збирають податки, а надають послуги. Послуги, об’єм яких не визначається вартістю ресурсу.
Приклад послуги, яка частково залежить від вартості — пофарбувати стіни у квартирі. Більша ціна — скоріше за все, й більший метраж, більше роботи.

Послуги нотаріуса з рєєстраціі договору коштують N незалежно від вартості квартири :) Чим саме «послуги» ріелтора відрізняються в цьому випадку — незрозуміло.

Приклад того, коли «послуги» ріелтора могли б коштувати %% — це коли б ріелтор був фінансово відповідальним за всі косяки. Прoїбав, що у квартирі записано неповнолітнього, якого xєр випишеш, і справа тхне тим, що покупцю доведеться віддати квартиру — оплачуєш зйом за вибором покупця на період суду, у випадку програшу компенсуєш вартість квартири + пеня.

В такому разі, зрозуміло, на що може йти той відсоток — на страховку для покриття ризиків. Але ж ріелтори так чомусь не працюють :)

ви не розумієте про що говорите. Ви намагаєтесь регламентувати розмір комісії, або вам пояснили за що така комісія.
Просто приведу приклади на подумати:
— можна кожен день пиріжками торгувати, а можна раз в рік Джон Діра продати і отримати за це одну й ту ж суму .
— нехай грубо, але доєб..ся до ціноутворення послуг повій.

Ви серйозно думаєте що в кожного ріелтора десятки «своїх» обʼєктів на продаж та аренду і кожен день здають/продають?
Спробуйте трохи проаналізувати та порозкинуті мізками чому виходять такі комісії.

Спробуйте трохи проаналізувати та порозкинуті мізками чому виходять такі комісії.

Проблеми прошарку, від якого немає жодної користі, мене не хвилюють.
У прошарку могла б бути користь у випадку страхування ризиків. Але цю частину ви тактовно пропустили :)

ага, зʼявились нізвідки і давай впарювати послуги. Смішно.
А потом дивуються чому продавці не хочуть напряму працювати з «душнілами», які краще за всіх знають як правильно та як краще ))

Real life приклад.
Продавець мав «ріелторів». «Ріелтори»:
* нaїбaли продавця, продавивши його по ціні
* нaїбaли покупця, запропонувавши схему «частина кешем, ми його передамо покупцю» (різниця між «продавленою» сумою і тою, яку озвучили «ріелтори» просто падала у кишеню ріелторам)
* стрясли %% від суми з продавця (тут у продавця кабальний контракт)
* намагалися стрясти додатково %% від суми з покупця (тут були послані наxуй)
* самоусунулися від подальшого супроводу

Виявилося, що документи спокійно збираються і без useless прошарку. Від початку пошуку варіантів фінансування, і до підписання договору у нотаріуса — ріелторськи «послуги» не знадобилися.

ага, зʼявились нізвідки і давай впарювати послуги.

Саме так. Абсолютно непотрібні лантухи гнoю.

ви описали кейс роботи не ріелтора, а людини яка видавала себе за нього. По типу в інших професіях нічого такого не буває.

нaїбaли продавця, продавивши його по ціні

припущу що це був торг

нaїбaли покупця, запропонувавши схему «частина кешем, ми його передамо покупцю» (різниця між «продавленою» сумою і тою, яку озвучили «ріелтори» просто падала у кишеню ріелторам)

це майже неможливо щоб таке відбулось і продавець про це не дізнався. Як ви собі таке уявляєте?

стрясли %% від суми з продавця (тут у продавця кабальний контракт)

це як і

стрясли %% від суми з продавця (тут у продавця кабальний контракт)

обговрюється ще до любих фінансових розрахунків.

Так як ви описали, то виходить наступне:
ріелтол збив ціну з продавця. Нехай була 100к, стала 90.
Покупцю сказали що за 95 домовились.
Ще і відсотки з обох сторін. Виходить 5к + відсотки з обох сторін.
Ну нехай. Як ви представляєте розрахунок в такому випадку щоб ніхто нічого не дізнався? Я не виключаю що таке можливо, але це ж брєд.
Ви самі підтвердили це тим, що

* самоусунулися від подальшого супроводу

тобто нічого не заробив ріелтор. Ну і який для нього сенс?
Шукати та чекати коли вистрілить ця схема?
Нормальний ріелтор заінтересований все довести до кінця так, щоб обидві сторони були довольні + заробе на цьому. В такому випадку, в нього 2 потенційних клієнта + до репутації, його можуть рекомендувати іншим.

Знову таки, якісь дикі випадки не виключаю, але розмове йде про роботу нормальних ріелторів.
Давайте тоді порозмовляємо про якісь факапи девопсів і зробиво висновок що всі девопси це якісь чорти ))

ви описали кейс роботи не ріелтора, а людини яка видавала себе за нього. По типу в інших професіях нічого такого не буває.

Мимо. Офіційно зареєстрований «ріелтор».

це майже неможливо щоб таке відбулось і продавець про це не дізнався. Як ви собі таке уявляєте?

Спокійно уявляю, бо я був при цьому присутній.

тобто нічого не заробив ріелтор. Ну і який для нього сенс?

Подальший супровід вже «включено» до тих %%

Знову таки, якісь дикі випадки не виключаю, але розмове йде про роботу нормальних ріелторів.

Поки ще це для мене порожня множина.

Давайте тоді порозмовляємо про якісь факапи девопсів і зробиво висновок що всі девопси це якісь чорти ))

Максимально пoїбать, тут про «ріелторів» розмова, whataboutismити можете деінде.

Мимо. Офіційно зареєстрований «ріелтор».

і шо? Корочка не зробе мене кимось

Спокійно уявляю, бо я був при цьому присутній.

ну ось бачите, не проканало. Тому на що той «ріелтор» сподівався взагалі, це хз

Подальший супровід вже «включено» до тих %%

я так зрозумів що жадібність та наглість ріелтора не проканала

Поки ще це для мене порожня множина.

так про все можна казати, особливо якщо особисто з чимось стикався

Максимально пoїбать, тут про «ріелторів» розмова, whataboutismити можете деінде.

якщо вже так, то ваші коменти тут до чого. whataboutismити можете деінде. Автор описав зовсім інший кейс, а ви тут свої приклади строчите

Автор описав зовсім інший кейс, а ви тут свої приклади строчите

Мимо. Автор описав типовий кейс «не проканало». Автор — ріелтор, йому довіри немає.

Приклад того, коли «послуги» ріелтора могли б коштувати %% — це коли б ріелтор був фінансово відповідальним за всі косяки. Прoїбав, що у квартирі записано неповнолітнього, якого xєр випишеш, і справа тхне тим, що покупцю доведеться віддати квартиру — оплачуєш зйом за вибором покупця на період суду, у випадку програшу компенсуєш вартість квартири + пеня.
В такому разі, зрозуміло, на що може йти той відсоток — на страховку для покриття ризиків. Але ж ріелтори так чомусь не працюють :)

«Тактовно оминається» :)

Мимо. Автор описав типовий кейс «не проканало». Автор — ріелтор, йому довіри немає.

чому ваш кейс з взагалі якоюсь дичиною повинен мати якусь вагу, ще й вірити цьому?

«Тактовно оминається» :)

тому ще це так не працює. Чому ви не відповідаєте за верстку та стилі?

чому ваш кейс з взагалі якоюсь дичиною повинен мати якусь вагу, ще й вірити цьому?

Саме так, це інтернети, тут нікому віри немає. Особливо ріелторам.

тому ще це так не працює

Звісно, що не працює, бо це приклад того, як може бути, щоб виправдати оплату у %% від квартири. Показово, що ви цього «не розумієте» і продовжуєте оминати саме питання щодо концепції.

Чому ви не відповідаєте за верстку та стилі?

Ніасіліл.

А, ну і все ще оце —

продовжує «тактовно оминатися». Логічно — бо балакати то не мішки тягати.

Послуги нотаріуса з рєєстраціі договору коштують N незалежно від вартості квартири :) Чим саме «послуги» ріелтора відрізняються в цьому
випадку — незрозуміло.

Чудовий приклад!

Ну звісно. Бо нотаріус не шукає тобі квартиру, не слухає твої істерики, не ловить продавця, який «у відрядженні», не перевіряє борги по комуналці й не стоїть у пробках по три години, щоб ти врешті сказав: «а я передумав».

Він просто штамп поставив.

То давай тоді і лікарям платитимемо однаково — незалежно від того, чи це поріз пальця, чи пересадка серця.

Бо ж «послуги — це послуги», правда?

Саме так все працює як ви кажете і розмірковуєте

То давай тоді і лікарям платитимемо однаково — незалежно від того, чи це поріз пальця, чи пересадка серця.

Чудовий приклад. Давайте платити лікарям в залежності від річного доходу пацієнта. Як у ріелторів.

не перевіряє борги по комуналці

Ох жеж важко, певно вартує %% від квартири :)

Бо нотаріус не шукає тобі квартиру

Ріелтор не шукає мені квартиру, бо я сам її знаходжу, а там вже якийсь «ріелтор»

Чудовий приклад. Давайте платити лікарям в залежності від річного доходу пацієнта. Як у ріелторів.

шо за маячню я прочитав

Ох жеж важко, певно вартує %% від квартири :)

важко вислуховувати таких покупців ))

Ріелтор не шукає мені квартиру, бо я сам її знаходжу, а там вже якийсь «ріелтор»

якщо так, то ви не писали би про ріелтерів взагалі нічого. Ви або брешіть до кінця, або будьте послідовні. Якщо ви знайшли оголошення квартири, де вам відповів ріелтор, то ви не знайшли квартиру самі. Поки ви це не усвідомите, не зможете зрозуміти і далі. Ви ж не напряму відразу спілкувались з продавцем?!

Якщо ви знайшли оголошення квартири,
то ви не знайшли квартиру самі

Ппц, клініка.

шо за маячню я прочитав

Вчиться читати.

Ппц, клініка.

у вас?
В контексті пошуку квартири, самі — це означає що спілкуютесь без посередників напряму.

Весь прикол в тому, що навіть якщо ваші та аргументи інших правдиві, продавці в більшості просто не хочуть спілкуватися з такими людьми як ви, бо це їм не потрібно і ніхто не хоче витрачати на це свій час.
Якщо ви з категорії «всрюсь, але не покорюсь», то вдачі.
Вже набридло з душнілами сперечатися, які корчать з себе що вони краще знають за всіх як потрібно робити. А насправді ніфіга вони не знають та не розуміють як влаштовані деякі речі. Так склався ринок. Кому як не девопсу знати про що таке ринок і як буває, бо 10 років тільки зʼявилась по суті така спеціалізація. Ринок диктує, а не хотілки окремих персон.
Дуже погано що вам трапився поганий ріелтор. Знайти нормального такий же квест як і знайти нормального девопса, чи іншого інженера. Ще не зрозуміло де більше можна попасти на гроші

Ти свій манямірок на всіх інших не проектуй будь-ласка, бо ти тут виходить головнй знавець всіх шкарпеток, тяганий вовчара рієлторського ринку і взагалі нудотна мудроща поколіннь. А насправді просто відкидаєш контраргументи тому що «та так не буває», «та це не реально», «та в Україні такого ніколи не було і не буде», «та ви нічого не знаєте як буває і що таке ринок» і все в тому ж дусі.

Але пропоную обсудити,як це посувач блочків та кнопочок на сторінці за допомогою дитячих скриптів може бути спеціалістом в рієлторстві (про позашлюбну дитину-рієлтора вже чув, не вразило), з урахуванням того що він мудак і засрав тему обговорення власним сміттям, яке не має до реального життя жодного відношення.

Аргументуй кращє, бо стаєш передбачуваним.

Ти свій манямірок на всіх інших не проектуй будь-ласка, бо ти тут виходить головнй знавець всіх шкарпеток, тяганий вовчара рієлторського ринку і взагалі нудотна мудроща поколіннь.

точно краще тебе знаю. Дивись не лопни від агресії

А насправді просто відкидаєш контраргументи тому що «та так не буває», «та це не реально», «та в Україні такого ніколи не було і не буде», «та ви нічого не знаєте як буває і що таке ринок» і все в тому ж дусі.

і?

Але пропоную обсудити,як це посувач блочків та кнопочок на сторінці за допомогою дитячих скриптів може бути спеціалістом в рієлторстві (про позашлюбну дитину-рієлтора вже чув, не вразило)

А ти хто, воїн? Місцевий peace da ball? якщо ти тупий та не зрозумів, то чия це проблема? Ок, повторюсь: є близька людина-ріелтор з 20-річним досвідом. Твої знання та досвід ріелторства — ні про що.

з урахуванням того що він мудак і засрав тему обговорення власним сміттям, яке не має до реального життя жодного відношення.

ага, твої півтора випадки — це не знання, це 0

Аргументуй кращє, бо стаєш передбачуваним.

тобі?

не жінка.

чоловік? no judging ))

один і той же нарізний хліб продається з різними цінами в сотнях магазинів. Якщо вам потрібен хліб, ви йдете в магазин, або в пекарню

один і той же нарізний хліб продається з різними цінами в сотнях магазинів.

загалом як ілюстрація то є добре як то тут цікава історія що звичайний хліб регулюється ціною державного регулювання ціною на продукти необхідності а от нарізаний хліб з такої регулявання вже не підлягає тому на нарізаний хліб ціну можна ставити вже свою при цім прямо з завода що як я розумію більшість нарізаний хліб сьогодні у магазинах в Україні і є саме нарізаний вже саме з завода

... як то я так підозрюю там варіанти «не нарізаний» вже просто зникли ну бо так «не користується попитом» )) хє хє хє

ок, візміть любий інший продукт. Це не принципово)

я так підозрюю там варіанти «не нарізаний» вже просто зникли

який підозрілий альфа-центаврист) — з хлібом любої форми і «ненарізаності», як і з усіма випічками, все ок. А у вас там досі ностальжі по совєтський?

Звичайний ринок як абсолютна люба сфера.

ніт це має спеціальний термін як «рента обмеженого доступу ресурсу»

Загуглив

Рента обмеженого доступу ресурсу — це додатковий прибуток, який власник отримує від використання унікального обмеженого ресурсу, такого як природний ресурс. Цей дохід є не просто звичайною прибутком, а надприбутком, що виникає завдяки особливим властивостям ресурсу, які роблять його незамінним або більш цінним порівняно з іншими.
Джерело доходу: Рента виникає внаслідок обмеженості ресурсу, його унікальних властивостей та попиту на нього.
Формування: Вона утворюється як надприбуток підприємства, що є результатом його повсякденної діяльності, але при цьому має специфічний характер, пов’язаний з унікальним ресурсом.
Приклад: Наприклад, дохід від видобутку на родовищі з унікальними характеристиками або від використання землі з особливими властивостями може вважатися рентою обмеженого доступу.

хз як це можна натягнути

Може маєш родича бекендщика? Він розкаже як круд робити. Тоді нам тут розпишеш.

мої послуги — 100% зверху від того скільки скаже такий родич. Або шукайте його самі. Як вам аналогія? ))

це ти українців так назвав? )) не харашо так

кросівоє )) я з цього топіка наберу добрий матеріал на звіт за особливості національного на сьогодні дякую

Коментар для тих, хто каже що повинен платити той хто найняв.
Випадок влітку. Є комплект резини для авто який мені вже був не потрібен. Кажу брату продай будь ласка, мені віддаш таку то суму (я знав за скільки можна продати). Мені немає де її зберігати, а в тебе приватний будинок.
Він дав рекламу, спілкувався з покупцями, показував ту резину. Продав її. Він заробив та і я радий.
Найняв я. Чи платив я щось брату?! Ні.
Чи продав би я за ту суму що хотів від брата комусь, хто б дізнався що я її продаю? Я б ні, але це не суттєво.
Чомусь покупця напрягає той факт що йому озвучили ціну обʼєкта + відсоток (комісія) у випадку з ріелторством. Тобто по факту це фінальна ціна. І покупець не хоче платити комісію, хоча я як продавець виставив свої умови, а решта мене не стосується.
Отже, я, як власник, чітко визначив свою мінімальну ціну, нижче якої продавати не хочу. Якщо покупець звертається через посередника, то він користується послугою цього посередника, а не моєю.
Тож логічно, що оплачує послугу той, хто її споживає, тобто покупець, який скористався допомогою рієлтора, щоб знайти об’єкт, отримати інформацію, переглянути й оформити угоду.

Інакше виходить абсурд: покупець користується роботою спеціаліста, але хоче, щоб за це платив хтось інший. Тому якщо ціна об’єкта озвучена як «остаточна + комісія», то це чесні й прозорі умови. Не подобається — можна шукати напряму, без посередника.

Аналогічно і з покупками в інтернет-магазині: ти бачиш товар за певну ціну, але якщо хочеш, щоб його привезли прямо до дверей — ти оплачуєш доставку, бо це додаткова послуга для твоєї зручності. Хочеш зекономити — можеш піти й купити цей же товар сам у місті.
Те саме й тут: комісія — це «доставка» угоди до покупця, і якщо тобі зручно скористатися нею, то логічно, що платиш ти. І так, розкриваю для вас секрет вселенського масштабу, виявляється що не всі товари можна купити без послуги «доставка».

Все ж дуже просто, чому деякі індивідууми не здатні це осягнути?!

В Нідерландах є закон, за яким ріелторам забороняється брати комісію з покупців за здачу в аренду. Комісію платить власник, який винаймає ріелтора. Тому цю тему можна крутити як завгодно

Все ж дуже просто, чому деякі індивідууми не здатні це осягнути?!

Який ви дєрзкий)

То ж в Нідерландах ))
Не дєрзкий, просто бісе що купа того де є подібний підхід як з ріелторством, але там це сприймають як норма. Так можна до всього доє..ся де ти за щось платиш.
Нехай хтось доє..ся до оплати за доставку газу наприклад )

Ну з аналогією доставки я трохи не згодний. Це більше так. Продавець хоче продати машину. Винаймає професійну мийку/чистку/поліровку, щоб продати дорожче. За фірмою домовляється, що коли буде продаж, от вони будуть в долі. Покупцю це озвучують. Він погоджується на словах. А потім він думає «якого фака я маю платити за те, що продавцю було впадло самому помити машину перед продажем? Це ж він для себе коханого найняв цю фірму, щоб отримати собі більше грошей. Я цю послугу не замовляв». Так, далі покупець вирішує кинути сторонню фірму. Продавець також їх кидає, бо домовляється на пряму.
Чи була зроблена робота ріелтером — так. Чи порядно порушувати угоди — ні. Але таке життя і реалії бізнесу. Якщо є можливість зекономити без наслідків, таке буває. Ріелтори, до речі в курсі, за це. Що їх робота може існувати як правило лише на усних домовленостях і один із варіантів розвитку подій, коли їх кидають

Ну представим весь абсурд ситуації:
оголошення товару:
1) продається отака фігня за 1000 грн + 100грн доставка (оплата доставки після оплати товару)
2) продається отака фігня за 1100 грн з доставкою

Одне і те саме, але чомусь люди дойо..ся до 1 варінту по типу якого хріна за доставку ще платити, нехай плате продавець. Серйозно? Шукайте де є самовивоз та не морочте людям голову

Я кажу, що аналогія з доставкою недоречна)

чому? Здається норм)
Ви ж привели аналогію по статті автора, а тут же коментарі про те навіщо взагалі ці ріелтори та ще платити їм.
Це те саме щоб в магазинах була ціна від постачальника + комісія магазину замість просто ціни, і народ зайо..вав магазин чому він повинен платити цю комісію, а не постачальник. Ну хоче, нехай на хлібзавод за «хлєбушком» пи..дує щоб непереплачувати ))

І виявиться що він переплачує не 3-5% (можна домовитись ще) як за послуги ріелтора, а набагато більше)

Що їх робота може існувати як правило лише на усних домовленостях

Яких усних домовленостях. Є контракт, описали всі послуги, підписали, та й все.
Але ріелтори цього не хочуть робити, бо тоді як навішаєш лапші на вуха, тоді відповідальність буде а не просто «консультаційні послуги». Тоді і просто так не візьмеш 4% з продавця і скільки вийде з покупця.
Тоді конфлікт інтересів очевидний.

Він заробив та і я радий.

Найняв я. Чи платив я щось брату?! Ні.

Ви фактично наділили брата функціями агента: він діяв від вашого імені, продав ваш товар, і отримав вигоду у вигляді різниці в ціні (це агентська винагорода, просто ви її так не назвали).

Інакше якщо він продав ваше майно за 1000, а вам віддав 800, то він вкрав.

Ви фактично наділили брата функціями агента: він діяв від вашого імені, продав ваш товар, і отримав вигоду у вигляді різниці в ціні (це агентська винагорода, просто ви її так не назвали).

все правильно

Інакше якщо він продав ваше майно за 1000, а вам віддав 800, то він вкрав.

як ви це вирішили що він вкрав, якщо домовлялись що він 800 мені в цьому випадку?! Дуже дивна логіка

«інакше»

Ви помиляєтесь, коли кажете що нічого брату не платили. Його різниця від 800 — це і є винагорода (сплата). Ви йому заплатили 200.

ні, це покупець заплатив ))) бо я назвав ціну 800 і я отримав 800

В вас рівень юридичної обізнаності як в топікстартера.

uk.wikipedia.org/wiki/Договір_комісі

«кошти за продаж майна, отримані комісіонером, є власністю комітента»

«Комітент повинен виплатити комісіонерові плату в розмірі та порядку, встановлених у договорі комісії.»

«у договорах комісії можна буде встановити комісійну плату у вигляді різниці між ціною, визначеною комітентом, і тією більш вигідною ціною, за якою комісіонер продасть товар»

мда, ви перед тим як на щось ссилатися, перевіряйте чи використовують це (я про нерухомість).

Чим відрізняється договір послуг від договору комісії?!
Ріелтор надає певні послуги або консультації — наприклад, пошук покупця, організація показів, підготовка документів і т.д.. Комісіонер сам укладає угоду від свого імені, але за рахунок клієнта.
Ріелтор ніколи не може продавати від свого імені, якщо це не нотаріальна довіренність.
На рахунок підприємництва — знову ж таки все залежить від того які саме договори склали.

Є комплект резини для авто який мені вже був не потрібен. Кажу брату продай будь ласка

і? ніякого задокументованого договору не було

ніякого задокументованого договору не було
добре, щоб це завершити, я потримав в руках 1000 від клієнта з вашого приклада і віддав (оплатив послуги) братові 200 грн. Так звісно, це я а не покупець оплатив. З юридичної точки зору ))
Ріелтор надає певні послуги або консультації

У топікстартера не було укладено ніякого договору.

так, це протуп. Хоча навіть усна домовленність при свідках має силу. Але то складно все довести в суді

«Усно можуть вчинятися правочини, які повністю виконуються сторонами у момент їх вчинення»

Ріелтор надає певні послуги або консультації — наприклад, пошук покупця, організація показів, підготовка документів

Це не підпадає під «правочин, який повністю виконується в момент вчинення». Тому що домовленість — та результат її виконання (пошук покупця, покази, підготовка документів) — рознесені у часі.

Окрім цього:

Стаття 208. Правочини, які належить вчиняти у письмовій формі

1. У письмовій формі належить вчиняти:

1) правочини між юридичними особами;

2) правочини між фізичною та юридичною особою, крім правочинів, передбачених частиною першою статті 206 цього Кодексу;

3) правочини фізичних осіб між собою на суму, що перевищує у двадцять і більше разів розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, крім правочинів, передбачених частиною першою статті 206 цього Кодексу;

Коли я шукав офіс, то мені ріелтор не те що офіс не показав, він мені по імейлу фото навіть не показав, доки я не підпишу з ними договір.

Коли я шукав офіс, то мені ріелтор не те що офіс не показав, він мені по імейлу фото навіть не показав, доки я не підпишу з ними договір.

якщо б підписали, вас до чогось би це забовʼязувало, якщо офіс не підійшов? Думаю ні, але послугою ви вже хочете користуватися.
Не всі практикують тріал-версії, а хочуть відразу підписку ))
ви ж можете потім відписатися ящо гроші не відразу знімаються )

Я підписав, та так, мене це зобовʼязало сплатити винагороду ріелтору у разі оренди.

Я ріелтору нічого не заплатив — бо жодний з їх офісів мені не підійшов.

Згодом я знайшов через знайомих офіс, який орендував.

Так, треба читати, що підписуєш. :)

якщо магазин бере під реалізацію товар за 100грн (постачальник запропонував), продає за 150, то не постачальник платить 50 грн, а покупець )

uk.wikipedia.org/wiki/Договір_комісі

«кошти за продаж майна, отримані комісіонером, є власністю комітента»

«Комітент повинен виплатити комісіонерові плату в розмірі та порядку, встановлених у договорі комісії.»

«у договорах комісії можна буде встановити комісійну плату у вигляді різниці між ціною, визначеною комітентом, і тією більш вигідною ціною, за якою комісіонер продасть товар»

мда, ви перед тим як на щось ссилатися, перевіряйте чи використовують це (я про нерухомість).

Чим відрізняється договір послуг від договору комісії?!
Ріелтор надає певні послуги або консультації — наприклад, пошук покупця, організація показів, підготовка документів і т.д.. Комісіонер сам укладає угоду від свого імені, але за рахунок клієнта.
Ріелтор ніколи не може продавати від свого імені, якщо це не нотаріальна довіренність.
На рахунок підприємництва — знову ж таки все залежить від того які саме договори склали.

Ви тред почали з резини, яка нерухомість?

добре, щоб це завершити, я потримав в руках 1000 від клієнта з вашого приклада і віддав (оплатив послуги) братові 200 грн. Так звісно, це я а не покупець оплатив. З юридичної точки зору ))

Я ще можу вам цікаву задачу підкинути, схожу.

Я продаю курс з Selenium за 10 000 грн. Monobank обробляє платежі з карток на моєму сайті та зараховує мені гроші, бере за це 1%. Monobank надсилає на мійрахунок ФОП 9900 грн.

Скільки єдиного податку 5% я повинен сплатити:

а) 500 грн? (З повної вартості курсу)
б) 495 грн? (З суми, яка зайшла на мій ФОП рахунок)

я хз. Яка правильна відповідь? )

це як податок на гугл, корпорації звісно платять з юридичної точки зору )

Це до речі цікавий кейс. Наприклад, я почав слачувати на 20% більше за AWS, але ціна за Hetzner залишилася така ж сама. Тому що «податок на гугл» розповсюджується на SaaS-послуги, але не на оренду серверів. :) AWS — це SaaS, Hetzner — оренда серверів.

Аналогічно і з покупками в інтернет-магазині: ти бачиш товар за певну ціну, але якщо хочеш, щоб його привезли прямо до дверей — ти оплачуєш доставку, бо це додаткова послуга для твоєї зручності.

Аналогічно і з покупками в інтернет-магазині: ти продаєш товар за певну ціну, але якщо хочеш, щоб його швидше купили — ти оплачуєш доставку, бо це додаткова послуга для стимулювання збуту.

як опція — звісно я можу так зробити. Але я не забовʼязанний так робити. Це як на розетці на один і той же товар може бути включена доставка, а може й ні.

1. Абсурд виходить тільки в тих, хто не вміє в елементарну логіку. Орендар вже обтяжений щомісячними виплатами на користь власника, тож вибач, це охуєвшість крайньої ступені, коли ти винаймаєш рієлтора і вимагаєш, щоб за цю послугу тобі додатково сплатив орендар, який і так тобі кожен місяць платити буде. Тобі зручно? Ти для власної зручності рієлтора наймав? То і плати йому сам — навіщо ти свій гемор на інших перекладаєш, та щє й на гроші їх проставляєш?

2. Аналогічно з покупками в інтернет-магазинах — комісію за розміщєння на площадці продажу сплачує продавець (розетка / пром / olx etc.) або сам продавець повністю вкладається в розробку та обслуговування інтернет-порталу, що влітає в копієчку. І це робиться тому що продавцю треба продати, розумієш? І навіть з твоїм прикладом по доставці — дійсно я, як клієнт, маю вибір, і можу обрати не платити, послуги ж рієлтора нав’язуються як обов’язкові для клієнта і клієнт має платити завжди, навіть якщо це опудало припхав на свій смак орендодавець.

Скажи мені, індівідуум, чому такі елементарні речі як «хто заказує музику — той її і сплачує» ти не можеш осягнути?

Абсурд виходить тільки в тих, хто не вміє в елементарну логіку. Орендар вже обтяжений щомісячними виплатами на користь власника, тож вибач, це охуєвшість крайньої ступені, коли ти винаймаєш рієлтора і вимагаєш, щоб за цю послугу тобі додатково сплатив орендар, який і так тобі кожен місяць платити буде. Тобі зручно? Ти для власної зручності рієлтора наймав? То і плати йому сам — навіщо ти свій гемор на інших перекладаєш, та щє й на гроші їх проставляєш?

повторюсь в тисячний раз: ріелтор — це посередник. Продавець чи орендодавець з ріелтором домовляються про свої умови між ними. Нехай тупо звучить, але достатньо того що продавець дає обʼєкт для роботи і це є умова договору. Далі ріелтор вже шукає покупця/орендатора і надає послуги посередника йому. Про що вони там домовляться, продавця це не цікавить. Так само як і покупця не повино цікавити про що домовилась інша сторона з посередником (я про гроші). Далі все просто, ви або погоджуєтеся або ні. Ваші претензії безпідставні, бо продавцю вони не цікаві.

І навіть з твоїм прикладом по доставці — дійсно я, як клієнт, маю вибір, і можу обрати не платити, послуги ж рієлтора нав’язуються як обов’язкові для клієнта і клієнт має платити завжди, навіть якщо це опудало припхав на свій смак орендодавець

не користуйтесь послугой. Ви зателефонували кому при пошуку, продавцю чи ріелтору? Якщо спілкуєтесь з ріелтором, і він вам озвучує умови то в чому справа?

Скажи мені, індівідуум, чому такі елементарні речі як «хто заказує музику — той її і сплачує» ти не можеш осягнути?

так замовляй. Тобі дають діджея якому дали все для того щоб міг приймати замовлення, бо володар всього цього не хоче цим займатися. Тобі кажуть пісня коштує 100грн, а ти кажеш якого хріна я повинен щось платити, бо ти віддаєшь власнику тільки 50грн?!
Не намагайся грати там, де програєш зі своєю логікою.

Нехай тупо звучить, але достатньо того що продавець дає обʼєкт для роботи і це є умова договору.

Давай повторимо щє раз. Хто платить — той і замовляє музику. Якщо я плачу за аренду — мені абсолютно фіолетово, яких ти там рієлторів винайняв і які домовленості у тебе з ними були, якщо це ти зробив, а не я. Якщо ти надаєш рієлторові об’єкт — це твої послуги e.g. твоя проблема. Якщо твій рієлтор напрягає мене сплачувати твої послуги — це твоя проблема, за яку я не маю платити зовсім.

не користуйтесь послугой. Ви зателефонували кому при пошуку, продавцю чи ріелтору? Якщо спілкуєтесь з ріелтором, і він вам озвучує умови то в чому справа?

Справа в тому, що деякі індивідууми ніколи в житті не стикались з проблемами знайти щось без посередників. І в магазині у мене є альтернатива — хоч з доставкою кур’єром, хоч без, але я можу купити товар. На ринку житла у мене такого вибору нема, тому що що? Вірно бля, все засрано рієлторами!

так замовляй. Тобі дають діджея якому дали все для того щоб міг приймати замовлення, бо володар всього цього не хоче цим займатися. Тобі кажуть пісня коштує 100грн, а ти кажеш якого хріна я повинен щось платити, бо ти віддаєшь власнику тільки 50грн?!

Мені нахєр не впав твій діджей, індівідуум. Коли він мені знадобиться — я сам його могу винайняти, але не треба вішати не мене оплату тих пісень, які тобі подобаються.

Не намагайся грати там, де програєш зі своєю логікою.

Іди вийобуйся десь інде, індвідуум — ігровачка щє не відросла, щоб поважним панам щось тут за комір закладати про логіку.

Давай повторимо щє раз. Хто платить — той і замовляє музику. Якщо я плачу за аренду — мені абсолютно фіолетово, яких ти там рієлторів винайняв і які домовленості у тебе з ними були, якщо це ти зробив, а не я. Якщо ти надаєш рієлторові об’єкт — це твої послуги e.g. твоя проблема. Якщо твій рієлтор напрягає мене сплачувати твої послуги — це твоя проблема, за яку я не маю платити зовсім.

Ви не розумієте простих речей і намагаєтесь все перекрутити.
Продавець не надає сервіс покупцю — він просто продає свій об’єкт за узгоджену ціну.
Якщо покупець звернувся через рієлтора або користується його допомогою, то це його зручність і його вибір, отже й оплату має здійснювати він.
Продавець жодним чином не зобов’язаний покривати витрати, пов’язані з тим, як саме покупець організував свій процес купівлі.

Тому, якщо продавець визначив свою ціну, а рієлтор бере комісію з покупця — це просто умови угоди, і покупець або приймає їх, або шукає інший об’єкт. Продавець не повинен фінансувати чужу зручність. І так, продавець тільки через посередника продає. Не подобається — ваша проблема. Кого це повино хвилювати взагалі

А ви намагаєтесь впарити думку що наче вам ріелтор позвонив і запропонував купити квартиру у когось. Ні, ви позвонили посереднику і при спілкуванні вже отримуєте його послуги. Платні послуги вам також озвучують.

Справа в тому, що деякі індивідууми ніколи в житті не стикались з проблемами знайти щось без посередників. І в магазині у мене є альтернатива — хоч з доставкою кур’єром, хоч без, але я можу купити товар. На ринку житла у мене такого вибору нема, тому що що? Вірно бля, все засрано раєлторами!

вибору немає якщо товар можна тільки придбати тільки через рітейл, який є посередником і отримує комісію з покупця. Можливо і з продавця, але покупець максимум може поторгуватися, а не сказати що нехай власник товару оплачує комісію.

Мені нахєр не впав твій діджей, індівідуум. Коли він мені знадобиться — я сам його могу винайняти, але не треба вішати не мене оплату тих пісень, які тобі подобаються.

не вийшло у вас це перекрутити, бо якщо ви хочете послухати те що ви хочете конкретно на тому інструменті, то платіть діджею. Не хочете — не платіть, а не розказуйте що хто кому винен. Бо прийде той хто буде готовий заплатити діджею.

Іди вийобуйся десь інде, індвідуум — ігровачка щє не відросла, щоб поважним панам щось тут за комір закладати про логіку.

пан розсердився, бо не зміг )

Продавець жодним чином не зобов’язаний покривати витрати, пов’язані з тим, як саме покупець організував свій процес купівлі.

Покупець жодним чином не повинен сплачувати зручність оформлення угоди, яка зручна продавцеві. Я принципово відмовляюсь від угод, де комісію сплачує покупець. Це нонсенс. Мене зручності продавця та його рієлтора ніяк не обходять. Якщо вони створили такі умови, що без рієлтора я нічого не куплю або не арендую — це не моі проблеми.

вибору немає

Помилка. Будь-який виробник буде радий продати щось напряму клієнтові, якщо це не товар, який виготовляється під замовлення — там зовсім інші правила і нема ретейлу.

Не хочете — не платіть, а не розказуйте що хто кому винен.

Щє раз, якщо це діджей, винайнятий якимось йолопом на мою вечірку — я його вигоню сцяними тряпками, а не буду платити за ту музику, яка мені подобається.

Ваші приклади трохи тойво, протухли, намагайтесь в логіку кращє.

пан розсердився, бо не зміг )

Пише пану той що зміг, ага. Смішно.

Покупець жодним чином не повинен сплачувати зручність оформлення угоди, яка зручна продавцеві. Я принципово відмовляюсь від угод, де комісію сплачує покупець. Це нонсенс. Мене зручності продавця та його рієлтора ніяк не обходять. Якщо вони створили такі умови, що без рієлтора я нічого не куплю або не арендую — це не моі проблеми.

нас так хвилює те, що вам не подобаються умови для того щоб щось придбати. Тримайте в курсі

Помилка. Будь-який виробник буде радий продати щось напряму клієнтові, якщо це не товар, який виготовляється під замовлення — там зовсім інші правила і нема ретейлу.

без питань, купуйте хліб в пекарні

Щє раз, якщо це діджей, винайнятий якимось йолопом на мою вечірку — я його вигоню сцяними тряпками, а не буду платити за ту музику, яка мені подобається.

Ваші приклади трохи тойво, протухли, намагайтесь в логіку кращє.

діджей (ріелтор) не звертається до вас щоб вам крутити музику (купити квартиру), це ви звертаєтесь і платити не хочете

Сам факт того, що об’єкт з’явився у рієлтора нам вже каже про те, що його послуги необхідні продавцеві. Це логіка рівня першого класу церковної школи. То чому покупець за це має платити? Давайте вже грати в логіку чесно та чесно відповідати — якого дідька?

то вам просто так хочеться. Я вже пояснював вище

Всі негативні коментарі про ріелторів зводяться до 2-х пунктів:
1) якого фіга я повинен оплачувати комісію якщо продавець замовив послугу «продати» ?
2) чому я взагалі повинен платити комісію і не можу купити без цієї послуги напряму?

Дуже коротка відповідь: можете. Шукайте самі контакти та самі спілкуйтися з продацем. Якщо ви зателефонували ріелтору, то вам проговорюють умови по оплаті + комісія. Знову ж таки, все просто, ви погоджуєтеся чи ні. Ваше небажання платити, тримайте при собі.

Про 1-й пункт: звідкіля ви знаєте що продавець замовив послугу? Посередник можливо сам знайшов продавця по базах (так, такі як мінімум були раніше) або по оголошенню. Навіть якщо продавець знайшов ріелтора, то умовою може бути те, що тільки цей ріелтор буде займатися продажом (ексклюзивний договір), а комісія з покупця.
Які умови між продавцем та ріелтором, це їх справа, якщо продавець не проти брати комісію з покупця. Це не заборонено чинним законодавством (сторони вільні у визначенні умов договору про надання послуг, у тому числі — хто сплачує винагороду посереднику).
Знову таки, ви або погоджуєтесь на умови ріелтора або ні. У вас є вибір. Ви звертаєтеся до ріелтора з запросом про купівлю, а не ріелтор до вас щоб ви купили

Ні, то вам з вашим кумом-паразитом так хочеться. Але насправді в адекватному світі серед адекватних людей (в тому числі в Україні) при роз’ясненні цих моментів всі питання хто має платити рієлтору відпадають.

кумом-паразитом

бачу що потрібно хоча б з ним познайомитися

Але насправді в адекватному світі серед адекватних людей (в тому числі в Україні) при роз’ясненні цих моментів всі питання хто має платити рієлтору відпадають

Ок, мій «кум» сам знайшов квартиру по оголошенню, не продавець звернувся. Продавець каже, ок тільки ти продаєш квартиру, але покупець плате комісію тобі. Вдарили по руках.
Звертається якийсь Nyako Kawainene, чи то нігерієць чи то японець, ну головне що не москаль, та каже я не хочу платити комісію, бо це продавець звернувся і він на вашій стороні.
Цей «кум» чухає чуба і дивується, як так, я сам знайшов обʼєкт і домовився що від покупця квартира(товар), а з покупця — гроші. Каже продавцю давай ти мені заплатишь, бо покупець каже що я представляю твої інтереси.
Продавець: ми так не домовлялись. Я ось можу кинути оголошення, мені наберуть 100 ріелторів і 1000 покупців.
Кум: в тебе почнеться мігрень та геморой від такої кількості дзвінків, а комфорт і сервіс чогось коштує.
Продавець задумується і зʼявляється хмаринка з зображенням над головою де є 3 опції:
— Accept
— Decline
— мем з Тіньковим з однією фразою

Висновок: продавець може погодитися, а може й ні. Ріелтор в цій схемі — посередник, який донесе покупці результат вибору продавця.
Завіса, to be continued

кросівоє то треба в анали

мем з Падме:
.. історії?

Сам факт того, що об’єкт з’явився у рієлтора нам вже каже про те, що його послуги необхідні продавцеві.

хє хє хє та от і ніт сам факт що об’єкт у рієлтора кажи лише про те що рієлтору треба вкласти свої послуги у будь який об’єкт який тільки з’являється бо це і є бізнес рієлтора отримати долю від будь якого об’єкта просто бізнес

що його послуги необхідні продавцеві.

ще раз ти погано розумієш принципи «рієлторського бізнесу» країн відсталого світу ))

То чому покупець за це має платити?

от бачиш ти уже починаєш розуміти )) бо інакше покупцю ні хто не продасть і відповідно покупець ні чого не купить не зможе купити не заплативши за сам факт того щоб купити

сама ідея «рієлторства по національному» полягає саме у створенні системи обмеженого доступу до ресурсу за сам доступ де ти маєш заплатити саме просто за факт отримання доступу до ресурсу

якого дідька?

а інакше як люди будуть поважати? )) що отак просто хто схотів узяв купив хто схотів узяв продав ударили по руках і готово? ха! ха ха ха! три рази!

сама ідея «рієлторства по національному» полягає саме у створенні системи обмеженого доступу до ресурсу за сам доступ де ти маєш заплатити саме просто за факт отримання доступу до ресурсу

не завжди) Наприклад буквально пару місяців назад у дворі будинку підходить до мене сусід та питає чи на здає хтось квартиру у вашому підʼізді. Я відповів що не в курсі. Був би в курсі то сказав.
Якщо хтось би здавав, то скоріш за все вони б домовились без якихось посередників. Це я до того що й так буває. Попитати знайомих і т.д.

так то ти не був у ссср ))

дєфіціт (к) (тм)

Все ок, от тільки , якщо я хочу двері, то я йду і купую двері.
А не захожу в магазин, а там п’ять перекупів дверей перепродують від імені магазину і просять ще комісію.
Якщо я хочу двері, я заходжу на сайт і обираю їх. А не заходжу на сайт, а там спам від перекупів і немає контактів справжнього магазину. Це паразитизм і ваші порівняння ну надто вже недолугі, зрештою ви самі це знаєте, але як ви самі сказали — треба виправдати родича, та і спати буде легше :)

ви в аналогіях не дуже якщо чесно.
Магазин — це виробник дверей? Пропустим варіант де магазин від виробника дверей, для спрощення. Хоча це майже немає якогось значення.

Тепер уявіть що виробник дверей звертається до магазину: чуєте, продайте мої двері. Даю під реалізацію. Мені 100 грн за двері, а ви собі там комісію собі беріть як хочете.
Або інший варіант: магазин сам звоне виробнику і питає «а ви двері продаєте». Йому — так продаємо. ПІ вони домовляються як в першому варіанті.

Ви, як клієнт, звертаєтесь в магазин, хоча можете і на фабрику звернуться, чому б і ні. Або шукати інші фабрики, які з магазинами (посередниками) взагалі не працюють.

Рахуйте що магазин це і ріелтор. Звісно можуть бути ще якісь посередники і що з того. У вас вибір є? Є.
Що з того що вам щось там не подобаться, це ринок. Він може бути таким, може бути іншим. Чи вам все подобається як влаштовано в IT?

В рекрутингу назагал все ок, в покупці дверей теж. Я йду в офіційний магазин від фабрики і їх купую. Мені для цього не треба платити ще якомусь дяді просто за те, що він мені сказав адресу магазину.

У ріелторстві не ок. І так, коли я ще давно шукав квартиру, то все було не те, от взагалі мої критерії ніхто не читав. Чувак просто кидав список того, що у власників нафоткав чи скопіював у інших своїх бариг. Бери, що забажаєш, він прийде, роздрукує папірець, який не вартий нічого, і забере повну комісію. Дзвониш на непогану квартиру — кажуть такої немає вже , порадимо інші — і далі все те саме по колу, просто рандомний список квартир. Суцільна брехня, маніпуляції і продаж повітря. У якій ще професії так відбувається? Політику хіба можемо притягнути))

вибачте, аналогії — це не ваше))

У якій ще професії так відбувається?

десь там в іншій гілці я вже вам написав про опитування ) мені було б цікаво глянути на його результат

мені наприклад може не подобатися як працює рекрутинг наприклад. Я б хотів зустрітися умовно з лідом з міцною печінкою, і під пивко порозмовляти на різні теми. Потім або вдарити по руках, або просто подякувати за час.
Але ж ні, інколи потрібні якісь бесіди, якісь безтолкові технічні питання про речі, які або не використовував ніколи, або використовуєш раз на рік і т.д.
Чому так? Бо такі правила ринку

Ще одне виправдання чому платить споживач, а не той хто надає послугу тип бо споживач завжди платить.
Ніт, це працює тільки якщо без цієї опції не можна випустити продукт на ринок. Тоді так воно закладено в собівартість.
А якщо це раціональна послуга що не впливає на якість її надання (по суті це ж просто зручність для власника) то риночок швидко рішає коли ти заклавши вартість X+n здаєш квартиру а твій кум без рієлтора здає квартиру швидше за X то ти теж подумуєш нащо воно мені треба

ніхто вам не заважає купити умовно картоплю від виробника (постачальника). А то всі ці безсовістні та хитрі мережі супермаркетів вкладають комісію в ціну, дурячи голову споживачам. Ще й в різних мережах комісія різна, аяяй. Щось я не бачив споживачів які б казали касиру що не буде платити таку ціну, нехай постачальник оплачує раз він хоче щоб його товар купили.
Можливо постачальник і дав відкат щоб його товар взяли (немає сенсу), але завжди ціна має сенс.
Скажете брєд, так це брєд, так само як і ваші аргументи. Не видавайте бажане за дійсне.

Має сенс лише коли ріелтори будуть купувати квартири, а потім — перепродавати

не повірите, майже нічого супермаркети не купляють, як і інші магазини (мова більше про продукти харчування звісно). Запитайте в торгових представників як це працює

17 років тому я працював мерчендайзером від великої молочної компанії. Так от схема за якою продукція поставлялася в супермаркети Києва була така. Супермаркети купували продукцію. Але іноді вони не були в певнені чи зможуть продати усе, що купили. Тоді включалась домовленість із поверненнями на первні товари. Я приходив в магазин, менеджер показував чого і скільки вони не продали і ми підписували бумагу про викуп тієї продукції у магазину.

можливо і так з кимось працюють. Знаю точно що не всі товари закуповуються. Є відтермінування платежу з різними сроками для різних категорій товарів.

Я 8 років пропрацював архітектором в рітейлі. Тому можеш не розповідати я прекрасно знаю усі можливі і не можливі схеми реалізації
Відтермування платежу не значить що можу платити можу не платити якщо не продам. Це значить що якщо не було іншої домовленості ти всеодно платиш через певний час навіть якщо нічого не продав
Далі є нюанси залежно від товару та постачальника.Є в принципі і гарантійні допи що якщо товар не продається то постачальник його забирає (зазвичай оформлюють для нового товару у якому Рітейл не впевнений) Є навіть що тобі доводиться платити щоб постачальники не реалізований товар забрали на утилізацію. Але всеодно грошові ризики здебільшого на рітейлі.

ну і?! Про що мова? Хто в кінцевому результаті за все платить?
А то ми зараз прийдемо до того що виявляється постачальник платить рітейлу

який ти далекий від реального життя, так платить за кількість полиць на яких лежить товар, не здогадувався чому в деяких магазинах тільки кока кола і немає пепсі?

угу, так так, я далекий. Ціна на товар — завжди має значення, а то про що ви кажете, це витрати, які вже включенні в ціну, яку оплатить хто в кінцевому результаті?
Знову ж таки повернемось до логіки про хто кому платить. Ви ж самі приводите аргументи які вас і заривають.
По вашій логікі є якісь фінансові операції (нехай буде комісія) між продавцем (кока кола) та посередником (магазин). Ок, добре, без проблем.
Є покупець, який купує товар у посередника (погоджується на умови, тобто на ціну) чи ні.
Тепер по вашій же логікі покупець може задати питання якого хріна я плачу магазину маржу, якщо бренд кока-кола замовив послугу?!
Браво, логіка бездоганна

Добре нормальна роздрібна мережа супермаркетів це:
— Свої склади, авто, логістика
— Приміщення супермаркетів, обладнання, комуналка, ЗП персоналу
— Офісний персонал — бухгалтерія, закупка, IT, менеджмент як мінімум (теж оренда, ЗП, обладнання, комуналка)

Навіть ларьок на вокзалі
— із постачальниками домовся
— оренду заплати
— ЗП продавщіцям заплати
— контролюй якісь/свіжість, закупки і ще купа головняка
І вони продають товар який перед цим мабуть купили
Що там по ріелторам?

Є така професія як торговий представник, і дуже часто практикують реалізацію товару з відтермінуванням платежу (тобто товар під реалізацію).

судячи з того як афтар уникає відповіді прямого питання хто його найняв то вангую що ніхто

Ні, не уникаю
Я писав, що з компанією познайомився на іншому офісі, який пропонував «без комісії».

Власник звернувся, бо йому було потрібно здати приміщення.

Тобто я закривав потреби для обох сторін

Тобто я закривав потреби для обох сторін

Это называется конфликт интересов.
Или же «ненужная прокладка»

Когда у риэлтора даже на уровне устной договоренности оформлены отношения с одной из сторон, чьи интересы он представляет, то таких проблем не возникает

В мене непорозуміння тільки з OX company,
власник оплатив свою частину

Про конфликт интересов, Вы, конечно же, решили умолчать
Равно как и о том, как же в этой схеме оплаты появился арендодатель

Я раніше в коментарях описував ситуацію.
Я познайомився з OX company на офісі, який я здавав без комісії. Він їм не підійшов. Вони попросили шукати інший офіс.

Власник звернувся до мене, щоб здати офіс

. Вони попросили шукати інший офіс.

Они Вас наняли с договоренностью оплатить услуги за подбор офиса, который удовлетворяет их интересам максимально? Или таки спросили «а что у вас есть еще»

Власник звернувся до мене, щоб здати офіс

Если владелец обратился к Вам сам — он и должен платить

не вийде продавити ваш наратив, так як

На зустрічі з трьома представниками компанії Orest Raiter, Anna Savelieva, Vitalii Vlasov та власником об’єкта ми чітко домовились: комісійну винагороду ділимо 50/50 між орендарем та орендодавцем. Усі сторони погодилися.

тим паче орендар оплатив третину. Решту він просто не захотів (класичний кидок). Мабуть аргументуючи (розмірковуючи) це вашими

Если владелец обратился к Вам сам — он и должен платить

або як у інших по типу «нафіга ріелторам взагалі платити»

Про те що навіть в усній формі орендар погодився, то це говорить про його непорядність. На місці орендодателя я би замислився.
Яка різниця хто кого найняв, якщо було погоджено умови?!

Так, орендодавець оплатив, до нього питань нема.

Ні, вони не питали в такому форматі. В них не був вирішений запит з пошуком нової площі для роботи. Вони шукали новий офіс, я їм його знайшов.
В переписці з представниками OX company все зафіксовано

знайшов

Знайшов це коли у вас чогось не було і в результаті пошуків воно з’явилось.
А коли

Надіслав орендарю комерційну пропозицію

це ви виконували роботу для власника приміщення, і намагались зробити так щоб цю роботу частково оплатив орендар. Я взагалі дивуюсь як з вами хтось мав справи.

тому що якщо це правда

це ви виконували роботу для власника приміщення, і намагались зробити так щоб цю роботу частково оплатив орендар.

то ваші дії є обманом і зловживання довірою що є складом злочину відповідно до ст 190 ККУ. тому так, дивуюсь що після таких дій ще приходити на форум жалітись що не вдалось розвести обидві сторони на комісію

ви розумієте що таке посередник взагалі?
Цивільний кодекс України не забороняє посереднику отримувати винагороду з обох сторін, якщо:
— обидві сторони про це знають;
— жодна не заперечує;
— це не створює конфлікту інтересів (посередник не діє врозріз з інтересами однієї зі сторін).

На зустрічі з трьома представниками компанії Orest Raiter, Anna Savelieva, Vitalii Vlasov та власником об’єкта ми чітко домовились: комісійну винагороду ділимо 50/50 між орендарем та орендодавцем. Усі сторони погодилися. На жаль, я не встиг підписати з жодною стороною договори і не формалізували співпрацю. Між нами були лише усні домовленості.

Виходить що ваш коментар — це якесь лайно, яке ви хочете підсунути

По якому з пунктів статті 190 ККУ підпадають мої дії?

Тут важливо зрозуміти основний меседж: усна домовленість власником була виконана, а компанією — ні.

Я не займаюся розводами

в тому що ви намагаєтесь переконати всіх що виконували для орендаря роботу по пошуку приміщення, а насправді нічого не шукавши відправили наявну комерційну пропозицію, тобто не виконавши роботу намагаєтесь обманним шляхом отримати винагороду

Я не намагаюся нікого обманути. Навпаки, одна із сторін — обманула мене.

Я намагаюся донести, що компанія з якою мали домовленості — не виконала їх.

Чув в Америці у обох сторін зазвичай рієлтори і подвійна коміссія виходе. Зато дуже швидко закриваються потреби.

Як у вас справи? Після публікації тут є рух з боку ОХ компанії?

Їх HR, Юлія Хом’як, стверджує в відгуках наступне: «Співпраця з ріелтором обмежилася лише знайомством сторін (орендодавця та орендаря). Подальші переговори та підписання договору відбувалися напряму між представниками сторін, без участі ріелтора.

Жодних домовленостей щодо винагороди (письмових чи усних) укладено не було. Водночас ріелтор отримав рівнозначну суму відповідно до фактично наданих ним послуг. Вимога значно завищеної оплати після завершення угоди, без правових підстав, ми розцінюємо як безпідставну.»

Тобто, ви отримали рівнозначну суму відповідно до фактично наданих послуг"?

Якщо не було надходження -можливо, це перший шаг, щоб проконсультуватися з юристом? Бо вже є паблік комунікація з представником компанії.

Ні, я відмовився від суми, яку вони «запропонували»

А ви до юриста ходили вже? Бо якщо вони мовчать — то це з їх боку вже крапка.

Тільки радився з юристами, але це потрібно адвоката з корпоративних конфліктів

Скоріш за все, вони будуть діяти лише, коли ви почнете теж. Але ж ціна питання.
А можна запитати, про яку суму ви домовилися усно, і скільки вони вам запропонували?

Трошки внесу свого. Я спілкуюсь дуже з близькою людиною, яка 20 років в бізнесі ріелтора, і я описав кейс.
Автору — немає договору, краще відпустити ситуацію. Просто витрачені нерви та час.
Для хитровжопого кліента — карма завжди працює. Як то кажуть «на кожен товстий .., знайдеться потовще».
Про тих хто кажуть, що ріелтор не потрібен — також вдачі, бо дуже мізерний відсоток того, де все проходе просто (більше стосується продажів).
По аренді: якщо довгосрочка, можете комісію спробувати на власника навісити. Якщо ні — навіть не намагайтесь.
По продажу нерухомісті: зазделегідь домовляйтесь про всі нюанси, особливо про розрахунки. Всі люди і підуть на зустріч. Можливі перепони, але також можна домовитись, толковий ріелтор вирулить.
На рахунок кидків: звісно зі сторони покупця їх більше, бо гроші надходять з цієї сторони.
Профі ріелтори працюють в своїй основі по принципу «сарафаного радіо», тому репутація для них дуже важлива, і свій відсоток вони відпрацьовують.

Я неоднозначно відношуся до ріелторів , м’яко кажучи, але коли всі ці махінації з грошима- це не ок. І я впевнена, що такі рішення не вперше виникають і реалізуються, тому, я хз, чим ця ситуація завершиться, але я вважаю, що якщо ти кидаєш ріелтора, то де гарантія, що ОХ компанія не кине на зп співробітників?

зі слів знайомого ріелтора, дуже невеликий відсоток «сдєлок», які проходять в спокійному руслі.
звісно питання в грошах, тому що мало людей оперую такими сумами, і всі на взводі. Виникає безліч нюансів.
Я би міг цілу статтю написати тільки з почутого.
Такі питання накшталт «а за що ми платимо ріелтору», зістрічаються як мінімум в кожному другому кейсі, при тому що вже йде 2025, і навіть тут дуже багато «членів» спільноти що задають такі ж питання. І дивно те, що відсів -сприймають як неважливий фактор. Люди просто не в темі. Є дуже різноманітні та навіть дикі фільтри, по яким вас просто відсіюють

Я пам’ятаю часи, коли просто ріелтори продавали телефони( базу) власників квартир за 300-500 грн , і де ти нікому не можеш достукатися. Телефонуєш ріелтору — кажуть, ваші проблеми; ще багато кейсів, де ріелтори просто непрофесійно себе поводили ітд . Нещодавно просто ріелтор просив додатково до комісії гроші, бо була квартира з підземним паркінгом на час атак ітд ; ой, та багато кейсів. Добре, вже пізно. На добраніч. Завтра вже почитаю.

зараз також є багато кейсів, коли йде реклама на «класний» варіант, а коли просишь показати його, то тобі розказують про зовсім інші опції. Це роблять не зовсім компетентні ріелтори, які просто намаються втримати кліента та якось втримати його увагу та заінтересованність.
Також якщо ви моніторите ринок, то можете натрапити на випадок, коли бачете оголошення яке висить 2, 3 чи 5 місяців. Тут не потрібно бути аналітиком, щоб зрозуміти що або ціна зависока, або є якісь нюансі по документам. Особливо коли це відноситься до «срочно продаю». Коли срочно продають, ціна повина бути нижчою за ринок, при тому досить нижчою. Але продавці, люди трохи недалекі, думають що — 10 відсодків, то срочно. Саме цікаво це те, що ці варіанти в результаті висять по пів року — рік.
Знову таки, це все нюанси

Зі всім згоден!
Приємно читати коментарі адекватної людини, яка дивиться в корінь проблем)
Ситуацію давно відпустив. На кошти від них не розраховую.

Про тих хто кажуть, що ріелтор не потрібен — також вдачі, бо дуже мізерний відсоток того, де все проходе просто
(більше стосується продажів).

Я продав квартиру через фейсбук і вайбер, без ріелтора, за ціною на 10% вище від тої що ріелтор пропонував зробити.
Ріелтор за це хотів 5% (більше 10к$)

Для послуги збору документів і підписання найняв за 5к грн ріелтора, щоб переклади довіреностей організував і документи/комуналку зібрав.
З нотаріусом сам зідзвонювався.

А в Польщі купляв, теж без ріелтора.

Так що нафіг ті ріелтори «за % від вартості» не потрібні.

Ви молодець. Не всі люди розбираються як все зробити правильно. Якщо ви в чомусь «шарите», не очікуйте що більшість також це вміють. Не вміють.

Згадав один просто кейс який мені запамʼятався (мені розповіли):
продавець — бабка років 80 з онукою. Квартира на бабцю оформлена.
Все було ок до нотаріуса. В самом нотаріусі покупець заявив що хоче справку від бабці що вона при своєму розумі. Заявив при всіх. Ситуація мʼяко кажучи напрягла всіх. Але в результаті ріелтор розрулив це. Це дуже стисло.

Яка страшна історія, без ріелтора тут точно не обійшлися б.

А в мене інша історія — родичі купували квартиру в Харкові. Знайшли, домовилися (у них ніякого ріелтора не було), а на підписанні угоди в нотаріуса ріелтор почав заявляти, що покупці (!) мають йому 5% заплатити від угоди. А то угоди не буде. Ріелтора ніхто не наймав, але в нього уявлення, що так усі працюють. Ріелтора послали, договір підписали, то він почав бандюками погрожувати. Тому — горіть у пеклі, виродки.

я не ріелтор ))
дуже дивна історія схожа на брєд. Ріелтора не було і тут бац хтось намалювався. Якщо я назвусь Майклом Джексоном, це не означає що я він і співаю як він.

Ріелтор зі сторони продавця. Власне, як в цій історії.

Якщо ви в чомусь «шарите», не очікуйте що більшість також це вміють. Не вміють.

Але це працює в обидві сторни. Не очікуйте що всім цей ріелтор потрібен.

Пояснюю на прикладі:
Кілька квартир при купівлі я відсіяв бо там ріелтор продавця втулював підписати папір що я маю заплатити 2%+ПДВ тільки тому що він показав мені квартиру.
Але якщо я прийду зі своїм ріелтором, то я плачу тільки своєму ріелтору.

Оце мене найбільше і бісить в ріелторах — нав’язування своїх послуг. Чого я не можу купити без ріелтора? Чого мені треба когось приводити?
А продавці теж від цього страждають, бо ріелтор це +5-7% до вартості квартири (і додатково відсів людей які не хочуть платити тисячі баксів за презентацію квартири).

2% це ще норм. Ви просто буквально сприймаєте це як здирництво. Сприймайте це як кінцева вартість за товар. Знову ж таки, ви в магазині не задаєте питання чому ви повині платити маржу магазина?! Це ви можливо нормальний клієнт з грошима який подивився та купив квартиру. До цього можливо цю квартиру дивилося 10 чоловік, були якісь переговори. Ви також будете вести переговори з ріелтором, який донесе інфу продавцю.
Навіщо всі ці балачки від десятків різних людей продавцю? Продавець сказав свою ціну і все. Це вам тільки здається що ріелтор показав квартиру і все. Він може за тиждень вам з десяток варінтів показати (якщо є такі), якщо ви найняли його. Якщо він зі сторони продавця, то торгуйтеся як за ціну квартиру так і за послуги. Зазвичай хтось подвигається, а частіше і продавець і ріелтор. Обидва заінтересовані отримати гроші.
Скільки разів він може показувати цю квартиру? Це все час та гроші. Чому ви їх обісцінюєте? Ви просто бачете верхівку айсбергу та нівелюєте роботу інших. Так можна про кожну професію розказати.

Знову брєдні про магазин, послуги.
Прочитайте уважніше що я написав

Але якщо я прийду зі своїм ріелтором, то я плачу тільки своєму ріелтору.

Оце мене найбільше і бісить в ріелторах — нав’язування своїх послуг. Чого я не можу купити без ріелтора? Чого мені треба когось приводити?

Чому я маю платити ріелттору продавця 2% якщо я не маю свого ріелтора, але якщо я приведу свого то я вже не маю платити ріелтору продавця?

щоб продавець взагалі не чув таких дибільних питань як мінімум. Яка різниця скільки і хто кому винен за послуги та за яких умов?! Це все деталі. Ви або погоджуєтесь на умови або ні. Ваші претензії нікому не здались

Це все деталі. Ви або погоджуєтесь на умови або ні. Ваші претензії нікому не здались

Лол, норм аргумент.
І то ти ще пишеш про "дибільні питання"хD

Ще раз

Чому я маю платити ріелттору продавця 2% якщо я не маю свого ріелтора, але якщо я приведу свого то я вже не маю платити ріелтору продавця?

про таке я не чув. Можливо якась умова продавця і джентельменська угода між продавцем та його ріелтором. Хз.
Зазвичай ріелтори ділять комісійні в таких випадках, а не один «вмиває ноги»

Я писав, що з компанією познайомився на іншому офісі, який пропонував «без комісії».

так познайомився чи вони вас найняли?

Попросили шукати інший офіс. В них не була закрита потреба з більшою площею для роботи

О, ще згадав. Є один альфа-ріелтор(ну так його прозивають) у Львові.
Одного дня постить «У ЖК з назвами X,Y,Z не раджу брати житло, якість лайно»
Буквально через день вже оголошення від нього «Продаю чудову квартиру у ЖК який називається Y»

А в ІТ типу такого нема ? Мені завтра заплатять $10 000 000 баксів і я стану .NET євангелістом та пропагандуватиму MS Teams як кращій в світі месенджер.
За $100 000 000 рекомендуватиму усім робити сервери на Windows, а кращім з усіх дистрибутивів Linux назву Ubuntu.

Якщо виявиться що ти до цього використовуючи свій авторитет хейтив MS Teams з метою шантажуючи Microsoft отримати цей контракт на 10 лямів то тебе ще посадять.
Але у нас звісно презункція невинності і приклад що надав Віталік звісно ніяким боком не шантаж Так співпало.
Хоча у випадку з Українськими забудовниками тут хз хто більший шахрай тому теж бажаю перемоги обом командам

Да ладно вони таке робили самі неодноразово. Типу Балмер — допобачення, тепер ми краще тестуємо з новою командою і вийшла нова версія. Наших колишніх критиків, які робили конструктив за синій екран при читанні захищенної пам’яті, тоді як сенс спрацювання захисту має лише запис, як то типу Sys Internals і т.д. — ми поглинули і зробили членами нашої команди і т.д. і т.п. Треба це стало — томущо Стів Джобс із Apple почали замітно відїдати долю ринку, особливо в США.
Я тобі більше скажу, за $10 000 000 я вивчу любу технологію і знайду і перефікшу усі баги в тімсі, а то і перепишу на С++ із оптимізаціями на ассемблері, JPGPU акселераціями і т.д., коли він і справді стане краще усі інщі месанджери.
Більше за те, за такий контракт якщо він буде — усі галери разом взяті і менеджери в середині та і самі відділки в середені корпорації — відкриють таке полювання і бізнес війну, якої мало хто бачів. Середній контракт на проект від 800 тисяч до мільйну, на рік роботи. Більші бюджети топи рідко виділяють, хіба що треба бігом наздогнати когось типу OpenAI. А зараз криза і добре як є 300 тисяч.

у випадку з Українськими забудовниками тут хз хто більший шахрай

Я так розумію головний наїзд до рієлторів — що їм треба платити коміссію, а жалко. Так нема питань — не платіть, бігайте самі оргінізовуйте зустрічи тощо. І взагалі можна збудувати власними силами будівлю, в селі так часто роблять. За це же PM-мів та тімлідів насправді не люблять уісі замовники разом взяті.

Ця історія зайвий раз показує як важливо мати підписаний договір, й що усні домовленості не завжди щось за собою несуть. На мій погляд, своїх грошей ТС не отримає, але це буде йому наука на майбутнє.

Колись думав, що автоперекупи це мудаки. Але вони хоч ризикують своїми грошима, купучи авто на перепродаж.
От ріелтори це реальні паразити і чорти. Вкладень своїх нуль, але комісію йому віддай. Ризиків нуль. Профіт космос.

ви в очах умовно слюсаря також гроші ні за що отримуєте. Включили комп, поклацали клавіатуру — профіт.
Психологи мабуть в вашому розумінні світу це взагалі цигани.

За що отримує гроші ріелтор? За те що вкрав фото чужої квартири і виставив від свого імені?
Знайомий коли здавав квартири був змушений на всі фото додати вотермарки зі своїм номером телефону, щоб ті паразити не взяли.

Наскільки треба бути конченим, щоб тупо взяти готові фотки. Ті паразити навіть на об’єкти не хочуть виїхати, щоб пофотграфувати. То за що їм платити??

ви просто описали випадок некомпетентності ріелтора(ів). По типу у всіх інших професіях все ок з цим )

Психологи мабуть в вашому розумінні світу це взагалі цигани.

ну десь так і є

Різні ріелтори. Є адекватні, але їх мало, меншість.
Більшість — це хитрі, брехливі, лицемірні та жадібні маніпулятори.

Мудаки, халтура та гниль є в кожній професії. Десь більше, десь менше.

Автор, скажите, а кто Вас изначально нанял — арендодатель или арендатор?
Если первые — то с какого перепугу Вам должны еще и доплачивать арендаторы?

вам повилазило ?!

На зустрічі з трьома представниками компанії Orest Raiter, Anna Savelieva, Vitalii Vlasov та власником об’єкта ми чітко домовились: комісійну винагороду ділимо 50/50 між орендарем та орендодавцем. Усі сторони погодилися.

Максимально непонятная ***ня.
Каким образом эти три стороны встретились?

1) Арендодатель нанял Аффтара (на сдачу)?
2) Арендатор нанял Аффтара (на подбор)?
3) Аффтар просто перепостил объяву Арендодателя, поставил свои контакты, поднял в топ -т и арендатор позвонил?

це має якесь значення? Якщо вони домовились, решта — пошук способу збити ціну. Це потрібно було робити до погодження

Якщо вони домовились

Если.©

Пока что все это звучит как фантазии риэлтора

Который или решил сбить бабки еще и с арендатора, или вообще решил выступить ненужной прокладкой (стырив чужое объявление)

поки це ваші вологі фантазії ))

Это мои обоснованные подозрения
Вам объяснили почему

Ждем комментариев Аффтара

ну він може показати договір, щоб розвіяти фантазії...а ні...не може..

Ну та, немає. Але бачите, що усна домовленість для одніє з сторін, щось означала, а для іншої — ні

Я раніше писав, що я закривав потреби обидвом сторонам. Оголошення не виставляв. Надіслав орендарю комерційну пропозицію, яка їм підійшла. Об’єкту взагалі не було в оголошенні.

Відповів вище

Я раніше писав, що я закривав потреби обидвом сторонам. Оголошення не виставляв. Надіслав орендарю комерційну пропозицію, яка їм підійшла. Об’єкту взагалі не було в оголошенні.

Я раніше писав, що я закривав потреби обидвом сторонам

Что Вы под этим подразумеваете?
Вас нанял арендодатель «Остап, надо сдать мой офис?»
К Вам арендатор «Подберите мне лучшее предложение?»

Це всього-лише фраза з першої сторінки брошури «рієлторство для чайників», називається «як обгрунтувати розмір комісії тому, хто не замоволял послуг».

Найбільш безглузда професія, яка має зникнути максимально швидко. Отримувати гроші за повітря — це триндець.

всі ютуб/онліфанс/тікток цигани напряглись

Із того що народ хто на стороні ріелтора розповідає то вже 80% функцій dom.ria перекриває (навіть віртуальні тури є)
Залишилось тільки фільтрувати клієнтів, відповідати на дзвінки. Це вже AI-шка може.
Залишилось щоб платформи навчились нормально боротись із нечесними методами ріелторів

можливо для вас буде несподіванкою, але на

dom.ria

також ріелтори повсюду )) можливо їх комісійні вже просто закладені в ціну )

Я в курсі що вони там Але вони там не потрібні Треба платформа де розміщувати може тільки власник Як он роблять з прямими контрактами так і тут

маю сумніви що багато власників готові розміщувати рекламу. Просто задовбуть їх, і ріелтори також ))

Так я писав нижче що така схема має місце — що рієлтори їх задовбують (і ще роблять багато протизаконних трюків типу розміщення оголошень без відома власника) І це робить цю професію ще більш огидною
А щодо задовбують покупці тут таке. Авто чомусь продаються без посередників у більшості випадків.
Щодо самої реклами — народ бляха старі кросівки на OLX не ліниться виставляти і ще усіляку хуєту. Це зараз просто поклацати на телефон вписати текст і розмістити. Для квартири думаю пів години роботи. І щоб оголошення було в топі думаю це дешевше ніж послуги ріелтора

До речі так — авто виставляють без проблем, можуть навіть пригнати через пів України, не бояться, що будуть дзвонити 100500 клієнтів, а як нерухомість — так уже ріелтори потрібні, ага.

в 99% випадків, оголошення про авто викладають чоловіки. Чоловіки і авто — це окрема категорія )) і спілкуватись будуть чоловіки між собою.
З нерухомістю ой не знаю )

Ну по факту зі швидкістю розвитку ChatGPT у ІТ-шників теж є шанси повторити історію працівникив гільдії пильщіків в Голандії, работу яких замінила пилорама, що працювала від енергії вітру віртряка. Тобто сам софт може витіснити з ринку праці вже не тільки представників інших профессій типу музичних магазинів які продавали венил, магнитні ленти а вже в кінці компакт диски — та були поглинені iTunes та іншими сервісами, але і самих розробників софту. Щоправда ще сильно не сьогодні, так само як і з реелторами.
А тепер уявіть що ви посередник який шукає команду для клієнта і клієнта для команди. Обом наспрвді ніколи цим займатись бо купа своєї роботи. І от один з тих хто приймав участь в оборудці — банально кинув. У відповідь на «А якого х...я? Я ж працював ?» вам пишуть «Ваша профессія усеодно має зникнути ідіть до біса».
P.S. Цифровізація медія індустрії насправді має іншу негативну сторону, сильно впала загальна якість.

я би нікому без послуг ріелтора не здав/продав би наприклад квартиру. Я махав вислуховувати купу дзвінків, прохань, неадекватних коментарів. Робота ріелтора в тому, щоб я як власник квартири, максимум 2 рази побачив клієнта.

І ти оплачуєш послуги ріелтора самостійно, вірно?

зазвичай це за домовленностью. Ситуації різні можуть бути. Як 50 на 50, або покриваєш оформлення і так далі.
Я так зрозумів що вас, як клієнта, напрягає те, що потрібно ріелтору ще платити і тому обезцінуєте роботу ріелторів.
Вам озвучують умови оплати, ви даєте згоду чи ні, решта — нікому не цікава.

А почему человек должен платить за услугу, которую он не заказывал?
Вы наняли риэлтора, он защищает Ваши интересы — Вам и платить

щоб автоматично відсіяти таких клієнтів як ви, що задають подібні питання. Ви перевірку не пройшли, шукайте далі (умовно)

я б додав що все це більш індивідуально.
В плані що я умовно продавець, продаю обʼєкт за ринковою ціною.
Тут багато варіантів може бути я к це зробити. Наприклад, я роблю ексклюзив з перевіреним ріелтором. Кажу йому що ціна 100к. Мені на руки потрібно 100к. Ріелтор може запропонувати варіанти розрахунку. Комесійні будуть вже в ціні, чи з покупця чи з продавця. Якщо я хочу 100к, то варінтів не багато. Це або продавати не нище чим 100к + комесійні чи просто потім якусь суму від того за скільки продали. На основі цього формується ціна. Для покупця вийде все одно одна і та ж ціна в результаті. Тут нічого не вийде покупцю збити. Інша справа якщо обʼєкт був кинутий на ринок для всіх бажаючих. Тода так, покупець теоретично може хоча б збити комісію, так як продавцю взагалі до одного місця чому він ще повинен комусь платити, так як про цей обʼєкт знає 100 ріелторів. Але головняку більше для продавця

Комесійні будуть вже в ціні, чи з покупця чи з продавця.

Я плачу продавцу деньги. Он с них платит налоги (свои), комиссии (свои) и свою часть услуг нотариуса.

В случае расторжения сделки — вся сумма возвращается мне.
В случае торга — торг идет с этой цены.

Все.

Платить левым людям, которых я не заказывал, мне на*** не надо.

видно що ви не тямите про що говорите.
По чиїй причині

В случае расторжения сделки

?

До самого нотаріуса зазвичай є ще договір завдатку. Без ріелтора це дуже сильний головняк для продавця, так як він може просто не знати всіх нюансів.
В цьому договорі прописуються сроки, умови розриву і т.д. В завдаток вже можуть бути включені якісь комісійні, а можливо і ні (по домовленності). Це дуже все індивідуально. Ви навіть не догадуєтеся які кейси бувають. Ви описали просто ідеальний кейс, який в реальності майже ніколи не відбувається.

за все время жития в Киеве продал одну квартиру и купил три (одну из которых продал)

Так что все-таки знаю.

Ви навіть не догадуєтеся які кейси бувають.

Это вы не знаете. Раз думаете про расторжение согласно буквам договора, а не по суду (как чаще бывает)

так опищіть кейс, по чиїй вині не склалася угода (дійшло до суду).
І яким чином ріелтор винен

Не понял, почему Вы так впились в предварительный договор , когда речь про расторжение договора по тому же принципу ущемления прав малолетних. Или незаконному приобретению продавцом (когда разматывают всю цепочку)

якщо ріелтор не дізнався що була незаконна купівля обʼєкту, то мабуть його провина. Не зовсім зрозуміла його роль, якщо був цілий ланцюг. Чи не зробив дозвіл органу опіки та піклування?
Складно зрозуміти ваш кейс без деталей. Зазвичай документи продавця перевіряються ще на етапі до розміщення оголошення. Якщо цього не було, то так, це не ріелтор. Знайти перевіреного спеціаліста так само як знайти спеца і в інших сферах.

якщо ріелтор не дізнався що була незаконна купівля обʼєкту, то мабуть його провина

Речь не про риэлтора.
А о том, что ему должен платить продавец из суммы, которая указана в договоре. Все

це залежить від того як домовляться продавець та ріелтор, а не від вашого бажання. Якщо ви не згодні, вам просто скажуть ціну яка включає комісійні. Все просто

це залежить від того як домовляться продавець та ріелтор, а не від вашого бажання

мое желание не платить тому, чью услугу я не заказывал, вполне влиять на всю суть

Якщо ви не згодні, вам просто скажуть ціну яка включає комісійні. Все просто

Все сильно сложнее
эта сумма будет в договоре
с нее будут уплачены налоги и тп

весь сир бор в податках?!
У вас вибору немає якщо продавець без ріелтора не працює. Ви або погоджуєтесь, або ні. Або кидаєте ріелтора разом з продавцем. Варіантів небагато. Їх кидають також дуже часто

весь сир бор в податках?!

Весь сыр бор в том, что
— в объявлении должна быть указана полная сумма
— от нее же идет торг
— она же указана в договоре, который защищает в том числе и покупателя

а все эти «я хочу получить на руки чистыми ххх, а вы еше платите за меня налоги, комиссии, нотариусу» — от лукавого

Ви або погоджуєтесь, або ні.

Вариантов куча. От переговоров до давления на риэлтора «хочешь, чтоб я тебе заплатил? дави на продавца»

. Їх кидають також дуже часто

Тех, которые гнилые прилипалы — да.
А вот нормальных кинуть никто не собирается — люди хорошо отрабатывают свою комиссию

так домовляйтесь про все. Ріелтор це посередник, який веде справу і всі переговори. Навіщо продавцю знати всі ваші побажання. Ви через ріелтора їх озвучуєте, продавець відповідає. Десь по середині сходитесь.
Ви просто не хочете платити ріелтору?
Ви ж повинні розуміти, що ріелтор вам може сказати на ваші податки, комісію та нотаріус по типу «так то й так, продавець готовий на таке», хоча насправді він сказав «за ту х..йню платити не буду, максимум то й то».
Тому що це люди зі своїми тарганами та емоціями

Ріелтор це посередник, який веде справу і всі переговори.

Нет, риэлтор — это представитель одной из сторон

. Навіщо продавцю знати всі ваші побажання

Чтобы сделка состоялась

Тому що це люди зі своїми тарганами та емоціями

Вы вообще смотрели ролик про комиссию, что я Вам кидал?

А то опыт у Вас сугубо от сдачи одной квартиры по принципу из начала 00х

Чтобы сделка состоялась

для цього є ріелтор, який донесе інформацію в такому виді, щоб продавця це влаштувало

Вы вообще смотрели ролик про комиссию, что я Вам кидал?

цей ролик не значе взагалі нічого, тому що в реальному світі все працює по іншому

А то опыт у Вас сугубо от сдачи одной квартиры по принципу из начала 00х

ні, я просто спілкуюсь з ріелтором, який має досвід близько 20 років. Тому ваші 3 випадка — взагалі ні про що. Як ви думаєте чому?! Це риторичне питання

цей ролик не значе взагалі нічого, тому що в реальному світі все працює по іншому

Этот ролик как раз таки и о том, как оно работает сейчас в реальном мире
и почему схема «покупатель / арендатор платит за все» вымирает

немає жодної причини щоб це вимерло. Можливо для довгострокової оренди має місце, для короткострокової — точно ні. Продаж — там так, є місця де можна домовлятися (торг, офорлмлення, комісія).
Просто заявити що я не буду платити комісію — ніяк не спонукає до угоди

Просто заявити що я не буду платити комісію — ніяк не спонукає до угоди

Анекдот про доллар и баррель напоминать надо?

Боже збав у такого дурачка хату винаймати...

спробуйте відрізняти де сарказм а де ні. Хоча сарказм — не завжди сарказм.

ні, в корні не вірно. Моя домовленність з ріелтором — це моя домовленність. Все дуже просто. Коли ви звертаєтесь до ріелтора з проханням подивитися квартиру, ви використовуєте його послуги, не продавець. Продавець може навіть не знати скільки там разів дивились його квартиру чи дивився хтось взагалі. Цим продавець не займається. Можете думати як хочете, але якщо вам буде простіше від цього то можете це сприймати як навʼязану послугу. Тим паче всі умови по оплаті проговорюються зазделегідь. Ви або погоджуєтеся або ні. Можете торгуватися як по ціні квартири так і по ціні послуг.
Зазвичай як раз 3-5% відсотків можна торгонути від початвової ціни, як раз вийде оплата за послуги. Я розумію що суми при продажі немаленькі і ніхто не хоче додаткові кошти віддавати.
Але це ринок. Ріелтор — це посередник. Як він домовиться по оплаті з продавцем та покупцем, це його справа. Покупець не може вимагати від продавця оплату послуг цього ріелтора. У нього з ріелтором свої відносини. Як ви це не можете зрозуміти?! Ви або приймаєте в цьому участь або ні. Все ж просто

. Коли ви звертаєтесь до ріелтора з проханням подивитися квартиру, ви використовуєте його послуги, не продавець

Что за бред про платные просмотры?

ви не повірете, але дуже багато людей займається всілякою х.ю. Є любителі покататься щоб їм просто показали квартиру, є ті ж самі ріелтори-конкуренти чи заслані козачки, які щось винюхують і так далі. Ну і просто час та затрати на переміщення — це також гроші. Подобається вам чи ні, але це також один із способів відсіву. Якщо клієнт на особистому авто, готовий взяти ріелтора і подивитися наприклад 2-3 варінти, то зазвичай ніяких платних переглядів немає. Норм ріелтор як мінімум декілька варінтів пропонує на перегляд, щоб було з чого вибрати, або щоб навпаки на контрасті показати вам варіант який може сподобатися.
Ви ж не рівняйте себе та інших, є багато людей з прибамбасами, і зрозуміти хто перед ріелтором, чудик який просто вирішив покататися, чи норм людина — це ще те питання. Думаєте не було випадків коли клієнт десь після другого перегляду просив зупинити авто посеред маршруту і уходив в «даль» без подальшої комунікації?! В цьому кейсі ріелтор може витратити багато часу та грошей на топливо.
Не кожен перегляд, так само як і не кожен клієнт == «сдєлка». Інколи місяці можуть пройти коли все дійде до угоди. А може нічого не відбутися, можуть кинути як продавець так і покупець. Звісно є хитровжарені ріелтори, які займаються «не тим».
Перевірений ріелтор відпрацьовує свої гроші.

И «туристы», и конкуренты (которые крадут объявления) — это издержки профессии.
Все это включено в комиссию, которую риэлтор обговаривает с продавцом — реклама, транспортные расходы и тп

в договорі про платний перегляд є пункт про повернення коштів за перегляд у випадку оформлення покупки.
Є ж ще категорія покупців, які дають запрос відразу 2-3-м ріелторам, і ті змагаються хто підбере кращий варіант. Договір платного перегляду також в якійсь мірі відсіює таких покупців.
Знову повторюсь. Про все потрібно домовлятися. Немає жодної гарантії що ви в результаті зробите вибір та доведете все до кінця.

Уявіть що вас найняли робити продукт і сказали що заплатять за роботу, коли цей продукт почне приносити гроші. Думаю відповідь очевидна.
З чого ви взяли що хтось повинен щось робити безкоштовно, лише сподіваючись отримати нагороду за певних умов?

Платный просмотр отсечет любого вменяемого покупателя. Ибо он вообще не в курсе, что там за объект, насколько он соотвествует реалиям и тп.

З чого ви взяли що хтось повинен щось робити безкоштовно, лише сподіваючись отримати нагороду за певних умов?

Работа бывает абсолютно разная. В том числе и сдельная, с оплатой за результат.

Платный просмотр отсечет любого вменяемого покупателя. Ибо он вообще не в курсе, что там за объект, насколько он соотвествует реалиям и тп

як зараз, я хз. Просто кажу що це було раніше і не повірите, це працювало

в договорі про платний перегляд

Я такого ще не чув=)

Це якийсь розвод і нормальна людина за «перегляд» платити не буде.
Якби не було квартир, всі бомжували, тоді це ще можна зрозуміти.
Але ринок ніколи таким не був, а враховуючи зменшення населення, то і не буде)

це 100% було, як зараз — я хз )
і це працювало

Але ринок ніколи таким не був, а враховуючи зменшення населення, то і не буде)

важко сказати ринок нерухомості в Україні то є дичина в усіх моментах як більше того якім я його пам’ятаю 20 років тому як я тоді стикнувся упритул але мені я вже як зараз бачу тоді пощастило просто ну потім стало вже не актульно ))

... особисто я поки що не очікую якіхось суттєвих змін на короткострокових термінах та на середньострокових термінах і я також не бачу жодних трендів чи ознак чи «акторів» щоб то змінилося щоб то показувало наявність та можливість змін

ЗЫ: зі свіжого що я сам бачив у києві дівчинка (відносто діда ага ага) продавала квартиру «з ремонтом» (як бізнес) то вона прямо «ставила аргумент» «у європі така квартира коштувала би у 3-4 рази дорожче» і я прямо наочно спостерігав як її оце прямо от аж пече

ЗЫ: ти ще на доу тут же ж тему за ремонт подивися там теж імхо цікаво ))

Коли ви звертаєтесь до ріелтора з проханням подивитися квартиру, ви використовуєте його послуги, не продавець.

Покупець: Добрий день. Ви продаєте товар, котрий я б хотів купити. Можу подивитись?
Продавець: Ага, попався! Ти ЗАМОВИВ в мене ПОСЛУГУ показу товару!!!!!!11 Плати відсоток від вартості!!!!!!!1111

продавець взагалі не бере участь в таких переговорах, якщо є ріелтор. Нахіба це йому потрібно. Навіть після оформлення угоди продавець може і не знати номер телефону покупця. Бо що?! Правильно, нахіба це йому потрібно

Навіть після оформлення угоди продавець може і не знати номер телефону покупця.

Они оба в договоре купли-продажи указываются.

Нотаріус тепер вказує номери телефону при заповненні деяких супровідних документів в угоді купівлі-продажу

не знав, дякую)
Знаю просто що ріелтори не радять обмінюватися номерами телефонів до угоди, щоб не створювати якісь непорозуміння, ну і щоб не кинули )
мені розказували про багато випадків, коли ріелтор приводе на перегляд клієнта, а той нишком бумажку з номером господарю дає )

І всіх сторін угоди має бути довіра один до одного. Номер телефону не показник

мій коментар про те, що якщо хоча б одна сторона хоче наїдать, то так, ви праві, довіри вже немає

Знаю просто що ріелтори не радять обмінюватися номерами
телефонів до угоди

Дійсно, чого б це.
лохи домовляться без посередника, як тоді з них взяти % від квартири.

так ви класичний «кидало» та «жлобина» який не хоче платити комісію.

Тоді ти маєш платити за свою зручність, а не той хто орендує у тебе квартиру.

взагалі ні, то вам так хочеться. Я кажу ріелтору що наприклад мені потрібно на руки 100к за умови що квартира дійсно цих грошей коштує, а не мої вологі фантазії. Доречі робота ріелторе ще й оцінити за скільки можна продати, а то зазвичай господарі сильно люблять свою нерухомість, та малюють собі неадекватний прайс. Це не кажучи вже про перевірку самих документів.
Так ось, наприклад виставляють за 105. 5 торгуємся, всі в плюсі. Просто приклад.

Можете рахувати що ріелтор це як доставщик їжі, ви платите за доставку, а не кафе/ресторан

ріелтор це як доставщик їжі

што?

Аналогія дибільна.
Доставщики їжі стоять під ресторанами при цьому не впускають відвідувачів і кажуть «от тримайте їжу, з вас націнка 100% від вартості за мої послуги»?

ні, мова йде про послугу. Ніхто не заважає вам самим знайти. Тут же багато хто каже що платять за репост обʼяви + за показ (це вже про ріелторство). Ну ну.
Шукайте, просто продавці не завжди хочуть вислуховувати сотні звінків про фантазії клієнтів чи неадекватні торги.

Та як не заважають? Ці паразити захламлюють всі сайти оголошень своїми постами. Ще й кидають скарги щоб оголошення від власників видалялись.

то може забиті власники самі викладують оголошення і яким дуже скучно. З такими авіть ріелтори не хочуть працювати ) а клієнтам удачі з ними )
Можуть розказувати і про нафіга той завдаток. А потім в нотарусі мутить воду будуть чи взагалі можуть психонути та звалити. Історій купа від перевіреного джерела. Звертайтеся ) на усі смаки, як по оренді так і по продажу)
І то я чув лише якийсь мізерний відсоток

Купував і продавав квартири без дебілів-ріелторів, з яких користі нуль, лише шкода. Ніяких сотень дзвінків не було, що за фантазії, так, штук 5 ідіотських дзвінків від ріелторів, щоразу. 2-3 дзвінки від реальних покупців — і все, кейс закрито.

це просто ідеальний кейс. В програмуванні тести на такому не валяться.
Валяться на всіляких тупих кейсах, по типу квартира з невонолітніми дітьми, які ще мають право власності і т.д., або є якісь борги по комуналці, які потрібно спочатку закрити. Або якась бабка без справки про адекватність, і купу ще речей. Тільки чисті обʼєкти, де 1 власник без сімʼї, без прописаних, без боргів — це мізерний відсоток.
В результаті може сподобатись якийсь обʼєкт, який має невеличкі «проблеми», і ось тут як раз робота ріелтора щоб їх він вирішив. Тому що продавець може і гадки не мати як їх вирішити.

як доставщик їжі, ви платите за доставку, а не кафе/ресторан

Я заказал доставку — я плачу.
Ты заказал услугу сдачи в аренду — с какого перепугу платит арендодатель?

орендодавець і не плате. Якщо мова про орендатора, то ви платите за те що як мінімум вас не відсіяли + за те що, орендодавець просто не хоче за це платити (чому б і ні). Ну і що що вам таке не подобається )

Опечатка
Арендатор, конечно же.

Якщо мова про орендатора, то ви платите за те що як мінімум вас не відсіяли

С такими ебанашками лучше вообще дела не иметь. Пусть отсеивают кого хотят из числа молодых-зеленых

Так це працює хз де. Коли готовий в Україні орендувати квартиру за >700$, то не бачу жодного сенсу мати справу з такими, як ти. Варіантів купа на ринку з адекватними людьми, які в цілому сплачують послуги ріелторів самостійно.

я не ріелтор, я просто трохи в курсі як це працює ))

Варіантів купа на ринку з адекватними людьми, які в цілому сплачують послуги ріелторів самостійно

ще більше тих, які це не збираються робити по багатьом причинам. Це ж тупо 700$ втрачати на рівному місці для орендодавця )

Жодного співчуття до рієлторів. Рієлтори це паразити, які роблять максимум, щоб без їх «послуг» ніхто нічого ніколи з нерухомістю зробити не зміг. Максимально ускладнюють процеси, засирають спамом будь-які майданчики оголошень, найскладніша в житті робота — познайомити клієнтів між собою і вимагати за це процент від угоди. Особлива порода — хлопи, які не укладають договори щоб не платити податки. Як топікстартер, який «просто не встиг», ага. Знаємо, плавали.

Ну ти давай там, не засмучуйся, Остапе, все в тебе буде добре, гарного тобі настрою.

Мені теж не подобаються люди, які копіюють оголошення власника, а потім називають себе ріелторами і вимагають комісію, але з ними важко боротися, бо їх дуже багато..
В мому кейсі йде мова про обидві сторони, які на рівних умовах заходили в цю угоду, але одна з сторін стала персонажем мого посту..

До слова, про договори..

За останні два місяці мав подібні угоди де обидві сторни виплачували комісю, а договір і оплати комісії відбувалася на рахунок ФОПа, коли договір приміщення був підписаний.

Де договір про рієлторські послуги, підписаний винаймачем?

От скажіть що входить у послуги «показу» рієлтора клієнту?

Типу без вашого «показу» клієнт не буде знати де кухня а де туалет?
А так ви відкриваєте йому очі?

Повністю погоджуюсь з тим що ви паразитуєте на людях, особливо це актуально з ринком житла

Я минулого року продавав квартиру дистанційно, в якій ніхто не жив. Трошки поспішав та і ринок був на спаді. Тому я винайняв ріелтора сам, і платив йому комісію. Ріелтор мав ключі від квартири. Роботи там вистачало. Приймати дзвінки від різних людей, ходити показувати квартиру. Один раз замовляли клінінг. Хтось мав піти відкрити квартиру, потім пізніше — прийти, закрити. Купа малих задач, які займають час.
Чи можна було це все робити самому, якщо б я був на місці — так. Але це час. В мойому випадку я був задоволений співпрацею, бо бачив скільки часу було на то витрачено. Продавали щось 1.5 місяці. З іншого боку з боку покупця, ріелтор — це людина, яку покупець бачив 1 раз на перегляді і 2ий раз — на підписанні договору.

Для продажу, покупки я ще сенс розумію, знову таки у випадку коли його хтось наймав.

Але реальність така що більшість рієлторів крадуть оголошення, виставлять як СВОЇ і НАВЯЗУЮТЬ свої послуги

як мінімум час ріелтора. Ваші тест кейси таком можуть мало для когось щось значити наприклад. Давай доє..мся до вас. Поясніть за що вам платити? Ми всі тут супер інженери і помилок не робимо. Ну максимум 100 грн на тиждень я би оцінив вашу роботу.
Спустіться на землю, та не вийо ))

Ахах, ну так в тому то і штука що рієлтора ніхто не наймає. Мені вже платять за тесткейси, і я тобі не кажу щоб ти платив за мої тест кейси

так не купуйте квартиру, в чому проблема? ) також не розумію предʼяв. Вкрав, не вкрав — це звучить як відмазка щоб не платити.
По типу програмісти і QA нічого не крадуть, якщо розумієте про що я ))

Вкрав, не вкрав — це звучить як відмазка щоб не платити.

Ви себе чуєте? Вкрав не вкрав?
Ну по такій логіці — ви вкрали оголошення і фото, я вкраду ваш заробіток, домовлюсь напряму з власником. Какаяразніца вкрав не вкрав?

Ви можете описати ланцюг подій в якому ріелтор вкрав оголошення (фотки) продавця, тай ще як деякі пишуть що блокують оголошення продаця? Просто для цікавості як це може бути.
Я припускаю що таке можливо. Тут більше питання до продавця, якщо до нього в такому випадку прийде ріелтор з покупцем.
Якщо мова що є ріелтори-мудаки — ну звісно є. Мудаки є скрізь і часто ми не здогадуємося що ми з ними спілкуємося та маємо якісь справи.

те, що пишуть тут люди і як роблять винним ріелтора — багато що розказує за їхній розумовий розвиток, та культуру.

Я не фанат ріелторів, та і їх послугами особливо не користувався, але водночас коли заставляло життя — не скажу, що був не задоволеним, скоріше навпаки.

Але — декілька раз в знайомих компаніях, обговорювали саме з представниками професії як то кажуть, нафіг вони треба, і як би дивно не звучало:
— власники не хочуть, або погано оформляють квартири і ріелтори, які просто допомагають з нормальним описом/кращим заповненням фільтрів — знаходять їм швидше
— власники хуйово фоткають — пару нормальних фото (і це навіть не ріелтор їде на об’єкт, а просто підказує власнику) — наслідок: об’єкт здається в рази швидше
— ріелтори тупо фільтрують аудиторію («без дітей, без собак, без сумнівних професій, без тимчасових доходів, без східняків, без західняків») — real story, сприймайте як хочете, але мінімальні вимоги наскільки я чув є майже у всіх (тобто хоч когось, але фільтрують) і самі власники — їбали в розмові про таке питати і пояснювати чому ні, тому — «welcome ріелтори»

все це можна сприаймать, як завгодно — але факт, залишається фактом — власникам цікаво, щоб ріелторів був, бо розписати/показати/організувати перегляд у зручний час — їм просто влом.

Тоді до суті — «а давайте тоді хай платять власники» — абсолютно правильний поінт (тільки такі закони вже були навіть в Європі — як приклад Іспанія) — закінчилось тим, що просто підняли ціни на першу здачу/завдатки/комісійні і забили (платить все рівно орендар, бо вкінці-кінців вся оплата завжди на орендарю). Так чи інашке, за ріелтора все рівно заплатять, і це буде не власник, бо власник — вигодонадобувач.

Коли ви думаєте, що ріелтор не зробив свою роботу — повірте, інколи навіть сам факт, що вам вдалось знайти оголошення — це вже пророблена робота. І той факт, що вона не коштує 20к грн, то я це можу зі сторони пояснити, що це як девопс, який знає де пофіксити два коли на сервак, і може взяти за консультацію пару кк$. (бо просто в оголошенні пофіксив пару грубих помилок)

(не маю жодного друга ріелтора, і не був ніколи ріелтором, просто не живу в ілюзіях, той факт, що людина не зробила договір — справді груба помилка і ризики на ньому, той факт, що айтішна компанія не виконала домовленості — ахтунг, і компанія пробила дно, я б з такими не зв’язувався, бо наступним — ви не отримаєте останню зарплату, бо навіщо ж, більше ж роботи зроблено не буде)

можу лише додати: якщо ви будете просити без ріелторів, справді скіпати їх оголошення, по телефонній розмові — одразу казати: «а ви ріелторів, ну це скіп, не збираюсь платити комісію», створите запит на апки/сервіси, чати/групи без ріелторів.

може через рік-десять, коли власники зрозуміють, що з ріелторами не здається, почнуть здавати самі.
А що очікувати, що типу я не задоволений, але щоб хоч щось зробить — буду просто гнобити, ріелтора — ще й не того, «який обманює», а якого «кинули» в інтернеті?

А от цікаво — якщо послуга надається власникам то якого куя її оплачує інша сторона? (Навіть якщо частково)

Тоді буде інша схема. Ріелтор буде приводити фейкових орендарів які будуть звалювати з квартири кожного місяця.

Не получится. Сейчас как правило депозит 2 месяца аренды + оплата на перед помесячно. При досрочном расторжении депозит теряется.

Два міс пожили і наступний

2 месяца это депозит. Платишь каждый месяц наперед. Депозит возвращается после истечения срока договора при выселении (если нет повреждений в квартире, иначе затраты на исправление вычитаются с депозита).

2 місяці це круто, зазвичай 1 місяць депозиту. Можливо локальні особливості

бо оплачувати буде все рівно орендар, бо кешфлоу починається і закінчується тільки орендарем.
Коли ти щось продаєш/здаєш в оренду коштів від того, хто продає не передбачається взагалі, навіть якщо він «віддає частину/оплачує якісь послуги»

те що люди пишуть, хай оплачує інша сторона — це тупо люди, в яких не працює мозок, на жаль. (і я не те, що вас образити хочу, просто справді в цих угодах не передбачаються гроші орендодавця, навіть якщо він заплатить наперед чи щось подібне)

Те що люди захищають ріелторів — це тупо люди, в яких не працює мозок, на жаль.
Або це самі ж ріелтори, але вони не просто без мозку, а ще й пдрси.

ні, ви просто нерозумний та не розумієте як це працює.
Оренда працює зазвичай так: платиш відразу за 2 місяця наперед + послуги ріелтора (як домовишся). Чому 2 місяці? Тому що по-перше орендодавець хоче бути переконаним в платіжоспособності клієнта + страховка якщо кліент звалить або просто плата за останній місяць по контракту + страховка що щось не пошкоджено по вині клієнта.
Ріелтору платиться за те, щоб він відсіяв бажаючих по критеріям орендодавці + таких як ви , що ставлять безглузді питання. Плюс ріелтор ще на етапі знайомства на досвіді може зрозуміти хто перед ним.

З продажею ще складніше. Тому що суми значно більші, та більше нервозності як у продавців так і покупців. Щоб не бути голослівним ви можете відвідати нотаріус що займається нерухомістю та попросити розвоівсти історії про переоформлення. Ви навіть не підозрюєте яку дичину роблять люди, навіть коли веде справу ріелтор, навіть коли все зазделегідь узгодили.
Ви або ніколи з цим не стикалися, а бо просто не розумієте про що спорите.

І так, перед тим як здати чи продати квартиру, може бути багато показів, зривів показів, зривів угод, платна реклама. Це все коштує грошей та нервів.

Представим у мене є нерухомість, де ніхто не живе і я хочу продати ії.Без ріелтора я цим точно займатись не буду з вишеперелікованих причин. Я віддам ключи та нехай ріелтор займається своєю роботою (показує обʼєкт). Звісно кейс з перевіреним ріелтором. Якщо ви настільки не любите ріелторів, то для таких як ви ціна наприклад 150к, для тих хто з ріелтором 100к + відсоток ріелтору.

це ти нерозумний,

Оренда працює зазвичай так:

бла бла, це всі і так знають як працює оренда. Але нерозумним можу повторити що ріелтор не несе ніякої відповідальності ні за що, і в 99% випадків це паразит, який просто розмістив оголошення, або ще гірше скопіпастив оригінальне оголошення від господара і потім приходить з надрукованим з інтернету контрактом щоб забрати свої гроші, а що буде далі його не хвилює. Короче мені ліньки розписувати що НЕ робить ріелтор, щоб був якийсь сенс в його існуванні.
і ще одне

Представим у мене є нерухомість, де ніхто не живе і я хочу продати ії

Представим ти хочеш купити нерухомість, то ти заплатиш кілька тисяч баксів цьому дармоїду ні за що, вже не такий радий будеш?(нагадую що всі перевірки квартири і власників все одно треба робити самому і договір оформлювати з участю нотаріуса, а підпис якогось ріелтора не значить абсолютно нічого) А якщо будеш радий, то наймай ще сам ріелтора, нехай він знайде квартиру, яку показує ріелтор і зможеш заплатити аж двом ріелторам одразу.

Я віддам ключи та нехай ріелтор займається своєю роботою (показує обʼєкт)

То бери і сам плати за послуги ріелтора, це ж ТИ його наймаєш щоб ТОБІ було зручно. До чого в цій схемі покупець взагалі, якого хріна він має зверху докидувати хоч 1 копійку цим пдрсам?
В цій темі багато людей розписали всі проблеми ріелторів і навіть більше, і якщо до тебе йдосі нічого не дійшло, то вже і не дійде...

тю, так це звичайна справа якщо ви не в курсі. Тільки ці 2 ріелтора просто діляться (якщо це не чийся ексклюзив)

А якщо будеш радий, то наймай ще сам ріелтора, нехай він знайде квартиру, яку показує ріелтор і зможеш заплатити аж двом ріелторам одразу

значить, не вводіть людей в оману

а підпис якогось ріелтора не значить абсолютно нічого

все просто, тоді ціна буде не 100к. Ок, 105к. Яка різниця для вас?

То бери і сам плати за послуги ріелтора, це ж ТИ його наймаєш щоб ТОБІ було зручно. До чого в цій схемі покупець взагалі, якого хріна він має зверху докидувати хоч 1 копійку цим пдрсам?
В цій темі багато людей розписали всі проблеми ріелторів і навіть більше, і якщо до тебе йдосі нічого не дійшло, то вже і не дійде...
В цій темі багато людей розписали всі проблеми ріелторів і навіть більше, і якщо до тебе йдосі нічого не дійшло, то вже і не дійде.

це не проблеми а ваші хотілки.

Давайте інший кейс: я хочу здати квартиру. Виставляю рекламу. В наступний тиждень мені будуть постійно звонити як ріелтори так і клієнти. Відповідати кожному що я не працюю з ріелторами, це просто втрата часу. Кожному «не ріелтору» розповідати про квартиру та умови, ще й показувати все це, це також дуже багато часу. Не знаю як ваш час, мій чогось та коштує. Після того як винисуть мозок всі ці події мені потрібно якось це все оформити. Тобто знову витратити час. Можливо потрібно постійно їхати в інший кінець міста на авто щоб показати квартиру. Можливо це о 8 вечора чи о 9 ранку в вихідні.
Ну і нафіга це все мені. Це робота ріелтора. Чому клієнт плате а не орендодавець?! Рахуйте це ціна за те, що вам би орендодавець виставив би з врахуванням всього.
Та і просто не хочу. Не подобавється, мені байдуже. Якщо квартира з ринковою ціною, то простоя не буде. А якщо чесно то розуміння того, що кліент не готовий заплатити за 2 місяці + послуги, може означати про проблему з грошми. Нафіга мені таке потрібно

платиш відразу за 2 місяця наперед

Платиться за 1 місяць, плюс завдаток, який може бути використаний як оплата за останній місяць (а може й ні).

І так, перед тим як здати чи продати квартиру, може бути багато показів, зривів показів, зривів угод, платна реклама. Це все коштує грошей та нервів.

Та маячня, нічого це не коштує, фотки на мобілку, оголошення в ріа, все.

Представим у мене є нерухоміст

Тільки у тебе її немає, і ти сперечаєшся з тими, в кого вона є, і хто продавав та купував.

Платиться за 1 місяць, плюс завдаток, який може бути використаний як оплата за останній місяць (а може й ні).

я ж відповів ось, ви описали тільки 1 кейс, їх більше:

Чому 2 місяці? Тому що по-перше орендодавець хоче бути переконаним в платіжоспособності клієнта + страховка якщо кліент звалить або просто плата за останній місяць по контракту + страховка що щось не пошкоджено по вині клієнта.
Та маячня, нічого це не коштує, фотки на мобілку, оголошення в ріа, все.

як і ваші слова

Тільки у тебе її немає, і ти сперечаєшся з тими, в кого вона є, і хто продавав та купував.

хочеш парі? настільки ти готовий опозоритися?

у всьому світі є ріелтори (±), у всьому світі від них не відмовились, там де пробували (а я прям ресьорчив ці кейси з цікавості) — вийшло безглуздо і постраждав ринок. У всьому світі ними не задоволені, але альтернативу особливо не винайшли)

мозок відсутній тільки в тих людей, у кого немає базового економічного розуміння, що як не маніпулюй «а хто ж буде платити за послуги ріелтора, і як це перекинути на власника квартири» — все рівно все закінчиться тим, що заплатить сам орендар, бо тільки він приносить в угоду гроші.

1. Так важливо, ці послуги оцифровувати документально
2. Так важливо, щоб воно все оподатковувалось
3. Так важливо, щоб був вибір і прозорість (але як людина, яка орендує треба розуміти — вибір буде не «я хочу мати можливість зняти цю квартиру з ріелтором чи без нього», а «я буду мати можливість винайняти цю квартиру з ріелтором, або не винайняти її» — це дуже важливий пункт, на який жаліється половина тіктоку, але вони настільки тупі, що не можуть зрозуміти це. В багатьох випадках, власник уже зробив вибір в сторону ріелтора, і ваш вибір йти на ці умови чи ні.

*кейси в стилі — ріелтор вкрав оголошення і продублював на всіх платформах, а потім пропонує інші квартири, бо конкретно ця вже не здається — я не враховую, це дічь і таких ріелторів мали б карати — негативними відгуками/видаленням з платформ — але це об’єктивно проблема репутації і платформ типу ОЛХ — які цим НЕ ЗАЙМАЮТЬСЯ, і дають можливість так маніпулювати ринком

По суті, все що повинно бути = 100% прозорість, що квартира через ріелтора, щоб на першому ж етапі була можливість її відсіяти галочкою в пошуці олх чи інших сайтах.

щоб не задавати безглуздих питань, треба копати глибше та розглядати багато кейсів.
Ось вам кейс: здається квартира лише на 2 місяці (уявімо курорт, та навіть не курорт). І хто комісію оплачує? Орендодатель?! Смішно.
Більше ризиків несе орендодатель, який впускає незрозуміло кого в свою нерухомість. Якщо обʼєкт — повний треш, то нехай ок. Якщо з ремонтом — більше ризиків для власника.

Я щось не дуже зрозумів як у цій ситуації рієлтор допоможе?

ніяк, тому власник і не повинен платити комісію, якщо про це не домовлялися

Остапе, перелогіньтесь

До теми вашого останнього абзацу:
Так, власне, про це я хочу повідомити, щоб хтось наступний не був таким дурачком, як я, котрий довіряє слову..

Оці от ваші «усні домовленості» — якраз причина чому вас не люблять. Бо в більшості випадків ріелтор їх викручує на свою користь а тут он, ти диви яка нахабність, це зробив один з клієнтів. Був би у вас договір про надання послуг — не треба було б і на ДОУ скаржитися, правда? Можна було б з ним одразу в суд. Але ж ми знаємо чому в більшості випадків договору нема — щоб не платити податки.

Так, згоден. Тільки візьміть до уваги, що обидві створони були залучені в усній домовленості. Це багато в чому про довіру..

До прикладу.
Закон України «Про рієлторську діяльність» (як проєкт) та Етичний кодекс рієлторів України вимагають, щоб взаємовідносини між ріелтором і клієнтами (орендодавцем/орендарем) оформлювалися письмовим договором.

Не треба осуджувати інших, якщо сам не дотримуєшся певних стандартів.
Це був виключно ваш вибір продовжувати співпрацю без договору, чому немає поста про себе відносно праці без договору?

В мене є переписка з предаставникам компанії, але це, мабуть, мало чим допоможе

Це не про рієлтора.
Це про порушення домовленості.

Послугами рієлтора, адвоката, таксиста ітд користуватись ніхто не змушує.

Але якщо домовився про ціну та отримав послугу — виконай свою частину домовленості.

Профілактичний хейт ніхто не відміняв. А що якщо в Україні на одного дармоїда стане менше.

Це про ситуацію де «побажаємо перемоги обом командам».

Так, просто уявіть, якщо я не був ріелтором, а якимось технічним працівником в компанії..

Я оминатиму OX Company, бо, на мою думку, компанія діє з підтишка.

Ось публічний відгук Остапа про компанію OX Company від 20 серпня 2025 року.
А ось анонімний відгук про самого Остапа в його профілі — від 19 вересня 2025 року. Профілю вже 8 років, і це єдиний відгук там.

меня когда-то и друга кинули риелторы , поэтому вас тоже кидают, что вполне справедливо. Квартиру очень тяжело найти без риелтора, и когда комиссионные составляют чуть ли не месячный гонорар синиора вполне ок, что ваши услуги паразитические

Остап, Ви трохи не там шукаєте підтримки. Судячи з коментарів, тут повно соціопатів та невдах, які лише зловтішаються з чиїхось невдач. Тримайтеся та робіть висновки, втрачені гроші це лише гроші.

які лише зловтішаються з чиїхось невдач

Є таке, але тут ріелтор що підсилює ефект в 10 раз так як ріелтори в Україні це паразити які лише ускладнюють процес і при цьому ще хочуть комісію за це

Ті, хто може самостійно шукати клієнтів — шукає самостійно. В даному випадку ріелтор виконав свою роботу. Без нього цієї угоди не було б.

Влітку я, як ріелтор

Почніть будь-ласка з того, хто/коли/за що вас назвав ріелтором?
У вас є відповідна освіта, сертифікація та реєстрація? (я не про ФОП з якимось кведом аля «інформаційні послуги»).

знайшов для OX Company офісне приміщення
комісійну винагороду ділимо 50/50 між орендарем та орендодавцем

Якщо ваш замовник орендар, то з якого щастя ви чекали оплату від орендодавця?

я не встиг підписати з жодною стороною договори і не формалізували співпрацю

Знайти приміщення, домовитись про огляд встигли, а нічого підписати ні одразу ні до ні після не встигли?

Вимикайте свій менторський тон, будь ласка. Загралися в прокурора.

Тебе забули спитати.

Все Олег правильно пише

Ще одне бидло.

Бидло на тебе кожень день в джеркало дивиться, красунчику

Ні, я ще навіть не почав.
Так вже життя склалось, що у мене є ліцензія ріелтора в Іспанії (VC = 3 регіона).
Я можу дуже професійно і в фарбах розповісти, як ріелторські справи мають робитися.

В США ліцензія ріелтора коштує від 500 до 2000 дол. разом з навчанням. В Іспанії трохи дорожче, але не набагато, і взагалі, ліцензія для Іспанії не є обов’язковою. Так про що тут мова? Я б залюбки послухав людину з досвідом роботи в ріелторстві років 10, а не ІТшніка, який купив собі ліцензію від страху втратити роботу.

PS. Я мав досвід роботи з реальними ріелторами у США під час купівлі нерухомості і чудово знаю, що навіть усні домовленості можуть мати вагу — усе залежить від порядності людей.

Ліцензія — для того, щоб у разі чого спитати з ріелтора грошима. Під це у них скоріше за все заведено страховку, я і у більшості інших схожих професій

В Іспанії трохи дорожче, але не набагато, і взагалі, ліцензія для Іспанії не є обов’язковою.

Без ліцензії це ситуація з двома довбограями — один клієнт, інший «ріелтор». Незрозуміло лише, навіщо першому другий.

Під це у них скоріше за все заведено страховку

По суті так, ліцензія + дві страховки купуються з досить гіганськими лімітами відповідальності.

Хоча усюди вистачає дурачків, які бігають вчорну і їх ріелторство — постити на фейсбукам фотки нерухомості з текстом, набираючи 0 лайків/комментів/репостів.

Невірна відповідь. Ліцензія видається державою для регулювання ринку послуг. В даному випадку мова про непорядність компанії, яка не турбується за свою репутацію. І дивно, що знаходяться ті, хто захищає цю компанію. Як ви хочете добре жити, якщо не розумієте, що «кидалову» не місце в цивілізованному світі?

В даному випадку мова про непорядність компанії, яка не турбується за свою репутацію.

Не турбується про репутацію у контексті «усної угоди з ріелтором»?
Що заважає ріелтору нап***юнькати про %% в такому контексті?

Як ви хочете добре жити, якщо не розумієте, що «кидалову» не місце в цивілізованному світі?

В цивілізованому — так. «Усна угода з ріелтором» — це нецивілізований світ.

Ліцензія видається державою для регулювання ринку послуг.

Невірна відповідь.
chatgpt.com/...​28-8002-b8f5-56648e86ec53

В цивілізованому — так. «Усна угода з ріелтором» — це нецивілізований світ.

Так працює ринок нерухомості в США, вибачай. Ти просто не в темі, бо не маєш відповідного досвіду і всі твої «знання» з цього приводу це лише ChatGPT.

Не турбується про репутацію у контексті «усної угоди з ріелтором»

Репутація це те, про що в Україні дуже рідко згадують. Тому в тебе й виникають такі дивні питання про це, ти просто не розумієш що це. Буває.

Так працює ринок нерухомості в США, вибачай. Ти просто не в темі, бо не маєш відповідного досвіду і всі твої «знання» з цього приводу це лише ChatGPT.

Розмова почалася про ріелторів в Іспанії, яким xуєм тут Штати, неясно.

Репутація це те, про що в Україні дуже рідко згадують. Тому в тебе й виникають такі дивні питання про це, ти просто не розумієш що це. Буває.

Ясно, злився. Гуляй.

Розмова почалася про ріелторів в Іспанії, яким xуєм тут Штати, неясно.

Мова була про Україну, потім великий ріелтор і по сумісництву — ІТ спеціаліст — притягнув за вуха в цю розмову Іспанію, на що я почав розказувати про США. Ти знову не в темі, як звичайно. Почув звін, та не знаєш, де він.

Ясно, злився. Гуляй.

Злився саме ти, і твій перехід на персональності та російські матюки це яскраво доводять. Нехай щастить!

ліцензія ріелтора коштує від 500 до 2000 дол. разом з навчанням

Навчання на водійські права теж коштують кілобакс-два — так що, нафіг воно треба, так хай всі їздять?

ліцензія для Іспанії не є обов’язковою

Ясно-понятно. Вже два роки як обов’язкова в хороших регіонах, зливайтесь вже та закінчуйте позоритись.

Так в чому твоя думка? Розкажи, скільки років ти працював за тією ліцензією та скільки будинків продав. Обіцяю не сміятися.

Моя думка в тому, що замість замірів довжини/ширини у кого що більше, треба займатись процесами і грати по правилах.

Байка про те, як там в США на усних угодах ріелтори бігають (коли у них кожна заміна розетки пишеться в великий талмуд історії будинку) — занадто смішна, щоб ритись в пруфах і щось доводити.

В Іспанії білі агенції роблять так:
1. Підписується угода з клієнтом (хоч пропозиція = продаж/здача, хоч попит = купівля/оренда)
2. Сканиться nota simple (витяг) / escritura (право власності)
3. Підписується перед візитами hoja de visita
4. Підписується для резерви contrato de reserva
5. Підписується для задатка contrato de arras
6. Підписується для купівлі escritura в нотаріусі
(для оренди один пункт замість 4-5-6)

І оце «ми нічо не підписали, але усно домовились про якусь комісію 50/50» роблять тільки чорні дурачки, причому тільки наші східники, бо за іспанцями я такого бруду не помічав.

Мені ріелтор шукав будинок без підписів чого-небудь з мого боку та без моїх зобов’язань перед ним — це про що каже? Підкажу, це і є та сама усна домовленість. І другий шукав, коли я вирішив замінити ріелтора. І третій шукав би — в кінці кінців їх робота оплачується після підписання контракту між мною та покупцем. Ще не доходить, що мова лише в порядності людей?

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Менш за все мене цікавить думка такого як ти. Якщо є що сказати по темі — давай, інакше сиди тихо.

Це каже, що він зелений ще.

У мене колись буде суд, де я буду тягати «не порядного покупця», який хоч і підписав Hoja de visita, але прямим текстом в трубку сказав «ахаха, я купив напряму щоб вам не платити».

Дякую, що підтвердив мою думку про те, що мова не в підписаних папірцях, а все ж в порядності людей :)

Правильно зробили. Частіше вас потрібно кидати

щоб краще засвоів як воно працювати по усним домовленостям :)

сам винен, але факапи неминучі

висилай стандартні умови завжди з пропозицією, і знайди юриста щоб тебе прокунсультував раз, і був на підхваті оперативно виразити глибоку стурбованість подібному клієнту

Росіяни так теж кажуть, коли бомблять Україну та вбивають українців. Ви десь з ними схожі в цьому.

До чого ти це написав? Ріелтори — чорти. І це аксіома.

Яке прикре самогубство. Ріелтори живуть в своїй рожевій бульбашці раз думають знайти підтримку у народу, який їх ненавидить.

«На-ду-ли. Просто нагло обманули»

Ріелтор та айтікластер
Поясніть хто тут жаба, а хто гадюка?

там не кластер, там кіоск член кластера
два сапога пара

Ріелтор та айтікластер
Поясніть хто тут жаба, а хто гадюка?

Так а навіщо вони тоді до ріелтора взагалі звернулись? Треба було без ріелтора самому все знайти та порішати..

ріелтори блін, читати це без сліз неможливо

повісь на сайт оферту, виставляй їм рахунок на повну комісію і стягуй через суд як не оплатять

дитсадок

повісь на сайт оферту, виставляй їм рахунок на повну комісію і стягуй через суд як не оплатять

Лол, тоді хай напише там мільон баксів комісія)

Послуга була надана? В чому вона полягала для ІТ компанії? Хто замовник послуги? ІТ компанія її замовляла?

я що секретарка автора?

не будь маленьким, рієлтори така сама діяльність як формошльопство

рієлтори така сама діяльність як формошльопство

Ні, не така сама.
Якщо я надаю послуги галері, то я не кажу її клієнту «ти мені теж пів ЗП накинь зверху».

ІТ компанія в нього послуг не замовляла

ділити комісію між орендавцем і орендарем нормальна практика

Не подобається — витрачай час сам і шукай сам компанію якій впарити свій офіс, якщо ти власник, і шукай сам собі офіс, якщо ти компанія

Ні, не така сама

ок

Ми справді не формалізували відносин, але вони шукали новий офіс

Ми справді не формалізували відносин, але вони шукали новий офіс

Ви постійно ухиляєтесь від відповіді хто вас найняв.

Та ІТ компанія вам сказала шукати їм офіс?

Так, їм не підійшов інший офіс, який я здавав в оренду. В них була потреба в більшій площі офісу.

Так само і власник офісу. Вони здали офіс, щоб переїхати компанією в меншу площу.

Тому рівна оплата мені здавалась дуже чесною для обох сторін угоди

Так подай в суд. В чому проблема?) На відміну від них — у тебе нічо немає пред’явити. А вони можуть тебе за наклеп... Який зафіксований

Мабуть, можливо винесення в публічний простір прискорить вирішення ситуації

В чию сторону? ти задумайся) Скоріш пришвидшить для них)

Так, їм не підійшов інший офіс, який я здавав в оренду. В них була потреба в більшій площі офісу.

Тобто вони сказали щоб ви шукали для них офіс, обговорили вартість ваших послуг і т.п.?

Чи це було
1. я був ріелтором від власника, комісія для орендаря була 0%, що я їм скзаав.
2. Я показав їм офіс, їм не підійшов. Я запитав може вам інші варіанти підійдуть, вони сказали так.
3. Я показав інший офіс, але тут вже комісія з обох сторін, на що вони раніше не погоджувались.

Все правильно?

1. Так, на іншому об’єкті
2. Так, вони сказали, якщо будуть інші пропозиції — надсилайте.
3. Власник на початку не хотів оплачувати комісію. На одній із зустрічей проговорили, що власник та орендар в рівних частинах оплатять комісію

був ріелтором від власника, комісія для орендаря була 0%,що я їм скзаав.
Так, на іншому об’єкті

То есть Вы решили переиграть вариант, после того, как арендодатель решил не платить Вам всю сумму (наверное, имея основания)
И взыскать часть денег с людей, чьи интересы Вы не представляли от слова «совсем»

повісь на сайт оферту,

Тоді, можливо, прийдеться сплатити податки за діяльність... ;) А за моїм досвідом у нас ріелтери полюбляють «давайте готівкою, а договір — ну ми розписки о тут у зошиті один одному напишемо» ;) не всі, звісно, але дуууже часто... ;)

Це не проблема прийняти оплату на ФОПа

нуу я не спорю, що є паразіти, але рекрутери теж деруть комісію наприклад.

а ТС прав — кинули мене, кинуть і інших

До чого ріелтори народ довели. Здається ступінь народної «любові» до них десь між казино та наркобаригами.

Ще є платні розрекламовані ІТ-курси з гарантією працевлаштування

З урахуванням того,як ріелтори себе поводять з клієнтами, які комісії вимагають за нізащо, то казати про репутацію.. Таке собі.
Але OX- компанія хреново себе теж поводить, із принципів: немає умови- немає коштів. Тут ви самі трохи винні.
Як варіант — когось нового пошукати, нову компанію. А кошти власнику повернути до нової угоди. Ви би так і показали, що є репутація вас, як ріелтора, і попри ситуацію, працюєте над вирішенням.

Вас хто наймав, власник чи ІТ фірма?
От хто наймав той хай і платить, особливо на ринку коли офіси пусті.

Ріелтори взагалі не потрібні, і так всю роботу робить нотаріус.

запропонувавши втричі меншу суму.

Ви хочете тисячі $ за те що створили оголошення на OLX?

Ні, об’єкту не було жодному сайті нерухомості. Я надіслав їм презентацію з комерційною пропозицією оренди.

Розумію, що важко повірити, але саме так і було. Можете написати мені, я скину вам презентацію)

Ні, об’єкту не було жодному сайті нерухомості.

Я б на місці власника вам не заплатив)
Смисл будь якої продажі щоб побільше людей про товар взнало. Тоді і ціна може бути вища

Мені пощастило, що ви не власник)

Насправді власник залишився задоволений результатом.

Рієлтор заговорив про ділову етику... Це відчай чувак.

У кого буде бажання підтримати автора, той самий текст є в пості у LinkedIn (копія посту в web.archive.org)

Якщо знайдете якусь добросовісну бізнес поведінку у Львові, ото буде новин

В мене відсутня інформація, що насправді сталось і які насправді були усні домовленості, але те, як автор топіку, рієлтор Остап Радейко, подає інформацію, то це в стилі рієлторів, яких, вибачте, але зневажають по ділу.

На зустрічі з трьома представниками компанії ... та власником об’єкта ми чітко домовились: комісійну винагороду ділимо 50/50 між орендарем та орендодавцем.

Ось за таке закручування слів «ми чітко домовились: комісійну винагороду ділимо 50/50 між орендарем та орендодавцем» і зневажають, бо складається хибне враження. Там мало бути, що «ми чітко домовились: оплату моїх послуг, як рієлтора, оплачують орендодавець та орендар 50/50».

Тепер стосовно відгуку, який ви написали про компанію:

Вітаю!
Раджу обходити цю компанію десятою дорогою!
Після виконаної роботи запропонували утричі меншу оплату

У відгуку замало деталей, відсутня інформація, хто ви і яку саме роботу виконували.

Влітку я, як ріелтор, знайшов для OX Company офісне приміщення.

Переведіть з рієлторського діалекту, що це означає. Компанія звернулась до вас, щоб ви знайшли їй офіс? Чи компанія сама знайшла офіс на якомусь сайті, а там був ваш номер?

Львівське ІТ — це бренд, побудований на професіоналізмі, і така поведінка OX Company кидає тінь на ІТ-спільноту міста.

Lviv IT Cluster:

Ми створюємо можливості для розвитку індустрії, впроваджуємо інновації та захищаємо інтереси ІТ-бізнесу.

Задачі IT-асоціацій, як і написано публічно на сторінці профілю, — захищати інтереси бізнесу, компаній, які входять в асоціацію, так само як і інтереси HR-ів — захищати роботодавців. Тож чому ви вважаєте, що асоціація вам чимось зарадить?

У кожному великому місті України, окрім Вінниці, є компанії, які «кидають тінь на IT-спільноту міста», і у Львові теж подібних компаній вистачає.

Ще й відгук від 20 серпня, а ось цей топік зʼявився значно пізніше. Багато питань

І відгук підтримав тільки свіжозареєстрований користувач із днем реєстрації, що збігається з часом відгуку

«Чи компанія сама знайшла офіс на якомусь сайті, а там був ваш номер?»
Ні, цієї пропозиції не було в публічному доступі. Не було реклами.

Я б не робив публічних заяв, якби не було усної домовленості, яку власник виконав, а компанія ні

Ви можете чітко написати, як саме компанія дізналась про цю пропозицію і до чого тут ви?"

В мене з’явилася пропозиція. Я її запропонував.
Оголошення не виставляв.
Контакти ОХ компанії в мене були, бо я показував інший об’єкт, який був без комісії для орендаря.

На тому об’єкті, який вони взяли в оренду я відразу обговорив з ними це питання, але, на жаль, не встиг підписати договору та актів огляду з ними.

ну прекрасно, як документальне підтвердження є, цього досить щоб вислати інвойс

може згадають про домовленості, як не захочуть оплачувати 100%

Діло в тому, що навіть не йшла мова про 100%, а лише 25% з них і 25% з власника

про що ми балакаємо

ти надав послугу компаніі, за неї стягуєш комісію

комерційна пропозиція є, договір оренди підписаний

Якщо клієнт не доведе що була якась інша домовленість — він оплачує тобі комісію в повному обсязі
Дотримання домовленості — в їх інтересах, не в твоїх

Ферштейн?

Ферштейн)
Але вони зовсім не мають наміру виконати домовленість.

Я отримав від них адвокатський запит з посиланням на 189 статтю ККУ, що я вимагаю в них кошти..

Ну формально вони праві) Такщо обережно з цим

Дякую 🤝
Але не формально вони винайняли запропонований офіс і не виконали домовленості

це тобі натяк, що тобі теж до адвоката треба

як бачиш на доу такі самі підприємці з якими ти мав справу

Тобто, вони ще й погрожують вам? Це ж зовсім інша справа. Тоді я б зафіксував покази власника приміщення (краще — нотаріально) щодо домовленності про комісію і йшов до суду. І адвокатський запит теж додати — він показує, що ви намагались провести досудове врегулювання, але отримали відмову.

На вашій стороні — зміна арекндарем приміщення, відсутність пропозиції на публічному ринку, покази власника.

З цим можна працювати. Нагадаю, що зараза вартість послуг адвоката і витрати на ведення справи можна спокійно перекладати сторону, що програла.

В будь-якому випадку, я б звернувся до юриста. У нас вже років з 10 як абсолютно леагльні і законні усні угоди. Тож, угода була беззаперечно.

Бажаю удачі!

В будь-якому випадку, я б звернувся до юриста. У нас вже років з 10 як абсолютно леагльні і законні усні угоди. Тож, угода була беззаперечно.

taxer.ua/...​ohovory-v-usnomu-vyhliadi
zakon.rada.gov.ua/...​ow/435-15/paran1169#n1169

Усно можуть вчинятися правочини, які повністю виконуються сторонами у момент їх вчинення, за винятком правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, а також правочинів, для яких недодержання письмової форми має наслідком їх недійсність.

Чи є «ріелторська угода» такою, яка «повністю виконується сторонами у момент її вчинення»?

Пічалька, Ви праві, усна форма не може розповсюджуватись на договори із відстрочкою виконання :(

Що ж, тоді в мене для топікстартера погани новини :)

Зкідки таке високомірне ставлення до інших? Ще один чудовий приклад незадовільного (базарного) рівня комунікації.

у нас була усна домовленість з ТС, гуляй

Виходить з того, що ви написали , ви вже комунікувала з ними( OX компанією) до цього об’єкта і, відповідно, вони розуміли ,що буде з них комісія, коли буде угода. А вони пишуть, що розглядали ваші послуги з розрахунку: показав об’єкт нерухомості, а далі вони самі. Тобто, OX з самого початку не планували вам сплачувати кошти.
Ця практика не робить з них добросовісних клієнтів, бо такі рішення, даже по відношенню до ріелторів- вже red flag для всіх. Кинули одного — кинуть ще

ви вже комунікувала з ними( OX компанією) до цього об’єкта і, відповідно, вони розуміли ,що буде з них комісія, коли буде угода.

Він нижче писав, що для тої нерухомості яка їм не підійшла, не було комісії.
Тому навпаки)

Я мала на увазі наступне, що коли ти співпрацюєш з ріелтором, то питання комісії- це 50 на 50. Або платить інша сторона, або обидві. Тобто, ріелтор задарма не працює.
Якщо ти не плануєш сплачувати комісію ріелтору, то або шукай сам, або вимагайте, щоб інша сторона сплатила.
Я не в захваті від дій ріелторів, але те, що OX під дурника косять — теж якось несерйозно виглядає.
Також, в комерційних пропозиціях ріелторів є питання комісії, скільки ітд. Вони мали б для себе планувати це в бюджеті.

О, ріелтори заговорили за ділову етику :-)
А на скільки етично якщо людина хоче щось здати в оренду без послуг ріелторів їй цілодобово надзвонювати пропонуючи послуги поки людина не здасться?
Як так виходить що у великому місті майже неможливо знайти варіант без послуг ріелторів?

Ні, якщо людина хоче скористатись послугами ріелтора вона повинна сама його знайти та звернутись. Ось це ділова етика — не навʼязувати свої послуги

Це найпрофесійніша відповідь з можливих.

Вибачте, але це трохи інша тема. Вона не стосується конкретного випадку

Я не хочу коментувати дії інших колег, яких я не знаю.
Я не нав’язуюся, клієнти самі звертаються до мене.

Визначтеся зі своєю позицією, бо у темі ви буквально пишете, що поведінка всього однієї компанії кидає тінь на всю ІТ-спільноту міста Львів. Для більшого ефекту могли б написати, що й на всю ІТ-спільноту України.

Так само дії рієлторів кидають тінь на всю професію.

Орендувати напряму, без рієлтора, вигідніше, адже рієлтор ні за що не несе відповідальності. Або орендарю пощастить з орендодавцем, або ні — і навпаки, але рієлтор своє отримав і втручатися далі не буде.

Зараз ІТ-індустрія рухається у напрямку прямих контрактів, коли ІТ-фахівці прагнуть працювати безпосередньо із замовником послуг, без посередників, таких як аутсорс-компанії, які так само забирають половину.

Тоді сподіваюся, що це не остання ваша тема на форумі і ви ще одну як мінімум створите де розкажете про роботу ріелторів в Україні, порівняєте її з законодавствами інших країн Європи, Азії, Пн Америки тощо.
Також відразу дасте відповіді на найактуальніші питання до ріелторів в Україні, а саме:
1. Чому досі не регульована така діяльність законом (а є тільки проект) та чи готові будуть абсолютна більшість ріелторів України працювати за правилами європейських країн.
2. Чому на ринку нерухомості в Україні практично неможливо знайти об’яву не від ріелтора, а від власника напряму.
3. Яку ж саме роботу виконує ріелтор крім банального перехоплення оголошень власників та продажу номера телефона особі, що хоче винайняти чи купити нерухомість.
4. Чи може номер телефону власника коштувати місячну плату за оренду чи 5% за купівле-продаж житла.

Це нормально, так бува

Не платити дармоїдам ріелторам теж нормально, так бува.

Ну те що тебе кинули — це теж тоді нормально, так бува, чого скиглиш?

Добре якщо просто дзвонять, часто подають скарги на оголошення і його лочать.

Я чув про схеми коли без відома автора роблять дублі оголошень причому десятками щоб оригінальне загубилось. З різних аків і на різних площадках. Підозрюю що це в них ще автоматизоване і вони навіть один в одного піздять

Це нормально, так бува
Хочемо пояснити ситуацію для уникнення непорозумінь. Співпраця з ріелтором обмежилася лише знайомством сторін (орендодавця та орендаря). Подальші переговори та підписання договору відбувалися напряму між представниками сторін, без участі ріелтора.

Знайшов комент від компанії. Враховуючи загальну репутацію ріелторів в Україні, то не виникає бажання приймати сторону топікстартера

мій головний посил в тому, що після усної домовленості власник виконав домовленості, а компанія знайшла купу причини того не робити..

Ми не знаємо, що включала ця усна домовленість. Бо вона могла включати зобовʼязання з вашої сторони, які ви не виконали. Ви виконали всі зобовʼязання? Що вони включали?

Я погодив суму догору та термін оренди. Це основне, без чого жодна угода не відбудеться.

Ви вважаєте що 2 бізнес сторони не могли б погодити сумму договору та термін оренди? Як що вас наймав орендодавець то що ви хочере від орендаря?

Я описував вище, що закривав потребу для обох клієнтів. Звісно можуть

Ви вважаєте що без hr я не можу пройти співбесіду?
Ви вважаєте що без касира я не можу купити продукти (де зависли каси самообслуговування)?
Ви вважаєте, що без майстра я не можу сам зробити ремонт?
Ви вважаєте, що без бухгалтера бізнес не може здати звітність?
Ви вважаєте, що без лікаря я не можу вилікувати застуду?
Ви вважаєте, що без дизайнера не можна зробити гарний інтер’єр?

Типове негативне мислення. Чудовий приклад, як не треба робити.

Я давно це не роблю, і іншим рекомендую на твоєму прикладі.

Ти ж прекрасно знаєш, куди йдуть непрошені рекомендації від рандомного дурачка в інтернеті

Це публічний простір і кожен може висловлювати свою думку. Тому сміливо висловлюй свою думку рандомного дурника, ніхто не проти.

Це публічний простір, в якому ти, дурачок, дуже легко зливаєшься

Знову негативне мислення. Схоже, ти дуже незадоволенним своїм життям, що виходиш в публічний простір виливати негатив. А сміливості зробити щось дійсно корисне, наприклад, поволонтерити — в тебе бракує. Тим паче йти воювати на фронт. Тому я лише посміхаюся з таких як ти — порожній профіль, порожні думки, і голова, напевно, теж не дуже наповнена чимось.

Це завжди смішно, як люди, в яких головне досягнення за 25 років карʼєри — це робота в аутсорсі, намагаються робити якісь висновки про абсолютно незнайомих людей, лише базуючись на коментах на форумі. :)

Упс, коментар видалили, але я трохи перефразую :)

Давай тоді трохи про тебе: 25 років в індустрії, працював лише у помийках, як ГлобалЛоджик. Про що це каже? Що амбіцій мінімум, сидіти на галері — максимальне досягнення, у той час як спеціалісти зі схожим досвідом вже давно працюють у гарних продуктових компаніях (можливо не FAANG, але умовні Lyft, Cisco теж цілком норм). Що ще? Емпатія і софт скіли розвинуті досить погано, бо тільки людішки, сидячі у Флориді, пропонують звичайним українцям іти на фронт. Скоріше за все, чувак так і не знайшов себе у культурному, соціальному плані у Штатах, інакше важко пояснити ось це намагання бути «у кожній бочці затичкою» на доу. Виглядає, як типовий галерний сенйор, який отримав релокейт, але підписав кабальний контракт з галерою. Це не добре і не погано, це як є :)

Ти сам в якому окопі сидиш, дурнику?

Підписатись на коментарі