Самоосвіта — не опція, а професійна звичка. Як не зупинятися в розвитку, навіть коли ти досвідчений

Коли досвід стає зоною комфорту

Я працюю в операційному менеджменті вже понад 9 років.
І щоразу, коли думаю «та я вже все бачила», життя знаходить спосіб нагадати: ні, не все.

З часом приходить впевненість — ти знаєш процеси, можеш вирішити проблему ще до того, як вона з’явиться. Але разом із цією впевненістю з’являється ризик. Починає здаватись, що вже достатньо знань, що все зрозуміло. І саме в цей момент досвід перетворюється на зону комфорту.

Я ловила себе на цьому кілька разів. Наприклад, коли думала, що мій звичний підхід до управління командами — «золотий стандарт». А потім до команди прийшли молодші колеги, які мислять зовсім інакше. І я зрозуміла, що мій досвід — не гарантія правильності, а просто одна з версій минулого.

Бути професіоналом — означає вчитися завжди

Зараз зміни стали постійним фоном роботи. Нові інструменти, нові підходи до комунікації, нові очікування від людей. Те, що працювало п’ять років тому, сьогодні вже неефективне.

Колись професіоналізм означав стабільність: ти «відточив майстерність» — і просто добре виконуєш роботу.
Сьогодні стабільність тримається не на досвіді, а на гнучкості.
Якщо ти не вчишся — ти буквально зупиняєшся.

Мені здається, що досвідченим людям важче вчитися не через лінь, а через внутрішній спротив: «я вже це проходила». Але світ не питає, чи хочеш ти оновлюватись — він просто рухається далі.

Самоосвіта — це не про курси

Колись я сприймала «навчання» буквально — курси, книги, сертифікати.
А зараз бачу самоосвіту у дрібницях.
У розмові з колегою, яка показує, як інакше можна розставити пріоритети.
У новому проєкті, де я раптом розумію, що не знаю половини термінів.
У моменті, коли чесно кажу: «не знаю, але розберуся».

Це не завжди комфортно. Але саме такі ситуації найбільше розвивають.

Hard і Soft — дві сторони професійного росту

Я колись зробила помилку: занадто фокусувалася на «hard skills».
Хотіла бути максимально ефективною, технічно сильною, структурованою.
А потім зрозуміла, що цього мало — якщо не вмієш слухати людей, надихати, пояснювати.

Тепер бачу, що hard — це структура, а soft — це сенс.
Перші дають упевненість, другі — дозволяють рости далі.
Без людяності навіть найкращі навички не працюють. І навпаки — без глибини немає професіоналізму.

Як я інтегрувала самоосвіту у роботу

У мене є своя міні-система, яка допомагає не «потонути» в новій інформації:

• Щорічний аудит себе.
    Раз на рік я чесно переглядаю, що вмію, що вже неактуальне, а що варто прокачати.
    Минулого року, наприклад, виявила, що майже не розумію сучасні аналітичні інструменти — і присвятила цьому кілька місяців.
  • Одна тема на сезон.
    Краще вивчити щось одне глибоко, ніж пройти п’ять курсів «для галочки».
    Цього літа це була тема «мотивації без грошей» — і я реально впровадила кілька ідей у команді.
  • Інтеграція знань у практику.
    Якщо нове не втілилось у роботі — це не знання, а просто інформація.
    Тому кожне навчання має логічне питання: «де і як я це застосую?».
  • Навчання через обмін.
    Коли ділишся з колегами тим, що вивчив, — розумієш краще сам.
    Ми навіть започаткували короткі «навчальні сніданки» в команді — кожен розповідає щось нове, що відкрив останнім часом.

Навіщо вчитись, коли ти вже досвідчений

Молоді фахівці вчаться, щоб вирости. Досвідчені — щоб не втратити цікавість.

Для мене самоосвіта — це спосіб залишатись живою у професії.
Вона допомагає розуміти інші покоління, адаптуватися до нових команд, не перетворювати досвід на тягар.
Це не про страх «відстати», це про повагу до себе й до змін, які постійно відбуваються навколо.

Професіонал — це не титул і не кількість років у резюме.
Це людина, яка постійно оновлюється, ставить питання і не боїться визнати, що щось не знає.

Самоосвіта — це не про «стати кращим», а про залишатись живим, мислячим і гнучким.
І, можливо, саме це сьогодні — найцінніша професійна навичка.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі