Live-coding, марафон інтерв’ю та технічні завдання на 3 дні: які у вас були трешові етапи співбесід?

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Процес найму з кожним роком стає все дедалі цікавішим — рекрутери та компанії вигадують усе нові способи для перевірки кандидатів на відповідність. Не обходиться і без трешових завдань, наприклад, тестове, на яке витрачаєш кілька днів і потім навіть не отримуєш — «Дякую за участь». Крім цього, з’явилось багато нових способів тестувати кандидатів як от AI-чат чи live-coding.

У нас уже було обговорення на тему тестових і зазвичай кандидати вважають «червоними прапорцями» величезні тестові, за які не платять, 5-6 етапів співбесід, теоретичні питання для «галочки» та як з підручника, які не мають нічого спільного з реальною розробкою. Для когось і live-coding не ок — бо яка різниця як швидко ти напишеш код під тиском і з чужим курсором над головою, якщо в реальній роботі головне зрозуміти задачу, спланувати рішення і написати підтримуваний код.

Проте я також побачила цікаву думку в обговоренні на редіт на тему червоних прапорців при наймі, де пишуть, що коли компанія не тестує співробітників перед наймом — це також «червоний прапорець». Зокрема, коли процесом займається рекрутер, HR чи інший менеджер (не з технічної команди): їм рідко вистачає технічної глибини, щоб належно оцінити кандидатів.

Поділіться своїм досвідом:
— Які у вас були трешові етапи співбесід?
— Що вважаєте «червоними прапорцями»?
— Чи був досвід із AI-чатом чи live-coding-сесією?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

На місці, де зараз працюю, співбесіда була з 2-х тех етапів:
1 — на 2 години, сістем дізайн з тім лідом. Дізайн був в Міро
2 — хакатон, де був лайв кодінг. ПОпросили придумати невеличку ідею, яку разом з тім лідом закоділи. Я був оунером, мав розбити на завдання і вирішити, хто що буде робити.

Історія не трешова, просто щоб показати, що хакатона і сістем дізайн може бути крутим собесом

Взагалом, краще мійсце, де працював за останні 8 років.

Треш був в одну укр продукт галеру, яка робить казіно.
Дали тестове, яке робив кілька днів.
А потім отримав фідбек від їх тімліда, що код взагалі фіговий. Було купа дойобів, по типу не так називаєш методи, не так викликаєш чендж детекшн (це Ангулар).

Я з тих, хто загалом любить тестові завдання (це краще, ніж лайв-кодинг на інтерв’ю).

Дали тестове на «4-6 годин» склепати та захостити з нуля Data Room по типу Google Drive, щоб можна було файли вигружати по папкам, відкривати, перейменовувати, видаляти і т.п. І все щоб гарно і виконано до кінця.

В результаті шмаляння платного AI таки зробив непогано, руками це б заняло пару днів.
І мене відхиляють з коментами рівня «іконка папочки не клікається, треба натискати кнопку open».
З’ясувалось, що вони в принципі всіх відхилили і не пропустили далі х_х.

у меня было трешовое собеседование из одного этапа
я на тот момент веслал на одной триреме, название которой слишком известно, чтобы его здесь упоминать, и как-то мне все опостылело
и вот пока мы стояли на кренговании в Касабланке, сошел я на берег посмотреть чо да как, и вот там-то, на известном всему континенту базаре, на меня и наскочил полуколдун-полуюродивый, в удивительно чистом белом балахоне с коричневой вышивкой, ритуальными насечками на щеках, увешанный амулетами, как Брежнев орденами. Слово за слово, нашлись общие знакомые, и вот уже я сижу у них в офисе на собесе. на столе чай, восточные сладости, кокаин горками и все довольно мило.
тут он говорит ща я тебя представлю нашему великому везирю, да святится имя его, думаю, вы понравитесь друг другу
заходит старпер, лет 50, а то и поболее, из тех что еще на программируемых калькуляторах сервера Пентагона взламывали, и говорит, ну чо как, юнга (а я так-то тоже на то время уже 5-й десяток разменял и почти весь потратил), какие типы весел знаешь?
ну и я как бы с достоинством и без пресмыкания, так и так, рассказываю, а он мне — аутсорсинг, значит. это у вас там как — бизнес аналитик нопейсал, ты закодил, тестировщики потестили, на выходе получилось мумиё и никто как бы не в ответе. верно?
я говорю, старик, я прожил свою жизнь, а тараканы в твоей голове — свою, и спорить с ними и что-то доказывать я не собираюсь. но весь маршрут по океанам написан у меня в резюме. тебе не нравится аутсорсинг настолько, что ты меня даже не выслушиваешь? дело твоё. но ты мог показать резюме тараканам и дать им слово ДО того, как звать меня в офис.
мой колдун, правду говоря, тоже видно что в неудобняках сидит, он-то собственно нас и растащил, когда мы уже за грудки хвататься начали.

На боці галери: 1 тех.інтервью+ call з Delivery Manager; на боці клієнта( клієнт з США, всі інтерв’ю були після 21.00) : 2 тех інтерв’ю+ live-coding. Роль- Senior Golang ;
Пройшов всі етапи, від офера відмовився — вигорів від кількості етапів.

вигорів від кількості етапів

Какой изящный эвфемизм для слова чудак.

моя найдовша співбесіда тривала більше 3-х годин підряд без перерви. Просто сіли «батарейки». Вийшов, глянув на годинник, здивувався. Гадаю, це такий стрес-тест був.
Компанія дуже так нічого, але з країни, де гуманність не в пріоритеті. Не шкодую, що не пройшов.

Огооо це ж що там питати 3 години 😧

По Джаві не складно на пару годин заговоритись. Година інтерв’ю це зазвичай поверхнево, галопом. Але тоді я втратив відчуття часу.

Меня тригерят задания с литкода по типу перебирать правильные пары скобочек. Мало того что они отдалены от реальной работы как Марс от Земли, так еще когда я предлагаю перейти к более практичным вещам как накидать архитектуру приложения или отдебажить или увеличить перформанс чего-то, это встречает открытое удивление и не понимание интервьюера.

Якраз, як на мене, — ці типу «довгі», проте ± взяті з реального життя не livecoding таски — це саме те, де можна виділитися і пригадати, підкріпити і поглибити свої практичні знання, — а ці короткі завчені лайвкодінги по алгоритмах,- яких в 90 процентах використовувати взагалі не будеш в роботі — це і є повний треш

О, це вічна тема!Здається, у кожного є своя історія про «трешову» співбесіду :)

Найбільше запам’яталося, мабуть, коли на позицію Middle QA давали алгоритмічну задачу рівня LeetCode Hard, яка не мала жодного стосунку до реальних завдань тестувальника. Відчуття марно витраченого часу було неймовірним.

Щодо live-coding — ставлення двояке. З одного боку, це дійсно стрес і не завжди показує реальні навички. З іншого — компанія хоче бачити, як ти думаєш «на льоту».

І тут цікавий момент: сучасні AI-інструменти можуть стати чудовим тренажером саме для таких стресових етапів. Можна попросити AI виступити в ролі суворого інтерв’юера, дати тобі задачу на live-coding і навіть коментувати твої дії в реальному часі. Це допомагає «прожити» стрес заздалегідь і прийти на реальну співбесіду набагато спокійнішим.

Це якраз один з неочевидних, але дуже корисних кейсів використання AI для кар’єрного росту, про які я намагаюся розповідати у своєму проєкті — телеграм-каналі QA Co-pilot.

Зараз проходжу в одну геймдев студію, то вони хочуть тестове завдання, щоб я зробив, воно десь на тиждень із цілою купою механік і ... Увага! ... Шість етапів співбесіди!! Тестове завдання+ два технічних інтерв’ю... На початку HR, потім після цього з СОО і ще з ПМ окремо... Це просто жесть

Вже бачив, як один старт-ап вирішив групові технічні співбесіди робити. Розігрувати робочі місця на конкурсі. Виграє той, хто за мінімальний приміжок часу пише робочий код. Прямо якісь треш-груповий live-coding. Потім на виході класна гра була написана. Найкраший кандидат отримував офер, іншим казали що, також будуть потрібні в «недалекому майбутньому».

А це тестове було не оплачуване? І чи давали якийсь фідбек хоча б?

Неоплачуване. Чи буде фідбек, ще не знаю, бо я його ще не робив, не впевнений, що буду:)

Підписатись на коментарі