Лідерство як терапія. Історія Вані, який хотів кави, а отримав команду
Ранок почався не з кави. В офісі сьогодні було шумно і людно — всі готувались до квартального планування. Ваня, менеджер з надійним бейджиком і підозріло новими кросівками, краєм ока окинув простір open space і подумав: «А може, захворіти?»
У голові миттєво з’явилося марення: він лежить на широкому дивані, дивиться серіал, час від часу відволікаючись на старі будівлі за панорамним вікном. Спокій, тепло, пледік. Але ця фантазія не встигла дійти до другогої серії, бо її перервав дзвінкий голос директорки:
- Вань, зайдеш до мене після обіду, будь ласка. Є розмова, — Ася посміхалась очима, що вже саме по собі насторожувало.
- Угу. Це щось серйозне? — вгамовуючи збентеження, запитав Ваня.
- Таке... Тобі сподобається, — підморгнула вона. — А може і ні, — сказала і зникла з кабінету ще до того, як він устиг щось відповісти.
...
Минув обід. Смачно і плотно поївши, мозок просив трошки покімаріти. Оскільки Ваня вже був не в дитячому садку (на жаль) — довелось заварити кави з автомата і рушити на ту саму зустріч із Асею.
Кабінет Асі був наповнений світлом, кавовим ароматом і тим самим особливим спокоєм, який завжди трохи збиває з пантелику, бо незрозуміло — зараз буде приємна розмова чи кадрові перестановки. Ася сиділа за столом, гортаючи щось у ноуті, й підняла очі з тією ж усмішкою, що зранку.
- Ну що, Ваню, хочу тобі щось запропонувати. — Вона зробила паузу. — Нам потрібен новий тімлід. І я подумала: а чому не ти?
У Вані трохи заклало вуха. Не від радості — від несподіванки. Він щось бурмотів про «треба подумати», «а може краще хтось досвідченіший», але Ася вже знала, що він погодиться. І він погодився. Не одразу. Але якось внутрішньо — ще до того, як вийшов з її кабінету.
І саме так почалась зовсім інша історія. І не тому, що він отримав нову посаду. А тому, що разом з нею — отримав себе самого. Того, з яким давно не говорив. Бо щоб керувати іншими, треба спочатку навчитися керувати собою.
Перші тижні на новій посаді Ваня тримався гідно. Принаймні так йому здавалося. Він робив усе «як треба»: організовував зустрічі, переглядав задачі в борді, роздавав фідбеки і коментарі. Але всередині щось не давало спокою. Було відчуття, що він грає роль — ніби на нього вдягнули костюм, який поки що трішки завеликий у плечах.
Під час одного з мітингів, коли команда довго не могла дійти згоди, хтось пожартував: «Ну, Ваня ж тепер головний, най вирішує». Сказано було ніби легко і невимушено, але ця фраза впала всередину як камінь у болото. Замість радості, що на нього покладаються, Ваня відчув тиск — наче йому накинули на воротнік відповідальності і забули спитати.
Йому б і хотілося б бути лідом, але не тому що так написано в структурі і так сказала Ася, а тому що команда довіряє і бачить в ньому опору. Тобто довіра не з обовʼязку, а з щирого внутрішнього відчуття «З ним можна йти».
Після цього різкого, як куля, запитання він відвернув погляд від камери і задумався «Так а шо, хто я тут? Яка моя роль? Яку функцію я виконую? І чи функція я?».
Ввечері того ж дня він затримався в офісі щоб побути наодинці. Не для звітів, чи закінчити щось, а для себе. Сидів у тиші, вдивлявся у світло монітора, інколи переводячи погляд на ліхтар за вікном, світло якого конусом падало на невеличку ділянку дороги. Дивився і чекав поки відповідь пройде повз.
І вона таки пройшла. Тихо, як одкровення: «Може, мені не треба вдавати, що я всезнаючий і всемогутній. Може, треба чесно сказати — я теж хвилююсь. Я теж не знаю, куди і як далі.»
Це не було яскраве осяяння. Швидше — маленький зсув усередині, наче на старому ґвинтику, який хтось обережно підкрутив. З’явилось якесь нове тепло — спокійне і тверде. Не «все під контролем», а «я витримаю, навіть якщо не все під контролем».
Наступного дня на позачерговому мітингу, де мали вирішити подальшу долю архітектури проєкту, знову пролунало знайоме: «Ну так хай Ваня вирішує».
І Ваня на секунду завмер. Бо раніше він би усміхнувся, щось буркнув або швидко злив розмову в інше русло. Або, як варіант, пожартував би: «Та я шо, архітектор?» — і передав слово комусь іншому. Бо так було легше. Бо це дозволяло зберегти лице, не беручи на себе повноти відповідальності.
Але цього разу — ні, вчорашній вечір додав сміливості бути чесним. Він глянув на команду і й побачив очікування.
Він зібрав думки і сказав:
- Давайте не приймати рішення поспіхом. Я не знаю як правильно і хочу бути з вами чесним — я трошки сцю щоб не провалити проєкт. Це має бути спільне рішення з урахуванням всіх деталей, а не Ваніне тільки, адже тут буде закладена праця всіх нас.
В тій тиші, що виникла після цих слів, кожен відчув себе як наче присутнім. Не просто слухачем, а частиною рішення. Із зали поступово почали лунати думки: від бекенда, від фронта, від QA і навіть від девопсів, які зазвичай віддають перевагу мовчанню. Кожен раптом відчув: ця архітектура — не «чиясь», а наша. Тут буде вклад кожного.
Розмова пішла, повільно, але пішла. А Ваня вперше за довгий час не почувався тим хто тягне все на собі. Він був частиною команди, а команда — частиною клімату в компанії.
...
12 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівТипова помилка ліда без досвіду — думати що демократія і «спільна відповідальність» призведе до кращих результатів.
Якщо немає технічних скілів прийняти рішення (як у цьому випадку ліда-скрам_мастера), то треба з чиєюсь хорошою технічною експертизою (наприклад архітекта) вибрати тех ліда для команди. І на ньому будуть фінальні рішення по архітектурі.
Бо архітектура (як і будь які рішення з довгостроковим впливом), це завжди компроміси. Що важливо для девопса, це не важливо для дева, що важливо для дева це не важливо для тестера.
Ну в цілому згоден, не треба давати недосвідчених лідів, хай краще один з досвідом приймає рішення. Ну а потім, як виникне проблема — лід спустить собак по ланцюгу вниз, адже чого це так, що окремий компонент всієї архітектури раптом не працює і я за це тащу?
Звернення до народу народною мовою? Я б тут теж все що треба пофіксив би. Бо ще ті кляті пошукові алгоритми віднесуть у відповідну категорію.
Тут не зрозумів, перефразуй будь ласка
Грок — чемпіон по контекстам, тобі все пояснить більш вправно. Я написав йому, щоб він зробив зрозумілий переклад того, що і як я хотів сказати тобі за це речення. x.com/...2GUNLohS3NJ5hIvvMJsmjXsiJ
Від себе скажу, що у мене такий собі абсолютний музичний слух. Неправільна нота буде визначена ним миттєво. Проте — на тексти.
І ще — У Грока дуже американьскій погляд на гумор, я б взагалі фізіології не торкався.
Але яке він диво! Він дійсно відчуває різницю.
Роль Асі не розкрита в буднях Івана:)
Дивиться в наступних серіях :)
Оскільки у мене натхнення...
Є ще ось: uk.wikipedia.org/wiki/Принцип_Пітера
Це про те, що всі трохи нервують. Це адреналін кров розганяє, щоб більше нейронів впрягалися, коли криза на порозі.
Вані треба подивитися на короля Талси і не бути ніким окрім Манфреді.
Взагалі, як це з менеджера до тім ліда?
Для мене твій твір це їжа. Виправ 11 абзац. Він у тебе підозріло схожий на 10.
Точно, виправив, дуже дякую
Всі рішення за Ванею. Той жарт — не жарт взагалі-то. Ваня — головний. Навряд чи йому варто було показувати свою слабкість перед командою. Окрім того з оповідання неясно чи розуміє він взагалі технічну частину? Не розкрито що він був коли був менеджер, та що йому додалося коли став тім лідом.
Як на мене — тім лід як король — вислуховує пропозиції і приймає рішення. Ставити питання перед командою не повинен. Відповіді на ці питання повинен знайти сам — таємно, у пітьмі. Ці питання і ці відповіді — його скарб.
Типу, якщо Ваня справжній лідер то він скаже так на наступному мітінгу:
— Нам потрібно ось що (тут ті самі відповіді для команди) і ми це зробимо.
Точно, дякую, лише уточню що це назагал рішення приймає один, в тому рішенні все ще присутня робота команди.
Один відповідальний в управлінні є для того щоб було до кого звернутись в разі потреби чи збою, але це ніяк не уносить в тінь роботу кожного хто вклався.
Проблеми і копняки — тільки тім Ліда
Успіхи — заслуга всієї команди