Як я не став QA

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Доброго дня. Розповім вам, спільното, як я не став тестувальником .

Я з Херсона, не дуже велике місто, але з дуже великими та смачними кавунами. В той час було тількі дві компаніі в котрих можливо було стартувати як QA. Мав технічну освіту, закінчив Херсонський Національний Технічний Університет за спеціальністю «Інженер комп’ютерних мереж та систем». Прочитавши декілька книг по тестуванню та зробивши декілька невеликих замовлень на upwork.com по тестуванню web застусунків та сайтів, на мою думку я був готовий штурмувати ринок IT в своєму місті.

Перша компанія була Logicify. В них був набір тестувальників. Резюме треба було скинути через форму на сайті, але переходя на форму вибивало помилку 404. Через деякий час я спробував змінити мову на сайті , після чого анлійською все запрацювало і я зміг скинути резюме. Через декілька днів я отримав тестове завдання, в завданні була web сторінка та треба було написати максимально багато тест кейсів до неї. В мене був знайомий який працював в цій компанії як QA, і я запитав як в роблять тест кейси, так як в різних компаніях різні правила для цього і хотів максимально близько до їхніх тест кейсів зробити в завданні. Приходжу я на співбесіду, розповідаю про себе, про тестове завдання (було сказанно говорити правду, як я зробив тест кейси). Розповів, що я запитав як роблять в цій компанії тест кейси, так як маю знайомого. Мене не взяли, знайомий отримав догану за те, що допомогав мені. Висновок — не казати правду.

Друга компанія Datart. Приходжу на співбесіду. Три дівчини приймали її. Перше завдання було протестувати звичайний олівець, добре. Друге завдання логічна задача про двері. Що відповів вже не пам’ятаю, але суть в іншому. Мені сказали ці дівчини, що моя відповідь не правильна , я запитав ’’чому ?’’ і відповідь була, що на Вікіпедії написано правильна відповідь інша, чому вони не знають. Не пройшов і дуже радий, я би не хотів працювати в такій компанії з такими співробітниками .

Як би Херсон мав більше IT компаній, може я би після кількох співбесід і попав в якусь компанію ,але не сталось як бажалось)

Може хтось зайде для себе що взяти з мого допису .

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

автору повідомлення бажаю рухатися далі в ІТ, спробуй як автоматизатор або розробником

Розповів, що я запитав як роблять в цій компанії тест кейси, так як маю знайомого. Мене не взяли, знайомий отримав догану за те, що допомогав мені. Висновок — не казати правду.

LOL, это ж нужно, имея такой бенефит, воспользоваться им во вред не только для себе, а еще и для знакомого =))), еще и вывод неправильный сделать. Ой не могу =))). Обязательно пишите еще.

я запитав як в роблять тест кейси

Не знаю, как в своем уме можно сознаться что ты смухлевал и считать что это пойдёт тебе как кандидату на пользу. Интервью это не только про технические скиллы, а и про софт скиллы. И тут не врать надо было, а изначально не читерить.

Напомнило как в 2012 пришла на интервью на интерна в Luxoft и было нас в руме трое кандидатов, всем рекрутер раздала одинаковые задачки на логику и ушла.
10 минутами спустя сижу я, решаю свое, и тут краем глаза вижу, что парниша сидящий рядом, внаглую у меня списывает xD на этом моменте заходит рекрутер и палит его и выгоняет.
Вангую, оффера у него не было, а у меня был, так в айтишку и заскочила.

Не знаю, как в своем уме можно сознаться что ты смухлевал и считать что это пойдёт тебе как кандидату на пользу.

Тут согласен.

И тут не врать надо было, а изначально не читерить.

А вот тут — нет. Если есть возможности — надо ими пользоваться. Например, как те же рефералы, чтоб CV не кинули сразу в мусорку. Тоже читинг. И что с того?

Читить = портить карму, оно рано или поздно вылезет боком

Читить = портить карму

Псувати карму — це якщо б він комусь зло зробив, а так «читанути» щоб зробити добро.. собі — це добрий вчинок)
До того ж «наша людина у гавані» тобто друг-інсайдер — це такий собі дарунок долі, гріх не скористатися)

Украсть у кого-то работу это не зло?

але ж топікстартер не вкрав роботу, навпаки він проявив себе ініціативним чуваком: намагався більше взнати про компанію — поцікавився як там оформлюють тест кейси і, якби його взяли туди працювати, в нього є готовий ментор (знайомий, хто там працює) — тобто за інших рівних стартових умов він вже довів свою корисність компанії порівняно з іншими кандидатами.

«вкрасти роботу» — це якби було щось на кшталт такого:

*боязкий стукіт у кабінет HR* — Еліза Анікеєвна, можна?
— Чого тобі, старший куа макак, дон Педро?
— Чув що ви нового куа шукаєте..
— Ой, не кажи куме *трясе стосом роздрукованих CV* і це тільки ранкові 400 кандидатів, збожеволіти можна всіх співбесідувати! :-(
— А в мене якраз є на прикметі кльовий спец, разом у Гарварді навчалися..
— Клас! Тямущий хлопець?
— Не те слово!
— Що, зовсім тугий?
— Те слово!
— Ну нічого, ми і мавпочку навчимо, скажи щоб завтра о 9 ранку був у офісі, а цих ми зараз порахуємо *кидає пачку резюме у шредер*
— Стривайте, це якось жорстоко! Типу ми у них роботу вкрали?
— А нащо нам невдахи?)

В смысле есть готовый ментор? Тот парниша может вообще из другой команды.
Ментор это тот, кто (обычно) в твоей тиме, в курсе специфики и обладает соответствующими софт и хард скиллами, а не просто тот, кого ты знаешь.

це був його «таємний ментор», як «таємний Санта» :-) але все було втрачено ще на цьому етапі:

було сказанно говорити правду, як я зробив тест кейси

нагадало стареньке кумедне відео про співбесіду з використанням детектора брехні:
youtu.be/CjVVNuraly8

Ты сколько проектов сменила? :)
Вот столько раз ты «украла у кого-то работу».
Сколько раз в споре 2-х человек ты поддержала 1 из них? Вот столько раз ты сделала зло другому.
Ну и т.д.
Если уже упарываться в философию — то нет добра и нет зла. Есть действия и есть их последствия: позитивные и негативные для тех, на кого они влияют.
С высокой долей вероятности негативных будет больше: например, X получил работу, а Y, Z, T, ... — соответственно, не получили.
И так будет для любого действия. Например, ты купила за свой счёт 10 мороженых и решила раздать детям бесплатно. 10 детей получили мороженку, а 100 других, которые это видели, но не успели — нет.
Более того, каждый твой шаг убивает миллионы инфузорий-туфелек и тому подобной 1-клеточной живности. А твоя иммунная система убивает миллионы вирусов в секунду.
Так что ты полна зла :)
Просто не парься по этому поводу. Мы все тут такие.

Когда ты меняешь работу и не читишь при этом: готовишься к интервью и своими силами получаешь оффер, то это норма ©
А когда мутишься (при чем реферал считаю ок) — не норм.
Вообще я меняла компании 4 раза, а все проекты уже и не припомню даже, но никогда у меня не было проблем с поиском, может потому и не могу понять, зачем мутиться если и так легко можно сменить работу.

Когда ты меняешь работу и не читишь при этом: готовишься к интервью и своими силами получаешь оффер, то это норма ©

Я про твою концепцию кармы и зла ))
Делая добро себе, ты неминуемо сделаешь зло кому-то другому ))
А, значит, нет разницы, читерить или нет — кол-во зла одинаковое )))
Как по мне, единственная разница — это сможешь ли ты выполнять эффективно проектные задачи или нет. Если да — нет разницы, как ты попал на проект. Если нет — тут вопрос другой. Тут репутация рано или поздно догонит, факт.

А когда мутишься (при чем реферал считаю ок) — не норм.

Так он и не просил решить за него. Всё, что он попросил — показать ему примеры оформления тест кейсов в компании.
Но непонятно зачем об этом рассказал на собесе.

например, X получил работу, а Y, Z, T, ... — соответственно, не получили.

а я вважаю тим що «відібрав» в когось роботу в IT, займаючи «його» місце, — зробив цим людям тільки добро ;) вони стали баристами, фермерами, столярами-червонодеревниками тощо, замість того щоб випалювати очі монітором, мене невдовзі замінить ШІ, а їх — ні!)

Так зараз повно вакансій remote, чому ти шукаєш тільки поруч? Є ще фріланс, краудсорс також

Не пройшов і дуже радий, я би не хотів працювати в такій компанії з такими співробітниками .

Щось мені нагадало «запросив на побачення, вона відмовила, а я і дуже радий бо і не хотів би з такою дівчиною зустрічатись» XD

раджу вам приймати фідбек від людей, і бути «дуже радим» коли отримаєте роботу як КУА

пригадалося... Херсон ... 1999 рік... стою на ринку... розговорився з одним дідом...
такий... інтелігентного виду... сивий... високий... допитливий... питає:
— скільки даси мені років?
— ну 70...
— я 1918 року... мені 81...
— ого 🤔

Запропонував мені купити в нього одну річ... саморобку... запросив додому...
Квартира... потолки високі... «сталінка» мабуть... в двоповерховому будинку поруч з мостом через Дніпро... на Корабельній площі... жінка його... ледве ходить вже...

Каже цей дід:
— Ідьом, щось покажу...
Відчиняє дверці старенького шкафу... там костюм... піджак... і на піджаку дві маленькі однакові медальки...
я придивився... «Державна премія УРСР»... дві штуки...
— Ого! І за шо це Вам таке дали? 🤔

Сказав: " тут у нас в Херсоні завод... підводні човни ремонтувалися... я конструктором працював..."
...............

Отакі бувають випадкові зустрічі 🙂

Згадався анекдот:
Чоловік влаштовується зварювальником на завод, до цього у нього було 20 років досвіду, тож його взяли без тестового, без співбесіди, без перевірки навичок. Перший робочий день — дали йому зварити 2 деталі, він зварив, віддав на контроль якості, а там кажуть «Якість погана, перероблюй». І так цілий місяць, жодного разу його роботу не оцінили як «достатньої якості».

В кінці місяця викликає його до себе в кабінет начальник цеху і каже: «Слухай, у тебе ж 20 років досвіду, ну як ти можеш настільки фігово зварювати деталі?», а зварювальник відповідає:
— Я 20 років працював зварювальником на заводі, що робив підводні човни. НІХТО з підводників, що на цих човнах плавали, за 20 років ні разу не прийшов і не поскаржився на погану якість!

Так що ви в нього купляли?

я був готовий штурмувати ринок IT в своєму місті

«штурмувати ринок» ... дуже дивна мета для однієї людини 🤔

Ех, золотий час айтішечки був.
На тестувальника буквально вмовляли людей контори.
Бо для більшості то було як образа.

По-перше, 2 компанії- це не показник взагалі, щоб стверджувати, що ти не став QA; далі -розглядай всю країну , і закордон.

А чому розглядали тільки Херсон? Є багато ремоут вакансій

Якщо немає 25, то автобусом до Німеччини. Там подаєшся на захист, маєш де жити і що їсти поки вчиш німецьку.
Тоді на безплатні курси на водія трамваю чи автобуса.
Якщо нема прав категорії B то спершу зробити їх в Україні.

І буде ЗП 4к€, з гарантією що не звільнять, з нормованим графіком, преміями і пенсією.

За 5-6 років отримаєш німецьке громадянство, а там вже можеш сидіти на соціалці і шукати ррботу тестера (якщо захочеш ї**ти собі мозги тим ІТ), наприклад в автомотів чи інші галузі де софт разом з залізом.

Ну тоді лісами, полями)
До 25 хіба штраф випишуть, основного ризику немає)

Не пройшов і дуже радий, я би не хотів працювати в такій компанії з такими співробітниками .

Наче, не в таойому випадку перебирати харчами?

В той час було тількі дві компаніі в котрих можливо було стартувати як QA

Якщо хочеш бути QA, може варто всю Україну розглядати? Ну якщо це реально в плані грошей і сімейних обставин.

Підписатись на коментарі