Мої зауваження до відео Діми Малєєва «Що робити джунам в світі ШІ»

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Привіт! У Діми Малєєва є корисне відео з критикою платних ІТ-курсів, яке я часто використовую в коментарях на DOU: «Як розводять на платних ІТ-курсах». Діма регулярно, щотижнево, публікує новинні відео на своєму YouTube-каналі @dima_maleev про події у світовому ІТ українською мовою, що також важливо. Тож коли бачу пости про його проєкт mentor.sh, то підтримую.

Цього тижня Діма опублікував відео «Що робити джунам у світі ШІ» з порадами початківцям стосовно пошуку першої роботи. Тема, звісно, актуальна, але з тими порадами початківці не знайдуть роботу, тож я створив пост, щоб поспілкуватися з Дімою й спробувати дати зворотний зв’язок приватно, без розписування в окремій темі, як зараз.

Спершу я розпишу свої очевидні рекомендації початківцям для старту кар’єри тільки в контексті веб-розробки, а вже потім покритикую відео Діми.

Мої очевидні рекомендації

Ваша ціль — працевлаштування. У вас є кілька задач: перша — здобути практичні знання, які допоможуть виконувати майбутню роботу, а друга — переконати роботодавця, що ви кандидат, який здатен цю роботу виконати.

Якщо ви обрали самостійне навчання, є повно безкоштовних навчальних матеріалів, за допомогою яких можна справді вивчитися. Якщо у вас є стабільна робота й ви лише думаєте про ІТ, почніть з англійської мови та курсу від Гарварду CS50 і спробуйте здобути безкоштовний сертифікат. Звісно, у CS50 будуть складні теми, але ChatGPT допоможе їх розжувати. Сертифікат важливий, щоб довести собі, що вашої дисципліни достатньо для досягнення мети — працевлаштування в ІТ.

Якщо ви обрали платні ІТ-курси, спершу перегляньте ще актуальне відео «Як розводять на платних ІТ-курсах». Коли оберете курс, перед оплатою — навіть якщо є мега-знижка від маркетологів — знайдіть цьогорічних випускників цього курсу з обраного вами напряму (Python, JavaScript, React, Java, Go) у LinkedIn, бажано з верифікованими профілями. Розпитайте їх, чи вдалось їм працевлаштуватися, скільком із групи вдалося знайти роботу і хто був їхнім викладачем. Це важливо, бо є потоки з нульовим працевлаштуванням, а також щоб вибрати гарного вчителя: на відкритому уроці може бути досвідчений, а вести курс — вже випускник цих же курсів без комерційного досвіду. Розписував це детальніше в темі: «Як знайти справжні відгуки про ІТ-курси та збільшити свій шанс на працевлаштування».

Звісно, вам потрібно робити власні пет-проєкти, щоб покращувати практичні вміння. Вибирайте технології так, щоб можна було безкоштовно хостити свої проєкти. Це важливо, з урахуванням того, що на працевлаштування може піти півроку—рік, і варто зберегти гроші. Для статичних сайтів є безкоштовні сервіси — GitHub Pages, Netlify, Vercel та Render. Важливо, щоб кожен ваш сайт мав посилання на Git-репозиторій і на ваш LinkedIn-профіль, можливо, навіть на резюме, бо ваша ціль — працевлаштування, і вас мають легко знаходити. GitHub-профіль має бути гарно оформленим, із посиланням на LinkedIn, вашим справжнім іменем і фото — щоб чітко було зрозуміло, що це ви. Якщо залишаєте посилання на месенджери (WhatsApp, Telegram, Signal), там теж має бути ваше фото.

Тепер залишилося тільки відгукуватися на вакансії для початківців, і тут два кроки:

1. Отримати запрошення на співбесіду.
  2. Пройти всі етапи співбесіди.

Для першого потрібно зробити переконливе резюме, що показує, що ви зможете виконувати роботу. Регулярно переглядайте чужі резюме, звертайте увагу на акценти, які роблять інші кандидати, і покращуйте своє самостійно й із допомогою ChatGPT. Приклади чужих резюме початківців можна знайти у постах LinkedIn, звертайте увагу на ті, де кандидатам вдалося працевлаштуватися. Прикладів проходження співбесід — повно на україномовному YouTube. Ще одна порада — знайдіть напарника для пошуку роботи, щоб обмінюватися інсайдами; зазвичай легко знайти у спільнотах Telegram або Discord.

Що важливо: після того як почали відправляти резюме, побудуйте графік, у якому ви продовжуєте розвиватися, вчити нове або робити власний проєкт. Можна один день покращувати навички, а інший — відправляти резюме. Також важливо публічно писати про проєкти, що ви робите, що нового вивчили та які проблеми вирішуєте.

Дослідіть, які компанії наймають початківців зараз та раніше, сформуйте список, проаналізуйте проєкти, домени та технології, і робіть пет-проєкти під найпопулярніші.

Ваше працевлаштування має бути бажаним, але неочікуваним, як прицільний постріл, коли повільно натискаєте на курок, а не ривком зі збиттям прицілу. Ваші дії мають збільшувати шанси на працевлаштування без переживань через відсутність відповіді на вакансію, куди відгукнулося ще 100+ кандидатів.

Вдалого працевлаштування! Інструкцію ще в майбутньому опублікую окремо й у покращеному вигляді.

Критика відео «Що робити джунам у світі ШІ» з тайм-кодами

На початку відео все досить логічно: що ІТ-школи в США закриваються, що цей тренд із затримкою прийде й в Україну, про те, що компанії шукають молодих фахівців без зобов’язань, щоб ті приділяли більше часу роботі, і про те, що марудні задачі, які раніше досвідчені фахівці перекладали на початківців, тепер вже перекладають на ШІ.

Трохи критики для розігріву (тайм-код 9:20): справді, пошук роботи — це теж робота. І до цього потрібно підходити відповідально, а не просиджувати години за переглядом вакансій. Один день покращуєте свої навички, інший — переглядаєте вакансії та відправляєте резюме. Можливо, вам вдасться ефективно поєднувати це в один день, але краще все ж чергувати процеси й не йти в крайнощі, коли ви лише відправляєте резюме як «monkey».

Ось (тайм-код 17:54) Діма рекомендує початківцям робити внесок в open-source. Порада виглядає слушною, але в open-source вже багато марудної роботи виконує ШІ, а у досвідчених розробників немає часу та бажання возитися з початківцями, які хочуть зробити внесок лише «для галочки» в резюме. Майже.

Як досвідчений розробник я знаю, що є компанії з проєктами з відкритим кодом, і внесок у такі проєкти може покращити шанси на працевлаштування саме в ці конкретні компанії. Але початківцям я такого б не радив, бо складно пригадати історії, де початківці реально зробили цінний внесок, який потім допоміг їм працевлаштуватися.

Цікавий тайм-код 23:16, де Діма розповідає, як обирати курси: «Ви, якщо вже йдете на курси, ідіть на курси, де складно, де не обіцяють багато грошей, де вас навчать не отримати роботу, не як обманути рекрутера, а як стати хорошим спеціалістом».

Порада зрозуміла, але знову не практична, бо ваша мета — працевлаштування. Як я писав раніше, важливо знаходити випускників цих курсів і дізнаватися, чи вдалося їм працевлаштуватися.

Епілог

Досвідченим фахівцям також варто докладати зусилля вже зараз, щоб стати кращими спеціалістами та знаходити роботу у майбутньому.

Дайте знати в коментарях, якщо все ж зайве вирішив покритикувати Діму за пораду з open-source, де початківців не чекають, та за абстрактний вибір курсів.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

>

Досвідченим фахівцям також варто докладати зусилля

cdznf ghfdlf! свята правда! за потягом на рельсах не так просто встигнути. Потребує щоденного літкоду.

Ось (тайм-код 17:54) Діма рекомендує початківцям робити внесок в open-source. Порада виглядає слушною

Погоджуюсь, чув цю пораду ще 10 років тому, і далі її зустрічаю. За цей час зустрів рівно НУЛЬ людей які таким чином увійшли б в ІТ, якась фантастика)

Не зовсім так, бувало допомагало колись іноді бо бачили щось з паблік, але то таке не як основний фактор, тобто може бути походу для когось з їх конкретними потребами. Якщо з іншого ракурсу дивитися: в open source можна поспілкуватися саме з розробниками не у вузькому середовищі своєї роботи, і також більш об’єктивно побачити свої можливості, — з такої утилітарної точки зору мабуть краще розглядати open source.

Тут наємо невизначеність нуль на нуль: ніхто так не робить, ніхто й не заходить.

невизначеність нуль на нуль

треба пролапіталити)

Мені не подобається великий акцент в обох постах на пошуку роботи. Тут я не можу дати ніяких порад, тому що зазвичай максимум моїх дій це подати оголошення на джині. Але більшість причин, чому після співбесіді джуна був негативний відгук це відсутність потрібного скілу. Тому я більше би радив прокачувати скіл. Концентруватися на пошуку робити більше нагадує байку про Ходжу Насреддина (під справи зроблено). Більше того, виникає як на мене хибне очікування, що навчитися можна лише на роботі. Як на мене навпаки, на роботі ти за допомогою свого скілу розвʼязуєш бізнес задачі, рутина за яку платять гроші. А навчатися у мене виходить після роботи, у відпустку, на вихідних, тощо. Звісно що студент має банально більше часу, тому коли виникає щось нове, то кращі спеціалісти зазвичай це студенти. Бо це чисте навчання, чисті експерименти.

Я не згоден з критикою контрибʼюції в Open Source. Скільки я не перетинався, мені важко уявити, щоб на PR з доробкою або складним фіксом була б якась неадекватна реакція. Добре, інколи скажуть до треба доробити. Тому що тут так заведено. Більше того, навіть сам факт фіксу складного бага це цінний досвід, а не личка комітера.

Як на мене головні помилки це (1) зацикленість на пошуку роботи; (2) віра що треба якось прокачати відповіді на інтервʼю щоб взяли на роботу, а там навчишся. В результаті чого скіл, який так потрібен, не прокачується. Більшість моїх друзів попали в IT через те що вирішували задачі, які їм було цікаво вирішувати, навіть не думали про це. А потім зʼясовували, що їх скіл дуже потрібен.

Тому концентрація на працевлаштуванні... Як на мене це протиречіть природі. Що таке навчання? Вдень рецептори мозку (дофамін та інше) активуються, вночі в цих місцях виростають шипіки. Тому навчитися можна не силою волі що це треба щоб найти роботу щоб потім заробити гроші. Як раз у цьому випадку ти будеш свідомо чи несвідомо заміняти складну прокачку скіла на імітацію навчання, що приємно. А навчитися можна коли справа тобі приносить позитивні відчуття.

тут кілька разів повторюється

ваша мета — працевлаштування

але якщо курси платні, це зовсім не очевидно...

людині може бути просто цікаво...

або власний проект...
людина може шукати не роботодавця, а інструмент...

не всі, хто закінчують курси водіїв, хочуть працевлаштуватися водієм...

Йоу, як і обіцяв — відписую :)

Спочатку про критику:
1. Повністю погоджуюсь на рахунок того, що треба постійно покращувати скіли, і не тільки кожен день відправляти резюме. Думаю, що просто погано сформував думку.

2. На рахунок open-source — не погоджуюсь. Коли я працював в Штатах — було вагон студіків які постійно колупались в відомих open-source проєктах, комітили туди, і в той самий Patreon брали контріб’ютерів. Тому наш з тобою досвід дуже різний.

3. На рахунок курсів — не бачу протилежностей. Те що я сказав було про те, що не треба вірити курсам, які обіцяють багато грошей зразу. Тому твоя порада запитати випускників класна, моя порада — не вірити макретологам.

Тому з твоює критикою взагалі не бачу великих розбіжностей :)

Нарахунок твоїх рекомендацій:
1. Я не вірю, що в тепершньому стані ринку — є хоч якось відчутний процент самоучок, яки пройшли курс по CS50 і їм це щось дало. Крім того, що він складний, так і вимагає дуже багато всидчівості. Не кажу, що це не можливо, але я прям не думаю, що велика кількість людей знайде стільки часу щоб пройти ці курси, і адекватно використати знання. Це як рекомендувати людям, які ніфіга не шарять — почати з прочитання Кнута :)

2. Пет-проєкти класна порада

3. Всі інші поради — мені здається в нас з тобою сходяться

Дякую за критику.

Ті хто міг пет-проекти довести до проходження акселлератора і потрапили до пітчу — отримують увагу з боку рекрутерів. Як правило, на будь-якій такій сходці є пара людей від EPAM, Glo, etc.

Йоу, як і обіцяв — відписую :)

Дякую!

Це як рекомендувати людям, які ніфіга не шарять — почати з прочитання Кнута :)

Я переглядав CS50 — цей курс починається з дуже простого й навіть має публічну статистику, де студентам найважче.

Я не вірю, що в теперішньому стані ринку — є хоч якось відчутний процент самоучок, яки пройшли курс по CS50 і їм це щось дало

Тих, хто пройшов CS50 онлайн, справді мало. Є моє нахвалювання CS50 на DOU й є критика CS50 на DOU з посиланням на цей малий процент. CS50 резонує з твоїми словами: «ідіть на курси, де складно».

На рахунок open-source — не погоджуюсь. Коли я працював в Штатах — було вагон студіків які постійно колупались в відомих open-source проєктах, комітили туди, і в той самий Patreon брали контріб’ютерів. Тому наш з тобою досвід дуже різний.

Ось тут важливо направити початківців у конкретне русло, щоб вони шукали проєкти, які приймають внески від новачків (contributions). Бо так само, як є Patreon, що дозволяє подібне, є й інші компанії, які ведуть свої проєкти з відкритим кодом, але над ними працюють внутрішні команди розробки, які не переглядатимуть код початківця, бо вирішення цієї задачі просто немає в планах на тиждень.

Відповідно, початківцям потрібно переглядати списки проєктів, які приймають допомогу новачків, і знаходити ті, якими вони самі користуватимуться у майбутньому в розробці. У них справді варто розібратися, але знову ж — не вибирати найпопулярніші бібліотеки.

Список сайтів, де ведуться проєкти з відкритим кодом, куди можна законтриб’ютити:

Тому з твоює критикою взагалі не бачу великих розбіжностей :)
Всі інші поради — мені здається в нас з тобою сходяться

Поради схожі, але без конкретики — початківці просто витратять час. Моя критика саме про те, що бракує конкретики.

Дякую за критику.

Будь ласка. Долучайся до поширення інформації про опитування Stack Overflow в 2026 році, щоб в Україну приходило більше замовлень для початківців, які виростуть завдяки цим порадам.

О знову

Я переглядав CS50 — цей курс починається з дуже простого й навіть має публічну статистику, де студентам найважче.

не дає вам спокою)) як святий грааль)

щей

Я переглядав CS50

— Ти вивчив?
— Ну я читав..

Дімо, дивлюсь усі твої відео, підписаний давно. Дякую. По суті твого комента: я пройшов CS50 у віці 14 років, більше з цікавості, потім була Java, Swift, Python, Web. Зараз на 2-му курсі КШЕ, роботу поки не шукаю, хоча й запрошують, просто цікаво вчитись. Для молоді найкраще — університет, все таки якась база у вигляді математики та інших предметів має бути, та й час є для навчання. Курси — то для світчерів, хоч і наразі знайти роботу після них шансів мало. Але сьогодні це так, а завтра все може змінитись.
Взагалі, я б радив йти в ІТ лише тим, кому подобається, а не просто «бо там зарплата висока і бенефіти».

Взагалі, я б радив йти в ІТ лише тим, кому подобається, а не просто «бо там зарплата висока і бенефіти».

Теж чую цю пораду вже більше десяти років і далі не погоджуюсь. Це не так працює. Нікому не подобається податковий кодекс, чи кримінальний, чи нюанси бухгалтерсього обілку, чи нюанси якоїсь мови програмування або бібліотеки.
Але подобається це робити якраз через високу оплату, і коли за неї працюєш та отримуєш хорошу компенсацію, починаєш жити це «життя» ІТ-шне, чи топ адвоката, топ бухгалтера, і тоді і в професію «закохуєшся» :)

Ця романтизація ІТ роботи дратує, з її фанатами «за призванням». Це як вроджені плиточники, чи штукатури, всім там працювати не радив би йти, а тим кому подобається! <сарказм>

Я вибрав цей напрямок в 12 років саме тому, що мені подобається, я розумію і в мене виходить. А силувати себе заради високої зарплати точно не став би. Є легші способи заробляти гроші без англійської, математики, мітингів та колів, наприклад, стати плиточником чи сантехніком <не сарказм>. Спробуйте знайти нормального спеціаліста-ремонтника і зрозумієте, що йому треба платити багато.
З іншого боку згоден, що дорослі світчери йдуть в ІТ заради грошей в першу чергу, і їм доводиться «терпіти» все це навчання, інтерв’ю, пошук роботи. Мені ж навчання і робота над проєктами приносить задоволення і стогнати про про те, як все влаштовано я точно не буду.

Спробуйте знайти нормального спеціаліста-ремонтника і зрозумієте, що йому треба платити багато.

Пробував, і платив багато. А ще сам у молодості на будові працював, і вкусив того життя. Ви пробували на 8 поверх занести 40 мішків по 25кг по сходах?) від такої роботи і відсутності її престижу я ще тоді чітко розумів що краще спитись))

Мені ж навчання і робота над проєктами приносить задоволення і стогнати про про те, як все влаштовано я точно не буду.

вот и выросло поколение, которое не застало любимое айти

Проблема у тому, що деякі речі прості, їх можна освоїти на морально вольових. Наприклад, різноробочий, тобі треба 2-3 дні щоб освоїтися, а далі працюєш за гроші. Проблема IT здебільшого це проблема опанувати, тобі треба набагато більше часу, і це майже неможливо зробити без внутрішньої мотивації.

Новачкам зараз потрібно освоїти рівно один скіл — не вигоряти в режимі 997 або 007.
Наразі я намагаюся отримати фінансування від ЄС на стипендію, бо без грошей у такому режимі просто не прожити.

Підписатись на коментарі