Як ми зафейлили WeAreDevelopers, щоб краще підготуватися до Web Summit: 7 steps to crush tech conference
Привіт, я Іра. До липня цього року я була corporate marketing girl і встигла побувати на конференціях від Web Summit у Лісабоні до PI Live у Лондоні чи WordCamp Asia на Філіппінах. Працювала зі стендом і без, з 20 зустрічами на день, організовувала мітапи для інших і навіть сама була спікером.

У липні сказала па-па корпоративній кар’єрі і доєдналася до DestiLabs у ролі co-founder. Ми робимо AI рішення, але замість списку складних абревіатур по типу API i MCP, які би могли йти далі, ми кажемо просто: DestiLabs допомагає бізнесам заробляти більше за допомогою AI.
Якщо ви, як і я, в корпоративному світі вже були на 100500 конференціях — це прекрасно. Але то як з універом і першою роботою — можна забувати все, що було до того. Коли ви маленький стартап, досвід на конференціях буде зовсім іншим з однієї простої причини — у вас нема більше $100К на підготовку. Якщо є — круто, вам цю статтю можна не читати! Якщо ні — продовжуємо. Читати. І працювати, щоб ця сума була до наступного Web Summit :)
Це для контексту. Тепер історія.
Так ось, до того, як я доєдналась, агенція вже існувала 1.5 року, технічний фаундер уже тягнув продукт. Коли я прийшла, я зрозуміла, що нам треба розширювати канали залучення клієнтів і один з цих каналів має стати — конференції. Я вирішила, що нам терміново треба їхати на WeAreDevelopers у Берліні.

Так та поїздка стала нашим тренувальним забігом перед Web Summit. Там ми зловили наші перші граблі, зробили ретро і вийшли з планом для підготовки до WebSummit. Бо без плану на конфі ти просто колекціонуєш бейджі і мозолі на ногах.
Три наші помилки в Берліні:
- Інший контекст. Ми приїхали продавати і шукати партнерства, а 90% конференції були про рекрутинг девелоперів, компанії просто змагалися за найм і їм було не цікаво шукати партнерів чи підрядників. Висновок тоді був простий: якщо ваша ціль продажі, беріть нішеві івенти. У нас сильні кейси в legal, healthcare, SaaS, тож далі їдемо саме туди.
- Ми не готувалися достатньо рано. Нуль яскравого мерчу і ми тонули серед всіх інших. Тому щоб виділитися без космічних грошей, треба починати підготовку заздалегідь. Креатив любить час, а якщо у вас дедлайн вчора, є шанс, що вашим мерчем стануть очі, які пару днів не бачили сну.
- Найкращі знайомства сталися на закритому івенті від n8n, на який ми мали запрошення. 80% потрібних контактів ми зловили саме там. Насправді, ми могли прилетіти лише на цей івент, без квитка на саму конфу і без зайвих витрат на житло.
Після Берліна ми зробили ретро і зібрали короткий, але робочий план під Web Summit. Ділюся, раптом зекономить вам пару сивих волосин і пару зайвих кілометрів між павільйонами.
7 кроків, щоб собою пишатися після Web Summit:
- Перепишіть ICP і цілі. На івенті буде понад 70К людей. Без чіткого бачення з ким говоримо і навіщо, вас винесе океанський вітер розмов ні про що. Кого шукаємо. Які ознаки компаній нам підходять. Який результат вважаємо успіхом і тд.
- Домовляйтесь про зустрічі заздалегідь. Уявіть, що інші теж зробили домашку і пишуть тим самим людям. Чим ближче до дати, тим нижча ймовірність зловити вільний слот у потрібних людей. Що працює.
— додавати конекшени в офіційному додатку Web Summit
— писати у LinkedIn
— переглянути таблицю зі стартапами, відфільтрувати своїх і написати їм ще до прильоту, назначити зустріч чи підійти на стенд. - Підготуйте пітчі під різні ролі людей з ким будете розмовляти — ваш пітч для технічної людини має відрізнятися від пітча для не технічної людини — вам потрібно покрити founders, product, marketing, investors, agencies. Не пояснюйте всесвіт, поясніть цінність за 20 секунд і узгодьте конкретний наступний крок.
- Сайд івенти — це половина гри. Під час Web Summit місто перетворюється на квест. Ранкові забіги фундерів, вечірні коктейлі з інвесторами і тд. Найбільше угод народжується не в павільйонах Meo Arena, а в барі на Pink Street. Реєструйтесь на те, що веде до вашої цілі з пункту 1. Великі офіційні івенти ок, але найтепліші розмови часто на нішевих закритих подіях. Багато подій є тут https://app.meetball.fun/events, найбільше крутих подій — в закритих чатах. Напишіть знайомим, які теж будуть, можливо в них є інвайти на події, які вам теж треба.
- Подумайте, як виділитися. Візитки часто летять у найближчу урну. Потрібно щось корисне і просте. Ми цього разу робимо брендовану дріп каву замість візиток. Каву забирають і потенційно згадують про нас, як про AI партнера, коли готують собі каву на ранок під час hangover.
- Give first approach і вас запам’ятають. Інтродьюсьте людей, що будуть корисні одне одному. Поділіться коротким фреймворком, підкажіть інструмент, запросіть на невеликий закритий івент. Карма в нетворкінгу працює швидше, ніж зарядка нового айфона.
- Фоллоу-ап швидко. Після івенту є приблизно 1 тиждень. Перші
1-2 дні зробіть м’який дотик, поки люди в дорозі або чілять в Португалії. Потім напишіть з чітким CTA. Якщо фоллоуапів немає, ROI від івенту теж немає, все просто.

Бонус — побутовий лайфхак. Бронюйте житло біля червоної лінії метро. Так, Uber у Португалії недорогий, але коли в місто приїжджає 70К людей, дороги перетворюються на одну спрлошну пробку. Метро економить нерви і час.
І все, keep it up!
P.S
На правах реклами:
Мій LinkedIn https://www.linkedin.com/in/iryna-yurchenko/
See ya in Lisbon :)
1 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів