Автоматизація маркетингу за допомогою AI сервісів

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Ви вже використовуєте штучний інтелект у своїй повсякденній роботі? Пишете тексти, код...

ChatGPT, Perplexity, Gemini, всі ці тули вже давно стало звичними помічниками в роботі. І багато хто вже інтегрував їх у свої робочі процеси. Я вчинив так само і хочу розповісти, як я використовую різні AI сервіси в маркетингу, де швидкість і точність виходять на перші ролі.

Маркетингові команди щодня стикаються з хаосом даних. Перевірка сайту, аналіз контенту, відстеження позицій у пошуку, порівняння з конкурентами — усе це потребує великої кількості годин, а іноді й цілих днів. В результаті ми, як спеціалісти, витрачаємо сили не на стратегію, а на ручну рутину.

Таблиці та графіки дають цифри, але не завжди показують напрямок. Можна тижнями збирати аналітику, але так і не зрозуміти, де саме втрачається конверсія. А ще присутній людський фактор: втома, помилки, пропущені дрібниці.

Зараз я стараюся використовувати AI так, щоб він допомагав бачити не лише цифри, а й сенс.

Як я працюю з AI інструментами в маркетингу

Коли я починав свою кар’єру в маркетингу у 2010 році, ми мислили у розрізі: ключі, довжина текстів на сайті та кількість посилань. Каналів маркетингу було по суті два: Google реклама і органічний пошук. Прикольно, так? :)

Потім Google почав говорити: думайте більше про користувача, робіть контент не для машин, а для людей. Ми і робили так: частину тексту для людей, а частину просто для ранжування.

Потім з’явилися нові соцмережі, таргет, чатботи та багато іншого цікавого. Відповідно, час на роботу з різними каналами став займати все більше і більше. І так виникло питання про автоматизацію маркетингу.

Для маркетингу та SEO вже тоді існували інструменти Similarweb і Ahrefs, які збирали статистику по каналах маркетингу, ключовим словам і посиланням конкурентів. Візуальних AI ще практично не було, хіба що експерименти з генерацією простих банерів.

З часом з’явилися сервіси для візуального контенту, такі як Canva та інші схожі платформи, які дозволяли створювати зображення, банери та логотипи практично за хвилини.

Напевно переломним моментом стало поява GPT-3 від OpenAI у 2020 році, коли всі почали використовувати ChatGPT для створення текстів і генерації відповідей на будь-які питання.

SEO та аналітика теж вийшли на новий рівень. З’явилися інструменти на кшталт Surfer SEO, GrowthBar і Wrytix, які дозволяють аналізувати позиції, виявляти слабкі сторінки, знаходити можливості для зростання і будувати стратегії на основі фактів, а не здогадок.

Маркетингові дослідження

Раніше маркетингові дослідження у мене займали майже цілий тиждень. Потрібно було збирати дані про конкурентів, моніторити позиції, аналізувати ключові слова, вивчати звіти та відкриті бази. Іноді здавалося, що я проводжу більше часу за таблицями, ніж за стратегією.

Зараз я використовую AI, щоб прискорити цей процес. Сервіси аналізують відкриті джерела, соціальні мережі, статистику, коментарі користувачів і будують загальну картину за лічені хвилини. Я бачу не просто цифри, а тренди, поведінку аудиторії та слабкі місця конкурентів.

Я завжди верифікую дані, перевіряю джерела і оцінюю, наскільки висновки відповідають реальності. Це дозволяє мені швидше приймати рішення і зосереджуватися на тому, що справді впливає на стратегію.

Для мене головний плю: я можу тестувати гіпотези і адаптувати стратегію в реальному часі. AI допомагає побачити те, що людина легко пропускає: несподівані зміни попиту, нові ніші, точки росту. Я витрачаю менше часу на збір даних і більше на їх аналіз та застосування.

Популярні AI-інструменти

За роки роботи з маркетингом я випробував безліч AI-інструментів. Цінність будь-якого сервісу проявляється лише при правильній інтеграції у процес, а не у красі інтерфейсу чи гучному імені.

Для роботи з текстами та контентом я пробував майже всі тулзи, такі як Jasper, Rytr, Wrytix, Copy.ai. Я використовую їх для генерації ідей для постів, блогів, email та лендингів. На практиці я створюю кілька варіантів тексту і потім адаптую їх під аудиторію та стиль бренду.

Також корисним інструментом на старті є Marketing Personas Generator від Wrytix, а для автоматизації клієнтської підтримки: Chatbase, BrightBot і EmailTree.

Adcreative.ai та Anyword особливо корисні, якщо потрібно оптимізувати рекламні тексти або розсилки під конкретні кампанії — вони прискорюють процес, але все одно потребують контролю.

Для візуального контенту я пробував багато сервісів і все ж зупинився на Canva та Looka. З їх допомогою можна швидко створювати банери, логотипи та пости для соцмереж. Я використовую AI як стартову точку, а потім коригую та комбіную варіанти, щоб зберегти унікальність візуалу та фірмовий стиль.

Для відео та мультимедіа я використовую HeyGen або Rephrase (з Synthesia у мене якось не склалося). Вони допомагають швидко отримати основу відео — короткі ролики для соцмереж або персоналізовані матеріали для email. Я задаю сценарій, коригую темп та інтонацію, щоб результат повністю відповідав комунікаційній стратегії.

Для управління соцмережами будуть корисні Hootsuite, Ocoya, Metricool і Postwise. На практиці я їх не використовую. Погрався пару раз і все.

Для SEO та аналітики перевірені Surfer SEO, GrowthBar і Wrytix. Вони дають зрозумілу картину слабких сторінок, ключових слів і дій конкурентів.

Давайте я далі розповім про кожен канал маркетингу.

Соціальні мережі

Раніше я витрачав години на тексти та візуали, намагався передбачити, що зачепить аудиторію. Зараз я даю AI загальну тему або ідею, а він пропонує варіанти тексту, які звучать природно. Jasper і Copy.ai не замінюють мій голос, але дають відправну точку, з якої я можу працювати далі.

Що важливо: AI одразу аналізує реакцію підписників. Я бачу, які формулювання зачіпають, а які ні. Іноді це несподівані результати. Наприклад, пост, який я думав нудним, виявляється найвовлекаючим. Так я навчаюся бачити аудиторію інакше та коригую контент швидше.

Контент-маркетинг

Тексти для сайту, блогів, лендингів раніше я писав сам або делегував. Зараз AI допомагає структурувати матеріал, підказує заголовки, ідеї для статей і сценарії для відео. Але ключовий момент: я завжди редагую та перевіряю, щоб текст не втратив живість і експертність.

Wrytix, Jasper, Copy.ai — ці інструменти дозволяють мені робити процес швидше, але не замінюють моє розуміння того, як аудиторія читає та сприймає контент. Без цього AI перетворюється на генератор слів, а не на помічника.

SEO та аналітика

Збір даних по ключових словах, аудит сайту, порівняння з конкурентами раніше займали майже тиждень. Зараз SurferSEO і NeuronWriter роблять більшість роботи: аналізують сторінки, підбирають ключові слова, показують, де є прогалини.

Я отримую карту, на яку можу спиратися: які сторінки покращити, який контент посилити. Але рішення про пріоритети залишається за мною. AI дає факти, але не стратегію. Мені важливо розуміти, як ці дані впливають на цілі бізнесу, а не просто виправляти помилки.

Візуальний контент

З Midjourney або Canva AI я можу за кілька хвилин побачити варіанти банерів чи зображень. Це не означає, що я беру перший результат. Я порівнюю, вибираю та коригую. Для мене головне це прискорити процес, але не втратити контроль над естетикою та сенсом візуалу.

Як я впроваджую AI

Я починаю з конкретних завдань: де можу скоротити рутину та прискорити процеси, при цьому зберегти експертність. Це може бути контент, аналітика або реклама. Потім я обираю інструменти, інтегрую їх з CRM та іншими системами, перевіряю дані і коригую.

Дуже важливо: я не делегую все AI. Контроль і осмислення залишаються за мною. AI працює на мене, а не навпаки.

Як впровадити AI у маркетингову стратегію

Коли я вирішував, де використовувати AI, я почав з простого питання: що я роблю вручну і скільки часу це забирає? Контент, реклама, аналітика, підтримка клієнтів: усе це виявилося потенційними точками автоматизації.

Перший крок для мене завжди такий: визначити завдання і зрозуміти, що реально можна довірити алгоритму, а що потребує моєї участі. Наприклад, AI може запропонувати варіанти постів або зібрати аналітику по сайту, але рішення про стратегію і пріоритети залишається за мною.

Далі я обираю інструменти, які підходять для конкретного завдання, і підключаю їх до існуючих систем: CRM, email-сервіси, аналітика. Важливо, щоб дані текли в одну систему, і я бачив повну картину.

Що далі..

Наступний етап це навчання команди. Я не можу просто ввімкнути AI і чекати результату. Потрібно пояснити колегам, як працюють алгоритми, де їх обмеження і на що звертати увагу. Іноді здається, що AI робить усе сам, але без розуміння процесу ви ризикуєте втратити контроль.

Останній, але ключовий момент це оптимізація. Я перевіряю результати, коригую налаштування і поступово розширюю автоматизацію. Це не разовий процес, а постійна робота, де AI стає моїм помічником, а не чарівною кнопкою.

Помилки, яких я уникаю

Покладатися повністю на AI без перевірки буде великою помилкою. Я завжди перевіряю текст, аналізую дані і контролюю, щоб рекомендації відповідали реальній ситуації. Часто алгоритми можуть давати несподівані висновки, які на перший погляд здаються правильними, але в контексті бізнесу — ні.

Що я бачу у майбутньому

AI поступово перетворюється з інструменту на партнера, який допомагає швидко орієнтуватися в потоці даних і бачити нові можливості. Але людський фактор усе одно залишається ключовим. Алгоритми прискорюють роботу, показують закономірності, але рішення про стратегію та дії приймаю я.

Висновок

Для мене AI тули — це висвободити свій час: та отримати можливість зосередитися на важливому! Швидше знаходити статистику, швидше тестувати гіпотези, розуміти, що працює для моєї аудиторії, змінюватись та знаходити нові гипотези. І так кожен раз дял отримання результату.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Поки прям щось проривного не знайшов ((

Підписатись на коментарі