Як я впала зі стільця і потрапила в IT

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Привіт, мене звати Катерина Шевченко. Я в IT з недалекого 2023, зараз працюю на посаді QC Engineer в компанії Viseven. Хочу поділитись своєю історією про те, що в ІТ можна потрапити, і впавши зі стільця :) Розумію — звучить як жарт, але саме так почався мій новий етап життя. Хоча, якщо чесно, шлях до цього був довгим і зовсім не прямим.

Чому я пишу цю статтю? Та тому, що майже завжди всі зміни в житті нам даються нелегко. Десь через біль і сумніви, десь через внутрішнє зростання. Але якщо ти, як і я тоді у 2023-му, якраз стоїш на роздоріжжі та боїшся зробити крок в нове життя, можливо моя історія допоможе не здатись і все-таки стрибнути в невідомість під назвою ІТ. Ну або не тільки в IT :)

Я за освітою психолог і менеджер туристичної діяльності. Пробувала розвивати свій невеликий бізнес. Але після повномасштабного вторгнення зрозуміла, що хочу роботу, яка не прив’язана до місця й дозволяє працювати віддалено.

Я живу у світі, де 90% мого оточення — айтівці: чоловік, друзі, знайомі. Постійно бачила, як вони розвиваються, подорожують і мають гнучкість, про яку я тільки мріяла. Розуміла, що це не легкі гроші, а серйозна конкуренція та постійне навчання. Щобільше, мала шалений сумнів щодо себе, мовляв, мені в ІТ ну зовсім нереально потрапити. Здавалося, що я не зможу розібратися в технічних речах, що вже запізно щось змінювати після 30. Тоді я ще не здогадувалась, що для ІТ ніколи не буває пізно...

Ким була до цього і якими шляхами мене носило

Як і всі, хто народився в 90-х, після закінчення школи я хотіла зрозуміти світ і себе в першу чергу. Тож, як на мене, вибір був очевидним: я подалась вивчати психологію. З дитинства мріяла стати лікарем, але для цього треба було вчитись пів життя. Тому я знайшла спосіб допомагати людям, не маючи медичної освіти та інтернатури.

Після закінчення вишу я вже не так хотіла бути психологом, але продовжила вивчати себе. Створила власну сім’ю. І щоб не гаяти часу в декреті, пішла отримувати другу вищу освіту. Цього разу я обрала напрямок туризму — і теж успішно передумала, коли закінчила ВНЗ :)

Попрацювавши в колцентрах, на заводах, та інших місцях, де тоді пропонували потрібні мені умови — вирішила вперше стрибнути в невідомість і пішла навчатись в б’юті-сферу. Опанувавши потрібні вміння, я все ж захотіла відчути себе бізнес-вумен. І створила свій невеличкий, але достатньо прибутковий б’юті-простір. Та з приходом ковіду, а потім і війни, я вже не бачила чіткого плану розвитку своєї кар’єри. Тому все частіше почали з’являтись думки про те, що я вкотре у своєму житті не там, де хочу і маю бути!

Одного разу, роблячи звичайні домашні справи, я втратила залишки свого мініску і буквально впала зі стільця. Ось тоді я і зрозуміла, що кожне падіння — це як поштовх від батуту. Цей період мого життя буквально зруйнував все, що у мене було і відтворив з попелу мою впертість, нестримність і жагу до кращого життя. За місяць я вже була на першому занятті курсів Manual QA.

Підштовхнула мене...

... кума 🙂 Вона першою почала наполягати на тому, що прийшов мій час і коли, як не зараз, змінювати життя. Вона мала непохитні аргументи, бо теж змінювала професію. Не згадаю вже, скільки часу на це пішло — здається, роки. Але все-таки я задумалась про перехід. І незабаром моє життя саме влаштувало паузу — я отримала травму коліна (через те саме падіння зі стільця), перенесла операцію і кілька місяців мала сидячий режим. Чотири місяці реабілітації стали ідеальним часом для навчання. Так я почала свій шлях у QA.

Чи були у мене сумніви? Так! Ще й які. Мене постійно переслідували думки, що я недостатньо: розумна, вперта, наполеглива та і що я просто не зрозумію того, що потрібно, через брак спілкування англійською. Весь час у мене виникало питання, чи зможу я. Чи вистачить мені сміливості скористатись знаннями, які я отримаю на курсах? А що якщо я оберу не ті курси? А що, якщо мені не сподобається вся ця галузь попри те, що всі навкруги хочуть бути залученими до ІТ?

Курси я вибирала дуже прискіпливо. Але за рекомендаціями друзів мій вибір впав на Hillel IT School. На що я звернула увагу в першу чергу — на програму: мені було важливо, щоб навчання поєднувало теорію з практикою і давало живий зворотний зв’язок. Адже кінцева мета — знайти роботу.

Навчання давалось нелегко. Чесно кажучи, було пролито просто море сліз. Але та підтримка, яку я отримала від свого викладача, не давала мені жодного права на поразку. Я буду все життя вдячна Юлі Клімук! Бо, певно, якби не вона, то я б закинула цю ідею ще на першій домашці з Postman.

Саме тоді я вперше в житті відчула, як це, коли хтось вірить в тебе більше за тебе самого. Викладачі навіть допомогли скласти резюме, підготували до співбесід і дали розуміння, як мислити як тестувальник, а не просто вивчати визначення.

Чому QA? Як я обирала напрям

Прочитавши купу інформації, я вирішила, що це найшвидший спосіб стати айтівцем. Що ж поробиш, так вже історично склалось.

Проаналізувала, які скіли потрібно мати, щоб стати тестувальницею ПЗ, та побачила свої риси характеру. Уважність до деталей це частина мене — люблю я, знаєте, пошукати неочевидне. Аналітичне мислення теж підходило, тому що я не просто приймаю факти існування чогось, а й намагаюсь побудувати причинно-наслідкові зв’язки.

У цьому переліку були також комунікаційні навички, критичне мислення, організованість, командність та стресостійкість — все моє, рідне. Отримавши нову дозу прозріння, я знову побігла на курси.

Як вдалось знайти роботу

Я шукала роботу приблизно три місяці. Після завершення курсів надсилала 30–40 відгуків щодня, адаптуючи резюме під кожну вакансію. Навчилася казати «ні» тестовим завданням, які не викликають інтересу, і компаніям, у яких «не горять очі». Бо повага до себе і свого часу — це теж частина професійного розвитку.

А знайшли мене саме через LinkedIn — компанія шукала людину з Житомира. Мені відразу сподобався їх підхід — людяний, відкритий, структурований.

Сьогодні я працюю QC Engineer у Viseven і тестую рішення для медичної сфери. За два роки виросла з trainee до middle. Вчу автоматизацію — бо зупинятися точно не варто. Тепер я точно знаю, де я хотіла бути все своє життя. З гордістю можу сказати, що я себе таки знайшла.

Тим, хто тільки планує перейти в IT, я хочу сказати: не чекайте, що все буде легко. Але й не бійтеся. Співбесіди проводять такі самі люди, як ви, і їм важливі не терміни, а ваш спосіб мислення. І якщо маєте бажання, підтримку близьких і віру у власні сили — навіть падіння зі стільця може стати першим кроком до нової кар’єри 🙂

Топ-5 порад, які я б дала собі 20-річній

1. Не поспішай усе зрозуміти, бо це час для таврування шляху до пошуку себе. Він може бути тернистим, але результат буде вартим всього пережитого.
  2. Інвестуй в себе! Гроші на освіту, отримання нових навичок, подорожі, здоров’я чи навіть гарну книжку — це найкращі інвестиції.
  3. Бережи своїх друзів, бо це дзеркало твого майбутнього. Тримайся людей, які тебе надихають, підтримують і ростуть разом з тобою.
  4. Дбай про тіло і психіку — це тобі точно знадобиться.
  5. Живи не для результату, а для процесу. Бо найцікавіше в житті трапляється, коли ти перестаєш гнатись за ідеальним сценарієм і починаєш насолоджуватись шляхом, яким ти йдеш. Помилки, зміни, злети та навіть падіння — це частина твоєї унікальної історії.

Всіх, хто, як і я колись, сумнівається в собі і не наважується на світчинг з іншої професії з різних причин (вік, стать, незнання математики чи англійської тощо), хочу вас запевнити — страх це нормально. Він не означає, що ви слабкі чи у вас не вийде. Він означає лиш те, що ви стоїте перед чимось новим і важливим.

Ніхто не народжується з ідеальними знаннями, всього можна навчитись. Не буває ідеальних планів чи впевненості у чомусь на 100%. Ми всі починали з нуля — з розгубленості, з невпевненості, з думки: «а раптом я не зможу?». А тепер ми всі знаємо, що 0 — це не пусте місце, не порожнеча, це старт (читай: [0 !== nothing]).

Кожен крок, зроблений попри стах — це перемога. Не вік, не освіта, не досвід — а саме готовність пробувати відрізняє тих, хто зміг, від тих, хто лише мріяв. Тож якщо страшно — значить ви ростете. І це чудово.

Сподобалась стаття авторки? Підписуйтесь на її акаунт вгорі сторінки, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.

👍ПодобаєтьсяСподобалось20
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Катя, пишаємось тобою і твоїми здобутками! далі — тільки більше!

п.с.: дуже здивували хейтери у коментарях та відгуки, що «пост чисто для просування курсів». Працюємо з Катериною разом в одній компанії, тому розумію, про що мова у статті. Бажаю коментаторам іноді порадіти за успіхи і шлях інших людей без в"їдливих коментарів

В мене не було проблем з жодною домашкою. Але мені 46 років і те, що це не має значення для всіх прям компаній — не є правдою.... І ще велика проблема — без досвіду охоче беруть тільки в gamedev, а я принципово не хочу брати участь в розводах людей на гроші(( А всі інші хочуть досвід вже на trainee. Та й таке(

У меня два вопроса:
1. На что расчитывают устроители ИТ-курсов на рынке, где люди с профильной вышкой имеют проблемы с трудоустройством?
2. С какой целью этот криатифф публикуется для аудитории, которая давно и глубоко в теме?

Курси я вибирала дуже прискіпливо. Але за рекомендаціями друзів мій вибір впав на Hillel IT School.

Уявімо, що вам у LinkedIn писатимуть ті, хто пропустив цю статтю на DOU, і запитають, скільком із вашої групи вдалося працевлаштуватися. Що ви відповісте?

Я закінчувала перший курс в 23 році, то ж різних причин люди призупиняли свій курс, але всі хто закінчив курси хтось простіше і швидше хтось довше, але все ж знайшли роботу.

Курси я вибирала дуже прискіпливо

Ви шукали студентів ІТ-курсів, додавали їх у контакти в LinkedIn і розпитували, чи вдалося їм працевлаштуватися, скільком із групи це вдалося й хто саме був викладачем? Так само прискіпливо, як описував у темі, чи якось інакше прискіпливо?

Але за рекомендаціями друзів мій вибір впав на Hillel IT School

Ваші друзі теж закінчували Hillel? Якщо так, то в якому році?

Адже кінцева мета — знайти роботу.

Якщо ви вже пішли вчитись на платні ІТ-курси, то мета має бути — здобути знання й повернути інвестовані гроші. У вас мета правильна, просто згадав коментарі в інших темах про інші курси, де повно відгуків, як сподобалось навчання, але дуже мало відповідей про працевлаштування.

Я буду все життя вдячна Юлі Клімук!

Ваші друзі, яких ви згадували раніше, рекомендували Юлію, чи так вийшло випадково?
Коли Юлія перестане викладати в Hillel, ви теж перестанете його рекомендувати?

Вітаю, дякую за такий вееееличезний коментар) Про існування і важливість лінкедину я дізналась на тих самих курсах🤣🤣 як це не дивно)) Мої друзі не рекомендували Юлю, ба більше)) вони були у других викладачів, і не всім було так комфортно вчитись як мені, і не всі пішли після курсів в айті🤣 тому я і рекомендую Юлю, бо вона для мене 🔥🐦‍🔥🔥 і можливо хтось прочитає десь про школу і не буде знати кого обрати для старту і згадає що десь вже чув ім’я)) За свою недовгу карʼєру я відвідала багато курсів, платних і безкоштовних... Тож якщо мене будуть питати яку школу порадити то Hillel буде отднозначно в топі, бо я прийшла сюди коли нічого не знала, мені допомогли знайти себе, я повернулась коли виросла і однозначно повернусь ще🫶

Залежить на що впасти)
На доу геймінг була цікава стаття про це, як дизайнерка успішно вкотилась.
А потім виявилось що не вона одна так вкочувалась)

Відгукнувся момент про Postman і «море сліз». Мені здається, що більшість «світчерів» проходять через цей етап, коли технічні інструменти здаються непідйомними, і хочеться все кинути. Навіть я коли переходив з QA у Front-end здавалось, що весь світ проти мене)

Зараз, на щастя, у новачків з’являються додаткові «милиці». Сучасні AI-інструменти можуть виступити як такий собі «QA Co-pilot», який допоможе розібратися з тим самим першим запитом або пояснить складну концепцію простою мовою.

Чергове промо чергової айті школи. Колись інтеграції на ДОУ стануть цікавішими, але не цього тижня

Як же бісять подібні назви статей...

«Як я пострибав на одній нозі» — читайте.)

Спробуйте армію, по словам командира Лазарус, саме тут і живуть офіцери для процесу, а не результату та і все інше в статті релевантне.

Підписатись на коментарі