Ніч факапів: ІТ-історії, які краще б не траплялися

У найстрашніший день року поговорімо про найстрашніше, що може трапитися в ІТ — факапи, про які зазвичай не говорять уголос. Ті самі моменти, коли пітніють долоні, прод падає, а Slack горить червоним.

Поки я готувала цей топік, натрапила на Reddit на кілька історій, які якраз вписуються у хелловінський настрій

Скрипт із пекла:
Я працював над мобільною грою, де можна було одягати аватарів у 2014 році. Весь проєкт (UI, зміна одягу, модифікації аватара) жив в одному скрипті на 15 000+ рядків без жодних коментарів і з жахливими назвами змінних та функцій. Власник також не вірив у систему контролю версій, тож ми зберігали проєкт на зовнішній диск, який він забирав вечорами і привозив в офіс рано вранці. Це був абсолютний безлад, який якимось чином таки вийшов у реліз.
4:50pm і все зникло:
Щойно випадково видалив усі записи в нашій продакшн базі даних. О 16:50. І я зафакапив бекап, тож доведеться чекати до завтра, поки хтось зробить відновлення системи.
Кеш-привид із 2021:
Витратив години на дебагінг проблеми в продакшні, бо в нашій діаграмі архітектури забули вказати критичний Redis кеш. Виявилося, його додали «тимчасово» у 2021 році. Ніхто це не задокументував! Ніхто за це не відповідав! Ніхто про це не пам’ятав! Аж доки він не впав.

Яка з цих історій найстрашніша на вашу думку? Чи були у вас такі історії?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Багато багато років тому -Виконав некоректний SQL скріпт на проді. Система зупинилась на пару годин . Табличку відновили з бекапа.Клієнт не помітив .

Підписатись на коментарі