ПМЖ закордоном через консульство

Привіт усім!

Хто останнім часом оформляв ПМЖ за кордоном через консульство?

Моя ситуація така: отримав інше громадянство у 2015 році, але тоді не оформлював виїзд на ПМЖ.
Час від часу приїжджав в Україну, там оновив закордонний паспорт, який зараз уже спливає. Виїхав з України до лютого 2022.

Повернутися в Україну зараз не можу — ПМЖ офіційно не оформлене, є ризик, що потім можуть не випустити назад.

Думаю подати документи на ПМЖ через консульство, але в переліку документів є військово-обліковий документ, якого в мене немає, і зареєструватися в застосунку «Резерв+» я також не можу (немає українського номера, банківського рахунку тощо).

Хтось подавався у таких умовах? Чи достатньо просто додати письмове пояснення замість військового квитка / е-документа?
Приймають пакети документів з таким поясненням без проблем, чи повертають?

Буду дуже вдячний за реальний досвід.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Коротка відповідь — на даний момент для чоловіків 18-60 це неможливо.

Більш розгорнута — я хотів стати на ПМЖ в паризькому посольстві ще в 2012/2013 і нічого в мене не вийшло — треба знятись з реєстрації в ЖЕКу і отримати печатку «виїзд на ПМЖ» від ДМС і відповідно особисто відвідати військомат (мова про 2012) знятися з обліку, або, можливо, можна тоді було ще по довіреності відправити когось іншого. У посольства була тоді для мене альтернативна пропозиція — після 5 років на тимчасовому обліку вони могли запустити процедуру переходу на постійний облік і без печатки, але обставини змінились і 5 років тимчасово обліку я не назбирав. На сьогоднішній день українське посольство в Берні навіть чути нічого про це не побажало і відправило мене максимально далеко.

Більше того, у вас навіть немає шансів отримати там запис на візит, бо його треба брати через Дію. А якщо у вас немає BankID то можна спробувати зчитати NFC чіп з паспорту але з 99.99% ймовірністю перевірку з селфі пройти не вдасться (з досвіду вона працює лише у жінок) і відповідно скористатися Дією за кордоном.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

а можна тупе питання — а якщо просто приїхати в Україну з паспортом вашого нового громадянства ? Як в нас здогадаються що Павел Дуров === Paulus Turoff ?

— Біометрія (якщо робити в Україні біометричний паспорт)

— Місце народження

— Ім’я і прізвище (або співпадає або типово українські)

— Персональна співбесіда з прикордонниками

Немає гарантії, є ризик

Просто по биометрике.
Если был биотмерический паспорт ты попал.
Если место рождения человекчитаемо и ассоциируемо с Украиной то тоже.
В общем мой совет так не делать

С ЕС и США уже давно обмен паспортными данными налажен. Ещё в 2022 такие хитровымученные, что имея украинский паспорт заезжали по американскому, на выезде «внезапно» понимали, что Родина их до сих пор считает своими :-)

Теоретично, можно оформити ще вам громадянство рф (лол), якось ініціювати втрату укр громадянства на цій підставі, втратити його і приїхати в Україну по вашому новому (не рф) громадянству

якщо хочеш вертатись в Україну — можеш навіть зараз, наприклад на заході є безпечні регіони, там і зможеш оформити ПМЖ.

Он про съездить а не жить/застрять там.

отримав інше громадянство у 2015 році,

я може щось пропустив, але в нас подвійне заборонено (крім окремих випадків)

Підозрюю, Ви маєте позбутись одного з громадянств.

Та як це? Планують же дозволяти скоро, недавно були новини на цю тему.
А по-друге, Україна не забороняє множинне громадянство. Але і не дозволяє. Така от юридична невизначеність.

Стаття 19. Підстави для втрати громадянства України... Підставами для втрати громадянства України є:

1) добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття.

Існує «вихід», існує «позбавлення». Обидва можливі лише за наявності іншого громадянства.
ініціювати громадянин може тільки «вихід» за власним бажанням, але це зараз не працює через війну.
«позбавлення» ініціює держава Україна, але для цього потрібно бути гравцем державного рівня та впасти в немилість до чинного президента. Якщо це не діяч як

Коломойський, Медведчук, Клюєв, Царьов, Табачник, Труханов або Саакашвілі

то нікого не хвилюють інші громадянства.

Таки забороняє та до недавнього часу там був смішний штраф

ОК, вперше почув про таке.
Завжди наче казали, що нема ані заборони, ані дозволу.

Це часто плутають із штрафом за спробу перетину кордону із закордонним паспортом іншої держави. Громадянин України зобов’язаний перетинати кордон України виключно з українським паспортом.

Громадянин України зобов’язаний перетинати кордон України виключно з українським паспортом.

Так, чув про це.
Лише склалося враження колись, що ця норма вже давно не працює, бо всі ті колеги, які вже отримали паспорти інших країн (здебільшого США), їздили по нових паспортах до України (принаймні, до 2020 точно було) і ніяких проблем не виникало. Прикордонники розуміли, що це «свої», але ніяких санкцій не запроваджували. Напевно, просто пощастило, не потрапили під якусь роздачу.

Обмена паспортными данными не было.
Теперь уже года как три есть, по крайней мере с ЕС и США. Теперь погранцы, без лишних телодвижений узнают есть ли у тебя ещё и украинский паспорт при предъявлении европейского паспорта или паспорта США.

да какой обмен
просто по базе биотметрика сходится
и все .
проверять надо на тех кто уехал до середины нулевых когда еще пальцы не катали на загран

Який ще штраф? Ніколи не чув, згідно якої статті і якого кодексу?

ИИ говорит такое:
Административная ответственность: Законодательство предусматривает штраф от 170 до 510 грн за неподачу или несвоевременную подачу заявления о добровольно полученном иностранном гражданстве. (но его вроде поменяли)

ШІ часто помиляється. Без конкретної статті конкретного кодексу з додатковою перевіркою в першоджерелі це просто вигадка ШІ. В Кодексі України про адміністративні правопорушення (КУпАП) відсутня окрема стаття, яка б встановлювала пряму відповідальність (зокрема, штраф 170-510 грн) саме за неповідомлення про отримання другого громадянства.

Ефемерна можливість позбавлення українського громадянства — це і є той самий «смішний штраф».

це недавно добавили, а раніше був законопроект про штраф но його схоже так і не ухвалили

Це питання вже багато разів обговорювалось.

Подвійне громадянство в сенсі що Україна визнає, що вона ділить людину з іншою країною, і визнає те, інше, громадянство, в Україні не існує. А мати 1, 2, 3 і більше громадянств людина може, просто Україна буде визнавати таку людину виключно громадянином України. Ще при вступі в українське громадянство від інших треба відмовитись, але це тільки для натуралізації. Якщо людина українець за народженням, то позбавити громадянства просто через наявність інакшого неможливо. І заборони ніякої не існує, як і не існує жодної відповідальності.

Якщо людина українець за народженням, то позбавити громадянства просто через наявність інакшого неможливо.

Труханова вже позбавили :)

Якщо людина українець за народженням, то позбавити громадянства просто через наявність інакшого неможливо.

Коломойський, Медведчук, Клюєв, Царьов, Табачник, Труханов дивляться на цей коментар з подивом...

Це правда і всіх по 19 статті, але лише як формальний привід. Реально це скоріше за держзраду. Моє «неможливо позбавити» було недостатньо точним. Для цього треба щоб людиною зацікавилось СБУ і знайшло докази наявності іншого громадянства. Що для людини, яка не займається політикою, фактично неможливо.

Для цього треба щоб людиною зацікавилось СБУ і знайшло докази наявності іншого громадянства. Що для людини, яка не займається політикою, фактично неможливо.

Трохи невірний контекст. У теперішніх реаліях, після набуття іншого громадянства, варто одразу повідомити про це Україну та ініціювати процедуру шляхом подання заяви про виход з громадянства

Я коли отримав французьке, я намагався вийти з українського і у мене не вийшло.

Для того щоб «повідомити Україну» і ініціювати процедуру виходу з громадянства треба спочатку бути на постійному (саме постійному а не тимчасовому) консульському обліку. А для постійного консульського обліку треба виписатись з місця реєстрації в Україні, для чого треба знятися з обліку у військоматі (тоді в 2012), або тепер в ТЦК.

Тому на сьогоднішній день це просто неможливо і ніяку заявку у вас не приймуть. Вийти з українського громадянства в рази, якщо не в десятки або сотні разів складніше важче довше і дорожче, ніж отримати французьке.

Справа не у тому, складніше чи ні, а у тому, чи намагалися ви це зробити. Після цього, маючи докази намагань, ви можете продемонструвати їх, якщо країна вашого нового громадянства має вимогу щодо «вживання заходів щодо виходу з іншого громадянства». Мовляв, з моєї сторони куля вилетіла, але на тому боці їбoбоши, тому ось так.

Францію мало цікавить наявність інших громадянств (на відміну від Голландії, Австрії чи Німеччини) і виходити з попереднього ніхто не вимагає. А от з точки зору української держави «намагався» не має значення. Процедура або доведена до кінця або ні.

виходити з попереднього ніхто не вимагає

Це не про «вимагати вихід», а про «вживання заходів».
Про Францію, звісно, не знаю, про Іспанію, наприклад — chatgpt.com/...​c4-8002-9475-1a5aeed7d3c1 — в цілому вірно
Потрібно саме «намагання».

А от з точки зору української держави «намагався» не має значення. Процедура або доведена до кінця або ні.

Звісно. Але це фікситься дуже легко.

Про Німеччину у тебе застаріла інформація. Уже можна

19 статті, але лише як формальний привід.

скоріше за держзраду

тобто реально щоб позбутись громадянства треба 1) за законом — отримати інше 2) (пофакту) ще щось наотчебучити.

Цікава державна політика.

Якщо йти цим шляхом, то питання безпечної поїздки в Україну не вирішується. Змінюється лише тип небезпеки.

Позбавити громадянства може тільки Президент після розгляду заяви на комісії. Комісія з 2019 року ні разу не збиралася, тож навіть ті, хто писав заяву не можуть вийти з українського громадянства.

А з цього потім починається «президент заборонив срать»

Да все можно.
Украина просто не признает его.

Якось взагалі похєр що там у тебе.

Настільки, шо ти аж зайшов сюди і відписав коментар

«Я гналась за вами три дня и три ночи, чтобы сказать, как вы мне безразличны» ©

тут оце от скромне ДОУське «Підтримати» якось не канає — треба величезний смайлик

^^^
    ( o | o )

{   ===    }

Коротка відповідь — на даний момент для чоловіків 18-60 це неможливо.

Більш розгорнута — я хотів стати на ПМЖ в паризькому посольстві ще в 2012/2013 і нічого в мене не вийшло — треба знятись з реєстрації в ЖЕКу і отримати печатку «виїзд на ПМЖ» від ДМС і відповідно особисто відвідати військомат (мова про 2012) знятися з обліку, або, можливо, можна тоді було ще по довіреності відправити когось іншого. У посольства була тоді для мене альтернативна пропозиція — після 5 років на тимчасовому обліку вони могли запустити процедуру переходу на постійний облік і без печатки, але обставини змінились і 5 років тимчасово обліку я не назбирав. На сьогоднішній день українське посольство в Берні навіть чути нічого про це не побажало і відправило мене максимально далеко.

Більше того, у вас навіть немає шансів отримати там запис на візит, бо його треба брати через Дію. А якщо у вас немає BankID то можна спробувати зчитати NFC чіп з паспорту але з 99.99% ймовірністю перевірку з селфі пройти не вдасться (з досвіду вона працює лише у жінок) і відповідно скористатися Дією за кордоном.

Дякую за те, що поділилися досвідом, тепер буду підготовлений. Ну раз не дають ПМЖ, просто стану на консульский облік може.

Мені це скоріш потрібно, щоб поновити український паспорт.

ви можете в ДП документ зробити паспорт. Вони самі займаються резервом і не питають про нього у вас. Можете подзвонити і в них розпитати

В них на сайті вимога документу з Резерв+, і навіть для того, щоб стати в чергу на прийом. Спробую подзвонити, зібрав вже достатньо інформації, дякую.

А нащо тобі поновлювати паспорт? У тебе друге громадянство рф? чи як? Для чого взагалі може знадобитися це?

Якщо вирішу повернутись років через 5, буде дійсний паспорт. А якщо не поновлю, буде 5 років як застарілий. Чи це не буде проблемою?

Для громадян України не потрібен паспорт щоб повернутися в Україну. Для цього можна зайти в любе консульство і взяти білий білет. Без резерв+ і т.д.

новый паспорт можно взять даже со штрафом в резерве. оно нигде не афишируется, но у меня уже трое знакомых подали доки на новый паспорт со штрафом. паспорта уже изготовлены, ждут доставки в свои страны.

А як довести, що ти громядянин України, якщо паспорт давно просрочений? Може вже і морда зовсім несхожа на фото. Хоча відбитки не повинні змінитись.

Прострочені документи для цього підходять. Як і свідоцтво про народження, яке в Україні не має терміну валідності.

але тоді не оформлював виїзд на ПМЖ.

а нащо воно вам?

Якщо ставлять на ПМЖ закордоном, то знімають з військового обліку, тобто не буде повісток і інших неприємностей, можливо повернусь коли-небудь, залишились зв’язки.

знімають з військового обліку

це застаріла інформація, законодавство помінялося — більше не знімають.

Ну нехай не знімають, будуть знати, що я закордоном постійно мешкаю, може стане внагоді в майбутньому.

Ну нехай не знімають, будуть знати, що я закордоном постійно мешкаю

Не будуть. Без ПМЖ, і відповідно зняття з реєстрації в Україні, людина, з точки зору України, проживає там, де зареєстрована (aka «прописка»). Все інше — тимчасове непорозуміння.

може стане внагоді в майбутньому.

Яким чином ?

Можна податися на ПМЖ за межами України через консульство. В пригоді може стати наприклад щоб не получити штрафи.

Можна податися на ПМЖ за межами України через консульство

Можна було колись. На сьогодні для чоловіків 18-60 це неможливо.

не получити штрафи.

Від штрафу ПМЖ ніяк не вбереже, лише повний вихід з громадянства.

Можна і зараз, просто треба подати ще військовий обілковий документ в консульство. Вбереже від штрафів за ігнорування процедури військового обліку.

Вбереже від штрафів за ігнорування процедури військового обліку.

Ні, не вбереже, але можете бавитись якщо є вільний час)

Найкраще вберегтись від штрафів — це не мати майна і банківських рахунків в Україні, бо жодна довідка не вбереже вас від чергової зміни законодавства, чергової постанови, чи акту. Можете написати заяву про вихід з громадянства у зв’язку з набуттям нового через представника в Україні, якщо хочете звісно, але то президент має підписати указ, а такого обов’язку в нього наче немає і якщо ви не олігарх/політик, то сумніваюсь що вам це вдасться. Просто насолоджуйтесь австралійським громадянством.

Поки що вони не вимагають чогось неможливого, тому можна піти на зустріч.

Формально від штрафу відсутність майна і рахунків не вбереже. Просто виконавча служба не зможе нічого з ним зробити поки людина сама не вийде на зв’язок (на кордоні чи в посольстві)

Політичні шулери / перевертні придумають «якесь правило» і силою «змушують його виконувати».

А для «себе та своїх» створюють інше "«правило», яке звільняє їх від обов’язків виконувати правила, які встановлені для «лохів» («чужих, не своїх»).

Законодавство в Україні (і не лише) — це фікція, бутафорія. Міжнародне право після 2014, а особливо після 2022 теж виявилося фікцією та бутафорією.

Стаття 24. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

русня, йди звідси, тут вотткі нєт

Ну яке право в умовах війни, не Україна її почала.

Тепер не тільки «не знімають», а ще й поновлюють на військовому обліку тих, кто офіційно вибув на ПМЖ багато років тому.

Порада автору: займіться чимось іншим, бо тут 100% нічого не вийде, та насолоджуйтесь іншим громадянством.

А як вони можуть поновити на військовому обліку, якщо людина не прописана ніде в Україні?

В бланку, на підставі якого стається перетворення військовозобов’язаного на військовослужбовця inseinin.com.ua/...​nnya-ta-medichnogo-oglyad немає навіть необхідності мати паспорт громадянина України, не те що прописки.

В такому випадку консульство України зобовязано поставити на військовий облік як тільки громадянин туди звернеться за послугами, наприклад, захоче отримати новий паспорт.

Це називається консульський військовий облік.

Раніше громадянин, якому вдалося офіційно оформити виїзд на ПМЖ за кордон, не підлягав взагалі військовому обліку, але тепер всьо.

Очень просто. Взять и возобновить.
Записать последнюю известную прописку и дело в шляпе.

Якщо ставлять на ПМЖ закордоном, то знімають з військового обліку

Проходила інфа, що знов ставили на облік знятих, але це неточно. Тобто зараз все живе від 18 до 60 років повинне бути на обліку.

Ви занато довго не були вдома. Просто змиріться що поки не будуть відкриті кордони і люди дійсно будуть туди сюди їздити без мозгоклюйства, ви туди не попадете.

Скоріше звідти не виберусь, буду чекати закінчення війни

Ну якщо зараз їхати то звісно дорога в один кінець.

закінчення війни

його не буде

в переліку документів є військово-обліковий документ, якого в мене немає

отримайте його тут, резерв+ взагалі не потрібен
diia.gov.ua/...​jskovo-oblikovij-dokument

Дякую, не знав що через Дію можна, тепер питання, як в Дію зайти, там жеж потрібен BankID?

як в Дію зайти

Через загранпаспорт.

Ви шукаєте практичну юридичну рекомендацію з доволі абсурдного сценарію чи дражните (цинічно насміхаєтесь) «вільних людей вільної країни»?

Ви би написали в якій іноземній державі зараз ... розказали, що там і як на місці?
Монако? Таїті? Сінгапур?

Можливо, спробуйте подзвонити (так теж можна) в 3-4 консульства України за кордоном... і напряму запитайте як «практично» діяти у ваші конкретній фантастично-патріотичній ситуації.

Або ще, є таке явище як «юрист з міграційних питань». Платите умовно 50-100 доларів за фахову усну консультацію... і вони вам підкажуть. Юристи-правники теж люди, які надають фахові послуги. І так, вони не кусаються.

А чого абсурдний? Абсурдно те, що я не зробив цього відразу. Я в Австралії, якби не війна, давно б повернувся, їздив до великої війни багато. Дзвонити в консульство залишу наостанок, скажуть — робіть все, як у нас на сайті і все, це якщо дозвонюсь до когось.

Перевірених юристів не знаю, до будь-кого звертатись не хочу, та і спробуй знайди тих, хто знається саме на таких питаннях. Якщо ви можете когось порекомендувати, буду вдячний.

Вибачте якщо це запитання виглядає насмішкою, але не можу знайти, де його ще задати, після появи фейсбуку з телеграмчиком в інтернеті стало дуже важко спілкуватись.

Простіше зайти на форум «програмістів» і запитати. Інфантил звичайний. Ще й під прихованим профілем.

Підписатись на коментарі