Чи можна сьогодні зайти в «розуміти сенс коду, але не писати його»? 🤔

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Приміром, є пересічний громадянин... і якісь практичні задачі.
І є ілюзія... що... якби була комп’ютерна програма... вона б вирішувала ці задачі краще.
Які є варіанти?
Звернутися до фахівців... пояснити мету... заплатити... і отримати готовий продукт.
Або... якщо хочеться... більшої гнучкості... є трохи часу і цікавості... копнути глибше це ІТ... вивчити основи програмування... якийсь пайтон... вже в школі вчать... і я мабуть можу... 🤔
І тут випадково в інтернеті потрапляють на очі:
— десяток найкращих курсів
— 35 книжок на тему «Python для початківців»
— СhatGPT... який миттєво генерує готовий код... і не тільки ChatGPT 🤔
Питання:
Кому сьогодні, у 2026 році, краще/дешевше пояснювати свої задачі — фахівцю-айтівцю (за гроші), чи штучному інтелекту (майже безкоштовно)? 🤔
Чи є сьогодні (для початківців) смисл у книжках, які вчать писати код... коли з’явився ШІ... і можна просто пояснити та уточнити задачу... ? 🤔
p.s. поки писав... сформулювалася така штука: яка сьогодні реальна вартість вирішення іт-задач?
якщо дорого — значить варто кидати усе інше, і терміново вчитися... заходити в ІТ ...
але якщо сьогодні айтівців витісняє штучний інтелект... доступний кожному... може вигідніше... працювати вантажником... 🤔
👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

поправте, якщо помиляюсь але проблеми AI в контексті і тому як спитати. Він елементарно дасть різні відповіді на питання: напиши «вимога1» і напиши "вимога1"+"напиши шоб було бімба«. І як раз програміст з досвідом буде знати, де що і як просити. Це по перше, а по друге ви коли шось велике будете з ним робити, то по суті ви мали би вже писати типу напиши «вимога2» + щоб "вимога1"+"напиши шоб було бімба" не відвалилась. І тут як раз почнеться саме цікаве.

Мені сподобалось одне дослідження, що АІ не зробить з дизайнера програміста чи з програміста дизайнера, а от з програміста більш ефективнішого програміста зробить

АІ не зробить з дизайнера програміста

чому не зробить?
а за півроку балачок? 🤔

Напиши працюючий скрипт hello, python а тоді ускладни своє досягнення — наприклад, відправ собі листа на свою ел.пошту з цим hello, python

це приклад того, як не треба вчитися...
в даному випадку задачу поставив ти,
для чого мені забивати цим голову?

Цей мій спосіб вчитися дуже простий і вправний. Він не є прикладом того, як не треба вчитися.
Я так навчився трохи javascript, php, html, css, mysql, java, python
Я не розумію вас, нормальних людей. Навіщо вам структури, створені не вами? Впіхувати в мозок щось інородне — хіба вам не боляче від того?
Це як запіхувати у трикутний отвір чотирикутник. А знання то пісок. Я насипаю пісок у отвір потрібної форми, а тоді цементую власним розумінням тієї структури що мені відкриється.
За цю неповагу додам тобі:

3. Коли отримаєш з десяток листів від свого питон скрипта, залий його на хостинг і відправ звідти.

Зараз ти обмежений своїм жахом перед безоднею, що тобі відкрилася. Бо програмувати можна вічно вчитися. Все краще й краще.
Ось я і пропоную тобі спочатку закривши на все очі — майже на все, тільки трохи підгледіти можна, зробити маленький крок і подивитися на реакцію того середовища, яке ти тим кроком створиш.
P.S.
Таким чином твоя провокація «защітана» — я тобі щось пояснив. Будеш тепер з мого пояснення далі вчитися програмувати.

Використовуй grok, він трохи адекватніший, як це не дивно.

та поки цього вистачає...

у мене у дворі — собака, трохи безтолковий, і страшенно шумний... але свою роботу знає... я вже звик до нього )

Один запит до грока заміняє 5 запитів до чатгпт, дуже добре для рнд і швидкої перевірки гіпотез. Щоправда потім все рівно треба взяти напильник і допилювати. Плюс часто якесь невинне питання в чатгпт упирається в внутрішні механізми цензурування і ти розумієш що він кастрат.

Один запит до грока заміняє 5 запитів до чатгпт

так це ж не означає, шо мої нейронні зв’язки при навчанні будуть у 5 разів швидше будуватися... чи означає? 🤔

AI (ChatGPT, Claude) вже зараз чудово справляється з задачею «написати код». Але він поки що жахливо справляється з задачею написати «правильний код».
Він не розуміє повністю бізнес, не думає про безпеку чи майбутню підтримку. І саме тому цінність фахівця переходить від «вміння кодити» до «вміння ставити ТЗ, аналізувати та валідувати» те, що згенерував AI.
Тож, «вантажник» не варіант :) Потрібен той, хто буде виступати як (co-pilot) для цього AI, керуючи ним і перевіряючи його роботу. А для цього розуміти основи потрібно навіть глибше, ніж раніше.

Якщо буде корисно можете глянути тг QA Co-pilot

вчимо пітон з чатджпт 🙂
як тільки я намагаюся зрозуміти новий термін... він його називає іншими словами... це капець як дратує при навчанні...

res.cloudinary.com/...​/bff3s0a5g6icmxsjup8u.jpg

res.cloudinary.com/...​/l4nohuso9l3cadra5dfh.jpg
.................

як виявилося, є класний спосіб навчатися! через конкретні запитання!
ніякого плану... питаю, шо мені цікаво тут і зараз...

чат джпт вже кудись побіг ... пхає мені плани навчання...

— нє... стій! от мені прямо зараз цікаво, що таке модуль...
які бувають бібліотеки при встановленні, які ще... класифікація по призначенню ... назви..
тисячі дрібниць... базова термінологія..
1)як що називається
2) як усе пов’язано...

Він знову мені пхає своє — типи даних... цикли...

— нє... підожди... нашо мені код... я ще не хочу знати про код...
давай спочатку розберемося із загальними питаннями..
............

суть у тому, що коли викладач... курси чи книжка нав’язують свій план навчання... може втратитися цікавість, мотивація...

а з чатджпт можна побалакати... направити...

Як ходити шляхом помилок?
1. Зрозумій, що отримати помилку у перший раз це отримати сигнал — вау, ми тут ще не були. Це до того ж означає — вау, то ми вже кудись продвинулися, зрушили з мертвої point.
2. Отримати ту ж саму помилку — це сигнал — вау, останній варіант теж не спрацював.
Тобто помилки це сігнали, що виключним чином тебе інформують що робити далі.
Якщо до вподоби таке пояснення, лише за 100 гривень за годину поменторю твої вправи. Або за 10, якщо нема 100.
Схема конекції: екран твій дивлюся по зум чи що там є тепер. Але звук виключений. Друкуємо. Все що необхідно сказати — пишемо текстом. Таким чином, я максимально зменшую інформативність спілкування. Навіщо? Бо навчатися програмуванню це отримувати від вчителя/учня забагацько інформації спершу. Саме тому й потрібні такі обмеження.

1. Спробуй сказати йому щоб забув про слово «навчання» що ти використав раніше у своїх промптах, а просто надавав визначення.
2. Так отож. Чатик рулить!

витратив 15 хвилин на venv... вирішив відкласти...

res.cloudinary.com/...​/hg6tvg5fcdnjrvjxjize.jpg

розбиралися... правила написання коду... синтаксис...

про всяк випадок спитав: а ще такі словечки у іт є?
(типу пунктуація, морфологія і т.п.фігня...)

каже — є ще граматика......

ну так давай тягни її сюди...
з’ясували...
на верхньому рівні — «граматика мови — усі правила»

Граматика Python складається з кількох частин:
Синтаксис — правила складання команд і конструкцій (if, for, def).
Семантика — значення команд, що вони роблять під час виконання.
Іменування — правила для змінних, функцій, класів.
Структура коду — відступи, блоки, вкладеність.
Коментарі та документація — як пояснювати код, щоб його розуміли люди.
Стиль (PEP 8) — рекомендовані правила написання для зручності читання.

Простіше: граматика = всі правила, які визначають, як правильно писати і організовувати Python-код.

Ну от... наче зрозуміла карта місцевості... тепер тільки запам’ятати та практикувати...

Програмування — не моє, але теж пайтон вчила). Чесно кажучи, було нескладно. Тому, все в тебе вийде з чатом, чи без.Удачі)

.Прочитав у діпсік про відступи замість брекетс. Все одно не подобається. Та й аргументи проти брекетс мені ближче.

я й не дуже хочу бути айтівцем... боюся... остеохондрозу )
просто є деякі задачі, які хотілося б вирішити

Ну дивіться, банальний приклад: будь-хто може купити ножиці і підстригти свого друга. Чи означає це, що цей друг звернеться саме до вас або до мене з ножицями, а не до професійного перукаря чи у барбершоп? Доступність інструментів та легкість певних дій не означає автоматично, що будь-хто буде цим займатися, а всі інші погодяться на той рівень якості, яку надає ця людина. Тож навіть якщо ВСІ на планеті стануть програмістами з допомогою АІ — всеодно будуть ті, хто створюють проекти більш високої якості. От саме до них і будуть звертатися, а інші — просто вилетять з професії. Так що по суті задача кожного професійного програміста (як і професійного перукаря) — бути краще, ніж не-професіонали з твоїми робочими інструментами в руках.

де в цій схемі вартість робіт? 🤔
уявімо, що професійний програміст — це дорогий ресторан...
зовсім не факт, що він завжди конкурентноздатний...

Вартість робіт залежить виключно від попиту і пропозиції.

Так точно. Ті хто не хочуть розвиватись вилетять. Лафа закінчилась.

Ті хто не хочуть розвиватись вилетять

ну як вилетять...

приміром, по дорозі проїхали сто машин...
який відсоток з них керуються професійними водіями ? 🤔

Чи можна розуміти футбол, але не грати в нього?

Є знайомі які свого часу дуже добре грали у футбол, а потім не тільки не хотіли в нього грати, а навіть по теліку (незалежно від з пивом чи без, в компанії чи без) бажання дивитися було біля нуля (принаймні так казали). Тому відповідь — можна, нп у випадку постфутбольного життя.

у школі... мабуть, не кожен вчитель фізики, що розповідає про космос, там був... 🤔

От у мене не вища економічна освіта, проте Grok та ChatGPT допомогли мені розібратися, як, найкращим чином, організувати власний бізнес.
x.com/...​fx4gnn7W8933jf4ZAxf0P13Eq

слово «абсолютно!» — насторожує...
воно — підлабузник... похвалить у будь-якому випадку...🤔
res.cloudinary.com/...​/qbptqtkmrjbxibbhqoum.jpg

ші нічим не ризикує, не несе ніякої відповідальності за свої поради...

можна трохи потішити свою самооцінку... а потім змінити налаштування на менш емоційні, більш конструктивні...

Якщо що, у ввічливість чогось зовсім не умію. Я типу ключовиками розмовляю. Та їх поєднанням у необхідному порядку.
А ввічливість чи подібне ефемерне це зовсім не моє.
Тобто розгорну мабуть: я не звертаю уваги на підлабузництво ШІ, хоча мені й приємно. Втім можливо ця приємність як наркотик. Але первинне це вагони інформації з пруфами що ШІ направляє до моєї станції. Отут прірва серотонінова.

тицяєш на «Відповісти»
і поруч з «Додати коментар» є скрепка

Розуміти сенс коду і не писати його в професії можна було і 10 років тому — менеджери, що виростали з технарів та архітектори цим і займались: писали задачі що кому і як зробити, з деталями технічної реалізації, і віддавали іншим кнопкодавцям.

Як професійний кнопкодавець на сьогоднішній день в разі потреби розв’язання своєї задачі покладатимусь саме на віртуального асистента, програмістів наймати не буду. Можливо візьму декілька консультацій з експертами предметної області.

а за віртуальними асистентами хіба не айтівці? 🙂

За віртуальним асистентом — я.

Чатику. Він тебе не кине. Маю на увазі будь якого ШІ з топу. Всі ці штучні інтелекти запрограмовані людьми зовсім не так, як самі люди запрограмовані жорстокою реальністю.
ШІ кращі за людей.

краще/дешевше пояснювати свої задачі — фахівцю-айтівцю (за гроші), чи штучному інтелекту (майже
безкоштовно)?

Усе залежить.
Якщо твій час, зекономлений айтівцем, дорожчий за гроші які ти заплатив, тоді є смисл наймати когось.

По темі, враховуючи що ти тут про помідори писав, твій час дешевий. Тому розбирайся сам. Купи платну підписку на чат гпт і вперед.

яка сьогодні реальна вартість вирішення іт-задач?

Залежить від задач. Але ІТ має очевидний плюс — користь від програміста масштабується.

Наприклад, перукар чи лікар не може обслужити 1000 людей в день.
А програма, результат роботи програміста, може.
Як і робота по створенню контену в ютубі, чи створення нових лікарств, чи написанню музики чи книжок.
Це галузі куди вартує йти.

Якщо твій час, зекономлений айтівцем, дорожчий за гроші які ти заплатив, тоді є смисл наймати когось.

наприклад, щоб відремонтувати ноутбук — я несу в майстерню...

але з програмами все... якось інакше 🤔

Ну то спитайте у чата жпт чи є сенс, чи немає. Топ спеціалістів в вузьких спеціалізаціях поки що ніхто не витіснить. Банально тому, шо їх досвід не описаний массово в тих данних, на яких навчається модель.

Вантажником завжди встигнеш. Іди вчися бути програмістом і конкурувати з ШІ, використовуючи ші.

Підписатись на коментарі