Мій досвід пошуку першої роботи в ІТ з напарником

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Привіт, свою першу роботу в ІТ я знайшов із напарником. Це був третій курс, вересень 2011 року. Я відгукнувся на вакансію «програміст-стажер» на work.ua, і мене запросили на співбесіду. А я чомусь вирішив запитати, чи можу взяти друга, бо йому це теж було б цікаво. Ми обоє прийшли на співбесіду, і нам ставили різні запитання про ООП та подібне. Я все ж відповідав краще, бо на другому курсі, на парах, читав книжки з програмування, а друг на тих самих парах — навчався.

Коли прийшов додому, дружина (вже колишня) почала сварити, що я проходив співбесіду з другом — мовляв, візьмуть його. Я відповів, що буду цьому радий, адже тоді в мене буде друг-айтішник, який допоможе мені працевлаштуватися. «От і спи з ним», — відповіла жінка. Нам так і не вдалося переспати, бо то він у стосунках, то я, а тепер він мій кум. Але сердечки в чатах все одно відправляємо один одному.

Мене все ж узяли на роботу через три тижні після співбесіди. Думаю, тому що я щотижня телефонував і запитував, що та як — тоді телефонувати було норм, мабуть.

У липні 2013 року, вже маючи досвід із Delphi, MS SQL, SVN і трохи PHP, я знову почав шукати роботу — вже на більші гроші. Досвід із PHP у мене з’явився паралельно, бо друг роздобув замовлення на якийсь портал, де потрібно було «намалювати сім перпендикулярних червоних ліній» — класика, яку треба було вирішити через переведення заднього фону сайту з PNG у SVG.

Знову — відгуки на вакансії, і маю два запрошення на співбесіду на Junior PHP Developer. Знову домовився, що прийду з другом. Начебто співбесіди в обох компаніях були в один день: перша біля метро Шулявська, друга — біля метро Позняки. Ми за день-два до співбесід почитали коротеньку книжку з топ-50 запитань для PHP-розробника й успішно пройшли обидві технічні співбесіди в двох різних компаніях.

Процес був схожий у обох компаніях — нам із другом розповідали про компанію та перспективи, але технічну частину, цього разу, ми проходили кожен окремо. У першій компанії був Bitrix, а в другій — вебстудії — Zend та Kohana, з якою в нас уже був досвід. Ми хотіли туди, де Zend, бо він здавався перспективнішим за Bitrix.

Наступного дня, у суботу, десь після обіду, мені зателефонував один із співвласників вебстудії, який проводив співбесіду. Повідомив, що ми обоє пройшли, — 2000 гривень на випробувальний термін, потім 4000 (~$500), — і запитав, коли зможемо вийти. Я набрав друга, отримав згоду, перетелефонував і відповів, що можемо хоч із цього понеділка.

Десь через пів години мені зателефонували вже з компанії, де Bitrix: теж сказали, що ми обоє пройшли, і запропонували 2500 на випробувальному терміні. Я відмовився й розповів, що вже погодився на іншу пропозицію — на 2000 гривень — трохи раніше цього ж дня. Потім набрав друга, розповів, що ми пройшли й у першу компанію, але я вже відмовив, і щоб ми зверталися до них, якщо що.

У понеділок ми вийшли на роботу. Хтось із нас згадав про відмову від 2500, і десь через пів години-годину нам обом повідомили, що в нас теж буде 2500 на випробувальному терміні.

Наші кар’єрні шляхи з другом розійшлися через пів року, бо я з цікавості відгукнувся на вакансію, де пропонували 8000 гривень (~$1000).

Епілог

Якщо вам сподобалось — дайте знати в коментарях, і я ще напишу статтю про переваги пошуку роботи з напарником.
👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Так шо, ради друга жену бросил? По спартански

напишите лучше как вы ходили с другом по магазинам

У Вас була дружина на 2 курсі?))

Показав опус дяді Ромі, він з завтрашнього дня стає постійним автором DOU. А то він нас дістав вже «цікавими» оповіданнями, а не ділитись з оточуючими він не може. P.S. дядя Рома механік-водій БМ «Кугуар»

Підписатись на коментарі