Чим харчуються айтішники?

При читанні деяких обговорень у темі про хату в селі мені стало цікаво: а чим же харчуються айтішники? Якщо мова про українських, то маючи рівень доходу як мінімум у кілька разів вище середнього по країні можна припустити, що продуктовий набір буде набагато з дорожчих продуктів ніж у пересічного українця. А деякі і взагалі не готують дома або їдять напівфабрикати.

Отже, як у вас?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Обіцянками про світле майбутнє, швидку перемогу в 2-3 тижні і цікавими темами на технічному форумі.

коли читаю заголовок, то складається враження, що «айтішніки» то не люди, а якийсь окремий вид)

Деякі айтішники їдять те, що їхня дитина не доїла 🤣

Вангую следующий топик: «А чем айтивци какают?»

Я рідко купляю готові страви і намагаюсь частіше купляти якісь продукти (e.g. м’ясо, овочі, борошно, ...), з яких можна щось приготувати самостійно, це виходить смачніше і дешевше. Наприклад, суп (на фото правда немає вершків):

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А чи у них власні дегустатори?
Ідея: створити застосунок Дегустатор чи сайт. Там одмічати зірками продукти і місця де їх можна купити і їсти, бо вони офігенськи. А питаннями відзначати маркети і ті їхні продукти які під питанням.
Хитрість у тому, що це буде спеціальний сайт. Треба буде як доказ завантажити чек і мати рейтинг Дегустатора.

В ресторанах є таємний гість. Він оцінює сервіс, їжу ітд. І від цього теж залежить рейтинг ресторану.

В ресторанах є таємний гість

їже-блогер в інтернет епоху?

Він оцінює сервіс, їжу, і т.д.

Та ні:) Ви так не здогадаєтеся по гостях, хто саме він. Тобто , чек може бути різний і його задача не з’їсти все за раз, а посмакувати:), звернути увагу на сервіс, як обслуговують гостей ітд
Я була долучена до відкриття ресторанів і супроводу їх в Києві, а от таємного гостя наживо не бачила. Бо, зазвичай, фіци їх одразу можуть побачити і потім маякують всім.
Так саме, коли роботу сомельє оцінюють. В Україні мало таких людей, нажаль.

А, це ви про витонченну оцінку витонченності? Я думав там де зірки Мішлена ставлять, там самі королі харчуюються. А ще їх радники.

Я була раз, коли зірку Мішлена вручали. Це прям свято, багато людей, гостей:)

Бува не з королівської родини походите?

В центрі міста була, і побачила ,як вручають Мішлен цьому закладу). Багато людей було. Всім людям, що проходили повз , або дивилися за врученням, бокали з шампанським тоді ще давали, щоб відсвяткувати.
Це не загадкова операція,якщо що)

Це просто голодні блогери. Не накормиш гарно — напишуть поганий відгук у інстаграмі. Володієш десять тисяч душами — можеш їсти безкоштовно у ресторанах.

Це дуже, вибачте, примітивне судження.

Чому примітивне? Звичайний собі жарт. От якщо володієш сто тисяч душ, то ето уже другоє.

невпевнений що повністю жарт, принаймні food influencers як термін існує, і вони бувають різні та принаймні такі шорти зустрічаються
youtube.com/shorts/Z-riYZ-_hkI
... і кому натепер вірити? ШІ? Так там context engineers можуть пошідіти з контекстом)

Я не такий примітив! Я зовсім інший примітив.

не такий примітив!

окей, окей, хай буде застосунок «Шігустатор» ... хоча ні, якось занадто просто та неоднозначно звучить... тоді «Шіфігенський смузі» майже позитивно-загадково по-тіктокерськи)

А ще запропонуйте, будь ласка,варіанти. Бо зі смузі воно звучить дивно)

дивно

клікбейтна дивність якщо буває і не приваблює, то принаймні трохи зацікавлює)

не все зразу) italo-disco для душі наступною ітерацією коли вже смузі-стайл приїсться

Це лагом зараз. Ну добре, хай Олеже спробує, як воно піде).

Так, вони є. Просто це інша оцінка, але вона теж впливає на рейтинг. Був колись у Варшаві випадок, коли відомий фуд блогер прийшов пообідати в кафе ( там звичайна проста їжа), але йому так сподобалося, що він спонукав черги від відвідувачів, після свого огляду:)

food influencers

вони 150 років існують і геть всерйоз, задовго до того як термін придумався

www.foodpolitics.com/...​-influences-nutrition-and

(авторка en.wikipedia.org/wiki/Marion_Nestle була всередині процесу особисто і добре тему розуміє, це не сенсаційна журналістика)

цікаво, що індустрія тютюну багато чому навчилася в продавців їжі (а потім і «їжі»), розвинула арсенал трюків і потім уряд почав витискати тютюновців зі штатів всюди (імхо уряд просто не може собі дозволити іншого рішення), куди може, а згодом і нові ринки для хімкорпо, продукуючих «їжу» тією ж самою траекторією почали тиснути (окрім китайців, всі вправу зафейлили схоже, ось тут широко про це Junk Food Politics: How Beverage and Fast Food Industries Are Reshaping Emerging Economies by Eduardo J. Gómez), а всередині штатів (англомовного світу) «аргументоблуддя» розвинене тютюновцями з новою силою плавить мізки посполітим...

Загальна можливість публікувати в інтернет і його розповсюдженність — доволі сильно все змінили — починаючи від доступу до медіа і кількість тих хто щось публікує, можна порівняти відповідно нп до радіо-тб-газето-журналів. Зі змінами свої терміни виникають, може і ші-блогери ще додатково масово з’являться, який для них свій термін приклеїться буде видно з часом.

Головне,щоб не 100 тис мертвих душ:)
Таємний гість — це , зазвичай,людина долучена до ресторанного бізнесу,розуміється на всіх процесах, має досвід керуванням закладу ітд, розбирається в кухнях.
Фуд блогери часто- це про хайп.

Я теж за гуманізм. Ось сервіс запропонував створити. Монетизація: реклама корисної їжі — смузі!

Ви ретельно вивчите цей напрямок. Сфера дуже конкурентна, і вони( ресторани) намагаються бігти один перед іншим в сфері ноу- хау. Удачі.

У мене так багато ідей, що я їх просто роздаю направо і наліво. Сам ось новий торговий бот пишу. Точніше, переписую, бо придумав як оптимізувати. Але, пам’ятаю, вам ні слова про крипту.

Украинская и грузинская кухня в основном. Иногда японская и китайская. Изредко пиццы и гамбургеры.И то, что готовить не надо: сыр, консервы, кефир, йогурт, фрукты...

Деякі айтішники їдять те, що їхня дитина не доїла 🤣

Коли був перший ми так собаку в селі кормили Потім ми переїхали у місто, пес к батькам, а після другого вже мені доводиться :-)

На тижні вперше запросив приватного шефа приготувати. Тепер весь холодильник забитий жульєнами, тірамісу та іншим. І мій ЖКТ такий після вівсянки і курячої грудки — може нінада.

Правильно — гречка, котлетка, помідорка, огірочок — ото справжня українська їжа, нема чого балуватися отими всякими жульєнами, то нехай жабоїди споживають.

То коли жінка українка зʼявиться, може і котлетки завезуть...

Чим харчуються айтішники?

обіцянками

Фротнендшіки Там все на цих промісах

Ну JS не сильно прижився на бекенді і слава Богу.

Після довгого спілкування з DeepSeek з’ясував, що банани знищують вигоряння.
Айтішнік вигоряє чого? Бо інтенсивно про щось розмірковує. Що треба, щоб так потужно розмірковувати? Банани!

Банани це в принципі ще лайт версія їх ще можна, як диню і ананс (глікемічний індекс 60, 65 та 67 відповідно). А от кава з цукром під шоколад чи круасани чи інше здобне та солодке (тобто цукор та крохмаль в легко засвоюємій формі що швидко потраплять в кров), а тим більше колу, енергетики і т.д. — тобто над високий глікемічний індекс, не треба.
Так мізки бустоне — 100%, та крім просто жирної сраки — зробить цілу купу проблем де в кінці цукровий діабет другого типу.
Навідміну від спотцменів де такі напої вживаються під час змагань і задіються увесь організм, дупой на стулі — росте дупа. Усе в мозок не піде — так влаштовний організм.

2. Ключові вітаміни та мінерали для синтезу серотоніну
Для перетворення триптофану в серотонін необхідні «помічники»:

Вітамін B6 (Піридоксин): Найважливіший кофактор. Без нього синтез серотоніну неможливий.

Джерела: Курка, тунець, лосось, нірки, яловичина, банани, картопля, шпинат, волоські горіхи, насіння соняшнику.

Фолієва кислота (В9) та В12: Їх недостатність часто пов’язана з депресивними станами.

Джерела B9: Зелені листові овочі (шпинат, салат), брокколі, авокадо, цитрусові, бобові.

Джерела B12: Печінка, м’ясо, птиця, риба, яйца, молочні продукти.

Магній: Бере участь у роботі нервової системи і може впливати на рецептори серотоніну.

Джерела: Горіхи (мигдаль, кеш’ю), насіння (гарбуза, соняшнику), темний шоколад (>70%), бобові, авокадо, банани, листові зелені овочі.

Омега-3 жирні кислоти: Підтримують здоров’я клітинних мембран нейронів і можуть покращувати комунікацію між клітинами мозку.

Джерела: Жирна риба (лосось, скумбрія, сардини), насіння льону, чіа, волоські горіхи.

Вітамін D: Дослідження показують зв’язок між дефіцитом вітаміну D та низьким рівнем серотоніну.

Джерела: Жирна риба, яєчний жовток, продукти, збагачені вітаміном D (наприклад, молоко). Найкраще джерело — сонце, тому часто рекомендується прийом добавок (після консультації з лікарем).

3. Пробиотики та здоров’я кишечника
Це дуже важливий момент. Близько 90% серотоніну в організмі виробляється саме в кишечнику. Здорова мікрофлора кишечника безпосередньо впливає на цей процес.

Джерела пробіотиків: Йогурт (з живими культурами), кефір, квашена капуста, кімчі, комбуча, місо.

Джерела пребіотиків (їжа для корисних бактерій): Цикорій, часник, цибуля, пористок, спаржа, банани, цільнозернові продукти.

P.S.
Банани!

Колись якась мавпа після чергового банана взагалі в людину еволюціонувала, тому може бути

Борщ зі сметаною та сало з часником

Козаки їли — куліш, тетерю та соломаху. Ще подекуди попередник борщу — капустник (Щі, Шти, Шті і т.п. від — Съtи що на страрслов’яснському буквально — вариво). Картопля та томати, одні з головних інгрідієнтів — походженням з американського континенту — власне Мексики, як і хфасоля яку додають в український борщ.
Ці інгрідієнти з’являються в Україні в XVIII столітті. А томати — помідори і томану пасту починають вживати в їжу в XIX столітті. Тобто — борщь відносно сучасна страва.

томати, одні з головних ...
Ці інгрідієнти з’являються в Україні в XVIII столітті. А томати — помідори і томану пасту починають вживати в їжу в XIX столітті.

Пан пірамідолог XVIIIст. трохи далекий від реальної сучасної історії, десь приблизно років 100 тому помідори тількино почали десь реально висаджувати у нас. Дід колись розказував що коли побачили у попад’ї на городі вперше 🍅 і спробували їх, то настільки незнайомий смак був що кривилися і повикидували)

Треба чорний хліб додати. А так- лайк.

Згадалося:) Будучи підлітком (12 чи 13 років було), я не дуже свинину любила. Так мама змусила її їсти, бо казала, що там просто весь набір амінокислот, що потрібен жіночому організму.І що шкіра сяє, зморшок буде менш ітд. А батько( хімік за фахом) мовча з нею погоджувався, казав:" Здоровий організм — здоровий вигляд". Короче, повелася на це, знов, і як на те, що капусту теж треба їсти.

Його можна зменшити,або нормалізувати за рахунок бігу або прогулянки на свіжому повітрі.

Це головний руйнівник усілякого здоров’я будь-яких органів організму (згідно останніх досліджень).
Ще медитаціїї і спілкування з чатиком гпт. Зменшують рівень кортизола.

Він має бути, але в той нормі, що визначена нормальною для організму.
Мені допоміг звичайний лікувальний масаж і щодня біг(20 хв), або прогулянка перед сном.

Щодо джпт, я тут читаю джпт от пана Vic.Вистачає з головою:)

не дуже свинину любила

я колись в дитинстві взагалі від усього жирного носом крутив, точно пам’ятаю колись привезли мене в село і бабуся яєчню зажарила для мене — я так глянув там вони пливають в жиру — реально пливають десь напевно в декількох літрах жиру та шкварок зажарена була, ... і з жахом в очах сказав тоді — «я таке не їм») А зараз смаки зовсім помінялися, нп коли фізично дуже втомився — то з задоволенням і свіже сало і все що завгодно жирного «тону» можу з’їсти)

Ну я м’ясні продукти з дідової свині в дитинстві не їв майже, крім якогось смаженого філе. Бо бачачи як ту свиню розбирають, скільки в її тілі не дуже приємних фізіологічних елементів і речовин.

Це якщо відкинути етику, що ще недавно свинка бігала і хрюкала в сараї і сам процес її вбивства.

В мене так батьку в селі дали 2 кролів малих. На суп дітям. Ну, батько приніс в квартиру, збудував їм будиночок на балконі і вони в нас жили:)
Так, був специфічний запах, прибирали постійно, але живі- здорові бігали по квартирі.

кролі... бігали по квартирі.

паслися? 🤔

Та ні) , звичайні ручні тваринки були. Хлопчик і дівчинка.

Слабак))

Я в дитинстві ту свиню допомагав тримати поки її кололи, а потім допомагав смалити і розроблювати тушу. Було навіть цікаво роглядати структуру тіла, органи, що і як оброблюють.

Так, запахи місцями в процесі специфічні, особливо кишки повні напів-перетравлених решток смердять, але то таке.

А потім всі їли свіжину. Специфічні часи були.

P.S. На одному з попередніх проектів був цікавий збіг, я раніше в селі приймав участь в забої тварин, а інший архітектор до ІТ працював на скотобійні.

Специфічні часи були.

Чому були?)))
Я цю процедуру проходив як у 90-ті роки 10-15 річним хлопчаком (у діда різали), так і ось відносно нещодавно у 2023 (але, на жаль, уже без діда, у друзів у селі, запросили на вихідних).
А селяни досі це масово практикують.

Це якщо відкинути етику, що ще недавно свинка бігала і хрюкала в сараї і сам процес її вбивства.

Так і стають веганами)))

м’ясні продукти з дідової свині в дитинстві не їв майже

Ох, це може у вас внутрішній мусульманин говорить. Чи єврей.
Хз, а мені було дуже смачно, підсмажити свіжини, а потім ще кров’янку робили, ммм. Але так, звісно, це все не по канонах. Останнє — це взагалі страшна їжа для них, бо «жодна душа з синів Ізраїля не повинна їсти кров».

Так і стають веганами)))

Ні, веганом я не став і, якщо чесно, сам багато разів забивав домашню птицю. Але одна справа за секунду відрубати голову курці, а інша півгодини вовтузитися з ножем, щоб попасти в серце свині, яка в цей час кричить від болю. Не знаю ким треба бути, щоб не відчути хоча б найменшого жалю до тварини. Я все таки за гуманну і швидку смерть для них, страждання при цьому це не ок.

Є таке, найбільша проблема в цьому всьому процесі це гуманне вбивство тварини.
У нас в селі практикувалося запросити дядька який це вмів і одним чітким ударом вбивав свиню, поки інші тримали, все досить швидко.
За це йому пару кг м’яса відвалювали.

Чув, що зараз є апарати для оглушенні свині струмом, тварина втрачає свідомість, після чого її заколюють, все відносно гуманно без зайвого стресу.
Але особисто це не практикував, хз як воно на практиці.

У нас в селі практикувалося запросити дядька який це вмів і одним чітким ударом вбивав свиню, поки інші тримали, все досить швидко.
За це йому пару кг м’яса відвалювали.

Точно таке ж було, тільки дядяки у моєму селі схоже були рукожопи ще ті.

Чув, що зараз є апарати для оглушенні свині струмом, тварина втрачає свідомість, після чого її заколюють, все відносно гуманно без зайвого стресу.

Та були і у той час звичайно, просто звичайному селянину ті страждання свині до одного місця. Тим більше ніхто не буде тратити гроші на ту якусь додаткову приблуду і той дядько обідиться.

Мені дуже подобається, що зараз в масовій фермерській культурі зʼявилися такі постаті як наприклад Вовка Брус з ютубу, які пропагують іноваційні методи ведення сільського господарства з використанням сучасних технологій. А то в Україні багато індивідуальних госмодарств застрагли ще в минулому і цілком зрозуміло, що вони програють конкуренцію всім кому тільки можна.

Сам не видел, но слышал что у прабабки в селе свинью перед забоем не кормили пару дней, а после выпускали есть во двор и в это время стреляли холостым из ружья в ухо чтобы оглушить.

Ще є спосіб застосувати насос великої потужності, який може викачати кров за секунду. Просто вколюють голку у якусь артерію правильно і вмикають, і через секунду все тіло знекровлене.
Але то здається роблять по відношенню до корів, а не до свиней. Але я не спец, можу й помилятися.

півгодини вовтузитися з ножем, щоб попасти в серце свині

Тоді у мене погані новини про вашого «тім ліда» проекту різання свині (хто там був у вас головним — ваш батько чи дід чи родич чи знайомий). ЯКщо вміти правильно це зробити (так, треба певна практика), то воно за секунду робилося, я бачив як це робляться профі з багаторічним стадем — там свиня не встигала навіть сообразити, що сталося.

ким треба бути, щоб не відчути хоча б найменшого жалю

Все це правильно, але якщо то робити на щоденній основі, то воно атрофується. Сприймаєш це як рутину, просто процес видобування їжі, ідентично до того, як, приміром, зірвав яблуко чи полуницю.
Ясне діло, що якщо це робити лише пару разів в житті, то воно навіває такими думками. Це і я такий самий. Тому нам, айтівця, простіше купити того м’яса у магазині, ніж отак морочитися.

Життя в квартирі і в селі/ приватному секторі — це, як кажуть, в Одесі, 2 великих різниці) Тому, головне , щоб не нашкодити. Да і за рахунок свіжого повітря ітд- апетит у всіх там, наче не їв/їла тиждень.

за рахунок свіжого повітря

Уточнення яке для мене спрацьовує — за рахунок фізичної праці коли дуже сильно втомлюєшся фізично — після того і їси все підряд (і все жирне гарно йде) і спиш як слон. Просто свіже повітря — на мене так не діє як фізична втома.

Я взагалі до топику про хату в селі не знала, що так багато форумчан живе в селі, приватному будинку ітд.Це щось нове тут почитати, бо я застала тут часи, коли купували квартири, їхали в США хвилею,у Польщу ітд. А зараз: вулики, каміни ітд:)

їхали в США хвилею

На хвилі їжо-топіку: декілька разів на (після)мітингах від штато-американців чув щось типу — ви не розумієте наскільки тут їжа смачна (тобто у нас і взагалі в Європі). Коли запитував — і у чому різниця? відповідь була — у неї є смак.

Як одна з причин- відсутність вдома бажання щось спробувати самостійно приготувати( багато на ютубі є кулінарних відео ітд), чи вийти за межі зони базового комфорту. Не думаю, що в США є дефіцит продуктів. Купа мігрантів там , кожен має національну кухню і підтримує її. Умовно, замість кока- коли можна обрати сік, узвар, компот ітд.

Не думаю, що в США є дефіцит продуктів

трохи інше — мова не про дефіцит чи вміння готувати, зустрічав неодноразово думки щось типу — які ті продукти чи інгредієнти самі по собі — що в EU завдяки більш строгому регулюванню в цілому використовуються продукти які відрізняються в кращу сторону від таких самих штатовських

Тут має бути виход пана Vic)
Не була в США ще, може, колись. Або ніколи.

Древнє-єгиптські продукти як база для порівняння між USA та EU?)

Боже упасі, тільки склад продуктів і відповідальність їх всім нормам в США і Європі за останні роки.
За Єгипет, думаю, не треба, ракурс історії і хронологія вже всіма прочитани).Це як 25й кадр. Не цікавився/ не цікавилася — а от тепер будеш знати. Будь ласка.

мовча з нею погоджувався, казав

🙄

Я не знаю,як пояснити, але коли чоловіки просто не лізуть в справи , коли жінка вирішила щось:).Це звичайні справи в більшості родин.

Чим би не харчувались, але було б круто, якби айтішники підняли отаке (запрограмували, щоб їсти щось їстівне):
res.cloudinary.com/...​/npvntrbspflfcgqnid6t.png
Тут все спілкування chatgpt.com/...​84-8008-805f-a07cdf58dc50
типу як тех.завдання для тих кому не байдуже майбутньє економіки. (та стан власного шлунку)

запрограмували, щоб їсти щось їстівне

Розглянемо на споживанні (їсти) чого-небудь більш близького до айті — програмісти як «ресурс типу обладнання», софт як «щось їстівне» для його користувачів:
— BV~100%, тобто свіжеспечений програміст також відомий як джуніор молодший сучасний — вигідно через швидкість, галеропотогонку, ціна завищено занижена, для економіки — ризик перегріву економіки, інфляція програмістів, etc.
— BV~0%, тобто вже проамортизований програміст, також відомий як сіньйор старий несучасний — навантажують програмуванням щоб не простоював, цінність у декого викликає питання, для економіки — застій, кризи у підходах, etc.

І взагалі ціна софта (незалежно від його функціоналу та потреби) пропорційно work lifespan програміста, нп з BV=20% та BV=80% має суттєво відрізнятися — щоб не було перегріву економіки, криз перевиробництва, різних овер-і-недо прайзів, та інших сайд-ефектів програмування недо-чи-пере амортизованими айті ресурсами.

:)

Я про найманих працівників і про їх проблеми у трудових відносинах мову не вів.
Лише про індікатор балансової вартості обладнання.
Кажу що добре було б мати такий індікатор.
Вивести обізнанність покупців на новий рівень. Надати їм більше інформації про їх торгові сдєлкі. Більше інформації — кращі домовленості. Менше хитрощів.

з ШІ-підходами таксамо може розглядати «індикатор балансової вартості» програмістів, «обізнаність покупців» софта з виходом «на новий рівень» щодо обізнаності амортизації human programiens на яких той софт вироблений, etc.
«Більше інформації» про механізми ШІ-«сдєлки» — «кращі домовленості, менше хитрощів»)

Чому ньєт? — «тут» ШІ подобається, «а тут» ньєт. В їжо-топіку напевно треба вже про ШІ-гурманство обговорення підіймати)

«Покупець повинен знати, на якому обладнанні виготовлений товар»...

серйозно?
поставте вдома великий екран... і перемикайте стріми з корівника на свинарник 🙂

Та яка різниця — скільки там дошок чи який дизайн? Головне — чи балансова вартість того свинарника дорівнює 0? Розумієш, якщо так, то ціна повинна не враховувати амортизацію тобто ставати меншою. Бо собівартість стає меншою, коли свинарник замортизованим стає повністю. Покупці амортизують свинарник доки не замортизують повністю. І ось у цей самий момент починається магія капіталізму — ніхто чомусь ціни не знижує. А робити так не можна, бо це призводить до криз перевиробництва. Треба або ціни знижувать, або обладнання замінять на нове. Інакше покупці переплачують на неіснуючу амортизацію. Тоді ці гроші вкладають у акціїї Нвідіа. Робять пухирчики та інші економічні негаразди.
Покупці не хотять переплачувати, але хто ж їх проінформує за балансову вартість обладнання?
Втім, моя пропозиція найм’якіша: у кого багато BV=0 хай добровільний внесок у благодійний фонд для бідних, безробітних і інших соціально незахищених вносять якісь суми. Це буде етичний капіталізм. Концепція така.
А ти кажеш — телевізор.

Із інновацій — відкриваю холодильник, перераховую ChatGPT список продуктів і він накидає що можна з цього сварнанити.

мабуть в недалекому майбутньому атб+доставка знатимуть, що ти узяв з холодильника... щоб оперативно поповнити запас )

Цілком можливо
Автоматизовано слідкувати за потоком хавчика вдома дуже складна задача. А так шкіряні раби культури споживання самі усе викладатимуть :-)
Буде ще безкоштовна підписка на ChatGPT від АТБ :-) І розумних холодильників не треба

Автоматизовано слідкувати за потоком хавчика вдома дуже складна задача.

чому? 🤔
відкрив холодильник... узяв ковбасу... притулив штрих-код до датчика... і все...........

1. Ти усю ковбасу зазвичай за раз не їси. Чи тобі вбивати ще скільки відрізав?
2. Далеко не усі товари із штрих кодом. Особливо те що потребує лежати в холодильнику (адже там більшість скоропорту що ваговий)
3. Штрих коди доречі ніхєра не однозначний ідентифікатор товару. Кажу як чел який був архітектором у рітейлі 8 років Це головняк ще той.
4. Далеко не усі продукти харчування лежать у холодильнику

А так через розумний асистент на кухні можна +/- прогнозувати та слідкувати за поповненням продуктів

кількість можливих багів можна продовжувати до 1,2,... 8, ... ∞

Що робити якщо холодильник порожній?

Зараз уже є холодильники з вбудованими AI-powered фічами, які можуть самі це робити за вас — при досягненні точки ре-ордера (конфігуриться) згенерувати замовлення онлайн на основі ваших харчових паттернів. До чого техніка дійшла.

Це така мегафішка, налаштуванням якою навряд чи хтось реально буде заморачуватись.

Навіть без AI в Штатах ще 25 років тому були такі. Маю одну прикольну історію про це.

1) одна справа — «спробувати щось новеньке, смачненьке»... тут можливості... кухонь народів світу... безмежні...
................................
2) якщо задача формулюється інакше — " упорядкувати свій раціон«, «навести лад зі здоров’ям» і т.п. ....

треба зрозуміти, що є... різні рівні абстракції... якось так... 🤔

— є готові страви (наприклад, борщ, хліб...)
— є сировина (помідор, гречка, філе оселедця...)
— є группування (злакові, бобові, риба, овочі...)
— є білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінерали
— є амінокислоти, з яких складаються білки,
омега-3,6,9 жирні кислоти
прості і складні вуглеводи...
— ну і т.д. аж до таблиці Мєндєлєєва 🙂
................................
питання в тому, як глибоко вам хочеться копати? 🤔

тобто люди або довіряють складати свій раціон комусь іншому.... або... не довіряють 🤔

як глибоко вам хочеться копати?

have you ever had a dream Neo ... and I will show you how deep the rabbit hole goes © Morpheus

як людина, що пройшла шлях від наївної самовпевненості, до деякого розуміння щодо функціонування тіла і наявних інструментів впливу та вивчення відгуку на зміни і виміру його параметрів можу сказати — питання не в глибині, вона неосяжна, питання в оптимальності вкладення/результату

щоб був результат і при цьому режим був довготривалий потрібні роки і ніякі хаки і інша маячня тут не зробить геть нічого
треба інвестувати свій час в підручники, потім статті і професійні книжки
і підходити до всього як до свого, унікального проекту
і акумулювати кількісні дані щодо своїх параметрів
і розуміти звязки між різними показниками
і нажаль зараз ще й вміти фільтрувати «science supported sales» яким засрано і поле наукових публікацій і як слідство чатгпт і інші іграшки

це все натурально ніяк не вкласти в менше ніж фактично повноцінна друга освіта, причому без програми створеної кимось ззовні, а тільки інкрементальний пошук і поглиблення своїх знань і вмінь, тобто воно безальтернативно буде спиратися на вже отриману першу освіту типу СТЕМ, з сильною базою знань про фізичний світ

інакше буде або «намагаюся слідкувати і їсти здорово» (що майже ніколи не має сенсу без кількісного відслідковування перформансу) або «та це неможливо» (як самоіндульгенція, що не хочеться цього робити — це цілком ок підхід, люди самі собі обирають свої пріоритети)

Люблю м"ясо запікати в духовці.

Середземноморський раціон. Багато овочів, фруктів, не жирне м’ясо, морепродукти, крупи, кисломолочна продукція, зелень, але іноді піцца і пиво :) І звичайно, jamon iberico o reserva.

Есть программы доставки готовой еды курьером 4-5 раз в день, рацион индивидульно подбирают по пожеланиям и параметрам организма ( спортик, жиробас, дистрофик и тд) с консультацией диетолога и гастроэнтеролога

Сидів на цій херні двічі (в 2020 та 2022) по пів року кожного разу. Достатньо місяць-два, щоб абсолютно зненавидіти ці раціони, бо завжди буде день чогось смачненького та ситненького і день якоїсь вонючої риби з гречкою, помийного супу чи прілого буряка. Для людей, які «їдять» очима та носом, буде так собі задоволення. Та і по грошам (в середньому 23-25к в місяць) виходить не дешевше ніж просто їсти в кафе та ресторанах. Але бомжі, яким я кожного тижня приносив 2 набитих пакета цими раціонами, обжералися в екстазі.

З плюсів, напевно, те, що раціони реально продумані та дисциплінують прийом їжі по графіку. Також, якщо не підїдати на стороні, то такі раціони реально позитивно впливають на зміну ваги тіла та самопочуття.

Але бомжі, яким я кожного тижня приносив 2 набитих пакета цими раціонами, обжералися в екстазі.

На безриб’ї і рак — риба

У Львові теж мав поганий досвід, але потім обрав іншого виробника і я вже 9 місяців користуюсь їхніми послугами без перерви)
Це ж просто прекрасно — зранку під дверима вже є пакет з 5-тьма стравами на день і списком з порахованими калоріями, білками і т.д. Беру трошки менше, ніж моя денна норма калорій, щоб мати змогу щось під’їсти — фрукти, кава, горішки, що-небудь інше. Я тепер взагалі ніколи не хотів би готувати після такої доставки :)
Постійно курка/індичка, яловичина, регулярно лосось, креветки у тій доставці. Овочів багато, супів практично не буває, фруктове щось завжди є. Я б собі так варіативно і різноманітно ніколи не готував би. І ще я переїдаю в ресторанах чи коли сам собі готую, тут нарешті баланс, ні про що не паришся.
На неділю не замовляю доставку, щоб нарешті поїсти ту кляту піцу, роли чи якісь підсилювачі смаку))) Ну і так, ~700 грн на день такої їжі — це явно не дорого, як дві страви у ресторанчику, я ними не наїмся на весь день.

Сніданок: яйко з сосисками
Обідня перерва: не їм, використовую час для гри в God of War
Вечеря: канапки

Підтримали 8 гастроентерологів)

Все что требует для готовки стеклянную полусферу, солёную соль, немного розмарина и душицы, бланширование и томление, коренья, соусы и конечно оригиналы кулинарных книг XVIII века.

«проаналізуй, шо вони тут їдять, і дай рекомендації (лаконічно)»

res.cloudinary.com/...​/fsqlndjva48hgj4dff4w.jpg

До речі були стартапи, які пропонували їжу по підписці. Щоправда трохи оверпрайс і воно не збалансовано по білкам, жирам, вуглеводам. Дорожче ніж харчування в бістро. Не знаю як зараз.

Я таке юзав в Польщі.
Ніби і зручно, але таки простіше собі посмажити кусок м’яса ніж їсти розігріту їду.

Багато вільного часу маєш під час робочого дня?

Покупаешь уже замаринованное мясо, кидаешь в аэрогриль. Вот примерно и весь труд. А если брать маринованное, которое фасованное а не на развес, то там хоть на неделю вперёд можно взять. В аэрогриль ещё можно специальные бумажные подкладки класть, так даже мыть ничего не нужно будет.

Для того щоб нормально харчуватися потрібно не лінуватися і самому готувати. Супи, борщі, каші, стейки, морепродукти, фрукти, овочі. Складові більш менш однієї ціни.

Або не жаднічать і в хороших закладах їсти. Особливо коли з офісу на ленч.

Пардон май франч, про яку каїрську шаверму йде мова?)

Да ладно є місця і давно де хорошо готують і добра атмосфера і усе інше, не гірше, а то і краще ніж за кордоном. Одна із 5 живих українських галузей економіки. Зараз вже сильно менше, бо горе в країні. В усіх великих містах, є нормальні заклади.
BTW По бізнесу і т.д. на цих місцях треба знатись і мати улюблені. Коли жінку зводити кудись, а колі і бізнес партнерів, клієнтів тощо.

де хорошо готують, добра атмосфера і усе інше

що у нас і сам знаю, — а більш цікавило про єгипетську кухню, навіть якщо то буде староєгипетська дієта фараонів)

Дієта фараонів — це здебільшого перловка під пиво, з річковою рибою, та фініки і іші якісь фрукти.
Між іншим перловка — діло хороше, в ячміні фіто білок. Та щоб смачніше краще кидати в супи.
Так само перловка головна страва легіонера під час походу. В лагері вони самі пекли хліб пшеничний, який самі і вбирали на полях. На випікти собі хліб кожний легіонер мав один день на тиждень — вихідний.

ні-ні, на каше-перловках вже якось самі там з фараонами сидіть, треба щось більш аутентичне щоб зацікавити)

Ну так ви про аутентичне. А цивілізації і держави із дісциплінарним суспільством, це прямий наслідок неолітичної революції — тобто сільского господарства і виробництва головного ресурсу для виживання, їжі. До цього її видобували — охотою і збиральництвом, що мало багатократно нижчу ефективність.
Якщо вам подавай «аутентичних» вікінгів в байкерских костюмах і гру тронів — то вам в сучасний заклад із стилізацією, цивілізації економіки нафти з великим запасом по їжі і усьому особливо у золотого мільярда.
На тусовках історичних клубів — готують їжу за знайдентми історичними рецептами, це здебільшого супи, дуже прості по нашим міркам, майже без спецій які родом з Індії та Мексики.
А цукру та крохмалю із маргарином, пшеничною мукою та соєю і бройлерною курятиною та в’яловичиною чи свининою із анаболічними стероїдами в м’ясі, замаскованого під різні хитрі явства, типу піци, там нема.
Був екперемент «Один в минулому», один росіянин прожив в «середніх віках» десь рік. По закінчені йому дали апельсин, бо він спитав — що скучив за фруктами. Взяв і каже — він тхне хлоркою.

прямий наслідок неолітичної революції

що кораблі бороздять неосяжні космічні простори — то ясно, але конкретика аутентичної дієти фараонів залишається досі не розкритою)

В сенснсі ? Описана же — в основі ячмінь, перловка. Друге — просо, трете фініки. Базис давно єгипетської цивілізації.
А основа вашої сучасної дієти, де би ви її не купляли в супермаркеті, фастфуді там і тому подібне : кукурудза, пшениця, картопля, томати, ячмінь, жито, соя, цукровий буряк, соняшник тощо. Ви їсте набагато краще ніж більшість людей в історії людства, власне тому людей на планеті вже 8 мільярдів.
Ще в 1900 році з 1000 народжених дітей виживало усього 200. Так це прямі наслідки економіки нафти. Розвиток науково технічного прогресу і спеціальність — ІТ спеціаліста теж. Бо сучасне сільське господарство і супутні методи із : тракторами, комбайнами, літаками та пестицидами, вантажними автомобілями, мінеральними добривами, зерносховищами, холодильниками і т.д. дають вам фізичну можливість більшу частину дня розробляти програмне забезпечення, для якихось потреб народного господарства (бізнес). А так ще в 90-ті народ саджав картоплю на городі і махав сапачкою, це було масове явище. І зовсім не задля агро фітнесу на дачі, так виживали. В цей час експертизи УРСР втрачались, і взагалі на економіку продуктів високої переробки ми забили. Давній Єгипет між іншим мав перерив деградаційний у цивілізації — 300 років, в цей час нема письменності навіть, її не знаходять. Це прийшлось на період зміни клімату і катастрофічних неврожаїв. В Біблії це зафіксовано навіть в історії про Мойсея.

Якось відійшли від перлової

базис

дієти фараонів пірамід до

ви їсте набагато краще ...

Тоді додамо і тому

сучасна людина працює більше ніж будь-коли за усю історію людства

?)

сучасна людина працює більше ніж будь-коли за усю історію людства

Бо конкуренція за ресурси, війна її крайня форма.Між іншим до виникнення цивілізацій, війн в сучасному розумінні не було. Війна головний двигун прогресу цивілізації, вона її повністю змінює.
Ті же дрони — як сучасний аналог залізної зрброї проти бронзової, або вогнепальної проти холодної.

Десь хтось завжди підозрював що щось не так з конкуренцією часів Хатшепсут... І взагалі скільки вихідних мали та наскільки довгі були відпустки робочого класу будівників пірамід?

Сучасну людину перегодовують, за що вона ще й переплачує. Через перевиробництво — цю соляну кислоту для економіки, що потроху розчиняє все і всіх. Робоче обладнання балансова вартість якого 0 перевиготовляє для капіталіста, той отримує нечесний надпрофіт з покупців, який ніяк їм не відшкодовує. Кризи перевиробництва на такому шляху неминучі.
Переплати (за купівлю перевиробленого) звісно ж нівелюють будь яку зарплатню.
Як це лікувати? Податок на перевироблене (але тільки на перевироблене) — як у Норвегії. І капіталізм повернеться до людей обличчям.

Пане yvs2014, це значить, що тема з фараонами буде закрита?

здається таким легким? треба запитати про дієту якщо не Клеопатри то хочби Хатшепсут)

Та ні, наче просто на уроках Ші-сторії.

Ну або подивитись щось по типу www.youtube.com/watch?v=plsJTL__CO0
Насправді і дійсно цікаве діло, бо жратва основа будь якої цивілізації.
З великою долею вірогідності, Клеопатра як високопоставлена емігрантка в Римі їла такі делікатеси як — безплідна матка свині, також голови папуг, ембріони дельфінів, ноги фламінго, павичи, мозок верблюда, ласки і тому подібне. А також навмисно вирощені гризуни — соні, що схожі на мишей.
Устриці, равлики, оливи, жаб’ячі лапки і т.д. це швидше сучасні стереотипи створенні сучасною культурою. Таке їли простолюдини, для яких м’ясо як таке було делікатесом. З тих часів воно проникло в сучасну європейську і зокрема французьку «високу кухню». Полювання — і відповідно м’ясо оленів, кабанів і т.д. це було дозволено тільки вищім аристократам і то по святах.
Щодо військових там усе простіше, але працювало www.youtube.com/watch?v=bqyelIKwLAE

Клеопатра ... їла

А Хатшепсут на перловці сиділа у тих хісторі?)

Та чи не натякаєте на зв’язок між дієтами та як виглядали в сучасних стереоуявах?

Таке їли простолюдини, для яких м’ясо як таке було делікатесом

щороку Ніл розливався на городи?
нормальна риба там була?
ну там... осетрові... бичкі в томаті... карасі на крайній випадок ...
запасати рибу можна було на цілий рік?

капуста квашена? Інші овочі?

Крім фініків більше фруктів, горіхів не було?

солдати — це не показник що всі так їдять...
Фініки — там одні калорії, це зручно в поході

ну рахуємо тіпа ціну поїсти не готуючи самому. Це сніданок, обід і вечеря. Сніданок це 500 гривень на двох, якась там каша і кава, може ще булка. Обід це три страви, перше, друге компот це гривень 900-1000 на двох, і вечеря буде десь 700, ітого маємо 2200 на двох вдень. Маємо в місяць 68200 на їжу, не рахуючи там кофейків і всякої дрібної фігні, це в нас 1400 євро в місяць. Медіана по всій айтішці це 2300 євро, ітого ми маємо, що навіть така інфантильна, не пристосована до реального життя, побутово інвалідна і надбагата каста, як айтішники, НЕ можуть собі дозволити не готувати їжу, а жерти тільки по кафешкам з доставками.

Ну 3 рази на день там не будеш їсти однозначно. Тим не менше — пряме питання, а навіщо ти працюєш ? Окрім як житло придбати та задонати ?
Разом із тим 2300 на місяць — з сучасною вартістю євро, це галіма ганьба. Джуніор в долині це — 9 тисяч євро на місяць. Мід має 210 тияч баксів в бейсі до податків (там від нашого правда інщі тайтли і сініор це менеджер, що у нас лід називають). Комради з аутсорс бізнес моделлю треба зав’язувати, це проміжковий етап на розвитку, який був необхідним. І так це модель колоніальних відносин, з іншого боку у іноземців можна багато чого навчитись доброго.
Найбільша проблема України серед усіх, це ганебно низький ВВП. У Польщі майже трільйон, у нас в кращі роки не доходило до 200 мільярдів. При тому в середньому Українці працюють по статистиці значно більше, тобто мають значно менше вільного часу.
З таким світобаченням і граничними переконами гомо-советікус, ми далі будемо вимирати.

така інфантильна... побутово інвалідна каста як айтішники

взагалі кажучи найточніші твердження зазвичай вимальовуються з власних можливостей та досвіду (хоча це і не дискЦе з кнопкою старт))

І це ще українські ціни взяли в розрахунок)

ну так, в Німеччині тій же, зарплата в 2300 серед німців це не рідкість, і чим вони харчуються, взагалі невідомо. Бо заплатив за хату, заплатив за кредити, заправив машину і всьо 400 євро до наступної зарплати треба розтягнути.

Ну так стереотипна німецька економність стала частиною менталітету не від хорошого життя:)

Це сніданок, обід і вечеря. Сніданок це 500 гривень на двох, якась там каша і кава, може ще булка. Обід це три страви, перше, друге компот це гривень 900-1000 на двох, і вечеря буде десь 700,

Мягко говоря, зачем столько жрать. Наши физически работающие предки обходились одним борщиком, а для сидячей работы три блюда в обед и плотный ужин is over.

фігні, це в нас 1400 євро в місяць. Медіана по всій айтішці це 2300 євро,

С другой стороны, делал сегодня заказ на доставку и внезапно обнаружил, что неполный литр томатного сока стоит 100 гривен или 2 евро с мелочью и столько же стоит 400-граммовая баночка кабачковой икры. Как дитя советской торговли, я мягко говоря охренел. И где эти ваши 2300 евро с такими раскладами?

Мягко говоря, зачем столько жрать.

Скока жрать, це базовий мінімум для нормального функціонування організму на 2700-3000 калорій з усіма необхідними вітамінами і мікроелементами. Для важкої фізичної праці 3500-4000 щоб роботяга не загнувся через 1.5 місяці роботи, 4500 це вже бойовий армійський добовий сухпай, це вже для надважкої фізичної праці, коли ти на собі таскаєш 40 кіло гімна різного і стресу.

предки обходились одним борщиком

Ага тільки у предків порція борщика складала майже літрушечку, в якій плавало м’яско, був жирок, і купа овочів, ще й сметана зверху, галушки, чи щось інше, а борщик з кафешки, це півлітри крашеної водички з декількома картоплинами, в якій з м’яса максимум плавали хребти з супнабора, навіть в дорогих закладах.

Які ще 2700??? Це щоб в 30 бути 100+, а в 40 150?

Які ще 2700???

це для айтішника, який так активно клацає мишею, що в нього той палець накачався у товщину ляжки

Це щоб в 30 бути 100+, а в 40 150?

Для цього треба 1 — 2 рази в тиждень піднімати дупцю, і іти хоча б на вулицю вийти, он вийди в двір листя поприбирай і не будеш жиробасом. І ти так написав 100+, ніби це прям якась величезна цифра, а не трохи више норми. Нормальний чоловік середнього росту 178-185 зазвичай важить 80-90 кілограмів, на 100 в тебе навіть, ще кубики з пресу не щезнуть.

це базовий мінімум для нормального функціонування організму на 2700-3000 калорій

це завищено десь вдвічі...
хоча залежить від ваги людини, пори року і т.д

Я чула, що для звичайної людини від 1500-2000 калорій норм, а якщо займається фіз активностями — 2500. Напевно, ці цифри якось мають регулюватися, в залежності від того, який чекап організму, яка робота, які цілі( схуднення або добор ваги) ітд.

Якщо рахувати ще і калорії, то від їжі насолодження ще тим буде. Певно що від того як і чим займається людина залежить наскільки все то спалюється організмом. Нп коли в селі напахатися то і трохи сала з хлібом з задоволенням їсться, а в місті його не хочеться від слова зовсім, і думаєш як то все я їв з задоволенням, краще піцу піду візьму)

Ну, коли є мета схуднення,то має бути дефіцит калорій. Коли все ок, то, не переїдати просто). Я активно рухаюся протягом дня і ввечері намагаюся хвилин 20 бігати ( це саме , щоб трохи кортизол нормалізувати).Зараз щодня відключення вдома- поки не зрозуміло, як все це фіксити,скоріш, вранці буду бігати, подивимося.
У Вроцлаві було безпечно ввечері, у Варшаві- поки більш страшно, бо місцевість незнайома, а у Лодзі вже була в поліції)

Ви там виздоровлюйте.
Щодо бігу є лайфхак — бігова доріжка, якщо є можливість абонемента в зал. Там масса переваг перед вулицею, один не долік — повітря приміщення. Відповідно в залі — в принципі кращі усі умови для тренувань, та можна прийняти душ після них.

Дякую, абонемент в зал — не варіант, бо мотивації немає взагалі. Просто за рахунок бігу зменшується кортизол і нормалізується сон. Це для багатьох так працює, коли нервуєш ітд.
Я зараз просто гуляю більш, теж ,як опція ок. Ну, ще пожартували в поліції Лодзя, що, можу навколо комісаріата бігати( це в центрі міста, неподалік, де квартира компанії), бо безпечно.

нашо скидати калорії, а якщо завтра зима? 🤔
можна скинути температуру в хаті 🙂

Є ж медичні показники, де люди мають схуднути і там прям рахують всі ці калорії.
Згадай ,яка кількість людей після свят в тренажерному залі. Всі хочуть схуднути після олів’є,курки ітд..:) Або перед літом.
А без дефіциту калорій це неможливо.

1) мені чомусь здається — якщо в хаті +15, а не +25..
калорій спалюється більше? 🤔

2) чим нижча температура... в розумних межах... тим у повітрі більше розчинено кисню... краще сон 😴

Ну,в мене вікна і взимку на провітрювання. Але у Польщі зима м’яка, не те, що вдома.

Якщо рахувати ще і калорії, то від їжі насолодження ще тим буде.

Це твердження ні на чому не базується.

Мені то базувати і не треба бо це свій суб’єктивний погляд — їм коли того хочеться без калорійних підрахунків, і взагалі без всяких підрахунків. Якщо хтось заміщує насолоду від смачної їжи насолоджуванням калоро-підрахунками — немаю нічого проти — то не моя база, базуйте її для себе без мого асистанс)

Я сам дуже великий любитель попоїсти, але коли починаєш споживати просто менше того, що ти зазвичай їси, то і від меншої кількості спожитого з часом отримуєш майже таке ж задоволення, при цьому вписуючись у дефіцит калорій для схуднення.

1500-2000

Стільки видавалось в’язням німецьких концтаборів, а ти кажеш норма.

Я стільки їм, і це не мало.Тобто, не тільки хліб і воду. Але треба подивитися, можливо, і більше зараз за норму вважають калорій.

Ось, що пише чат джпт.
Врахування способу життя:

Сидячий спосіб життя (менше 5000 кроків/день): Жінки — близько 1600 ккал, чоловіки — близько 1800 ккал.

Низька активність (5000–8000 кроків/день): Жінки — близько 1800 ккал, чоловіки — близько 2200 ккал.

Помірна активність (30–60 хв тренувань/день): Жінки — близько 1900 ккал, чоловіки — 2500 ккал.

Висока активність (годину або більше тренувань/день): Жінки — 2000–2500 ккал, чоловіки — 2500–3000 ккал.

А активність мозку врахована?

1500-2000, це не норма, це дуже мало

Так, це нормальні показники.Я думаю, що вони не з неба з’явилися.Можливо, ще питання в порціях. Але скоріше це вже треба питати фахівців.

ця активність в тотальному заліку дуже мала, тобто мозок палить енергію в фоні дуже помітно (20% у нашого виду від добового бюджету), але то в усіх так, а над цим інтенсивне думання створює малопомітну дельту

доповню краями %)

важка праця
лісоруби 6000, сталеплавильники в 20му сторіччі 4500-5000

екстремальні розваги
ультрамарафонери до 8000
піші експлорери полюсів, альпіністи до 6000
(вони таки втрачають вагу і при цьому ще й готовлять тіло і використовують трюки, схоже це наш ліміт на перетворення енергії)

нижня норма, границя втрати ваги (стартуючи з нормальної)
чоловікі 1700
жінки 1300

нижня норма, границя безпечних експериментів і дієт
900 (воно вже не дуже безпечно насправді)

люфт про який схоже мало хто взагалі знає, принаймні майже ніде про це не говорять, помітив експериментально і потім знайшов ключову підказку в книжці дослідника (Burn: New Research Blows the Lid Off How We Really Burn Calories, Lose Weight, and Stay Healthy by Herman Pontzer) — ~10%, тобто ми можемо осцилювати, утримуючи вагу в коридорі того, що називають setpoint, схоже тому, що машинерія утримування гомеостазу не так то й легко перемикається, тіло «стравлює» лишню енергію деякий час в усі можливі ніші (буде продукувати наприклад більне короткоживучих клітин, більше робочих протеїнів і просто більше розсіювати енергію, добовий пульс власне рухається в діапазоні люфту), поза цим люфтом починається рух ваги вгору-вниз
частиною цього люфту ще є перемикання режиму зима-літо, про нього трохи більше відомо, але майже ніде ніхто не памятає про нього, пишучи «зі звірячою серйозністю» статті, де помічений ефект попросту розчиниться в люфті

ще нюанс — засвоюваність енергії — в залежності від носія, він може бути більше або більше витрачений бактеріями в кишках, яких там пару кіло і ротація, чи власне долетіти до людської переробки
ну і другий аспект — частина просто не засвоюється, просто залежить від типу їжі, нерафінована їжа типу міндалю і рафіновані жири ніби одна група, але 100% засвоєння міндалю досягти неможливо

імхо, у випадку альпіністів має місце дещо, що можна умовно назвати «невільництво двох механізмів зворотнього контролю»
перша така штука — допамінова система, як стимулятор корисної для конкретної комбінації генів справи протиснення в майбутнє в рамках еволіційного процесу
друга штука — складний тип поведінки, характерний вже для феноменів віщої діяльності, тобто психіки — тяга до пошуку викликів і перманентного доведення собі (і іншим здебільшого) своєї офігєнності (часто йде в кластері з недовірливістю до інших і всесвіту в цілому, заниженою емпатією і тд)

мабуть найкраща аналогія, що можу навести — амплітудне сумування хвиль, спостерігаючи хвилі досить швидко помічаєш, як деякі «багатообіцяючі» раптом втрачають енергію і бють слабо, але одна на кількадесять раптом, неочікувано може вдарити сильно, закинути себе помітно далі на берег і тп, цей ефект сумування сигналу (у випадку хвілі «сигналом» власне є енергія хвилі) завдяки чи то рідкісним комбінаціям генів, чи рецесивності деяких «в букеті», чи то т.зв. «сніпах» чи ще чогось (швидше за все багатофакторну природу має) в рідкісних випадках дає малорозповсюджений «лотерейний білет» — отримати тіло, з підсиленим сигналом отого першого або другого типу

ті, кому випали обидва демонструють легко розпізнавальний фенотип, вони не можуть жити без ризикованих занять і коли ухитряються пережити найнебезпечніші часи і сформувати неокортекс, що збільшить шанси на раціональнішу оціну ризиків (і шанси дожити до другої половини життя) поволі відходять (ну і фізіологія ж теж тисне) і дуже часто потрапляють в пастку пустоти життя і допамінова залежність заганяє їх в фізіологічну залежність (зазвичай алкоголь чи опіати, персональні історії альпіністів в цьому сенсі дають добре підтвердження)

вочевидь треба, щоб ще й непогані дані в сенсі загальної фізіології теж приїхали в «лотерею», тобто всі три фактори цієї спрощеної моделі в сумі дають прикидку, що статистично такі люди будуть в популяції мабуть становити 0.1% чи щось такого, з дуже офігєнною фізіологією 0.001 і цих буде виняткого помітно завдяки їхнім справді недосяжним для нормальних людей здобиттям

Я з вами погоджуюся.Мало,хто на це звертає увагу і розповідає про це. Так, красота гір, 8000-ки, ейфорія.Це той випадок, коли перше, що приходить на думку: організм — людина(1:0).
Колись один із альпіністів сказав, що всі тут смертники, це питання часу і той гори, що забере людину.
Розуміючи, напевно, ,що людина вже залежна від цих емоцій і психіка вже буде потребувати і дофамін ітд. Тому, альпіністи завжди повертаються.

Обіцянками про світле майбутнє, швидку перемогу в 2-3 тижні і цікавими темами на технічному форумі.

На цьому ресурсі і форумі ніхто і не мав ніяких ілюзій. Навіть ті хто обцяли 2-3 тижні, хоча там інша була позиція — не вірна системно, що отримавши по пиці буде черговий Мінск 3 через 2-3 тижні в який вони поїдуть далі собі займатись дипломатією. На ділі, як і завжди в історії — дипломати замовчали і почали говорити гармати, Ultima ratio.
Як бачите Трамп із Рубіо мали абсолютно таку саму помилку. З рештою перемовин — путін стріляв ядерними ракетами в їх сторону. А Кім Чен Ін — в бік Японії. І ніби договорились то там то там, але здвінок до Сі — з яким і є головний конфлікт і зрив усіх перемовин і ескалація. Виявляється — Маск та MAGA і Клінтон з іншого крила, право радикали — в дечому мають рацію.
Спочатку китайці приходять страчувати ващі ринки, а потім і починають вимагати зміни архітектури світу, де у рядового китайця в цьому світі гідне місце, а не постійна праця за в 100 раз менше ніж отримує американець за таку саму роботу.
Хто працює в аутстафі особливо — чудово знає як це працює.

Вангую следующий топик: «А чем айтивци какают?»

додавання фоток зробили щоб задати це питання

це щось типа як було в темах «робоче місце айтішника» і там 150 фоток котів на робочому столі і пару випєндрьожних з видом на океан

150 фоток котів на р̶о̶б̶о̶ч̶о̶м̶у̶ столі і пару випєндрьожних з видом на океан

чудова кухня з видом на оушен, кіт на столі та бокал вина у руці)

«кіт на столі»

>>В топіку, що їдять айтішніки, одразу виникає питання, що з котом сталося. Чи це саме інший Кіт?)

прихильники класичного квантомеханічного підходу скажуть — знову якось неоднозначно вийшло, і може щось додадуть про кота Шредінгера)

Саме страшне те, що я ще про Гейзенберга чула і ми теж це вчили. І я пам’ятаю, про що вони.

Ну коротше, усі теми зараз переходять на атомну зброю, така об’єктивна реальність з усіх засобів ЗМІ нам це показують.
Буття визначає свідомість, якщо за Марксом. За Гегелем навпаки — свідомість визначає буття.

Йдіть теж відпочиньте, бо субота. Якось вже з понеділка будуть Маркси, Гегеля ітд.

Дайте мені переспать, з чим чи з ким — завтра напишу
P.S. Я не провокатор, а ви не побьєтесь :)

Виходьте в реальне спілкування з жінками, трохи тоді не до історичних аспектів буде.Удачі щиро бажаю в цьому)

Ну ви хотіли Метод Містері — вам показали. А так можна звісно спілкуватись по особливості IDE, а не про жовту пресу двотисячної давнини.

Я нічого не хотіла, просто забагато якоїсь метушні від вас/ чата джпт.
Тому, написала, що треба вам відпочити.Це на користь піде до наступних сперечань з усіма. А якщо це буде без чата джпт- ну тоді це успішний успіх, я вважаю:)

Я солідарен із Анжеліною Джолі, ще з кінофільму Хакери, але з нею спілкування лише в Херсонському ТЦК.
А коли займаюсь текстом з контопською відьмою, на предмет стартаперства, протести.
І так даєш AI !

І подорослішати треба на вчора)

Ех cтану дідом і як в тій турецький казці буду лаятись із бабкою на предмет, коли що поїсти то — колобка. Що між іншим в перекладі з тюркської мови (турецька,татарська,азербайджанська тощо які походять з неї) означає — шарик лайна :)
www.instagram.com/reels/DKWGhkkSdF3

коли що поїсти то — колобка. Що між іншим в перекладі

випадково не «перловка» древнє-єгипетською?)

солідарен із Анжеліною Джолі

а з ким більш солідарен як ріал древнє-єгиптолог — з Клеопатрою чи з Анджеліною Джолі? (навсяквипадок — питання в ракурсі дієт)

З темою сирів, котів, і часу, — чомусь згадався саме Альф)
youtube.com/shorts/q2IRm7Z-XSg

Субота, нічого не хочеться дивитися. Пізніше якось.
Ви сьогодні,я дивлюсь, перезадовбали самого пана Vic)

то все тлєтворний вплив перлової дієти Клеопатри с Хатшепсут — все за них починається, і якшо шо — то сам пан древнє-єгиптолог підтвердить той шершеляфам, навіть якщо не спитаєте)

Я дивуюся, що тут досі ще Др.Індію не зачепили, або Персію, або Китай в діалогах:)

не підказуйте, а то за таку перловку почуємо, шо італійці всі свої піци поховають навсяквипадок ...

Епоха Альфа вже в минулому, напевно, скоро і Сімпсонів забудуть(

Будуть потім серіали з Шальфом і Шімпсонами, можна навіть Еклезіаст 1:9 про нічого нового навести, а якщо не будуть — сказати що то все кіт Шредінгера винен)

Ейнштейн з вами не погоджується)
Подивимося, головне, теперішнє не прогавити, бо майбутнє може бути, а може — ні.

Ейнштейн коли говорив про incompleteness в квантомеханіці, то відносно відсутності розуміння фізиками природи деяких квантомеханічних явищ (тобто питання більш до онтологічного розуміння чогось), але те що вони працюють і то можна розрахувати — з тим все окей. Одним словом — йому не подобався сам підхід який потім вилився у «shut up and calculate», а не щодо коректності чи некоректності власне результатів.

Я більше про підхід його мала на увазі. Але зараз не можу вже оперувати термінологією, бо вже 10+ років минуло з моменту закінчення виша. Хай буде за вами конструктив в цьому.Я не проти.

І я також з вами погоджуюсь, трохи доповнюючи деталями суперечок у фізиці які досі продовжуються навколо котів Шредінгера).

Так, бо ніколи не можна буде прямо виявити, що котик є одночасно мертвим та живим. Тому суперечки будуть постійно. Але таке життя, що поробиш.

Ще гірше, кіт то просто популярний приклад та як деякий логічний парадокс який придумав Шредінгер для ілюстрації абсурдності відповідних поглядів. А от з spooky nonlocality (передача чого завгодно через миттєву «взаємодію» entangled частинок) там швах, бо відносно чогось одного (фундаментального для фізики) існує принципово неправильне розуміння — або швидкість causality немає обмежень (якій дорівнює швидкість світла і теж тоді необмежена), — абож щось принципово нетак з сучасним (не)розумінням квантомеханіки.

Тобто то досі невіришено і невідомо чи взагалі вирішать, якщо не пожертвують одним з двох фундаментальних стовпів.

p.s. це опис з точки зору того кого досі цікавить фізика незаймаючись нею)

pps. і щоб бути ближчим до айті: ще «цікавіше-неоднозначним» виглядають спроби використання у квантових «обчисленнях» — у той час коли питання з розумінням природи відповідних явищ посуті — ще досі навіть серед фізиків нерозв’язано.

Наскільки я пам’ятаю, тут немало людей, хто за освітою фізики. З часом все забувається , в тому числі, профільні дисципліни, як хімія, генетика. Але парадокс полягає в тому, що коли треба сфокусуватися в нинішній роботі, то я пишу/ читаю/ дивлюся ютуб з цих дисциплін.Це не щодня, але дуже стабілізує, прибирає трохи емоційну складову моєї теперішньої роботи.

тут немало людей, хто за освітою фізики

гарний excuse щоб поштирхати айтішників)

стабілізує, прибирає трохи емоційну складову

так само і для мене

Я за себе скажу так.Тут у людей різні інтереси і тому це привід вилазити зі своєї бульбашки,як на мене. Ну і мені це зрозуміло і цікаво.

Голосование надо устраивать.

И чатовку с соревнованиями

И чатовку с соревнованиями

на пірамідах дискаЦе з кнопкою Старт чи Глобус)

Ну чим чим. Промисловими проектами на ардуїно, криптостартапам на мільярд чогось, і реакт проектами з курсора.

Дефекація айтішника відбувається або у вигляді теми на форумі або в коментарях до теми. Залежно від їх рангу в ієрархії сайту.

«А чем айтивци какают?»

так це ж наче айтішне прислів’я:
«мусор на входе — мусор на выходе» ?

Отакими топіками як цей наприклад

Їм шаверму, сру шаверму — все дуже просто

Тема вже була розкрита на корпоративі люксофта в 14 році

Ггг. І я там був тоді, було діло.
П.С. То не я.

хм, я сам не користуюся нижченаведеним, але якби не міг підтримувати свою «дослідницько-експериментальну дієту» і був змушений переключитися на іншу, верифіковано здорову (тому, що подібні дієти власне виростили і підтримуавали тіла італійців, які потім в великій кількості були кошені ковідом в 90-100 років, але тут вже не дієтарний фактор грав роль), на відміну від 99% дієтарних нісенітниць розповсюджуваних все 20 століття і 21 вже з подесятирьонною силою (тема іншого топіку)

Le Lannou estimates the daily diet of the Sardinian peasant in the 1930s as being 78 percent bread by weight—1200 grams of bread, 200 grams of cooked vegetables
or legumes, 30 grams of cheese, and 100 grams of pasta (1941, 288). Other commentators on the Sardinian diet confirm this dominant role of bread over at least the last 150 years (Angioni 1976, 34; Bodio 1879, 200-206; Barbiellini-Amidei and Bandinu 1976, 82-86; Cannas 1975; Chessa 1906, 279-80; Delitala 1978, 101; La Marmora 1839, 243;
Mathias 1983; Somogyi 1973). Although bread is still the most important food, its dietary significance has declined as other foods—especially meat, pasta, and cheese—have become more accessible (Counihan 1981, 178-226).

цитовано з книжки геть не про здорові дієти, тим і цінно, як незаангажований опис ()Psychology Press_The Anthropology of Food and Body-1999 by Carole Counihan

тут я би додав, що хліб, мається на увазі традиційного місцевого сільского випіку, з твердої пшениці дурум, семоліни і тп, не сконструйовані інженерно сучасні хліби (деякі цілком ок, деякі геть ні, але теж тема іншої розмови)

з цього витікає доречі два забавних слідства:
— «глобальний» — т.зв. «середземноморські дієти» не мають нічого спільного з перевіреними на практиці, власне регіонально середземноморськими дієтами довголіття (як і все з «eat more » стилем подання)
— «локальний», для цього форуму — дієта Флаймена, з якої тут посміхалися є не дуже то й далекою, треба тільки якісні її компоненти підбирати і слідкувати за можливими недоборами мікроелементів

може комусь цей хінт буде у пригоді (кому не нудно таке просте їсти і хочеться справжнього, а не маркетингового типу здоровості)

Шавуха топ по балансу м’ясо/овочі/хліб, білки/жири/вуглеводи.
Дома можна макарони в дуже багатьох виглядах готувати, карбонару і т.д.
Ну і якщо живеш в селі або в приватному будинку, то це часто гриль/барбекю, стейки, шашлик, овочі на грилі.
А як є ще й власна коптильня, то взагалі шикарно.

Я шаурму (донер) як страву особисто не дуже розумію, воно мені в принципі трохи смачно, але точно не викликає таких позитивних емоцій як у більшості людей, ось гірос — уже краще, там соус смачний. А так взагалі з фастфуду накраще для мене — бургери, вареники з мʼясом (пельмені), чебуреки, хачапурі, піца.

гриль/барбекю, стейки, шашлик, овочі на грилі.

Той гриль ще розкочегарити треба, що перетворює приготування чогось на ньому не повсякденною справою, а ритуалом, знову ж, не на кожен день.

Шаурму треба шукати де роблять краще бо в кожному місці роблять по-своєму, лише декілька місць знайшов де дійсно смачно.

Вареники і пельмені це ніфіга не фастфуд а більш ніж повноцінна страва. Ви ще хінкалі назвіть фастфудом.
Туди ж і бургери, який це нафіг фастфуд. Розкладіть вміст бургера на тарілці і у вас вийде інстаграмна картинка будь-якої дієтологині: Тут і овочі і корисне м’ясо і необхідні вуглеводи.

«Кочегариння» гриля буде довгим якщо розпалюєш із товстих дрів і треба чекати аби вони прогоріли до вугілля.
Якщо ж розпалювати вугіллям( особливо якщо стартером типу як тут: youtu.be/...​h4ITM?si=jJIjBfwCCMtDTMtt ) або тим паче газовий гриль, то це буде навіть швидше ніж морока на кухні + ефект роботи на свіжому повітрі та запах диму в стравах.
Ну але для цього треба двір, відкрите повітря і гриль.

Вареники і пельмені це ніфіга не фастфуд а більш ніж повноцінна страва.

Якщо самі готуєте, покупні тільки якщо купити з гори ринку і те тільки якщо не тільки на упаковку дивитись, в якій більша частина ціни. Велика кількість сої комрад дуже погана ідея, особливо для чоловіків. Вареники більш не менш нормальні із сиром та картоплею, із «м’ясом» краще оминати.

«Кочегариння» гриля буде довгим якщо розпалюєш із товстих дрів і треба чекати аби вони прогоріли до вугілля.

можна придбати одразу вугілля, але в нього температура вища за дрова тому інший підхід до жарки має бути треба частіше перевертати та поливати. Ну і більше заготовити продукту.

Якщо самі готуєте, покупні тільки якщо купити з гори ринку і те тільки якщо не тільки на упаковку дивитись, в якій більша частина ціни.

У нас тут в Эстонии классные можно в некоторых местах найти, замороженные из местной сети пельменных. С уткой прикольные, курица с креветкой тоже топ. Правда, и цена там соответствует. Около 10 евро за пачку 400 грамм.

Ні, шаурма погана через соуси, жирне м’ясо — це фастфуд, а не здорова їжа

жирне м’ясо

в шаурмі курка — це жирне м’ясо?

соуси

соус це додаткові калорії, не більше

Далеко не лише курка, а соуси дають дуже багато зайвих калорій, а також ще надлишок солі.

Мусульмани не їдять свинину, то має бути курка або яловичина. Та і всі ці соуси насправді не дуже калорійні, якщо брати оригінальний рецепт. Плюс м’ясо це білок, а не швидкі вуглеводи.

Хто ж дотримується оригінальних рецептів)

надо знать, где брать шаурму, близкую к ливанской или арабской. Возле метро и в раскрученных забегаловках готовят с замороженных шишек и соусов с оптовых баз, где крысы бегают по мясному цеху. В оригинальной нет жирных соусов. Лучше берите там, где живет мусульманская диаспора, там точно не готовят со свинины и не кладут майонез

Раніше на Троєщині дуже смачна шаурма була, там прям черги були за нею.

Здорова-нездорова не так цікаво, от якби розказали хтось чи відрізняється принципово бурітто від шаверми, чи ні, — булоб цікаво. Бурітто, який у нас колись пробував, дуже схоже (якщо не враховувати кухню де готувалося).

А індуїсти за яловичину можуть влаштувати конкретний скандал.
ॐ भूर्भुवः स्वः
तत्सवितुर्वरेण्यं ।
भर्गो देवस्य धीमहि
धियो यो नः प्रचोदयात् ॥
BTW Був у нас раз один такий, колезі Чітану принесли який робив KT з туристичного прожекту.
У відповідь вони нам подарували усім по статуетці Гнеши, виявилось що — то бог покровитель усіх злодіїв та шахраїв :) Якість предачі знань була відповідна.

А індуїсти ...
ॐ भूर्भुवः स्वः
तत्सवितुर्वरेण्यं ।
भर्गो देवस्य धीमहि
धियो यो नः प्रचोदयात् ॥

«надихає нас» у останній стрічці? — яка «підступна Клеопатра» ...
Чи можна здогадатися хто таки всеж надихнув на др.Індію?)

Курка не жирна, а соусів там пів-ложки, то того ж самі соуси не є абсолютно жирними. Це вже не згадуючи, що жири також потрібні для здорового функціонування.
Тому це норм.

Ні, не норм. Звичайна порція легко вийде в 700-1000 калорій. І овочів буде мізер, зате багато жиру, цукру, борошняних виробів.

Не правда.
Аби вийшо 700-1000 калорій, шавуха має бути розміром з батон і залита олією з салом.

Правда. Але люди вірять, що споживають мало калорій — саме через такі думки, ніби шаурма — це корисна їжа (ні, звичайно)

Що не корисного в шаурмі? Окрім загальних фраз на кшталт «багато жиру, вуглеводів, цукру».

Ти ж сам усе сказав, що тут додати? Багато цукру, жиру, вуглеводів, мало овочів. Так, якщо постаратися, можна зробити щось цмовно корисне і такому форматі, але це не про шаурму, що продають в ятках.

звідки там цукор то? овочів як я розумію скільки треба спитаєш скільки положать там же ж окрім мяса і лаваша усе інше власне є овочі насипка чи як воно там

більше того там власне як подумать то жиру тоже ніц бо воно ж смажиться не на жиру а на отім великім грилі як я пригадую як взагалі вигляда шаверма тож смажиться без жиру і жиру ніц а овочі там так узагалі чи не сирі хіба ні?

тож слід рахувать овочі там якраз грубо половина а от цукру жиру якраз нема бо ніде

це звісно якщо технічно ставитися до питання ))

котчум майонез так ок можливо тобто більш ніж напевне приймається

брати без кетчума і без майонеза ))

Куча шаурмячных берут готовые замороженные шишки с мясных подпольных цехов, где санитария под большим вопросом, там же и готовят жирные соусы (майонез), иначе это все забродит через полдня в МАФе. Я жрал настоящую арабскую у локалов без этого майонезного говна, она вообще как легкий обед залетает, а после тех, что у метро, ощущения, словно кирпич проглотил на полдня

В якому ще маринаді?

Ти ж розумієш, що ти взагалі нічого не навів, жодного факту. Просто перелік загальних фраз на кшталт «Це погано, тому що погано.» Це ставить під сумнів твої знання та компетенцію.

Так, саме так я це сприймаю.

Шах і мат — шаурма визнана однією з найбільш корисних і збалансованих страв у світі!

Ким визнана? Любителями шаурми?2😂😂😂

Спеціалістами по харчуванню — дієтологами, нутриціологами. Там справді оптимальний для засвоєння організмом набір мікроелементів та пропорція білки-жири-вуглеводи.

Ні, це неправда. Там все неоптимально.

А в якій страві оптимально? Якщо продукти якісні, то у шаурмі з умовно некорисного тільки лаваш (швидкі вуглеводи) і деякі види соусу.

Деякі види, тому що наприклад класичний грецький дзадзикі — це корисна для травлення кисломолочка з йогурту. Ті, які на майонезі — то звичайно погірше.

Ну ще можна звичайно до*батися до смаженого мʼяса, воно дійсно за деякими даними шкодить травленню. Але, враховуючи, що це курка — біле мʼясо, яке на відміну від червоного за дослідженнями не викликає підвищення ймовірності деяких видів раку кишківника, то це навіть корисніше ніж більшість інший мʼясних страв, особливо стейків і інших продуктів з корови.

У шавухи калорийность легко будет около 200 ккал на 100 грамм. Так что 1000 ккал вполне может в большой получится. Другой момент что ты ей и наешься хорошо, так что не то чтобы и проблема.
Хз откуда там выше кучу сахара хотят найти. Жира в куриной тоже не сильно много.

В соусі цукор може бути. Але скільки я б не їла, і кебаб в тому числі, то, дійсно, можна на день наїстися і цих калорій буде достатньо,щоб не споживати ще їжу.

Ну даже если это соус с большим количеством сахара, типа BBQ, его нальют в лучшем случае столько, что сахара там будет как от одного банана, если не меньше.

Можливо. Для мене кебаб, шаурма — це дуже смачно і я не парюсь, скільки там калорій. Але я можу більше нічого не їсти в той день, бо дуже ситно, смачно.
Або, зазвичай, коли кудись далеко їду, то щоб не робити перекуси, їм шаурму/ кебаб. Можливо, це не є вірним рішенням, але я прям не калорійно залежна людина.

І часто ти би в селі обідав грилем? Обід більше години?

Обідав ні, а от вийти ввечері відпочити після роботи і приготувати на вечерю стейка чи овочів чи однієї з багатьох комбінацій запеченого лавашу з чимось всередиі — та запросто хоч щодня.
А на вихідних можна й обідати.

Шавуха? Я думав цю вокзальну риготню, як і біляші, з собачим м’ясом перестали їсти ще на початку 2000х

Айтунг! В треді любителі фуагри і мраморних жопок обізян

Швидше вареної картопельки і смаженого сальця.

Це у вас просто викривлене поняття про цю страву через те, що ви її сприймали через призму брудної та бомжацької атмосфери 90-х. Я чудово розумію, про що ви кажете, у мене таке було і щодо шавухи, і щодо хачапурі, біляшів, та іншої «вуличної їжі», яка була в ті часи атрибутом незаможного життя і низькосортним перекусом невибагливих соціальних прошарків суспільства. Мені теж оточення (родичі, друзі) навіювали оцю класичну українську непереносимість до чужого — «ой фу, риготня, як це можна їсти». Але повірте, це насправді може бути вишуканою їжею, при правильному приготуванні, якісних інгредієнтах, гарній подачі, приємній атмосфері. Ці страви прийшли від народів Близького Сходу, Кавказу, Середньої Азії, Єгипту, Індії, земель Османської імперії, євреїв (куди ж без них). Це їжа народів з давньою культурою, традиціями, древньою кухнею, яка увібрала в себе незліченну кількість цінного та корисного, і є значно давнішою, ніж українська чи загалом слов’янська кухня. А ви одним лаконічним дописом на ДОУ про «риготню» знецінюєте тисячі років надбань іншої культури (яка окрім того ще й значно більш давня і не менше багата, ніж українська).

Мені ніхто не навіював, що це чуже, але те що воно готувалося в кінці 90х і на початку 2000х якимись підозрілими людьми в «засраних» мафах для мене поставило жирний хрест на цій їжі.

Во-во-во! Я ж вам саме про це й кажу, що то просто викривлене сприйняття через сувору реальність. Знецінили шикарні страви тільки тому, що до їх приготування торкнулися у нашій країні засрані мафи.

Та ну за що так. Одразу кенсельнути всі кухні.
А як ви до кримськотатарської кухні відноситися, до речі?

ну так а что на вокзале когда-то были точки с звездой мишлена? да там жрачка для непривередливых проголодавшихся с ночи пассажиров. Я сам много лет крайне негативно относился к шавухе, пока не попробовал у арабов их местную и потом у локалов из Сирии, Ливана, которые готовят для своих и их шава вообще не похожа на то говно с майонезом, которое готовят азиаты в почти во всех рыгаловках возле вокзалов, базаров и метро в антисанитарии + всякие «Министерства шаурмы» это коммерческий фейк по подаче мясных рулетов

коли читаю заголовок, то складається враження, що «айтішніки» то не люди, а якийсь окремий вид)

Ну в рамках України так воно і є. Айтішники — це особлива каста по доходам. Вони мають в декілька разів вищий дохід ніж більшість людей інших офісних професій схожого віку, при цьому їхній дохід не настільки високий, щоб порівнювати їх з власниками бізнесів, підприємств чи людьми на прикоритних державних посадах. Тому так, це перетворює їх в окрему соціальну групу.

окрему соціальну групу

Це так, але не біологічний

окремий вид

Якщо вони будуть схрещуватися в межах своєї соціальної групи то стане окремим біологічним видом, через покоління.

Золота жила для Психолог Sapiens

будуть схрещуватися в межах своєї с̶о̶ц̶і̶а̶л̶ь̶н̶о̶ї̶ ШІ групи

будуть запитувати відповідну страту
— В̶а̶ш̶е̶ ̶к̶р̶е̶д̶о̶ Який у вас ШІ?)

Власне upper середній класс, може собі дозволити нормально повноцінно харчуватись. На привеликий жаль, це привілей.

Це так, свого роду привілей, бо людство поки не досягло рівня, коли 100% популяції мають доступ елементарно до якісного повноцінного харчування.
Головне, отримавши цей доступ, жирком не запливати і животики не відпускати. А то жінки розлюблять.
Хоча, читав недавно дослідження (не знаю, чи воно правдиве), що жінки еволюційно віддають перевагу чоловікам з невеличкими животиками.

Головне, отримавши цей доступ, жирком не запливати і животики не відпускати.

Доречі зустрічаються думки що вся їжа (не тільки ресторанна) в Європі явно більш смачна ніж така сама по назвах в Штатах. Як можливе пояснення згадують більш жорстку регуляцію до її складових в Європі. І далі все що з цього випливає.

Так в рамках тієї же Каліфорнії теж. Середня зарплатта в Каліфорнії $81.255 тисяч, на рік. А в IT — $144.570 тисяч на рік. В Долині тобто Санфранциско і передмістях вже 200 тисяч.
В Пало Альто, муніципалітет постановив, що люди з доходом до 210 на рік — мало забеспечені, це при тому що середня зарплата в США $67.920.
Найбагатщі люди США : Ілан Маск, Джефф Безос, Марк Цекерберг, Біл Гейтц тощо — в більшості ІТ-шники. Найвідоміший китайський бізнесмен — Джек Ма теж ІТ-шник, хоч за освітою лінгвіст виклалач та перекладач із англіської мови.
Інтернет та ІТ змінили сучасний світ, і саму сутність капіталізму, як не дивно і соціалізму.
Cьогодні ІТ-шник, це як : тракторист, водій, кваліфікований робочий, машиніст паровозу, екскаваторник і т.д. 100 років тому.

Аерогриль + мультиварка творять дива. Але можна й у ресторан сходити, чи суші з доставкою замовити

Аерогриль + мультиварка творять дива

згоден. вчора крильця аля кфс запікав у аерогрилі, сьогодні картоплю з м’ясом тушкував в мультиварці. мммм, смакота

Дружина готує, або на роботі кормлять, іноді сносно))) Був період і фастфуду, але його швидко змінив період бістро типу пузатої хати, який замінив період стейків з покупкою тефаль оптігриль, тепер от котлове забезпечення на роботі і дружина.

У самого є такий гриль, але потім зрозумів, що стейки на ньому трохи сухі виходять на відміну від сковороди. Взаглалі хз чи це канонічний спосіб чи ні, але саме стейки я люблю робити трохи в маринаді.

До речі фастфуд — це стиль харчування, а не певні ресторани. Наприклад Мак, Пузатка, шаурмичні — це все фастфуд. Так само як і домашні бутерброди, налисники, вареники-пельмені, хай і саморобні.

Шаурмичні по ідеї streetfood взагалі, а МакДональдс і ПузатаХата хоча напевно формально в одній категорії але достатньо різні (у ПузатійХаті повноцінно пообідати можна на відміну від МакДональдса).

ПХ- це взагалі плюс великий, особливо,коли треба перші страви десь перекусити, і не тільки. Немає такого у Польщі.

У Європі (в тч у Польщі) зовсім інша культура на рахунок т.з. «перших страв». У нас чомусь прийнято їсти супи — це вважається типу правильним харчуванням, хоча в тій же Німеччині багато хто живе на сухомʼятці і в вус не дує. І живуть потім на 20 років довше в середньому ніж українці.

Виглядає так, що ти за німців:)
Якщо серйозно, я просто не люблю постійно каши, картоплі ітд. Хочеться і борщика, і супчік ітд.

Ну я якраз супи люблю і сам (чи жінка, чи ми разом) готую періодично, але в основному якщо є час і натхнення на всяку азіатчину чи щось типу чаудера. Але так, повсякденною їжею я б їх для себе не назвав.

Мені подобається, коли можна сьогодні поїсти, умовно, кашу з салатом чи без, завтра- борщик, післязавтра — картоплю ітд, на вихідних щось із фастфуд.

Ось хтось написав про стейк тут і я подумала, що теж би поїла, або приготувала:)

Тобто, не щодня їсти борщ/ суп або гречку. Я в цьому сенсі мала на увазі.

А щодо Польщі, то я більш мала на увазі, що немає такої опції, що на обід десь піти, як , наприклад, в ПХ.
Я зараз з собою судочки беру, бо знайти щось в обід в центрі Варшави для мене виявилося складною задачею ( черги в закладах ітд). Ми так походили з співробітниками, то півгодини просто йде на пошук вільних місць, черги. Не варіант, короче.

А, ви про центр Варшави. Ну тут можу тільки поспівчувати)

Ну, то специфіка столиці. Всі намагаються десь офіс вліпити в центрі, але окрім того,що є витрати в годинах на пошук,щоб десь сісти і поїсти, у багатьох ще проблеми з паркінгом. Але в мене цієї проблеми не має:)

Там ще проблеми з пробками.
Минулого тижня о 9 потрібно було в центр. Поїхав на машині. Одна година замість 20 хв і парковка за квартал від місця призначення. З порушенням під, але не піймали, отже не винен. Ну нафіг так жити.
З жахом згадував ті часи, коли їздив в офіс на роботу.
А ви ж наче у Вроцлаві були, як вас в наше село занесло?

Нам всім змінили умови в контракті з ремоут на гібридну форму. Типу світова практика зараз і поступово всі переходять. Надали пару місяців на переїзд, хто хоче, але ще декілька квартир є у Варшаві, у Лодзі і під Варшавою наче ( сьогодні приїхав у Варшаву, переночував у хаті компанії, поїхав додому), або була на вибір ще компенсація на оренду від компанії ( щоб плавно пройшов переход з ремоута, але треба самим шукати на букінгу ітд).
Мені сказали, що в Варшаві всі порушують пдр, бо тоді неможливо оперативно доїхати і як результат — аварії ітд. Будьте обережні тут, бо я вже після аварії:).
Я спочатку думала у вас тут запитати щодо паркінгу, обідів у Варшаві ітд. Потім подумала, що соромно таке питати.
Тому ,перші місяці просто якесь божевілля з тим, що ці тауери, купа людей , машин. Після Вроцлава важкувато було. І тим, хто теж після Кракова ітд.

сказали, що в Варшаві всі порушують пдр

Можна поцікавитися якщо -всі-, то чому їх досі правилами називають. Напевно то розмовне перебільшення як ексюз в якихось ситуаціях. Абож з часовою міткою щось типу іноді та коли-небудь.

p.s. скетч сприйняття таймінгу як правило та інші місцеві особливості youtu.be/Z7W7q7pWygU?t=50s

Скоріш так. Багато кому не подобається, що кур’єри на скутерах створюють аварійні ситуації, або водії, котрі поспішають постійно. Я вперше в автобусі попала в аварію, бо водій загальмував різко дуже.Так, життя кур’єра врятовано, але 5 людей з травмами. Водій тоді ругався, кричав, курва, як вони його задовбали,бо щодня ті, як камікадзе. У Варшаві трафік великий дуже, це не враховуючи трамваї ітд.Як це все пофіксити- не знаю.Напевно, це проблема всіх великих місць.

Нам всім змінили умови в контракті з ремоут на гібридну форму. Типу світова практика зараз і поступово всі переходять. Надали пару місяців на переїзд, хто хоче, але ще декілька квартир є у Варшаві, у Лодзі і під Варшавою наче ( сьогодні приїхав у Варшаву, переночував у хаті компанії, поїхав додому), або була на вибір ще компенсація на оренду від компанії ( щоб плавно пройшов переход з ремоута, але треба самим шукати на букінгу ітд).

Так а мотивація до переїзду яка? Грошей більше платять, чи може ще щось, чого варто триматися за ту галеру? На мій погляд вони охуїли і це ще м’яко кажучи.
Що за аварія? допомога потрібна?
Якщо щось треба. то питайте звісно, радий буду допомогти, краще в приват, бо я повідомлення на форумі можу пропускати.
По житлу у вас як? Допомога якась з пошуком чи якимись нюансами потрібна?
А так взагалі вітаю Вас в Варшаві. Вроцлав та Краків то село. Тут вайб справжнього міста.
Я от наприклад щоб відчути цей самий вайб іноді в центр ходжу, там і гоміків пороздивлятись можно. І дівчата обмальовані наче якесь емо, чи ще щось новомодне. Як от наприкклад минулого тижня бачив жіночку років 35 з фіолетовим волосям, шкіряній куртці та армійських бутцах. До того ж в спідниці і колготках. Незабутнє видовище як на мене.Та купа всього. кожного разу щось нове і цікаве бачу. Ну і тавери ці в цетнтрі це так, такий собі шматочок Нью-Йорка. Це ж не Вроцла де одна 30- поверхівка на все місто, ту ціле бізнес-сіті органічно збудовано посеред радянських житлових будинків і закинутих будівель з позаминулого століття. Купа замків короля, знову ж таки.
Та багато чого є, цікавого і просто вражаючого.

1)Так а мотивація до переїзду яка? Грошей більше платять, чи може ще щось, чого варто триматися за ту галеру

>>>Один із клієнтів бігтех з офісом у Варшаві+ чи є можливість потім до них перейти/ чи ні- не знаю. Працюють під NDA( розробники, тестери).Але по зп, я би з задоволенням постійно шукала б їм).З моменту мого ейчар до виходу на проект- около 5 −6 місяців вийшло. Але зп вище,ніж на галерах. Це факт і нарешті я це побачила.

Ті, хто з іншими клієнтами — рев’ю зп теж провели вже.

Мені казали, що це зараз якась світова традиція, поступово від ремоут до гібридної форми переходити.

2)

Що за аварія? допомога потрібна?

Як сказали в шпіталі, що Варшава потребує жертв:) У лікарів спеціфічне почуття гумору, даже у поляків.
Все добре, допомога не потрібна, insurance спрацюв. класно+ на сапорті була у менеджерів з МРК , де автобус числиться. Скутер порушив ПДР і водій різко гальмував дуже.

3) Серденько назавжди з Вроцлавом, але ми гуляли по Варшаві. Центр подобається, там річка ітд:). І були в інших районах. Нагадує Лодзь не в центрі, але це суб’єктивно.
Дякую вам все одне. Цікавий варшавський досвід зараз у всіх:)

В Італії їдять пасту, принаймні раз на день, це дуже дешево, швидко, і корисно якщо не доварювати. Приправлять всякими песто, сиром, підсмаженими помідорами і т.д.
Є супи такі як в нас а є перемелені. Але то більше страва щоб загрітися перед сном в холодні зимні вечори.

Одна із найсмачніших кухонь, думаю.

їдять пасту, принаймні раз на день

Дієта піца-паста-круасан? Завжди цікавило/вражає як вживаючи стільки хлібобулочних виробів італійці в абс.більшості виглядають стрункими.

Завжди цікавило/вражає як вживаючи стільки хлібобулочних виробів італійці в абс.більшості виглядають стрункими.

бо в них на сніданок кофе з круасаном, вдень взагалі не їдять, а ввечері піца-паста-інше італійське (це те що я багато разів чула від людей, що якийсь час жили в Італії, на істину не претендую)

тому по калоріями там небагато виходить

а ввечері піца-паста-інше

на ніч гарно поїсти всім подобається, не тільки італійцям

на ніч гарно поїсти всім подобається, не тільки італійцям

говорять, що деякі люди сплять погано з повним шлунком. ну і є помилкова думка, що якщо на ніч їсти, то людина буде товстіти.

В сенсі як захворювання жовчного є і жирного набузоватись тоді так. Інакше голодним так собі, вечеряти треба білками. Сир, молоко, яйця, м’ясо тощо. А от ланч — переважно вуглеводами, бажано полвільними — каша, суп тощо.
Піца, не справжня італіська — бо то афродозіак, а фастфуд продукт із маргарину та дешевого сирного продукту з соєю з пів тонни солі та різни консервантів, там так якщо це їсти на ніч — буде біда і з жовчним і печінкою і шлунком і з вкидами інсуліну в кров захмарними і т.д..
З рештою жирний зад, погана шкіра та волосся, не приємний запах тощо.

то хай деякі і не їдять, але всеж таки дієта «піца-паста-круасан» трохи загадково виглядає, як не крути

«піца-паста-круасан» трохи загадково виглядає, як не крути

чому загадково? воно за співвідношенням білки-жири-вуглеводи буде десь теж саме, що традиційна українська кухня коли вранці бутерброд, вдень кава з печеньками, на обід суп, а ввечері картопля з котлетою

я коли запитують, чому так багато хлібобулочних виробів їси, кажу — у мене «італійська дієта» і ви же бачили що італійці стрункі незважаючи на всі піца-паста)

О, в мене в молодості схожий раціон був.
Зранку кава з печивом
На протязі дня тільки кава
Ввечері півкіла пельменів і пляшка пива.
І нічого, був струнким і вродливим. Про дієти і фітнес навіть і не думав.

Ввечері півкіла пельменів і пляшка пива.
І нічого, був струнким і вродливим. Про дієти і фітнес навіть і не думав.

та воно дійсно складно розтовстіти якщо повноцінно їсти раз на день. півлітра пива 200 ккал, півкіло пельменів десь 1200 ккал, печеньки ще десь 400, разом буде 1800, що для чоловіка навіть замало буде

Ну от, додати пару яблук чи апельсинів на обід для калорій(ну щоб дефіциту не було, це теж шкідливо) і вітамінів і готове дієтичне меню для самотнього програміста. Без отих усих авокадо з кінзою.

Ну от, додати пару яблук чи апельсинів на обід для калорій(ну щоб дефіциту не було, це теж шкідливо) і вітамінів і готове дієтичне меню для самотнього програміста. Без отих усих авокадо з кінзою.

більш-менш так воно і є. пельмені можна навіть на бутерброди з м’ясною нарізкою замінити, буде ще краще, бо жирів менше. просто в головах засіло, що бутери то нездорове харчування, хоча насправді бодібілдери таке спокійно їдять, бо нема там нічого кримінального якщо з жирами не перебирати

пельмені можна

Абож збільшити фізичне навантаження, але порахувати калорії напевно легше... хоча програмісти ще такого нарахують, краще комусь то делегувати бо вийде як завжди з багами)

раціон
і пляшка пива. І нічого, був струнким

З ключовим словом «був»? Бо якщо і зараз, то булоб по ідеї — «і нічого, досі стрункий» незважаючи на пиводієту.

З ключовим словом «був»? Бо якщо і зараз, то булоб по ідеї — «і нічого, досі стрункий» незважаючи на пиводієту.

може просто одружився

чоловіки, коли одружуються, то в багатьох починає рости пузо. з жінками трапляється така ж сама магія.

Як накладення вже декількох може-висновків може-від-може. Трохи мабуть забагато, бо навіть відносно одного був-чи-досі невідомо, як і решта можливих здогадок.

p.s. хоча спостереження-чи-здогадка що одруження діє більш ефективно ніж пиво у такому аспекті — доволі цікаве саме по собі)

Я тобі скажу, що зараз такі жінки, що їм самим треба стіл накривати, я наприклад в шлюбі тільки схуд — з 97 до 84. Але забіжу наперед, з власної ініціативи, дружина тут ні при чому)

Я тобі скажу, що зараз такі жінки, що їм самим треба стіл накривати

ну і слава Богу

нарешті покоління дівчат зі здоровим ставленням до стосунків

Та я тільки за, взагалі ідеально коли і чоловік, і дружина однакові рукожопи у побутових речах. Тоді справді метч)

нарешті покоління дівчат зі здоровим ставленням до стосунків

Я гарантую, що в 95% таких дівчат буде максимум 1, а переважно 0 дітей, і 0, а зрідка 1 онуків. Тож цей підхід зникне сам собою.

Я гарантую, що в 95% таких дівчат буде максимум 1, а переважно 0 дітей, і 0, а зрідка 1 онуків. Тож цей підхід зникне сам собою.

так воно ж не генетично передається ))

Саме так. То все печатка в паспорті винна. Точно кажу.

Я тоді одружився та перейшов на на нормальне харчування. Закінчилось це все + 40кг років так через 10

Може постефект з часом якихось змін в організмі викликаних пиводієтами, може ні, одним словом не спец в дієтологіях, то відносно що всеж був-зараз-ні перехід за якихось причин відбувся.

Насправді там все банально: почав трохи більше заробляти і зʼявився майже безлімітний доступ до усілякої сміттєвої їжі. Ну типу тієї ж піцци, печива,та іншої гидоти. Ну і пережерти якогось плову на ніч це святе.
Не було культури харчування, якщо коротко.

був-зараз-ні перехід за якихось причин відбувся.

коли жінка готує, то у холодильнику завжди будуть якісь котлети чи борщ, чи щось інше смачне і все це з радістю піджераїться що вдень, що вночі.
у мене у обох шлюбах за перші півроку у чоловіків +10 кіло. бо я готувати люблю (коли є для кого)

коли жінка готує, то ...

Та ладно, хоча це далеко не типовий випадок, але є знайомий який готував з тих самих інгредієнтів що інші, а виходило завжди супер... запитували як у тебе все так виходить смачно. Одружився — вже сам не готує, відібрали те в нього не томущо краще-гірше. Тобто типових випадків напевно і не буває, все в конкретних прояснюється.

p.s. а холодильник наповнити, як і опустошати його і вночі), то і без одруження можна

а холодильник наповнити, як і опустошати його і вночі), то і без одруження можна

то треба йти у супермаркет, щоб його заповнити. коли сінгл, то впадало це робити, в коли родина, то це часто робиться на регулярній основні. багато разів чула від жінок, що після розлучення вони взагалі переставали готувати і кайфують харчуватися фруктами та бутербродами, бо не треба ходити робити закупку, готувати і потім кухню драїти.

То все деталі «як», бо якщо наповнювати нерегулярно, а по умовно рандомайзу коли є час для того, — то результат такийсамий — «холодильник» повний.

Якщо вважаєте що «холодильник» то цемент без якого не обійтися одруженій парі, чи хтось стрункий бо неодружений (як і навпаки), — можна і посперечатися)

коли є час, то одружена жінка витратить його на заповнення холодильника смаколиками і хатні справи, жінка у статусі сінгл — на все що завгодно, але не на холодильник та побут ))

тут нема з чим сперечатися, традиційна жіноча роль у парі — це організація побуту

бо якщо наповнювати нерегулярно, а по умовно рандомайзу коли є час для того, — то результат такийсамий — «холодильник» повний.

справа не як часто, а навіщо його заповнювати. коли нема чоловіка, то і причини наповнювати холодильник нема

Плюс, вони ж спортом займаються: бігають, катаються на велосипедах ітд.

вони ж спортом займаються ...

більш відомо про slow movement зародження саме в Італії, тому є сумніви що італійці більше ніж інші по Європі займаються спортом, мабуть всеж щось інше відіграє роль

p.s. додаткову мову руками не враховуємо як висококалорійну діяльність)

В мене знайомі з Луганська живуть в Мілані, оба в айті працюють. Так вони розповідали, що італійці ( саме ті, з ким вони мали можливість спілкуватися і по роботі, і взагалі) дуже помішані на спорті, на власному тілі ітд. Знали би ви, скільки вони витрачають калорій, коли за футбольну команду вболівають. Там, здається, в мінус за день калорій в період матчу:).Ну, можливо,ще культура споживання їжі.
Ну, і вони ще ,дуже активно жестикулюють — теж зменшує калорії:)
P.S. Давайте в цей раз порахуємо жести руками. Бо вони ну дуже активно їх використовують, аж голова болить.
А в наступний раз — не будемо.

Знали би ви, скільки вони витрачають калорій, коли за футбольну команду вболівають.

Футбол не кожен день як піцапаста, і в Іспанії чи Англії напевно не менш вболівають, і... нп вважаєте що Маріо з відомої гри не цікавився кальчо тому персонажу надали відповідний шейп?

Окей, відкладемо вболівання з футболом, а що відносно жіночої половини населення?

У жінок зайві калорії йдуть в грудь.У всіх націй так:)
Але якщо серйозно, то я не знаю. Тут Макс в Італії живе, треба попитати. Суб’єктивне враження, що жінки не переймаються взагалі, але чи то так- не знаю.
P.S. Я вже піду відпочивати. Оскільки ще мало часу пройшло після аварії і все ще не зажило, то в мене сон зараз по 2-3 години. Тому, сказали, щоб більше відпочивала. Вже завтра або на днях почитаю, що тут.

Італійська кухня дає дуже швидке перетравлення і нічого не застоюється. Дуже мало тваринних жирів. Паста напівготова. Круасанів вони мало їдять. Багато пасти з помадками зверху. Багато зелені. Піцу раз на тиждень десь.

Паста напівготова

як би не було, паста всеж залишається хлібобулочним виробом з усіма плюсами-мінусами споживання (нп замість рису, гречки, etc), чи ні?

паста всеж залишається хлібобулочним виробом з усіма плюсами-мінусами споживання (нп замість рису, гречки, etc), чи ні?

паста — це такі ж самі вуглеводи як рис чи гречка

Так і дієтологом можна стати) Гугл відносно зв’язку з fatness каже що все залежить від розміру порцій, частоти споживання, способу приготування, сумарного профайлу речовин, і ще купи термінів яких ніколи і не чув. Хоча в залежності що хочуть показати використовують відповідні формуліровки, нп для хліба like pasta, bread is calorie-dense, but a single slice contains fewer carbs and calories than a serving of pasta.

Взагалі нечасто споживаю паста-лапши-вермишелі, а от піцу частіше) тому то тільки з цікавості чому пасту стараються якось окремо в хлібобулочних виробах розглядати.

У нас чомусь прийнято їсти супи — це вважається типу правильним харчуванням, хоча в тій же Німеччині багато хто живе на сухомʼятці і в вус не дує.

ну чого? супи їдять, їх навіть продають у лідлах у металевих банках, просто це вважається їжею пенсіонерів, коли зуби і шлунок вже не працюють як раніше

багато хто живе на сухомʼятці

То можна навести азіатів як протилежний полюс — там життя без супів немислиме. Всі хлебчуть супчики — китайці, японці, корейці, тайці, в’єтнамці, і т.д.

Та спеціфічна їжа: комахи, таргани ітд.

Ті супи з азійської кухні що у нас зустрічаються по закладам харчування — доволі смачні, і без отих ваших комахоінгредієнтів)

Я довго не їла їх супи, бо мені колись сказали, що там бульйон із комах і тарганів.
До речі, в’єтнамська кухня смачна дійсно.

я би з задоволенням раз на тиждень їв всі ті ям та місо... якби таких закладів було більше у нас і був час на то

Розумію, я так за оселедцем під шубою страждаю. В грузинському ресторані лише є. Сама можу приготувати, але , скажімо так, засолення оселедця- це мій факап

Оселедці без шуби то напевно скандинавська кухня? (а буряк можна самому зварити))

Я не дуже люблю, коли яблука додають к оселедцю. Бо , дійсно, є скандинавський салат з оселедця. Але я плутаю, де там норвезька, шведська або данська кухні.
Пригощали бутербродами з рибки , і там ще гарнір був. Смачно, але це ми не їмо на постійній основі. А вони їдять.
Якщо просто рибку поїсти — то так, це теж люблю.
Боже мій, я вже їсти хочу. Гарного дня всім.
До речі, я колись змію їла- не моє теж.

До речі, в’єтнамська кухня смачна дійсно.

був колись знайомий в’єтнамець...
якось пішов на город... нарвав молодої щириці... помив... поставив на стіл... разом з якимось соусом...

я був у шоці... виявляється, це смачно...

був колись...
у шоці

тю, то запах від жареної солоної сєлйодки совєтського посолу, який плавно тече по поверхам общаги... не відчували, не пам’ятаю правда звідки ті повара були

Що ти з ним зробив?) Мені подобається в’єтнамська кухня теж. Поруч дома ресторанчик, так там постійно багато гостей.Кажуть, дуже смачно+ вони дуже клієнторієнтовані .

Що ти з ним зробив?)

щирицю з’їв )
із соусом зайшла
.............
а ще собакою в’єтнамці пригощали )

Боже мій, ти їв собаку?

так... у гостях.. звичайне м’ясо, нічого особливого...

Мені подобається в’єтнамська кухня теж

цікавий канал з В’єтнаму...
вирощують і готують в одному ролику
https://youtube.com/@home.garden/videos

То десь по селах може і так, є водяні таргани там і т.д Це їдять не від хорошого життя.
Ті хто в нас жив, їжа класна — на основі рису здебільшого, з рибою та куркою. Ми з колегами полюбляли ланч у в’єтнамському закладі біля офісу. Сільских «Делікатесів» як то місцевих чорних щурів, водяних тарганів і не продавали, та кажуть і у в самому В’єтнамі це поза нормою їдять в деяких селах.
З іншого боку сало для англійців — це якийсь жах :) Ми якось возили, нам «помстились» мексиканською кухнею. Але перцем Чілі укрро-ковбоїв не налякати. Буріто — тема.
А от індійський Кебаб з баранього курдюка — вибачте, їсти це ще якось можна поки гарячий. Та це такий досвід на один раз, тхне потім з рота і т.д. дня два. Курка з карі тандурі із рисом натомість — класна штука.

Фо-Бо вьеєтнамське — між іншим тема

Добре, ви мене теж трігернули до того, щоб розписати наші харчові звички, може читачам буде цікаво і хтось щось собі відкриє нове завдяки моєму допису.
Ми великі фанати азіатської кухні — їмо все, що бачимо, до чого тільки можемо дотягнутися. Маємо численну азіатську діаспору у нашому регіоні, тому продукції вистачає. Тому так, я знаю, про що ви говорите. Топ для мене — це японські і корейські страви. Також не оминаємо китайців, в’єтнамців, тайців.
Але ні, тарганів, пацюків, жуків, мух, хробаків, комах — не вживаємо (як каже тут в коментах Євгенія), то все міф, що «всі азіати їдять комах і тарганів», це нішевий сегмент їх кухні. Є значно більш вишукані компоненти для тих, хто готовий платити, де фігурує рис, м’ясо, риба, морепродукти, овочі.
Також любимо італійську кухню, але зараз трохи відійшла на задній план, нею більше захоплювалися 5-10 років тому, поки жили у Європі. Тепер азіатська взяла верх, напевно, організм потребує перчинки.
Також, звісно ж, часом і до української кухні звертаємося, заїжджаємо у слов’янські магазинчики тут на районі, продається все, що хочеш, як наче у Сільпо чи АТБ зайшов (тільки у 2-3 рази дорожче) — і оселедці, і гречка, і кефіри, і продукція Рошен — ВСЕ, що душа бажає, асортимент дуже широкий. Є як сировина, так і купа готової їжі у відділі кулінарії.
Також любимо мексиканську кухню — такос, буріто, енчилада, кесадилья, фахітас, сальою приправити і вперед — все це ням-ням, надзвичайно смакує і всім раджу, вживаємо для різноманіття, щоб не набридало одне й те саме. Дуже багата і стародавня кухня.
Не оминаємо увагою також індійську (вона окремо від «азіатської», бо це інше) кухню — варті уваги чікен тікка масала, каррі різноманітні, бірьяні, і т.п. — різноманіття цієї кухні вражає, це одна з найстаріших та найбагатших кухонь у світі. Хто помилково вважає, що ця кухня не варта уваги, бо там нібито одні вегани, і ще й є певна огида до нечистоплотності індусів (ходять відоси у соцмережах), а хтось просто не любить запах каррі чи інших приправ — це все міф, якщо готовий платити за якісний сегмент, то це одне з найкращого, що має людство.
Також іноді балуємося більш незвичними кухнями для українського смаку — перуанська, ліванська, єврейська, узбецька.
І що цікаво, всі ці кухні — на наш смак значно кращі за банальну «американську/канадську кухню» — їх джанк фуд хочеться поїсти може хіба раз на місяць, якогось бургера з картоплею заточити або крильця чи реберця барбекю, а так то оминаємо стороною. Як можна те все жерти постійно (дивуюся з одноманітності і бідності раціону американців), коли є такі божественні кухні, як перелічено вище.
Ключове, що відкрив для себе за останні умовно років десять — це МАТИ РІЗНОМАНІТТЯ і чергувати різні смаки та страви. Бо жерти одне й те саме — набридає до чортиків. Чомусь не розумів чи не відчував цього до 30 років — банально жер, що «дають» і що «доступно лежить на столі», а тепер став прям вибірково і цілеспрямовано обирати їжу.

Якщо трохи уважніше перечитати мій коментар, то я кажу, що " трохи специфічна їжа", але не кажу, що саме пан Борис є споживачем тарганів, комах ітд.
При цьому це не означає, що інші люди не захочуть спробувати це:)
За ліванську, єврейську,узбецьку кухні — лайк.
Додала б ще грецьку.Серед всіх максимально здорова кухня суб’єктивно для мене.
Індійську пробувала — не моє.

Якщо трохи уважніше перечитати мій коментар, то я кажу, .......... але не кажу, ........

Добре-добре, не буду наполягати і сперечатися :) Може, дійсно, десь натупив.
Просто погляд зачепився за оце

Я довго не їла їх супи, бо мені колись сказали, що там бульйон із комах і тарганів.

тому захотілося розвіяти міф, що не все настільки печально.

саме пан Борис є споживачем тарганів, комах

Я зрозумів, що ви про азіатів, а не про мене :) І я теж про них мову веду, що не всі вони те споживають.

грецьку

+++ люто плюсую, забув про них, дійсно, смакотятина

Пригадав ще одну — грузинська — смачно! АЛЕ! — надмірно багато тіста і м’яса, все надто жирне, на мій погляд. Іноді побалуватися норм, але не зловживати.

Мої знайомі азіати споживають, і кажуть, що ми недооцінюємо дуже. Ну, я поки відмовляюся:) Але для них це- наче для нас курку поїсти. Тому, і дивуються, чому більшість надає перевагу іншим азіатським блюдам.
За грузинську теж — лайк. Скоріш більший лайк більш за подачу, атмосферу ітд. Хоча кухня теж смачна.
Молекулярна кухня не зайшла, але окремий лайк за несподіваность блюд.
Я теж щодня щось постійно одне теж саме не дуже люблю. Іноді чим простіше їжа, і на тому ок. Борщик з кропиви влітку , або щавелевий — і ок а іноді охота щось складне, на кшталт, тушена капуста з сардельками( що зазвичай на OctoberFest подають ).

то все міф, що «всі азіати їдять комах і тарганів», це нішевий сегмент їх кухні

Цікаво що наші упередження щодо цього, мають релегійний харектер. Єврейський кашрут потрапив з християнством в римську імперію, та трохи був послаблений — наприклад щодо свинини і крові (вживати кров категорично заборонено каштуртом). В Китаї можуть їсти скажімо кажанів, віслянина чи козлятина взагалі нормальна форма їжі. З рику на якому цим торгують як ми знаємо пішла всесвітня пандемія COVID-19, не дивлячись на безпрецедентні карантинні норми в самому Китаї.
В той самий час забивати на м’ясо купний рогатий скот — а потім принести на блюді ялового язика під майонезом, що український делікатес, або взагалі їсти м’ясо як таке — це буде неприйнятно для величезних етнічних і релігійних груп в Азії. Зокрема в Індії — є місця навіть щурів годують храмі який їх повний, а не труять — бо реінкарнація.
Це при тому що природа гоменіда — і отряду хомо, зграйного хижака, жерти здебільшого різний білок усе, що можна від равликів до мозку верблюда чи хобота мамонта. А хліб та кашу чи похлебки на базі картоплі, капусти та буряка з юшкою та салом, вас привчили їсти з дитинства. Сало для англійців — теж жах, хоча жарений бекон, що те саме, вони їдять.
Для мусульман це не прийнятно в цілому, разом із тим вони вважають, що плов без курдючного сала баранини — не плов.

Це догма звідки то узята, що супи корисні для шлунку, вам достатньо води випити і буде той же результат в шлунку.
Просто це традиційні страви для слов’ян та скандинавів і пов’язано це із економікою. Оскільки м’ясо було так скажімо в преміум сегменті енгрідієнтів, щоби компенсувати потрібні білки — їли ячмінь та горох, фасолю тощо, які треба варити. Таким чином різноманітні супи та похлебки в основі північної і східно європейських кухонь.
Карп в пиві, вепреве коліно, віденський шніцель, котлета по київські, біфстроганов, салат Олівьє і т.д. це вже спадок інших єпох і одразу декількох імперій.
«З хлібом, з хлібом» яке особисто я чув в дитинстві (хоча я тепер люблю хліб без нічого, чи чай там і т.д.) — це теж про економіку, а не про користь для здоров’я.

В Гугл — мапсі шукайте обяди домове або бістро. В Варшаві ще є мережа «бар млечний»
На кожному фудкорті в кожному ТЦ поруч з маадональдсами є анало з польскою кухнею
На заправках, переважно bp або орлен, дуже часто буває аналог пузатої хати, але то переважно десь на трасі.
Та купа аналогів, проблеми знайти немає. Головне в Гугл мапсі запити польською писати, бо англійську він в Польщі не розуміє.

Ми один час ходили на Золоті тераси, подивитися,що там можна поїсти, замовити ітд. Зараз з судочками їжі всі:)

Багато років тому повівся на ці всі профанації і також купив собі гриль від Тефаль. Якщо покупка мультиварки була поворотним моментом в житті (холостяка), то гриль став викунитими на вітер грошима, бо щось, крім вафель, на ньому нормально приготувати нереально. В результаті обдивився сотні відосів на ютубі та купив собі сковороду гриль для стейків, риби і тд. Навіть 2 сковороди: одна чугунна, яка добре тримає тепло, щоб гарно прожарювати м’ясо, та одна типу емальована для стейків з ніжного м’яса та риби. So far, so good. Наступний крок — повноцінна барбекюшниця, бо всеодно тим стейкам не вистачає трохи диму та вугілля.

Також недавно розжився повноцінним діпфраєром в якому жарю фрішку, креветки, рибу, сир. Нереально крута штука. Не ейр фраєр (це повна туфта для цінителів електронних сигарет, електромобілів та ризинових жінок), а саме діп фраєр (справжній мужицький) в який залишваєш 4 літри олії і жариш.

гриль став викунитими на вітер грошима, бо щось, крім вафель, на ньому нормально приготувати нереально

Вибачте, не хочу вас образити, але, здається, то проблема не у пристрої, а у користувачі — прямизні його рук.
Ми купили гриль Тефаль Оптігриль років 5 тому і вважаємо це однією з НАЙБІЛЬШ корисних покупок на кухню за всі ~20 років спільного проживання. Незамінна і НАДЗВИЧАЙНО корисна річ. Скільки смачнющих обідів та вечерь він нам приготував — не перелічити. Все, що завгодно — м’ясо, риба, морепродукти, овочі, сир, навіть вафлі на сніданок. Користуємося не менше 5 разів на тиждень, але скоріш реальна цифра 8-10 разів на тиждень. Все готується супер зручно, легко
Минулого року також обзавелися air фраєром — непогана штуковина, але такого «фурору», як гриль, не створив. Просто «прикольно», юзаємо періодично. Але не платив за це, просто компанія на різдво підігнала.
Мультиварка свого часу (років 15 тому) створила найбільш потужний «ефект» на харчові звички, але з часом користування нею знизилося в рази. Стояла майже без діла і при виїзді була подарована родичам, а на новому місці навіть не купляли такого пристрою. Відчули, що нема потреби.
До діп фраєра наша свідомість поки не доросла, і, скоріш за все, і не доросте ніколи — не наша ніша. Бочка олії — не наш вибір, ми упадаємо більш по такій «рафінованій» їжі, де поменше жирів.

повноцінна барбекюшниця

Топ! В цьому підтримую на всі сто. Свою власну ще не купляли (не на часі, бо нема де ставити), але живемо у апартмент комплексі, де декілька барбекюшниць є у доступі для користування всіх резидентів, тому активно користуємося, якщо є бажання, час, і погода дозволяє туди піти. І якщо вона не закрита адміністрацією «на обслуговування» (чи може, просто газ економлять).

Ось мій гриль — bt.rozetka.com.ua/...​l_elite_gc750/p118775827 — туфта повна. Я погоджуюсь, пропарити овочі, розплавити сир, легко обсмажити якусь ковбасу чи спекти вафель, то ця штука витягує. Але більшу частину цього всього можна і на сковороді зробити і гемору менше набагато. Щодо справжнього стейка рекомендованої товщини в 3.8 см з нормального м’яса, щоб була гарна скоринка, то цей гриль зразу можна викинути.

Саме перше, сама конструкція грилю не дозволяє нормально жарити м’ясо/рибу, бо вся олія зразу стікає в піддон. Я останнім часом люблю експериментувати і жарю, наприклад, в олії з авокадо, яка має дуже високу точку диміння і м’ясо отримує гарну скоринку (прямо наче в духовці) і не пересмажується. Про якісь butter bath з такою конструкцією і мови не йде.

Також цей гриль не може видати потрібну температуру. М’ясні та рибні страви буквально варяться, а не смажаться. Якщо я хочу зробити гарний стейк з лосося с рум’яною скоринкою, то всередині риба буде варена на цьому грилі. М’ясо ж просто стає резиновим.

Повторюсь, підсмажити сендвіч з сиром чи креветки на салат, то такий гриль ок. Для стейків — ні.

конструкція грилю ......... вся олія зразу стікає в піддон

Цікавий момент. Для вас це, виявляється, недолік. А для нас це і була свого роду «кіллер-фіча» всієї конструкції, ЗАРАДИ чого цей гриль взагалі був куплений (так, у нас такий самий — TEFAL OptiGrill Elite). Якщо би цієї особливості не було, це був би дикий фейл, бо у нас ніхто не їстиме жирну їжу і то буде просто псування продуктів. Потрібно, щоб весь той жир витікав і не було необхідності його споживати.

Повторюсь, підсмажити сендвіч з сиром чи креветки на салат, то такий гриль ок. Для стейків — ні.

З цим погоджуюся. Так, це досить таки нішевий девайс. Просто не знайшов відгуку у одних, але ідеально підійшов під смаки інших — нам ок, що він не робить страву з

рум’яною скоринкою

бо у нас таке ніхто не хоче їсти, але дуже ок, що на ньому

всередині риба буде варена на цьому грилі

А от цей момент дійсно був прикрий, є таке -

М’ясо ж просто стає резиновим.

але приловчилися на ньому смажити курку і виходить добре — суха, м’яка — все, як треба.

Кафе, доставка, фаст фуд.

Готувати лінь

Не айтішнік, але люблю щось смачненьке приготувати, поміксувати з соусами. Але бувають і факапи).

Зазвичай їх стає менше з практикою. Хоча, іноді, деяких кухарів хочеться розстріляти, не приймайте на свій рахунок.

Не приймаю), для мене це віддушина в житті. Щось приготувати, отримати приємні емоції ітд, але і люблю, коли і мені готують:)

Теж люблю готувати, для мене теж як своєрідна медитація))
Але з відключеннями світла треба трохи під графік підлаштовуватись, тому часто буває і доставка і просто поруч в кафе

Починаєш цінувати газову плиту (за наявності газу, звісно), коли байдуже на відключення електрики. Тоді якраз виникає сприятлива ситуація щось приготувати при свічках, бо все одно нічим зайнятися.

Комрад зараз є купа кулінарних книг, спец кулінарних фільмів, відосів та курсів.
Щоб дізнатись рецепт того же супа Харчо наприклад — вам потрібно набрати «суп харчо» в пошувику, купити потрібні інгредієнти типу баранини і перця — та виконати інструкції.
Те саме з приготуванням стейку наприклад, плову, карася по узбецькі фаршированого зеленню тощо.

я коли розбирався з їжею з чатджпт... подумав — чому б не зробити з нього персонального нутріціолога... було б прикольно 🤔

Не знаю як нутріціолога, але ось підказати рецепти з наявних зараз продуктів — досить норм виходить. Але це більше актуально для тих, хто готує сам, а не покладається на дружину чи громадське харчування.

ну... продукти зараз доступні будь-які...
тут цікаво підібрати ідеальні для себе схеми харчування... з точки зору здоров’я і діяльності...
і вже під це підбирати продукти... рецепти... запаси...

Я пробувала, там звісно треба дуже довго його поправляти, але можна витягнути нормальний план харчування, ще і список продуктів, які купити одразу скласти. Ще зручно попросити, щоб страва не кожен раз була різна, бо 3 рази в день готувати, то треба не працювати :) А щоб повторювалась страва, якась, наприклад, обід сьогодні і завтра однаковий. В цілому можна юзати. Навіть бачила, як дівчина тестила — скидувала фото і просила на око порахувати ккал, звісно це не дуже точно, але чому ні.

мене зацікавило питання вартості базових продуктів зараз в Україні..

ставив таку задачу ChatGPT:
— є обмежена сума
— ціни бери в інтернеті з атб
— чоловік 80 кг, діяльність — середні фізичні навантаження...
склади збалансований здоровий раціон...
(кілька десятків параметрів...)

ну і далі.. діалог... уточнював.. побажання..

перевага ші в тому що він миттєво усе рахує, підсумовує,
ні в якому екселі так не зробиш..

нижній поріг збалансованого харчування — десь 2500 гривень на місяць...
десь 4000 — вже нормально...
...........
ось тут грався... недороблено... тут на день... краще планувати на тиждень чи місяць... а споживати інтуїтивно...

chatgpt.com/...​7c-8001-89b5-791cee53ffcf

Більш того, навіть існують уже софтварні рішення, які будують програми харчування і рецепти з наявних інгредієнтів.

Більш того, навіть існують уже софтварні рішення, які будують програми харчування і рецепти з наявних інгредієнтів

у більшості випадків у людини є не наявні інгредієнти... а якась сума грошей на харчування... і повна відсутність розуміння, як правильно спланувати раціон... і відповідно, закупки...
(тобто все це якось робиться... якось ... хаотично)

Як чим? Сирами по 500.

З фіга це? Змінюємо вагу і ще походить.

Зараз по 500 це самий паршивий сирний продукт. В 2010 — 500 гривні це було $59.52 в перерахунку із інфляції на сучасні гроші це $89.22. Тобто 500 гривні в 2010 це 2500 гривні в 2025 року. Так що — так мем так собі, показує анти прогрес трикратний, 100% мінус кожні 5 років.
Щодо сміху з тих хто сидить на касі — ви у нього купляєте і йому даєте гроші. Смійтесь далі, крім того що це підтримка дурнуватої доктрини, з американської культури Голлівуду, навіть не зі справжньої Америки. Там це теж історія Дюма про Графа Монте-Крісто. З тими же приколами на конференціях, з розряду : «Ми своїм продуктом зробимо так щоб ви усі вилетіли з ІТ і заробляли криками : Вільна Каса!».

Так що — так мем так собі

А перловка та пиво? Доречі ще не було порівняння ціни на перловку в стародавньому Єгипті та назараз для айтішників)

Та іди до біса. До дівок приставай

До дівок приставай

Отакої) вам шо... Клеопатра та Хатшепсут вже не торт у перловому ракурсі?)

А хто сказав що мова про мем? Я от теж купую сири по 500-600грн

твой мем устарел за много лет, таких цен уже нету, только местные спреды по 500

є нормальні сири по 500, але гурмани можуть і по кілька тисяч знайти.
p.s.
схоже особливо талановиті гурмани навіть десь «спреди по 500» знаходять. ))

Та не «по 500», а «на 500». Чомусь майже всі не пам’ятають оригінальний варіант, що міняє весь сенс мему :(

З теперішніми цінами вже всі так харчуються, хто їсть сир.

Тільки не питай хронологію харчування з часів фараонів, будь ласка.

Це задача для Vic — прийти і це все розписати, від епохи фараонів до сьогодення.

Він як завжди застрягне на етапі совку)

Їсти то свиняча справа, ідею Soilent як раз придумав айтішник.

Їжа — це одне з «первинних» задоволень, яке доступне в майже будь-яких умовах. Одне з небагатьох яке скейлиться майже під будь-які життєві обставини.

от сніданочок поїв — сир з ягодами, на обід буде салат з частково власних овочів та філе риби яку зловив учора, на ужин жменю гребенців+пару яєць в ейрфраєр та помідорчик. напівфабрикати рідко, у заклади пару раз на тиждень ходимо, зазвичай щось просте, італійська або португальська (бо за рогом)

а що вони там в темі їли такого?

Не «їли», а крутили носом від бульби і інших простолюдинських страв.

крутили носом від бульби і інших простолюдинських страв.

то класика

надрочувати на їжу, що «простолюдини» собі не можуть дозволити. наче по суті ця їжа не хрючево і буде вона перероблено на золото, а не на звичайне гівно

моя вчителька фізики називала це «запоморочення від успіхів»

Обожнюю картоплю, жарена-варена в супі побільше. Як на мене дуже смачна штука, як можна крутити носом від неї тільки через ціну та популярність я хз

з картоплі можна стількі смачних штук приготувати і там же майже неможливо щось неправильно зробити — навіть прості страви з картоплі завжди смакують

Я рідко купляю готові страви і намагаюсь частіше купляти якісь продукти (e.g. м’ясо, овочі, борошно, ...), з яких можна щось приготувати самостійно, це виходить смачніше і дешевше. Наприклад, суп (на фото правда немає вершків):

Це з грибочками, чи з м’ясом?

Там печене м’ясо, а також цибуля, морква і кукурудза:

Жарт про сири по 500 вже не актуальний? А то нарешті можу собі дозволити /joke

Ті ж самі сири зараз уже з урахуванням інфляції 2500+.

Взагалі сироваріння — дуже прикольне хобі, я за цей рік виготовив десь до 10-15 кг твердого сиру.

500 тепер то за 100 грам)

айтішники вже не ті ... на сирах економлять ... шо твориться ...

Прийшли вайтішники і зламали стовпи української девелоперської культури

свого часу до веб-програмування відношення було приблизно як зараз до вайб-програмування, — теж колись прийшли зі своїми стовпчиками, тобто глобально вектор розвитку у напрямку девелопмент-спрощення залишається такий самий)

Я айтішник нефор — ненавиджу сири
Причому дива — чим дорожчі тим на смак огидніші

А декому вони взагалі протипоказані, бо лактозна непереносимість

У мене колись була подруга з алергією на казеїн. Ото де жесть, там крім молочки не можна ще половину продуктів з інших категорій включаючи макарони і хлібобулочні вироби.

Коли долар буде по 100, сири по 500 вже й пенсионери собі дозволятимуть.

Варені яйця, квашена капуста, курка, картопля з базару.
Матіас, хліб, печиво, пляшка Моршинської, банка пива з супермаркету.

Ну це прям база, матіас топчик, підтримую!

середземноукраїнська дієта, лайк

Підписатись на коментарі