Збудувати хату з нуля. Критерії і витрати. 2025+

Більшість приватних будинків в Україні проектувалися і будувалися кілька десятиліть тому.

Основні відмінності з сучасністю можна звести до таких пунктів:

— сьогодні більш важлива енергоефективність..

— сьогодні стали більш доступними усякі генератори, аккумулятори, сонячні панелі, вітряки і т.д.

— сьогодні більш доступні сучасні матеріали... у тому числі досить корисні, і екологічні... мінвата, наприклад...

— сьогодні простіше купити ділянку майже де завгодно...

— стало менше дощів... більше уваги приділяють поливу ділянки... стали більш доступними крапельне зрошення, теплиці, обладнання для гідропоніки, вирощування мікрозелені... зручні садові інструменти...

— вирощувати їжу на присадибній ділянці стало легше і цікавіше...

— дешевий безлімітний інтернет проник всюди... будь-яка інформація по будівництву, благоустрою ділянки, садівництву стала доступною... більше того, став можливим обмін інформацією..

— з’явилася можливість віддаленої роботи...

— і т.д.

.................................

Тобто за кілька десятиліть соціально-економічна ситуація змінилася дуже сильно... Виникають питання:

ДЛЯ ЧОГО КУПУВАТИ СТАРУ ХАТУ ЗА СТАРИМ ПРОЕКТОМ ?

МОЖЕ ЗА ТІ Ж ГРОШІ ЗБУДУВАТИ НОВУ ЗА ВЛАСНИМ ПРОЕКТОМ? 🤔

..............................

Основні витрати:

— купівля (або отримання) ділянки,

— земельні роботи,

— камінь для фундаменту і стін,

— дах (дошки, покрівля)

— вікна, двері

— шо там ще

..........................

І це все (вартість матеріалів) множиться на 2 — враховуємо вартість роботи...

..........................

Що не так? 🤔

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

«...80% українців живуть в будинках побудованих до 91-го року советські хрущовки панельки дев’ятиповерхівки

середній вік житлового будинку 46 років

половина всього житлового фонду будинки 50-х-70-х років
з 91 по 2020 збудували тільки 7,5% від існуючого житлового фонду...»

m.youtube.com/watch?v=TxcvE8Lbo9Y

проблеми будівництва хати у 2025
— військові ризики сильно звужують як пошук локації так і пошук підрядників
— будівництво бункеру + забезпечення автономності для всієї родини
— фінансова і єкономічна ситуація в країні загалом погіршується і немає впевненості що цей проєкт взагалі вдасться закінчити в прийнятні сроки
— все це значно збільшує фінальний прайс і додає невизначеності

і для мене це занадто ризиково і простіше знімати житло і мати високу мобільність та заощадження в ліквідних активах типу кешу в валюті, ніж в вкопаних акрах / метрах / бетонометрах.
ЗІ: маю нерухомість харкові повернутись в яку очкую, а продавати сильно в мінус не маю бажання. як добре що не вклався в ще одну х***ю типу свого будинку, а то був би ще в більшому мінусі

на мою думку, при будівництві хати — особиста присутність замовника обов’язкова!

не розумію, як може бути інакше 🤔

будують люди самі, чи когось наймають... дистанційно нормально побудувати хату не вийде 🙂

нащот якості хати...

так це ж суб’єктивна річ... головне, щоб власникам подобалася... і була по-кишені...

мені здається, реальна хата «з гівна і палок» краща за уявну... ідеальну )

Звісно, пан може збудувати мазанку «як діди будували». Щоправда, діди були у всіх різні. Мої, наприклад, один був директор цегляного заводу, а інший майстер зміни по ремонту мереж на залізниці. Тобто мали базове уявлення про будівництво і комунікації. Тож хати збудовані ними у 40-50-х стоять досі і ще років 100 стояти будуть, якщо не станеться катаклізму.
«За ті ж гроші» точно не вийде. Бо у тих радянських будинках половина матеріалів (якщо не всі) просто «виписана на роботі» за три копійки. Кран і екскаватор у більшості випадків також можна було найняти за три пляшки горілки. Пробурити свердловину на воду — «по знайомству». Підключити електрику можна було без всяких Ахмєток з їх ДТЕКами. А зварювальний апарат був у кожного свій і ним вміли користуватись. Ці технології нині безнадійно втрачені. Зараз все за гроші. Великі гроші.
Без мінімального досвіду у будівництві тебе на@буть і потім ще раз на@буть. В принципі, успіхом буде вже якщо тобі проект зроблять без приколів. Такий, що його реально можна буде використати.
Тож якщо десь у хорошому місці є ділянка зі старою хатою за 65-85к, то десь поруч з нуля ти ніяку нову хату за співставні гроші не збудуєш. Єдиний варіант вкластись — це щось готове з SIP-панелей з нормальним підрядником. Не найгірший варіант, між іншим.

1) тобто раніше (з тими зарплатами і дефіцитами) можна було будувати, а зараз (з айтішними зарплатами, і повними епіцентрами) — складно і дорого? 🤔

2)

ділянка зі старою хатою за 65-85к

це не дофіга за стару хату? 🙂

десь у хорошому місці є ділянка зі старою хатою

Малось на увазі по справжньому хороше місце: на схилах Дніпра у Центральній Україні, неподалік Львова, на південь від Києва, на узбережжі Чорного моря неподалік Одеси. Є купа локацій в країні, де вартість ділянки зашкалює, бо скадається таке враження, що вони внесені у спецсписок ТЦК «сюди не їхать» і одночасно нанесені на карти москалів з позначкою «тут не бамбить», а старі хати там досі є.

По першому пункту пояснюю. Совок — країна контрастів. Умовно, дефіцит був для лохів. Наприклад, для працівників «общепита» не існувало ніякого дефіциту продуктів. Так само для працівників сектору виробництва/будівництва не існувало дефіциту будматеріалів. Для транспортників не було дефіциту палива. Маючи хорошу посаду і правильні зв’язки — все було доступно в безлімітних кількостях. Причому цілком легально (ну майже).

Хрестоматійний приклад. Ситуація умовна, персонажі видумані.
Бригада з буріння їде на тиждень у ліси бурити свердловини на замовлення пожежників. Їх начальник наш хороший знайомий. Звертаємось до нього: «Слухай, я собі там неподалік хату будую, треба воду, заїдьте потім до мене, рубанем 21 метр за пів дня. Солярка з мене, а особисто вам — домовимось». Вони приїжджають з усією спецтехнікою і майже задурно роблять те, що зараз коштує 40-100к грн. Залишається лише підключити насос. Який до речі, взятий за місяць до того так само безкоштовно, бо його вже списали і замінили новим, але він цілком справний і пропрацює 20+ років.

Таких ситуацій можу описати з десяток, про будь-який етап будівництва. От і виходить, що будували ніби самі для себе, але водночас «всім миром».

От і рахуй собі, скільки айтішних зарплат пішло би щоб закривати такі питання зараз. Суто за гроші і без знайомств. Пересічний айтішник для будівельників — лох у квадраті з грошима.

на узбережжі Чорного моря неподалік Одеси.

чим воно там хароше? ))

Для транспортників не було дефіциту палива.

ну як тобі сказать якщо у тебе москвіч з завода перероблений на бензин а-76 тоді норм )) у нас такий був купили з таксі з гаража автопарку хароша була машина ))

но якщо у тобі жигулі на 92-му тоді всьо жопа простіті

Маючи хорошу посаду і правильні зв’язки — все було доступно в безлімітних кількостях.

не прямо щоб у безлімітних воровать тоже треба було вміти просто бізнес

Причому цілком легально (ну майже).

так щонайменше дворє шоферів за моєї пам’яті отримали сроки не умовні і то не бензин так просто квитки не зійшлися з касою а контролери якраз гастрольні

... контролер один тоже як я пригадую пішов по єтапу чи то пішла

Таких ситуацій можу описати з десяток, про будь-який етап будівництва.

не було такого навіть близько як то у масовім виконанні дуже поодинокі випадки які то на очі народу не траплялися бо народ наш тож злопамятний написать донос і то донести його по інстанціях на раз плюнуть а народу що ти йому зробиш йому ні чого тєрять окрім своїх цепєй а в армії він уже отслужив

Пересічний айтішник для будівельників — лох у квадраті з грошима.

ти не повіриш пересічний бюргер умовний для народних українців державного рівна націонал соціалістичного лох у квадраті з грошима нєсітє ваші дєнєжкі іначє бить бєдє як сказав сам Президент України Зеленский «я не лох я Президент України» (к) (тм)

оце воно є 1 1

чим воно там хароше? ))

Дай подумаю... Море/лимани і 40 хв машиною до кордону, або 5 год до Кийова.

народ наш тож злопамятний написать донос і то донести його по інстанціях на раз плюнуть

Авжеж. На одного мого діда доносили. Причому що саме смішне — безпідставно. Саме ту історію просто притягнули за вуха. Але відбився, хоч і важко. Бо був ветеран війни і мав бездоганну характеристику на роботі і в партії.

ну от ви кажете ’достати’, ’зв’язки’...
але тоді ж і саджали за економічні махінації... і навіть розстрілювали ... вже після сталіна..

Це не зовсім махінації у сучасному розумінні. Так, ОБХСС не спав. Але зазвичай ці оборудки не були розкраданням у прямому сенсі, бо метаріали виділялись на будівництво із «запасом», все що треба було збудувати — збудовано на совість, он досі стоїть і бомба не бере. А «надлишок» реалізовувався коли за невеликі гроші, коли за зустрічні послуги. Грубо кажучи, якщо десь у степу висипали вагон щебня, то його висипали незворотньо, ніхто назад збирати не буде. Якщо з цієї гори один причіп пішов на особисті господарські потреби, то зазвичай ніхто цього навіть не помітить. Моральний аспект лишаємо за дужками. Бо це можна трактувати і як корупцію, так і як використання недоліків адміністративно-планової економіки у власних інтересах.

Бо це можна трактувати

це ніяк не можна обзивати... з позиції сьогоднішнього дня..
тому що сьогодні все інакше..

Памʼятаю десь середина нульових. Ми з пацанами прожигаємо молодість у селі. Бухаємо, на мопедах їздимо. А знайомий кент хату будує
Ділянку батько через сільраду дістав безкоштовно. Будматеріали — ракушняк + червона красива цегла. Дуже красивий одноповерховий будинок вийшов.
Чел не будівельник, а звичайних хлопак. Батько вчитель фізкультури у сільський школі, мати медсестра у сільській полікліниці. Грошей не багато але будматеріали прикуповувались потихесеньку частинами. Чел потихесеньку будував і вчився у бурсі на автомеханіка. Останні етапи вже із своїх грошей що заробляв на СТО
Я вийшов із батьківської домівки на зьйомну квартиру. А чел мав власний будинок у 20 років

і що тут ключове?
мабуть бажання, грамотний план...

Ключове тут станом на зараз:

Ділянку батько через сільраду дістав безкоштовно.

Піди дістань зараз ділянку у притомному селі таким чином ))
І ось це:

вчився у бурсі на автомеханіка

Це вам не айтішні курси. Там вчили працювати руками і головою. Особисто знаю випускників бурси з напрямку автомеханіки — толкові хлопи.

Піди дістань зараз ділянку у притомному селі таким чином ))

а шо не так? 🤔

Щодо ділянки у селі в цілому проблем немає
Тільки
1. Повинен вже жити в цьому селі
2. Дадуть з високою долею вірогідності (якщо ти не кум голови громади) десь на окраїні куди коммунікації тягнути за свій рахунок
3. Просто так не дають Ти одразу повинен щось будувати інакше заберуть.

А по бурсам цікава тема. Жаль що не можна піти на курси зварювальника куди ходити пару разів на тиждень Я б походив

десь на окраїні куди коммунікації тягнути за свій рахунок

1) які комунікації треба тягнути? 🤔
2) жити на краю села... а це може бути перевагою? 🤔

1) які комунікації треба тягнути? 🤔

Світло та газ

Зараз той час, коли будуватись самому дуже дорого, забудовнику і ремонт і матеріали коштує значно дешевше по причині опту. Зараз доцільніше помоніторити і купити готове, просто одразу доведеться заплатити чималу суму (але це все одно значно дешевше ніж розтягнуте в часі будівництво). А будівництво, розтягнуте в часі, обійдеться дуже дорого, і по часу, і по коштам, і по нервам..

помоніторити і купити готове

Готове гівно
Саме тому, що оті «забудовники» економлять на усьому їм це і виходить дешевше

Готове гівно

Тіки якщо бюджет гімно.

Тіки якщо бюджет гімно.

Пан кофаундер уже близок к Форбс-100?

якщо бюджет не гівно, то тим більше є сенс самому будувати
ніякий забудовник не зробить саме так як треба
у свій час, коли купував будинок під Київом то передивився багато чого, і якість у будинках за умовні 80к і умовні 150к була +/- однакова, у межах похибки
щось більш-менш нормальне починалося від 200+
а за ці гроші тоді (18 рік) можна було збудувати два будинка на мої потреби

у свій час, коли купував будинок під Київом то передивився багато чого, і якість у будинках за умовні 80к і умовні 150к була +/- однакова, у межах похибки

Так, бо там ще 70к — це земля.

В цілому якщо ти не експерт будівельник — будувати самому це стріляти собі в ногу. Але — кожному своє.

А вище пишуть:

Тож хати збудовані ними у 40-50-х стоять досі і ще років 100 стояти будуть, якщо не станеться катаклізму.

так гівно чи ні? :)

Гівно
Бо порівнювати хати, які люди будували для себе (не важливо у які поки) і те лайно яке останні роки на первинному ринку неможливо

Можу лише сказати, що якщо це Київ чи Київська область, то майстрів знайти дуже складно. Я не можу сантехніка викликати — або дорого в кубі, або «Я не поїду це робити бо у мене 10 обʼєктів». Електрику — хотів щиток переробити під блекаути. Та сама історія. Додати релешку, перемикач — 7к =) Знайшов просто від ОСББ мужика, яка зробив мені це все за 1500 і витратив на це 15 хв.

. Я не можу сантехніка викликати — або дорого в кубі, або «Я не поїду це робити бо у мене 10 обʼєктів».

хіба це єдиний варіант ? 🤔

ну от в мене перед війною потік старий водопровід ...
довелося міняти на пластикові труби, з’єднувати їх, тройники, крани...
пішов усе купив у найближчому магазині госптоварів...
кілька сотень гривень витратив... на всі матеріали

потім посидів годину у ютубі — навчився...
взагалі нічого складного, дитяча забавка

Я будував з нуля десь на 200 квадратів, на ділянці під СГ. Від старту до фінішу зайняло 2 роки, ще пару років зайняли різні дрібниці типу доріжок,освітлення, місця для барбекю тощо. В цілому — краще будувати, так можна зробити будинок як ви бажаєте, однак треба врахувати деякі моменти, щоб не влізти в кабалу і вічну недобудову.

В цілому — краще будувати, так можна зробити будинок як ви бажаєте

от і я про що )

однак треба врахувати деякі моменти, щоб не влізти в кабалу і вічну недобудову

мабуть тверезо оцінювати свої можливості ? 🤔
(якщо мало грошей — будувати 40м2... без зайвого пафосу)

Відповідь вам не сподобається — треба мати майже 100% і тоді можна будувати. Не тіште себе ілюзіями, що назбираєте, або щось там десь можна буде зекономити. Треба тверезо оцінювати свої можливості — будинок це дорого. Можливо краще просто іноді знімати в оренду а на залишок спокійно жити

Треба тверезо оцінювати свої можливості — будинок це дорого.

ну як дорого...
а скільки калорій люди у спортзалах витрачають... це хіба не марнотратство ? 🤔

Питання не в марнотратстві, а в тому, що багато людей недооцінюють вартість будинку і залишаються в недобудові. Будинок треба будувати швидко, чим довше будуєте тим вища ціна і ризик недоробити його до кінця, а щоб будувати швидко треба щоб бувало майже 100% вартості.

Ще декілька порад, хто все ж таки наважиться будуватись:
— площу обирайте по потребі
— відмовтесь від складних конструкцій типу даху в стилі бароко :), гаражу і цокольного поверху
— якщо є можливість то підключіть газ
— не будуйте басейн:)

Зразу видно, що людина шарить :).Ще додам:
— Краще одноповерховий ніж двоповерховий
— Не думайте, що ваші діти будуть з вами жити коли виростуть (і не навалюйте 200+ квадратів для цього)

там сходу треба визначати термінування слова «краще»

... щойно ти почнеш робити щось серьозне як то

навалюйте 200+ квадратів для цього

як одразу у тебе почнуть виникати дуже цікаві питання як то у тебе просто закінчиться місце для вікон бо виявляється вікна можна ставити лише на зовнішній поверхні а з ростом площі у площині у тебе першим що виникає не стача зовнішнього периметру по відношенню до площі

як то додаючи +1 поверх ти просто «множиш» включно зі стіною під вікна і таких питань геть нема буквально by design а от коли «краще одно поверховий» то там таке питання то є чи не перше що є чисто як конструктив

далі так само як конструктив тобі виявиться що дах більшої площі стає не лінійно багато складніше суто конструктивно бо ж маючи +1 поверх ти просто посуваєш дах вище і все а так дах той самий маленький і зручний і між поверх там просто пласка система перекриття нічого такого конструктивно особливого можна гнати будь яку площу просто враховуючи прогони

а от дах так прямо уже не можна просто розігнати по площі там вже думать треба

ще далі так само архітектурно у тебе почнуться питання вже планування бо ж просто гнати площу просто так не вийде на ній ще треба усе розмістити усякі кімнати вот єто всьо і там буквально виходить що «оптимально одно поверховий» стає так само бескінечно лінійно масштабований «аля коридорної системи» схема просто довжелезний будинок де ти так само «додаючи +1 поверх» тільки ти робиш то є просто на землі просто ставлячи свої «поверхи» в ряд лінійно +1 +1 +1 і так далі

кросівоє? ))

а ще далі так само конструктивно у тебе почнуться питання комунікацій як то особливо чисто геометричних як то каналізації яка загалом має бути просто лінійно з певним уклоном де коли ти просто додаючи +1 поверх угору такого питання не маєш бо ж воно з гори просто стікає у низ а от щоб воно текло горизонтально там уже треба буде більше рахувати більше думати

так само власне буде з усім інженеркою де фактично «краще одноповерховий» у тебе просто не вийде бодай якось порівняне розумне рішення у порівнянні з такім самим корисної площі але дво поверховий навіть з урахуванням додавання площі для покриття зайвого на сходи все одно вийде простіше

хоча так звісно же ж «краще» не робити 2 поверх на цілі 60 метрів євро загальної площі взагалі як то 30 + 3 але далі вже 100 метрів загальної площі у простім квадраті 10 на 10 уже треба подумати як розкидати і вже краще «витягувати» як то не 10 на 10 а щось 8 на 12 а далі воно піде і далі бо спробувавши 1 поверх на 200 метрів у простім квадраті 14 на 14 вже буде питання до лінійних розмірів а також до використання простору у середині та компоновки і так само може краще його знову «витягувати» але тут знову ж так воно «тягнеться» саме за довгої сторони як то було 8 на 12 стало 8 на 24 або на 25 а не як то 16 на 12

як ти побачиш то навіть буржуї які ще старовинні ще при царі і то не при рускім і то ті вже будують свої палаци чи будували у 2-3 поверхи а вже у них нестачі у тім щоб витратитися на 1 поверх не було як мені здається ))

Я для себе давно це прорахував — краще інвестувати в свою спеціалізацію, зробити умовно 2х-100х по зп, не внікати в ці питання і заплатити людям які все життя будують будинки.

В мене буквально є десь 3 знайомих, які будують будинок 5-й рік :).

P. S. Я якраз рік назад шукав будинок, передивився під 50 будинків. І можу сказати з впевненістю, 99% будинків в україні — це просто кал в бюджеті до 200к (в межах міста). І це навіть не в київській області.

передивився під 50 будинків. І можу сказати з впевненістю, 99% будинків в україні — це просто кал в бюджеті до 200к (в межах міста). І це навіть не в київській області.

розкажи детальніше — за якими критеріями ті будинки тобі не сподобалися? 🤔

З того що ще помню:
— Дуже різкі сходи на другий поверх (звісно, щоб зекономити площу, або просто архітект дурень). Один невірний рух — зламана шия гарантована;
— Прибудови до вже готового будинку — це просто якась болячка українських будинків, виглядає це зажди як пік жлобства;
— Кімнати по 8 метрів;
— Пшонка стайл — теж одна з основних болячек, це і колони екстер’єру і інтрер’єру і оце все римсько-грецьке і їм подібне убожество;
— Газові труби об які можна битись головою і які тянуться через увесь двір і весь фасад;
— Каналізаційні люки прямо перед дверями;
— В 90% випадках вся ділянка засрана і виступає складом для всякого гівна, яке ніколи не буде використано
— Відсутність зала-вітальні;

прикольно... все так 🙂

я б ще додав звичку будувати двері під свій, блін, середній ріст 170 см... 🙄

Прибудови до вже готового будинку — це просто якась болячка українських будинків, виглядає це зажди як пік жлобства;

тут цікаво...

справа в тому, що самі люди постійно міняються...
— змінюється склад сім’ї
— змінюється економічна ситуація
і т.д.

тобто зробити правильний проект раз і назавжди — просто неможливо 🤔

які взагалі є варіанти?
або жити багато років в орендованих квартирах... і збирати гроші на правильний будинок... поки роки проходять...

або — швидше своє житло, хай бюджетний варіант...
а потім усе життя добудовувати 🙂
тому що на інший будинок вже сил не вистачить

тут цікаво...

справа в тому, що самі люди постійно міняються...
— змінюється склад сім’ї
— змінюється економічна ситуація
і т.д.

Якщо будинок був нормально спроектований, то потреба в його розширенні немає виникати. Це зазвичай через відсутність фінансів на початку будівництва.

Ще згадав один прикол:

— Сходи на другий поверх — поза будинком. Тобто, щоб піднятись на другий поверх — потрібно вийти з будинку. (ціна будинку була 250к оО).

добре що не драбина) (таке я теж бачив)

ну так коли горише так чи інакше експлуатується нормальна історія ))

Сходи на другий поверх — поза будинком

може там тільки влітку живуть.. вихід одразу у двір...
або інший хазяїн 🤔

Якщо будинок був нормально спроектований, то потреба в його розширенні немає виникати.

то є не зовсім так як то коли є така питання розширення у майбутньому будинок просто by design будується саме з можливістю розширення закладено by design

як то популярна фішка unfinished basement

Сходи на другий поверх — поза будинком

У мого сусіда драбина на горище тільки з вулиці. Тому цей нюанс було враховано і зробили правильно відразу — сходи на горище всередині хати.

Це сходи не на горище, а на другий поверх, де є житлові кімнати.

і заплатити людям які все життя будують будинки.

о так я за нього! )) тож оце і розказую но бесплатно ))

ніт не краще

99% будинків в україні — це просто кал

так це є правда

99% будинків

бо 1% всього дерев’яних?

так це є правда

когнітивний альфацентавристичний дисонанс «брешуть — не може бути»)

, не внікати в ці питання і заплатити людям які все життя будують будинки.

Якщо не вникаєш то результат буде фіговий.

На прикладі софта, якщо клієнт не вникає в розробку, не спілкується з продуктом, з архітектами, то отримає не те що він хоче.

Зрозуміло що знати як класти цеглу не треба, але треба знати хояа б порядок етапів, які є матеріали, і т.п.

Зрозуміло що знати як класти цеглу не треба

ти не повіриш... ))

99% будинків в україні — це просто кал
так це є правда
Будинок треба будувати швидко

ну.... а скільки років будується Windows, наприклад? 😂

не будуйте басейн:)

шо не так з басейном? 🤔
m.youtube.com/watch?v=PFUUoKk1tBE

цокольного поверху

навпаки...
якщо подумати... однією з найбільших проблем є енергоефективність...
а найбільш енергоефективною формою у природі є куля...

оцініть різні форми... з точки зору математики...
співвідношення об’єму до зовнішньої поверхні...
і зрозумієте, як бажано будувати.. щоб зекономити на опаленні...

Яка ваша думка щодо модульних будинків, будинків з sip-панелей? Чи розглядали для себе (або не розглядали), і чому?

хіба не марнотратство

при _малорухливому_ способі життя це — і хороша інвестиція в здоров"я, і покращений настрій

а шо можна будувати на СГ землi?

Можно, тільки потім документів на хату не дадуть.

Дачу або садовий будинк можна на такій землі збудувати.
Але це офіційно не житловий фонд, тому можуть бути вищі тарифи + неможливо прописатися в таком.
Теоретично, його також можна перевести потім в житловий фонд але задовбешся з документами або на хабарі викласти половину вартості будинку.

а шо можна будувати на СГ землi?

у будь-яких документах на землю поруч з пунктом «площа» — є пункт «призначення ділянки»... усі варіанти перелічені у Земельному кодексі... приблизно так:

— для житлової забудови (виділяють до 10 соток у містах)

— для ведення садівництва (дача... видавали ділянки до 12 соток, будувати можна було до 50 м2, зараз не знаю, можливо, нема обмежень)

— для ведення особистого селянського господарства (ОСГ)(виділяли до 2 га, будувати можна усе що завгодно)

— для ведення фермерського господарства (площі більші, будувати мабуть можна все... у рамках діяльності, і житло мабуть можна)

— землі сільськогосподарського призначення (наприклад, так звані «паї») — будувати можна тільки для забезпечення діяльності... наприклад ферму, чи теплиці... житло не можна...

А де це землю дають?)Я запишусь в чергу)

відкриваємо Земельний кодекс... читаємо порядок отримання...

Теоретично... знаходите місце... пишете заяву у місцеву сільраду... чи куди там... залишаєте собі копію... протягом місяця зобов’язані щось відповісти...

(щоправда, там де зараз найдешевша земля ... там зараз військові адміністрації ... можливо, деякі права громадян тимчасово заблоковані... але то таке...)

Переоформили під забудову, єдине що треба трошки позбирати документи

Хе-хе, ТЛ / ДР — будуватись в 2025 в Україні це різновид БДСМ.

Вже майже два роки займаюсь добудовою і внутрішнім ремонтом таунхауса в Київській області, а по-факту повноцінного будинку, тільки з мінімальним подвір’ям.

І це капець шановні.
Матеріали дорогі, місцями дуже дорогі.
Робота майстрів дорожча за матеріали, іноді вдвічі дорожча. Майстрів дефіцит. Частина мобілізована, частина втекла або ховається і не доступна, а ті що лишились підняли ціну. При цьому якість не росте, майстер може бути дорогий і робити не якісно, та ще й красти.
Аби розуміти, де тебе обманюють і що якісно, а що халтура, треба контролювати кожен етап і кожен день бути на об’єкті.
Наобіцяти, що ти завтра будеш і за день доробиш, взяти аванс і не з’явитись взагалі( втікти вимкнувши телефон ) або з’явитись через тиждень і ще тиждень робити, це вже прямо стандарт, кожен другий.
При цьому частина майстрів має проблеми з алкоголізмом, що органічно впливає на їх доступність та якість робіт. Іноді бухають прямо в тебе на об’єкті.

Меблі й кухні на замовлення стали дуже дорогі, а очікування 3+ місяці це реальність.

Багато майстрів не шарять за ці всі ваші новомодні окремі підключення до зарядної станції, ти, ойтішник без спеціального досвіду, маєш за руку привести дядька із 40-річним стажем і пальцем йому ДВІЧІ тикнути, що треба зробити, як розвести, які автомати підключити.
Про системи а-ля розумний дім і згадувати нема чого.

Мав бригадира який би мав покрити менеджмент і ризики, а по-факту отримав ще одного шаровіка якого треба також контролювати і який, максимум, виконує роль кур’єра і телефоніста, дзвонити задовбувати, хто сьогодні мав приїхати і чого його нема.

При цьому всьому всі працюють в чорну, все лише готівкою, лише один майстер погодився підписати договір( і він суттєво затягнув строки обумовлені в договорі ), ніхто ні за що не відповідає, але всі хочуть гроші наперед.
До цього всього додайте блекаути та не нульову ймовірність того, що або коло твого будинку прилетить, або у виробника твоєї кухні, або в склад постачальника.

Нерви виматує гірше гівняного ентерпрайза з не чіткими вимогами.

Підсумовуючи — будуватись і/або робити ремонт в новобудові це дуже проблемно по всім питанням.
Я маю мрію, що у нас будуть будувати і продавати з ремонтом як це є, скажімо, в більшості новобудов Туреччини.
Хто пройшов шлях самостійного управління будівництвом і ремонтом, розуміє, що вся та лабуда під «зробити під себе», нічого не варта, а тільки з’їсть час, гроші та нерви.

Окремо додам по темі: «А як раніше всі будували самі!»

А погано будували, ось як.
Навіть якщо не брати сільські хати-мазанки, які в прямому сенсі з гівна й палок, то саморобні хати з цегли також не високої якості.
Сперичатися не буду бо бачив багато хат, які зроблені ПОГАНО, ви мене не переконаєте в зворотньому.
Окрема тема, що за ±30 років частина таких хат починають розвалюватися в прямому сенсі. Частина навіть без фундаменту і просто на землі стоять.
Про відсутність базових зручностей в хатах яким менше 40-50 років навіть згадувати не буду, це трешак, як можна було так себе не поважати.

из всего это правда и никогда не давать деньги наперед, никаких авансов, только на расходники, по чеку или сам купишь и привезешь на объект, хотя такие есть мастера, и чек нарисуют у знакомого какой надо) А мебель да, печи, в которых сушатся крашеные изделия, могут отключиться и отказываются гарантировать качество покраски. «бригадир» в большей части это бухгалтер, который закладывает только свои услуги и вообще не смотрит за качеством, раз у тебя нет претензий, значит все сделано збс его рабочими или другими, которых просто перенанял и содрал свой %

Зараз лютий ринок кандидата майстра і мало хто погодиться без авансу стартувати, але як писав вище, видача авансу нічого не гарантує.

З бригадиром так, дуже неприємно був здивований як вони працюють і як їм не хочеться вникати взагалі, а все дуже поверхнево.

Нормальні майстри самі не хочуть аванс брати

Це дуже дивне твердження.
Нормальні майстри беруть аванс бо, окрім всього іншого, випадків коли майстрів кидають на гроші або тягнуть з виплатою місяцями також вистачає.
А так аванс хоч яка-неяка страховка для обох сторін.

Звісно, що в мене доволі обмежений досвід.

Але, я завершив ремонт зовсім недавно який починав в 2022.

Декілька різних груп майстрів відмовились говорити про аванс коли я про щось подібне заїкався. Їх посил був такий, що краще ми зробимо і якщо все ок то оплатите )

Я також не є супер-майстром в цьому, але всі мої так чи інакше хотіли аванс, якщо не в перший день робіт, то протягом першого тижня вже просили.

я завершив ремонт

героїчно респект

посил був такий, що краще ми зробимо і якщо все ок то оплатите

так але мені треба щоб було зроблено і щоб було усе ок а тут починається як то кажуть той нюанс же

і якщо

а то є прямо важливий нюанс trust me

... я перевіряв ))

Все так, без цього ризику ніяк

Зараз мені завершує ремонт найнята фірма. Ніколи таких проблем не було. Спочатку оплачую матеріали для кожного етапу, майстри виконують роботи, тільки після цього оплачую роботи по Акту.
Так, це дорожче (відсотків на 10-15 в середньому). Але надійніше і дуже багато головняка забрали з мене по питаннях логістики, наявності майстрів, обладнання і т д.

Дешево збудувати вийде, лише якщо взяти найпримітивніші матеріали та сильно зменьшити свої очікування щодо оздоблення та різних технологічних наворотів. Будівельні матеріали весь час дорожчають, вигнати фундамент та коробку — то найдешевша частина

цікаво, хто більше заробляє — айтівці, чи будівельники? 🤔

Ті що працюють не дуже багато, а їх прораби набагато більше. Також вони беруть матеріали насправді дешевше ніж звітують.

Також вони беруть матеріали насправді дешевше ніж звітують

якщо у них багато об’єктів, і завдяки цьому оптові знижки — це мабуть нормально 🤔

хто заважає замовнику купити матеріали самостійно? 🤔

Три Де прінтинг ще не обговорювали ? Бо кажуть що ’коробка’ дешевше виходить .

цікава штука, як одна з ідей майбутнього ...
одразу будь-яку форму ...
та це ж якби матеріали були... більш дружніми... бо суцільний бетон якось... 🤔

Я не дуже розумію цю технологію. Ну тип якщо будувати дійсно капітальний будинок, навіть одноповерховий. І не показати та знести, а щоб якісно то виникає багато питань насправді.
Є перепади температур, які треба вирівнювати армуванням щоб стіни не потріскались.
Перемички ті ж, армпояса . Що за матеріал взагалі із якого друкують? Які у нього властивості?
Не вийде що просто каркасний будинок який звести простіше і дешевше ніж 3D буде не гіршим по характеристикам?

колись бачив у ютубі... бетон заливають, і все

Погугліть Школа 23 у Львові. Там один корпус збудували 3Д друком. Буваю там щодня (старша донька там вчиться). Хз які там плюси. Той корпус будується мінімум вже 3 роки.

Як я радий що в мене є своя хата ще від дідуся бабусі прямо блія плавнів де Стерицький написав «Ніч яка місячна», а це там де Сула впадає в Дніпро. Читаєш такі теми і радієш що продавати навіть не задумувавсі.

тут експерти пишуть, що «раніше будували з гівна і палок» )

Так все ж так і було. Натурально будували із «гівна і палок». І як нащадок таких будівників підтверджую. Ба більше. Я з тих країв чиїх прабатьків в 1958 році зігнали з низин наверх і затопили історичні селі Кременчуцьким водосховищем, тому будувалися активно і будували хата мазанки які натурально були із гівна й палок. Десь у 80-их мазанки люди обклали цеглою та плиткою. В більшості випадків.

тобто 70 років тому люди змогли збудувати хату... на ті зарплати....
цей будинок досі експлуатується....

а хто заважає зараз так будувати? 🤔

Раніше хату будували селом, дівчата замішували глину, хлопці робили рештування. Тобто то будівництво в якому бере участь людей 20. Зараз 2 робітника достатньо щоб будувати невеличкий будинок.

Раніше хату будували селом, дівчата замішували глину, хлопці робили рештування. Тобто то будівництво в якому бере участь людей 20. Зараз 2 робітника достатньо щоб будувати невеличкий будинок.

я це розумію )
але скільки людей в цьому топіку з цим погодяться )

Зараз 2 робітника достатньо

Якщо враховувати що зараз скрізь спеціалізація, то актуальним буде питання яких два робітника, нп пара айтішник+айтішниця чи побудують.

Тоді будували не запрлатами а дружністю. Тобто ціла компанія йшла до когось одного, потім іншого, і так на все село. Зараз ви не допроситеся товариша на пиво з вами сходити, які хати? До того ж такі стандарти вас самих шіидше за все не влаштують, вам відразу захочеться хату обкласти. А це вже самі робити будете чи наймати. Матеріали точно вдарять по карману. І це все робили маючи фул тайм рабство, двір із худобою, дітей і так далі. Тобто люди тягнули вважайте що три фул тайми. Не намагайтеся це зрозуміти, світоглядна прірва між нами і ними вже настільки велика що краще просто це все прийняти як невідвторюваний факт. Ну і по факту питання

а хто заважає зараз так будувати? 🤔

лінь і по****їзм просислового масштабу.

Тобто люди тягнули вважайте що три фул тайми. Не намагайтеся це зрозуміти, світоглядна прірва між нами і ними

я вже в універі взнав що люди тупо по кілька тижнів на рік нічого не роблять (aka відпустка).
Бо люба відпуска вдома це город, подвір’я, будова, прибрати всюди.
Було кілька днів на рік халяви типу різдва/великодніх.
А так то постійне жонглювання робота, город, базар, будова, ну і в мене ще навчання було. Пам’ятаю 3тій курс, літо, дівчата кликали на озера їхвти, шашлики, а я php та «інгліш фор іт» ботанив.

Якби мені хтось сказав тоді що я буду тратити в рік еквівалент кількох ланосів щоб на море з’їздити, я б сказав що людина хвора.
Менше 15ти років пройшло, а як все змінилось

тратити в рік еквівалент кількох ланосів щоб на море з’їздити, я б сказав що людина хвора

— а чому так дорого? В 2021 році, крайня моя поїздка на Кіпр з коханою на 10 днів обійшлася в щось біля 600 Євро. Це проживання плюс квитки. Ну із затратами на поїсти та атракціони то може всеодно менше 1к. Ланос коштує 2-3к. Чому так багато?

2021 ціни були набагато дешевші.

В сезон, хороший 4* на Мальорці, буде від 6к€ за 10 днів. Це без квитків.

Я реально дуже здивований. Моя дружина провела місяць в Ніцці на морі. Прямо цей вересень. Бюджет на все 2500 доларів. Бронювала правда ще пів року тому, але окреме житло і цілий місяць. І це не Тайланд, не Кіпр, і не подібного відносного бюджетного цінового рівня. Це славнозвісна Ніца в країна ЄС. І то ціни зовсім не такі.

Що не так? 🤔

все не так.
нерухомість знерухомлює.

усі кажуть:
«сьогодні будувати нове житло — дуже дорого!»

цікаво... а як усе будувалося раніше (40-70 років тому) ? 🤔

очевидно ж, що при соціалізмі понабудовано дуже багато приватного житла, яке й досі використовується... можливо, навіть більшість ? 🤔

і як це узгоджується із зарплатами у 100-150 рублів? 🤔

цікаво... а як усе будувалося раніше (40-70 років тому) ? 🤔

Из говна и палок, от хорошей жизни в таких сараях не живут, не говоря уж про то, чтобы строить их сегодня

а як усе будувалося раніше (40-70 років тому) ? 🤔
Из говна и палок,

та шо ти розказуєш

Ні, ну якщо пана влаштовує відсутність санвузла в хаті і готувати їжу в сараї (бо знову ж таки, води в хаті немає), ніяке утеплення даху і підлоги (втрати тепла), штукатурка з глини та кизяків, якась фігня типу буржуйки по опаленню та ще ку па приколів то будь- ласка.

відсутність санвузла в хаті і готувати їжу в сараї (бо знову ж таки, води в хаті немає)

1) якщо по вулиці проходить водопровід, і є електрика, — то це вже проблема хазяїв...

2) не всім подобається туалет у хаті, прикинь )))
і унітаз... такий спосіб... призводить до проблем зі здоров’ям... кажуть фахівці..

3) все ж, якщо уявити задачу... багато років тому... простий тракторист вирішив збудувати собі хату... він же не кликав проектувальника чи економіста...🤔

було якось інакше...

— визначилися з ділянкою... розрівняли граблями та лопатою...
— завезли кілька машин каміння з найближчого кар’єру...
— тією ж лопатою за тиждень викопали траншею під фундамент...
— проконсультувалися з місцевими фахівцями...
— почали будувати... потроху відкладаючи із зарплати...
..............
і такого житла — більшість...
і таке житло досі купують... бо не вміють будувати і рахувати 🤔

водопровід
а як усе будувалося раніше (40-70 років тому)

Сразу вместе в горячим водоснабжением?)

не всім подобається туалет у хаті, прикинь

Ага, ровно до момента, когда зимой ночью писять захотелось. И варианта у тебя ровно два: ведро на веранде или одеваться чтобы выйти отлить на улице

Сразу вместе в горячим водоснабжением?

ну я розумію для чого гаряча вода...
але для чого централізована цілодобова її подача?
бойлери наче завжди були

зимой ночью писять захотелось. И варианта у тебя ровно два: ведро на веранде или одеваться чтобы выйти отлить на улице

для чого на вулиці 🤔 це негарно... не треба ламати алгоритм...

ну, приміром, на вулиці зимою (аж) мінус 10-15
і тут... подзвонив кашпіровський...
взуваєш тапочки, накидаєш куртку... і так, у трусах, і з заплющеними очими, рухаєшся в бік вуличного туалету в кінці двору...

ясна річ, там ні світла, ні унітазу, ні книжкової полиці...
з усіх зручностей — тільки минулорічна газета )
ну і.. замерзлий, присипаний снігом, умивальник надворі поруч...

тому усі... природні процеси... відбуваються швидко, впевнено... і через 4-5 хвилин вже залазиш назад під теплу ковдру... 😴

Ну якщо туалет в хаті не подобається і призводить до проблем зі здоровʼям то я тут щось розумне сказати не можу. Можу тільки побажати успіхів.

простий тракторист вирішив збудувати собі хату... він же не кликав проектувальника
чи економіста

Та ні, кликав когось досвідченого, хто вже будував раніше)
Юра, ти виглядаєш тупуватим з такими питаннями і коментами.
Особливо про туалет на дворі)

Ну нравится человеку сраку морозить или от мух отбиваться)

сраку морозить или от мух отбиваться)

видумуй — візуалізуй в своїй голові щось цікавіше )

кликав когось досвідченого, хто вже будував раніше)

а я не так написав?

проконсультувалися з місцевими фахівцями...

.......................

Юра, ти виглядаєш тупуватим з такими питаннями і коментами.

я ж не наполягаю на своєму )
справляйте нужду в хаті )

Раніше були простіші будинки. І багато роботи робили самі, або за могарич допомагали родичі і сусіди.
Зараз треба платити будівельникам за все

що означає «зараз треба» ? 🙂

очевидно ж, що при соціалізмі понабудовано дуже багато приватного житла, яке й досі використовується... можливо, навіть більшість ? 🤔

Звучить як показова пропагандистська виставка СРСР для західного споживача.
Яке житло при соціалізмі набудували? 40-70 років назад не було епіцентрів, віяра і вільного ринку буд матеріалів. Не було ринку доступної якісної сантехніки, меблів, електрики. Не було можливості купувати нерухомість впринципі (принаймні офіційно). Якщо хтось і будував собі — то тільки через зв’язки і з тих матеріалів що вдалось «дістати», а не «відкрив красивий каталог і вибрав по кольору».

давай без оцих викрутасів )

беремо зараз усю нерухомість, яка сьогодні реально експлуатується в Україні...
розкидаємо по роках, коли будували...

І шо з’ясується, як ти думаєш?
і зарплати порівняємо...
..............
що значить «будував з матеріалів, які зміг дістати» ? 🤔
цегла, камінь, дошки, скло, цемент пісок — вільно продавалися?

Давай без давай. Тобі вже сказали вище, в цьому історичному періоді на теренах соц. країн можна було будувати з гівна і палок, або по блату. Це і значить «будував з матеріалів, які зміг дістати».

можна було будувати з гівна і палок...
але, судячи з того, що та нерухомість експлуатується досі, так не робили

судячи з того, що та нерухомість експлуатується досі, так не робили

Помилка вцілілого

В мене таке саме питання виникло. Як так вийшло, що майже всі люди в селі, приблизно в одні роки масово збудували собі добротні хати, з добротними прибудовами, гаражами, сараями, літніми кухнями. Навіть сама ціна матеріалу на це все зараз була б дуже значна. А тоді це зробили фактично всі.
Я запитав про це батька і він відповів, що в 60-х роках в країну пішли великі грошові потоки від продажу нафти і виросло нове покоління після війни. Тому так співпало, що одночасно у людей з’явились і ресурси і було багато робітників. Потім він ще додав, що в результаті в кінці 70-х тупе керівництво спустило ці всі ресурси на війну в Афганістані, яка призвела до санкцій, спаду цін на нафту і як результат розвалу СРСР.

ось як треба вміти будувати... двоє працівників за 100 днів 🙂
m.youtube.com/watch?v=tYf0BoFe9D8

www.youtube.com/...​atch?v=OvypK-up05g&t=258s

ось детальний розрахунок від інженера з досвідом, який будує якісно

ніхто не сперечається, що новий айфон — хороший смартфон
просто чомусь більшість їх не збирається купувати 🤔

Только проблема что ты дом с собой не заберешь, в который ты вкладывал душу и старался все идеально и максимально продуманно под себя сделать, а иногда спустя года очень хочется сменить место жизни, вплоть до страны

вот... тому в дорогих домах немає смислу...

Як це немає. Є смисл. Але коли є ці гроші. А коли все життя будуєш, то потім вже воно перед смертю не треба нічого.

коробка (тільки вартість блоків)

res.cloudinary.com/...​/my0wnbvtyl9f7rx4gz92.jpg

.........................
1️⃣ Параметри будівлі

* Форма: восьмикутна призма
* Радіус описаного кола: R = 4 м
* Висота одного поверху: h = 2,5 м
* Кількість поверхів: 3
* Товщина стіни: 0,4 м
* Розмір блоку: 0,2 × 0,2 × 0,4 м
* Ціна блоку: 15 грн

✅ **Результат:**

* Кількість блоків: ≈ **4 590 шт**
* Вартість: ≈ **68 850 грн**

А фундамент, щоб те все поставити?

Там уже враховано...
В даному випадку — нижній поверх — напівпідвал...
основний починається з 70 см над рівнем землі

напівпідвал з більш щільного камня , щоб не боявся сирості...
а верхні поверхи можна з більш легких блоків...

Проще тупо дом из морских контейнеров запилить. Хуже точно не будет

ІМХО, будувати треба або з цегли і тоді можна економити на роботі або з sip панелей щоб економити на матеріалах але монтаж мають робити дорогі професіонали.

А блоки це поганий матеріал, він не дозволяє помилок при будівництві, легко тріскає при навантаженнях, вимагає армування кожні кілька рядів.
Для стайні козу тримати ще норм.
2ох поверховий будинок мають будувати професіонали під наглядом інженера.

А з цеглою простіше, вона дозволяє помилки, навіть якщо трісне стіна то все одно років 20 простоїть.

Кароч, нюансів є багато, треба або наймати спеціалістів або стати спеціалістом.

я розбирався... усе зрозуміло з блоками ...
вони є з різних кар’єрів... різної щільності — відповідно для різного навантаження... м15, м25, м35

К витратам ще доплюсувати треба подвірʼя.
Інженерку
Утеплення даху та фасаду
Власне сам фасад
Бетон на фундамент
Плити на перекриття
І оті всі плитки зі штукатурками та гіпсокартонами які здирають грошей більше ніж коробка
І це я ще щось забув...
А, господи, септик для сральника, воду, електрику та подумати що там з опаленням.
Ну в дорога ще, так, в приватному секторі може статися так що вона тількі тобі і треба.

скажи, а скільки коштує купити описану тобою хату? 🤔

За скільки сторгуєшся, стільки й заплатиш.
Збудувати до війни було тисяч 70, це якщо нормально все робити і по бідненькому

тисяч 70, це якщо нормально все робити і по бідненькому

ну-ну... удачі )

Так я ж не олігарх, я ж по бідному, з газоблоку будував. Без напівпідвалу навіть))

цілком адекватна цифра для невеликого нового будинку. збудував в 19-20 роках будиночок +/-90 квм. детального кошторису не вів, пам’ятаю тільки найбільші витрати і «ітого». вода+каналізація 10к (замовляв під ключ), фундамент (плита по грунту, з підігрівом в пінопластовому кориті, схоже на ушп, але повнотовста плита) 10к (наймав трактори, самосвали, робітника на арматуру і заливку і сантехніка на укладку труб підігріву, колектори збирав сам), коробка сіп-панель 16к (сервус, рекомендую). все інше доводить кінцеву вартість до +/-60к. частина робіт зроблена власними силами (електрика, фасад, малярка, збірка меблів). тому 70к вважаю цілком реальною цифрою. до речі, типова витрата на опалення в самий холодний період складає 800 кВт годин на місяць, плюс 20 на примусову вентиляцію. за нічним тарифом (ділимо на два) для систем електроопалення (ще раз ділимо на два). 25см пінопласту творять чудеса).

на жаль пожити в новому будинку вдалося лише два роки, і навряд чи я в нього повернусь.

тому 70к вважаю цілком реальною цифрою
на жаль пожити в новому будинку вдалося лише два роки, і навряд чи я в нього повернусь.

а якби збудував з гівна і палок, як колись ...
але платив би більше податків у бюджет на оборону 🤔

— сьогодні більш важлива енергоефективність..

— сьогодні стали більш доступними усякі генератори, аккумулятори, сонячні панелі, вітряки і т.д.

— сьогодні ....
— і т.д.

це фігня. Є три фактори які точно відрізняють (сучасне від минулого): «якість проекту», «якість реалізації». «інфораструктура».
— гівняний «дворець» із якісних матеріалів поряд з сучасною інфраструкутурою = «гівно»
— нормальний проект з гівна та палок неважливо де = «гівно»
— нормльно збудований класний проект посред «говен» = «гівно»
)))

тут у 4 строчках 6 разів зустрічаються варіації слова «гімно» ...

як тобі взагалі вдалося закінчити школу? 🤔

Що в старій хаті що в новій фінішній ремонт коштує плюс-мінус однаково. Але вам не треба будувати саму коробку якщо вона вже є.

А пробували? Як таки з досвідчу, то додаємо витрати на демонтаж, вивезення сміття, і це ще коли не треба перероблювать інженерку. От тоді сама втіха і починається )

Ну недавно робили косметичний ремонт в бабусіній хаті, частково міняли деревяну підлогу + електрика по новій, + душова кабінка. Нічого складного, половину власними силами. Нові меблі + обладнання дорожче вартує ніж ремонт, їх що в стару що в нову хату купляти.
Звичайно це не той ремонт як тут деякі люблять по 100К вбухать в квартиру

Цікаво було б подивитися на примикання стін до стелі та підлоги. Ну там плінтус, багет, туди сюди

А шо там дивитися — плінтуса старі деревяні підмалювати свіжою краскою и прибили назад. Стелі натяжні там пох на примикання стін.

Ну то таке, то не ремонт, як на мене.

Ага, зроби в старій хаті теплі поли чи вентиляцію. Або каналізацію проведи.
І це ще не кажучи про рівність кутів, стін, штукатурку з глини та кінського навозу та утеплення даху соломою перемішаною тією ж глини
Ну і дах там підлатати, утеплити хату, цоколь гідроізолювати, відмостка, туди-сюди.

І це ще не кажучи про рівність кутів, стін,

Вам шашечки чи жити. Ми 90 градусів не виводили воно мені жити не заважає. Порівняли стіни та й усе. Стару побілку треба було змити це да брудний кусок роботи. Ну і хата була в жилому стані, не аварійна халупа.

Ага, зроби в старій хаті теплі поли чи вентиляцію. Або каналізацію проведи.

Взагалі без проблем дирка робиться в любому місці перфоратором за пару хвилин. Це не бетонні стіни в квартирі :)

Ще зараз дефіцит робітників, це стосується і будови і ремонту.
Будете довго очікувати якщо не вчасно домовитесь, завжди зважайте на форс-мажори (осадка будинку це фізичне явище на яке ви мало вплинути можете).
Ціни ростуть швидко (оскільки в євро, наприклад, кухня меблі і так далі).
Крім того що ви описали вище, ще треба дизайн проект + архітектурний проект будинку.

осадка будинку це фізичне явище на яке ви мало вплинути можете

— анліз грутів
— розрахунок ризиків
— вибір правильного фундаменту

вплинути точно можна. Питання в «ціні» )))

осадка будинку це фізичне явище

ну не всі будинки на болоті будуються...

Ціни ростуть швидко (оскільки в євро, наприклад, кухня меблі і

про меблі я не думав... це хай хтось створить іншу тему )

дизайн проект + архітектурний проект будинку.

ручка, зошит, чатджпт

краще не будуйтесь близько мене тоді ))

Форум будівельників)Колись був такий у москалів forumhouse.ru,багато корисного від професіоналів.Тепер от нема доступу з європейських ІР

тут профі геть у всьому. від приготування їжі до ракетобудування ☝️ - це доу

... також відомий як «строїмдурдом»). раптом хто не в курсі, це давній проект одного броварчанина-радіолюбителя, ви його зараз знаєте як «сергій flash». читати з пересторогою, писати особливо обережно: на форумі масово гніздяться пафосні сантехніки із гіпертрофованим «чсв»

Ой, нормальні там сантехніки. Свого часу в них з дисконтом купляв різну комплектуху для води та опалення та пораду в них спитати можно.
Да і форум теж норм, дуже багато людей з досвідом в будівництві які готові дійсно щось порадити, а не обісрати.
А то що вам там щось там щось сказав, чи ще щось через що ви образились, то ваші проблеми.

стіни з такого... просто, як конструктор )
www.youtube.com/watch?v=yDKo8PWw_f4

Воно криве та косе усе. Подивися в бік газоблоку.

нє.. природний камінь... приємніше атмосфера

Так газоблок це той самий пісок, з домішками, теж свого роду природний камінь

я ще відкрив для себе...
виявляється, з цих блоків... певної марки/щільності ... можна і погріб будувати... я думав — тільки з дикого буту...

А в отіх пустотих, які притаманні ракушняку можна ще й гриби вирощувати. Там якраз волога буде і якій не якій, але грунт)

До речі, відос від того самого виробника ракушняку про доставку ракушняку
www.youtube.com/shorts/S7iCCAvffiU
Цікаво, скільки відсотків матеріалу після того треба викинути і скільки штукатурки треба щоб його потім в пристойний вигляд привести?

на твоєму відео — майже усі блоки залишилися цілими )
насправді, це все дрібниці... хто заважає вигрузити вручну?

існують різні блоки за щільністю/міцністю... в залежності від місця видобутку...
ось тут тема розкрита... і тести на розбивання
www.youtube.com/watch?v=IemVI-RGzRU

Ой, а шо то вони для кладки екологічного ракучшняку цемент використовуют? Він жеж того, канцерогенний.

Це там відро роствору пішло на один блок чи на два?
youtu.be/IemVI-RGzRU?t=310
Треба брати!

Бо є адреса і підведення електрики

Помимо нанять строителей, их ещё надо контролировать и хоть примерно понимать что они там делают. А для особо криворуких никакой контроль не поможет

Помимо нанять строителей, их ещё надо контролировать и хоть примерно понимать что они там делают.

хто заважає там і жити... у сусідньому вагончику?
і все контролювати, направляти, допомагати, підносити цеглу, приносити їжу, хвалити ... уточнювати задачу... захоплюватися результатом...

це ж не абищо... а хата! ... для себе! 🙂

думаю це лише ваша фантазія про те що це все так легко і весело :) Багато хто з людей не хоче більше ніколи в житті починати будову+ремонт.

це лише ваша фантазія про те що це все так легко

я такого не писав 🤔

Багато хто з людей не хоче більше ніколи в житті починати будову+ремонт.

згоден.....
а багато хто ще й пивні животи відрощує 🤔

Ну що сказати. Успіхів)

все криворукие и стремятся свалить побыстрее с деньгами, нужно после каждого лазить перепроверять кривые стены, разводку и тд все где косолапая рука строителя касалась

якщо ти не довіряєш нікому з будівельників в принципі...

може тоді краще стіни лазити перевіряти... не після... а в процесі будівництва ? 🤔

Підписатись на коментарі