Growth Path або туди і назад. Прошу поради спільноти
Доброго дня, шановна DOU спільнота. Вже кілька місяців виношую в собі багато думок стосовно кар’єри та питання — куди рухатись далі. Звісно кожен кейс і ситуація унікальні, але якщо хтось захоче прочитати мій потік думок та навіть дати пораду — буду вдячний.
Отже, дано — я класичний світчер «вайтішник», який на хвилі хайпу курсів в 2020 році без особливих проблем вкатився в це ваше айті (звісно за профілем JS фулстек бо як інакше). Завдяки знанню англійської на рівні C1 (за основною освітою я перекладач), хорошим софт-скілам та бажанню веслувати поки очі від екрану не вигорять, досить швидко мене посадили на великий проект для австралійського стейкхолдера, який наша команда пиляла з нуля. Це був SaaS, над яким працювала тех команда на стороні клієнта в 4 людини, а також команда з 4 людей на стороні нашої компанії (3 розробника, 1 PM). Це була золота епоха українського аутсорсного айті, тому ситуація коли на вчорашнього трейні повісили великий такий шмат роботи (api на nest.js, купу сервісів AWS, CI/CD бо окремого девопса не було) була не унікальною.
Було ДУЖЕ не просто, але я вкатився, розібрався і вже через місяць-півтора пушив на прод і навіть нічого не падало (ніяких ревью пул реквестів не існувало). Так робота йшла місяць за місяцем, тасочки потроху закривались, я потроху дізнавався все нові і нові речі і десь через рік уже знав проект як рідний, міг пропонувати команді замовника (яка походу просто просиджувала штани, пиляла бюджет, а всю чорнову роботу передавала нам) рішення і мінорні зміни в архітектурі.
Час йшов і десь через півтора року на проєкті наш PM почала відверто саботувати всю комунікацію зі стейкхолдерами — спочатку вона готувалась до весілля, потім почала шукати нову роботу, ну короче потрібно було комусь вести ще і комунікацію, проводити дейліки з командою і тд. Оскільки на нашій стороні не було нікого хто знає проект краще мене, а також тимчасової кризи в PM відділі нашої компанії, було вирішено що за комунікацію також буду відповідати я.
Вцілому мені було не важко — англійська + софт скіли + знання проекту давали в результаті максимум
Але звісно в якись момент ми нарешті запустились (десь на через 24 місяці після старту), а австралійський стейкхолдер вирішив передати проект на саппорт якимось індусам. Я сів на бенч, але дуже швидко до мене прийшов CEO компанії з пропозицією — оскільки ти так добре знаходив спільну мову зі стейкхолдерами, англійска C1 то ми тебе спробуємо на позиції Tech Pre-Sale.
Як я розумію десь в середині 2023 року риночок класичного аутсорсу почав загибатись і звичайні sales люди перестали справлятись на ринку з високою конкуренцією.
Я нічого не знав про існування такої ролі, тому пішов ресьорчити, побачив що дійсно на тому ж Джині таких вакансій було не мало, то ж це був свого роду тренд.
Враховуючи ситуацію з війною, ситуацією на ринку і бажанням щось змінити, я погодився. Спочатку було дуже цікаво — знадобилось опанувати UML, Figma, Miro, малювати юз кейси, юзер флоу, навіть трошки документації, ну і звісно було багато багато багато колів з потенційними клієнтами.
Вважаю що з роботою я справився, наче як всі були задоволені, однак десь через рік на цій посаді я зрозумів що щось мені це все набридло. Захотілось більш спокійної обстановки, знову писати код і ні про що більше не думати. Кожного разу обговорюючи якісь технічні рішення для потенціного клієнта з нашими тех лідами напрямків чи СТО мені все більше ставало цікаво реалізувати це, а не лише розповісти клієнту.
І ось я опинився в цій точці що є зараз. Прикинувши всі тенденції та зміни в індустрії, думаю мені б вистачило
Так, я цілком розумію що з продакшен досвіду в мене всього один проект (хоч і не маленький), але з точки зору бекенду на JS на цьому проекті юзалось все що можна і не можна + багато досвіду з AWS стеком на якому то все хостилось, а чек за місяць за інфраструктуру доходив до 20-22к вічнозелених (і це також був мій обовязок за цим чеком слідкувати).
І наче все зрозуміло, але я взагалі не розумію — як саме рекрутери ставляться до людей які проходять такий шлях — тех посада далі навколо тех посада, а потім знову подаються на тех посаду. Чи не стане це ред флегом, чи не відсіють ще CV на стадії скрінінгу бо кандидат останні півтора року не працював «за посадою» на яку претендує?
З однієї сторони з хорошою англійською, софт-скілами та вмінням говорити з різними людьми (а це чи не найголовніші якості які мають бути, як я зрозумів за ці майже 4 з половиною роки в індустрії) я думаю що роботу класичного розорбника знайти можна, однак чи будуть розглядати мене на посади вище ніж junior — не зрозуміло. Та і хотілось в майбутньому коли (якщо) відкриють кордони, все ж спробувати себе десь онсайт поки ще є здоровя та натхнення і наче як на технічних посадах це має бути трохи легше, бо як не крути підтягнути мову до C2 і конкурувати з нейтів спікерами за не технічні посади це задача з зірочкою.
Тому прошу поради від шановної спільноти — поділіться схожим досвідом чи вашими думками, будь які думки чи дописи про власний досвід переходу з технічних на нетехнічні посади вітається. Звісно багато нюансів упустив, але суть наче доніс. Ще раз дякую і гарного всім дня!
2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів