Що краще використовувати — звичайний хостинг чи одразу хмарне сховище для нової платформи?

💡 Усі статті, обговорення, новини про DevOps — в одному місці. Приєднуйтесь до DevOps спільноти!

Привіт! Розробляю онлайн-платформу, де клієнти зможуть підбирати собі спеціаліста, а користувачі (репетитори, психологи, логопеди тощо) матимуть власні кабінети, зможуть прикріплювати учням домашні завдання, зберігати матеріали, вести облік фінансів і розклад занять. Думаю, де розміщувати платформу — на звичайному веб-хостингу чи одразу переносити все у хмару (GCP або AWS).

Цікавить реальна різниця у вартості, швидкості для клієнта, стабільності та зручності масштабування.

Наскільки знаю, різниця у ціні не дуже велика, а сама ціна буде зростати паралельно зі збільшенням навантаження на сайт.

Бізнес у мене вже працює, але наразі у ручному форматі, тож запуск платформи буде не «з нуля» — трафік і перші реєстрації з’являться одразу після старту.

Буду вдячний за реальні кейси та поради щодо вибору оптимального варіанта розміщення й постачальника.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Бачу що тут в коментарях багато підприємців. Хотів спитати що ви думаєте про нішу GoogleChrome Extensions? Чи є там потенціал монетизації?

В мене є сайт keeplinker.com — це поки що фрішний SaaS для зберігання лінків.
Також мій екстеншн для кращого менеджменту букмарків: chromewebstore.google.com/...​ijilogimcnkfpfjgbdgpckojb

Намагаюся зрозуміти свій наступний крок. Думаю пустити на нього рекламу, а як буду мати достатньо постійних юзерів, додати преміум фічі для монетизації

Думаю, де розміщувати платформу

— там де вмієте.

реальна різниця у вартості, швидкості для клієнта, стабільності та зручності масштабування.

В обох рішеннях є за і проти. А ось часу на навчання-шишки навряд чи у Вас є.

І при виборі підрядника окрім вартості та технічних характеристик є ще повно більш важливих критеріїв (де зрозуміліше адміністрування/юридичні підводи, де ви потрапите під санкції тощо) .

Hetzner клауд сервер за 4$ в міс покриє потреби такого проекта на 10 років вперед.

Гаражний хостінг виріс до клауда? Це ж треба.

Навіть гаражний хостинг краще AWS.

Це лише до того моменту, поки не починаєш задумуватися про сек’юріті та перформанс :) Успіхів з гаражним хостінгом та з бізнесом в цілому.

поки не починаєш задумуватися про сек’юріті та перформанс

Ну ось я задумався про перформанс клауда два роки тому, на прикладі BitBucket Pipelines, який працює на AWS:

www.ciperf.com/...​owly-boiled-me-alive.html

В клауді дуже-дуже-дуже поганий перформанс. Та ще й ціна 10Х від Хецнера.

Переніс сервіси та пайплайни на Хецнер — усе літає.

Той перформанс в клауді — ви нам хоч розкажіть про нього, який він?

Підтверджую, аналогічний досвід. Хетзнер хоч і не юзає самий новий хард, але їх збірка топова по ціна-якість серед клауд провайдерів.

Та я жартую. Це різні сервіси в різних вагових категоріях. У хетзнера 1% від фіч амазона. Але по ціна-якість цих фіч хетзнер на порядок краще AWS. Наприклад, t4g.medium Fra region == 50$ monthly (2 vCPU, 4 GB RAM), навіть якщо платити на 3 роки вперед, це все ще 25$, CX23 — fra region == 4$ monthly hetzner. Тобто on-demand різниця 12.5 раз і ядра краще на 40-100%. Я вже не кажу, що всі диски у хетхнера по дефолту NVMe (2-10х краще, без убогого EBS).

поки не починаєш задумуватися про сек’юріті та перформанс :)

SOC2 сертифікація зроблена, бомж сервер за 100$ тримає 100к активних конекшенів. Норм?

сервер за 100$ тримає 100к активних конекшенів

👏

Це про той самий AWS котрий половину світу положив?

Є така українська народна мудрість: «застав дурня молитися — він і лоба розіб’є». Це про те, що немає чого суватися в клауди, якщо руки не з того місця.

Є така народна мудрість: не все золото то що блищить. Як що вже почали з поговорок.

«Не треба вважати інших дурнішими за себе» ©

Фінансові показники підрозділу AWS компанії Amazon яскраво кажуть самі за себе.

А дочого показники підрозділу AWS? як що розмова йде де запустити проект.
Те, що AWS почуває чудово, не означає, що клієнти, які його використовують, не втратили грошей того дня.
І стартанути бізнес-проект завжди проще зі звичайного хостінгу. Можливо тут потрібно було більше надійний запропунувати хост DO або Vultr.

А до чого тут аварія AWS в одному регіоні з більше ніж 20 наявних?

Коли я вказав на проблеми в іншому регіоні, то ви лише жартами відповіли:

Ну ось нам AWS в us-west-1 раз на тиждень перезавантажував RDS instance: десь 5-10 хвилин був недоступний. З точки зору SLA вони обіцяють доступність 99.5%, тобто 50 хвилин даунтайму на тиждень це ОК з точки зору AWS.

Якщо книжковий магазин доріс до клауда, то і гараж зможе! :)

Оптимально для прода: кластер з 3+ VDS/VPS для HA плюс клауд для оверхедів. Але якщо у вас моноліт, то хрін його знає чи реально так.

одразу переносити все у хмару (GCP або AWS)

Воно вам не треба.

У хмару я би виніс лише зберігання файлів (AWS S3).

Уся інша логіка для 1000 щомісячних користувачів комфортно буде працювати на Hetzner Cloud www.hetzner.com/cloud на Dedicated General Purpose за $14 доларів на місяць.

AWS це одразу 10Х до ціни, та й перформанс там гірший, ніж у VPS або Dedicated серверів на Hetzner.

Про аптайм я мовчу — на AWS він поганий.

І навіщо йому дедік, якщо в нього навіть юзерів немає.

Користувачі вже є зі слів автора:

Бізнес у мене вже працює, але наразі у ручному форматі, тож запуск платформи буде не «з нуля» — трафік і перші реєстрації з’являться одразу після старту.
Очікую декілька тисяч користувачів щомісяця

Я може дуже старий для оцих всіх клаудів, але хіба такий функціонал не можна реалізувати на орендованому дедікейтеді за $100, або взагалі на якійсь KVM віртуалці за 30-50$?

$100 — щось забагато для dedicated. В нас на $44 на Hetzner (16 vCPU, 64 RAM) десятки сервісів — і ще місця вистачить.

Так отож. То я в принципі пальцем в небо окреслив порядок ціни. Хтозна, що пану треба для його проекту. Особисто я не дуже полюбляю найдешевші варіанти хетцнера чи овх на несерверному залізі, без повноцінного доступу до консолі KVM(IPMI). І з точки зору провайдера реалізовувати такі ресурси bare-metal дедікейтедами дуже нераціонально та енергозатратно. Таких як у вас конфігів легше запхати штук 15 на якийсь dual EPYC і це все буде споживати до 400-500Вт

А стабільності такого «рішення» вистачає?

Ну ось рік жодного даунтайма (з боку Hetzner). А як там в вас в us-east-1?

us-east-1 не панацея, є повно інших регіонів.

Ну ось нам AWS в us-west-1 раз на тиждень перезавантажував RDS instance: десь 5-10 хвилин був недоступний. З точки зору SLA вони обіцяють доступність 99.5%, тобто 50 хвилин даунтайму на тиждень це ОК з точки зору AWS.

Який поганий AWS! Ай-яй-яй!

я б навіть хостінг не радив тут, поки не працює

якщо грошей не шкода — клауд

якщо шкода — двохтрьох впсок вистачить на вультр чи do на ура. Базовий функціонал з менш складним управлінням буквально всього і за менше грошей

різниця в ціні суттєва особливо якщо розганятись необачно з сервісами якогось бльоws

всякі мультіaz й мультіріджен — не треба взагалі, від слова зовсім, бо чим проще архітектура тим як не дивно простіше їі мейнтейнити й фіксити. Перезалити базу в свіжий впс часом простіше і швидше ніж розкурити якісь хитровикручений клауд сервіс з усіма нюансами. Просто бекапи чи снепшоти роби регулярно і звалюй все не бетатестування й днс — як бачиш днс як відмазка працює безвідмовно для даунтаймів до півдня :)

Якщо мова не про якісь дармові кредити для старатпів — не бачу сенсу переплачувати

Коли запрацює і буде розуміння профілю трафіка і навантаження — можна ще раз повернутись до питання

Конкретно вам дешевше за усе буде викорастати звичайнісенький хостинг. Із хмарним середовищем ви швидше за усе підете в шалений мінус. Хмарне середовище є сенс розглядатм із Tire 2 enterprise рівня.

AWS API Gateway + Lambda + S3 + (Aurora Serverless) RDS. No CloudFront, no NAT Gateway, no EC2 instances. Only regional endpoints in one region you target most. Clean “pay as you go”, no static costs.

No microservices, no service mesh, no Kubernetes. Just plain old-school frontend + backend + SQL database + files in an S3 bucket.

Most “mature” backend frameworks support conversion to Lambda-style execution.

SQS + Lambdas triggered by SQS if you need background task execution. You can trigger the same Lambda that handles your HTTP API from SQS as well.

CloudWatch scheduled events targeting your Lambda for periodic triggers.

RDS will be your biggest spending, but it’s completely worth it as you get proper backups, PITR, scaling, etc.

Наче топікстартер не писав, що в нього кредитів від AWS на $500,000. :)

Ok, you win. No point in arguing.

But a reasonable setup like this with reasonable load will cost less than $100/month, and it will serve you for years.

AWS чудовий поки витрачаються гроші роботодавця, а не ваші власні.

OK.

Які ваші вимоги по масштабуванню? Скільки користувачів очікується? Пікове навантаження? В поточний момент працюєте над MVP?

Очікую декілька тисяч користувачів щомісяця, але не одразу після запуску, поступово будуть набиратись, зараз працюю не над МВП, а над готовим продуктом, з повноцінним функціоналом.

Можна дивитися в сторону Digital Ocean — дешевше від AWS, Azure, gcp

якщо не дивитись на ціну та суто обирати за усім іншим окрім ціни- перевага для будь якого проекту це хмарне сховище?

Залежить від багатьох факторів, наприклад стек технологій, якщо це .NET , відповідно краще Azure.

перевага для будь якого проекту це хмарне сховище?

«Хмара ідеальна для будь-якого проєкту» — це думка, яку Джеф Безос (власник AWS) поклав в голову мільйонам людей витративши мільярди доларів на рекламу.

Hetzner Сloud — дешевше DO, ну і ресурсів більше.

зараз працюю не над МВП, а над готовим продуктом

Я би радив почати з МВП. Наприклад: реєстрація та каталог професіоналів (профілі). Воно почне працювати з першого дня як маркетинговий канал: direct, search, social, referral.

з повноцінним функціоналом

Це може стати довгобудовою, що до хостінгу може й не дійти справа. :)

Різниця у вартості ресурсів (CPU, Memory, Storage, Network) може бути суттєвою, якщо порівняти, наприклад, AWS і Hetzner.
Різниця в сукупній вартості володіння може бути меншою, оскільки інфраструктуру треба обслуговувати, і це прийдеться робити або вам самим, вкладаючи свій час і роблячи помилки, або делегувати це професіоналам, які займаються підтримкою таких сервісів роками.
Вони клепають інфраструктуру для стартапів (і не тільки, а й для великих компаній теж), як гарячі пиріжки, все вже багаторазово пройдено і відлагоджено, є типові готові рішення і рецепти, залежно від конкрентих задач бізнесу.

На мою думку, для стартапів краще забезпечити швидкий старт і цю можливість надає хмарний провайдер, наважливо, це буде AWS, GCP чи щось інше.

Витрати на інфру можуть бути орієнтовно від 1000-1500 USD per month.
Це залежить від кожного конкретного випадку, може бути як менше, так і, звичайно, більше.

І вже потім, якщо ви будете в змозі планувати на рік-два вперед, можна буде подумати над своїми орендованими чи власними серверами.
Ну або далі продовжувати користуватись AWS/GCP/Whatever.
Тому що це дійсно зручно, надійно і дуже гнучко.
Мінус — дорого.

Але більшість стартапів не доживають до цього етапу. )
Тому сміливо можна рекомендувати AWS/GCP/Whatever. )
Не треба вкладатись десятками тисяч, pay-as-you-go.
Пробуйте.

оскільки інфраструктуру треба обслуговувати, і це прийдеться робити або вам самим, вкладаючи свій час і роблячи помилки, або делегувати це професіоналам

Це і до клауда відноситься

І давно пройшли ті часи коли клауд був «без інженера» а клауд інженер був дешевший за енікейщіка що засетапить якийсь стек. Зара якраз навпаки — aws в рази складніше менеджити за той же
Вультр (теж клауд впринципі же)

Підписатись на коментарі