Чи варто купувати електрокар зараз, поки є пільги на розмитнення?

Все більше бачу на дорогах електрички та думала чи є сенс зараз замінити бензинову машину на електричку. До кінця року ще можна залетіти в останній вагон по пільгах на розмитнення, далі поки не відомо чи продовжать, але поки настрої в сторону непродовження.

Зараз по Україні з зарядками для електромобілів ситуація доволі непогана, проте, звісно, вигідніше заряджати, якщо в тебе приватний будинок.
До речі бачила в Києві, біля звичайного 25-поверхового будинку як власник Тесли собі зробив невеличкий навіс для машини, на якому ще і сонячні батареї, текнолоджія? 😂
А з іншої сторони, скільки було жартів (чи не жартів) про те, як заряджали електричку дизельним генератором.

Взагалі у друзів є електричка і їх відгуки позитивні в цю сторону, це уже друга на їх рахунку (взяли новішу і з більшим запасом ходу). Але у них в сім’ї 2 машини: бензинова та електричка. А от якщо в сім’ї одна машина, особливо в такі часи, як бути?

Розказуйте на чому їздите та що думаєте про електрокари

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Дуже спрощу вибір. Якщо приватний будинок або 1й поверх — то варто 5 річну. Якщо ні — то не варто. Щодо економії — можливо зекономити тільки по нічному тарифу. Якщо купувати щоб заряджатись на публічних зарядках — то відразу ні. Основна ціна машини — це батарея. Падає %SOH — падає ціна. Тобто електричка втрачає в ціні швидше ніж ДВЗ. Але якщо багато їздити і заряджати по нічному тарифу — то в перспективі набагато вигідніше ніж бензин, дизель чи навіть газ.
Чому 5річну? Тому що основне падіння ціни вже відбулось. Kia Niro коштували 48 тис. євро, зараз машину 2020 року можна купити 14-18 тис. Батарея 100%. При таких увідних даних ціна вже не дуже просяде, а от на паливі зекономити вийде значну суму.
В перспективі для країни звісно вигідніше електрика — усе паливо в нас імпортне і це добряче б’є по торговельному балансу. Електрика своя. Плюс люди мають можливість економити кошти і направити їх в розвиток, а не на забруднення середовища.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вожу пока бензиновую, через лет 5 посмотрим на цены и личное финансовое состояние

В целом государство подталкивает людей переходить на электрокары
Например парковка в центре города (в синих и зеленых зонах) для электрокаров бесплатна, для безиновых больше 1 евро в час
Между городами/странами нужно планировать более внимательно, чем на бензиновых, конечно

я купив бензинове авто — саме на випадок ризиків повʼязаних з війною.
що б в критичній ситуації не думати про зарядку, час і тд.

Как по мне это даже не вопрос — любой кто ездил на электрике, в бензиновую уже не сядет (и это при том что моя — тесла, там море косяков в сравнении с новыми кетайскими)

Та ну, а що там такого прямо кардинально відмінного? Це якесь когнітивне спотворення

Моментальная реакция на педаль, недостижимое ни в какой бензиновой тачке. Ну и ускорение на скоростях где-то до 80 км/ч, т.е. во всём диапазоне городского движения, которое на любой бензиновой тачке меньше чем с 6л мотором, малореально. И оно непрерывное, без толчков на переключение передач тк коробки нет.
На больших скоростях на трассе — это обычная тачка. С той разницей что тяжелее чем любая бензиновая таких размеров — батарея-то 800кг — и поэтому мягче едет.

Оці любителі прискорення на теслах, які шниряють між машинами в потоці — зло більше за беемвешників). А для чого ще це прискорення?

Ну слухай, навіть на електроскутері можна відчути про що він говорить, при чому тут тесла. Мова про постійний крутний момент за мілісекунди після того, як ти натиснув на педаль. Немає ніяких скидань передач, турбоям і т.д

А газонути іноді потрібно для безпеки при повороті наліво чи щоб швидко перелаштуватися на іншу смугу. А шашкують як ти уже написав і на бмв з двз. Я більше скажу, якщо людина відбита, то вона і таврії може себе так само вести, тут не від машини залежить.

бусики чомусь однi з самих вдарених башкою

Не зовсім так щодо мото техніки, в мото техніці доки, що рулить бензин. Такого ресурсу як у авто просто у мото техніки нема, тому і вага дещо менша.

У країнах, де мототехніка використовується як транспорт (Індія, Індонезія), а не дороге і небезпечне хобі, як у нас — електромототехніка набирає все більше популярності і років через 5 буде займати більшість ринку.

Та навіть у нас подивитися, на чому їздять люди, які заробляють на транспортуванні гроші — курʼєри — на електриці. І це не тільки тому, що ціна 100 км пробігу не перевищує 10 грн за певних умов, а і через надійність і їздові характеристики. Навіть враховуючи те, що це дуже дешевий Китай.

Та по усій Європі мотоцикли як транспорт часто використовують, розвозять різне. У нас теж було. І у віськову справу теж мототехніка активно повертається і мотоцили і квадроцикли.

ороге і небезпечне хобі

Є статистика, і за нею дійсно спорт байки і інші спортивні мотоцикли в топі серед усіх взагалі, далі ті самі скутери і легка мототехніка, яка є массовим транспортом в Азії і Європі теж.
У круізерів — халеєводів з хонда голвіндами, статистика на рівні автомобілів.
В цілому так кількість загиблих із автомобілями по статистиці перевищює в 20 разів автомобілі, при чому в топі падіння і т.п.
В світі зараз приблизно 1,2-1,5 мільярда автомобілів і 1,8–2 мільярда мототехніки і більша частина в Азії, де з безпекою руху усе дуже погано. Тільки в Індії шороку на дорогах гине близько 170 тисяч людей. Це більше ніж на усіх сучасних війнах разом взятих за данними MoRTH та ВООЗ щодо аварій в 2024 в Індії на дорогах загинуло 173 тисячи людей, тоді як данні за 2024 за Індексом глобального миру, в усіх війнах на планеті разом взятих близько 152 тисяч людей.
P.S. Пішоходи і велосипедисти по статистиці, другі одразу за мотоциклістами. А найбезпечнішим видом транпорту є авіація.

А найбезпечнішим видом транпорту є авіація.

Тут дивлячись яку метрику використовувати, зазвичай рахують кількість жертв на певну кількість км. Але якщо взяти не кілометри, а час в дорозі, то авіація уже в середині списку.

лол, у мотокросі та хардендуро вже є перехід на Stark Varg, у Китаї половина міських мото електричні

Для безпечного пересування коли навколо тормозні та повільні. Швидкий обгін запорука безпеки, наприклад. Поки дурачок думає як прискоритися на керосинці щоб не дати тобі перестроїтися у іншу смугу я вже буду там

це до першого «дурачка» на камазі, який взагалі не помітить ваш маневр

Я не впевнений, що саме на камазі дурачок, а не конч, який на своїх 3х тонній повербанці шашкує.

буває, коли траса роздвоюється
Один мчить у лівому ряду по трасі, що йде вправо, інший в останній момент туди раптово сунеться

Тут обидва iдiоти

Раджу на дорогах завжди дивитися на сітуацію а не очікувати що дурачок на камазі чи ауді вас побачить. За останні 1.13млн км мене це не підводило

Для безпечного пересування коли навколо тормозні та повільні. Швидкий обгін запорука безпеки, наприклад. Поки дурачок думає як прискоритися на керосинці щоб не дати тобі перестроїтися у іншу смугу я вже буду там

це манера водіння дилетанта, при тому який не усвідомлює наслідків від такої манери. Для чого так водити, щоб стати на 10 метрів спереду на світлофорі!? Така манера не про досвід, так і мавпа зможе водити

поки нормально все, не жаліюсь. мавпа як раз сидить дивиться тіктоки за кермом і пише на доу яка вона експертна у водінні

хз про кого ви. Тобто ви стверджуєте що влазити в смугу перед кимось просто прискорившись, це найс водіння?

Це його просто фура не намагалась в кювет скинути.

не планую навіть у цьому брати участь, це як раз стезя дурачків-вчителів, я спокійно дочекаюся вікна, обжену повільну автівку і поїду далі, а ви прискорюєтесь з пердежом щоб повільно змагаючись з корчем витратити на це 10-15 секунд, а далі на зустрічну фура і темрява.

Просто вже признай, що ти купив права, і не вмієш їздити. А електричку купив, бо ще більш примітивної конструкції не знайшов.

стверджую, що це настільки безпечно, що ти навіть не помітиш як це відбудеться, у разі якщо ти не намагаєшся навмисно робити якусь дурню.

стверджую, що якщо ти попадеш під відеореєстратор з такими маневрами, і тебе сзаду влуплять, то винен будеш ти (вже таке бачив неоднарозово).
Навмисно робити фігню — це ви про непропускати дилетанта в твою полосу коли воно щиметься? Якщо щиметься, майже ніколи не пропускаю, якщо нормально покаже що хоче перестоїтися, то без питань. Це називається в нормальному світі — культура водіння. А ви описуєте класичну поведінку бидла на дорозі

Так якщо ти швидше потоку, то це ти аварійну ситуацію створюєш, а не потік. Чисто мотоциклетна тема, коли потік їде 80, а двухкольосні їдуть 150, між рядами.

електричка дозволяє бути швидше потоку рівно тоді коли мені це треба, мото їде скрізь і це інша історія, не люблю це відчуття.

на безшумній мікроволновці десь прискоритися та встати перед кимось?! Для чого?

щоб показати всім, у кого сама коротка ручка кпп. Причому навіть зі світлофора красиво не піде, бо нема на чому, його кофемолка нічого показати не може.

для планування маневру ? і чого це «встати» ? типова історія коли у лівому їде керосин 45 кмч і як тільки бачить лівий повортник праворуч, тисне гашетку не даючи перестроїтися, хоча перед ним 300м+ метрів пустота, я їду по правому, бачу що далі з правого люди знижують швидкість і повертають праворуч, спокійно міняю рядність не даючи шансів керосину навіть зреагувати і на 80 кмч їду собі далі, все безпечно, штани азаза сухі хоч на доу викладай

це виглядає з розряду, що комусь не сподобалось що ви хочете перед ним влізти в полосу, він прискорився, вас це заділо, і ви вирішили показати ху із ху просто за рахунок ТТХ свого авто. Досвід — це уникати як вас так і першого кадра )) ми ж не на треку )

досвід це робити щось впевнено, безпечно, автоматично і багато разів без проколів — все.
тут весь тред про те, як якісь додіслави які з позавчора за кермом на своїй перший авто, мені хочуть показати ху із ху, то власні правила придумали, то засуджують, то педалі не ті, нема коробки швидкостей (це взагалі ораліті), а от це шедевр

3х тонне некероване одоробало без гальм з прокладкою між кермом і сидінням

візьміть якісь курси водіння, катайтеся на ралі, джимхану, їздить по правилам

ну який в тебе досвід, ти клоун з купленими правами, який порушує пдр регулярно, і з купою комплексів пов’язаних з селюками, хоча ти сам селюк більш ніж впевнений.

тебе плавить вже, прибери каністру, це небезпечно.

досвід це робити щось впевнено, безпечно, автоматично і багато разів без проколів — все.

тільки потрібно розуміти що конкретно можна в місті, а що не треку.
Те що ви описали, то це досвід того, чого краще ніколи не робити в місті з вашими маневрами

)) почалося по колу, я нікого не повчаю, не забороняю нічого і що головне, мені ніхто не заважає на дорогах, і з електричкою це ще простіше ніж з керосином, от і все

ну і гуд )) головне щоб всі цілі були)

Подвійний вижим не робиш — не мужик 😂

щоб показати всім, у кого сама коротка ручка кпп

Коли 2 полоси мержаться в одну за світлофором, дуже корисно, та й правил можна навіть не порушувати

якщо це на за 3-5 метрів перед «мордой», а десь хоча б метрів за 10-15, то ок. Той, хто робе такий маневр повинен розуміти, що не у всіх можуть бути добра реакція, гарні гальма та резина, та просто сам факт що це може спровокувати якусь неадекватну оцінку ситуація. Якщо того, хто такий маневр виконує, не хвилюють ці обставини, то про що мова.

Ви думаєте що я ніколи не робив так як дехто описую. Звісно робив, просто я роблю це по-іншому (звісно коли це дозволяють умови на дорозі): я можу прискоритися трохи вперед, і показати поворотником що хочу перестроїтися в смугу. Якщо по ситуації зрозуміло, що водій в тій смузі наприклад притормозив трохи, або хоча б не прискорювався чи сигналив, тоді я перестроююсь. Все! Моргнув аварійкой та поїхав далі. Максик же описує своє дії як «дивись як я можу, селюк», і думає що це ок. Це ж до першого випадку з відеореєстратором , коли хтось принциповий його «в..бе» в буквальному сенсі і буде в результаті правий

Не дуже розумію у чому проблема, прискорився до дозволено швидкості, поки інші десь позаду, зайняв полосу, проблем не буде, якщо не підрізати

я б подивився рішення суда, де по відеореєстратору визнали винним того, в кого приїхали коли оба у смузі. не бачив ще такого

майже завжди той хто вдарив сзаду — винен, але є винятки. Особливо коли є запис відеореєстратора чи свідки.
Бувають різні випадки із судом. Наприклад те що знаю достовірно з першоджерела: головна дорога, авто рухається та показую що буде повертати направо на другорядну. З другорядної авто хоче повернути наліво пересікаючи смугу. В результаті той хто на головній не повернув, та врізався в ту що вже почала пересікати смугу. Був свідок що все це бачив. Суд прийняв рішення що той хто був на головній — правий. Це я до чого: краще дочекатися коли хтось завершить маневр, хоча формально той хто здійснював маневр з другорядної не зовсім то й не правий, бо той хто був на головній створив по суті аварійну ситуацію. Буває і таке. Але суд виніс таке рішення

цей випадок норм, так і має бути. але якщо я буду у смузі декілька секунд і тут в мене приїде хтось позаду, то ніяк не довести що він вжив усіх заходів щоб запобігнути зіткненню. я був свідком дтп, де виїхав трактор з поля поперек за холмиком, в нього приїхав автобус, а в автобус вже авто, яке не бачило що відбувалося. так от хоч і не було технічної можливості загальмувати ніяк, менти написали що не витримував дистанцію та швидкісний режим, типу маєш постійно бути готовим до такого, тримайся далі. тобто якщо раптом хтось отримав авто перед собою, то має гальмувати і розривати дистанцію, хоч обвішайся региками. у правилах нема ніяких «підрізав», це гаражні поняття.

нормально так потринділи )) я пивко допив, тому не ганяйте сильно та миру )

а з якого переляку тобі треба, а іншим не треба? Поток їде зі швидкістю, ти ПОВИНЕН їхати з такою ж швидкістю, і взагалі не застосовувати ніяких маневрів. Виїдеш на трасу, там можеш чавити тапку куди хочеш і скільки хочеш, там твій ліміт швидкості, це 800 кілограмовий лось вишодший на дорогу.

бо я так хочу ? я повинен їхати з дозволеною законом швидкістю виконуючі правила дорожнього руху, а не забаганки селюків. і навіть це моя справа з суддею чи камерою, а не з тобою. то що масовий селюк у Києві водить як дома у мамки де світлофор є тільки у райцентрі і дві полоси+бабки на роверах. а тут він після кпі став «айтішником» і зміг купити собі прєлу бмв, але не досвіду нема ні розуміння. отак і стоять барани у лівому ряду коли правий пустий, і якщо мені наліво після перехрестя, то я безпечно прискорююсь з правого, міняю рядність після перехрестя, поки тормоза ще тікток на паузу ставлять і зелений горить вже 5 секунд. мати можливість швидкого прискорення та гарні гальма це благо для всіх

а, ну тоді звісно профі, угу. Незрозуміло тільки навіщо електричку для цього

Бо там дві педальки і немає коробки передач, там є тільки одна педалька газу, гальма абсолютно ігноруються, бо справжні гонщики гальмують об попутну машину, а профессіонали об зустрічну.

там дійсно не треба гальма, бо рекуперації вистачає якщо не на треку, це як кільце бігове за школою біля сільради тільки для машин

бо вона прискорюється 0-100 за 2.9 секунд, а я людина бідна, на керосин з такими параметрами не заробив на жаль.

Нах тобі 0-100 за 3 секунди, якщо ти права купив і підрізаєш всіх. Он київські кабанчики на крузаках їздять так само, так там розгону до сотні впринципі немає, а по габаритам вони якраз як електричка, важке 3х тонне некероване одоробало без гальм з прокладкою між кермом і сидінням.

та я забув спитати що мені треба, розгону у вас нема, досвіду теж, тільки заздрість, апломб сільського вчителя і їзда з каністрами, лол. це може пари бензину так впливають, хоч кузов седан, бо якщо ні це точно воно

Уууууууууууу селюки прокляті, і тільки чого вам, нам совки дали паспорти і дозволили їздити, по КИЙОВУ. Маєти сидіти по своїм хуторам, і крутити свиням хвости, бо ми ви гарадская інтєлігєнция не можем шашковати в столиці.

але якісь комплекси прослідковуються ))
головне щоб нікому не нашкодили

бачу тільки комплекси неповноцінних керосинщіків яким усі заважають сухими доїхати.

я думаю ви більше керосинщик, бо наїздили більше мільйона на тому ж керосині))
Я не таксував та фури не водив, щоб прям стільки наїздити, хоча досвіду водіння достатньо (22 роки)

за 30 років на всьому поїздив, але як розумна людина обрав краще

та і добре) головне з маневрами обережніше) бо хтось може не спав, бо шахеди пів ночі над головою кружляли, хтось неакдекват, хтось переляк, хтось селюк як ви кажете, хтось ще щось. Головно не спровокувати вашими діями якісь моменти. Звісно ви не повинні відповідати за дії інших, але і не потрібно бути мудаком. Peace!!!

Жертва фрази «лівий берег то не Київ.». Я карєнной кіевлянін. Де народився? Руські Тишки, Харьковская область.

бо вона прискорюється 0-100 за 2.9 секунд, а я людина бідна, на керосин з такими параметрами не заробив на жаль.

таке відчуття що ти як той веган, який перейшов з м"яса на траву і тепер вважає себе еко у всьому, а всіх інших якимись відсталими та гіршими за себе. Може ти ще й сироїд, бо прям тхне оцією зверхністю.

Та тут випадок набагато більш запущений. У людини понти — стиль життя, це і в інших темах прослідковувалося. При тому, що і понти особливо то нічим не підкріплені, навіть якщо вірити його словам.

Можливо, в його оточенні так прийнято. Чи хз, що так мотивує себе поводити.
Мені, чесно кажучи, не дуже приємні топіки, де в нього всі одні підари, торчки, ідіоти ітд. Да і тут теж. І таке ставлення до людей, котрі тут 10 років і більше.
Я сама буваю категорична, але мене може щось одне тригерить , а інші якості в людині- подобатися. І я це завжди публічно визнаю.
А з ним це сумно, коли юзер тут 3 роки, а так себе поводить , наче самий розумний ( що не факт), життя бачивший( що теж не показник для всіх) ітд.
Але при тому, що хтось більше -менш адекватний, вже забанені. Таке життя:(

Ну, це токсичний форум, я не засуджую. Зрештою, якби тут не було таких персонажів, то з ким тут було сратися — з Губіним?) Я ось дуже сумую за Сємухіним, ото звичайно був дуже цікавий тіп. Але, на жаль, не витримав хейтерів, хоча і дуже довго тримався.

Добре що хоч Донні поки залишився, тьху-тьху)

Ти розумієш, без сварок так, доу, стане мало кому цікавим. Але ось ця його поверхневість, ну, це прям сумно. Коли всі підари, торчки, а за авто почитати- усмішка лише ( в мене саме близькі знайомі гоняють професійно і багато з них, механіки, деякі в Ф1 працюють і, розумієш, електрокари сприймаються з посмішкою). Але це суб’єктивне рішення, вважати електрокар- найкращою тачкою. Головне, не нав’язувати іншим.

З Губіним — нащо сваритися? Він добрий в житті чувак, просто я вже не можу цю єгиптологію/ і теоретичні основи того, які жінки і як з ними будувати відносини/ чат джпт — але я зараз просто поставлю на паузу. Бо це мене тригерить, і , відповідно, моя проблема. Інших не тригерить, тому, хай спілкуються.

Я сподіваюсь, що він ( Сємухін) ще живий. І в нього все добре.
Та багато, кого вже тут немає, от Донні знайде собі філіппінку і все. Доу помре від відсутності сварок:)

все дуже просто, якщо якийсь чувак декларує одностатевий секс, то він підар, якщо хтось глоріфікує свої слабкості у вживанні наркоти, то він торчок. чи треба якись політкоректні слова підбирати ? лгбт+ та людина з залежністю ? нафіга, Трамп дозволив

Угу той самий трамп, який згідно нових матеріалів по справі Епштейна, особисто відстрочив Білу Клінтону.

не слідкуєш, там вже вияснили що не білу Клінтону, а коню

Ахаххахаххаха, пан явно гарадской. Мені так подобаються ці кийовські городські, які бачать всюди селюків, будучи по факту таким самим кугутом. Порізати з правого ряда весь лівий і повернути наліво, профі.

люблю слово «когут», є щось в цьому особливе )

Ну бо треба виправит на кугут. Ща виправлю.

Беемвешніки теж є електричні ;-)
Взагалі шо дає електро і шо корисно: тиша в салоні; не треба думати про вебасто; якшо є де заряджати — дуже дешевше навіть за газ; не треба постійно робити ТО і вцілому менше витрат на обслуговування.
Я заряджаюсь на платних зарядках — все одно дешевше бензинового авто.

І головне — обирайте по запасу ходу на 3 дні мінімум. Це допоможе в блекаут, коли не вийде зарядитись в звичному місці в звичний час.

Вот да, заметил, что классический контингент БМВ пересел на Теслы. А новые бмвшники научились пользоваться поворотниками и пропускать пешеходов.

так бмв вже не та. На чому там хуліганити, на Х1 в кредит? Чи на 2 актив турер? Бмв седани, прям дуже дорого коштують нині базова тройка 2.2 ляма, а за 2 серію купе, також 2 мільйони віддавати ну таке, це треба щоб вони дуже кишеню тисли. Х3 в базі 3 мільйони, Х5 майже 5 мільйонів.

Тому на більш меньш свіжих бмв зараз часто чоловіки середнього віку, а не гонщики. Ті пересіли на ауді, купри, гольф гті

на тесли вони пересіли, он один з таких вище знаходиться.

2ку купе чи z4 не кожний селюк купить, це на любителя, маленька машина за дорого

ну приблизно так, 2 купе, це те саме, що е36 купе в свій час. Про Мки взагалі мовчу, навіть М перформанс найдоступніший у вигляді копійки бмв М135 воно від 2 стартує, М2 яка наразі найбмвшніша з усіх актуальних бмв, на механіці в базі коштує як х5 в базі. Але це буде просто абсолютно пуста машина, в якій є 6 котлів, механіка і радіо.

М2 зазвичай не для комьюта на роботу береться, тому побарабану на комплектуху. Але цікаво було б спробувати.

М135 з front biased xDrive — специфична штука, як і X2 чи Mini у тій же конфігурації.

Є 2ка m240i як з xDrive так і без, у принципі мені вистачає

Нет бмв остались, им поворотники с завода отключали, они и не парятся. Каждый второй из них такой

Моментальная реакция на педаль, недостижимое ни в какой бензиновой тачке

true, якщо демпфер не уповільнює реакцію. Десь була urban legend що юзери просили Маска уповiльнити реакцію, бо тесли дуже рiзкi)

Ну и ускорение на скоростях где-то до 80 км/ч,

Та тут на практицi i 300 з невеличким лс кросовера вистачало, шоб дьорнути ну майже всiх, включно з пiдлiтками на гольфах GTI

любой кто ездил на электрике, в бензиновую уже не сядет

Ну я таки сiв. Причому у купе. Меньша маса та iдеальний баланс = прикольно йде не тiльки по прямiй.

у тесли є chill mode, спокійно їдеш десь по відчуттям 335 бемеве стокова

Ну я таки сiв. Причому у купе. Меньша маса

420 якась раз оливу не треба додавати часто ?

M35і двигун крутився до відсічки, 250 по аатобану ходив, нічого з ним не було

S63/S68 тре, а не ці 4 горшкові блендери )) ф90 компетішен бери, от там олива буде у багажнику завжди

Якщо просто їздити, а не на треці гасати, чому вони повинні жерти масло? А на треці жерти будуть всі.

Конструктивно, толеранс по кільцям, оливний туман у турбах, навіть на міський їзді бере. Щасливий володар якого я знаю півлітра доливає на тищу, хоча пробіг біля 50к всього

Ок, ти знайшов проблему з V8 двигунами, з тими ж I6 це не так характерно, дуже специфічний кейс

я ж про авто які можуть з моїми трохи позмагатися у відчуттях )) на I6 там піддони пластикові роблять свою біду. олива і капає. досвідчені міняють на FCP алю. я знаходжусь у середині бмв бульбашки і кожні вихідні чую прохолодні історії ))

Америка, драг рейсінг, в повороти не вміють 😉

Якесь дивне зайняття, мені було цікавіше по серпантинам Шварцвальду проїхатися.

Ну от набиваєш на аутоХ навички і на серпантини, їдеш як Loeb. Безпечний спорт, все по часу, швидкості повільні, але досвід норм

Виглядає як спорт для старих міні, а не дійсно потужних авто (с точки зору фан фактора)

Чесно тесловоды немного потерялись. Жежжат на своих корытах, совсем оборзели то со светофора и перед тобой, то щимятся после резкого ускорения.
Сам вчера в шоке был, чтою на светофоре на красно, вижу справа в свободную катится модел три новая. Ему на след светофоре на право и я стою в правой.
Его маневр мне понятен, но вообще потерялся, с кем имел дело.

Тесловоды, вы хоть шильдики у тесл научитесь различать. Гопота

я за усіх теславодів не підписуюсь, у нас тут це 99% паджити, катаються як у хайдарабаді

батарея-то 800кг — и поэтому мягче едет.

це бiльше питання до довжини бази та налаштувань пiдвiски, нiж ваги

Йеп, странное утверждение о мягкости с батареей в пол веса авто. Центр массы ниже, но к мягкости ну никак. Кстати даже с адаптивными амортизаторами тесла далеко не мягкая.

model S на пневмі мʼяка у комфортному положенні, у спорті ні. model y до 2022 — дуже жорстка, як і трійка на 20″ колесах, з 2022+ зробили комфортніше, але теж не є-классе на пневмі

вага впливає на відчуття як пробиття підвіски відчувається дупою, можливо

трійка на 20″ колесах

Ги, ще й runflat туди впихнути щоб зовсiм мало не показалось

Model S, нет. Ни в каком режиме она не мягкая. Ни на 21 ни на 20 колесах, ни в спорт, не в high/low. говорю за 2022+. Мож на 19к колесах, но это не точно
Tesla и комфортом это что не пересекающееся.
Имхо есть с чем сравнивать.

Кемрі можливо мʼякіше. бмв м5 — ще більш дубова. треба ж apples with apples рівняти, тобто брати якийсь седан з 700+ кс і дивитися що там, чарджер срт хеллкет ? е63 я катався, там теж не комфорт підвіска, шумка набагато краще — факт

Кол-во HP не имеет значения, за модель S говорим, если так то там адаптивная подвеска. У мну 2022 года, и накатал прилично. Во первых на фривее тесла автоматом переходит в low suspension, и не нет возможности поставить в normal как фиксед. Вот нет и все. По умолчанию на 21 и в low mode, это табуретка. Как я указал, на 20х лучше не это далеко от комфорта. Тот же лексус или мерс гораздо комфортней.
Шумка ? О разве она есть в тесле? Я делал шумку. Недавно катался на подменной, то заводская «шумка» это дно, не знаю как я на это купился лол.
Теслу надо доводить до ума, в том числе и подвеску, тогда это как то можно терпеть.

Все сугубо имхо, из первых рук.

и ускорение на скоростях где-то до 80 км/ч

Вообщето на 80км/ч (даже чуть больше) приходится пик ускорения

Не маю ані принципової любові до двз, ані принципового неприйняття чи хейту електричок. Електрика нормальна тема при більш розвиненому рівні цивілізації.

Але

любой кто ездил на электрике, в бензиновую уже не сядет

Це твердження не правда. Я нізащо не проміняю свій теплий ламповий 120 прадік на бездушний китайський бід.

5й рік тесла єдина машина в сім’ї, жодного разу не сідала батарея до евакуатора.
В перший рік володіння ДВЗ закінчувався бензин на трасі.
В Києві до війни заряжався на публічних повільних зарядках, дітей маю.

За мінімальної спроможності до планування єлектричка в подорожах не складніша за ДВЗ

5й рік тесла єдина машина в сім’ї, жодного разу не сідала батарея до евакуатора.

ну якось тупо співставляти між собою ці два аргументи

бо вони абсолютно не пов"язані між собою, те що закінчився бензин ніяк не впливає і не залежить від того що в тести не розряджалась батарейка на трасі, і навпаки, те що тесла не розрядилась не означає що бензин обов"язково закінчиться десь на трасі.
Мало того, не треба свої промахи списувати на авто, якщо провтикав залити бенз то це лише твій провтик, а не виграш чи перевага електрички, бо там бенза в принципі немає...

За мінімальної спроможності до планування єлектричка в подорожах не складніша за ДВЗ

Брехня, планувати треба досить відповідально і це займає багато часу(в порівнянні з плануванням при ДВЗ), так як якщо десь на трасі станеш, або на заправці де немає електрозарядок, не можна буде просто попросити когось підвезти бенза, чи злити 5літрів в небайдужих випадкових людей. Це одразу попадалово на евакуатор чи буксир і втрата цілого дня часу.
Ну і впевнено більшість людей можуть заявити щось схоже до цього

Маю 25й рік авто на ДВЗ і жодного разу не сідала батарея і не кінчався бенз на трасі. Тому дойобки до ДВЗ абсолютно мимо.

Планувати треба стільки ж скільки і на ДВЗ
Прорахунки планування вирішуються ассистансом і там і там. Буксирувати електричку можна.
не треба своє небажання читати інструкції видавати за обізнаність.

Планувати треба стільки ж скільки і на ДВЗ

Та ну не може бути, заправок з бензом і дизелем повно, в будь-якому місті вони є, і на трасі також. І заправка займає лише 5хв, і навіть якщо черга то це все одно швидко.
Чи є електрозаправки в усіх містах і на всіх трасах? Скільки займає заправка(так що поїхати потім не додому на довшу зарядку, а туди, куди треба)? А якщо там кілька місць і вони всі зайняті? А як поїхати в якісь гори чи ліса, то є шанс не повернутись звідти своїм ходом. В рамках міста чи між двома містами по типу катати Ірпінь-Київ то питань нема, планувати там нема що, але все що виходить за ці рамки це зайві проблеми і зайвий час.

Це все ніяк не співвідноситься по часу та плануванню до ДВЗ, як би ти цього не хотів, але це тупо очевидний факт, планувати і витрачати час на електричку треба на багато більше ніж на ДВЗ, це бля хоч головою можеш битись об свою електричку, але це правда і якщо ти навіть цього не розумієш то можеш більше не писати, бо сенсу 0.

Так, планувати треба. І зарядка завжди набагато більше часу займає за заправку. І чим старіша машина і повільніша зарядка в ній тим довше тупити треба.
Електро класно для міста, де є купа зарядок.
На дальню поїздку — вже не так зручно, як ДВЗ.
Я їздив з Києва в Карпати, по Карпатам, всюди, куди хотів. Але перед тим витратив пару годин і запланував всі зарядки по маршруту. Це не складно, але необхідно.

Ох да, какой же мэд скилл следить за стрелкой бензометра...

Вже по пільговому розмитненню бітка з америки не встигнете привезти 100%. Хіба десь в дорозі є шось купити...

Не потрібна електричка в Україні, бо електрики в Україні тупо нема. Треба брати дизельну двухлітрову шкоду універсала октавію скаут там, чи суперб, яка на одному баку проїзжає 1800км і дві каністри по 50 літрів до неї, бо заправки без електрики також не працюють, ну і соляра зараз низької якості, тому за пару місяців поки ти бак викатуєш, вона в каністрах відстоїться і її можна буде заливати.

Що найбільш крінжово — Україна купляє солярку переважно в Індії та Туреччині !!! Тобто з російської нафти, більше за те просто російського виробництва.
forbes.ua/...​pinite-tse-20032023-12477
Та forbes.ua/...​tut-rosiya-03092025-32353
Це абсолютний трешняк по факту, але виходу реально нема. Окрім напевно рішень від Трампа там, або пошуку альтернатив типу Кувейту, Катару, Азербайджану тощо.

UPG наче з Європи тягне пальне і якість також наче гуд. Комент про вибір )

Взагалі ТС нормально так накинула. Абстрактна фабрика сінглтонів якась вийшла. Який бюджет, яка ціль, між якими моделями обираєте, як часто і куди їздете? Якісь розрахунки робили вже? Типу хочу «ось таку» за 50к баксів, її аналог «ось такий» коштує 25к баксів. Податки за ДВЗ будуть «ось такі», за «електричку» ось такі. А так порівняня сферичних авто в вакуумі виходить.

Поки конкретні моделі не розглядала, тестила у знайомих BMW I3 (тут по запасу малувато), VW ID4 та Unix дуже комфортні і нормальний запас ходу. Ну і те, що ID4 уже доволі багато в Україні, тому проблем з ремонтом чи деталями не має бути. Unix якраз знайомі брали по 0 розмитненню з китаю, у них максимальна комплектація вийшла близько 26 тис, але чекали майже 2 місяці. Тобто це очікування зекономило кілька тис мінімум, зараз уже інші ціни. Плюс коли пільг на розмитнення вже не буде, ціни в принципі виростуть, автодилери уже це транслюють.

Але є загалом сумніви чи взагалі брати електричку, бо з станом енергетики не ясно чи ок буде з зарядками. І я не дуже багато катаю, бо працюємо з чоловіком з дому...
А мій VW cc бере на трасі 7л і по місту 10-12л, і бак на 70л, заправляюсь не часто)

Ну виглядає так, що для вас нове авто — це не необхідність, а для душі — в чому також немає нічого поганого. Але в останньому випадку все-таки здається, що треба брати те, до чого лежить душа, тобто, наскільки я зрозумів — до ID4 або Unyx

Для душі і моя ССшка :)
Але старенька вже, більше 10 років їй, тому так думаю про заміну)

BMW I3 (тут по запасу малувато),

якщо тільки запас ходу проблема, то в них є комплектація з range extender-ом (вбудований бензиновий мотор)

Да, бачила, взагалі прикольна машинка, хоч не люблю маленькі, але ця компактність грає на руку в умовах обмеженості місць для паркування в Києві, особливо десь в центрі.

А чому саме так думаєте? Я власне тільки раза два на ній катала, але наче шустренька)

Bmw на неї забила, розвитку, запчастин та підтримки скоро не буде. Маленький рейндж, слабка батарея. Тільки задній привід. Обмежений вибір зимових шин через розмір. Карбонові деталі у кузові це неможливість недорого ремонтувати, потрібні оригінальні елементи (див пункт 1). За ті гроші можна взяти теслу модел 3 dual motor і мати платформу яка буде багато років ще актуальна, у кожному обласному центрі є майстерня яка хоч батарею перепакує хоч підшипники мотора, повний ебей запчастин як нових так і бв, і на який дуже комфортно подорожувати Європою через мережу суперчарджерів. Докинути трохи зверху і буде модел у, якщо треба кузов одного обʼєму

Хто поїздив на електричках, дуже рідко хочуть повертатись на ДВЗ.

Скаржаться, зазвичай, лише ті, в кого «запас ходу» до 100-200км.

Ну і своя розетка — важливий, хоч і не критичний фактор.

Хто поїздив на електричках, дуже рідко хочуть повертатись на ДВЗ.

Ну це до першої розрядки на трасі і 4х годинного очікування евакуатора, щоб доїхати до найближчої зарядки, де ще 4 години тре постояти, щоб зарядитись.

В дорозі всяке буває ... і бензин закінчується, і «прикурити» треба, і колесо пробити можна, і влетіти в зустрічну.

Згоден з тим, що зарядки треба планувати частіше ніж заправки. Але погодьтесь, що коли у вас закінчується бензин, ви шукаєте заправку. А коли закінчуєтсья заряд — зарядку. З зараядками поряд з обласними центрами проблем немає взагалі. Між ними — як пощастисть, але запас ходу має дозволити це спланувати. На крайній випадок, заїжаєте в найближче село/кафе і проситеть до розетки (треба возити з собою зарядку). Так, треба буде чекати, але це фарс-мажор і вихід є.

Для справедливості, заправку в дорозі знайти важче ... а знайти хто б злив трохи пального — не впевенений що легко.

Якщо ж заряджатись кожних 200-300км (при 400-500 запасі ходу) — десь 3-4 години дороги — вам морально нестерпно, то станом на сьогодні електрокар не для вас.

коли в мене закінчується бензин, я іду до багажника, беру каністру і заливаю 10 літрів бензину в бак, яких вистачить, щоб доїхати до заправки, коли в мене пробиває колесо, я іду до багажника і міняю колесо, а ще мій автомобіль, якщо що, може і на тросу проїхатись. Електричку на тросу не покатаєш, електричка це тільки евакуатор.

Але погодьтесь, що коли у вас закінчується бензин, ви шукаєте заправку. А коли закінчуєтсья заряд — зарядку.

Угу заправку я знаходжу першу на шляху, і просто заправляюсь. Зарядку я знахожу, а вона не працює, потім знахожу другу зарядку, а вона на території офіс центра за шлагбаумом, до третьої зарядки, заряду машини вже не вистачає, і ти як дебіл стаєш колом десь, бо ти не можеш бути впевнений, що зарядка яка намальована на карті впринципі існує, чи працює. А ще ми живемо трошки в Україні, тому 12 годин в день зарядка гарантовано не працює відповідно до графіків Укренерго.

десь 3-4 години дороги — вам морально нестерпно

А для кого це стерпно їхати 200 кілометрів не 1.5 години як нормальна людина, а 4? Якби я хотів стільки чекати, щоб проїхати таку відстань, я б їхав на велосипеді, або взяв би баклаху пива і поїхав би на дизель-поїзді, вони якраз 200км їдуть 3.5 — 4 години.

іду до багажника, беру каністру і заливаю 10 літрів бензину в бак
коли в мене пробиває колесо, я іду до багажника і міняю колесо

От дійсно, рідко зараз хто возить постійно 10л в багажнику (крім якщо розраховуєш на екстримальні умови). І багато авто хоч електро, хоч бенз, зараз запаски немають by design. Але в кожну її можна покласти.

Електричку на тросу не покатаєш

Ще й як потягаєш.... кажуть що і підзарядитись на рекуперації так можна ))

Зарядку я знахожу, а вона не працює, потім знахожу другу зарядку, а вона на території офіс центра за шлагбаумом
не можеш бути впевнений, що зарядка яка намальована на карті впринципі існує, чи працює

Не без цього. Але все не так страшно як здається, якщо чесно.
Якщо шукати на PlugShare — то невідомо що там. Якщо ж в «рідних додатках» — то видно. Це теж трохи біль, насправді, з цими додатками. Але то тема окремої дискусії :)

стерпно їхати 200 кілометрів не 1.5 години як нормальна людина, а 4

200км/1.5год = 133км/год. Повірте, я теж буває швидко їжджу. Але зі свого скромного досвіду, я знаю дуже мало доріг де ви можете так їхати. І це я вже мовчу про правила (доріг на 130 в нас одиниці).
Навіть порушуючи, так їхати — це самогубство :))

Дивлюсь зараз свою статистику на маршрутах більше 100км, середня швидкість 70-90км/год. Максимальна при цьому — під настрій/погоду/потребу, інколи 130, інколи 170.

Завжди є села, завжди є міста, завжди є вантажівки, завжди є повороти/світлофори. Якщо дорога трохи не рівна, хоч чуть-чуть, на 150-160 вже відчувається що кермо вже не те. Та й 30 сек так поїхав і гальмуєш, бо бачиш щось попереду незрозуміле.

Якщо ви стверджуєте, що у вас середня швидкість 130км/год на відрізку 200км — ви майже напевне їздите не в Україні. 200км — це ± 2:15 з середньою 90км.

Вам може здатися, що ви їздите швидше ніж 70-90км. Мені теж так здається. Але коли вкінці поїздки дивишся на реальну статистику, приходить прозріння.

От дійсно, рідко зараз хто возить постійно 10л в багажнику

Нічому життя людей не вчить. Бенз в багажнику має бути завжди, навіть якщо в тебе електричка, бо після чергового колапса, ти ці 10 літрів зможеш поміняти, на те щоб тебе кудись підвезли, або вони можуть врятувати тобі життя. Каністру їм в лом возити. З запаскою те саме, якщо навіть не влазить в багажник, запхни її туди, бо вона треба. Війна в країні, завтра невідомо куди треба буде їхати, а в тебе ні каністри, ні запаски, ні бустера.

Ви маєте рацію на 100%. Ще б бажано, щоб водійські права були б у всіх ( це зараз не сарказм, купа машин були брошені в Ірпіні у лютому 2022, а у більшості тих, хто евакуювався не було прав взагалі, деякі машини були без бензину ітд).

Електро з бензиновим Range Extender — гібридний варіант, має плюси обох

крім вже стареньких шевроле вольт і bmw i3 є ще варіанти ? як на мене найбільший мінус в них — задньому ряду тільки 2 місця

В наступному році у багатьох моделях Рено таке буде. Буду розглядати до покупки, бо чисту електрику так і не наважився брати через всі мінуси, які тут не рад згадали

Сам був прихильником електричок, але до війни. Крута динаміка, умовно досить економічно.

Але, у випадку масової евакуації це не машина. Згадайте, як то було в 22 році.
Купа тесл просто не виїхала з Маріуполя, а в заторах в напрямку західних областей можна було простояти цілий день і проїхати 200км. Чи буде час заряджати машину, коли цілий день в пробці на трассі тягнешся? Чи буде взагалі можливість зарядитися (відключення, та наявність вільних/робочих зарядок).
В ДВС є рятівна каністра, а що робити з електричкою?

якщо підходити уже з цієї точки зору, то знову ж по досвіду Маріуполля треба не просто ДВЗ авто, а ліфтований позашляховик з чесним повним приводом на позашляховій гумі з лебідкою обов’язково.

Чи буде собі людина купувати таку машину заради one in lifetime ситуації всупереч своїм звичайним потребам? Щось не думаю

Воно то так. Але якщо говорити про 95% персентиль, коли тобі потрібно поїхати максимально далеко на одній заправці і мінімально залежати від інфраструктури.
Та й таку «смачну» всюдиходну машину конфіскують на найближчому блокпості, або взагалі сприймуть за комбатантів та військову ціль. Так що давайте не перегинати. Купа прикладів коли люди на звичайних легкових авто без лебідок виїжджали в тих умовах, але про електрички щось не сильно згадували.

Електричка зручно в звичайних умовах в місті/передмісто, якщо є цілодобовий доступ до відносно дешевої розетки, коли навіть за умов відключення все одно спіймаєш момент для підзарядки. І якщо ти не розглядаєш авто як варіант виживання для родини (відносно безпечний регіон, або є інше авто, або не паришся)

на звичайних легкових авто без лебідок виїжджали в тих умовах, але про електрички щось не сильно згадували.

Не згадували тому що у Маріку до війни тих електричок кіт наплакав, навіть вищезгадані бітки-тесли чи старі напівмертві ліфи не думаю що були більше 1% авто. Якщо по них міряти, то звичайно, навіть жигулі краще таких електричок для евакуації. Це тільки останні 2-3 роки в Україні електромобілі з 300+ км пробігу стали відносно популярними, і то, тільки у великих містах, а не депресивних регіонах, яким був Маріуполь у 14-22 роках.

Воно то так. Але якщо говорити про 95% персентиль, коли тобі потрібно поїхати максимально далеко на одній заправці і мінімально залежати від інфраструктури.

Я ж кажу: з такої точки зору жигуль купуй карбюраторний на механічному трамбльорі. Бо коли електромагнітний імпульс від ядерного вибуху, то вся електроніка в звичайнийх авто починаючи з 80х років випуску, хоч електро, хоч двз піде по пзді :)

В Маріуполі комрад, нам треба було танкові, бомбардувальні дивізії з Т80УД, Ту-22М3 та Ту-160 та ракети і бомби до них. Артилерія із снарядами і тактичні ракети і ще купа різного наприклад ППО дівізіони з С-300, зокрема контрактна професійна армія. Але там металургійні підприємства відбудовані ще під час другої світової війни, наркомом Малишевим — в першу чергу для виробництва броні сталі, та залізно дорожних рельсів — плавили пнреважно металолом від знищеної полмисловості і вивозили чушки на Італію. Це закінчилось тим, що по Маріуполю полетіли пяти тонні бомби із Ту-22М3 та ціла купа ФАБ-500 з Су-34 навіть по пологовому будинку і безнаказано.
В Євпропі прозріли, що їх теж чекає аналогічна ситуація — коли вони перестали випускати навіть артилерійсткі снаряди.
Це той урок, він наших пра дідусів, що воювали із гітлеровцями, який ми не засвоїли.

В пробках, якщо не потрібен клімат контроль (нагрів чи охолодження) — електро система значно ефективніша. В холод — електрика на літій йоних акумуляторах не ефективна в сніг і т.д.
До массового виходу на ринок нових типів акумуляторів над якими зараз працюють усі авто конценрни, біодизель та турбо-дизельний двигун все ще не погана ідея. У PSA вже цікаві гибридні пропрзиції — Phev, з ККД за 60%
Електрика занадто сильно прив’язана до інфраструктури, хоча коли вона є — в не конкуренції. В Україні ніби Nisan був лідером продажів довгий час по електриці. З гибридів — Toyota.

Дядь, виїихав з Харкова та доїхав на захiд електричкою в березнi. А ось в перший день вторгнення, а вiдчув та почув я це десь о 4-5й ранку 24 лютого, зарядив на 100% авто. Було всяко по дорозi — i повiльнi розетки теж. Але черги на АЗС за бензом були гiрше за те, що було в мене з електричкою. Стояти в корках якраз на електричцi вигiднiше за ДВЗ — майже нульове споживання.

Ну я зробив то саме на газованій бензо-тойотці. Заправлявся один раз і то, раптово не було черги то і подумав чому б не задути газу, бо хз шо там попереду чекає.

Ті хто був заправлений/заряджений на 100% то звісно молодці. Але якби кацапи мости зруйнували і вимкнули світло, то далеко на електричці ти б не уїхав.

Продав Мазду СХ-5 семирічну, купив Зікр 7Х AWD. Якби не Гетьманцев, далі б їздив на Мазді, чудова машина, але тут вирішив — або зараз, або ще дуже нескоро.

Маю паркомісце в підземному паркінгу (в довготерміновій оренді, шкодую, що не купив, це буде наступна велика покупка). Туди провів електрику, вийшло по 9 грн/кВт*год. При такій ціні — вартість кілометра вдвічи-втричі менша за бензин.

Це єдина машина в сім’ї, мене влаштовують ризики, вважаю, що в найгіршому випадку електрика десь та буде, а в мене машина з 10 до 80% заряджається за 20 хв за потреби.

Я хотів електромобіль ще в 2018 році, коли брав Мазду, але тоді технології не були готові. Зараз — готові.

Машина в мене місяць, ще в ній до кінця не розібрався, але це інший світ. Дуже радий, що вирішив і купив.

Зікр 7Х проїжджає 400+ км при їзді по трасі 110, або 300 км при їзді як я (швидко). Рекомендую машину, вважаю найкращим варіантом до $50К, і одним з кращих до $100К. Але вартість $45-50К на зараз, якщо комплектація 100 AWD. Визначальною в Зікра є 800 В архітектура, що дозволяє на швидкісних зарядках заряджатися за 15-25 хв, а не за 30-60. 15 хв — це як на ДВЗ з покупкою і випиванням чашки кави на заправці.

Яка у Вас мета купівлі? Економія, інші відчуття від їзди? Чи є власна розетка — я так розумію, що нема? Якщо нема — економії особливої не буде, може на десятки відсотків, але не в рази. Який бюджет, будете брати нову чи б/в?

Я хотів економії, не годувати росію за свої гроші, купуючи бензин, не забруднювати місто вихлопом, і інших відчуттів від їзди, + машину вже треба було поміняти, 173К пробіг був. Зараз розумію, що є економія в експлуатації, росію не годую, вихлопом не забруднюю місто. Електромобіль — це інший світ, але як і будь-яке нове авто — вона втратить в ціні в 2-2.5 рази за 5-7 років, що планую їздити (можливо втратить більше, ніж на ДВЗ, але з поверненням податків ой не факт). Коротше, економію за 5-7 років варто порахувати, і є багато факторів — плюс там чи мінус буде, невідомо. Але точно відомо, що авто на ДВЗ — з кожним роком будуть відходити в минуле, і їх ліквідність років за 5 як на мене — під великим питанням.

Пільги на електромобілі не продовжать. Якщо братимете — то вам не заскакувати в останній вагон, а вже гупати в останні двері того вагона, що рушив, в надії, що провідник відкриє, і туди заскакувати. До 31 грудня вам треба поставити машину на облік (якщо нова), бо інакше сплатите +35% до вартості податків, дякуємо спеціалісту по гусях. А це значить, що купувати треба з наявності і одразу записуватися в СЦ МВС (там запис за тиждень), бо числа з 10 грудня вангую, що це буде прям сильно проблематично.

при чому тут гуси? ви ось наприклад купили авто за 50+ тисяч баксів, явно не на останні гроші, то я не бачу причин звільняти вас чи інших покупців нулячих електромлбілів від сплати ПДВ.

За покупку китайських авто, не гріх і подвійний налог ввести

Я теж вважаю неправильним спонсорування китайців. Але не так давно прочитав в Дениса з каналу на Ютубі «Перша Електричка» коментар — Китай з держбюджету спонсорує електрички, можливо й в збиток собі, аби захопити ринок і просунути китайський продукт. Тому Зікр мені частково оплатила компартія Китаю — не я їм, а вони мені. Я вирішив, що це достатнє виправдання купівлі 1 китайської крутої машини собі раз на десятиріччя, враховуючи кількість підтримки, яку я надаю ЗСУ (можете глянути на моїй Фейсбук-сторінці).

Ну і друге — як альтернативу я розглядав Ауді Q4 E-Tron, але вона у всьому навіть близько з Зікром не стояла.

А інших альтернатив хоча б близьких біля 40+ тисяч не було.

Китай з держбюджету спонсорує електрички, можливо й в збиток собі, аби захопити ринок і просунути китайський продукт
Тому Зікр мені частково оплатила компартія Китаю — не я їм, а вони мені

Європейський автопром втрачає ринок і прибутки через не конкурентні практики, демпінг і т.д, компартії.
Нагадаю, що саме гроші з європейських податків ідуть на допомогу Україні.
А ви гордо заявляєте що китай вам заплатив за це.

Я описав, чому. Вважаю одне виключення з хейту Китаю собі прийнятним.

Тобто 50 тисяч в нас — розкіш? Купив раз на 7 років, і тепер не спалюю 2000 літрів бензину на рік, який до нас завозиться з рашки (або створює ринок для рашки), не забруднюю повітря в місті, заряджаюся в основному вночі, можу використовувати авто як павербанк для кількох квартир при бажанні і т.д. Основне питання — ми і далі хочемо залежати від нафти рашки і дихати вихлопами, чи ні? Можемо стати заповідником світу для ДВЗ, можливо так і станеться.

На рахунок нафти рашки в якомусь сенсі погоджуюся, але машина за 50 кусків — це справді розкіш навіть за американськиими стандартами. Там це вважається «entry-level luxury vehicle». А населення значно багатше за українське.

Можна вважати

явно не на останні гроші

як аргумент для 99% податків на все

Тут аргумент в іншому, що покупка авто вартістю значно вище середнього має оподатковуватися точно не менше ніж у кілька разів дешевшого автомобіля.

А нічого що з зароблених грошей на авто вже сплачено і так не мало податків?

Це загальноприйнята світова практика — оподатковувати і отримання доходу, і споживання (ПДВ). Коли людина купує хліб, ноутбук чи бюджетне нове авто вона теж платить з «вже оподаткованих» грошей.

Виходить перекіс, що покупець дешевого ДВЗ автомобіля платить повні податки, а покупець дорого елекромобіля — отримує пільгу.

То може проблема в тому, що для дешевого ДВЗ великі податки, а не в тому що пільги для електромобіля?

Це загальноприйнята світова практика — оподатковувати і отримання доходу, і споживання (ПДВ)

І нічого хорошого в ній немає

а якщо помер, то знову податки

А ще з досвіду знайомих — в 2023 році завдяки «ефективним менеджерам Укренерго» (схоже, це була одна з реформ МІНіністерства ДИЧини) в кого були підключені окремі електролінії до паркомісця або гаражу — їх перевели з побутового тарифу на комерційний (і без нічного тарифу).
Не те щоб хтось скаржився, власникам електричок що дві, що чотири, що вісім гривень — то все одно дешевше бензину. Але виглядає дивно — коли в одному будинку різна ціна за одну й ту саму електрику в квартирі і на паркінгу — це щось не те із системою 😂 хоч бери і проси електрика кабель від квартири кинути 😂😂

Та й офіційне формулювання було дивним: раніше побутовими вважали фізичних осіб, а тепер електромережі зіслалися на податковий кодекс і всі нежитлові приміщення вважають коммерційними (себто паркомісця, кладовки, сараї, гаражі — ну це прям ті ще коммерсанти). Чи то єврореформи такі, чи то просто цирк, не знаю 🎪.

В мене саме такий випадок, просто ставив вже в цьому році по 8.97 грн / кВт*год. Звичайно ж, без нічного тарифу, хоча я спеціально заряджаю авто з 10 вечора по 8 ранку, просто для підтримки енергосистеми. Але по вдвічи нижчому тарифу це було б приємніше.

так у всіх так, просто коммерційний тариф частіше змінюється. 7-8 грн/квт було того року наче.

Чи то єврореформи такі, чи то просто цирк, не знаю 🎪.

Це податок на малороство

Вітаю що купив китайське авто і насипав їб***ти комунякам бабла. Якраз буде на дрони для кацапів

Рекомендую машину, вважаю найкращим варіантом до $50К

Кому шо, бмв *40 серій або ауді S лінійок приваблюють більше. Не тільки в чистих к.с. щастя:)

Там у Mazda щось нове виходе ? Принаймні гібрид.

Маю дизельний Спортейдж, та Кона електрік, заряджаю або від сонця, або нічний таріф — то Спрортейдж стоїть в гаражі, беру раз на 3 місяці, а Кона їздить постійно.

Як петролхед засуджую ці бездушні скороварки. Їх потрібно заборонити !)
І та, дуже варто зараз купувати, навіть для перепродажу.

Якщо є гроші, то можна і попонтуватись з електричкою)
Для себе вирішив, що тільки ДВЗ.
Економія від електро дуже примарна, навіть гібриди можуть себе не окупити, якщо їх продавати через 3-5 років.
Порахуйте скільки коштуватиме купівля авто, витрати на сервіс та зарядку на строк експлуатації, а потім продаж. Електричка неліквідна.
Пропаганда за нульові викиди у природу не враховує виробництва цих батарей і їх утилізації (так-так, там викидів набагато більше ніж при виробництві звичайного авто). А також питання чим ви заряджаєте: скільки відсотків електроенергії вироблено «зеленою» енергетикою? В кращому випадку це буде енергія від атомних станцій, а в гіршому ТЕС на вугіллі/мазуті, які чадять нічим не менше за авто з ДВЗ.
Тому вся ця економія, про яку розповідають, доволі примарна.
Але десь в ідеальних умовах можна буде вийти на ті ж витрати що і зі звичайним авто.
Найкраще, що можна зробити для підтримки природи, це купити вживане авто, замість нового з салону)

Ну коментарі в цій темі, особливо від тих, хто має 2 автомобілі обох видів, говорять самі за себе. Спробуйте більше розібратись в темі.

Ну економія на електричці, це коли ти купив теслу за 30 штук баксів, покатався два роки, вона втратила в ціні майже 10 тисяч доларів. Зато кілометр 95 копійок, і колодки не міняв. Тим часом камрі куплена в 22 році за 30 тисяч долларів з маленьким пробігом, зараз в середньому коштує 33.

в чому там понти?
Багато вiдносно бюджетних електричок всерединi як пластиковi iграшки з Алiекспреса

Переміщуюсь на електросамокаті, запас ходу 30КМ, макс.швидкість 35км/год. Можна зарядити на роботі від генератора

Одяг усе вирішує) Я, переважно, катаюся на велосипеді, хоча іноді на бензиновому Audi, коли треба дружину куди відвезти

З одягом зрозуміло, але це ж небезпечно взимку чз погодні умови: ожеледиця, сніг ітд.

Машиною так само складно їздити по ожеледиці. Якщо їздити по дорогах, а не по тротуарах, то вони, переважно, чисті від льоду чи снігу. Та й скільки тої зими, можна і машиною ці пару місяців перетерпіти)

Добре, бо даже суб’єктивно ті, хто на електросамокатах- це вразлива категорія учасників дорожнього руху, а якщо ще взимку гоняти- ну взагалі камікадзе для всіх.

Маю і ДВЗ, і електро. Перед купівлею електро, потрібно зрозуміти для чого вона купується. І якщо:
1. Є приватний будинок або підземний паркінг із виділеною розеткою.
2. Їздите багато.
3. Якщо є діти, то щоб було авто на ДВЗ на час війни.
То я б однозначно радив купувати електо авто, бо це зручно і економно. У іншому випадку, це більше за бажанням і готовністю до певних незручностей.
А якщо вирішете купувати, то не купувати дороге авто, бо вони сильно втрачають в ціні і важче продати. А також не вестися на чисто китайські авто, які класні, але запчастин на них або немає, або чекати ну дуже довго і дорого. Тобто брати щось типу VW, Audi і т.п.

электрички это будущее, если ездить в основном по городу, то емкая батарея особо и не нужна.
ДВС очень любит деньги на обслуживание, автоматы правильные масла, регулярную замену по моточасам а не сервисной книжке «каждые 15 тыщ», аккуратную езду, чем старее авто и больше пробег, тем больше болячек надо лечить, но ему не нужна переноска с окна, нет проблем с поиском ближайшей зарядки на платном жлобопаркинге и ну пофиг на блекауты. Вариант найти зарядку на трассе или в не в крупном городе существенно снижается.
В идеале я б держал электро и двс. Что уже точно так это не гибрид

коли у родині є бензинова та електрична автівки це називається розділений гібрид :) SPHEV

Опа, новий гібрид ще до м’яких гібридів MHEV) Дякую, пізнавально))

За даними consumer report у середньому електромобілі мають на 42% більше проблем ніж з двз, це стосується двигуна та батареї в першу чергу. Плагін гібріди мають найбільше проблем, звичайні гібріди найменше порівняно з двз. Це логічно, нова технологія це нові багі та проблеми які оплачує клієнт. Ну і тесла в 2 рази менш надійніша ніж умовна гібрідна тойота www.consumerreports.org/...​eliable-cars-a7824554938

В эксплуатации тойота и тесла 4 года.

Тесла не так и плоха. В механической части проблем нет совсем. В основном вопросы в мелких косяках и качестве материалов.
Зато не нужно возится с ТО свечами коробками тормозам и жидкостями. То что не нужно на заправку заезжать и так понятно.
В целом кроме жидкости доя омывайки и фильтра салона ничего не менял.

В последних версиях 3/y/s сам видел качество сборки реально подняли.

Тойота (лексус) масло в v6 нормально влазит лол, кроме ТО по регламенту (дорого у оффтциалов) ничего не ломалось. Умершая батарея не в счет.
Зато бензина есть как умалишенная.

Оба варианта хороши по своему но следующую чисто бензиновую не возьму.

В Україні не варто ;)
Або їздити з генератором як на фото.

Дуже спрощу вибір. Якщо приватний будинок або 1й поверх — то варто 5 річну. Якщо ні — то не варто. Щодо економії — можливо зекономити тільки по нічному тарифу. Якщо купувати щоб заряджатись на публічних зарядках — то відразу ні. Основна ціна машини — це батарея. Падає %SOH — падає ціна. Тобто електричка втрачає в ціні швидше ніж ДВЗ. Але якщо багато їздити і заряджати по нічному тарифу — то в перспективі набагато вигідніше ніж бензин, дизель чи навіть газ.
Чому 5річну? Тому що основне падіння ціни вже відбулось. Kia Niro коштували 48 тис. євро, зараз машину 2020 року можна купити 14-18 тис. Батарея 100%. При таких увідних даних ціна вже не дуже просяде, а от на паливі зекономити вийде значну суму.
В перспективі для країни звісно вигідніше електрика — усе паливо в нас імпортне і це добряче б’є по торговельному балансу. Електрика своя. Плюс люди мають можливість економити кошти і направити їх в розвиток, а не на забруднення середовища.

Але крім питання економії на паливі, є ще питання обслуговування і, принаймні, я чула, що у знайомих на це майже немає витрат, порівняно з бензиновою такого ж року (2022).

Планове ТО для машини з ДВЗ — це замінити мастило ($50), фільтр масляний ($10), фільтр повітряний ($15). На круг менше сотки баксів з роботою, раз на рік. Це взагалі ні про що.

Оливу. а ще гальмівні колодки та ротори, а на пробігу за 70к починаються приколи з форсунками-каталізаторами-лямбдамі-свічками, раз у 60к міняється рідина у трансмісії, та фільтр. К сотке відригне турбіна, к 150 грм. Раз на рік це якийсь оптимізм, маючи 3 авто на кожній по 25к у рік, а це три ТО фактично.

Хоча от у тесли на 80к міль замінили батарейку, по гарантії за 0, але все одно неприємно. ТО нема, гальма ще орігінальні, фільтр салону міняю сам

коли в чомусь мало розбираєшся, то завжди виходить дорого.

aftermarket обслуговування авто, це стара і добре відлагоджена історія виробників авто з сервісменами, а також виробниками запчастин. Про яку ще Лі Якокка у 80-х писав, що компанія форд може безкоштовно дарувати авто, а потім мати 2-3 вартості виключно на афтермаркет обслуговувані його.

Багато з того що написано, є або байками-лякалками сервісменів(в які вони вірять доречі), як типу міняти трансмісійну оливу на 60К, наприклад для CVT, або моторну на кожних 8К пробігу. Або є наслідок неякісних(або конструктивно гірших), але оригінальних запчастин, які на тих же офіційних СТО ставлять взамін заводських(і які «прописані» заводом виробником).

От така фігня) І що завжди цікаво, що є той хто міняє лише мастило 1 раз в рік, і колодки раз на 3 роки, то машинка в них в кращому стані буває, ніж ті які постійно роблять ТО, і дотримуються всіх регламентів, і лякалок від офіційних і не дуже сервісів.

PS і з авто, як і з будь якою технікою у приватній власності завжди є той хто ставить «більш оригінальні», більш дорожчі, більш надійні, більш, більш запчастини... ніж ти))))

Це так, коли мало у чому розбираєшся починаєш думати що обслуговувати агрегати не треба, от виробник написав у книжечці що рідина в автоматі лайф тайм а олива 25к ходить. Єдине розчарування буде при продажу, знайти лоха який купить без перевірки все складніше.
Для тих хто трохи розбирається є сервісні бюлютені, BMW advertises some transmissions as «lifetime» which generally refers to the 100,000-mile warranty period, but the manufacturer ZF, who makes many of BMW’s transmissions, recommends changing the fluid every 50,000 to 60,000 miles to maximize longevity. І так у всьому, сітроен казав міняти пасок раз на 100к, але виявилося, що до цього 15% авто не доїзжала і мала проблеми з грм, а трохи тямущі міняли на 60к і проблем не мали. Десь після першого мільона км експлуатації різних авто починаєш трохи розбиратися, не слухати продавців, сервісменів та форумних нікчем, а самотужки розумієш як це все працює.

Ну, ну, розкажіть про Citroen)
Мав 12 років Citroen C3 з мотором TU3JP, набігав на ньому 200К, продав на пробігу 270К.
Регламент заміни паска ГРМ 120К(можливо і 100К), мій відходив −190К, і ще бігає, без жодних причин то мінять. Тому що Gates, а не китайська лапша в фірмовій коробці з логотипом PCA. До речі там же і помпа, і ролики бігають досі.

Був час, тусувався, на цьому ж цитромоні в клубі PCA при AIC, які того часу офіційно обслуговували Citroen. Колодки, що виробник сертифікував як оригінальні і ставили всім на AIC, не вихажували і15К тупо у всіх(самі майстри були в шоці). Тому народ, маже кожне ТО їх міняв, і ще на 3-тю заміну, по регламенту гальмівні диски до комплекту. Я, за 12 років міняв колодки лише 3 рази(ну авто легка, та й на 70 кобилках не поганяєш), і 1 раз диски(бо заводські були просто занадто ржаві, та й типу треба). Ferodo і топові виробники ходять >60К легко.

Ще з «улюбленого», сальник коробки, з яким я за***ся. С заводу бігає 120К, оригінальні, що йдуть на заміну не більше 30К і текуть(рази 3 той оригінал міняв). А чому? Бо конструктивно заміна, яку сертифікує PCA як оригінал, і аналоги — має менше канавок на резиновій частині, і іншу форму ущільнювача. А на заводі, при збірці ставлять просто хороший «не оригінал».

З PCA цікава історія взагалі, бо всі їх запчастини(крім кузовні) то є «репак» дешевого лайна, зазвичай за дорого. І сервісні бюлетені якраз на це і розраховані, що то лайно буде ходити не довго, тому клієнт має якомога частіше відвідувати СТО, а міф про самі гарні оригінальні запчастини працює відмінно. Якщо ж ставити хороші запчастини, то крім заміни мастила, роками авто не вимагатиме майже нічого. (але в тому шарити треба)

А ще в мене є нісан) з коробкою CVT JF011A яку, хіба що лінивий не ставив в паркетники. І от в кожного автовиробника свої регламенти, від — «не міняйте масло ніколи», до міняйте масло кожні 40К. Але хто ж з сервісменів, що ПТУ дай Боже освіти мають, буде розбиратися в писанині «форумних нікчем», про конструктивних особливості які застосував конкретний виробник, і які саме мастила він сертифікував до використання, з якими пакетами присадок ітд... От читають на СТО всяку дурню, і лякають нею клієнтів, що якщо CVT міняй масло кожні 40К, без розбору. Бо десь в регламентах мітсубісі чи то доджа, таке написано, але хто ж розбирався що там варік ставлять без радіатора, і масла, по суті мінералка ATF Dextron, замість специфічного CVT синтетики longlife.

Обслуговувати агрегати звістно ж треба, але це треба робити з розумом, і бажано знати що ставити, а не слухати чухню.

Так до слова, я з 10 років на СТО. Був малим баті(автомаляр) допомогав, і слюсарям інколи(бо гайки любив більше за чухати кузовню), та й копійка була не зайва. Виріс, пішов в IT-шку, але досі як є час, сам копаюся в авто(то мені в кайф). І в мене експлуатація одного авто в рік, виходить <100$, раз на 3-5 років може $500-$600 стати, якщо ходова, чи то якісь складні роботи треба, що сам без підйомника, і спецінструмента не зроблю. Ну і ще звістно ж, від конкретної авто залежить, бо BMW старенька не вийде за 100$ на рік, ніяк)

Мав 12 років Citroen C3 з мотором TU3JP, набігав на ньому 200К, продав на пробігу 270К.
Регламент заміни паска ГРМ 120К(можливо і 100К)

це якесь старе 8-клапанне гівно, річ про мокрий пасок на моторах puretech,
The issue with early PureTech petrol engines is well documented. They use what’s called a «wet belt», which means the timing belt actually runs in oil. Most timing belts do not. Unfortunately, many of these engines have reportedly suffered from premature timing belt degradation.

треба більше експертності, про CVT теж смішно, це звичайний CVT2 від Jatco, і усі хто хоч на картинках бачив як він виглядає розуміє що без заміни рідини воно не буде ходити довго, бо пасок зношується, клапан забивається і тиск падає

читаємо сервіс мануал для ділерів
www.napc.ca/...​rocess_Apr_2021 (002).pdf

там є достатньо щоб зрозуміти, як часто треба міняти рідину і там ще є табличка по вендорам щоб зрозуміти що

мінералка ATF Dextron

чушня форумних нікчем

а то що у нас більшисть старого автопарку у такому стані що пан сам щось з домкрата ковиряє бо отримує задоволення і хоче у сотку вкластися це факт, краще взяти стару з штатів де хоч не було рук експертів і може по регламенту все робили

це якесь старе 8-клапанне гівно,

Поржал, EB2 мотор і без ременя ГРМ не живе більше 100К, це відома історія найгіршого PCA мотору. Але TU3JP, який відкатав 300К, і 2-й десяток років без капремонту розміняв — то гівно звістно ж))))

інше навіть не хочу коментувати) Особливо, коли називають мануал napc —

сервіс мануал для ділерів

типу багато офіційних дилерів, займаються встановленим контрактних і відновлених запчастин(знятих зі «старого гівна» напевно)? *face palm

без ременя ГРМ не живе більше 100К

о, пішли гаражні байки, воно хоч їде на відміну від 8-кл з 80-х років

типу багато офіційних дилерів, займаються встановленим контрактних і відновлених запчастин(знятих зі «старого гівна» напевно)? *face palm

так, після того як їх не обслуговують, вони на вторинному ринку ламаються і потрапляють до контрактної заміни, кожний другий дилер у штатах варіатори жатко міняє на відновлені, бо у книжці пишуть не міняти рідину і до 100к міль воно не доїзжає. купують на аукціонах чи на трейдін за 3 центи, відновлюють і продають.

воно хоч їде на відміну від 8-кл з 80-х років

А Ви з юмором) Куди воно їде?)))))
Ці обидва мотори, звичайні міські, і мають однакові 120 Н/м та 80 кобил. Тільки EB2 силуміновий 3-х циліндровий, з купою екології. А TU* чугунний(гільзи), і досі випускається в турбо дизельному варіанті PCA, Ford, Mazda, от і вся магія. Все інше, то налаштування трансмісії, ходової ітд...

І повертаючись до теми розмови, про те що експлуатація машини не може коштувати <$100 в рік. От абсолютно типовий приклад — TU3, коштує, бо не ламається. І TU3 є доцільність ремонтувати(та й воно копійки коштує), бо воно буде ще не один десяток років бігать як піджопна авто(а якщо бігає, то нафіга мінять?). А EB2, одноразовий і в нього сенсу лізти взагалі не має, якщо його експлуатувати як задумав виробник — то будуть ті самі <$100, а через 5 років на контракт махнуть. Ось в цьому і є мій посил — якщо слухати чухню на сервісах, про часті заміни масла, про підходи до обслуговування моторів, які мали сенс лише для старих карбюраторних моторів з 80-х років, то будеш 5 років башлять бабло що дурний, а потім мотор все рівно на смітник(ребілд) відправиться, не залежно віддав ти за ці 5 років 2 вартості контракта, чи тупо їздив поки машина на евакуатор не стала.

так, після того як їх не обслуговують

Букви правильні, але висновки — ні. Сучасні мотори майже не обслуговують, бо філософія сучасних автовиробників, це гарантована експлуатація машини на обмежений строк, а потім на відновлення(контракт) в заводських умовах. При чому в Європі, тема refurbished(REF) з 2000-х років існує, по «контрактним» так взагалі ще до мого народження.

купують на аукціонах чи на трейдін за 3 центи, відновлюють і продають.

Саме так, 5-7 років катай і лише масло міняй, а потім замінити на контракт весь мотор, або коробку, а свій здай на ребілд. Це навіть коштує клієнту дешевше за те щоб ремонтувати мотор на сервісі, і суцільні плюси виробнику, для екології і взагалі всім, всім, всім, крім сервісів звістно ж. Бо сервіси хочуть 5-7 років розповідати чухню про хитрих автовиробників, про заміни по мотогодинам того, сього, про якісь там мануали не доступні смертним, щоб впарювати ТО на $500 кожного року, і ремонтувать/мінять те, що не передбачено до ремонту. Або мінять на щось, гіршої якості ніж заводське, під лейбою «оригінал».

бо у книжці пишуть не міняти рідину і до 100к міль воно не доїзжає.

зазвичай заводське доїжджає, якщо людина з головою, і руками з правильного місця. Якщо ж під капот лізуть всі хто не попадя(особливо офіціали, якщо про Україну), ведуться на всяку чухню, то мало що взагалі доїжджає навіть в терміни визначені виробником.

а ще гальмівні колодки та ротори

Ага, в електричках ж не потрібно замінювати колодки та диски... хоч вони і менше зношуються, але все одно це робити треба.

К сотке відригне турбіна, к 150 грм.

а в електрички відригне щось інше, і не факт що дешевше...

Хоча от у тесли на 80к міль замінили батарейку, по гарантії за 0

Ага, дуже зручно казати що тесла на гарантії і там все безкоштовно, а от на ДВЗ гарантії не буває, там все плати сам... тупе порівняння, бо очевидно якщо брати теслу нову то і ДВЗ треба нову порівнювати.

фільтр салону міняю сам

теж тупий аргумент, так як на ДВЗ це теж можеш робити сам. Виглядає що більшість фактів написано аби було більше букв, але сенсу в них, якщо розібратись, то не так і багато.

ТО нема

Ті хто так «економлять» на ТО, забувають що при продажу електричка втратить на багато більше ніж ДВЗ, і на ТО наекономив ну нехай 1000$, а при продажу втратиш на 5-10$к більше ніж при продажу ДВЗ, гарно наекономив... Це до речі не враховуючи що якщо не буде гарантії то заміни батарейки обійдеться ще в немаленьку суму, якщо вона просяде по ємності...

Ще один вихований у гаражах експерт. Давай с початку, якими електричками володів, досвід, ціна входу-виходу, він-коди. Якщо не володів і теоретик, то нема сенсу щось діскутувати.

Ага, в електричках ж не потрібно замінювати колодки та диски

На техоглядi можуть забракувати, бо тормоза заржавiли)

ты очень ошибаешься, у тебя либо слишком новое либо пока еще не знаешь про болячки своего авто, в нем все изнашивается от эксплуатации. Из твоего списка упущен салонный фильтр и шайба, то что некоторые мастера ставят обратно ту же самую шайбу)

Можливо, авто 2018 року. Фільтр салону я не вказав, бо в електрокарах він теж є, а ми порівнюємо різницю. Якщо його в електричках немає, ну тоді ще $15 на фільтр)
Так а хіба в електрокарах нема болячок і там не зношуються деталі від експлуатації?)

Взагалі, ми ж не порівнюємо абстрактні авто. ТС хоче свіже брати, як приклад навела авто 2022 року. Моя думка в тому, що обслуговування 3-річного авто не вимагає якихось вагомих вкладень. Тому витрати на обслуговування точно не мають бути критерієм вибору в її випадку.

Свечи, масло в коробке (не у всех но все же) возд фильтр, фильтр топливный, колодки и куча всякой хрени по двигателю (ремни и тд).

Это ни про що если за машиной не следить и только масло доливать лол

Поїхали:

Свечи

— $15 * 4 штуки = $60 баксів на 100 тис км

масло в коробке

$150 на 100 тис км

возд фильтр

$15 на 10 тис км

фильтр топливный

— не лийте дизель в бак і до 200 тис точно можно про нього не думати.

колодки

- $300 на 80 тис км

куча всякой хрени по двигателю (ремни и тд)

— ви на машині одружуєтеся чи шо? Поки там щось почне вимагати уваги, її на 120 тис продаєш, береш 2-3 річну з 40 тис пробігу і не любиш мізки ні собі, ні оточуючим.

Это ни про що если за машиной не следить и только масло доливать лол

В пана машина є, чи так, знайомі розповідали?

По факту береш 2-3 річну на 40-50 тис пробігу, вкладаєш туди штуку баксів (свічки, антифриз, масло в коробці, колодки, нові шини, хімчистка, фільтри). І наступні 80 тис міняєш тільки масло і два фільтра, 100 баксів на круг. Продати, повторити.

пипл берет ушатанные корыта, которым через 50 тыщ уже пора на капиталку, и недовольны что все понемногу начинает сыпаться, текти, предыдущие 5 владельцев газовали на светофоре и масло не меняли до почернения, что там куча стружки уже плавает. Если мотор не палит масло в цилиндрах и оно не течет с дыр то его и доливать особо не надо литрами

та по ходу.. масло міняю раз на рік, як раз під 10к пробігу, за місяць до заміни перевіряю щуп — рівень міліметр в міліметр, який був після заміни. За рік доливаю рівно 0 літрів мастила )

У бемеве наприклад літр на 1000 вважається допустимим

BMW considers up to 1 quart of oil per 750 miles to be within the normal consumption spec for most non-M engines. For BMW M and “S” (Motorsport) engines, the acceptable limit is higher, up to 2.5 quarts per 1,000 miles.

по факту нiколи не довелося доливати

Поїхали:

Ну давай прокатимся

пана машина є, чи так, знайомі розповідали?

Бывали машины. Есть машины и возможно будут еще.

Свечи
— $15 * 4 штуки = $60 баксів на 100 тис км

Что это за барахло 15/штука ? Установка своими руками ?!
Пан наверное не слыхал про V6/V8 ? Или менять по 4 за раз онли ?
Вы меня смутили

>spark plugs replacement cost
> $700-$1600
V6, ибо 2 свечи достать нереально — куча лабора

масло в коробке
$150 на 100 тис км

> $300-$500

колодки
$300 на 80 тис км

$300 — да, с проточкой $800 ибо повело

куча всякой хрени по двигателю (ремни и тд)
— ви на машині одружуєтеся чи шо?

Классика. Вам какое дело? Свое авто есть ? вот его и (не) любите

По факту береш 2-3 річну на 40-50 тис пробігу, вкладаєш туди штуку баксів

Беру новую и делаю по регламенту.
Любишь заезженные — без проблем люби

Беру новую и делаю по регламенту.

навіть ще краще. Отже, скільки грошей по регламенту пішло на машину за 5 років?

Треба більше було у гаражах дитинство проводити, тоді це усе не потрібно міняти

Lol. Надо было то или се.
Я провел в гараже только не у автомеханика. Руки не из задницы, но это не означает что все должен уметь делать руками. Клише узколобых

Тут вже починаються ньюанси. Так, в ідеальному варіанті обслуговувати дійсно дешевше. Але ходова присутня як в тому авті, так і в тому. Шини зношуються швидше в електо — вага більша. Мотор і коробка передач потребують менше уваги в електромобілі. Але можуть виникнути проблеми з батареєю, гніздом заряджання, електронікою і т.д. Тут вже треба дивитись на конкретний автомобіль — у кожного свої болячки, сильні і слабкі сторони.

Так, і там і там нюанси, треба дивитись по моделях більш детально..
Але ще мене така штука ввела в ступор, що в багатьох електричках немає запаски/докатки.. типу там навіть місця для неї немає ( принаймні в VW), теоритично можна запихнути в багажник, але тоді багажника не буде. Вони типу позиціонували, що міцніше резина, але по факту читала відгуки, що бували ситуації..не хотілось би десь посеред траси викликати евакуатор..

Знову ж таки — кожен підбирає машину під свої потреби. Щоб їздити по місту — запаска не така необхідна. А електричка ідеальна саме для цього. Є електромобілі з запаскою. Не на всіх ДВЗ також є запаска.

есть уже услуга мобильный шиномонтаж, привезут бу шину или латку поставят, поэтому и в запаске особо смысла нет, не так часто шина прокалывается в городе

На наших дорогах особливо на кордоні двох областей не так вже і рідко трапляється. А в місті так, простіше з цим.
Було діло, їхали за кордон і уже в львівській області, два колеса з однієї сторони в туман в 11 вечора пробили, зв’язок був майже нульовий, на носі комендантська година, але якось обдзвонили багато сервісів, в кінці кінців евакуатор їхав з іншого міста годину до нас і потім завіз в сусіднє місто(де і планували ночувати). Це реально тоді був єдиний варіант, або вже закриті були, або не хотіли їхати.

А потім весь наступний день витратили на пошук резини, бо діаметр був великий, а містечко маленьке там вибору майже не було.

балончик з герметиком та набір з джгутиками вирішує 98% проблем з колесом.

в такому випадку запаска допоможе рівно ніяк )

Ну так, це нам так пощастило)
Хоча водій евакуатора сказав, що там якесь злощасне місце і був час коли він кілька днів підряд таких же як ми забирав і найбільші ями вже залатали 😅

Недавно дивився відео про Zeeker, там ТО кожен рік треба і коштує десь 20к грн)
Заміна рідин у редукторах і т.п. (так, там теж є що обслуговувати, батареї не крутять колеса самостійно по повітрю)
Про Тесла не маю що сказати, але думаю що для подовження строку експлуатації теж варто щось робити, а не вбивати машину 3-5 років без ТО і потім на повну заміну якихось елементів.
А також не забудьте про деградацію ємності батарей. Зараз «умєльці» можуть перепакувати там щось, не дуже дорого, але це все одно гроші, які треба враховувати як ТО, або ж потім скидати цю суму з ціни авто при продажу.

Чим електрика вироблена вугільною/газовою ТЕС відрізняється від викидів ДВЗ по викидам? Навіть АЕС мають викиди, хоч і порівняно менші.

Точно електрика своя ? Жодного імпорту з ЄС немає ? Фух, нарешті подолали дефіцит!

Моя думка — якщо є приватний будинок, і хоча б 5КВт сонячних панелей, то другою машиною я б сам взяв електричку.
Але зараз живу в квартирі, і відверто дратують ці жлобства з «переносками» з вікон, і бої «на смерть» за паркомісце під своїм вікном.

Другий момент, що зазвичай власники електричек ігнорують(і гібридних інверторів, і любителів опалювати електрикою теж) на скільки збільшується навантаження на місцевий трансформатор. А потім, коли сгорає цей трансформатор, то чомусь прихильники електрики, не біжать першими «скидуватись» на його ремонт. Я живу в Софіївській Борщагівці, тут як блекаути, більше 5 годин без світла, то в приватному секторі(там в нас не бідні живуть) постійно горять трансформатори(красиво таке синє зарево на половину села). Бо у одних гібридні інвертори, з батареями на 30Квт, у інших тесли та китайці постійно на зарядках, і в момент як зʼявляється світло то все це починає споживати гігавати енергії одномоментно, на шо трансформатор каже — пока, я вийшов з чату. І сидять вони місяцями без світла, і ходять «ножками» сумні, до нас в ЖК за продуктами)

Третій момент, особисто моя думка, при певному насичені ринку, ціна КВт для електромобілей буде 100% урегульована. І КВт не буде коштувати як зараз 2Грн нічного тарифу. Відповідно в довготривалій перспективі(якщо купляти на 10 років авто) — це не буде вже така сумашедша єкономія, як зараз. А на швидких зарядках заряжатися, це вже зараз орієнтовно на місяць(для офісного планктону) те саме виходить, що і на паливній машині.

В мене зараз старий кашкай з ГБО, на місяць виходить десь до 2К грн на паливо(я не багато катаюсь), це враховуючи що він жере 12-14л на сотню. До цього був Citroen C3 з 1,4 єкономним моторчиком, і теж на ГБО, і виходило подекуди ціна кілометра така сама як на ліфі чи то теслі(цитрамон в мене споживав 6-8л. газу на 100км по місту).
Мій вибір — це взяти якийсь свіжий, чисто бензиновий авто, або гібрид і поставити останє покоління ГБО. Зараз є купа контор що цим займаются, це вже давно не «гаражна» тема, на досить високому рівні, і обладнання досить непогано еволюціонувало. Та й є моделі навіть з заводським ГБО.

В результаті — і дешево кататися, і мати всі переваги паливного авто. В перспективі 10 років, це точно вийде якщо не +/- те саме, то може і дешевше за експлуатацію того ж битка тесли, зі всіма пільгами.

> збільшується навантаження на місцевий трансформатор.

Це міф ... електрички мають десь біля 1% в структурі споживання в нас. Ну і повільна зарядка на 16 А — це десь як два чайника. (32А чи 48А рідко хто робить — треба проводку нормальну). На багатоповерховий будинок — це капля в морі.

коли сгорає цей трансформатор

якщо згорає перевантажений трансформатор, то він згорає через перевантаження, яке і допустили енергетики і за нього відподальні. хай ставлять захист. хай не видають дозволи на збільшення потужності без реальних апгрейдів.

Впервые слышу, чтобы мотивацией для покупки были не количество мест или объем багажника, а льготы при покупке.

бідність, сер

— Чому бідні?
— Бо дурні.

Не просто пільги, а пільги при покупці завідомо оверпрайснутого продукту з сумнівними споживчими якостями в умовах сучасної об’єктивної реальності.

Стоп, пільги же продовжили недавно на 2026й, який останній вагон?

Не продовжили. ПДВ треба буде сплачувати

Я більше прихильник машин з ДВЗ. На даному етапі з ними явно менше мороки. Швидше заправляються, більше доступно заправок, більша швидкість (хоча який мені від цього прок, якщо я більше 90 км/год не їзжу :)). Але загалом, якщо технології дійдуть до такого рівня, що і електрички будуть заряджатися за пару хвилин, і щоб у них запас ходу був солідний, то можна буде навіть розглянути.

Для приватного будинку це економ варіант. Витрата елекртички 20 квт на 100 км. При нічному тарифі це 50 грн. ДВЗ буде коштувати всі 500 грн. А ціна електрички і обслуговування рівні з ДВЗ. Запас ходу 200 км достатній для звичайної їзди по місту.

Особенно, когда тебе надо кудато срочно поехать, а тачке еще два часа заряжаться.

Підзарядитись можна на багатьох заправках і торгових центрах. На 100 км навіть на повільній зарядці заправитесь за пів години.
Ну і зазвичай я заряджаю вночі і вранці повний заряд. Для міста мені вистачає заряду з головою.

з V2L та приватним будинком — обовʼязкове, гена, мережа або сонечко нахаляву заряджає, корито як великий повербанк. що по мурашникам не в курсі, але краще тоді гібрида, хоча це звужує коло тільки до Китаю, де роблять послідовні плагін гібриди

Якщо задумалась то варто, але тільки з CCS2 щоб можна було закордоном заряджати і з офіційною гарантією. Але ще раз подумай про те де будеш заряджати

Ну в Києві багато зарядок, тому з цим ок) А у вас електричка?

Ні, в мене плагін. Багато зарядок, я знаю що багато. Але зарадка повинна бути поряд з місцем де ви спите чи працюєте, це дуже збереже нерви і вона повинна бути вільна для вас )
І да порт завжди порт. У Європі простіше порт завжди один CCS2 та Type2. Не сподівайтесь на перехідники вони можуть не працювати с зарядкой

Нормально перехідник на Type 2 працює в Європі.

Тут погоджуюсь, зарядка точно має бути поряд, бо ставити на ніч, а потім пішки пів години йти додому і назад така собі затія. От наче поруч і є кілька, але ж може бути зайнято..поки немає електрички особливо увагу на це не звертаєш.
А якщо десь в центрі так взагалі, одного разу з подругою об’їздили штук 5 зарядок і всі були зайняті((

Варто при наявності власного будинку і щоденному проїзді до 200 км. Це достатньо зручно і економно. Я живу в невеличкому місті і нам вистачає авто з запасом ходу 150 км для щоденного використання.

Залишилось купити будинок :)

А це вже тема для іншого обговорення :)))))

Ну всі ж придивлювались вже собі будиночок в глухому забитому селі. От чомусь впевнений в цьому :)))))

Скажіть за себе

Так, так це обговорення дуже всіх зацікавило на диво))
Влітку хотілось би десь на природі, а от взимку як подумаєш про прибирання снігу і не тільки, це ж загалом постійно треба щось робити в будинку, то квартирка краще)

А от якщо дача, то інша справа))
Або просто десь в Карпатах на місяць другий попрацювати

Сусід заряджає теслу дизельним генератором при блекаутах, але він далеко і не їздить на ній. В Києві от хз, хіба що на перспективу поки є пільгове розмитнення. Сонячних батарей знадобиться десь гектар для зарядки її зимою. Я б не брав як єдину машину. І законність цього навісу сумнівна.

Тесла не єдиний бренд електричок, та й до того ж не найкращій. Просто розпіарений.

Підписатись на коментарі