🔁 Recurring payments — те, з чим Ви взаємодієте постійно 🔁

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Всім привіт!

Давно не публікувала нічого на DOU і вирішила, що саме пора відновлювати написання топіків!

У своєму каналі я веду рубрику про тестування платіжок, адже тісно з цим взаємодію. Після того, як я почала з цим працювати, я зрозуміла, що це справжня «кроляча нора», то ж вирішила, що час ділитись цим з іншими!

На DOU аудиторія ширша і я щиро сподіваюсь, що ці топіки принесуть користь комусь із Вас!

То ж, почнімо!

💰 Рекурентні платежі — це автоматичне списання коштів з банківського рахунку клієнта за послуги або товари, що надаються регулярно.

Ці платежі налаштовуються один раз з дозволу клієнта і виконуються автоматично за заздалегідь узгодженим графіком, без необхідності щоразу вводити реквізити або підтверджувати транзакцію.

💡 Вони лежать в основі підписок (Netflix, Spotify, хмарні сервіси, YouTube, Megogo, тощо).

Існує два типи регулярних платежів:

📌 Фіксовані платежі:

Такі платежі відбуваються регулярно через заздалегідь визначені проміжки часу на чітко встановлену суму.

✍🏼 Наприклад: оплата за YouTube, щомісяця фіксована сума.

📌 Змінні платежі:

Такі платежі теж відбуваються регулярно, але сума може змінюватися від одного платежу до іншого.

✍🏼 Наприклад: оплата хмарних сервісів, де ви сплачуєте за кількість використаного ресурсу та потужностей.

❔ Як це працює?

• Авторизація: клієнт уповноважує постачальника послуг періодично стягувати плату з нього.
  • Налаштування платежу: клієнт і постачальник послуг узгоджують умови регулярного платежу.
  • Зберігання платіжної інформації: постачальник послуг надійно зберігає платіжну інформацію клієнта.
  • Обробка платежу: у заплановані проміжки часу постачальник послуг автоматично ініціює транзакцію, використовуючи збережену інформацію.
  • Виконання платежу: якщо перевірка авторизації пройшла успішно, платіжна транзакція виконується в узгоджений час, а зазначена сума стягується з методу оплати клієнта.

➕ Чому це зручно?

• Користувачеві не потрібно щоразу вводити платіжні дані.
  • Бізнес отримує стабільний та передбачуваний cashflow.

⚠ На що обовʼязково варто звернути увагу при тестуванні? ⚠

• Перший платіж: чи записуються дані користувача.
  • Наступні списання: чи відбуваються вони без участі користувача.
  • Розклад: чи виконується щомісячний/щотижневий білінг у правильний час.
  • Відмова картки: що буде, якщо картка протермінована, закрита або на ній немає достатньо коштів.
  • Відміна підписки: чи зупиняються списання після скасування підписки.
  • Дублювання: чи немає подвійних списань.
  • Нотифікації: чи отримує користувач повідомлення про успішний/ невдалий платіж, а також чи отримує попередження перед списанням (адже попереджувати користувача перед стягненням коштів є обовʼязковим у багатьох країнах).

Я сподіваюсь Вам було цікаво! І дуже чекаю на Вашу активність та вподобайки ❤️

Всім гарного вечора!

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ще такий момент может бути при тестуванні (та і в обробці) рекурінгів — наприклад у клієнта\клієнтів має бути щомісячний платіж 31го числа, як бути якщо в місяці 30\29\28 днів.

Ооо, дуже прикольний і валідний поінт!
Я на жаль з ним не встигла попрацювати...
Дуже дякую за комент! 🔥

⚠ На що обовʼязково варто звернути увагу при тестуванні? ⚠
Наступні списання: чи відбуваються вони без участі користувача.
Розклад: чи виконується щомісячний/щотижневий білінг у правильний час.
Відмова картки: що буде, якщо картка протермінована, закрита або на ній немає достатньо коштів.
Відміна підписки: чи зупиняються списання після скасування підписки.

Цікаво було б дізнатися ваш досвід: як ви радите тестувати ці вимоги? Тому що якщо списання йде раз на місяць — то не чекати ж списання цілий місяць? Як ви це тестуєте?

В залежності від того, якого саме провайдера Ви підключаєте, вони дозволяють робити різні конфігурації)
Наприклад я працювала зі Stripe в контексті регулярних платежів, і у них були налаштування, де можна було поставити менший відрізок часу (день, декілька годин і тд.), відповідно ми ставили налаштування на день -> робили підписку -> і дивились що рівно через день вона поновиться, що це відбувається у правильний час і тд.
Відповідно сценарії з відміною підписки і тд. — ми тестували так само)
Фактично ми тестували всі можливі та потрібні сценарії, проте з найменшим допустимим відрізком часу, це не дає 100% гарантії звісно, але принаймні ми мали припущення, що якщо всі сценарії відпрацювали з найкоротшим відрізком, то вони працюватимуть так само з відрізком у місяць, тиждень, рік і тд.)))

Не хочу показатись грубим, але ChatGPT написав би краще. Бо по факту, це дуже простеньке intro в світ рекарінг пейментів і не більше. Рекарінг пейменти можуть дуже сильно відрізнятись і навіть інколи потребувати участі кастомера для підтвердження рекарінг списання. Ще є PCI compliance і державні регуляційні обможення, які мають значний вплив на те як зберігається і використовується інформація платника для рекарінг пейментів.

Ну хтось звинувачує у використанні ШІ і гнобить за це, хто каже що ШІ написав би краще — всім не вгодиш.
Запрошую Вас опублікувати топік на цю тему, який напише Вам Chat GPT)) я з радістю почитаю і почерпну звідти ще додаткових знань)

Про PCI я писала окремо у своєму каналі, планую також опублікувати цей топік) але це окрема велика тема, яка потребує уваги)
В цілому ці топіки не націлені на те, щоб повністю від А до Я розповісти всі нюанси, бо це просто безглуздо)
Ці топіки націлені на те, щоб дати людям які з цим не працюють розуміння та знання про те, що таке існує, як працює і розширити кругозір. Аби коли доведеться з цим стикнутись вони вже мали базове розуміння.

Підписатись на коментарі