🔁 Recurring payments — те, з чим Ви взаємодієте постійно 🔁
Всім привіт!
Давно не публікувала нічого на DOU і вирішила, що саме пора відновлювати написання топіків!
У своєму каналі я веду рубрику про тестування платіжок, адже тісно з цим взаємодію. Після того, як я почала з цим працювати, я зрозуміла, що це справжня «кроляча нора», то ж вирішила, що час ділитись цим з іншими!
На DOU аудиторія ширша і я щиро сподіваюсь, що ці топіки принесуть користь комусь із Вас!
То ж, почнімо!
💰 Рекурентні платежі — це автоматичне списання коштів з банківського рахунку клієнта за послуги або товари, що надаються регулярно.
Ці платежі налаштовуються один раз з дозволу клієнта і виконуються автоматично за заздалегідь узгодженим графіком, без необхідності щоразу вводити реквізити або підтверджувати транзакцію.
💡 Вони лежать в основі підписок (Netflix, Spotify, хмарні сервіси, YouTube, Megogo, тощо).
Існує два типи регулярних платежів:
📌 Фіксовані платежі:
Такі платежі відбуваються регулярно через заздалегідь визначені проміжки часу на чітко встановлену суму.
✍🏼 Наприклад: оплата за YouTube, щомісяця фіксована сума.
📌 Змінні платежі:
Такі платежі теж відбуваються регулярно, але сума може змінюватися від одного платежу до іншого.
✍🏼 Наприклад: оплата хмарних сервісів, де ви сплачуєте за кількість використаного ресурсу та потужностей.
❔ Як це працює?
- Авторизація: клієнт уповноважує постачальника послуг періодично стягувати плату з нього.
- Налаштування платежу: клієнт і постачальник послуг узгоджують умови регулярного платежу.
- Зберігання платіжної інформації: постачальник послуг надійно зберігає платіжну інформацію клієнта.
- Обробка платежу: у заплановані проміжки часу постачальник послуг автоматично ініціює транзакцію, використовуючи збережену інформацію.
- Виконання платежу: якщо перевірка авторизації пройшла успішно, платіжна транзакція виконується в узгоджений час, а зазначена сума стягується з методу оплати клієнта.
➕ Чому це зручно?
- Користувачеві не потрібно щоразу вводити платіжні дані.
- Бізнес отримує стабільний та передбачуваний cashflow.
⚠ На що обовʼязково варто звернути увагу при тестуванні? ⚠
- Перший платіж: чи записуються дані користувача.
- Наступні списання: чи відбуваються вони без участі користувача.
- Розклад: чи виконується щомісячний/щотижневий білінг у правильний час.
- Відмова картки: що буде, якщо картка протермінована, закрита або на ній немає достатньо коштів.
- Відміна підписки: чи зупиняються списання після скасування підписки.
- Дублювання: чи немає подвійних списань.
- Нотифікації: чи отримує користувач повідомлення про успішний/ невдалий платіж, а також чи отримує попередження перед списанням (адже попереджувати користувача перед стягненням коштів є обовʼязковим у багатьох країнах).
Я сподіваюсь Вам було цікаво! І дуже чекаю на Вашу активність та вподобайки ❤️
Всім гарного вечора!

6 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів