Як світчнутися всередині компанії та не з’їхати з глузду
Привіт! Мене звати Едуард і я User Acquisition Manager в United Tech.
Професія UAM стає все популярнішою серед початківців і світчерів із різних сфер. Продуктові бізнеси шукають найкращі таланти, а на ринку, де інтелектуальний капітал особливо цінується, за нього конкурують найбільші компанії. Поєднання різних досвідів для однієї позиції справжня перевага. Наразі я запускаю рекламні кампанії в TikTok, Meta та на інших каналах, працюю з аналітикою й слідкую, щоб запланований бюджет використовувався максимально ефективно. Та мій досвід дуже різноманітний, що робить шлях цікавішим, виклики — легшими, а підхід до задачі — більш комплексним.
Два роки тому я робив зовсім інше. Був креативним маркетологом — аналізував конкурентів, генерував ідеї та творчі концепції, створював креативи. За рік роботи разом з командою ми отримали вражаючі результати перфомансу. Я завжди кажу, що всі досягнення неможливі без команди, саме тому завдяки цій синергії та моїй наполегливості я отримав нагороду «Performance Superhero» — це було незалежне внутрішнє голосування серед фахівців компанії. Та, як і кожній амбіційній людині, мені хотілося зростання.
Тож потім я свічнувся — змінив посаду, але лишився в тій самій компанії. І це виявилося одним із ключових рішень у житті.
Ця історія не про ідеальний кар’єрний трек. До 26 років я п’ять разів стартував з нуля, працював у різних нішах, наступав на всі можливі граблі. Ця історія про те, як не боятися міняти роль, чому ризик вартий гри, і чому факапи — це нормально.
Але спершу трохи бекграунду, щоб зрозуміти, чому цей світч став переломним.
Як я п’ять разів починав з нуля (і чому це виснажувало)
До певного етапу життя я досліджував світ, шукав себе і випробував свої сили на різних позиціях, компаніях.
Готельно-ресторанна справа в університеті — не виправдала очікувань. Магістратура з менеджменту бізнес-організацій — диплом є, але що робити далі й ким керувати? У конкретній точці свої кар’єри я зрозумів, що треба обрати напрям і йти в нього серйозно.
Чому саме ІТ-продукт? На мою думку, робота у продуктовій компанії — це про постійний розвиток, різнопланові виклики, перспективу. Тут ти не стоїш на місці — ти щодня прогресуєш, навчаєшся, вдосконалюєшся і з командою рухаєшся вперед.
Тож розуміючи усі переваги та наслідки роботи в IT, я вирішив діяти й розпочав пошук себе саме там.
Перша робота в IT
Стартап, який розробляв мобільні застосунки, звучав для мене як гарний стартовий майданчик. Моя роль — креативний маркетолог.
Алгоритм роботи був наступний: видають тематику — робиш проєкт. Кількість проєктів на тиждень від трьох до пʼяти. Оскільки компанія розробляла мобільні застосунки для різних ніш, то і проєкти варіювались відповідно. З одного боку — цікаво, але з іншого — розфокус і виснаженя. Система менеджерингу, структура компанії з часом дали мені зрозуміти, що моє бачення майбутнього в плані професійного удосконалення не метчиться з їх вектором розвитку та очікуваннями.
Загалом досвід був різноплановий. Навчився якісно аналізувати конкурентів, ставити ТЗ дизайнерам на креативи та CPP, писати title та description. Але я не відчував майбутнього росту: робота монотонна, перспективи відсутні.
На той момент розвиток в ІТ для мене був простором росту, ідей і впевненості, тож я чітко визначив свій вектор. Прийняв рішення рухатися далі й так розпочався мій шлях в поточній компанії.
Мій шлях до професії мрії
З початку пошуків я мав чіткий список вимог і розуміння своєї експертизи. IT — так. Продукт — так. Але головне — я хотів не лише працювати з гіпотезами та креативами, а й розуміти, що з ними відбувається далі. Як просуваються застосунки? В яких каналах? Які креативи заходять краще, а які треба удосконалити? Я хотів бачити повну картину: від ідеї до результату в цифрах і власного впливу на бізнес.
В усіх орієнтирах стався метч з United Tech. На етапі інтервʼю хайринг-менеджерка запевнила: «На позиції креативного маркетолога ти не просто робитимеш креативи. Ти запускатимеш креативне тестування, працюватимеш з рекламними каналами, копатимешся в аналітиці». Ті задачі були лише початком моєї роботи, але я вже знав: це саме те, що мені потрібно.
Як захопився цифрами
Я прийшов у компанію на етапі виділення креативної команди від команди UAM. Робота будувалася так: 80% часу — креативна частина, 20% — аналітика і запуск тестування.
Однак креатив — це не завжди про естетику. Головне — це ідея. Я систематично аналізував конкурентів в пошуках нових концептів та хуків, які теоретично стануть успішними, постійно проводив брейншторм сам із собою. Бували такі дні, коли дивився на екран і не міг почати роботу перші
Головний висновок, який я зробив для себе протягом роботи креативним маркетологом: креатив не може бути гарним чи поганим — це субʼєктивно, адже він або працює, або ні. Іноді візуально неідеальні креативи можуть давати такий результат, що від захвату перехоплює дух. Тому оцінювати креатив, поки він не буде відтестований, неправильно. А потім VTR, CTR, ROMI розставлять всі крапки над «і».
Саме 20% часу, відведені на тестування креативів, мене зачепили. Я нарешті був залучений до повного циклу: розробляв креатив, запускав кампанію, стежив за її роботою день за днем, аналізував перформ і оптимізовував, де це було необхідно.
Мені це страшенно сподобалося. В голові почала формуватися зв’язка UAM і креативника, хоча я UAM ще не був.
Приблизно через рік у нас був корпоратив із врученням нагород. Весь час роботи був дуже інтенсивний для команди, але в анонімному опитуванні колеги проголосували за мене у номінації «Performance Superhero». Я отримав цю нагороду і щиро переконаний, що без підтримки, постійного навчання та простору для ідей, які були на моїй позиції, я б не так тішився перемогам. Ми зробили це разом, результати позитивно відобразилися на бізнесі й це найбільша заслуга маркетингового департаменту.
Окрім чудової команди та злагодженої роботи на всіх етапах, для ефективного перформу варто було додати ризик та креативну наочність. Я не боявся експериментувати, іноді на межі, але нестандартні рішення та виконання того, що ще не бачив ринок, принесли свій результат.
Але головне — я зрозумів, що хочу більшого. Я вмію робити круті креативи. А що, якщо навчуся запускати рекламу повністю, не 20% часу, а на всі 100%? Чи це не логічне продовження росту?
Мої найбільші факапи (і чому це нормально не лише для світчера)
Коли відкрилася позиція UAM на TikTok, я відчув, що це чудова можливість. У мене вже був досвід запусків і вертикальна карʼєра дуже приваблювала. Також був впевнений у підтримці команди та лідера.
Звісно ж, не без страхів, але я взяв себе в руки й почав аналізувати переваги: нова цікава позиція, світчинг всередині компанії, колеги-професіонали, які працюють з різними каналами й відкрито діляться досвідом. Негативні думки теж лізли в голову, але все стало ясно, коли ми з колегами обговорювали, чи варто світчитися. Креативна команда прийняла моє рішення, адже аргументоване пояснення карʼєрних цілей, бачення себе в професії було переконливим, а ми завжди вчилися чути один одного в роботі.
Я світчнувся і почалася нова сторінка дослідження себе та навчання.
Факап № 1: як я три дні витрачав бюджет не за призначенням
Перші місяці в компанії були складними — стрес, нервовість, відсутність якісного сну. Це відбувалось через те, що я на себе тиснув через надвідповідальність та хвилювання — знайомі відчуття на початку шляху. Але з часом все владналось, я взяв під контроль емоції та направив свої сили виключно на робочі процеси.
Проте коли я перейшов на посаду UAM, ситуація знову повторилась. Розумів, що тепер керую бюджетом і відповідальність набрала нових обертів.
Ми вирішили реактивувати закупку на Web2App і це було моїм завданням. Раніше в мене не було досвіду із закупкою W2A, відповідно я запросив experience share у колег по налаштуваннях. Ми його провели — все стало зрозуміло, кампанія була налаштована і запущена.
На наступний день помітив невластиві для нас показники. Думаю: «кампанія в learning, зачекаю». Наступний день — аналогічна ситуація. І все виглядає в рази сумніше, враховуючуючи навіть стадію learning. Щось явно було не так, тож попросив допомоги у лідера. Ми почали дивитись детально, що могло вплинути на неякісну закупівлю юзерів.
Виявилося, все дуже прозаїчно: в налаштуваннях Operating system я не обрав «ІOS». В мене стояла вибірка «ALL». А в нас застосунку на Android навіть не існує. Відповідно кампанія показувалась всім юзерам, тим самим різавши закупку. У підсумку я три дні закупав W2A досить неякісно, допустивши насправді дуже просту помилку в налаштуваннях кампанії.
Факап № 2: реклама йшла в 380 000+ нецільових застосунків
Другий раз я запускав іншу кампанію вже App2App, але знову зазнав фіаско.
Необхідно було затестити сетап кампанії Manual замість нашого традиційно працюючого Smart+. На TikTok мануальний сетап вже давно не показував позитивних результатів і я вирішив все ж таки перетестити його.
Мануальна кампанія запущена, налаштування стандартні — робочі.
У перші години я бачив неперевершені показники upper funnel, проте наші цільові показники суттєво кульгали. Знову ж таки з помітним відхиленням від традиційних таргетів. Ухвалив рішення почекати.
Наступного дня я сів переглядати метрики: аномально високий CTR, імпрешени — всі показники на висоті, проте нічого не відбувається далі. Ніякої взаємодії всередині застосунку. І тут я зрозумів, що загальна картина вказує на те, що була допущена помилка десь в налаштуваннях.
Разом з моїм лідером ми почали досліджувати кампанію. На перший погляд все здавалося правильним. Далі ми звернули увагу на розподіл трафіку і помітили, що більше 80% забрав на себе Pangle — рекламна мережа TikTok for Business, що налічує понад 380 000 глобальних проєктів із щоденним охопленням у 2,9 млрд активних користувачів через трафік у застосунках. Я зрозумів, звідки шалений upper funnel і низька цільова конверсія.
Побачивши розподіл трафіку, ми зайшли на рівень Ad Group і помітили, що в розділі Placements я не прибрав галочку з пункту Automatic Placement, яка і стала винуватцем того, що ТікТок сам вирішував, куди пріоритизувати трафік. На жаль, мені не пощастило — ТікТок не обрав відливати трафік саме на нього, а розпочав відкрут на Pangle. Висновок: потрібно було вибрати мануально плейсмент та обрати ТікТок замість того, щоб залишати автоматичну вибірку розподілення трафіку.
Чому це нормально
Обидва факапи були про одне — налаштування. Це UAM-база: якщо ти не вмієш налаштувати та аналізувати кампанію, ти неефективний.
У моєму професійному просторі панує постійна підтримка з глибокими розборами ситуацій та обговоренням наступних кроків. Це не означає, що помилки заохочують, але їх сприймають як частину навчання. Особливо коли ти світчер і тільки освоюєшся на новій позиції.
Моя команда зараз — найкраща за всю мою кар’єру. Не тому, що тут всі «просто хороші люди». А через їхню експертизу помножену на культуру, де нормально помилятися. У нас різні характери — хтось серйозний, хтось жартує — але працюємо, як один механізм, де кожна деталь на місці. Я своє знайшов, сподіваюсь, що ви теж.
Що в підсумку
Два роки тому я був креативним маркетологом. Зараз — UAM. Між цими життєвими поінтами — рішення ризикнути, підтримка, дуже багато навчання і розуміння, що факапи — це нормально, якщо з них робиш висновки.
Якщо ви зараз думаєте про світчинг всередині компанії, ось що я хочу сказати.
Не займайтеся оверсінкінгом. Не треба затягувати роздуми. Адже чим більше ви витрачаєте часу на це, тим більше починаєте сумніватись у правильності свого рішення. Якщо відчуваєте, що вам це цікаво, що ви бачите себе на новій позиції наступні кілька років — навіщо це відтерміновувати?
Діяти краще, ніж чекати ідеального моменту — необхідно почати рухатися. Не просто думати про життя мрії, коли ви досягнете якоїсь мети. Досягнення цілі — це виконання цілого ряду етапів, з яких складається ціль.
Шукайте середовище, де помилки — це не вирок. Різниця між нездоровим середовищем і сприятливим не в тому, що в одній помиляються, а в іншій — ні. Різниця в тому, як на це реагують. Підтримка і розбір ситуації — це те, що дозволяє рости. Пам’ятайте: великі досягнення неможливі без команди. І неважливо, на якому етапі свого становлення ви зараз — початківець чи впевнений senior.
За 10 років професійної кар’єри я двічі відчув, що ризик вартує зусиль. Перший раз — коли прийшов у United Tech. Другий раз — коли вирішив не боятися стати UAM.
Тому якщо перед вами стоїть вибір — ризикнути чи залишитися в зоні комфорту — ризикуйте. Просто робіть. Хоч щось. Хоча б маленький крок, який навіть ніхто і не помітить. Але розпочніть це робити. Навіть якщо страшно. Особливо, якщо страшно.
Пам’ятайте, зона комфорту — це обмеження.
Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.

1 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів